MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population proportion. 1) Of 369 randomly selected medical students, 23 said that they planned to work in a rural community. Construct a 95% confidence interval for the percentage of all medical students who plan to work in a rural community. A) (3.30%, 9.17%) B) (4.16%, 8.30%) C) (5.32%, 7.14%) D) (2.99%, 9.47%) E) (3.77%, 8.70%) 1) Construct the requested confidence interval from the supplied information. 2) A sample of 81 statistics students at a small college had a mean mathematics ACT score of 26 with a standard deviation of 6. Find a 95% confidence interval for the mean mathematics ACT score for all statistics students at this college. A) (25.3, 26.7) B) (25.9, 26.1) C) (24.7, 27.3) D) (78.6, 83.4) E) (25.3, 26.1) Interpret the confidence interval. 3) Analysis of a random sample of 250 Illinois nurses produced a 95% confidence interval for the mean annual salary of $42,838 < m(nurse Salary) < $49,691. A) We are 95% confident that the average nurse salary in the U.S. is between $42,838 and $49,691. B) If we took many random samples of Illinois nurses, about 95% of them would produce this confidence interval. C) About 95% of Illinois nurses earn between $42,838 and $49,691. D) About 95% of the nurses surveyed earn between $42,838 and $49,691. E) We are 95% confident that the interval from $42,838 to $49,691 contains the true mean salary of all Illinois nurses. Determine the margin of error in estimating the population parameter. 4) Based on a sample of size 49, a 95% confidence interval for the mean score of all students on an aptitude test is from 64.3 to A) 0.05 B) 5.4 C) 2.7 D) 0.76 E) Not enough information is given. 2) 3) 4) 1

2 Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the assumptions and conditions for inference have been met. 5) A grocery store is interested in determining whether or not a difference exists between the shelf life 5) of two different brands of doughnuts. A random sample of 100 boxes of each brand was selected and the shelf life in days was determined for each box. The sample results are given below. Brand A Brand B x = 2.1 x = 2.9 s = 0.8 s = 1.1 n = 100 n = 100 Find a 90% confidence interval for m A - m B, the difference in mean shelf life between brand A and brand B. A) (-1.03, -0.58) B) (0.08, 1.53) C) (0.58, 1.03) D) (2.1, 2.9) E) (-1.53, -0.08) Find the mean of the data. 6) Here are the grocery bills, in dollars, for six shoppers. 6) $46.70 $78.64 $71.05 $71.68 $50.71 $79.34 Round your answer to the nearest cent. A) $79.62 B) $67.62 C) $99.53 D) $66.35 E) $71.68 Find the median for the given sample data. 7) The distances traveled (in miles) to 7 different swim meets are given below: 22, 24, 39, 45, 65, 68, 84 Find the median distance traveled. A) 50 miles B) 45 miles C) 65 miles D) 39 miles 7) Find the standard deviation for the given data. Round your answer to one more decimal place than the original data. 8) 196, 205, 215, 185, 229, 278, 165 8) A) 33.1 B) 30.2 C) 12.7 D) 36.2 Find the number of standard deviations from the mean. Round to the nearest hundredths. 9) The weights of children age two average 25 pounds with a standard deviation of 3 pounds. How many standard deviations from the mean is a weight of 18 pounds? A) About 2.33 standard deviations below the mean B) About 1.22 standard deviations below the mean C) About 1.39 standard deviations above the mean D) About 2.33 standard deviations above the mean E) About 1.22 standard deviations above the mean 9) 2

3 Solve the problem. 10) A town's snowfall in December averages 19 inches with a standard deviation of 8 inches while in February, the average snowfall is 43 inches with a standard deviation of 14 inches. In which month is it more likely to snow 32 inches? Explain. A) December. Snowfall of 32 inches is from the mean while snowfall of 32 inches is from the mean in February. B) It is equally likely in either month. One can't predict Mother Nature. C) February. Snowfall of 32 inches is 13 8 the mean in December. from the mean while snowfall of 32 inches is from D) February. Snowfall of 32 inches is from the mean while snowfall of 32 inches is 14 8 from the mean in December. E) December. Snowfall of 32 inches is from the mean while snowfall of 32 inches is 14 8 from the mean in February. 11) A bank's loan officer rates applicants for credit. The ratings can be described by a Normal model with a mean of 200 and a standard deviation of 50. If an applicant is randomly selected, what percentage can be expected to be between 200 and 275? A) 6.68% B) 42.37% C) 5.00% D) 93.32% E) 43.32% Find the indicated probability. 12) The diameters of pencils produced by a certain machine are normally distributed with a mean of 0.30 inches and a standard deviation of 0.01 inches. What is the probability that the diameter of a randomly selected pencil will be less than inches? A) B) C) D) Solve the problem. 13) A bank's loan officer rates applicants for credit. The ratings are normally distributed with a mean of 200 and a standard deviation of 50. Find P60, the score which separates the lower 60% from the top 40%. A) B) C) D) Find the indicated probability. 14) A die with 12 sides is rolled. What is the probability of rolling a number less than 11? A) 1 B) 5 C) 10 D) ) 11) 12) 13) 14) 15) Of the 92 people who answered "yes" to a question, 5 were male. Of the 49 people that answered "no" to the question, 13 were male. If one person is selected at random from the group, what is the probability that the person answered "yes" or was male? A) B) C) D) ) A manufacturing process has a 70% yield, meaning that 70% of the products are acceptable and 30% are defective. If three of the products are randomly selected, find the probability that all of them are acceptable. A) B) 2.1 C) D) ) 16) 3

4 17) College students were given three choices of pizza toppings and asked to choose one favorite. The following table shows the results. 17) toppings freshman sophomore junior senior cheese meat veggie Among the juniors what is the probability that a student responded "meat"? A) B) C) D) 0.15 E) ) You are dealt a hand of three cards, one at a time. Find the probability that you have at least one face card. A) B) C) D) E) Find the expected value of the random variable. 19) The probability model below describes the number of thunderstorms that a certain town may experience during the month of August. 18) 19) Number of storms Probability How many storms can the town expect each August? A) 1.9 B) 1.8 C) 2.3 D) 1.5 E) 2.0 Find the indicated probability. 20) An archer is able to hit the bull's eye 76% of the time. If she shoots 10 arrows, what is the probability that her first bull's-eye comes on the 4th arrow? Assume each shot is independent of the others. A) 0.76 B) C) D) E) Solve. 21) Suppose that 12% of students at one college have high blood pressure. If you keep picking students at random from this college, how many students do you expect to test before finding one with high blood pressure? A) 12 B) 0.88 C) 1.14 D) 8.33 E) 0.12 Find the specified probability, from a table of Normal probabilities. 22) The weight of crackers in a box is stated to be 16 ounces. The amount that the packaging machine puts in the boxes is believed to have a Normal model with mean ounces and standard deviation 0.3 ounces. What is the probability that the mean weight of a 16-box case of crackers is below 16 ounces? A) B) C) D) E) ) 21) 22) 4

5 Answer the question. 23) In a large class, the professor has each person toss a coin 200 times and calculate the proportion of his or her tosses that were tails. The students then report their results, and the professor records the proportions. One student claims to have tossed her coin 200 times and found 60% tails. What do you think of this claim? Explain your response. A) This is a fairly unusual result. Her proportion is about 2.00 standard deviations above the mean. B) This is a fairly unusual result. Her proportion is about 2.83 standard deviations above the mean. C) This is a typical result. Her proportion is only 2.83 standard deviations above the mean. D) This is a typical result. Her proportion is only 2.00 standard deviations above the mean. E) This is an extremely unlikely result. Her proportion is about 200 standard deviations above the mean. Find the probability of the outcome described. 24) A beginning archer is able to hit the bull's-eye 39% of the time. If she shoots 9 arrows, what is the probability that she gets at most 3 bull's-eyes? Assume each shot is independent of the others. A) B) C) D) E) ) 24) 5

6 Answer Key Testname: SAMPLE FINAL 1) E 2) C 3) E 4) C 5) A 6) D 7) B 8) D 9) A 10) D 11) E 12) C 13) C 14) B 15) C 16) D 17) C 18) E 19) B 20) B 21) D 22) A 23) B 24) A 6

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Frank's Furniture employees earned the following

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch. - Problems to look at Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) A coin is tossed. Find the probability

More information

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) )

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) ) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Determine which score corresponds to the higher relative position. 1) Which score has a better relative

More information

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY PRACTICE TEST/EXAM 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Identify the given random variable as being discrete or continuous.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

Practice Final Exam Math 115 Name

Practice Final Exam Math 115 Name Practice Final Exam Math 115 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Answer the question. 1) An employee at the local ice cream parlor

More information

Answers: a. 87.5325 to 92.4675 b. 87.06 to 92.94

Answers: a. 87.5325 to 92.4675 b. 87.06 to 92.94 1. The average monthly electric bill of a random sample of 256 residents of a city is $90 with a standard deviation of $24. a. Construct a 90% confidence interval for the mean monthly electric bills of

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually Exam Name Find the compound amount for the deposit. Round to the nearest cent. 1) $1200 at 4% compounded quarterly for 5 years Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0. Ch. 5 Normal Probability Distributions 5.1 Introduction to Normal Distributions and the Standard Normal Distribution 1 Find Areas Under the Standard Normal Curve 1) Find the area under the standard normal

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

An interval estimate (confidence interval) is an interval, or range of values, used to estimate a population parameter. For example 0.476<p<0.

An interval estimate (confidence interval) is an interval, or range of values, used to estimate a population parameter. For example 0.476<p<0. Lecture #7 Chapter 7: Estimates and sample sizes In this chapter, we will learn an important technique of statistical inference to use sample statistics to estimate the value of an unknown population parameter.

More information

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer:

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer: Review for Test 5 STA 2023 spr 2014 Name Given the linear correlation coefficient r and the sample size n, determine the critical values of r and use your finding to state whether or not the given r represents

More information

Name: Date: D) 3141 3168

Name: Date: D) 3141 3168 Name: Date: 1. A sample of 25 different payroll departments found that the employees worked an average of 310.3 days a year with a standard deviation of 23.8 days. What is the 90% confidence interval for

More information

Chapter 5. Section 5.1: Central Tendency. Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data.

Chapter 5. Section 5.1: Central Tendency. Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data. Chapter 5 Section 5.1: Central Tendency Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data. Example 1: The test scores for a test were: 78, 81, 82, 76,

More information

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Statistics Final Exam Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Assume that X has a normal distribution, and find the indicated

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Practice for Chapter 9 and 10 The acutal exam differs. SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the number of successes x suggested by the

More information

Chapter 1: Exploring Data

Chapter 1: Exploring Data Chapter 1: Exploring Data Chapter 1 Review 1. As part of survey of college students a researcher is interested in the variable class standing. She records a 1 if the student is a freshman, a 2 if the student

More information

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd.

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd. Math 0 Practice Test 3 Fall 2009 Covers 7.5, 8.-8.3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated probability. ) If a single

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

Chapter 5 - Practice Problems 1

Chapter 5 - Practice Problems 1 Chapter 5 - Practice Problems 1 Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level

More information

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW Ch 1-3 One problem similar to the problems below will be included in the final 1.This table presents the price distribution of shoe styles offered

More information

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0.

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0. Name: Date:. For each of the following scenarios, determine the appropriate distribution for the random variable X. A) A fair die is rolled seven times. Let X = the number of times we see an even number.

More information

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

Classify the data as either discrete or continuous. 2) An athlete runs 100 meters in 10.5 seconds. 2) A) Discrete B) Continuous

Classify the data as either discrete or continuous. 2) An athlete runs 100 meters in 10.5 seconds. 2) A) Discrete B) Continuous Chapter 2 Overview Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Classify as categorical or qualitative data. 1) A survey of autos parked in

More information

STAT 3090 Test 3 - Version A Fall 2015

STAT 3090 Test 3 - Version A Fall 2015 Multiple Choice: (Questions 1-16) Answer the following questions on the scantron provided using a #2 pencil. Bubble the response that best answers the question. Each multiple choice correct response is

More information

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218 FINAL EXAM REVIEW Name ) The table lists the smoking habits of a group of college students. Sex Non-smoker Regular Smoker Heavy Smoker Total Man 5 52 5 92 Woman 8 2 2 220 Total 22 2 If a student is chosen

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Review Test 1 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use common sense to determine whether the given event is impossible; possible, but very

More information

Homework 5 Solutions

Homework 5 Solutions Math 130 Assignment Chapter 18: 6, 10, 38 Chapter 19: 4, 6, 8, 10, 14, 16, 40 Chapter 20: 2, 4, 9 Chapter 18 Homework 5 Solutions 18.6] M&M s. The candy company claims that 10% of the M&M s it produces

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

Confidence Intervals about a Population Mean

Confidence Intervals about a Population Mean Confidence Intervals about a Population Mean MATH 130, Elements of Statistics I J. Robert Buchanan Department of Mathematics Fall 2015 Motivation Goal: to estimate a population mean µ based on data collected

More information

Normal Probability Distribution

Normal Probability Distribution Normal Probability Distribution The Normal Distribution functions: #1: normalpdf pdf = Probability Density Function This function returns the probability of a single value of the random variable x. Use

More information

32 Measures of Central Tendency and Dispersion

32 Measures of Central Tendency and Dispersion 32 Measures of Central Tendency and Dispersion In this section we discuss two important aspects of data which are its center and its spread. The mean, median, and the mode are measures of central tendency

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 10 Chi SquareTests and the F-Distribution 10.1 Goodness of Fit 1 Find Expected Frequencies Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution shows the ages for a sample of 100 employees.

More information

Chapter 6 Random Variables

Chapter 6 Random Variables Chapter 6 Random Variables Day 1: 6.1 Discrete Random Variables Read 340-344 What is a random variable? Give some examples. A numerical variable that describes the outcomes of a chance process. Examples:

More information

Basic Statistics Self Assessment Test

Basic Statistics Self Assessment Test Basic Statistics Self Assessment Test Professor Douglas H. Jones PAGE 1 A soda-dispensing machine fills 12-ounce cans of soda using a normal distribution with a mean of 12.1 ounces and a standard deviation

More information

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Provide an appropriate response. 1) In a sample of 10 randomly selected employees, it was found that their mean height was 63.4 inches. From previous studies,

More information

Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions Multiple Choice Questions 1. A fast- food restaurant chain with 700 outlets in the United States describes the geographic location of its restaurants with the accompanying table of percentages. A restaurant

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name 1) Solve the system of linear equations: 2x + 2y = 1 3x - y = 6 2) Consider the following system of linear inequalities. 5x + y 0 5x + 9y 180 x + y 5 x 0, y 0 1) 2) (a) Graph the feasible set

More information

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Express the null hypothesis. 1) Which could be the null hypothesis for the true proportion

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Stats: Test Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Provide an appropriate response. ) Given H0: p 0% and Ha: p < 0%, determine

More information

Prob & Stats. Chapter 9 Review

Prob & Stats. Chapter 9 Review Chapter 9 Review Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the two samples are independent simple random samples selected from normally

More information

Please circle A or B or I in the third column to indicate your chosen option in this table.

Please circle A or B or I in the third column to indicate your chosen option in this table. The choice of A means that the payoff to you will be 80 rupees if heads lands up from the coin toss and 130 rupees if tails lands up from the coin toss if this table is randomly chosen The choice of B

More information

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35 Practice Exam Use the following to answer questions 1-2: A census is done in a given region. Following are the populations of the towns in that particular region (in thousands): 35, 46, 52, 63, 64, 71,

More information

Probability --QUESTIONS-- Principles of Math 12 - Probability Practice Exam 1 www.math12.com

Probability --QUESTIONS-- Principles of Math 12 - Probability Practice Exam 1 www.math12.com Probability --QUESTIONS-- Principles of Math - Probability Practice Exam www.math.com Principles of Math : Probability Practice Exam Use this sheet to record your answers:... 4... 4... 4.. 6. 4.. 6. 7..

More information

Mind on Statistics. Chapter 8

Mind on Statistics. Chapter 8 Mind on Statistics Chapter 8 Sections 8.1-8.2 Questions 1 to 4: For each situation, decide if the random variable described is a discrete random variable or a continuous random variable. 1. Random variable

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

Name: Exam III. April 16, 2015

Name: Exam III. April 16, 2015 Department of Mathematics University of Notre Dame Math 10120 Finite Math Spring 2015 Name: Instructors: Garbett & Migliore Exam III April 16, 2015 This exam is in two parts on 10 pages and contains 15

More information

MATH 3090 Spring 2014 Test 2 Version A

MATH 3090 Spring 2014 Test 2 Version A Multiple Choice: (Questions 1 24) Answer the following questions on the scantron provided. Give the response that best answers the question. Each multiple choice correct response is worth 2.5 points. Please

More information

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics 2-5 Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics 2-5 Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability DesCartes (Combined) Subject: Mathematics 2-5 Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability RIT Score Range: Below 171 Below 171 Data Analysis and Statistics Solves simple problems based on data from

More information

TEST 2 STUDY GUIDE. 1. Consider the data shown below.

TEST 2 STUDY GUIDE. 1. Consider the data shown below. 2006 by The Arizona Board of Regents for The University of Arizona All rights reserved Business Mathematics I TEST 2 STUDY GUIDE 1 Consider the data shown below (a) Fill in the Frequency and Relative Frequency

More information

STT 315 Practice Problems II for Sections

STT 315 Practice Problems II for Sections STT 315 Practice Problems II for Sections 4.1-4.8 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) Classify the following random

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 8-9 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

The Normal Distribution

The Normal Distribution Chapter 6 The Normal Distribution 6.1 The Normal Distribution 1 6.1.1 Student Learning Objectives By the end of this chapter, the student should be able to: Recognize the normal probability distribution

More information

4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions

4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions 4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions A continuous random variable X can take any value in a given range (e.g. height, weight, age). The distribution of a continuous random

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 130) Spring Semester 011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS Practice

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1 Unit 2 Review Name Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class midpoints of the first class. (c) class boundaries of the first class. 1) Miles (per day) 1-2 9 3-4 22 5-6

More information

Probability and Statistics 5 th Grade

Probability and Statistics 5 th Grade 5 th Grade If your answer is a fraction like 3, bubble in 3. 1. 2 points: What is the probability of choosing either an ace or a two from a standard deck of cards? Express your answer 2. 2 points: If you

More information

Math Review Problems Exam 3

Math Review Problems Exam 3 28.1 The tree diagram represents the experiment of selecting a card from a standard deck with face cards jack, queen, king, in each suit; not replacing it; then selecting another. Fill in the probabilities

More information

Age Percentage not covered

Age Percentage not covered the study as an observational study or a designed experiment. 1) A political pollster reports that his candidate has a 10% lead in the polls with 10% undecided. A) experiment B) Observational study 2)

More information

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability RIT Score Range: Below 171 Below 171 171-180 Data Analysis and Statistics Data Analysis and Statistics Solves

More information

Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific

Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific Name: The point value of each problem is in the left-hand margin. You

More information

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability RIT Score Range: Below 171 Below 171 Data Analysis and Statistics Solves simple problems based on data from tables* Compares

More information

1. The sample space S is the set of all possible outcomes. 2. An event is a set of one or more outcomes for an experiment. It is a sub set of S.

1. The sample space S is the set of all possible outcomes. 2. An event is a set of one or more outcomes for an experiment. It is a sub set of S. 1 Probability Theory 1.1 Experiment, Outcomes, Sample Space Example 1 n psychologist examined the response of people standing in line at a copying machines. Student volunteers approached the person first

More information

University of California, Los Angeles Department of Statistics. Normal distribution

University of California, Los Angeles Department of Statistics. Normal distribution University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 100A Instructor: Nicolas Christou Normal distribution The normal distribution is the most important distribution. It describes

More information

STT 315 Practice Problems I for Sections

STT 315 Practice Problems I for Sections STT 35 Practice Problems I for Sections. - 3.7. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. ) Parking at a university has become

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2. Stats: Test 1 Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class

More information

Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number

Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number Prestatistics Review #3 Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number 2) - 625 A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number 3) 0.25 A) 0.005 B) 0.05 C) 5 D) 0.5 Find the cube root.

More information

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Final Examination Statistics (201-257-DW) No. Score Out of 1 8 2 10 3 8 Date: Thursday, December 16, 2004 Time: 9:30 12:30 Instructors: Kourosh A. Zarabi

More information

Let X the gain for the company( per package ) Question 2

Let X the gain for the company( per package ) Question 2 DEPARTMENT OF MATHEMATICS AND STATISTICS UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS Stat240, J.Jeneralczuk. EXAM 2 - practice exam NAME: Discussion session #: Chapter 5 Question 1 From past experience, a shipping company

More information

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Objectives: To see how confidence intervals are used to estimate a population proportion, a population mean, a difference in population proportions, or a difference

More information

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 Math 210 - Exam 4 - Sample Exam 1) What is the p-value for testing H1: µ < 90 if the test statistic is t=-1.592 and n=8? A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 2) The owner of a football team claims that

More information

Chapter 9: Hypothesis Tests of a Single Population

Chapter 9: Hypothesis Tests of a Single Population Chapter 9: Hypothesis Tests of a Single Population Department of Mathematics Izmir University of Economics Week 12 2014-2015 Introduction In this chapter we will focus on Example developing hypothesis

More information

Calculate and interpret confidence intervals for one population average and one population proportion.

Calculate and interpret confidence intervals for one population average and one population proportion. Chapter 8 Confidence Intervals 8.1 Confidence Intervals 1 8.1.1 Student Learning Objectives By the end of this chapter, the student should be able to: Calculate and interpret confidence intervals for one

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker Exam Chapters 4&5 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) A 28-year-old man pays $181 for a one-year

More information

Math 151. Rumbos Spring 2014 1. Solutions to Assignment #22

Math 151. Rumbos Spring 2014 1. Solutions to Assignment #22 Math 151. Rumbos Spring 2014 1 Solutions to Assignment #22 1. An experiment consists of rolling a die 81 times and computing the average of the numbers on the top face of the die. Estimate the probability

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing 1) Hypothesis testing and confidence interval estimation are essentially two totally different statistical procedures

More information

OGET TEACHER TEST PREP SEMINAR NORTHERN OKLAHOMA COLLEGE MATH COMPETENCIES

OGET TEACHER TEST PREP SEMINAR NORTHERN OKLAHOMA COLLEGE MATH COMPETENCIES DATA INTERPRETATION AND ANALYSIS COMPETENCY 0009 Interpret information from line graphs, bar graphs, and pie charts. Interpret data from tables. Recognize appropriate representations of various data in

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2. Ch. 6 Confidence Intervals 6.1 Confidence Intervals for the Mean (Large Samples) 1 Find a Critical Value 1) Find the critical value zc that corresponds to a 94% confidence level. A) ±1.88 B) ±1.645 C)

More information

Practice#1(chapter1,2) Name

Practice#1(chapter1,2) Name Practice#1(chapter1,2) Name Solve the problem. 1) The average age of the students in a statistics class is 22 years. Does this statement describe descriptive or inferential statistics? A) inferential statistics

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Math 1342 (Elementary Statistics) Test 2 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the indicated probability. 1) If you flip a coin

More information

AP Stats - Probability Review

AP Stats - Probability Review AP Stats - Probability Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. I toss a penny and observe whether it lands heads up or tails up. Suppose

More information

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 1. An ecologist studying acid rain takes measurements of the ph in 12 randomly selected Adirondack lakes. The results are as follows: 3.0 6.5 5.0 4.2 5.5 4.7 3.4 6.8

More information

Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14

Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14 Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Number Sense: Add, Subtract, Multiply or Divide without a Calculator Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14 Decimals 7. 43.21

More information

CHAPTER 11: FACTS ABOUT THE CHI- SQUARE DISTRIBUTION

CHAPTER 11: FACTS ABOUT THE CHI- SQUARE DISTRIBUTION CHAPTER 11: FACTS ABOUT THE CHI- SQUARE DISTRIBUTION Exercise 1. If the number of degrees of freedom for a chi-square distribution is 25, what is the population mean and standard deviation? mean = 25 and

More information

Statistics Review Solutions

Statistics Review Solutions Statistics Review Solutions 1. Katrina must take five exams in a math class. If her scores on the first four exams are 71, 69, 85, and 83, what score does she need on the fifth exam for her overall mean

More information

Practice Problems > 10 10

Practice Problems > 10 10 Practice Problems. A city s temperature measured at 2:00 noon is modeled as a normal random variable with mean and standard deviation both equal to 0 degrees Celsius. If the temperature is recorded at

More information

ch12 practice test SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

ch12 practice test SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. ch12 practice test 1) The null hypothesis that x and y are is H0: = 0. 1) 2) When a two-sided significance test about a population slope has a P-value below 0.05, the 95% confidence interval for A) does

More information

Math. Rounding Decimals. Answers. 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5. 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100

Math. Rounding Decimals. Answers. 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5. 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100 3) Round to the nearest tenth. 310.286 310.3 4) Round to the nearest whole number. 6.4 6 5) Round to the nearest

More information

The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter Test.

The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter Test. AP Stats Unit IV (Chapters 14-17) Take-Home Test Info The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter 14-17 Test. The real test will consist of 20 multiple-choice questions

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) A coin is tossed. Find the probability that the result

More information

Question Details JModd7 5.1.003. [1633641] Question Details JModd7 5.1.005.CMI. [1617591] Question Details JModd7 5.2.011.CMI.

Question Details JModd7 5.1.003. [1633641] Question Details JModd7 5.1.005.CMI. [1617591] Question Details JModd7 5.2.011.CMI. 1 of 7 MATH 179: Final Exam Review (3420833) Question 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 Instructions Here are 26 questions from all the sections we've covered... I am

More information

Applied Liberal Arts Mathematics MAT-105-TE

Applied Liberal Arts Mathematics MAT-105-TE Applied Liberal Arts Mathematics MAT-105-TE This TECEP tests a broad-based overview of mathematics intended for non-math majors and emphasizes problem-solving modeled on real-life applications. Topics

More information

Math 150 Sample Exam #2

Math 150 Sample Exam #2 Problem 1. (16 points) TRUE or FALSE. a. 3 die are rolled, there are 1 possible outcomes. b. If two events are complementary, then they are mutually exclusive events. c. If A and B are two independent

More information

Mathematics Common Core Sample Questions

Mathematics Common Core Sample Questions New York State Testing Program Mathematics Common Core Sample Questions Grade7 The materials contained herein are intended for use by New York State teachers. Permission is hereby granted to teachers and

More information

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Approximately

More information