9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Express the null hypothesis. 1) Which could be the null hypothesis for the true proportion of fireflies unable to produce light? 1) A) H: p <.12 B) H: p.12 C) H: p =.12 D) H: p.12 E) H: p >.12 Examine the given statement, then identify whether the statement can be the null hypothesis, the alternative hypothesis or neither. 2) The mean income of workers who have majored in history is less than $25,. 2) A) Null hypothesis B) Alternative hypothesis C) Neither 3) The more college courses a person has will lead to a higher salary. 3) A) Null hypothesis B) Alternative hypothesis C) Neither 4) The mean µ = ) A) Null hypothesis B) Alternative hypothesis C) Neither Determine the null and alternative hypotheses. 5) In the past, the mean running time for a certain type of radio battery has been 9.6 hours. The manufacturer has introduced a change in the production method and wants to perform a hypothesis test to determine whether the mean running time has changed as a result. A) H : µ = 9.6hours : µ > 9.6 hours B) H : µ > 9.6hours : µ > 9.6 hours C) H : µ 9.6 hours : µ = 9.6hours D) H : µ = 9.6 hours : µ 9.6 hours E) H : µ 9.6 hours : µ = 9.6 hours 5) 1

2 6) A manufacturer claims that the mean amount of cola in its 16 ounce bottles is 16.1 ounces. A consumer advocacy group wants to perform a hypothesis test to determine whether the mean amount is actually less than this. A) H : µ = 16.1 ounces : µ > 16.1 ounces B) H : µ < 16.1 ounces : µ > 16.1 ounces C) H : µ = 16.1 ounces : µ < 16.1 ounces D) H : µ = 16.1 ounces : µ 16.1 ounces E) H : µ < 16.1 ounces : µ = 16.1 ounces 6) 7) A health insurer has determined that the "reasonable and customary" fee for a certain medical procedure is $12. They suspect that the average fee charged by one particular clinic for this procedure is higher than $12. The insurer wants to perform a hypothesis test to determine whether their suspicion is correct. A) H : µ = $12 : µ $12 B) H : µ = $12 : µ < $12 C) H : µ > $12 : µ < $12 D) H : µ > $12 : µ = $12 E) H : µ = $12 : µ > $12 7) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 8) Suppose the claim is in the alternate hypothesis. What form does your conclusion take? Suppose the claim is in the null hypothesis. What form does your conclusion take? 8) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Select the most appropriate answer. 9) Which of the following would be an appropriate alternative hypothesis? 9) A) The population proportion is less than.41. B) The sample proportion is not equal to.41. C) The sample proportion is equal to.41. D) The population proportion is equal to.41. E) The sample proportion is less than.41. 2

3 Determine the null and alternative hypotheses. 1) In 199, the average duration of long-distance telephone calls originating in one town was 7.2 minutes. A long-distance telephone company wants to perform a hypothesis test to determine whether the average duration of long-distance phone calls has changed from the 199 mean of 7.2 minutes. A) H : µ = 7.2 minutes : µ 7.2 minutes B) H : µ 7.2 minutes : µ = 7.2 minutes C) H : µ = 7.2 minutes : µ > 7.2 minutes D) H : µ < 7.2 minutes : µ > 7.2 minutes E) H : µ = 7.2 minutes : µ 7.2 minutes 1) 11) A cereal company claims that the mean weight of the cereal in its packets is at least 14 oz. 11) A) H: µ = 14 H1: µ 14 B) H: µ = 14 H1: µ > 14 C) H: µ = 14 H1: µ 14 D) H: µ = 14 H1: µ 14 E) H: µ = 14 H1: µ < 14 Find the P-value for the indicated hypothesis test. 12) A medical school claims that more than 28% of its students plan to go into general practice. It is found that among a random sample of 13 of the school's students, 39% of them plan to go into general practice. Find the P-Value for a test of the school's claim. A).26 B).28 C).1635 D).3461 E) ) In a sample of 47 adults selected randomly from one town, it is found that 9 of them have been exposed to a particular strain of the flu. Find the P-value for a test of the claim that the proportion of all adults in the town that have been exposed to this strain of the flu is 8%. A).8 B).24 C).262 D).48 E) ) 13) Select the most appropriate answer. 14) Given Ha p. What is the P-value if the test statistics is calculated to be z = -.12? 14) A).12 B).9 C).1 D).95 E).5 15) Given Ha p. What is the P-value if the test statistics is calculated to be z =.58? 15) A).11 B).56 C).5 D).22 E).28 3

4 Explain what the P-value means in the given context. 16) A state university wants to increase its retention rate of 4% for graduating students from the previous year. After implementing several new programs during the last two years, the university reevaluates its retention rate and comes up with a P-value of.75. What is reasonable to conclude about the new programs using =.5? A) There is a 92.5% chance of the new programs having no effect on retention. B) We can say there is a 7.5% chance of seeing the new programs having no effect on retention in the results we observed from natural sampling variation. There is no evidence the new programs are more effective, but we cannot conclude the new programs have no effect on retention. C) We can say there is a 7.5% chance of seeing the new programs having an effect on retention in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the new programs are more effective. D) There's only a 7.5% chance of seeing the new programs having no effect on retention in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the new programs are more effective. E) There is a 7.5% chance of the new programs having no effect on retention. 17) A weight loss center provided a loss for 72% of its participants. The center's leader decides to test a new weight loss strategy to see if it's better and receives a P-value of.23. What is reasonable to conclude about the new strategy using =.1? A) There is a 77% chance of the strategies being equally effective. B) There's only a 23% chance of seeing the strategies being equally effective in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the new strategy is more effective. C) We can say there is a 23% chance of not seeing the strategies being equally effective in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the new strategy is more effective. D) We can say there is a 23% chance of seeing the strategies being equally effective in the results we observed from natural sampling variation. There is no evidence the new strategy is more effective, but we cannot conclude the strategies are equally effective. E) There is a 23% chance of the strategies being equally effective. 16) 17) For the given sample data and null hypothesis, compute the value of the test statistic, z 18) A claim is made that the proportion of children who play sports is less than.5, and the sample statistics include 1933 subjects with 3% saying that they play a sport. A) B).5 C) D) E) ) In a school district with 1, high school students, 12 students completed a special class designed to improve their math skills. 78 of these scored better than the district-wide median on a standardized math exam. Does the special class have some value? The hypotheses are H : p =.5, : p >.5, where p is the proportion of all those taking the special class who score better than the district-wide median. A) B) C) 78 D) E) ) 19) 2) Out of 199 observations, 5% were successes. H: p =.43. 2) A) B) C) D).43 E).2 4

5 21) A radio show producer believes that a new proposed format would be preferred by only 2% of their current listeners. A survey of 1 current listeners showed that 17% favored the new format. Does the producer know his business? H: p =.2 A) -.99 B).17 C) D) E) ) Select the most appropriate answer. 22) A researcher claims that less than 2% of American adults are allergic to pollen. In a random sample of 1 adults, 15% indicate that they have such an allergy. Calculate the test statistic z for the population proportion. A) 1.25 B) C) 1.96 D) E) None of the above. 23) A research company claims that more than 55% of American regularly watch FOX News Watch. You decide to test this claim and ask a random sample of 425 Americans if they watch this program regularly. Of the 425, 255 respond yes. Calculate the test statistic z for the population proportion. A) B) -2.7 C) 2.7 D) E) None of the above. 22) 23) State conclusion to significance test in terms of the null hypothesis 24) According to a recent poll the percentage of Americans who would vote for the incumbent president is 53%. If a random sample of 1 people in New York results in 45% who would vote for the incumbent, test the claim that the percentage of people in New York who would vote for the incumbent president is different from 53%. Use a.1 significance level. H: p =.53. Ha: p.53. =.1 Test statistic: z = P-Value =.19 State your conclusion about H. A) Do not reject H B) Do not reject Ha C) Reject H D) Draw a new sample. E) Reject Ha 24) 5

6 25) An article in a journal reports that 34% of American fathers take no responsibility for child care. A researcher claims that the figure is higher for fathers in the town of Cheraw. A random sample of 233 fathers from Cheraw yielded 96 who did not help with child care. Do the data provide sufficient evidence to conclude that in Littleton the proportion is higher than.34? Use a.5 significance level. H: p =.34 Ha: p >.34. =.5 Test statistic: z = P-Value =.12 State your conclusion in terms of the H. A) Reject H B) Do not reject Ha C) Do n ot reject H D) Accept H.34 E) Reject Ha 25) Provide an appropriate response. 26) The county health department has concerns about the chlorine level of.4% mg/ml at a local water park increasing to an unsafe level. The water department tests the hypothesis that the local water park's chlorine proportions have remained the same, and find a P-value of.5. Provide an appropriate conclusion A) There is a.5% chance of no change in the chlorine proportion. B) There is a 99.5% chance of no change in the chlorine proportion. C) We can say there is a.5% chance of seeing a change in the chlorine proportions in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the chlorine proportion is higher. D) There's only a.5% chance of seeing no change in the chlorine proportion in the results we observed from natural sampling variation. We conclude the chlorine proportion is higher. E) We can say there is a.5% chance of seeing no change in the chlorine proportions in the results we observed from natural sampling variation. There is no evidence of a higher chlorine proportion, but we cannot conclude the chlorine proportion is the same. 26) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Perform a significance test for a population proportion using the P-value approach. 27) A manufacturer considers his production process to be out of control when defects exceed 3%. In a random sample of 8 items, the defect rate is 5% but the manager claims that this is only a sample fluctuation and production is not really out of control. At the.1 level of significance, do the data provide sufficient evidence that the percentage of defects exceeds 3%? 27) Perform a significance test for a population proportion using the critical value approach. 28) A supplier of 3.5" disks claims that no more than 1% of the disks are defective. In a random sample of 6 disks, it is found that 3% are defective, but the supplier claims that this is only a sample fluctuation. At the.1 level of significance, do the data provide sufficient evidence that the percentage of defects exceeds 1%? 28) 6

7 Answer Key Testname: 9_1&9_2 1) C 2) B 3) C 4) A 5) D 6) C 7) E 8) Alternate: The sample data either supports or does not support the claim: The sample evidence warrants rejection of the claim or does not warrant rejection of the claim. 9) A 1) A 11) E 12) A 13) D 14) B 15) B 16) B 17) D 18) D 19) D 2) A 21) E 22) B 23) C 24) A 25) A 26) D 27) Test statistic: z = 1.5. P-value =.1472 Fail to reject the null hypotheses. There is not sufficient evidence at the 1% significance level to conclude that the percentage of defects exceeds 3%. 28) H: p =.1 Ha: p >.1. =.1 Test statistic: z = P-value =. (to four decimal places) Reject the null hypothesis. There is sufficient evidence at the 1% significance level to conclude that the percentage of defects exceeds 1%. 7

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer:

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer: Review for Test 5 STA 2023 spr 2014 Name Given the linear correlation coefficient r and the sample size n, determine the critical values of r and use your finding to state whether or not the given r represents

More information

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Statistics Final Exam Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Assume that X has a normal distribution, and find the indicated

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 8-9 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Practice problems - chapter 12-1 and 2 proportions for inference - Z Distributions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide

More information

3) A cereal company claims that the mean weight of the cereal in its packets is at least 14 oz. 3)

3) A cereal company claims that the mean weight of the cereal in its packets is at least 14 oz. 3) ch8aprac Express the null hypothesis and the alternative hypothesis in symbolic form. Use the correct symbol (µ, p, ) for the indicated parameter. 1) An entomologist writes an article in a scientific journal

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING MULTIPLE CHOICE 56. In testing the hypotheses H 0 : µ = 50 vs. H 1 : µ 50, the following information is known: n = 64, = 53.5, and σ = 10. The standardized

More information

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 1. Which of the following will increase the value of the power in a statistical test

More information

Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) We have calculated a 95% confidence interval and would prefer for our next

More information

Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach)

Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach) MULTIPLE CHOICE. Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach) Determine the critical value(s) for a one-mean z-test. 1) A left-tailed test with α = 0.02. A) ±1.96 B) ±2.054

More information

Prob & Stats. Chapter 9 Review

Prob & Stats. Chapter 9 Review Chapter 9 Review Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the two samples are independent simple random samples selected from normally

More information

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 Math 210 - Exam 4 - Sample Exam 1) What is the p-value for testing H1: µ < 90 if the test statistic is t=-1.592 and n=8? A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 2) The owner of a football team claims that

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

Basic Statistics Self Assessment Test

Basic Statistics Self Assessment Test Basic Statistics Self Assessment Test Professor Douglas H. Jones PAGE 1 A soda-dispensing machine fills 12-ounce cans of soda using a normal distribution with a mean of 12.1 ounces and a standard deviation

More information

Stat 210 Exam Four. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Stat 210 Exam Four. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Stat 210 Exam Four Read these directions carefully. As usual, you may pick any part of one problem to omit by writing OMIT in the answer blank (any one multiple choice or any one part of the other problems).

More information

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Provide an appropriate response. 1) In a sample of 10 randomly selected employees, it was found that their mean height was 63.4 inches. From previous studies,

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 1 Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing 8-3 Testing a Claim About a Proportion 8-5 Testing a Claim About a Mean: s Not Known 8-6 Testing

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: HypoTesting Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A Type II error is committed if we make: a. a correct decision when the

More information

Name: Date: D) 3141 3168

Name: Date: D) 3141 3168 Name: Date: 1. A sample of 25 different payroll departments found that the employees worked an average of 310.3 days a year with a standard deviation of 23.8 days. What is the 90% confidence interval for

More information

Chapter 8: Hypothesis Testing of a Single Population Parameter

Chapter 8: Hypothesis Testing of a Single Population Parameter Chapter 8: Hypothesis Testing of a Single Population Parameter THE LANGUAGE OF STATISTICAL DECISION MAKING DEFINITIONS: The population is the entire group of objects or individuals under study, about which

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STT315 Practice Ch 5-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) The length of time a traffic signal stays green (nicknamed

More information

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 1. Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete

More information

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6 MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania MATH 214 (NOTES) p. 1/6 "Pepsi" problem A market research consultant hired by the Pepsi-Cola Co. is interested

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Practice for Chapter 9 and 10 The acutal exam differs. SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the number of successes x suggested by the

More information

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters.

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters. Sample Multiple Choice Questions for the material since Midterm 2. Sample questions from Midterms and 2 are also representative of questions that may appear on the final exam.. A randomly selected sample

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing 1) Hypothesis testing and confidence interval estimation are essentially two totally different statistical procedures

More information

Test of proportion = 0.5 N Sample prop 95% CI z- value p- value (0.400, 0.466)

Test of proportion = 0.5 N Sample prop 95% CI z- value p- value (0.400, 0.466) STATISTICS FOR THE SOCIAL AND BEHAVIORAL SCIENCES Recitation #10 Answer Key PROBABILITY, HYPOTHESIS TESTING, CONFIDENCE INTERVALS Hypothesis tests 2 When a recent GSS asked, would you be willing to pay

More information

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers 1. (Review of some terminology from Section 7.1) In a state with 459,341 voters, a poll of 2300 voters finds that 45 percent support the Republican candidate,

More information

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures.

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Introduction to Hypothesis Testing Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Another type of inference is used frequently used concerns tests of hypotheses.

More information

Chapter III. Testing Hypotheses

Chapter III. Testing Hypotheses Chapter III Testing Hypotheses R (Introduction) A statistical hypothesis is an assumption about a population parameter This assumption may or may not be true The best way to determine whether a statistical

More information

Mind on Statistics. Chapter 4

Mind on Statistics. Chapter 4 Mind on Statistics Chapter 4 Sections 4.1 Questions 1 to 4: The table below shows the counts by gender and highest degree attained for 498 respondents in the General Social Survey. Highest Degree Gender

More information

Content Course 5 Inferencial Statistics & Functions

Content Course 5 Inferencial Statistics & Functions Content Course 5 Inferencial Statistics & Functions Name: School: PROJECT MATHS DEVELOPMENT TEAM PROJECT MATHS DEVELOPMENT TEAM A B C D A B C D E F G H I J K L G H I J K L M N O P Q R M N O P Q R S T U

More information

Solutions to Worksheet on Hypothesis Tests

Solutions to Worksheet on Hypothesis Tests s to Worksheet on Hypothesis Tests. A production line produces rulers that are supposed to be inches long. A sample of 49 of the rulers had a mean of. and a standard deviation of.5 inches. The quality

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STA2023 Module 10 Test Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A hypothesis test is to be performed. Determine the null and alternative

More information

p ˆ (sample mean and sample

p ˆ (sample mean and sample Chapter 6: Confidence Intervals and Hypothesis Testing When analyzing data, we can t just accept the sample mean or sample proportion as the official mean or proportion. When we estimate the statistics

More information

Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest

Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest Insurance companies hire independent firms like Watchdog, Inc to review their hospital bills. They pay Watchdog a percentage of the overcharges it finds.

More information

E205 Final: Version B

E205 Final: Version B Name: Class: Date: E205 Final: Version B Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The owner of a local nightclub has recently surveyed a random

More information

11-2 Goodness of Fit Test

11-2 Goodness of Fit Test 11-2 Goodness of Fit Test In This section we consider sample data consisting of observed frequency counts arranged in a single row or column (called a one-way frequency table). We will use a hypothesis

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY PRACTICE TEST/EXAM 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Identify the given random variable as being discrete or continuous.

More information

Confidence Intervals and Hypothesis Testing

Confidence Intervals and Hypothesis Testing Name: Class: Date: Confidence Intervals and Hypothesis Testing Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The librarian at the Library of Congress

More information

College of the Canyons A. Morrow Math 140 Exam 3

College of the Canyons A. Morrow Math 140 Exam 3 College of the Canyons Name: A. Morrow Math 140 Exam 3 Answer the following questions NEATLY. Show all necessary work directly on the exam. Scratch paper will be discarded unread. 1 point each part unless

More information

STA 2023H Solutions for Practice Test 4

STA 2023H Solutions for Practice Test 4 1. Which statement is not true about confidence intervals? A. A confidence interval is an interval of values computed from sample data that is likely to include the true population value. B. An approximate

More information

ACTM Regional Statistics Multiple Choice Questions

ACTM Regional Statistics Multiple Choice Questions ACTM Regional Statistics Multiple Choice Questions This exam includes 2 multiple- choice items and three constructed- response items that may be used as tie- breakers. Record your answer to each of the

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

Section 12.2, Lesson 3. What Can Go Wrong in Hypothesis Testing: The Two Types of Errors and Their Probabilities

Section 12.2, Lesson 3. What Can Go Wrong in Hypothesis Testing: The Two Types of Errors and Their Probabilities Today: Section 2.2, Lesson 3: What can go wrong with hypothesis testing Section 2.4: Hypothesis tests for difference in two proportions ANNOUNCEMENTS: No discussion today. Check your grades on eee and

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 130) Spring Semester 011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS Practice

More information

STAT303 Spring 2014 Exam #2 Form A

STAT303 Spring 2014 Exam #2 Form A 1 STAT303 Spring 2014 Exam #2 Form A March 6, 2014 1. Don t even open this until you are told to do so. 2. Remember to turn your phone off now. 3. Please turn your hats around backwards or take them off.

More information

Versions 1a Page 1 of 17

Versions 1a Page 1 of 17 Note to Students: This practice exam is intended to give you an idea of the type of questions the instructor asks and the approximate length of the exam. It does NOT indicate the exact questions or the

More information

Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions Multiple Choice Questions 1. A fast- food restaurant chain with 700 outlets in the United States describes the geographic location of its restaurants with the accompanying table of percentages. A restaurant

More information

Confidence Intervals (Review)

Confidence Intervals (Review) Intro to Hypothesis Tests Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models Confidence Intervals (Review) 1. Each year, construction contractors and equipment distributors from

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Step 1: State the Hypotheses

Introduction to Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Step 1: State the Hypotheses Introduction to Hypothesis Testing 1 Hypothesis Testing A hypothesis test is a statistical procedure that uses sample data to evaluate a hypothesis about a population Hypothesis is stated in terms of the

More information

Class 19: Two Way Tables, Conditional Distributions, Chi-Square (Text: Sections 2.5; 9.1)

Class 19: Two Way Tables, Conditional Distributions, Chi-Square (Text: Sections 2.5; 9.1) Spring 204 Class 9: Two Way Tables, Conditional Distributions, Chi-Square (Text: Sections 2.5; 9.) Big Picture: More than Two Samples In Chapter 7: We looked at quantitative variables and compared the

More information

HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC.

HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC. HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC. HYPOTHESIS TESTS OF POPULATION PROPORTIONS Purpose: to determine whether the proportion in the population with some characteristic is or is not equal

More information

Hypothesis Tests for a Population Proportion

Hypothesis Tests for a Population Proportion Hypothesis Tests for a Population Proportion MATH 130, Elements of Statistics I J. Robert Buchanan Department of Mathematics Fall 2015 Review: Steps of Hypothesis Testing 1. A statement is made regarding

More information

Hypothesis Testing: Two Means, Paired Data, Two Proportions

Hypothesis Testing: Two Means, Paired Data, Two Proportions Chapter 10 Hypothesis Testing: Two Means, Paired Data, Two Proportions 10.1 Hypothesis Testing: Two Population Means and Two Population Proportions 1 10.1.1 Student Learning Objectives By the end of this

More information

p-values / Tests on Proportions Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models

p-values / Tests on Proportions Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models p-values / Tests on Proportions Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models p-values 1. In the Quarter Pounder example, we we tested the null hypothesis that the weight

More information

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Chapter 8 Student Lecture Notes 8-1 Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Fall 26 Fundamentals of Business Statistics 1 Chapter Goals After completing this chapter, you should be able to: Formulate

More information

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35 Practice Exam Use the following to answer questions 1-2: A census is done in a given region. Following are the populations of the towns in that particular region (in thousands): 35, 46, 52, 63, 64, 71,

More information

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests Intro to Significance Tests Name Hr For the following pairs, indicate whether they are legitimate hypotheses and why. 1. 2. 3. 4. For each situation, state the null and alternate hypothesis. (Define your

More information

Chapter 8. Hypothesis Testing

Chapter 8. Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing Hypothesis In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing

More information

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Outline: 6.4 Confidence Intervals for the Standard Deviation 7.5 Hypothesis testing for Standard Deviation Section 6.4 Objectives Interpret

More information

1 Hypothesis Testing. H 0 : population parameter = hypothesized value:

1 Hypothesis Testing. H 0 : population parameter = hypothesized value: 1 Hypothesis Testing In Statistics, a hypothesis proposes a model for the world. Then we look at the data. If the data are consistent with that model, we have no reason to disbelieve the hypothesis. Data

More information

Statistical inference provides methods for drawing conclusions about a population from sample data.

Statistical inference provides methods for drawing conclusions about a population from sample data. Chapter 15 Tests of Significance: The Basics Statistical inference provides methods for drawing conclusions about a population from sample data. Two of the most common types of statistical inference: 1)

More information

Announcements. Unit 4: Inference for numerical variables Lecture 1: Bootstrap, paired, and two sample. Rent in Durham.

Announcements. Unit 4: Inference for numerical variables Lecture 1: Bootstrap, paired, and two sample. Rent in Durham. Announcements Announcements Unit 4: Inference for numerical variables Lecture 1: Bootstrap, paired, and two sample Statistics 101 Mine Çetinkaya-Rundel February 26, 2013 Extra credit due Thursday at the

More information

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%.

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%. Chapter 7-8 Exam Name: Answer the questions in the spaces provided. If you run out of room, show your work on a separate paper clearly numbered and attached to this exam. Please indicate which program

More information

About Hypothesis Testing

About Hypothesis Testing About Hypothesis Testing TABLE OF CONTENTS About Hypothesis Testing... 1 What is a HYPOTHESIS TEST?... 1 Hypothesis Testing... 1 Hypothesis Testing... 1 Steps in Hypothesis Testing... 2 Steps in Hypothesis

More information

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Objectives: To see how confidence intervals are used to estimate a population proportion, a population mean, a difference in population proportions, or a difference

More information

Hypothesis Testing I

Hypothesis Testing I ypothesis Testing I The testing process:. Assumption about population(s) parameter(s) is made, called null hypothesis, denoted. 2. Then the alternative is chosen (often just a negation of the null hypothesis),

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

9.1 Basic Principles of Hypothesis Testing

9.1 Basic Principles of Hypothesis Testing 9. Basic Principles of Hypothesis Testing Basic Idea Through an Example: On the very first day of class I gave the example of tossing a coin times, and what you might conclude about the fairness of the

More information

Hypothesis testing: Examples. AMS7, Spring 2012

Hypothesis testing: Examples. AMS7, Spring 2012 Hypothesis testing: Examples AMS7, Spring 2012 Example 1: Testing a Claim about a Proportion Sect. 7.3, # 2: Survey of Drinking: In a Gallup survey, 1087 randomly selected adults were asked whether they

More information

ACTM State Exam-Statistics

ACTM State Exam-Statistics ACTM State Exam-Statistics For the 25 multiple-choice questions, make your answer choice and record it on the answer sheet provided. Once you have completed that section of the test, proceed to the tie-breaker

More information

Chapter 26: Tests of Significance

Chapter 26: Tests of Significance Chapter 26: Tests of Significance Procedure: 1. State the null and alternative in words and in terms of a box model. 2. Find the test statistic: z = observed EV. SE 3. Calculate the P-value: The area under

More information

Stat 210 Exam Four. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Stat 210 Exam Four. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Stat 210 Exam Four Read these directions carefully. As usual, you may pick any part of one problem to omit by writing OMIT in the answer blank (any one multiple choice or any one part of the other problems).

More information

STAT 3090 Test 3 - Version A Fall 2015

STAT 3090 Test 3 - Version A Fall 2015 Multiple Choice: (Questions 1-16) Answer the following questions on the scantron provided using a #2 pencil. Bubble the response that best answers the question. Each multiple choice correct response is

More information

Hypothesis. Testing Examples and Case Studies. Chapter 23. Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc.

Hypothesis. Testing Examples and Case Studies. Chapter 23. Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc. Hypothesis Chapter 23 Testing Examples and Case Studies Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc. 23.1 How Hypothesis Tests Are Reported in the News 1. Determine the null hypothesis

More information

AP STATISTICS 2009 SCORING GUIDELINES (Form B)

AP STATISTICS 2009 SCORING GUIDELINES (Form B) AP STATISTICS 2009 SCORING GUIDELINES (Form B) Question 5 Intent of Question The primary goals of this question were to assess students ability to (1) state the appropriate hypotheses, (2) identify and

More information

Homework 5 Solutions

Homework 5 Solutions Math 130 Assignment Chapter 18: 6, 10, 38 Chapter 19: 4, 6, 8, 10, 14, 16, 40 Chapter 20: 2, 4, 9 Chapter 18 Homework 5 Solutions 18.6] M&M s. The candy company claims that 10% of the M&M s it produces

More information

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 Name Lab Section ID # INSTRUCTIONS: Write your name, lab section #, and ID# above. Note the statement at the bottom of this page that you must sign when you are finished with

More information

Mind on Statistics. Chapter 12

Mind on Statistics. Chapter 12 Mind on Statistics Chapter 12 Sections 12.1 Questions 1 to 6: For each statement, determine if the statement is a typical null hypothesis (H 0 ) or alternative hypothesis (H a ). 1. There is no difference

More information

Hypothesis testing for µ:

Hypothesis testing for µ: University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 13 Elements of a hypothesis test: Hypothesis testing Instructor: Nicolas Christou 1. Null hypothesis, H 0 (always =). 2. Alternative

More information

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0 Hypothesis test In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing a claim about a property

More information

4) The role of the sample mean in a confidence interval estimate for the population mean is to: 4)

4) The role of the sample mean in a confidence interval estimate for the population mean is to: 4) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Assume that the change in daily closing prices for stocks on the New York Stock Exchange is a random

More information

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS 125: Chi-Square Goodness of Fit Tests CD12-1 125: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS In this section, the χ 2 distribution is used for testing the goodness of fit of a set of data to a specific probability

More information

Chapter 9: Sampling Distributions

Chapter 9: Sampling Distributions Chapter 9: Sampling Distributions 1. A phone-in poll conducted by a newspaper reported that 73% of those who called in liked business tycoon Donald Trump. The number 73% is a A) statistic. B) sample. C)

More information

University of Notre Dame Math 114: Statistics Exam III Nov 21, 2003 Instructor: Bei Hu

University of Notre Dame Math 114: Statistics Exam III Nov 21, 2003 Instructor: Bei Hu University of Notre Dame Math 114: Statistics Exam III Nov 21, 2003 Instructor: Bei Hu Name: Record your answers to the multiple choice problems by placing an through one letter for each problem on this

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Stats: Test Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Provide an appropriate response. ) Given H0: p 0% and Ha: p < 0%, determine

More information

Chapter 11-12 1 Review

Chapter 11-12 1 Review Chapter 11-12 Review Name 1. In formulating hypotheses for a statistical test of significance, the null hypothesis is often a statement of no effect or no difference. the probability of observing the data

More information

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218 FINAL EXAM REVIEW Name ) The table lists the smoking habits of a group of college students. Sex Non-smoker Regular Smoker Heavy Smoker Total Man 5 52 5 92 Woman 8 2 2 220 Total 22 2 If a student is chosen

More information

Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS

Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS Choose the single best answer for each question. Discuss questions with classmates, TAs and Professor Whitten. Raise your hand to check

More information

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample Tony Pourmohamad Department of Mathematics De Anza College Spring 2015 Objectives By the end of this set of

More information

Less Stress More Success Maths Leaving Cert Higher Level Paper 2

Less Stress More Success Maths Leaving Cert Higher Level Paper 2 Less Stress More Success Maths Leaving Cert Higher Level Paper 2 Revised pages for Chapter 13 Statistics IV: The Normal Curve, z -Scores, Hypothesis Testing and Simulation 228 LESS STRESS MORE SUCCESS

More information

Good luck! BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM INSTRUCTIONS. Name:

Good luck! BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM INSTRUCTIONS. Name: Glo bal Leadership M BA BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM Name: INSTRUCTIONS 1. Do not open this exam until instructed to do so. 2. Be sure to fill in your name before starting the exam. 3. You have two hours

More information

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 December 1, 1999 I. (40 points ) Place the letter of the best answer in the blank to the left of each question. (1) In testing H 0 : µ 5 vs H 1 : µ > 5, the

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 9 - FUNDAMENTALS OF HYPOTHESIS TESTING: ONE-SAMPLE TESTS

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 9 - FUNDAMENTALS OF HYPOTHESIS TESTING: ONE-SAMPLE TESTS The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 302) Spring Semester 20 Chapter 9 - FUNDAMENTALS OF HYPOTHESIS

More information