Copyright 2014 The Burroughs Group- All Rights Reserved

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Copyright 2014 The Burroughs Group- All Rights Reserved"

Transcription

1 Prince George s County Police Department Practice Test General Orders Volume II 1. The Loitering Ordinance is enforceable any time of day or night, subject to the restrictions in this section. Individuals may be charged with Loitering via: A. Criminal Citation B. Maryland Uniform Citation C. full- custody arrest D. Both A & C are correct Volume II, Chapter 35, V. Procedures, 1. Enforcement 2. Patrol Officers are responsible for conducting preliminary investigations when individuals are reported missing. Reports of missing persons shall be taken immediately using the : A. Prince George s County Incident Report B. Prince George s County Missing Person Report C. Maryland Missing Persons Report D. Prince George s County Special Report Volume II, Chapter 36, Missing Person, I. Policy 3. A missing person report shall be taken for any: A. individual that has residence in this County B. resident of another jurisdiction that is missing from a location in this County C. child that attends a public school in this County D. missing person that is deemed missing under suspicious circumstances Volume II, Chapter 36, V. Procedures, 1. Officer s Responsibilities 4. The Teletype Unit shall immediately enter information regarding each reported missing child under the age of into NCIC and Maryland Interagency Law Enforcement System. A. 16 B. 18 C. 21 D. There is no age requirement for entry into NCIC Volume II, Chapter 36, V. Procedures, 1. Officer s Responsibilities 5. Any employee receiving information concerning narcotic vice law violations shall submit it to the Narcotic Enforcement Division (NED) using the: A. Report of Narcotic and Vice Law Violations Form B. Prince George s County Incident Report C. Report of Vice Law Violations Form D. None of the above Volume II, Chapter 37, V. Procedures 6. If a Kidnapping is verified, the shall be notified. Patrol Units remain clear of the location to keep marked cruisers out of the area. A. Intelligence Division B. Criminal Investigations Division C. Robbery Section D. Homicide Section Volume II, Chapter 34, V. Procedures

2 7. Officers in marked cruisers may be dispatched to a kidnapping in- progress call. If dispatched, officers will be advised to respond to a possible. A. Signal 83 B. Signal 85 C. Signal 87 D. Signal 89 Volume II, Chapter 34, V. Procedures 8. Who is responsible for investigating a kidnapping and robbery of a citizen where a 3 rd or 4 th degree sex offense occurs? A. Sexual Assaults Unit B. Robbery Unit C. District Investigative Section D. Homicide Unit Volume II, Chapter 34, V. Procedures 9. According to the General Order Volume II, Chapter 35, a child is a person years of age or younger who has not been emancipated. A. 16 B. 17 C. 18 D. 21 Volume II, Chapter 33, III. Definitions 10. For the purposes of enforcing curfew violations: A child is defined as a person years of age or under who has not been emancipated. A. 16 B. 15 C. 18 D. 14 Volume II, Chapter 33, III. Definitions 11. At least, the department shall conduct a documented ICS training exercise that will involve as many personnel as possible. A. Quarterly B. Bi- Annually C. Annually D. Monthly Volume II, Chapter 32, V. Procedures 12. Following each activation of the Incident Command System, a (an) shall be used to prepare an After- Action Report that describes actions taken, results, and suggested improvements, if any. A. Commanders Log B. After Action Report C. Incident Report D. Inter- Office Memorandum Volume II, Chapter 32, V. Procedures

3 13. Abandoned vehicle: per County Code, any vehicle, trailer, or semi- trailer that is inoperable and left unattended or remains illegally on public property for more than. A. 24 hours B. 36 hours C. 48 hours D. 72 hours Volume II, Chapter 31, III. Definitions 14. For Evidence Bay impounds, the officer shall advise the dispatcher that the vehicle is an impound to ensure that the County s contract crane is used. A. Evidence Bay B. CID C. Evidence Unit D. Forensics Unit Volume II, Chapter 31, V. Procedures 15. The County normally pays tow service fees only in cases of crimes when the vehicle operator is a violent crime victim and the vehicle is processed. Payment is limited to the tow fee to the Evidence Bay and then to the storage facility, plus storage fee. A. one day s B. two day s C. three day s D. The County does not pay storage fees Volume II, Chapter 31, V. Procedures 16. Vehicles operated by persons with diplomatic immunity will not be impounded unless requested by the. A. State Department B. County Executive C. Diplomat D. Appropriate Bureau Commander Volume II, Chapter 31, V. Procedures 17. Incidents involving radioactive and hazardous materials present unique challenges for law enforcement personnel, especially first responders. The primary consideration on the approach to and at the scene of such incidents is the. A. containment of the scene B. safety of the citizens in the affected area C. safety of the first responders D. evacuation of the immediate area Volume II, Chapter 30, I. Policy 18. Hate incidents are the responsibility of the District Investigative Section. They are documented in a (an), which shall be completed within 30 days of the incident. A. Incident Report B. Special Report C. Commander Log D. Report of Investigation Volume II, Chapter 29, V. Procedures

4 19. A collection of facts which, when considered together, would lead a reasonable police officer to believe that a temporary detention and/or frisk is legally justified is considered. A. Probable Cause B. Temporary Detention C. Articulable Suspicion D. None of the above Volume II, Chapter 26, III. Definitions 20. Officers responding to a failure to pay complaint shall examine the circumstance for indications of criminal intent. If such intent is not apparent, and the failure to pay appears to result from a sincere disagreement, the officer shall. A. complete an incident report B. clear the call advising the complainant to see a commissioner C. attempt to mediate the dispute D. have the parties exchange information Volume II, Chapter 25, V. Procedures 21. Extortion investigations shall be coordinated through the. A. Robbery Supervisor B. District Investigative Section Supervisor C. District Investigative Section Commander D. Robbery Section Commander Volume II, Chapter 24, IV. Procedures 22. Which of the following are considered Designated Hospitals for the purposes of Emergency Petitions? A. Greater Laurel Beltsville Hospital B. Southern Maryland Hospital C. Prince George s Hospital Center D. All of the above Volume II, Chapter 23, III. Definitions 23. When an officer has reason to believe that an individual has a mental disorder, the officer shall immediately and take steps to ensure his or her safety and that of the public. A. seek an emergency petition B. stabilize the situation C. attempt to locate a suitable petitioner D. request additional officers respond to the scene Volume II, Chapter 23, V. Procedures 24. A mental patient who has been criminally charged and committed by a court of competent jurisdiction that escapes from confinement may be arrested. The escaped patient will be charged with and brought before a District Court Commissioner. A. escape B. fugitive from justice C. unlawful flight to avoid prosecution D. none of the above Volume II, Chapter 23, V. Procedures

5 25. If an individual wants to be voluntarily admitted, officers should. A. transport the individual to a designated hospital B. attempt to arrange transportation to an appropriate medical facility C. attempt to contact NOK to find a suitable petitioner D. none of the above Volume II, Chapter 23, V. Procedures 26. County Code permits a tax of on the value of CDS sold used, stored, or consumed with the County. This tax is payable for each separate violation and every person who is a party to the event is jointly and severally liable for payment of the tax. A. 15% B. 30% C. 28% D. 50% Volume II, Chapter 22, I. Policy 27. A shall be the DUI Checkpoint Manager. He or she shall be responsible for ensuring that checkpoint operations are safe for the public and officers. A. SOD Supervisor B. SOD Commander C. trained member of SOD D. DUI Task Force Supervisor Volume II, Chapter 21, V. Procedures 28. Checkpoints may be initiated only upon the written approval of the. A. Commander of SOD B. Affected District Commander C. Assistant Chief of Police D. None of the above Volume II, Chapter 21, V. Procedures 29. In conjunction with Project Disarm, the Department and the have formed the Southern Maryland Arms Reduction Task Force (SMART). A. Charles County Sherriff s Office B. State Police C. St. Mary s County Sherriff s Office D. BATF Volume II, Chapter 19, V. Procedures 30. is an enforcement program intended to deter loitering in areas where high levels of drug distribution, public drunkenness, and other disruptive behaviors exist. A. SMART B. MATE C. DARE D. FIST Volume II, Chapter 19, V. Procedures

6 31. After determining that the cause of death appears to be natural, the officer shall do all of the following except: A. Notify Next of Kin B. Complete an incident report C. Ensure security of the deceased s home D. Complete a property record as needed Volume II, Chapter 18, V. Procedures 32. Who should arrange for the transportation of a decedent when they are not transported by the medical examiner? A. The initial responding officer B. Anatomy Board C. a relative D. Homicide Investigator Volume II, Chapter 18, V. Procedures 33. All of the following custodial interrogations shall be audio and video recorded except. A. Felony Theft B. Insurance Fraud C. Conspiracy to commit Gambling violations D. Bribery Volume II, Chapter 17, V. Procedures 34. Video recording in an interview room within a police facility is allowable because individuals inside the interview room have. A. been charged with a crime B. no rights after being charged with a crime C. no expectation to privacy D. it is not allowed unless consent is given Volume II, Chapter 17, V. Procedures 35. What departmental unit is responsible for maintaining statistical data for the Sexual Offender Registry Unit? A. Records Section B. Intelligence Division C. Technical Services Division D. Sexual Offender Registry Unit Volume II, Chapter 17, V. Procedures 36. An employee summoned or requested to testify on behalf of a defendant in a criminal case shall notify as soon as possible after being summoned or requested. A. the County Attorney B. the Court Clerk C. the prosecutor D. the office of legal affairs Volume II, Chapter 15, V. Procedures

7 37. When an officer is in a courtroom and observes an individual who he or she knows to have an open warrant, the officer shall. A. verify the warrant B. secure the individual and await a sheriff s deputy C. inform the Bailiff or Sheriff s Deputy assigned to the courtroom D. notify a supervisor at the courthouse Volume II, Chapter 14, V. Procedures 38. Standard Operating Procedures from all of the following components except govern the Department s response to unusual occurrences at the County Correctional Facility. A. CID B. District II C. SOD D. RID Volume II, Chapter 14, V. Procedures 39. CID shall investigate all of the following crimes except occurring in the City of Hyattsville. A. Rapes B. Robbery C. Kidnapping D. Bank hostage situations Volume II, Chapter 12, V. Procedures 40. It is a for any person to continue work in violation of a Stop Work Order that has been issued by the Department of Environmental Resources. A. violation of county code B. violation of county law C. misdemeanor D. civil violation Volume II, Chapter 11, V. Procedures

8 ANSWER KEY 1. D 2. C 3. B 4. C 5. A 6. C 7. B 8. C 9. B 10. A 11. C 12. D 13. C 14. A 15. A 16. C 17. C 18. D 19. C 20. C 21. D 22. D 23. B 24. A 25. B 26. B 27. C 28. A 29. D 30. B 31. B 32. C 33. A 34. C 35. D 36. C 37. C 38. D 39. B 40. C

20 TH JUDICIAL DISTRICT OF COLORADO ADMINISTRATIVE ORDER (Updated9/7/05) SUBJECT: Criminal Bonding Procedures and Appointment of Counsel

20 TH JUDICIAL DISTRICT OF COLORADO ADMINISTRATIVE ORDER (Updated9/7/05) SUBJECT: Criminal Bonding Procedures and Appointment of Counsel 20 TH JUDICIAL DISTRICT OF COLORADO ADMINISTRATIVE ORDER 03-103 (Updated9/7/05) SUBJECT: Criminal Bonding Procedures and Appointment of Counsel To: Judicial Officers, District Administrator, Clerk of Court,

More information

VICTIM AND WITNESS ASSISTANCE AND RELOCATION

VICTIM AND WITNESS ASSISTANCE AND RELOCATION Subject Date Published Page 1 July 2016 1 of 6 By Order of the Police Commissioner POLICY It is the policy of the Baltimore Police Department (BPD) to protect and, when necessary, relocate crime victims

More information

CRIMINAL JUSTICE TRENDS January 2012

CRIMINAL JUSTICE TRENDS January 2012 Palm Beach County Criminal Justice Commission Research and Planning Unit CRIMINAL JUSTICE TRENDS January 2012 C:\Users\dkukec\Documents\My Documents 1 Crime Trends Reported and Recorded Crime Other Sources

More information

Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters

Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters Presentation to the New Members of the Maryland General Assembly Department of Legislative Services Office of Policy Analysis Annapolis, Maryland December

More information

TYPE OF ORDER NUMBER/SERIES ISSUE DATE EFFECTIVE DATE General Order 360.01 9/25/2014 9/25/2014

TYPE OF ORDER NUMBER/SERIES ISSUE DATE EFFECTIVE DATE General Order 360.01 9/25/2014 9/25/2014 TYPE OF ORDER NUMBER/SERIES ISSUE DATE EFFECTIVE DATE General Order 360.01 9/25/2014 9/25/2014 SUBJECT TITLE PREVIOUSLY ISSUED DATES Criminal Investigations 7/4/2014 REFERENCE RE-EVALUATION DATE CALEA

More information

RAPE & SEX OFFENSE INVESTIGATIONS

RAPE & SEX OFFENSE INVESTIGATIONS RAPE & SEX OFFENSE INVESTIGATIONS INDEX CODE: 1806 EFFECTIVE DATE: 04-22-15 Contents: I. Policy II. Purpose III. Definitions IV. Initial Investigation V. Notification of CID Major Crimes Section VI. Duties

More information

INFORMATION FOR CRIME VICTIMS AND WITNESSES CHARLES I. WADAMS PROSECUTING ATTORNEY

INFORMATION FOR CRIME VICTIMS AND WITNESSES CHARLES I. WADAMS PROSECUTING ATTORNEY INFORMATION FOR CRIME VICTIMS AND WITNESSES CHARLES I. WADAMS PROSECUTING ATTORNEY Garden City, Idaho 6015 Glenwood St., Garden City, ID 83714 (208) 472-2900 www.gardencityidaho.org A MESSAGE Garden City

More information

Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual

Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual Policy 4.02 Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual Criminal Investigations Section I. POLICY (TPCAF 7.09.1; 7.10.1) It is the policy of the AISD Police Department

More information

Purpose of the Victim/Witness Unit

Purpose of the Victim/Witness Unit Purpose of the Victim/Witness Unit The Victim/Witness Assistance Division of the Lake County State s Attorney s Office was formed to serve the needs of people like you. The division is meant to ensure

More information

Bedford County Sheriff s Office Written Directive

Bedford County Sheriff s Office Written Directive Bedford County Sheriff s Office Written Directive Authorizing Authority: Sheriff Michael J. Brown Disclaimer - This directive is for internal use only and should in no way be construed, misrepresented,

More information

YOSEMITE REGIONAL OCCUPATIONAL PROGRAM CRIMINAL JUSTICE

YOSEMITE REGIONAL OCCUPATIONAL PROGRAM CRIMINAL JUSTICE CBEDS Code: 5847 YOSEMITE REGIONAL OUPATIONAL PROGRAM IMINAL JUSTICE JOB TITLES DOT NO. Correction Officer 372.667-018 Criminalist 029.261-026 Guard, Security 372.667-034 Police Officer 375.263-014 Probation/Parole

More information

GENERAL ORDER FAIRFAX COUNTY POLICE DEPARTMENT

GENERAL ORDER FAIRFAX COUNTY POLICE DEPARTMENT I. PURPOSE The purpose of this directive is to establish guidelines to be followed by the Fairfax County Police Department regarding police response to events or situations occurring within the public

More information

DOMESTIC VIOLENCE Guidelines on Police Response Procedures in Domestic Violence Cases

DOMESTIC VIOLENCE Guidelines on Police Response Procedures in Domestic Violence Cases DOMESTIC VIOLENCE Guidelines on Police Response Procedures in Domestic Violence Cases Issued October 1991 Revised November 1994 Introduction. These general guidelines consolidate the police response procedures

More information

Victims of Crime Act

Victims of Crime Act Victims of Crime Act PURPOSE Recognizing the state's concern for victims of crime, it is the purpose of the Victims of Crime Act [31-26-1 NMSA 1978] to assure that: A. the full impact of a crime is brought

More information

York County DUI Prevention Initiative

York County DUI Prevention Initiative York County DUI Prevention Initiative The Case That Got It Started Gender: Male Age: 50 Prior DUI in 1999 Two previous incarcerations for Public Drunkenness Per previous policy: Transported for a blood

More information

DIPLOMATS, DIPLOMATIC IMMUNITY, AND FOREIGN NATIONALS

DIPLOMATS, DIPLOMATIC IMMUNITY, AND FOREIGN NATIONALS 12.556 DIPLOMATS, DIPLOMATIC IMMUNITY, AND FOREIGN NATIONALS Information: There are three types of diplomatic identification cards: Diplomatic (blue border for diplomats and their families) Official (green

More information

POLICY AND PROCEDURE NO.710 Juvenile Arrests Date Issued August 17, 2004

POLICY AND PROCEDURE NO.710 Juvenile Arrests Date Issued August 17, 2004 POLICY AND PROCEDURE NO.710 Juvenile Arrests Date Issued August 17, 2004 Date Effective August 17, 2004 Revision No. No. of pages 7 GENERAL CONSIDERATIONS AND GUIDELINES: The Worcester Police Department

More information

Youth and the Law. Presented by The Crime Prevention Unit

Youth and the Law. Presented by The Crime Prevention Unit Youth and the Law Presented by The Crime Prevention Unit Objectives Explaining the juvenile justice system and the differences between it and the adult system. Discussing juveniles rights and responsibilities

More information

CITY OF MARYLAND HEIGHTS OFFICE OF THE CHIEF OF POLICE

CITY OF MARYLAND HEIGHTS OFFICE OF THE CHIEF OF POLICE CITY OF MARYLAND HEIGHTS OFFICE OF THE CHIEF OF POLICE GENERAL ORDER 409.00 Cancels: 409.00 Index as: May 1, 2002 Constitutional Rights, Law Violators Detention, Miranda Field Interrogation, Miranda Form

More information

CRIMINAL STATISTICS REPORTING REQUIREMENTS

CRIMINAL STATISTICS REPORTING REQUIREMENTS CRIMINAL STATISTICS REPORTING REQUIREMENTS April 2014 California Department of Justice Kamala D. Harris, Attorney General California Justice Information Services Division Bureau of Criminal Information

More information

LAKE CITY POLICE DEPARTMENT GENERAL ORDERS MANUAL

LAKE CITY POLICE DEPARTMENT GENERAL ORDERS MANUAL LAKE CITY POLICE DEPARTMENT GENERAL ORDERS MANUAL SUBJECT CHIEF OF POLICE Traffic Crash Investigations Signature on File NUMBER 119 ISSUE DATE December 30, 2011 REVISION DATE TOTAL PAGES 8 AUTHORITY/RELATED

More information

Tennessee Council of Juvenile and Family Court Judges Quarterly Summary Report Based on Number of Reported Cases January - March 2016

Tennessee Council of Juvenile and Family Court Judges Quarterly Summary Report Based on Number of Reported Cases January - March 2016 General characteristics of these cases follow: Referral Reasons Before Amended Charges: Each case may include up to 5 referral reasons therefore the number of total referral reasons, referral sources,

More information

Tennessee Council of Juvenile and Family Court Judges Quarterly Summary Report Based on Number of Reported Cases January - March 2016

Tennessee Council of Juvenile and Family Court Judges Quarterly Summary Report Based on Number of Reported Cases January - March 2016 General characteristics of these cases follow: Referral Reasons Before Amended Charges: Each case may include up to 5 referral reasons therefore the number of total referral reasons, referral sources,

More information

Information for Crime Victims and Witnesses

Information for Crime Victims and Witnesses Office of the Attorney General Information for Crime Victims and Witnesses MARCH 2009 LAWRENCE WASDEN Attorney General Criminal Law Division Special Prosecutions Unit Telephone: (208) 332-3096 Fax: (208)

More information

THE EXPUNCTION PROCESS FOR ADULT CONVICTIONS AND ARRESTS

THE EXPUNCTION PROCESS FOR ADULT CONVICTIONS AND ARRESTS Records Room12: 503.650.3036 Accounting Dept Room 104: 503.655.8453 District Attorney Room 7: 503.655.8431 Expunction Clerk Room 200; 503.650.3046 THE EXPUNCTION PROCESS FOR ADULT CONVICTIONS AND ARRESTS

More information

POLICE OFFICER. 4. Work in partnership with the District Attorney s Office to obtain and file criminal complaints on arrested subjects.

POLICE OFFICER. 4. Work in partnership with the District Attorney s Office to obtain and file criminal complaints on arrested subjects. POLICE OFFICER Class specifications are intended to present a descriptive list of the range of duties performed by employees in the class. Specifications are not intended to reflect all duties performed

More information

KENT COUNTY SHERIFF S OFFICE ANNUAL STATISTICAL REPORT

KENT COUNTY SHERIFF S OFFICE ANNUAL STATISTICAL REPORT KENT COUNTY SHERIFF S OFFICE 2014 ANNUAL STATISTICAL REPORT 2014 Annual Statistical Report Page 1 Greetings: We are very proud of the level of service which the Kent County Sheriff s Office delivered to

More information

CRIMINAL JUSTICE TRENDS

CRIMINAL JUSTICE TRENDS Palm Beach County Criminal Justice Commission Research and Planning Unit Annual Planning Meeting March 25, 2013 CRIMINAL JUSTICE TRENDS G:\DATA\Research & Planning\APM\APM 2013 Data assembled and maintained

More information

Mission. Department Description

Mission. Department Description POLICE Mission To consistently provide effective, professional and dependable law enforcement services to every citizen, visitor and business within the City of Clearwater. Department Description The Police

More information

Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual

Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual Policy 4.11 Austin Independent School District Police Department Policy and Procedure Manual Domestic Violence I. POLICY (TPCAF 7.08.1) It is the policy of the AISD Police Department to respond to all

More information

Juvenile Offenders Crime Victims Rights Law Enforcement Responsibilities

Juvenile Offenders Crime Victims Rights Law Enforcement Responsibilities Juvenile Offenders Crime Victims Rights Law Enforcement Responsibilities Crime Victims Rights when involving a Juvenile Offender are the same as if the offender were an adult in cases of -- felony grade

More information

Illinois Family Violence Coordinating Councils

Illinois Family Violence Coordinating Councils Illinois Family Violence Coordinating Councils Domestic Violence Court System Self-Assessment July 2006 The purpose of the self-assessment is to empower local domestic violence court systems by providing

More information

Tarrant County College Police Department

Tarrant County College Police Department Tarrant County College Police Department VICTIM ASSISTANCE An Assistance Program for Victims and Family Survivors of Violent Crimes Tarrant County College The Tarrant County College District Police Department

More information

Livescan cards, when received, apply electronically to the DCI & FBI records

Livescan cards, when received, apply electronically to the DCI & FBI records Juveniles should be fingerprinted upon being taken into custody for any serious or aggravated misdemeanor or felony charge and the Final Disposition Report started Livescan electronically submits cards

More information

d CRIMINAL INVESTIGATION ADMINISTRATION OF JUSTICE 5 Spring 2015

d CRIMINAL INVESTIGATION ADMINISTRATION OF JUSTICE 5 Spring 2015 d CRIMINAL INVESTIGATION ADMINISTRATION OF JUSTICE 5 Spring 2015 Instructor: Steven J. Katz West Los Angeles College Course Section No. 7574 MW 7:35am-9:10am ARTC E-mail: katzsj@wlac.edu Contact Telephone:

More information

STATE POLICE TROOPER

STATE POLICE TROOPER JOB DESCRIPTION MICHIGAN CIVIL SERVICE COMMISSION JOB SPECIFICATION STATE POLICE TROOPER Employees in this job are police officers, responsible for the enforcement of all traffic and criminal laws of the

More information

Chapter 13 Procedure (Last Updated: May 13, 2013) Chapter 13.A Speedy Trial Chapter 13.B Recorded Interrogations

Chapter 13 Procedure (Last Updated: May 13, 2013) Chapter 13.A Speedy Trial Chapter 13.B Recorded Interrogations Chapter 13 Procedure (Last Updated: May 13, 2013) Chapter 13.A Speedy Trial Chapter 13.B Recorded Interrogations Chapter 13.A Procedure Speedy Trial (Last Updated: May 13, 2013) 29-1207. Trial within six

More information

Chapter 3. Justice Process at the County Level. Brooks County Courthouse

Chapter 3. Justice Process at the County Level. Brooks County Courthouse Chapter 3 Justice Process at the County Level Brooks County Courthouse Chapter Three: Judice Process at the County Level Developmental Assets: Life Skills: TEKS: Objectives: 10. Safety 30. Responsibility

More information

Glossary of Court-related Terms

Glossary of Court-related Terms Glossary of Court-related Terms Acquittal Adjudication Appeal Arraignment Arrest Bail Bailiff Beyond a reasonable doubt Burden of proof Capital offense Certification Charge Circumstantial evidence Citation

More information

Table. (Click on the table number to go to corresponding table)

Table. (Click on the table number to go to corresponding table) Table Number Table Name (Click on the table number to go to corresponding table) Narrative 04.01 Actual Index Offenses Known to the Police, by County: 1993 to 2007 04.02 Actual Index Offenses Known to

More information

LAW ENFORCEMENT OFFICER

LAW ENFORCEMENT OFFICER Class Code: 7824 TITLE: REPORTS TO: SUPERVISES: Law Enforcement Officer Grade 21 Director Law Enforcement N/A JOB FUNCTION: Perform a variety of law enforcement activities for an assigned school District

More information

The Juvenile and Domestic Relations District Court

The Juvenile and Domestic Relations District Court The Juvenile and Domestic Relations District Court I. General Information The juvenile and domestic relations district court handles cases involving: Juveniles accused of delinquent acts, traffic infractions

More information

Jail, Warrants and Court Security

Jail, Warrants and Court Security CHAPTER 4 Jail, Warrants and Court Security St. Louis County Sheriff s Office 2 The New Orleans Blueprint for Safety Jail, Warrants and Court Security Jail Booking, Supervision, and Release Training Memos

More information

CRIMINAL JUSTICE GLOSSARY

CRIMINAL JUSTICE GLOSSARY CRIMINAL JUSTICE GLOSSARY ACQUITTAL: a judgment of a court, based either on the verdict of a jury or a judicial officer, that the defendant is not guilty of the offense(s) for which he or she was tried.

More information

Truett-McConnell College. Annual Campus Safety and Security Report 2013

Truett-McConnell College. Annual Campus Safety and Security Report 2013 Truett-McConnell College Annual Campus Safety and Security Report 2013 Message from the Public Safety Coordinator This Annual Campus Safety and Security Report is designed to provide you with important

More information

ANNUAL REPORT ALLEGAN COUNTY PROSECUTING ATTORNEY

ANNUAL REPORT ALLEGAN COUNTY PROSECUTING ATTORNEY ALLEGAN COUNTY PROSECUTING ATTORNEY FREDERICK ANDERSON Allegan County Building 113 Chestnut Street Allegan, Michigan 49010 Telephone: (269) 673-0280 Fax: (269) 673-0599 E-mail: prosecutor@allegancounty.org

More information

East Haven Police Department

East Haven Police Department East Haven Police Department Type of Directive: Policies & Procedures No. 410.2 Subject/Title: Issue Date: Preliminary Criminal Investigations July 29, 2014 Effective Date: References/Attachments: N/A

More information

court. However, without your testimony the defendant might go unpunished.

court. However, without your testimony the defendant might go unpunished. Office of State Attorney Michael J. Satz VICTIM RIGHTS BROCHURE YOUR RIGHTS AS A VICTIM OR WITNESS: CRIMINAL JUSTICE PROCESS The stages of the criminal justice system are as follows: We realize that for

More information

Maricopa County Attorney s Office Adult Criminal Case Process

Maricopa County Attorney s Office Adult Criminal Case Process The following is a brief description of the process to prosecute an adult accused of committing a felony offense. Most misdemeanor offenses are handled by municipal prosecutors; cases involving minors

More information

Office of the State s Attorney Union County, Illinois. 2013 Annual Report. Tyler R. Edmonds, State s Attorney

Office of the State s Attorney Union County, Illinois. 2013 Annual Report. Tyler R. Edmonds, State s Attorney Office of the State s Attorney Union County, Illinois Tyler R. Edmonds, State s Attorney The qualities of a good prosecutor are as elusive and impossible to define as those which mark a gentleman. And

More information

64th Legislature AN ACT GENERALLY REVISING LAWS REGARDING SEX OFFENDER REGISTRATION; REQUIRING THE

64th Legislature AN ACT GENERALLY REVISING LAWS REGARDING SEX OFFENDER REGISTRATION; REQUIRING THE 64th Legislature HB0088 AN ACT GENERALLY REVISING LAWS REGARDING SEX OFFENDER REGISTRATION; REQUIRING THE OFFENDER TO PROVIDE E-MAIL ADDRESSES AND SOCIAL MEDIA SCREEN NAMES WHEN REGISTERING; REQUIRING

More information

FLORIDA STATE UNIVERSITY POLICE DEPARTMENT Chief David L. Perry

FLORIDA STATE UNIVERSITY POLICE DEPARTMENT Chief David L. Perry FLORIDA STATE UNIVERSITY POLICE DEPARTMENT Chief David L. Perry 830 West Jefferson Street 850-644-1234 VICTIMS' RIGHTS BROCHURE YOUR RIGHTS AS A VICTIM OR WITNESS: ------- We realize that for many persons,

More information

ORANGE COUNTY SHERIFF S OFFICE Annual Report 2014 LAW ENFORCEMENT DIVISION & CIVIL OFFICE

ORANGE COUNTY SHERIFF S OFFICE Annual Report 2014 LAW ENFORCEMENT DIVISION & CIVIL OFFICE ORANGE COUNTY SHERIFF S OFFICE Annual Report 2014 LAW ENFORCEMENT DIVISION & CIVIL OFFICE Mission Statement Our Mission is to provide law enforcement services and to effectively maintain overall general

More information

STRIP SEARCH. Attorney General's Strip Search and Body Cavity Search Requirements and Procedures for Police Officers

STRIP SEARCH. Attorney General's Strip Search and Body Cavity Search Requirements and Procedures for Police Officers STRIP SEARCH Attorney General's Strip Search and Body Cavity Search Requirements and Procedures for Police Officers Issued February 1993 Revised June 1995 TO: ALL COUNTY PROSECUTORS DATE: February 3, 1993

More information

APPENDIX - HINTS. Form 1. Begin Coding Cases - Coder Information (Field (Form) Title) Begin Entering Data (Table (Excel) Title)

APPENDIX - HINTS. Form 1. Begin Coding Cases - Coder Information (Field (Form) Title) Begin Entering Data (Table (Excel) Title) APPENDIX - HINTS Form 1 Begin Coding Cases - Coder Information (Field (Form) Title) Begin Entering Data (Table (Excel) Title) There are no hints on this form. Form 2 Identification Variables (Field (Form)

More information

Mobile Audio/Video Recorder Policy

Mobile Audio/Video Recorder Policy Mobile Audio/Video Recorder Policy 446.1 PURPOSE AND SCOPE The Fort Collins Police Services has equipped selected vehicles and officers with a Mobile Audio/Video Recording (MAV) system and also allows

More information

AGENCY ROLES FOR INVESTIGATING SUSPICIOUS CHILD DEATHS AND SERIOUS INJURIES

AGENCY ROLES FOR INVESTIGATING SUSPICIOUS CHILD DEATHS AND SERIOUS INJURIES AGENCY ROLES FOR INVESTIGATING SUSPICIOUS CHILD DEATHS AND SERIOUS INJURIES WASHOE COUNTY CHILD DEATH REVIEW TEAM 1 Table of Contents Law Enforcement Response..3 Multiagency Response Team Notification

More information

May 15, 1999 3.03 REVISED. TOTAL PAGES Mar. 30, 2014 8. Transport and Slating

May 15, 1999 3.03 REVISED. TOTAL PAGES Mar. 30, 2014 8. Transport and Slating Columbus Police Division Directive EFFECTIVE NUMBER May 15, 1999 3.03 REVISED TOTAL PAGES Mar. 30, 2014 8 Transport and Slating I. Policy Statements A. Maintenance of Custody 1. Officers shall maintain

More information

Officer-Involved Shooting

Officer-Involved Shooting Policy 310 Officer-Involved Shooting 310.1 PURPOSE AND SCOPE This policy is to establish procedures for the investigation of incidents in which a police officer discharges his/her firearm during the course

More information

The Illinois Uniform Crime Reporting Program

The Illinois Uniform Crime Reporting Program INTRODUCTION 1 The Illinois Uniform Crime Reporting Program The Illinois Uniform Crime Reporting (I-UCR) Program was developed in 1971 and implemented on January 1, 1972. The Illinois State Police was

More information

The rights of crime victims in Maryland. The role and responsibilities of Law Enforcement

The rights of crime victims in Maryland. The role and responsibilities of Law Enforcement The rights of crime victims in Maryland The role and responsibilities of Law Enforcement Prepared by the Governor s Office of Crime Control & Prevention and the Maryland State Board of Victim Services

More information

STATE POLICE DETECTIVE

STATE POLICE DETECTIVE MICHIGAN CIVIL SERVICE COMMISSION JOB SPECIFICATION STATE POLICE DETECTIVE JOB DESCRIPTION Employees in this job oversee and perform investigations of alleged violations of the criminal laws of the State

More information

SUMMARY OF RULES AND STATUTES REGARDING BAIL FOR INDICTABLE OFFENSES

SUMMARY OF RULES AND STATUTES REGARDING BAIL FOR INDICTABLE OFFENSES SUMMARY OF RULES AND STATUTES REGARDING BAIL FOR INDICTABLE OFFENSES Rule or Statute Rule3:3-1. Determination on whether to issue a Summons or Warrant Description The Rule provides that a summons shall

More information

TOMPKINS COUNTY WORKPLACE VIOLENCE PREVENTION PLAN

TOMPKINS COUNTY WORKPLACE VIOLENCE PREVENTION PLAN http://www.tompkinscountyny.gov TOMPKINS COUNTY WORKPLACE VIOLENCE PREVENTION PLAN This plan and set of procedures define how Tompkins County will respond to threats and incidents in the workplace and

More information

UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF MINNESOTA THE UNITED STATES GRAND JURY CHARGES THAT: INTRODUCTION

UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF MINNESOTA THE UNITED STATES GRAND JURY CHARGES THAT: INTRODUCTION UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF MINNESOTA UNITED STATES OF AMERICA, ) INDICTMENT ) Plaintiff, ) ) v. ) ) 1. TIMOTHY CONRAD REHAK and ) 2. MARK PAUL NAYLON, ) ) Defendants. ) (18 U.S.C. 1343) (18

More information

Prince William County Police Department 2013 Crime Report

Prince William County Police Department 2013 Crime Report Prince William County Police Department 2013 Crime Report A NATIONALLY ACCREDITED LAW ENFORCEMENT AGENCY -Page intentionally left blank- TABLE OF CONTENTS Overview... 2 At a Glance... 3 Part I Crime...

More information

For purposes associated with the Administration of Criminal Justice, what types of

For purposes associated with the Administration of Criminal Justice, what types of Warrant and Disposition Management Project Frequently Asked Questions (FAQs) For purposes associated with the Administration of Criminal Justice, what is a warrant? A warrant is an order of a court which

More information

African American Males in the Criminal Justice System

African American Males in the Criminal Justice System African American Males in the Criminal Justice System Purpose and Background The purpose of this report is to examine the experience of African American males in the criminal justice system. The focus

More information

A Victim s Guide to Understanding the Criminal Justice System

A Victim s Guide to Understanding the Criminal Justice System A Victim s Guide to Understanding the Criminal Justice System The Bartholomew County Prosecutor s Office Victim Assistance Program Prosecutor: William Nash 234 Washington Street Columbus, IN 47201 Telephone:

More information

The Rights of Crime Victims in Texas

The Rights of Crime Victims in Texas The Rights of Crime Victims in Texas 1 Housekeeping Please turn off cell phones and pagers or place in a silent mode. Questions can be answered in presentations or during break. 2 Constitutional Rights

More information

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Division of Law Enforcement ACCIDENT INVESTIGATIONS AND DEATH NOTIFICATION

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Division of Law Enforcement ACCIDENT INVESTIGATIONS AND DEATH NOTIFICATION Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Division of Law Enforcement TITLE ACCIDENT INVESTIGATIONS AND DEATH NOTIFICATION APPLICABILITY ALL MEMBERS GENERAL ORDER 29 EFFECTIVE DATE December 1,

More information

Chapter 938 of the Wisconsin statutes is entitled the Juvenile Justice Code.

Chapter 938 of the Wisconsin statutes is entitled the Juvenile Justice Code. Juvenile Justice in Wisconsin by Christina Carmichael Fiscal Analyst Wisconsin Chapter 938 of the Wisconsin statutes is entitled the Juvenile Justice Code. Statute 938.1 of the chapter states that it is

More information

The Field Operations Bureau is broken down into two main components: The Patrol Division and the Special Enforcement Division.

The Field Operations Bureau is broken down into two main components: The Patrol Division and the Special Enforcement Division. UNewark Police Department Profile The Newark Police Department is responsible for protecting the lives, homes and properties of Newark residents. The Newark Police Department is dedicated to serving all

More information

WHEREAS, Parties mutually agree that sharing resources, where feasible, may result in improved coordination;

WHEREAS, Parties mutually agree that sharing resources, where feasible, may result in improved coordination; INTER-AGENCY AGREEMENT BETWEEN CITY OF LARAMIE, WYOMING, COUNTY ATTORNEY S OFFICE OF ALBANY, WYOMING, WYOMING DEPARTMENT OF FAMILY SERVICES AND THE ALBANY COUNTY SCHOOL DISTRICT #1 FOR EXCHANGE OF JUVENILE

More information

GETTING THROUGH THE CRIMINAL JUSTICE SYSTEM

GETTING THROUGH THE CRIMINAL JUSTICE SYSTEM GETTING THROUGH THE CRIMINAL JUSTICE SYSTEM ARREST An ARREST starts the criminal justice process. It is called an arrest whether the police officer hands you a summons or puts handcuffs on you and takes

More information

Leon County Sheriffs Office Job Description - Listing

Leon County Sheriffs Office Job Description - Listing Leon County Sheriffs Office Job Description - Listing POSITION: Uniform Patrol Deputy TASK ALL1000 Complete assignment as directed The employee will successfully complete all assignments to specifications

More information

SECURITY POLICIES AND CRIME STATISTICS REPORT POLICY STATEMENT ON SECURITY AND CAMPUS ACCESS. Harry S Truman College

SECURITY POLICIES AND CRIME STATISTICS REPORT POLICY STATEMENT ON SECURITY AND CAMPUS ACCESS. Harry S Truman College SECURITY POLICIES AND CRIME STATISTICS REPORT POLICY STATEMENT ON SECURITY AND CAMPUS ACCESS Harry S Truman College I. MESSAGE FROM THE PRESIDENT DR. REAGAN F. ROMALI Harry S Truman College enrolls more

More information

TENNESSEE BUREAU OF INVESTIGATION 901 R.S. Gass Boulevard Nashville, Tennessee 37216-2639 (615) 744-4000 TDD (615) 744-4001

TENNESSEE BUREAU OF INVESTIGATION 901 R.S. Gass Boulevard Nashville, Tennessee 37216-2639 (615) 744-4000 TDD (615) 744-4001 Bill Haslam Governor TENNESSEE BUREAU OF INVESTIGATION 901 R.S. Gass Boulevard Nashville, Tennessee 37216-2639 (615) 744-4000 TDD (615) 744-4001 Mark Gwyn Director June 22, 2015 Ladies and Gentlemen: The

More information

Rule 4 Criminal Practice

Rule 4 Criminal Practice Page 1 Rule 4 Criminal Practice 4.01 Initial appearance in criminal arraignment session. Upon release of the defendant from the pretrial confinement, or upon the issuance of a summons, the clerk shall

More information

COMMONWEALTH OF MASSACHUSETTS THE TRIAL COURT STANDING ORDER NO. 2-86 (AMENDED)

COMMONWEALTH OF MASSACHUSETTS THE TRIAL COURT STANDING ORDER NO. 2-86 (AMENDED) COMMONWEALTH OF MASSACHUSETTS THE TRIAL COURT SUFFOLK, ss. SUPERIOR COURT DEPARTMENT STANDING ORDER NO. 2-86 (AMENDED) Applicable to All Counties to cases initiated by indictment on or after September

More information

INFORMATION ABOUT ORDERS FOR PROTECTION AGAINST STALKING AND HARASSMENT AND ORDERS FOR PROTECTION OF CHILDREN ISSUED IN JUSTICE COURT

INFORMATION ABOUT ORDERS FOR PROTECTION AGAINST STALKING AND HARASSMENT AND ORDERS FOR PROTECTION OF CHILDREN ISSUED IN JUSTICE COURT INFORMATION ABOUT ORDERS FOR PROTECTION AGAINST STALKING AND HARASSMENT AND ORDERS FOR PROTECTION OF CHILDREN ISSUED IN JUSTICE COURT (1) What are the definitions of stalking, harassment, and harm to minors?

More information

Criminal Justice Curriculum Maps. Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process

Criminal Justice Curriculum Maps. Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process Criminal Justice Curriculum Maps Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process Grade: 11 and 12 Subject: Criminal Justice Big Idea/Rationale Unit 1: Introduction to Government

More information

Adult Criminal Justice Case Processing in Washington, DC

Adult Criminal Justice Case Processing in Washington, DC Adult Criminal Justice Case Processing in Washington, DC P. Mitchell Downey John Roman, Ph.D. Akiva Liberman, Ph.D. February 2012 1 Criminal Justice Case Processing in Washington, DC P. Mitchell Downey

More information

CRIMINAL LAW AND VICTIMS RIGHTS

CRIMINAL LAW AND VICTIMS RIGHTS Chapter Five CRIMINAL LAW AND VICTIMS RIGHTS In a criminal case, a prosecuting attorney (working for the city, state, or federal government) decides if charges should be brought against the perpetrator.

More information

EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS. of the EXTRADITION LAW and the

EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS. of the EXTRADITION LAW and the EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS of the EXTRADITION LAW 5714-1954 and the EXTRADITION REGULATIONS (LAW PROCEDURES AND RULES OF EVIDENCE IN PETITIONS) 5731-1970 1. Extradition only under this

More information

Pensacola Police Department

Pensacola Police Department Pensacola Police Department Neighborhood Services Division Cadets- $345,200 Central Records- $383,700 Communications Center- $1,569,000 Community Oriented Policing Squad- $1,228,100 Neighborhood Services-

More information

About DCJS. table of ContentS. ACknowleDgmentS. Introduction...2. Domestic Violence Defined...3. Plan for Your Safety...3

About DCJS. table of ContentS. ACknowleDgmentS. Introduction...2. Domestic Violence Defined...3. Plan for Your Safety...3 About DCJS The Virginia Department of Criminal Justice Services (DCJS) is a state agency whose mission is to improve the criminal justice system in Virginia s communities through effective training, partnerships,

More information

Crime in Missouri 2012

Crime in Missouri 2012 Crime in Missouri MISSOURI STATE HIGHWAY PATROL RESEARCH AND DEVELOPEMENT DIVISION STATISTICAL ANALYSIS CENTER FOREWORD This publication is produced by the Missouri State Highway Patrol, Statistical Analysis

More information

EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS. of the. EXTRADITION LAW and the

EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS. of the. EXTRADITION LAW and the EXTRADITION UP-TO-DATE FULL TEXT TRANSLATIONS of the EXTRADITION LAW 5714-1954 and the EXTRADITION REGULATIONS (LAW PROCEDURES AND RULES OF EVIDENCE IN PETITIONS) 5731-1970 1. Extradition only under this

More information

Colorado Revised Statutes 2013 TITLE 21

Colorado Revised Statutes 2013 TITLE 21 Colorado Revised Statutes 2013 TITLE 21 STATE PUBLIC DEFENDER ARTICLE 1 State Public Defender 21-1-101. Public defender - policy - commission. (1) The office of state public defender is hereby created

More information

COMMUNITY PROTOCOL FOR DOMESTIC VIOLENCE CASES

COMMUNITY PROTOCOL FOR DOMESTIC VIOLENCE CASES COMMUNITY PROTOCOL FOR DOMESTIC VIOLENCE CASES PURPOSE: The County Attorney, Sheriff, Police Chief, Court Service Officer and DV Agency have mutually agreed upon this community protocol to encourage the

More information

College Safety Offices. www.ecc.edu 716-851-1ECC

College Safety Offices. www.ecc.edu 716-851-1ECC College Safety Offices North Campus Spring Student Center Room 5 Phone 85-4 South Campus Building 5 Room 5 Phone 85-6 City Campus Main Building Room Phone 85- For emergencies call 76-7-4545 or 9 www.ecc.edu

More information

WSCJTC Basic Law Enforcement Equivalency Academy COURSE SYLLABUS DESCRIPTION ORGANIZATION COURSE OBJECTIVES COURSE TOPICS

WSCJTC Basic Law Enforcement Equivalency Academy COURSE SYLLABUS DESCRIPTION ORGANIZATION COURSE OBJECTIVES COURSE TOPICS DESCRIPTION This course is designed to build upon the knowledge students gained in their experience as an officer. The Equivalency Academy is designed to ensure readiness of officers that are new to the

More information

How to Use the California Identity Theft Registry

How to Use the California Identity Theft Registry How to Use the California Identity Theft Registry A Guide for Victims of Criminal Identity Theft Tips for Consumers Consumer Information Sheet 8 June 2014 What Is Criminal Identity Theft?...1 How You May

More information

Arrests in Wisconsin 2010

Arrests in Wisconsin 2010 Wisconsin Office of Justice Assistance 1 S. Pinckney Street, Suite 615 Madison, WI 53703 Scott Walker Governor Arrests in Wisconsin 2010 July 2011 Arrests in Wisconsin 2010 i 07/2011 Wisconsin Statistical

More information

CRIMINAL AND CIVIL CITATION PROCEDURES

CRIMINAL AND CIVIL CITATION PROCEDURES Policy 808 Subject CRIMINAL AND CIVIL CITATION PROCEDURES Date Published Page 1 August 2016 1 of 9 By Order of the Police Commissioner PURPOSE This policy establishes guidelines governing the issuance

More information

PROFESSIONAL EXPERIENCE

PROFESSIONAL EXPERIENCE PROFESSIONAL EXPERIENCE 2013-Present 79th Judicial District Attorney s Office Jim Wells and Brooks Counties, Texas District Attorney. Duties include the administration of 16 full-time employees including

More information

Departmental Policy for Handling of Domestic Violence Incidents Involving Law Enforcement Officers 1

Departmental Policy for Handling of Domestic Violence Incidents Involving Law Enforcement Officers 1 Departmental Policy for Handling of Domestic Violence Incidents Involving Law Enforcement Officers 1 This Policy, prepared by the Division of Criminal Justice, is intended to serve as a model for the law

More information

Mayville State University

Mayville State University Mayville State University Campus Crime and Security Act Provisions I. Campus Crime Reports and Statistics Mayville State University has a student population of approximately 1100, and approximately 150

More information

AN ORDINANCE GOVERNING RANDOLPH COUNTY COURTHOUSE SECURITY AND BUILDING PROCEDURES

AN ORDINANCE GOVERNING RANDOLPH COUNTY COURTHOUSE SECURITY AND BUILDING PROCEDURES AN ORDINANCE GOVERNING RANDOLPH COUNTY COURTHOUSE SECURITY AND BUILDING PROCEDURES Section I. Purpose. This courthouse security and building procedures ordinance is designed to maintain a safe and contraband-free

More information