Cadet Name: Date: 1. (U4C2L2:F1) If you started to choke on some food and you were alone, what should you do?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Cadet Name: Date: 1. (U4C2L2:F1) If you started to choke on some food and you were alone, what should you do?"

Transcription

1 Cadet Name: Date: 1. (U4C2L2:F1) If you started to choke on some food and you were alone, what should you do? A) stick your finger down your throat and try to remove the food B) lean forward over a railing or chair and thrust yourself down until you dislodge the obstruction C) lay down flat and try to cough D) bend over until your head is upside-down and try to cough 2. (U4C2L2:F2) What life-saving technique is being demonstrated in this image? A) cardiopulmonary resuscitation B) rescue breathing C) automated external defibrillator D) Heimlich maneuver 3. (U4C2L2:F3) If you entered a room and saw this scene what would you think is happening?

2 A) He is trying to fix the chair back B) He is choking and trying to dislodge the obstruction C) He is having a stroke and is falling over 4. (U4C2L2:F4) Which statement below is not true about rescue breathing? A) Sweep out anything you find in the victim's mouth B) Tilt back the victim's head and lift the jaw C) Pinch the victim's nose and completely cover their mouth D) Give two quick breaths every five seconds 5. (U4C2L2:F5) During a family gathering your uncle starts complaining he feels nauseous and can't seem to catch his breath. The symptoms he described could be. A) a stroke B) a heart attack C) choking 6. (U4C2L2:F6) In what category should "Difficulty in Breathing" be placed? 7. (U4C2L2:F7) Which picture shows the correct hand placement for CPR? A)

3 B) C)

4 8. (U4C2L2:F8) How prepared are you at school and home to handle an emergency? A) I am confident I could handle most emergencies B) I think I will be okay but hope help comes soon C) I can help a little but hope someone else is there D) I do not feel adequately prepared at all 9. (U4C2L2:Q1) Read the following paragraph, and decide which option is correct. Rescuers that perform CPR act as life-support systems for the victim. CPR is a combination of mouth-to-mouth resuscitation and closed chest heart massage. The mouth-to-mouth resuscitation supplies oxygen to the lungs. The close chest heart massage restarts the heart to pump blood through the victim's body. These actions keep the heart and brain alive until the heartbeat is restored and medical help arrives. A) Do not change anything. The paragraph is correct as written. B) Replace "supplies oxygen" with "restores breathing" C) Replace "life-support systems" with "certified medical personnel" D) Replace "restarts the heart to pump" with "manually pump" 10. (U4C2L2:Q2) Kelly's grandmother was telling a story about life during World War II. As she listened, Kelly's grandmother first seemed to get confused, then was unable to speak, and finally was unable to lift her left arm. Kelly determined that her grandmother was having a stroke, so she called 911. What should she do next? A) Lay her grandmother on one side, cover her with a blanket, monitor the ABC's, and give CPR as necessary.

5 B) Immediately give mouth-to-mouth resuscitation, even if she is still breathing. C) Try to get her grandmother to stay awake by walking her around the room until EMS personnel arrive. D) Nothing. She should just wait for the emergency medical service personnel. 11. (U4C2L2:Q3) Read the following paragraph, and decide which option (A-D) is correct. The ABCs of life-saving reminds rescuers of the first things to check on an injured person. They stand for Airway, Bleeding, and Circulation. The Heimlich maneuver clears a choking victim's airway. Mouth-to-mouth resuscitation helps restore breathing. CPR helps restore circulation (heartbeat). For the best and safest results, classes from a qualified instructor are recommended before performing mouth-to-mouth resuscitation or CPR on an injured person. A) Do not change anything. The paragraph is correct as written. B) Replace "bleeding" with "breathing" C) Replace "recommended" with "required" D) Replace "of the first things" with "everything" 12. (U4C2L2:Q4) You turned on a medical show on TV, but the show was almost over. A reporter was talking to an emergency medical service person about the action he took to help a stroke victim. The EMS person was saying, "I did 30 chest compressions followed by two breaths. After three sets, I felt a pulse and knew the victim was going to be okay." What procedure was he describing? A) Mouth-to-mouth resuscitation B) The Heimlich maneuver C) Rescue breathing D) Cardiopulmonary resuscitation 13. (U4C2L2:G1) Another name for mouth-to-mouth resuscitation is. A) Buddy Breathing B) Rescue Breathing C) Rescue Resuscitation D) Team Breathing 14. (U4C2L2:G2) A occurs when blood vessels that deliver oxygen-rich blood to the brain ruptures or when a blood clot forms and blocks the flow of blood in the brain. B) Heart attack C) Migraine D) Seizure

6 15. (U4C2L2:G3) What is the Heimlich maneuver? A) A marching drill of Germanic origins B) A technique for clearing the clogged air passageway of a choking victim. The technique uses an upward push to the abdomen to clear the airway and expel an object stuck in the airway of a choking victim C) A technique for effective reading of a textbook D) A technique for keeping your knees unlocked so you don't faint while standing at attention for long periods of time 16. (U4C2L2:G4) How can you save yourself if you are alone and are choking on an object lodged in your airway? A) Throw yourself down hard on the ground to dislodge the object. B) Lean forward over a railing, sink, or chair and thrust yourself downward until you dislodge the obstruction. C) You can't. Call 911 while you can still talk. D) Ram yourself in the chest with a broomstick or other pointed object. 17. (U4C2L2:G5) Another name for rescue breathing is. A) Cardiopulmonary resuscitation B) Mouth-to-mouth resuscitation C) An electrocardiogram D) Shock treatment 18. (U4C2L2:G6) What is an AED? A) An Attitude and Education Dilemma B) Airway and Expulsion Device C) Automated External Defibrillator D) None of the above 19. (U4C2L2:G7) What is an Automated External Defibrillator used for? A) To clear a blocked airway in a choking victim B) To control bleeding in a compound fracture C) To treat victims of sudden cardiac arrest by measuring heart rhythms and administering a shock when necessary D) To test one's sugar level for diabetes 20. (U4C2L2:G8) The technique for clearing the clogged air passageway of a choking victim is called. A) the Heimlich maneuver B) mouth-to-mouth resuscitation C) rescue breathing D) first aid evaluation

7 21. (U4C2L2:G10) T or F: One technique for saving yourself if you are alone and choking is to throw yourself on the floor to dislodge the item. A) True B) False 22. (U4C2L2:G12) AEDs are frequently found on airplanes today. What is an AED? A) Automated External Defibrillator B) Arterial External Defibrillator C) Automated Echocardiogram Defibrillator D) Automated External Delineator 23. (U4C2L2:V1) Which picture shows an automated external defibrillator? A) B)

8 C) 24. (U4C2L2:V2) Choose the word that best completes the sentence below. A(n) is the sudden stoppage of the heart. A) abdominal thrust B) cardiac arrest C) automated external defibrillator

9 D) stroke 25. (U4C2L2:V3) Which picture shows rescue breathing? A) B) C)

10 26. (U4C2L2:V4) A(n) is a reduction of blood flow to a part of the brain. A) abdominal thrust B) cardiac arrest C) automated external defibrillator D) stroke 27. (U4C2L2:V5) Which picture shows what you would do for a choking victim? A)

11 B) C)

12 28. (U4C2L2:AD1) Loss of Consciousness 29. (U4C2L2:AD2) Persistent chest pain 30. (U4C2L2:AD3) Dizziness 31. (U4C2L2:AD4) Bluish color to lips, tongue, fingernails

13 32. (U4C2L2:AD5) Shortness of breath 33. (U4C2L2:AD6) Mental confusion 34. (U4C2L2:AD7) Sweating 35. (U4C2L2:AD8) Paralysis on one side 36. (U4C2L2:AD9) Slurred speech 37. (U4C2L2:AD10) Gasping for breath

14 38. (U4C2L2:AD11) Pupils of unequal size 39. (U4C2L2:AD12) Nausea 40. (U4C2L2:AD13) Inability to speak or cough loudly 41. (U4C2L2:AD14) Difficulty in breathing 42. (U4C2L2:DL1) What prior experience do you have with CPR (Cardiopulmonary Resuscitation)? A) I have administered CPR in an emergency situation. B) I have seen CPR administered in an emergency situation. C) I have heard about CPR but know very little about it. D) I do not know what CPR is and/or when you would use it. 43. (U4C2L2:DL2) What is an element of CPR (Cardiopulmonary Resuscitation)? A) Abdominal Thrusts B) Leg compressions C) Cardiac Arrest

15 [Answer Key] 1. B 2. D 3. B 4. D 5. B 6. A 7. C D 10. A 11. B 12. D 13. B 14. A 15. B 16. B 17. B 18. C 19. C 20. A 21. B 22. A 23. C 24. B 25. C 26. D 27. B 28. A 29. B 30. A 31. C 32. B 33. A 34. B 35. A 36. A 37. C 38. A 39. B 40. C 41. A D D) Chest compressions

Adult Choking and CPR Manual

Adult Choking and CPR Manual Adult Choking and CPR Manual 2009 Breath of Life Home Medical Equipment and Respiratory Services CHOKING Description: Choking is the coughing spasm and sputtering that happen when liquids or solids get

More information

American Heart Association. Basic Life Support for Healthcare Providers

American Heart Association. Basic Life Support for Healthcare Providers American Heart Association Basic Life Support for Healthcare Providers Pretest February 2001 This examination to be used only as a PRECOURSE TEST for BLS for Healthcare Providers Courses 2001 American

More information

Northwestern Health Sciences University. Basic Life Support for Healthcare Providers

Northwestern Health Sciences University. Basic Life Support for Healthcare Providers Northwestern Health Sciences University Basic Life Support for Healthcare Providers Pretest May 2005 This examination to be used only as a PRECOURSE TEST for BLS for Healthcare Providers Courses Based

More information

American Heart Association

American Heart Association American Heart Association Basic Life Support for Healthcare Providers Pretest April 2006 This examination to be used only as a PRECOURSE TEST For BLS for Healthcare Providers Courses 2006 American Heart

More information

Cardiopulmonary resuscitation (CPR): First aid By Mayo Clinic staff

Cardiopulmonary resuscitation (CPR): First aid By Mayo Clinic staff MayoClinic.com reprints This single copy is for your personal, noncommercial use only. For permission to reprint multiple copies or to order presentation-ready copies for distribution, use the reprints

More information

2. (U4C2L3:F2) If your friend received a deep cut on her wrist, what would you do?

2. (U4C2L3:F2) If your friend received a deep cut on her wrist, what would you do? Cadet Name: Date: 1. (U4C2L3:F1) Your friend receives a deep cut on her wrist while washing dishes. She asks for your help. How confident are you that you could provide appropriate aid? A) My friend is

More information

Cardiopulmonary resuscitation (CPR)

Cardiopulmonary resuscitation (CPR) Cardiopulmonary resuscitation (CPR) Summary Always call triple zero (000) in an emergency. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) combines mouth-to-mouth resuscitation and cardiac compressions to deliver

More information

Foreign Body Airway Obstruction (FBAO)

Foreign Body Airway Obstruction (FBAO) Foreign Body Airway Obstruction (FBAO) Course Health Science Unit VI CPR/AED & First Aid Essential Question How can you help when someone is choking? TEKS 130.204 (c) 8 (H) Prior Student Learning Students

More information

BLS- Healthcare Provider Review Packet Updated for 2010 ECC/CPR Guidelines Revised August 2011

BLS- Healthcare Provider Review Packet Updated for 2010 ECC/CPR Guidelines Revised August 2011 BLS- Healthcare Provider Review Packet Updated for 2010 ECC/CPR Guidelines Revised August 2011 Purpose of CPR (cardiopulmonary resuscitation) = Circulate oxygenated blood to the vital organs Purpose of

More information

Adult First Aid/CPR/AEd. Ready Reference

Adult First Aid/CPR/AEd. Ready Reference Adult First Aid/CPR/AEd Ready Reference Contents Checking an Injured or Ill Adult 3 CPR 4 AED Adult or Child 5 Conscious Choking 7 Controlling External Bleeding 8 Burns 9 Poisoning 10 Head, Neck or Spinal

More information

Adult, Child, and Infant Written Exam CPR Pro for the Professional Rescuer

Adult, Child, and Infant Written Exam CPR Pro for the Professional Rescuer Adult, Child, and Infant Written Exam CPR Pro for the Professional Rescuer Instructions: Read each of the following questions carefully and then place an X over the correct answer on the separate answer

More information

LIFESAVING SOCIETY FIRST AID TEST AUGUST ND EDITION

LIFESAVING SOCIETY FIRST AID TEST AUGUST ND EDITION FIRST AID TEST AUGUST 2001 2 ND EDITION Instructions 1. Questions 1 to 25 are for Emergency First Aid. 2. Questions 1 to 50 are for Standard First Aid. 3. Choose just 1 answer from the alternatives offered,

More information

8.PCH.4 Analyze necessary steps to prevent and respond to unintentional injury. 8.PCH.4.1 Execute the Heimlich maneuver on a mannequin.

8.PCH.4 Analyze necessary steps to prevent and respond to unintentional injury. 8.PCH.4.1 Execute the Heimlich maneuver on a mannequin. Essential Standard 8.PCH.4 Analyze necessary steps to prevent and respond to unintentional injury. Clarifying Objective 8.PCH.4.1 Execute the Heimlich maneuver on a mannequin. The American Red Cross changed

More information

American Heart Association. BLS Instructor Course. Written Examination. July 2003

American Heart Association. BLS Instructor Course. Written Examination. July 2003 American Heart Association BLS Instructor Course Written Examination July 2003 Basic Life Support Instructor Exam Part I Please do not mark on this examination. Record the best answer on the separate answer

More information

Heart information. CPR cardiopulmonary resuscitation

Heart information. CPR cardiopulmonary resuscitation Heart information CPR cardiopulmonary resuscitation Contents 3 What is CPR? 3 What is cardiac arrest? 4 Heart attack and cardiac arrest 4 Cardiopulmonary resuscitation (CPR) 5 Danger 6 Response 7 Send

More information

First Aid Basics: Knowing What to Do in Case of an Emergency (L121110) Have you ever assisted someone in a medical emergency? What happened?

First Aid Basics: Knowing What to Do in Case of an Emergency (L121110) Have you ever assisted someone in a medical emergency? What happened? First Aid Basics: Knowing What to Do in Case of an Emergency (L121110) Run-time: ( 33:41) Pre-Program Discussion Have you ever assisted someone in a medical emergency? What happened? How do you think you

More information

Critical Care Training Center

Critical Care Training Center Basic Life Support Study Guide Critical Care Training Center www.acls123.com 818-909-7234 Course Overview This study guide is an outline of content that will be taught in the American Heart Association

More information

REC 2 first aid. Course Syllabus

REC 2 first aid. Course Syllabus REC 2 first aid. Course Syllabus Registered providers of: Health & Safety authority approved Occupational First aid training No 321 Registered providers of: Health & Safety executive approved (UK) Rescue

More information

CAMPING CLUB YOUTH FIRST AID

CAMPING CLUB YOUTH FIRST AID CAMPING CLUB YOUTH FIRST AID This document is intended as an aid to training candidates for the Camping Club Youth Test and only covers the core questions. These and other types of situations should be

More information

Pediatric First Aid/CPR/AED READY REFERENCE

Pediatric First Aid/CPR/AED READY REFERENCE Pediatric First Aid/CPR/AED READY REFERENCE CHECKING AN INJURED OR ILL CHILD OR INFANT APPEARS TO BE UNCONSCIOUS TIPS: Use disposable gloves and other personal protective equipment whenever giving care.

More information

Cub Scout Den Meeting Outline

Cub Scout Den Meeting Outline Cub Scout Den Meeting Outline Month: May Week: 3 Point of the Scout Law: Kind Before the Meeting Gathering Opening Discussion Activity Business items/take home Closing After the meeting Tiger Wolf Bear

More information

Skills Checklist. Participant Name:

Skills Checklist. Participant Name: H.A.IN.E.S. Recovery Position Adult, Child, Baby Arm Placement Leg Placement Head and Neck Placement Roll Final Drainage Placement Starting with the person on his back: Kneel beside the person s waist.

More information

Automated External Defibrillator (AED) Program

Automated External Defibrillator (AED) Program FINANCE & OPERATIONS POLICY LIBRARY Revised: 01.17.07 TABLE OF CONTENTS Automated External Defibrillator (AED) Program I. INTRODUCTION...2 II. PURPOSE...2 III. POLICY...2 IV. REFERENCES...2 V. DEFINITIONS...3

More information

American Red Cross CPR Adult EXAMPLE ANSWER SHEET

American Red Cross CPR Adult EXAMPLE ANSWER SHEET American Red Cross CPR Adult IMPORTANT: Read all instructions before beginning the exam. INSTRUCTIONS: Do not write on this exam. Mark all answers in pencil on the separate answer sheet as directed by

More information

3. (U4C2L4:F2) How many times have you sprained an arm, leg, or other body part?

3. (U4C2L4:F2) How many times have you sprained an arm, leg, or other body part? Cadet Name: Date: 1. (U4C2L4:F10) You and a friend are out running when your friend trips and falls. He is in a lot of pain and says his ankle popped. What do you do? A) Call for help. You know nothing

More information

Success Manual and Cheat Sheet Notes to Pass Your Basic Life Support (BLS) Course

Success Manual and Cheat Sheet Notes to Pass Your Basic Life Support (BLS) Course Success Manual and Cheat Sheet Notes to Pass Your Basic Life Support (BLS) Course Written by: Jay Snaric, MS And Kimberly Hickman, RN CPR St. Louis 44 Meramec Valley Plaza St. Louis MO 63088 www.stlcpr.com

More information

BLS for Healthcare Providers Study Guide and Pretest

BLS for Healthcare Providers Study Guide and Pretest BLS for Healthcare Providers Study Guide and Pretest Adult CPR 1-Rescuer CPR Sequence check for responsiveness if no response, activate 911 and get the AED open the airway look, listen, & feel for breathing

More information

Module 5 ADULT RECOvERY POSITION STEP 1 POSITION ThE victim

Module 5 ADULT RECOvERY POSITION STEP 1 POSITION ThE victim Module 5 ADULT RECOVERY POSITION The recovery position is used in the management of victims who are unresponsive but have breathing and pulse. When an unresponsive victim is lying supine, the airway may

More information

CPR/AED for Professional Rescuers and Health Care Providers HANDBOOK

CPR/AED for Professional Rescuers and Health Care Providers HANDBOOK CPR/AED for Professional Rescuers and Health Care Providers HANDBOOK TABLE OF CONTENTS SECTION 1: THE PROFESSIONAL RESCUER The Duty to Respond 2 Preventing the Spread of Bloodborne Pathogens 3 Taking Action

More information

Cardio-Pulmonary Resuscitation (CPR): A Decision Aid For. KGH Patients And Their Families

Cardio-Pulmonary Resuscitation (CPR): A Decision Aid For. KGH Patients And Their Families Cardio-Pulmonary Resuscitation (CPR): A Decision Aid For KGH Patients And Their Families The goal of this pamphlet is to provide information about cardiopulmonary resuscitation (CPR) so you can be adequately

More information

Infant CPR. What You Need to Know. How to Do Infant CPR

Infant CPR. What You Need to Know. How to Do Infant CPR Infant CPR Infant CPR also called Cardiopulmonary resuscitation is emergency care given to a baby who has stopped breathing. This sheet has the steps for CPR for newborns or babies less than 1 year old.

More information

Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR

Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR Overview This document gives you more information about the body s structure (anatomy) and function (physiology). This information will help

More information

BASIC LIFE SUPPORT REVISED STUDY GUIDE

BASIC LIFE SUPPORT REVISED STUDY GUIDE BASIC LIFE SUPPORT (Cardiopulmonary Resuscitation) REVISED STUDY GUIDE (2010 AHA Guidelines) NAME INSTRUCTOR COURSE DATE IT IS NOT THE INTENT OF THIS SUPPLEMENTAL INFORMATION PACKET TO REPLACE THE AMERICAN

More information

Frequently Asked Questions about AEDs and Public Access Defibrillation Programs

Frequently Asked Questions about AEDs and Public Access Defibrillation Programs Frequently Asked Questions about AEDs and Public Access Defibrillation Programs General Questions about AEDs 1. What does AED stand for? 2. What's an AED? 3. How does an AED work? 4. Why are AEDs important?

More information

American Heart Association. Basic Life Support for Healthcare Providers

American Heart Association. Basic Life Support for Healthcare Providers American Heart Association Basic Life Support for Healthcare Providers Pretest ANNOTATED ANSWER KEY February 2001 This examination to be used only as a PRECOURSE TEST for BLS for Healthcare Providers Courses

More information

1. (U4C2L7:F1) True or False. If you have to be out in hot environments, you must take precautions to prevent heat emergencies.

1. (U4C2L7:F1) True or False. If you have to be out in hot environments, you must take precautions to prevent heat emergencies. Cadet Name: Date: 1. (U4C2L7:F1) True or False. If you have to be out in hot environments, you must take precautions to prevent heat emergencies. 2. (U4C2L7:F2) Why should you stay away from salt if you

More information

First Responder (FR) and Emergency Medical Responder (EMR) Progress Log

First Responder (FR) and Emergency Medical Responder (EMR) Progress Log First Responder (FR) and Emergency Medical Responder (EMR) Progress Log Note: Those competencies that are for EMR only are denoted by boldface type. For further details on the National Occupational Competencies

More information

CPR for the Professional Rescuer

CPR for the Professional Rescuer American Red Cross Video CPR for the Professional Rescuer As a professional rescuer, you are a key part of the emergency medical service (EMS) system. Whether you are paid or volunteer, in your position

More information

Allina Emergency Medicine Education Healthcare Provider. CPR Study Guide. American Heart Association 2010 Guidelines

Allina Emergency Medicine Education Healthcare Provider. CPR Study Guide. American Heart Association 2010 Guidelines Allina Emergency Medicine Education Healthcare Provider CPR Study Guide American Heart Association 2010 Guidelines The American Heart Association strongly promotes knowledge and proficiency in BLS< ACLS

More information

PRE-COURSE READING FOR TRIEX UNIT STANDARD BASED FIRST AID TRAINING.

PRE-COURSE READING FOR TRIEX UNIT STANDARD BASED FIRST AID TRAINING. 1 Pre-Course Reading. Approximately 60 minutes required. PRE-COURSE READING FOR TRIEX UNIT STANDARD BASED FIRST AID TRAINING. Welcome to TriEx First Aid Training and your Pre-Course Reading. TriEx First

More information

Emergency Medical Dispatching (EMD)

Emergency Medical Dispatching (EMD) Goals: Emergency Medical Dispatching (EMD) This program has been specifically designed to know how to use and be able to practice scenarios for Emergency Medical Dispatching. Objectives: Can explain how

More information

First Aid for Sport. After an incident. Basic Life support. Other Conditions. Choking. Wounds and bleeding. Shock Fractures and Dislocations

First Aid for Sport. After an incident. Basic Life support. Other Conditions. Choking. Wounds and bleeding. Shock Fractures and Dislocations First Aid for Sport Liz Behnke 2 After an incident Responsibilities Basic Life support Other Conditions First Aid for Sport Choking Shock Fractures and Dislocations Wounds and bleeding 3 YOUR RESPONSIBILITIES

More information

First Aid Emergency Guide audio CD transcription

First Aid Emergency Guide audio CD transcription First Aid Emergency Guide audio CD transcription Track 1 Introduction This is the British Red Cross audio CD of first aid skills. You would be surprised at just how simple it is to pick up some basic first

More information

Infant CPR Skills Testing Checklist

Infant CPR Skills Testing Checklist Infant CPR Skills Testing Checklist Student Name Date of Test Scenario: While you are pushing a baby in a stroller at the park, you notice something is wrong with the baby. You do not have a phone nearby.

More information

BLS STUDY GUIDE. Emphasis on High-Quality CPR The 2010 AHA Guidelines for CPR and ECC once again emphasize the need for high-quality CPR including:

BLS STUDY GUIDE. Emphasis on High-Quality CPR The 2010 AHA Guidelines for CPR and ECC once again emphasize the need for high-quality CPR including: BLS STUDY GUIDE Introduction to Adult Chain of Survival The AHA has adopted, supported, and helped develop the concept of emergency cardiovascular care (ECC) systems for many years. The term Chain of Survival

More information

FIRST AID TRAINING FOR SCHOOL BUS DRIVERS

FIRST AID TRAINING FOR SCHOOL BUS DRIVERS LEADER S GUIDE 2499-LDG-E FIRST AID TRAINING FOR SCHOOL BUS DRIVERS Quality Safety and Health Products, for Today...and Tomorrow Introduction School bus drivers must learn what actions to take, when a

More information

Sample Informative Speeches

Sample Informative Speeches Sample Informative Speeches Informative Speech Discussion Questions CPR Did this speech have a complete introduction? o Did the speaker gain the audience s attention? How so? o Did the speaker establish

More information

The purpose of this course is to outline the American Heart Association s guidelines for CPR, the use of AEDs, and the Heimlich maneuver.

The purpose of this course is to outline the American Heart Association s guidelines for CPR, the use of AEDs, and the Heimlich maneuver. CPR Cardiopulmonary Resuscitation WWW.RN.ORG Reviewed May, 2016, Expires May, 2018 Provider Information and Specifics available on our Website Unauthorized Distribution Prohibited 2016 RN.ORG, S.A., RN.ORG,

More information

CITY OF NICEVILLE -- BASIC FIRST AID MANUAL

CITY OF NICEVILLE -- BASIC FIRST AID MANUAL CITY OF NICEVILLE -- BASIC FIRST AID MANUAL EMERGENCIES THAT CAN HAPPEN AT THE WORKPLACE: REMEMBER TO DIAL 9 FIRST WHEN DIALING 911 Someone is injured on the job every 20 seconds. Every hour, someone dies

More information

Adult Basic Life Support

Adult Basic Life Support 2 Adult Basic Life Support Introduction This chapter contains the guidelines for out-of-hospital, single rescuer, adult basic life support (BLS). Like the other guidelines in this publication, it is based

More information

CHAPTER 1 DISASTER FIRST AID INTRODUCTION

CHAPTER 1 DISASTER FIRST AID INTRODUCTION CHAPTER 1 DISASTER FIRST AID INTRODUCTION This chapter will cover the following topics: Introduction: The basic concepts of providing disaster first aid and the equipment required to safely respond to

More information

American Red Cross First Aid EXAMPLE ANSWER SHEET

American Red Cross First Aid EXAMPLE ANSWER SHEET American Red Cross First Aid Exam A IMPORTANT: Read all instructions before beginning the exam. INSTRUCTIONS: Do not write on this exam. Mark all answers in pencil on the separate answer sheet as directed

More information

How you can help save lives

How you can help save lives How you can help save lives Through Life Support Training Courses with THE INTERNATIONAL LIFE SUPPORT TRAINING CENTER (ILSTC) TABLE OF CONTENTS Introduction Page 3 Basic Life Support for Healthcare Provider

More information

First Aid Multiple Choice Test

First Aid Multiple Choice Test First Aid Multiple Choice Test Answer all 25 questions by circling the correct answer. This is an open-book test. Answers are contained in The Boy Scout Handbook. Patrol Troop 1. When making a 911 call,

More information

What to do during... Medical Emergencies

What to do during... Medical Emergencies What to do during... Calling 911 Reacting in an Emergency Performing CPR Providing Rescue Breathing Delivering Abdominal Thrusts Formulating an Emergency Action Plan Assembling Your First Aid Kit Preparing

More information

Course of First Aid for 1st year Medical Students. Each year in the US. Time-Intervals of Management of Out-of-Hospital Cardiac Arrest

Course of First Aid for 1st year Medical Students. Each year in the US. Time-Intervals of Management of Out-of-Hospital Cardiac Arrest Course of First Aid for 1st year Medical Students (1 lecture) Introducton to first aid. First aid management. Asphyxia and artificial ventilation. The most critical and visible health problems are the

More information

Heart Attack Your quick guide

Heart Attack Your quick guide Heart Attack Your quick guide Coronary heart disease is the UK s single biggest killer. For over 50 years we ve pioneered research that s transformed the lives of people living with heart and circulatory

More information

Presenters Alison Ellison Children s Healthcare of Atlanta Georgina Howard Therese McGuire Michael Tenoschok Georgia Department of Education

Presenters Alison Ellison Children s Healthcare of Atlanta Georgina Howard Therese McGuire Michael Tenoschok Georgia Department of Education CPR (Cardio Pulmonary Resuscitation) and AED (Automated External Defibrillator) Information August 29, 2013 Today s Session will begin at 3:30 PM While you are waiting, please do the following: Configure

More information

Emergency Department Discharge Toolkit For Patients with Atrial Fibrillation Stroke Risk for Patients with Atrial Fibrillation: For Patients

Emergency Department Discharge Toolkit For Patients with Atrial Fibrillation Stroke Risk for Patients with Atrial Fibrillation: For Patients Emergency Department Discharge Toolkit For Patients with Atrial Fibrillation Stroke Risk for Patients with Atrial Fibrillation: For Patients Sponsored by Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, Inc. Stroke

More information

New Guard Orientation and Pre-Employment Skill Test

New Guard Orientation and Pre-Employment Skill Test New Guard Orientation and Pre-Employment Skill Test The objective of the New Guard Orientation is to prepare newly hired lifeguards for the specific dangers and conditions, safety and rescue equipment

More information

BLS PRETEST BASIC LIFE SUPPORT FOR HEALTHCARE PROVIDERS (CREATED BY LAST MINUTE CPR & FIRST AID)

BLS PRETEST BASIC LIFE SUPPORT FOR HEALTHCARE PROVIDERS (CREATED BY LAST MINUTE CPR & FIRST AID) BLS PRETEST BASIC LIFE SUPPORT FOR HEALTHCARE PROVIDERS (CREATED BY LAST MINUTE CPR & FIRST AID) 1. THIS BLS FOR HEALTHCARE PROVIDERS COURSE IS GIVEN TO: a. Nurses, Doctors, Paramedics, & Healthcare Workers.

More information

Fainting - Syncope. This reference summary explains fainting. It discusses the causes and treatment options for the condition.

Fainting - Syncope. This reference summary explains fainting. It discusses the causes and treatment options for the condition. Fainting - Syncope Introduction Fainting, also known as syncope, is a temporary loss of consciousness. It is caused by a drop in blood flow to the brain. You may feel dizzy, lightheaded or nauseous before

More information

CPR & AED Awareness Survey

CPR & AED Awareness Survey CPR & AED Awareness Survey Created for: Philips Medical Systems & the American Heart Association SUBJECTS FOR QUESTIONNAIRE 400 SCREENER 500 AWARENESS AND KNOWLEDGE OF SCA, CPR, AED 600 EXPERIENCE WITH

More information

Heart Attack: What You Need to Know

Heart Attack: What You Need to Know A WorkLife4You Guide Heart Attack: What You Need to Know What is a Heart Attack? The heart works 24 hours a day, pumping oxygen and nutrient-rich blood to the body. Blood is supplied to the heart through

More information

Includes. How to give naloxone. Overdose. Everything you need to know. Includes free DVD!

Includes. How to give naloxone. Overdose. Everything you need to know. Includes free DVD! Includes How to give naloxone Overdose Everything you need to know Includes free DVD! Please read this booklet. We guarantee you ll learn something new. When you ve read it, you ll know about overdose

More information

The importance of an AED program

The importance of an AED program Working Against Time The importance of an AED program Mission The mission of the American Heart Association Emergency Cardiovascular Care Programs is to reduce disability and death from cardiac and respiratory

More information

2 CHECKING AN INJURED OR ILL ATHLETE

2 CHECKING AN INJURED OR ILL ATHLETE American Red Cross 2 CHECKING AN INJURED OR ILL ATHLETE ~~~'1'H ~.. 2 CHECKING AN INJURED OR III ATHLETE Checking the scene for safety and checking an injured or ill athlete is the first action to take,

More information

Epinephrine Administration Training for Unlicensed School Personnel

Epinephrine Administration Training for Unlicensed School Personnel Epinephrine Administration Training for Unlicensed School Personnel Management of Life-Threatening Allergies in the School Setting Dover and Sherborn Schools EpiPen Administration This program is designed

More information

CHAPTER 7 EMERGENCY FIRST AID FOR FIELD ACTIVITIES

CHAPTER 7 EMERGENCY FIRST AID FOR FIELD ACTIVITIES CHAPTER 7 EMERGENCY FIRST AID FOR FIELD ACTIVITIES 1. Introduction Every person who engages in field activities should be able to recognize injuries and exposures that require immediate emergency action.

More information

Heart information. Coronary heart disease

Heart information. Coronary heart disease Heart information Coronary heart disease Contents Page 1 Page 2 Page 3 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 6 Page 7 Page 7 Page 7 Page 8 Page 8 Page 8 Page 9 Page 9 What is coronary heart disease? What causes

More information

BASIC LIFE SUPPORT. CPR First Aid Choking AED BBP 2010 GUIDELINES STUDENT MANUAL PROFESSIONAL RESCUER EDITION. Health & Safety Training LLC

BASIC LIFE SUPPORT. CPR First Aid Choking AED BBP 2010 GUIDELINES STUDENT MANUAL PROFESSIONAL RESCUER EDITION. Health & Safety Training LLC BASIC LIFE SUPPORT CPR First Aid Choking AED BBP 2010 GUIDELINES STUDENT MANUAL PROFESSIONAL RESCUER EDITION Health & Safety Training LLC Matthew A. Carter What is Cardiopulmonary Resuscitation (CPR)?

More information

U.S. ARMY MEDICAL DEPARTMENT CENTER AND SCHOOL FORT SAM HOUSTON, TEXAS 78234-6100 CARDIAC IMPAIRMENT SUBCOURSE MD0571 EDITION 100

U.S. ARMY MEDICAL DEPARTMENT CENTER AND SCHOOL FORT SAM HOUSTON, TEXAS 78234-6100 CARDIAC IMPAIRMENT SUBCOURSE MD0571 EDITION 100 U.S. ARMY MEDICAL DEPARTMENT CENTER AND SCHOOL FORT SAM HOUSTON, TEXAS 78234-6100 CARDIAC IMPAIRMENT SUBCOURSE MD0571 EDITION 100 DEVELOPMENT This subcourse is approved for resident and correspondence

More information

Sports First Aid Scenarios Scoring Guidelines

Sports First Aid Scenarios Scoring Guidelines Sports First Aid Scenarios Scoring Guidelines Material to be provided by District: Scoring Rubric Clipboard Pencil stopwatches Resusci-Anne and alcohol wipes if available In this event, Patrols are given

More information

Blood Pressure Measurement Palpation... 1 Blood Pressure Measurement Auscultation... 2 Conscious, Choking Adult or Child... 3 Conscious, Choking

Blood Pressure Measurement Palpation... 1 Blood Pressure Measurement Auscultation... 2 Conscious, Choking Adult or Child... 3 Conscious, Choking ! Blood Pressure Measurement Palpation... 1 Blood Pressure Measurement Auscultation... 2 Conscious, Choking Adult or Child... 3 Conscious, Choking Baby... 4 Unconscious, Choking Adult, Child, or Baby...

More information

FIRST-AID LEAFLET SITUATIONS PROCEDURES GOVERNMENT OF INDIA MINISTRY OF LABOUR & EMPLOYMENT. Industrial Medicine Division Central Labour Institute

FIRST-AID LEAFLET SITUATIONS PROCEDURES GOVERNMENT OF INDIA MINISTRY OF LABOUR & EMPLOYMENT. Industrial Medicine Division Central Labour Institute GOVERNMENT OF INDIA MINISTRY OF LABOUR & EMPLOYMENT FIRST-AID LEAFLET SITUATIONS PROCEDURES Prepared by Industrial Medicine Division Central Labour Institute Directorate General Factory Advice Service

More information

CASAID THE AIMS OF FIRST AID, INCIDENT ACTION PLAN, INITIAL ASSESSMENT AND THE RECOVERY POSITION. Airway must be open so oxygen can enter the body.

CASAID THE AIMS OF FIRST AID, INCIDENT ACTION PLAN, INITIAL ASSESSMENT AND THE RECOVERY POSITION. Airway must be open so oxygen can enter the body. CASAID THE AIMS OF FIRST AID, INCIDENT ACTION PLAN, INITIAL ASSESSMENT AND THE RECOVERY POSITION The Aims of First Aid The aims of first aid (the three Ps) are to: Preserve the casualty s life. Prevent

More information

GENERAL HEART DISEASE KNOW THE FACTS

GENERAL HEART DISEASE KNOW THE FACTS GENERAL HEART DISEASE KNOW THE FACTS WHAT IS Heart disease is a broad term meaning any disease affecting the heart. It is commonly used to refer to coronary heart disease (CHD), a more specific term to

More information

STUDENT BOOK STUDENT BOOK PREVIEW. Basic First Aid

STUDENT BOOK STUDENT BOOK PREVIEW. Basic First Aid STUDENT BOOK STUDENT BOOK Basic First Aid Basic First Aid Student Book, Version 8.0 Purpose of this Student Book This ASHI Basic First Aid Version 8.0 Student Book is solely intended to facilitate certification

More information

FIRST AID SAMPLE ONLY. Training Manual. Easy to learn vital steps in providing first aid care.

FIRST AID SAMPLE ONLY. Training Manual. Easy to learn vital steps in providing first aid care. FIRST AID Training Manual Easy to learn vital steps in providing first aid care www.everydaylearning.com.au Everyday Learning 2011 First Aid Training Manual 1 Basic Life Support D R S A B C D Check for

More information

Questions. Course of First Aid for 1st year Medical Students. Which would you do when caring for a seizure victim?

Questions. Course of First Aid for 1st year Medical Students. Which would you do when caring for a seizure victim? Course of First Aid for 1st year Medical Students (1 lecture) Introduction to first aid. First aid management. Asphyxia and artificial respiration. Aleksander Sipria Clinic of Anaesthesiology and Intensive

More information

MARYLAND STATE SCHOOL HEALTH SERVICES GUIDELINES

MARYLAND STATE SCHOOL HEALTH SERVICES GUIDELINES Department of Health and Mental Hygiene Maryland State Department of Education Maryland State School Health Council MARYLAND STATE SCHOOL HEALTH SERVICES GUIDELINES Emergency Management Guidelines for

More information

Low Blood Pressure. This reference summary explains low blood pressure and how it can be prevented and controlled.

Low Blood Pressure. This reference summary explains low blood pressure and how it can be prevented and controlled. Low Blood Pressure Introduction Low blood pressure, or hypotension, is when your blood pressure reading is 90/60 or lower. Some people have low blood pressure all of the time. In other people, blood pressure

More information

Diuretics: You may get diuretic medicine to help decrease swelling in your brain. This may help your brain get better blood flow.

Diuretics: You may get diuretic medicine to help decrease swelling in your brain. This may help your brain get better blood flow. Hemorrhagic Stroke GENERAL INFORMATION: What is a hemorrhagic stroke? A hemorrhagic stroke happens when a blood vessel in the brain bursts. This may happen if the blood vessel wall is weak, or sometimes

More information

Paediatric Basic Life Support

Paediatric Basic Life Support Paediatric Basic Life Support Introduction The paediatric basic life support guidelines have been changed, partly in response to convincing new scientific evidence, and partly to simplify them in order

More information

AUTOMATED EXTERNAL DEFIBRILLATORS (AEDs)

AUTOMATED EXTERNAL DEFIBRILLATORS (AEDs) UNIVERSITY of NORTH DAKOTA FINANCE & OPERATIONS POLICY LIBRARY AUTOMATED EXTERNAL DEFIBRILLATORS (AEDs) Policy 6.15, Automated External Defibrillators (AED) Responsible Executive: VP Finance & Operations

More information

To help locate the most convenient centre for you, please call our Locallink number on 08700 10 49 50 and you will be

To help locate the most convenient centre for you, please call our Locallink number on 08700 10 49 50 and you will be 1 of 5 St. John Ambulance - First Aid About St. John Ambulance St. John Ambulance is one of the UK's largest and best-known charitable organisations. It exists to provide First Aid and medical support

More information

CPR + AED PROGRAMME. Institute for Medical Simulation & Education. Singapore General Hospital. Institute for Medical Simulation & Education

CPR + AED PROGRAMME. Institute for Medical Simulation & Education. Singapore General Hospital. Institute for Medical Simulation & Education CPR + AED PROGRAMME Singapore General Hospital Institute for Medical Simulation & Education 167 Jalan Bukit Merah, Connection One Tower 5, #03-10, Singapore 150167 Tel : 6326 6885 Fax : 6878 0495 Email

More information

KS4 Physical Education

KS4 Physical Education KS4 Physical Education Sports Injuries These icons indicate that teacher s notes or useful web addresses are available in the Notes Page. This icon indicates that the slide contains activities created

More information

FIRST RESPONDERS Grades 9-12

FIRST RESPONDERS Grades 9-12 Knowledge and Skills Activities/Outcomes Assessments Sample Sample Sample oncept from Pacing Guide (no verbs) tate Student Performance Indicators Measurable Verb paired with student activities and products.

More information

What Are Arrhythmias?

What Are Arrhythmias? What Are Arrhythmias? Many people have questions about what the word arrhythmia means, and arrhythmias can be a difficult subject to understand. The text below should give you a better understanding of

More information

Pediatric Airway Management

Pediatric Airway Management Pediatric Airway Management Dec 2003 Dr. Shapiro I., PICU Adult Chain of Survival EMS CPR ALS Early Defibrillation Pediatric Chain of Survival Prevention CPR EMS ALS Out-of-Hospital Cardiac Arrest SIDS

More information

WET, COUGHING AND COLD NEAR RIVER BANK STUNG BY BEE CAUSING ANAPHYLACTIC SHOCK TO WRIST

WET, COUGHING AND COLD NEAR RIVER BANK STUNG BY BEE CAUSING ANAPHYLACTIC SHOCK TO WRIST GRIT IN EYE BROKEN LEG BONE WET, COUGHING AND COLD NEAR RIVER BANK STUNG BY BEE CAUSING ANAPHYLACTIC SHOCK HEART ATTACK SUFFERING FROM SHOCK CHOKING SEVERE BLEEDING TO WRIST HYPOTHERMIA ANGINA Localised

More information

For those emergencies that require immediate attention by a trained professional, call

For those emergencies that require immediate attention by a trained professional, call East York Soccer Club First Aid When you accept the role of coach, you accept a major responsibility for the care and safety of your players. Although the athletes share in the responsibility for their

More information

Post-Operative Breathing and Leg Exercises

Post-Operative Breathing and Leg Exercises Post-Operative Breathing and Leg Exercises Following surgery, especially abdominal surgery, there is a tendency for your lungs to produce more mucous than usual and not to expand fully. This is partly

More information

Not much time? Check out these simple fi rst aid tips to help keep children safe.

Not much time? Check out these simple fi rst aid tips to help keep children safe. Page 1 Fast first aid tips Not much time? Check out these simple fi rst aid tips to help keep children safe. First aid for a baby who is choking Key skill: Give back blows and chest thrusts 1. Give up

More information

81 First Responder Respiratory

81 First Responder Respiratory 81 First Responder Medical Scenarios Asthma Scenario: You are called to a local house for a woman with trouble breathing. You arrive to find a 67-year-old woman sitting upright in a chair. She states she

More information

Instructions for basic life support in an infant up to one year old. An information guide

Instructions for basic life support in an infant up to one year old. An information guide TO PROVIDE THE VERY BEST CARE FOR EACH PATIENT ON EVERY OCCASION Instructions for basic life support in an infant up to one year old An information guide Instructions for basic life support in an infant

More information

2015 Interim Resources for BLS

2015 Interim Resources for BLS 2015 Interim Resources for BLS Original Release: November 25, 2015 Starting in 2016, new versions of American Heart Association online courses will be released to reflect the changes published in the 2015

More information

404 Section 5 Shock and Resuscitation. Scene Size-up. Primary Assessment. History Taking

404 Section 5 Shock and Resuscitation. Scene Size-up. Primary Assessment. History Taking 404 Section 5 and Resuscitation Scene Size-up Scene Safety Mechanism of Injury (MOI)/ Nature of Illness (NOI) Ensure scene safety and address hazards. Standard precautions should include a minimum of gloves

More information

School Safety Staff Training

School Safety Staff Training School Safety Staff Training Care for Life Threatening Emergencies Self- Programed Learning Opportunity Barbara Conti, RN BSN Instructions This presentation is a self- programed learning opportunity for

More information