MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Chem2A_Ch3_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The smallest amount of an element that retains that elementʹs characteristics is the A) proton. B) electron. C) atom. D) neutron. E) molecule. 1) 2) Another name for atomic mass unit (amu) is the A) mendeleev. B) dalton. C) avogadro. D) kekule E) kelvin. 2) 3) Which characteristics correctly describe a proton? A) approximate mass 1 amu; charge 0; inside nucleus B) approximate mass amu; charge -1; outside nucleus C) approximate mass 1 amu; charge +1; inside nucleus D) approximate mass amu; charge +1; inside nucleus E) approximate mass 1 amu; charge +1; outside nucleus 3) 4) Which particle has a mass approximately equal to the mass of a proton? A) nucleus B) electron C) atom D) quark E) neutron 4) 5) Protons possess a charge, and neutrons possess a charge. A) negative, negative B) negative, positive C) positive, zero D) zero, positive E) positive, negative 5) 6) Protons possess a charge, and electrons possess a charge. A) positive, negative B) zero, positive C) negative, negative D) negative, positive E) positive, zero 6) 1

2 7) Which characteristics correctly describe a neutron? A) approximate mass amu; charge 0; inside nucleus B) approximate mass 1 amu; charge -1; inside nucleus C) approximate mass 1 amu; charge +1; inside nucleus D) approximate mass 1 amu; charge 0; inside nucleus E) approximate mass amu; charge -1; outside nucleus 7) 8) Which characteristics correctly describe an electron? A) approximate mass 1 amu; charge -1; inside nucleus B) approximate mass amu; charge 0; inside nucleus C) approximate mass 1 amu; charge 0; inside nucleus D) approximate mass amu; charge -1; outside nucleus E) approximate mass 1 amu; charge +1; inside nucleus 8) 9) In a neutral atom the number of is equal to the number of. A) neutrons, electrons B) protons, neutrons C) protons, electrons D) protons + electrons, neutrons 9) 10) Which statement is incorrect according to modern atomic theory? A) An example of a chemical reaction is CaCO3 CaO + CO2. 10) B) Some sugars have the formula C3.5H7O3.5. C) An atom of 14N behaves differently in chemical reactions than an atom of 14C. D) C2H6 and C3H8 are both possible compounds of carbon and hydrogen. E) An atom of 14N has the same approximate mass as an atom of 14C. 11) Where is most of the mass of an atom concentrated? A) electrons B) nucleus C) protons D) orbitals E) neutrons 11) 12) An atom with Z = 26 and A = 58 contains protons and neutrons. A) 26; 32 B) 26; 58 C) 26; 84 D) 58; 26 E) 32; 26 12) 13) An atom with Z = 26 and A = 58 contains protons, electrons, and neutrons. 13) A) 26; 26; 58 B) 32; 26; 32 C) 26; 32; 84 D) 58; 26; 26 E) 26; 26; 32 2

3 14) An atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons has a mass number of A) 5. B) 29. C) 34. D) 63. E) ) 15) The atomic number of an atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons is A) 34. B) 63. C) 29. D) 5. E) ) 16) An atom containing 47 protons, 47 electrons, and 60 neutrons has a mass number of A) 47. B) 107. C) 154. D) 60. E) ) 17) The atomic number of an atom containing 47 protons, 47 electrons, and 60 neutrons is A) 13. B) 47. C) 154. D) 60. E) ) 18) The value for Z for an atom containing 47 protons, 47 electrons, and 60 neutrons is A) 13. B) 60. C) 107. D) 47. E) ) 19) The value of Z for the element 37Ar is A) 37 B) C) 19 D) E) 18 19) 20) For the isotope 71Ga, Z = and A =. A) 31; 40 B) 71; 40 C) 31; 71 D) 71; 31 E) 31; ) 21) The mass number of Br-81 is A) 81 B) 46 C) 35 D) E) 79 21) 22) How many neutrons does an atom of 46 Ti have? 22 22) A) 22 B) 46 C) 68 D) 0 E) 24 23) Atoms of 35 Cl contain protons and electrons ) A) 17,17 B) 35,18 C) 35,17 D) 18,17 E) 17,18 24) An atom with a mass number of 58 and with 32 neutrons will have protons. A) 58 B) 90 C) 26 D) 32 E) 16 24) 3

4 25) The symbol of the element with 23 protons is A) V. B) B. C) Mg. D) Na. 25) 26) An atom with Z = 31 and A = 69 contains protons and neutrons. A) 31; 100 B) 69; 31 C) 38; 31 D) 31; 38 E) 31; 69 26) 27) The value of A for an atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons is A) 63. B) 5. C) 29. D) 58. E) ) 28) The value of Z for an atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons, is A) 29. B) 63. C) 5. D) 58. E) ) 29) The value for A for an atom containing 47 protons, 47 electrons, and 60 neutrons is A) 60. B) 13. C) 154. D) 107. E) ) 30) An atom that contains 47 protons, 47 electrons, and 60 neutrons is an isotope of A) Ag. B) Nd. C) Bh. D) Al. E) cannot be determined from the information given 30) 31) Atoms of 35 Cl contain protons and neutrons ) A) 18, 17 B) 35, 17 C) 17, 18 D) 35, 18 E) 17, 17 32) An isotope with 15 protons and 17 neutrons will have which symbol? A) Cl B) P C) P D) P E) Cl 32) 33) Consider the isotope 79 Br. The atomic number is, and the mass number is ) A) 35, 79 B) 79, 35 C) 35, 114 D) 44, 35 E) 35, 44 4

5 34) Hydrogen exists as three isotopes. These isotopes differ by the number of contained in the atom. 34) A) electrons B) charges C) protons D) neutrons 35) An imaginary element Xq consists of two isotopes having masses of amu and amu. A 35) sample of Xq was found to contain 20.0% of the 100 Xq isotope and 80.0% of the 102 Xq. Calculate the atomic weight of Xq. A) amu B) amu C) amu D) amu E) amu 36) An imaginary element Xz consists of two isotopes having masses of amu and amu. A sample of Xz was found to contain 75.0% of the 100Xz isotope and 25.0% of the 102Xz. Calculate the atomic weight of Xz. A) amu B) amu C) amu D) amu E) amu 36) 37) Which elements all belong in the same group? A) Fe, Cu, Ni B) B, Si, As C) C, N, O D) F, Cl, Br E) Al, Ge, Sb 37) 38) Elements in the Periodic Table are arranged according to A) number of neutrons. B) date of discovery. C) alphabetical order. D) atomic weight. E) atomic number. 38) 39) Which element is most likely to have chemical properties similar to those of potassium (atomic number 19)? 39) A) Sc (atomic number 21) B) Sr (atomic number 38) C) Ca (atomic number 20) D) Rb (atomic number 37) E) Ar (atomic number 18) 40) Which element is not a semimetal? A) As B) Ge C) Al D) Si 40) 5

6 41) Which group of elements contains only non-metals? A) Cl, Ar, K B) P, As, Se C) C, S, I D) V, Cr, Mn E) Mg, Ca, Sr 41) 42) Which of the following is an alkali metal? A) Al B) O C) Cl D) He E) Na 42) 43) Magnesium is an example of a(an) A) noble gas. B) transition metal. C) alkaline earth. D) halogen. E) alkali metal. 43) 44) Which of the following elements is a noble gas? A) Cl B) H C) Ne D) O E) N 44) 45) Which group contains only metalloids? A) Si, Ge, As B) Ce, Pr, Nd C) Kr, Xe, Rn D) Po, Fr, Ac E) Ni, Pd, Pt 45) 46) Which group contains only noble gases? A) Ce, Pr, Nd B) Ni, Pd, Pt C) Si, Ge, As D) Kr, Xe, Rn E) Po, Fr, Ac 46) 47) Which column of the periodic table contains only nonmetals? A) 7A B) 4A C) 6A D) 5A 47) 48) Which element is most likely to have chemical properties similar to those of bromine (atomic number 35)? 48) A) Te (atomic number 52) B) Se (atomic number 34) C) Kr (atomic number 36) D) S (atomic number 16) E) I (atomic number 53) 49) The maximum number of electrons in any orbital is. A) 1 B) 4 C) 3 D) 5 E) 2 49) 50) How many electrons can occupy the shell having n = 2? A) 8 B) 32 C) 18 D) 6 E) 2 50) 6

7 51) How many electrons can occupy the shell having n = 4? A) 18 B) 32 C) 8 D) 2 E) 10 51) 52) How many electrons can occupy the 4s subshell? A) 1 B) 8 C) 2 D) 6 E) 10 52) 53) How many electrons can occupy the 4p subshell? A) 1 B) 6 C) 2 D) 8 E) 10 53) 54) How many electrons can occupy the 4d subshell? A) 2 B) 1 C) 10 D) 8 E) 6 54) 55) What is the maximum number of electrons that can occupy the 4p orbitals? A) 10 B) 6 C) 14 D) 2 E) 8 55) 56) What is the maximum number of electrons that can occupy the 4d orbitals? A) 6 B) 2 C) 14 D) 8 E) 10 56) 57) The electron capacity of the third shell is. A) 32 B) 8 C) 10 D) 18 E) 24 57) 58) Which of the following subshells consists of three orbitals? A) 4f B) 4p C) 4d D) 4s 58) 59) Which of the following subshells consists of five orbitals? A) 4f B) 4d C) 4p D) 4s 59) 7

8 60) The shell having n = 2 contains subshells, orbitals, and up to electrons. 60) A) 1, 2, 4 B) 4, 8, 16 C) 2, 4, 8 D) 3, 6, 12 61) The shell having n = 3 contains subshells, orbitals, and up to electrons. 61) A) 2, 4, 8 B) 3, 6, 18 C) 3, 12, 36 D) 3, 6, 12 E) 3, 9, 18 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 62) Explain the term ʺquantizedʺ as it applies to the energy of electrons. (Optional: Be sure to include an example that has not been previously mentioned of something that is quantized.) 62) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 63) What is the electron configuration of S? A) 1s22s22p63s23p4 B) 1s22s22p2 C) 1s22s22p63s23p64s23d1 D) 1s22s22p63s23p6 E) 1s22s22p63s23p2 63) 64) What is the electron configuration of Mg? A) 1s22s22p8 B) 1s22s22p63s23p64s23d5 C) 1s22s22p63s13p3 D) 1s22s22p63s2 64) 65) The element with the electron configuration 1s22s22p4 is. A) Si B) O C) S D) C E) Be 65) 8

9 66) What is the electron configuration of Fe? A) 1s22s22p63s23p64s23d6 B) 1s22s22p63s23p64s2 C) 1s22s22p63s23p64s24p6 D) 1s22s22p63s23p63d8 E) 1s22s22p63s23p63d6 66) 67) The element with the electron configuration 1s22s22p63s23p5 is A) potassium. B) carbon. C) sulfur. D) fluorine. E) chlorine. 67) 68) An element with the same number of valence electrons as the element with the electron configuration 1s22s22p63s23p5 is A) chlorine. B) potassium. C) argon. D) iodine. E) sulfur. 68) 69) The element with the electron configuration 1s22s22p63s23p6 4s1 is A) Rb. B) Ar. C) Ca. D) Mg. E) K. 69) 70) The number of valence electrons in an element with electron configuration 1s22s22p63s23p4 is. A) 2 B) 6 C) 16 D) 4 E) 8 70) 71) The correct order for filling orbitals with electrons is. A) 1s2s2p3s3d4s3p B) 1s2s3d2p3p3s4s C) 1s2s3s4s2p3p3d D) 1s2s2p3s3p4s3d 72) The electron configuration for phosphorus is A) 1s22s22p63s43p1. B) 1s22s22p63p5. C) 1s22s22p63s23p3. D) 2s22p63s23p5. E) 1s21p62s22p5. 71) 72) 9

10 73) Which group contains only f-block elements? A) Po, Fr, Ac B) Ce, Pr, Nd C) Kr, Xe, Rn D) Ni, Pd, Pt E) Si, Ge, As 73) 74) Which group contains only d-block elements? A) Kr, Xe, Rn B) Ni, Pd, Pt C) Ce, Pr, Nd D) Po, Fr, Ac E) Si, Ge, As 74) 75) Transition metals can also be called A) precious metals. B) s-block elements. C) p-block elements. D) d-block elements. E) f-block elements. 75) 76) The number of valence electrons in a main group element is given by. A) the elements atomic weight B) the elements atomic number C) the elements group number D) none of the above 76) 77) Valence electrons in the main group elements are contained in which type(s) of orbitals? A) s and p B) s C) d D) p 77) 78) An s-block element in the 5th Period is A) As. B) Sr. C) Mo. D) Y. E) Ag. 78) 79) The element which has four valence electrons is. A) H B) S C) Si D) Na E) Mg 79) 80) In terms of atomic structure, the common characteristic of elements in the same group is A) number of electrons in the outermost shell. B) number of protons. C) number of electrons. D) number of neutrons. 80) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 81) Explain how the term ʺvalence electronsʺ is related to electron configurations. Use the elements in group VI, Periods, 3, 4, and 5, as examples. 81) 10

11 Answer Key Testname: UNTITLED2 1) C 2) B 3) C 4) E 5) C 6) A 7) D 8) D 9) C 10) B 11) B 12) A 13) E 14) D 15) C 16) B 17) B 18) D 19) E 20) C 21) A 22) E 23) A 24) C 25) A 26) D 27) A 28) A 29) D 30) A 31) C 32) C 33) A 34) D 35) B 36) E 37) D 38) E 39) D 40) C 41) C 42) E 43) C 44) C 45) A 46) D 47) A 48) E 49) E 50) A 11

12 Answer Key Testname: UNTITLED2 51) B 52) C 53) B 54) C 55) B 56) E 57) D 58) B 59) B 60) C 61) E 62) The term ʺquantizedʺ means that their electrons can only have certain values of energy. This leads to the idea of definite orbitals, instead of allowing the electrons to be at any location within the atom. Examples can be things that are counted, but cannot be split into smaller parts. The price of a candy bar is quantized it cannot be cents it is either 39 cents or 40 cents. 63) A 64) D 65) B 66) A 67) E 68) D 69) E 70) B 71) D 72) C 73) B 74) B 75) D 76) C 77) A 78) B 79) C 80) A 81) The electron configuration allows us to determine the number of valence electrons by identifying the orbitals in the outermost shell so their electrons can be counted. The electron configuration of S is 1s22s22p63s23p4; in the outermost orbitals, which are identified by a coefficient of 3, there are 6 electrons. Sulfur has six valence electrons. For Se, the electron configuration is [Ar]4s23d104p4, and the orbitals with the largest coefficient (4) contain a total of six electrons, the valence electrons. Likewise, for Te, the electron configuration is [Kr] 5s24d105p4, and the orbitals with the largest coefficient (5) contain a total of six electrons, the valence electrons. 12

Answers and Solutions to Text Problems

Answers and Solutions to Text Problems Atoms and Elements 2 Answers and Solutions to Text Problems 2.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 2.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 2.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d. mercury

More information

Reporting Category 1: Matter and Energy

Reporting Category 1: Matter and Energy Name: Science Teacher: Reporting Category 1: Matter and Energy Atoms Fill in the missing information to summarize what you know about atomic structure. Name of Subatomic Particle Location within the Atom

More information

The Periodic Table and Periodic Law

The Periodic Table and Periodic Law The Periodic Table and Periodic Law Section 6.1 Development of the Modern Periodic Table In your textbook, reads about the history of the periodic table s development. Use each of the terms below just

More information

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity The following are topics and sample questions for the first exam. Topics 1. Mendeleev and the first periodic Table 2. Information in the Periodic Table a. Groups (families) i. Alkali (group 1) ii. Alkaline

More information

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Chapter 2 1 Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Solutions to In-Chapter Problems 2.1 Each element is identified by a one- or two-letter symbol. Use the periodic table to find the symbol for each element.

More information

Test 7: Periodic Table Review Questions

Test 7: Periodic Table Review Questions Name: Wednesday, January 16, 2008 Test 7: Periodic Table Review Questions 1. Which halogen is a solid at STP? 1. fluorine 3. bromine 2. chlorine 4. iodine 2. Element M is a metal and its chloride has the

More information

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS HEINS10-118-128v4.qxd 12/30/06 2:05 PM Page 118 CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. An electron orbital is a region in space around the nucleus of an

More information

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered 2. Elements in a specific compound are always present in a definite proportion by mass; for example, in methane, CH 4, 12 g of carbon are combined with

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

Scientists create models to understand how things work, including atoms.

Scientists create models to understand how things work, including atoms. CHEM100 Week 4 Notes Page 1 of 6 Scientists create models to understand how things work, including atoms. Dalton created a theory for the atom with these 5 postulates 1. Elements consist of one or more

More information

3.01 Elements, Symbols and Periodic Table

3.01 Elements, Symbols and Periodic Table .0 Elements, Symbols and Periodic Table Dr. Fred O. Garces Chemistry 00 Miramar College.0 Elements, symbols and the Periodic Table January 0 The Elements: Building block of Matter The periodic table of

More information

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question:

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: Name: Class: Date:, ID: A The Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: 1. What are the elements with atomic numbers from 58 to 71 called?

More information

Science and technology 404

Science and technology 404 Name Date STUDY GUIDE CHAPTER 1 ATOMS AND ELEMENTS 1) DESCRIBE THE RUTHERFORD-BOHR ATOMIC MODEL All matter is made of small particles called atoms. An atom is the smallest unit of matter that retains the

More information

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Structure of the Atom Elements are abbreviated in scientific shorthand. Symbols on the periodic table are short or abbreviated ways to

More information

1 Electrons and Chemical Bonding

1 Electrons and Chemical Bonding CHAPTER 1 1 Electrons and Chemical Bonding SECTION Chemical Bonding BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is chemical bonding? What are valence

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B.

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of A. neutrons in the nucleus B. protons in the nucleus 2. All of the atoms of argon have the same A. mass number B. atomic number C.

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes.

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. 1 PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. Metal Nonmetal Scheme (based on physical properties) Metals - most elements are metals - elements on left

More information

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass Composition and Structure of the Atom Atom: basic unit of an element; smallest unit that retains chemical properties of an element Subatomic particles: Small particles that are the building blocks from

More information

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge ATOMIC THEORY The smallest component of an element that uniquely defines the identity of that element is called an atom. Individual atoms are extremely small. It would take about fifty million atoms in

More information

Blocks on the periodic table. Atomic weight: This is either a decimal number or a number in parenthesis.

Blocks on the periodic table. Atomic weight: This is either a decimal number or a number in parenthesis. 68 Blocks on the periodic table 11 Sodium 22.99 Atomic number: This is always a whole number. The periodic table is arranged by atomic number! Element symbol: A one or two letter abbreviation for the name

More information

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 The Elements Remember, elements are combined to form molecules the way letters are combined to form words. Presently there are about 115 known elements. Only

More information

Unit 7 Review. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Unit 7 Review. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: ID: A Unit 7 Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1) In which set of elements would all members be expected to have very

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3.

Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06 (B) 1.95 (C) 13.5 (D) 18.7 (E) 208 2. Which peak corresponds to the valence 3p orbital?

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese 1. Which characteristics describe most nonmetals in the solid phase? (1) They are malleable and have metallic luster. (2) They are malleable and lack metallic luster. (3) They are brittle and have metallic

More information

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 4 WORKSHEET PART A Given the following isotopes, determine the atomic number, the mass number, the number of protons, electrons and neutrons. Isotope Symbol

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Student: 1. The nineteenth century chemists arranged elements in the periodic table according to increasing A. atomic number. B. number of electrons.

More information

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number Name: ate: 1. In the modern, the elements are arranged in order of increasing. atomic number. mass number. oxidation number. valence number 5. s the elements in Group I are considered in order of increasing

More information

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table.

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table. PERIODIC TABLE OF ELEMENTS, a Russian scientist is credited with creating the periodic table. Periods tell us how many are in the atoms of each element. Groups help us to know how many electrons are in

More information

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes Atomic Structure and the Periodic Table Chapter 3 Chemistry 104 Professor Michael Russell Atomic Theory Chemistry founded on four fundamental assumptions about atoms and matter which make up the modern

More information

1) is credited with developing the concept of atomic numbers.

1) is credited with developing the concept of atomic numbers. Chemistry Chapter 14 Review Name answer key General Concept Questions 1) is credited with developing the concept of atomic numbers. A) Dmitri Mendeleev B) Lothar Meyer C) Henry Moseley D) Ernest Rutherford

More information

Topic 3 Periodic Trends

Topic 3 Periodic Trends Topic 3 Periodic Trends Chapter 06 Trends on the Periodic Table Chapter 07 Relationships between the elements CHEM 10 T03D01 How are elements arranged Prior to 1735, only 12 elements were known to man

More information

The Periodic Table, Electron Configuration & Chemical Bonding. Lecture 7

The Periodic Table, Electron Configuration & Chemical Bonding. Lecture 7 The Periodic Table, Electron Configuration & Chemical Bonding Lecture 7 Electrons We will start to look at the periodic table by focusing on the information it gives about each element s electrons. How

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units!

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! CHEM 10113, Quiz 2 September 7, 2011 Name (please print) All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! IA Periodic Table of the Elements VIIIA (1) (18) 1 2 1 H IIA

More information

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii?

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii? 1. Which statement best describes Group 2 elements as they are considered in order from top to bottom of the Periodic Table? (A) The number of principal energy levels increases, and the number of valence

More information

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for "n"!

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for n! 179 ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) - We can represent the electron configuration without drawing a diagram or writing down pages of quantum numbers every time. We write the "electron configuration".

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom SACE Stage 1 Chemistry - The Essentials 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element.

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 1 Self study: The history of the development of atomic theory. 9 th Ed: pp. 36-41 or 10 th Ed: pp. 38-42. 2 The Atomic Theory of Matter John Dalton (1766-1844), began

More information

Chapter 3 Atoms and Elements

Chapter 3 Atoms and Elements Chapter 3 Atoms and Elements 1 Elements Elements are pure substances that cannot be separated into simpler substances by ordinary laboratory processes the building blocks of matter listed on the inside

More information

5.4 Trends in the Periodic Table

5.4 Trends in the Periodic Table 5.4 Trends in the Periodic Table Think about all the things that change over time or in a predictable way. For example, the size of the computer has continually decreased over time. You may become more

More information

1 Arranging the Elements

1 Arranging the Elements CHAPTER 12 1 Arranging the Elements SECTION The Periodic Table BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How are elements arranged on the periodic table?

More information

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 1. Methane and ethane are both made up of carbon and hydrogen. In methane, there are 12.0 g of carbon for every 4.00 g of hydrogen, a ration of 3:1 by mass. In ethane,

More information

Periodic Table Extra Practice

Periodic Table Extra Practice Periodic Table Extra Practice 1. Which of the following elements in Period 3 has the greatest metallic character? 1) Ar 3) Mg 2) Si 4) S 2. Which sequence of atomic numbers represents elements which have

More information

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements Material: laboratory display of the elements and a wall periodic table is required. Objective: To learn the use of periodic table for writing electron configuration of elements. INTRODUCTION Basic building

More information

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table The Periodic Law and the Periodic Table In the early 1800's many elements had been discovered and found to have different properties. In 1817 Döbreiner's

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element. The idea of atoms was first suggested

More information

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Chapter 5 Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Section 5.1 Dalton s Atomic Theory Goal 1 Precursors to John Dalton s atomic theory Law of Definite Composition The percentage by mass of the elements

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions)

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions) Name: Period: Date: Unit 3 Review: things you will need to know 1. Atomic Theories: Know all the scientists in order. What did they discover? What experiment did they use? 2. Development of the periodic

More information

Language of Chemistry includes chemical symbols of elements, chemical formulas, & chemical equations. Periodic Table. Each element has its own

Language of Chemistry includes chemical symbols of elements, chemical formulas, & chemical equations. Periodic Table. Each element has its own Language of Chemistry includes chemical symbols of elements, chemical formulas, & chemical equations All known elements (ca.100) are arranged in Periodic Table. Sodium Na Potassium K Hydrogen H Each element

More information

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay.

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay. Chemistry I PERIODIC TABLE PRACTICE QUIZ Mr. Scott Select the best answer. 1) The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

CLASSIFICATION OF ELEMENTS

CLASSIFICATION OF ELEMENTS Some Basic Concepts & Classification of Elements Test No. 15 Time: 2 Hrs. Total Marks: 311 Date: 07/07/2013 Name Batch: CLASSIFICATION OF ELEMENTS Section A (Objective Question only one correct answer)

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Name: Class: Date: ID: A Chapter 5 Assessment Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Mendeleev arranged the elements in his periodic table in

More information

Electronic Stability & Periodic Table

Electronic Stability & Periodic Table Electronic Stability & Periodic Table Things at higher energy are less stable!! All living things are dependent on their ability to acquire energy from unstable things! The compounds in the food you eat

More information

3.06 Periodic Table and Periodic Trends

3.06 Periodic Table and Periodic Trends 3.06 Periodic Table and Periodic Trends Dr. Fred Omega Garces Chemistry 100, Miramar College 1 3.06 Periodic Table and Periodic Trend The Periodic Table and the Elements What is the periodic table? What

More information

THE PERIODIC TABLE AND PERIODIC TRENDS IN ATOM

THE PERIODIC TABLE AND PERIODIC TRENDS IN ATOM THE PERIODIC TABLE AND PERIODIC TRENDS IN ATOM The aufbau process is a set of rules that allows us to predict the electronic configuration of an atom if we know how many electrons there are in the atom.

More information

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table 1. As you move from left to right across the periodic table, how does atomic number change? 2. What element is located in period 3, group 13? 3. What

More information

A. Wanted to organize elements according to their. B. When elements were arranged in order of increasing atomic mass*, similarities in

A. Wanted to organize elements according to their. B. When elements were arranged in order of increasing atomic mass*, similarities in Chemistry Unit 5- Periodic Table and Periodic Law Name: History of the Periodic Table I. Mendeleev and Chemical Periodicity A. Wanted to organize elements according to their B. When elements were arranged

More information

The Nature of Chemistry

The Nature of Chemistry CHAPTER 1 The Nature of Chemistry Objectives You will be able to do the following. 1. Describe how science in general is done. 2. Given a description of a property of a substance, identify the property

More information

1. Which of the following atoms has the highest first ionization energy? 2. Which of the following atoms has the highest third ionization energy?

1. Which of the following atoms has the highest first ionization energy? 2. Which of the following atoms has the highest third ionization energy? 1. Which of the following atoms has the highest first ionization energy? (a) Cs (b) Cl (c) I (d) Ar (e) Na 2. Which of the following atoms has the highest third ionization energy? (a) Si (b) Al (c) S (d)

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: Hour: Date: Directions: Answer each of the following questions. You need not use complete sentences. 1. Who first published the classification of the

More information

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity Chapter 8 Electron Configurations Page 1 Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity 8-1. Substances that are weakly attracted to a magnetic field but lose their magnetism when removed from

More information

Lewis dot structures for molecules

Lewis dot structures for molecules 1 Lewis dot structures for molecules In the dot structure of a molecule, - SHARED valence electrons are shown with dashes - one per pair. - UNSHARED valence electrons ("lone pairs") are represented by

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: per: Date:. 1. By what property did Mendeleev arrange the elements? 2. By what property did Moseley suggest that the periodic table be arranged? 3. What

More information

The Periodic Table: Periodic trends

The Periodic Table: Periodic trends Unit 1 The Periodic Table: Periodic trends There are over one hundred different chemical elements. Some of these elements are familiar to you such as hydrogen, oxygen, nitrogen and carbon. Each one has

More information

12B The Periodic Table

12B The Periodic Table The Periodic Table Investigation 12B 12B The Periodic Table How is the periodic table organized? Virtually all the matter you see is made up of combinations of elements. Scientists know of 118 different

More information

Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review

Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review 1. Unlike Democritus, Aristotle did not believe that matter was composed of tiny, indivisible. 2. The results of Rutherford s gold foil experiment demonstrated that

More information

Periodic Table & Periodic Law

Periodic Table & Periodic Law Periodic Table & Periodic Law Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the

More information

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table Chapter -9 Classification of Elements The periodic Table SYNOPSIS From the earliest times, scientists have been trying to classify the available elements on the basis of their properties. Dobereiner proposed

More information

Chapter 2 The Periodic Table

Chapter 2 The Periodic Table Chapter 2 The Periodic Table Periodic Pattern Classification of the Elements A. Metals vs. Nonmetals (Before 1800) 1. Metals - Solids, Lustrous, Malleable, Ductile, Conductors 2. Nonmetals - Solids, Liquids,

More information

Homework Chapter 03 Chemistry 51 Los Angeles Mission College

Homework Chapter 03 Chemistry 51 Los Angeles Mission College 3.93 Give the period and group number for each of the following elements: a. bromine b. argon c. potassium d. radium 3.94 Give the period and group number for each of the following elements: a. radon b.

More information

Periodic Table Packet #1

Periodic Table Packet #1 Directions: Answer the questions with the proper information using your notes, book, and the periodic table. 1. Define a family. 2. What is a period? 3. What is the symbol for the following elements. a.

More information

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups Periodicity and the Periodic Table the result Dmitri Mendeleev arranged elements in order of their atomic numbers, such that elements with similar properties fell into the same column or group. The Periodic

More information

1. Sb + Cl 2 SbCl Mg + O 2 MgO _. 3. CaCl 2 Ca + Cl NaClO 3 NaCl + O Fe + HCl FeCl 2 + H CuO + H 2 Cu + H 2 O

1. Sb + Cl 2 SbCl Mg + O 2 MgO _. 3. CaCl 2 Ca + Cl NaClO 3 NaCl + O Fe + HCl FeCl 2 + H CuO + H 2 Cu + H 2 O Year 11 Chemistry Balancing Equations 1. Sb + Cl 2 SbCl 3 2. Mg + O 2 MgO _ 3. CaCl 2 Ca + Cl 2 4. NaClO 3 NaCl + O 2 5. Fe + HCl FeCl 2 + H 2 6. CuO + H 2 Cu + H 2 O 7. Al + H 2 SO 4 Al 2 (SO 4 ) 3 +

More information

Atomic Theory and Bonding

Atomic Theory and Bonding Atomic Theory and Bonding Textbook pages 168 183 Section 4.1 Summary Before You Read What do you already know about Bohr diagrams? Record your answer in the lines below. What are atoms? An atom is the

More information

CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004. Name (print) SSN

CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004. Name (print) SSN CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004 Name (print) SSN Pledge: I have neither given nor received aid on this exam: Signature For ALL problems: SHOW ALL WORK TO GET FULL CREDIT

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Questions - Chapter 7 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following represents an impossible set of

More information

Name PRE-TEST. Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true ("T") or false ("F").

Name PRE-TEST. Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true (T) or false (F). 1 PRETEST Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true ("T") or false ("F"). T F 1. Chemical elements with similar chemical properties are referred to as a

More information

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS Assignments in Science Class X (Term II) Periodic Classification of Elements 1. Early chemists classified elements as metals and non-metals on the basis of a set of physical and chemical properties. 2.

More information

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification A. Makes large sums of information manageable. B. In chemistry, it reduces the number of reactions that need to be studied. II. History

More information

Periodic Table of the Elements

Periodic Table of the Elements Periodic Table of the Elements Where did it come from? 1869 Demitri Mendeleev Russian chemist who discovered a pattern to the elements Wrote properties on cards Arranged cards according to properties

More information

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet.

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. CHEMISTRY TEST: THE PERIODIC TABLE Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. 1. Which of the following

More information

Chapter 3 Atoms & the. Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85

Chapter 3 Atoms & the. Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85 Chapter 3 Atoms & the Periodic Table Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85 The Elements There are many different types of atoms. An element is matter made up of only one kind of atom. An

More information

Organizing the Elements

Organizing the Elements The Periodic Table Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the year 1700.

More information