國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A )

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A )"

Transcription

1 國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A ) Money and Monetary System 1. When conducting an open-market purchase, the Fed A. buys government bonds, and in so doing decreases the money supply. B. sells government bonds, and in so doing decreases the money supply. C. buys government bonds, and in so doing increases the money supply. D. sells government bonds, and in so doing increases the money supply. 2. When the Fed makes open-market sales, bank A. deposits increase and lending decreases. B. deposits and lending increase. C. withdrawals and lending increase. D. withdrawals increase and lending decreases. 3. If the public decides to hold more currency and fewer deposits in banks, bank reserves A. decrease and the money supply eventually decreases. B. decrease but the money supply does not change. C. increase and the money supply eventually increases. D. increase but the money supply does not change. 4. Refer to Table 1, Balance Sheet of Metropolis National Bank. Metropolis National Bank is currently holding 2% of deposits as excess reserves. Assuming that all banks have the same required reserve ratio, and then none want to hold excess reserves what is the value of the money multiplier? A. B. C. D Table 1 Metropolis National Bank is currently holding 2% of its deposits as excess reserves. Metropolis National Bank Assets Liabilities Reserves $60,000 Deposits $500,000 Loans $440, The federal funds rate is the A. percentage of face value that the Federal Reserve is willing to pay for Treasury Securities. B. percentage of deposits that banks must hold as reserves. C. interest rate at which the Federal Reserve makes short-term loans to banks. D. interest rate at which banks lend reserves to each other overnight. 6. The Fed can reduce the federal funds rate by A. decreasing the money supply. To decrease the money supply it could sell bonds. B. decreasing the money supply. To decrease the money supply it could buy bonds. C. increasing the money supply. To increase the money supply it could buy bonds. D. increasing the money supply. To increase the money supply it could sell bonds. 7. Refer to Figure 1. When the money supply curve shifts from MS1 to MS2, A. the demand for goods and services decreases. Figure 1 B. the economy's ability to produce goods and services increases. C. the equilibrium price level decreases. D. None of the above is correct. 1

2 8. Based on the quantity equation, if Y = 3,000, P = 4, and V = 3, then M = A. $4,000. B. $2,250. C. $250. D. $36, Given the following information, what are the values of M1 and M2? A. M1 = $830 billion, M2 = $4,370 billion. B. M1 = $980 billion, M2 = $4,370 billion. C. M1 = $980 billion, M2 = $3, 390 billion. D. M1 = $950 billion, M2 = $830 billion. Small time deposits Demand deposits and other checkable deposits Savings deposits Money market mutual funds Traveler's checks Large time deposits Currency Miscellaneous categories in M2 $1,100 billion $800 billion $1,350 billion $900 billion $30 billion $750 billion $150 billion $40 billion 10. Which of the following assets is most liquid? A. money B. bond C. savings account D. stock 11. Money's most narrow definition is based on its function as a A. store of value. B. unit of account. C. standard of deferred payment. D. medium of exchange. 12. An increase in the price level causes A. the money demand curve to shift to the left. B. the money demand curve to shift to the right. C. a movement up along the money demand curve. D. a movement down along the money demand curve. 13. An increase in the interest rate should the demand for dollars and the value of the dollar, and net exports should. A. decrease; decrease B. decrease; increase C. increase; decrease D. increase; increase 14. The situation in which short-term interest rates are pushed to zero, leaving the central bank unable to lower them further is known as A. the Taylor rule. B. a liquidity trap. C. a zero-sum game. D. an interest rate panic. 15. With a monetary growth rule as proposed by the monetarists, during a recession the rate of growth of the money supply would A. decrease. B. increase. C. not change. D. decrease or increase depending on economic conditions. 16. Most economists believe that the best monetary policy target is A. an interest rate. B. the money supply. C. total bank reserves. D. the discount rate. 17. The Taylor rule links the Federal Reserve's target for the A. money supply to shifts in money demand. B. money supply to changes in interest rates. C. federal funds rate to economic variables. D. federal funds rate to the money supply. 2

3 Open-Economy Macroeconomics: Foreign Exchange Markets 18. If the U.S. real exchange rate appreciates, U.S. net exports A. increase and U.S. net capital outflow decreases. B. decrease and U.S. net capital outflow increases. C. and U.S. net capital outflow both increase. D. and U.S. net capital outflow both decrease. 19. Which of the following does purchasing-power parity imply? A. The nominal exchange rate is the ratio of U.S. prices to foreign prices. B. The price of domestic goods relative to foreign goods cannot change. C. The purchasing power of the dollar is the same in the U.S. as in foreign countries. D. All of the above are correct. 20. A Chinese firm buys lumber from the United States and pays for it with yen. Other things the same, Chinese A. net exports decrease, and U.S. net capital outflow increases. B. net exports increase, and U.S. net capital outflow decreases. C. net exports increase, and U.S. net capital outflow increases. D. net exports decrease, and U.S. net capital outflow decreases. 21. When a country's central bank increase the money supply, its A. price level rises and its currency appreciates relative to other currencies in the world. B. price level falls and its currency appreciates relative to other currencies in the world. C. price level falls and its currency depreciates relative to other currencies in the world. D. price level rises and its currency depreciates relative to other currencies in the world. 22. If a country has a trade surplus A. it has positive net exports and negative net capital outflow. B. it has positive net exports and positive net capital outflow. C. it has negative net exports and positive net capital outflow. D. it has negative net exports and negative net capital outflow. 23. A country has $45 million of domestic investment and net capital outflow of -$60 million. What is saving? A. $15 million. B. -$15 million. C. $105 million. D. -$105 million. 24. If you were told that the exchange rate was 1.2 Canadian dollars per U.S. dollar, a watch that costs $12 US dollars would cost A. $8.5 Canadian dollars. B. $10 Canadian dollars. C. $12.20 Canadian dollars. D. $14.40 Canadian dollars. 25. Suppose the same basket of goods costs $120 in the U.S. and 60 pounds in Britain. According to purchasing power parity, what is the nominal exchange rate? A. 2 pounds per dollar B. 1/2 pound per dollar C. 1 pound per dollar D. None of the above is correct 26. A paperback book in the U.S. costs $6. In Chile it costs 4 pesos. If the nominal exchange rate is 1/2 peso per dollar, what is the real exchange rate? A. 3/4 B. 2/3 C. 4/3 D. 1/2 3

4 27. Sonya, a citizen of Denmark, produces boots and shoes that she sells to department stores in the United States. Other things the same, these sales A. decrease U.S. net exports and increase Danish net exports. B. decrease U.S. net exports and have no effect on Danish net exports. C. increase U.S. net exports and decrease Danish net exports. D. increase U.S. net exports and have no effect on Danish net exports. 28. Sue, a U.S. citizen, buys stock in an Italian automobile corporation. Her purchase counts as A. investment for Sue and U.S. foreign direct investment. B. investment for Sue and U.S. foreign portfolio investment. C. saving for Sue and U.S. foreign direct investment. D. saving for Sue and U.S. foreign portfolio investment. 29. Net capital outflow equals the difference between a country's A. purchases of foreign assets and sales of domestic assets abroad. B. investment and saving. C. buying of foreign goods and services and sales of goods and services abroad. D. income and expenditure. 30. A depreciation of the U.S. real exchange rate induces U.S. consumers to buy A. fewer domestic goods and fewer foreign goods. B. fewer domestic goods and more foreign goods. C. more domestic goods and fewer foreign goods. D. more domestic goods and more foreign goods 31. If purchasing-power parity holds, a dollar will buy A. more goods in foreign countries than in the United States. B. as many goods in foreign countries as it does in the United States. C. fewer goods in foreign countries than it does in the United States. D. None of the above is implied by purchasing-power parity. 32. If a country has negative net capital outflows, then its net exports are A. positive and its saving is larger than its domestic investment. B. positive and its saving is smaller than its domestic investment. C. negative and its saving is larger than its domestic investment. D. negative and its saving is smaller than its domestic investment. 33. According to purchasing-power parity, if prices in the United States increase by a larger percentage than prices in Poland, then A. the real exchange defined as Polish goods per unit of U.S. goods rises. B. the real exchange defined as Polish goods per unit of U.S. goods falls. C. the nominal exchange rate defined as Polish currency per dollar rises. D. the nominal exchange rate defined as Polish currency per dollar falls. 34. When a country's central bank increases the money supply, its A. price level rises and its currency appreciates relative to other currencies in the world. B. price level rises and its currency depreciates relative to other currencies in the world. C. price level falls and its currency appreciates relative to other currencies in the world. D. price level falls and its currency depreciates relative to other currencies in the world. 4

5 Answers 1 C 9 B 17 C 25 B 33 D 2 D 10 A 18 D 26 A 34 B 3 A 11 D 19 C 27 A 4 B 12 B 20 A 28 D 5 D 13 C 21 D 29 A 6 C 14 B 22 B 30 C 7 D 15 C 23 B 31 B 8 A 16 A 24 D 32 D 5

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Econ 202 Section 4 Final Exam

Econ 202 Section 4 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 A: Special Code 00004 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. Oceania buys $40

More information

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5 Econ 202 Final Exam 1. If inflation expectations rise, the short-run Phillips curve shifts a. right, so that at any inflation rate unemployment is higher. b. left, so that at any inflation rate unemployment

More information

Refer to Figure 17-1

Refer to Figure 17-1 Chapter 17 1. Inflation can be measured by the a. change in the consumer price index. b. percentage change in the consumer price index. c. percentage change in the price of a specific commodity. d. change

More information

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Open and Closed Economies

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Open and Closed Economies In this chapter, look for the answers to these questions: 3 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts How are international flows of goods and assets related? What s the difference between the real and

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chatper 34 International Finance - Test Bank MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The currency used to buy imported goods is A) the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Of the four players in the money supply process, most observers agree that the most important player

More information

Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy

Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy TRUE/FALSE 1. Over the past two decades, the United States has persistently exported more goods and services than it has imported. ANS: F DIF: 1 REF:

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam 1. On average over the past 50 years, the U.S.

More information

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates The Canadian dollar is one of 100s of different monies. The three big monies: the U.S. dollar, yen, and euro. In February 2007, one Canadian dollar bought 85 U.S. cents. By November 2007, the Canadian

More information

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000.

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000. Macroeconomics ECON 2204 Prof. Murphy Problem Set 2 Answers Chapter 4 #2, 3, 4, 5, 6, 7, and 9 (on pages 102-103) 2. a. When the Fed buys bonds, the dollars that it pays to the public for the bonds increase

More information

Econ 202 Section 2 Final Exam

Econ 202 Section 2 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 17, 2009 A: Special Code 0000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 2 Final Exam 1. The present value

More information

PRACTICE- Unit 6 AP Economics

PRACTICE- Unit 6 AP Economics PRACTICE- Unit 6 AP Economics Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The term liquid asset means: A. that the asset is used in a barter exchange.

More information

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Chapter 31 Copyright 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part of the work should be mailed to: Permissions

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A fall in the Canadian-dollar price of foreign currency is A) a loss in the relative

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1.According to the theory of liquidity preference, the money supply

More information

Exchange Rates. Betty C. Daniel. University at Albany. Daniel (University at Albany) Exchange rates 1 / 17

Exchange Rates. Betty C. Daniel. University at Albany. Daniel (University at Albany) Exchange rates 1 / 17 Exchange Rates Betty C. Daniel University at Albany Daniel (University at Albany) Exchange rates 1 / 17 What is an exchange rate? Domestic-currency price of foreign currency Dollar price of euro is $1.46

More information

Practice Problems: Chapter 14 Money, Banking, and the Federal Reserve System

Practice Problems: Chapter 14 Money, Banking, and the Federal Reserve System Practice Problems: Chapter 14 Money, Banking, and the Federal Reserve System 1. Money is: A) any asset the government says is money. B) any asset that can easily be used to purchase goods and services.

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs.

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs. 1. An open economy is one in which: A) the level of output is fixed. B) government spending exceeds revenues. C) the national interest rate equals the world interest rate. D) there is trade in goods and

More information

Exchange Rates: Application of Supply and Demand

Exchange Rates: Application of Supply and Demand Exchange Rates: Application of Supply and Demand ECO 120: Global Macroeconomics 1 1.1 Goals Goals ˆ Specific goals: Learn how interpret exchange rates. Learn how to use supply and demand to interpret exchange

More information

Econ 202 Section H01 Midterm 2

Econ 202 Section H01 Midterm 2 , Spring 2010 March 16, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section H01 Midterm 2 Multiple Choice. 2.5 points each. 1. What would

More information

3. Over the last 50 years, Canadian imports as a percentage of GDP have approximately a. stayed constant. b. doubled. c. tripled. d. quadrupled.

3. Over the last 50 years, Canadian imports as a percentage of GDP have approximately a. stayed constant. b. doubled. c. tripled. d. quadrupled. Quiz 8 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Net exports of a country are the value of a. goods and services imported minus the value of goods

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Study Questions 5 (Money) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The functions of money are 1) A) medium of exchange, unit of account,

More information

S m. D m0. D m1 Q m Amount of money demanded and supplied

S m. D m0. D m1 Q m Amount of money demanded and supplied Rate of interest, i (p ercent) Chapter - Interest Rates and Monetary Policy Chapter Interest Rates and Monetary Policy QUESTIONS 1. What is the basic determinant of (a) the transactions demand and (b)

More information

International Finance

International Finance International Finance CHAPTER34 C H A P T E R C H E C K L I S T When you have completed your study of this chapter, you will be able to 1 Describe a country s balance of payments accounts and explain what

More information

Homework (Chapter 11)

Homework (Chapter 11) EC 2113 Principles of Macroeconomics Instructor: Erdenechimeg Eldev-Ochir Name:_ ID: Homework (Chapter 11) Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers

More information

Practice Exam 3 Fall 2015

Practice Exam 3 Fall 2015 Global Macroeconomics ::Solutions:: Practice Exam 3 Fall 2015 Do not open this exam until instructed to do so. You have 75 minutes to complete this exam You may use a calculator; you may not use any other

More information

Answers to Text Questions and Problems in Chapter 13

Answers to Text Questions and Problems in Chapter 13 Answers to Text Questions and Problems in Chapter 13 Answers to Review Questions 1. Money refers to any asset that can be used in making purchases, such as cash and chequing account balances. People hold

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam 1. When the government spends more, the initial effect is that a. aggregate

More information

What three main functions do they have? Reducing transaction costs, reducing financial risk, providing liquidity

What three main functions do they have? Reducing transaction costs, reducing financial risk, providing liquidity Unit 4 Test Review KEY Savings, Investment and the Financial System 1. What is a financial intermediary? Explain how each of the following fulfills that role: Financial Intermediary: Transforms funds into

More information

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Name Time: 2 hours Marks: 80 Multiple choice questions 1 mark each and a choice of 2 out of 3 short answer question

More information

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 Econ202Final Spring 2005 1 Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 1. Which of the following tends to reduce the size of a shift in aggregate demand? a. the multiplier effect b. the crowding-out effect c.

More information

Econ 336 - Spring 2007 Homework 5

Econ 336 - Spring 2007 Homework 5 Econ 336 - Spring 2007 Homework 5 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The real exchange rate, q, is defined as A) E times P B)

More information

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 N. Das PART 1 (84 POINTS): Answer the following 28 multiple choice questions on the scan sheet. Each question is worth 3 points. 1. If Congress passes legislation

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 25 Exch Rate & BofP 1) Foreign currency is A) the market for foreign exchange.

More information

PS 4 Solution Econ 201

PS 4 Solution Econ 201 PS 4 Solution Econ 201 Chapter 19: 3. If Congress passes an investment tax credit, it subsidizes domestic investment. The desire to increase domestic investment leads firms to borrow more, increasing the

More information

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller PLEASE DO NOT WRITE ON THIS EXAMINATION FORM. 1. Which of the following statements is correct? a. Real GDP is the total market value

More information

PRINCIPLES OF MACROECONOMICS. Chapter 31 Open Economy Macroeconomics

PRINCIPLES OF MACROECONOMICS. Chapter 31 Open Economy Macroeconomics PRINCIPLES OF MACROECONOMICS Chapter 31 Open Economy Macroeconomics Overview In this chapter we introduce open-economy macroeconomics and examine the importance of international trade (exports and imports

More information

18 INTERNATIONAL FINANCE* Chapter. Key Concepts

18 INTERNATIONAL FINANCE* Chapter. Key Concepts Chapter 18 INTERNATIONAL FINANCE* Key Concepts Financing International Trade The balance of payments accounts measure international transactions. Current account records exports, imports, net interest,

More information

Chapter 11. International Economics II: International Finance

Chapter 11. International Economics II: International Finance Chapter 11 International Economics II: International Finance The other major branch of international economics is international monetary economics, also known as international finance. Issues in international

More information

Economics. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Introduction. In this chapter, look for the answers to these questions: N.

Economics. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Introduction. In this chapter, look for the answers to these questions: N. C H A P T E R 31 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts P R I N C I P L E S O F Economics N. Gregory Mankiw Premium PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Study Questions 6 (Foreign Exchange Markets) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The currency used to buy imported goods is 1) A) the

More information

AP Macroeconomics Unit 7 Review Session. The Foreign Exchange Market

AP Macroeconomics Unit 7 Review Session. The Foreign Exchange Market AP Macroeconomics Unit 7 Review Session The Foreign Exchange Market 1. Draw a graph of the markets for pesos and U.S. dollars. On your graph, show the initial equilibrium exchange rate and the effect in

More information

Mankiw Chapter 16 The Monetary System quiz review questions with answers

Mankiw Chapter 16 The Monetary System quiz review questions with answers Mankiw Chapter 16 The Monetary System quiz review questions with answers _D_ 1. Money a. is more efficient than barter. b. makes trades easier. c. allows greater specialization. _A 2. The existence of

More information

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption.

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption. Exam 1 Review 1. Macroeconomics does not try to answer the question of: A) why do some countries experience rapid growth. B) what is the rate of return on education. C) why do some countries have high

More information

AP Macroeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program

AP Macroeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program Advanced Placement Program AP Macroeconomics Practice Exam The questions contained in this AP Macroeconomics Practice Exam are written to the content specifications of AP Exams for this subject. Taking

More information

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 PRACTICE MACROECONOMICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Warning: These questions have been posted to give you an opportunity to practice with the multiple choice format

More information

Lecture 10: Money and the Federal Reserve System

Lecture 10: Money and the Federal Reserve System Lecture 10: Money and the Federal Reserve System March 1, 2016 Prof. Wyatt Brooks THE BASIC TOOLS OF FINANCE 0 Question: What Backs US Money? Answer: Nothing. This is true of essentially every currency

More information

1 Foreign Exchange Markets and Exchange Rates

1 Foreign Exchange Markets and Exchange Rates 1 Foreign Exchange Markets and Exchange Rates 1.1 Exchange Rates: Quotations 1.2 Nominal and Real Exchange Rates 2 The Law of One Price and Purchasing-Power Parity 2.1 Interest Rates and Exchange Rates:

More information

Introduction to Macroeconomics TOPIC 5: The IS-LM Model in an Open Economy

Introduction to Macroeconomics TOPIC 5: The IS-LM Model in an Open Economy TOPIC 5: The IS-LM Model in an Open Economy Annaïg Morin CBS - Department of Economics August 2013 The IS-LM Model in an Open Economy Road map: Two concepts to better understand openness The goods market

More information

EconS 327 Review for Test 2

EconS 327 Review for Test 2 Test 2 is scheduled for Friday, April 23 rd. Test 2 has 40 multiple choice questions. Test 2 will cover the material assigned during weeks 9-14. This includes o Text: Chapters 10, 12, 13, 14, 15, and 16.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

The Federal Reserve System. The Structure of the Fed. The Fed s Goals and Targets. Economics 202 Principles Of Macroeconomics

The Federal Reserve System. The Structure of the Fed. The Fed s Goals and Targets. Economics 202 Principles Of Macroeconomics Economics 202 Principles Of Macroeconomics Professor Yamin Ahmad The Federal Reserve System The Federal Reserve System, or the Fed, is the central bank of the United States. Supplemental Notes to Monetary

More information

Econ 202 Honors Midterm 2

Econ 202 Honors Midterm 2 , Spring 2009 April 7, 2009 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Honors Midterm 2 1. The price level falls if either a. money demand shifts

More information

ASSIGNMENT 1 ST SEMESTER : MACROECONOMICS (MAC) ECONOMICS 1 (ECO101) STUDY UNITS COVERED : STUDY UNITS 1 AND 2. DUE DATE : 3:00 p.m.

ASSIGNMENT 1 ST SEMESTER : MACROECONOMICS (MAC) ECONOMICS 1 (ECO101) STUDY UNITS COVERED : STUDY UNITS 1 AND 2. DUE DATE : 3:00 p.m. Page 1 of 13 ASSIGNMENT 1 ST SEMESTER : MACROECONOMICS (MAC) ECONOMICS 1 (ECO101) STUDY UNITS COVERED : STUDY UNITS 1 AND 2 DUE DATE : 3:00 p.m. 19 MARCH 2013 TOTAL MARKS : 100 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 23 Finance Saving Investment 1) Capital is A) the tools, instruments, machines,

More information

Chapter 17 Appendix A

Chapter 17 Appendix A The Interest Parity Condition Chapter 17 Appendix A We can derive all of the results in the text with a concept that is widely used in international finance. The interest parity condition shows the relationship

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Based on our understanding of the Keynesian cross, we know with certainty that an equal

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1. Which of the following is correct? a. Over the business cycle

More information

Practice Problems Mods 25, 28, 29

Practice Problems Mods 25, 28, 29 Practice Problems Mods 25, 28, 29 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Scenario 25-1 First National Bank First National Bank has $80 million in

More information

If the nominal exchange rate goes from 100 to 120 yen per dollar, the dollar has appreciated because a dollar now buys more yen.

If the nominal exchange rate goes from 100 to 120 yen per dollar, the dollar has appreciated because a dollar now buys more yen. SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: Quick Quizzes 1. Net exports are the value of a nation s exports minus the value of its imports, also called the trade balance. Net capital outflow is the purchase of foreign

More information

4. The minimum amount of owners' equity in a bank mandated by regulators is called a requirement. A) reserve B) margin C) liquidity D) capital

4. The minimum amount of owners' equity in a bank mandated by regulators is called a requirement. A) reserve B) margin C) liquidity D) capital Chapter 4 - Sample Questions 1. Quantitative easing is most closely akin to: A) discount lending. B) open-market operations. C) fractional-reserve banking. D) capital requirements. 2. Money market mutual

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam Multiple Choice. 2 points each. 1. According to the long-run

More information

Problem Set for Chapter 20(Multiple choices)

Problem Set for Chapter 20(Multiple choices) Problem Set for hapter 20(Multiple choices) 1. According to the theory of liquidity preference, a. if the interest rate is below the equilibrium level, then the quantity of money people want to hold is

More information

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) On your Scantron card you

More information

Practice Problems on Money and Monetary Policy

Practice Problems on Money and Monetary Policy Practice Problems on Money and Monetary Policy 1- Define money. How does the economist s use of this term differ from its everyday meaning? Money is the economist s term for assets that can be used in

More information

Definitions and terminology

Definitions and terminology Exchange rates are a confusing concept despite the fact that we have to deal with exchange rates whenever we travel abroad. The handout will tackle the common misconceptions with exchange rates and simplify

More information

Monetary Policy Bank of Canada

Monetary Policy Bank of Canada Bank of Canada The objective of monetary policy may be gleaned from to preamble to the Bank of Canada Act of 1935 which says, regulate credit and currency in the best interests of the economic life of

More information

Big Concepts. Balance of Payments Accounts. Financing International Trade. Economics 202 Principles Of Macroeconomics. Lecture 12

Big Concepts. Balance of Payments Accounts. Financing International Trade. Economics 202 Principles Of Macroeconomics. Lecture 12 Economics 202 Principles Of Macroeconomics Professor Yamin Ahmad Big Concepts Balance of Payments Equilibrium The relationship between the current account, capital account and official settlements balance

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

http://angel.bfwpub.com/section/content/default.asp?wci=pgt...

http://angel.bfwpub.com/section/content/default.asp?wci=pgt... Hmwk 14 1. Let's find out what counts as money. In this chapter, we used a typical definition of money: A widely accepted means of payment. Under this definition, which people are using money in the following

More information

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions CHAPTER 11 Self Study Questions 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following except A) inflation. B) business cycle fluctuations. C) the aggregate value

More information

Midterm 2 Answers. PART I: Multiple Choice [39 minutes total, 3 points each]. Do NOT explain.

Midterm 2 Answers. PART I: Multiple Choice [39 minutes total, 3 points each]. Do NOT explain. Economics 330 Menzie D. Chinn Fall 2006 Social Sciences 7418 University of Wisconsin-Madison Midterm 2 Answers This exam is 70 minutes long, and is worth 70 points. Part I is multiple choice, Part II is

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment 1 Financial Institutions and Financial Markets 1) The term "capital," as used in macroeconomics, refers to A) the

More information

Chapter 13 Money and Banking

Chapter 13 Money and Banking Chapter 13 Money and Banking Multiple Choice Questions Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. The most important function of money is (a) as a store of

More information

Chapter 13 Exchange Rates, Business Cycles, and Macroeconomic Policy in the Open Economy

Chapter 13 Exchange Rates, Business Cycles, and Macroeconomic Policy in the Open Economy Chapter 13 Exchange Rates, Business Cycles, and Macroeconomic Policy in the Open Economy Multiple Choice Questions 1. The price of one currency in terms of another is called (a) the exchange rate. (b)

More information

Change Effect on nominal money demand Effect on real money demand Decrease in aggregate price level Shift nominal money demand to left Has no effect

Change Effect on nominal money demand Effect on real money demand Decrease in aggregate price level Shift nominal money demand to left Has no effect AP Macroeconomics Unit 4 Review Session Money Market 1. Draw the money market, indicating the equilibrium interest rate and quantity. 2. Use the following table to answer this question. Change Effect on

More information

Ch. 38 Practice MC 1. In international financial transactions, what are the only two things that individuals and firms can exchange? A.

Ch. 38 Practice MC 1. In international financial transactions, what are the only two things that individuals and firms can exchange? A. Ch. 38 Practice MC 1. In international financial transactions, what are the only two things that individuals and firms can exchange? A. Currency and real assets. B. Services and manufactured goods. C.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Survey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Quiz 4 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The central bank for the United States

More information

Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet and the Money Supply Process

Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet and the Money Supply Process Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet Problems and Solutions 1. In an effort to diversify, the Central Bank of China has decided to exchange some of its dollar reserves for euros. Follow the impact

More information

14.02 PRINCIPLES OF MACROECONOMICS QUIZ 3

14.02 PRINCIPLES OF MACROECONOMICS QUIZ 3 14.02 PRINCIPLES OF MACROECONOMICS QUIZ 3 READ INSTRUCTIONS FIRST: Read all questions carefully and completely before beginning the quiz. Label all of your graphs, including axes, clearly; if we can t

More information

International Finance Master PEI Nicolas Coeurdacier. Sample exam

International Finance Master PEI Nicolas Coeurdacier. Sample exam International Finance Master PEI Nicolas Coeurdacier Sample exam Documents and calculator not allowed. For the essay questions, please be precise but concise in your answers. I. Multiple choice questions

More information

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapter 15. The Banking System and the Money Supply

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapter 15. The Banking System and the Money Supply Macroeconomics Topic 6: Explain how the Federal Reserve and the banking system create money (i.e., the supply of money) Explain the factors that affect the demand for money. Reference: Gregory Mankiw s

More information

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand Suppose that the economy is undergoing a recession because of a fall in aggregate demand. a. Using

More information

Some Answers. a) If Y is 1000, M is 100, and the growth rate of nominal money is 1%, what must i and P be?

Some Answers. a) If Y is 1000, M is 100, and the growth rate of nominal money is 1%, what must i and P be? Some Answers 1) Suppose that real money demand is represented by the equation (M/P) d = 0.25*Y. Use the quantity equation to calculate the income velocity of money. V = 4. 2) Assume that the demand for

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM

Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM Name Student ID Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM Write all of your answers on this white exam paper. Do not hand in the blue books. Multiple Choices (2 points

More information

FLEXIBLE EXCHANGE RATES

FLEXIBLE EXCHANGE RATES FLEXIBLE EXCHANGE RATES Along with globalization has come a high degree of interdependence. Central to this is a flexible exchange rate system, where exchange rates are determined each business day by

More information

This chapter seeks to explain the factors that underlie currency movements. These factors include market fundamentals and market expectations.

This chapter seeks to explain the factors that underlie currency movements. These factors include market fundamentals and market expectations. EXCHANGE-RATE DETERMINATION LECTURE NOTES & EXERCISES based on Carbaugh Chapter 13 CHAPTER OVERVIEW This chapter seeks to explain the factors that underlie currency movements. These factors include market

More information

THE MEANING OF MONEY. The Functions of Money. Money has three functions in the economy: The Functions of Money. The Functions of Money

THE MEANING OF MONEY. The Functions of Money. Money has three functions in the economy: The Functions of Money. The Functions of Money In this chapter, look for the answers to these questions: What assets are considered money? What are the functions of money? The types of money? 11 What is the Federal Reserve? What role do banks play

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 26 The Exchange Rate and the Balance of Payments

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 26 The Exchange Rate and the Balance of Payments Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 26 The Exchange Rate and the Balance of Payments 1 The Foreign Exchange Market 1) The term "foreign currency" refers to foreign I. coins II. notes III.

More information

Chapter 13 Money and Banking

Chapter 13 Money and Banking Chapter 13 Money and Banking After reading Chapter 13, MONEY AND BANKING, you should be able to: Explain the three functions of money: Medium of Exchange, Unit of Account, Store of Value. Understand the

More information

Fixed Exchange Rates and Exchange Market Intervention. Chapter 18

Fixed Exchange Rates and Exchange Market Intervention. Chapter 18 Fixed Exchange Rates and Exchange Market Intervention Chapter 18 1. Central bank intervention in the foreign exchange market 2. Stabilization under xed exchange rates 3. Exchange rate crises 4. Sterilized

More information

(a) Using an MPC of.5, the impact of $100 spent the government will be as follows: 1 100 100 2 50 150 3 25 175 4 12.5 187.5 5 6.25 193.

(a) Using an MPC of.5, the impact of $100 spent the government will be as follows: 1 100 100 2 50 150 3 25 175 4 12.5 187.5 5 6.25 193. S5 Solutions 24 points Chapter 2: Fiscal policy. If the marginal propensity to save is.5, how large is the multiplier? If the marginal propensity to save doubles to., what happens to the multiplier? With

More information

Describe the functions of the Federal Reserve System (the Fed).

Describe the functions of the Federal Reserve System (the Fed). The Monetary System Chapter CHAPTER CHECKLIST Define money and describe its functions. Money is any commodity or token that is generally accepted as a means of payment. Money serves as a medium of exchange,

More information

Chapter 31 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts

Chapter 31 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Chapter 31 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts TRUE/FALSE 1. A country with negative net exports has a trade surplus. ANS: F DIF: 1 REF: 31-1 TOP: Net exports 2. If a country s imports exceed its

More information

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output.

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output. Macro Exam 2 Self Test -- T/F questions Dr. McGahagan Fill in your answer (T/F) in the blank in front of the question. If false, provide a brief explanation of why it is false, and state what is true.

More information

Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices

Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices Multiple Choice Questions 1. A disadvantage of the barter system is that (a) no trade occurs. (b) people must produce all their own food, clothing, and shelter.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The government agency that oversees the banking system and is responsible for the conduct

More information