Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Size: px
Start display at page:

Download "Econ 111 (04) 2nd Midterm A"

Transcription

1 Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A) There are many buyers. B) There are significant restrictions on entry into the market. C) Sellers and buyers are well informed about prices. D) Established firms have no advantage over new ones. E) No single firm can exert a significant influence on the market price of the good. 1) 2) In a perfect competitive market, the market demand curve is illustrated by A) a line that is horizontal at the market price. B) a curve that is bowed towards the origin. C) a line that is vertical at the market output. D) an upward-sloping curve. E) a downward-sloping curve. 2) Use the figure below to answer the following questions. Figure 1 3) Refer to Figure 1. Curve A represents the firmʹs A) average fixed cost curve. B) average variable cost curve. C) total fixed cost curve. D) marginal revenue curve. E) total revenue curve. 3) 1

2 4) Refer to Figure A is a straight line because the firm A) has perfect information. B) is a price taker. C) has constant marginal cost. D) faces constant returns to scale. E) wants to maximize profits. 4) 5) If a firm faces a perfectly elastic demand for its product, then A) it will always make zero economic profit. B) it is not a price taker. C) it will want to lower its price to increase sales. D) it will want to raise its price to increase total revenue. E) its marginal revenue curve is horizontal at the market price. 5) 6) The slope of a perfectly competitive firmʹs demand curve is A) negative. B) zero. C) greater than 1. D) 1. E) infinity. 6) 7) Complete the following sentence. Marginal revenue is A) the change in total revenue that results from a one-unit increase in the quantity sold. B) total revenue minus total cost. C) the change in total quantity that results from a one-unit increase in the price of the good. D) the change in economic profit that results from a one-unit increase in the quantity sold. E) economic profit divided by the quantity sold. 7) 8) The maximum loss a firm will experience in the short run equals A) its marginal cost. B) its total fixed cost. C) zero. D) its total cost. E) its total variable cost. 8) 9) If a profit-maximizing monopoly is producing an output at which marginal cost exceeds marginal revenue, it A) is incurring an economic loss. B) should lower price and increase output. C) should raise price and decrease output. D) is maximizing profit. E) should lower price and decrease output. 9) 2

3 Use the figure below to answer the following questions. Figure 2 10) For the single-price monopoly shown in Figure 2, when profit is maximized, quantity is A) 4 and price is $5. B) 3 and price is $6. C) 3 and price is $3. D) 4 and price is $4. E) 5 and price is $4. 10) Use the figure below to answer the following question. Figure 3 11) Refer to Figure 3. This single-price monopoly produces units per day and charges a price of $ per unit. A) 20; 20 B) 20; 75 C) zero; 0 D) 40; 50 E) 20; 50 11) 3

4 Use the figure below to answer the following question. Figure 4 12) Refer to Figure 4, which shows a perfectly competitive firmʹs total revenue and total cost curves. Which one of the following statements is false? A) At an output of Q1 units a day, the firm makes zero economic profit. B) At an output greater than Q3 units a day, the firm incurs an economic loss. C) Economic profit is the vertical distance between the total revenue curve and the total cost curve. D) At an output of Q2 units a day, the firm incurs an economic loss. E) At an output less than Q1 units a day, the firm incurs an economic loss. 12) 13) A cartel is A) an arrangement among firms to reduce output and raise prices. B) an arrangement among firms to capture the regulator. C) an arrangement to flood the market and eliminate competition. D) an arrangement to steal secret industrial processes from rival firms. E) usually a stable organization, with no threat from cheaters on the cartel arrangements. 13) 14) A monopolist under rate of return regulation has an incentive to A) maximize consumer surplus. B) produce more than the efficient quantity of output. C) pad costs. D) charge a price equal to marginal cost. E) maximize shareholder profits 14) 15) A monopolistically competitive firm is able to influence the price of what it sells because of A) the fact there are many buyers. B) barriers to entry. C) product differentiation. D) inelastic demand. E) economies of scale. 15) 4

5 16) In monopolistic competition, firms compete on the basis of A) price only. B) marketing only. C) quality only. D) quality and marketing, but not price. E) price, quality, and marketing. 16) 17) In monopolistic competition A) the goods produced by each firm are identical. B) there are barriers to entry. C) firms do not have any control over the price of their products. D) a small number of firms compete. E) firms practice product differentiation. 17) 18) Which of the following goods is best described as being sold in a monopolistically competitive market? A) fast food B) automobiles C) the local newspaper D) wheat E) postage stamps 18) 19) One factor that distinguishes a monopoly from monopolistic competition is that A) barriers to exit exist in monopolistic competition. B) no barriers to entry exist in a monopoly. C) firms are price-takers in monopolistic competition. D) firms in monopolistic competition practice collusion. E) close substitutes are available in monopolistic competition. 19) 5

6 Use the figure below to answer the following questions. Figure 5 20) Refer to Figure 5. Assume this firm is a single-price monopoly. How many tickets does this monopolist sell to maximize economic profit? A) 20 tickets B) 30 tickets C) 60 tickets D) 100 tickets E) 50 tickets 20) 21) Why might only a few firms dominate an oligopolistic industry? A) Decreasing returns to scale may make small-scale firms more advantageous. B) It is due to the outcome of the prisonersʹ dilemma. C) Perfectly elastic demand makes small-scale operation economically inefficient. D) A natural or legal barrier to entry exists. E) Inelastic market demand leads to the domination of the industry by a few firms. 21) 22) The market structure in which natural or legal barriers prevent the entry of new firms and a small number of firms compete is A) monopoly. B) oligopoly. C) duopoly. D) monopolistic competition. E) perfect competition. 22) 6

7 Use the figure below to answer the following question. Figure 6 23) Which one of the following statements about the sections of the kinked demand curve in Figure 6 is correct? A) AB assumes no new firms will enter the industry, while BC assumes new firms will enter. B) AB assumes other firms will match a price increase, while BC assumes other firms will not match a price decrease. C) AB assumes other firms will not match a price increase, while BC assumes other firms will match a price decrease. D) The kink between sections reflects market imperfections. E) AB assumes new firms will enter the industry, while BC assumes no new firms will enter. 23) 24) Which one the following industries is the best example of an oligopoly? A) the market for wheat B) the fast-food industry C) the automobile industry D) the restaurant industry E) the clothing industry 24) 25) According to the kinked demand curve theory of oligopoly, each firm believes that if it raises its price, A) the government will impose price controls. B) other firms will lower theirs. C) other firms will not raise theirs. D) other firms will raise their prices by an identical amount. E) its profit will rise by the same percentage. 25) 7

8 26) Monopolistic competition differs from monopoly because in monopolistic competition A) firms maximize profits. B) firms are free to enter and exit. C) firms set marginal revenue equal to marginal cost to maximize profit. D) All of the above are differences between monopoly and monopolistically competitive firms. E) None of the above are differences between monopoly and monopolistically competitive firms. 26) 27) Which one of the following quotations best describes the kinked demand curve model of oliogopoly? A) ʺGas prices in this town always go up and down together.ʺ B) ʺConstruction prices in this town seem to be always set by Big Jimʹs Dandy Construction Company.ʺ C) ʺEvery time Sparrowʹs Donuts has a donut sale, so does Tim Hortonʹs.ʺ D) All of the above. E) None of the above. 27) 28) Toronto has a large number of retail stores that sell clothes. Each store has its own characteristics which differ from the other stores. The clothing business in Toronto is an example of A) a monopolistically competitive market. B) a duopoly. C) a monopoly. D) a perfectly competitive market. E) an oligopoly. 28) 29) If a perfectly competitive firm in the short run is able to pay its variable costs and part, but not all, of its fixed costs, then it is operating in the range on its marginal cost curve that is anywhere A) above the shutdown point. B) below the shutdown point. C) above the break-even point. D) below the break-even point. E) between the shutdown and break-even points. 29) 30) If a perfectly competitive firm is producing in the short run at an output where price is less than average total cost, the firm A) will shut down. B) is still making a positive economic profit. C) is incurring an economic loss but will continue to operate as long as price is above minimum average fixed cost. D) is breaking even. E) is incurring an economic loss but will continue to operate as long as price is above minimum average variable cost. 30) 8

9 Answer Key Testname: ECON 111 (04) 2ND MT WINTER 2015 A 1) B 2) E 3) E 4) B 5) E 6) B 7) A 8) B 9) C 10) B 11) B 12) D 13) A 14) C 15) C 16) E 17) E 18) A 19) E 20) B 21) D 22) B 23) C 24) C 25) C 26) B 27) C 28) A 29) E 30) E 9

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Chapter 6 The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Learning Objectives List the four characteristics of a perfectly competitive market. Describe how a perfect competitor makes the decision

More information

Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam

Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam This is the first set of review questions. The short answer/graphing go through to the end of monopolistic competition. The multiple

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition occurs in a market where there are A) a few firms producing goods which differ

More information

Lab #11. Chapter 11 Perfect Competition

Lab #11. Chapter 11 Perfect Competition University of Lethbridge Department of Economics ECON 1010 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi Lab #11 Chapter 11 Perfect Competition 1) Perfect competition occurs in a market where

More information

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE Perfect Competition Chapter 10 CHAPTER IN PERSPECTIVE In Chapter 10 we study perfect competition, the market that arises when the demand for a product is large relative to the output of a single producer.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Four - Sample Questions Chapters 12-14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Economics 103 Spring 2012: Multiple choice review questions for final exam. Exam will cover chapters on perfect competition, monopoly, monopolistic competition and oligopoly up to the Nash equilibrium

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640, Survey of Microeconomics Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The "law of demand" states that, other

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions: How is similar to perfect? How is it similar to monopoly? How do ally competitive firms choose price and? Do they earn economic profit? In what

More information

Perfect Competition. Chapter 12

Perfect Competition. Chapter 12 CHAPTER CHECKLIST Perfect Competition Chapter 12 1. Explain a perfectly competitive firm s profit maximizing choices and derive its supply curve. 2. Explain how output, price, and profit are determined

More information

ECON 202: Principles of Microeconomics. Chapter 11 Firms in Perfectly Competitive Markets

ECON 202: Principles of Microeconomics. Chapter 11 Firms in Perfectly Competitive Markets ECON 202: Principles of Microeconomics Chapter 11 Firms in Perfectly Competitive Markets Firms in Perfectly Competitive Markets 1. Market Structures. 2. Perfectly Competitive Markets. 3. Maximizing Profit

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Monopoly practice Davidson spring2007 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly industry is characterized by 1) A)

More information

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy After reading Chapter 7, MONOPOLY, OLIGOPOLY AND STRATEGY, you should be able to: Define the characteristics of Monopoly and Oligopoly, and explain why the are

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

Exam No. 3 Date: 7 or 9 May Instructor: Brian B. Young

Exam No. 3 Date: 7 or 9 May Instructor: Brian B. Young Economics 212 Microeconomic Principles Exam No. 3 Date: 7 or 9 May 2012 Name The value of this exam is 100 points Instructor: Brian B. Young Please show your work where appropriate! Multiple Choice 2 points

More information

Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. AP Micro Chapter 8 Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. There would be some control over price within rather narrow limits in which market

More information

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES Monopolistic Competition Market Structure Perfect Competition Pure Monopoly Monopolistic Competition Oligopoly Duopoly Monopoly The further right on

More information

Oligopoly. What Is Oligopoly? What is Oligopoly?

Oligopoly. What Is Oligopoly? What is Oligopoly? CHAPTER 13B After studying this chapter you will be able to Oligopoly Define and identify oligopoly Explain two traditional oligopoly models Use game theory to explain how price and output are determined

More information

Practice Questions Week 8 Day 1

Practice Questions Week 8 Day 1 Practice Questions Week 8 Day 1 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The characteristics of a market that influence the behavior of market participants

More information

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The marginal revenue facing a monopolist A) is

More information

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION BA ECONOMICS III SEMESTER CORE COURSE (2011 Admission onwards) MICRO ECONOMICS - II QUESTION BANK 1. Which of the following industry is most closely approximates

More information

Firms in Perfectly Competitive Markets

Firms in Perfectly Competitive Markets Chapter 11 Firms in Perfectly Competitive Markets Chapter Outline 11.1 LEARNING OBJECTIVE 11.1 Perfectly Competitive Markets Learning Objective 1 Define a perfectly competitive market, and explain why

More information

Describe the characteristics of different market structures: perfect competition, monopolistic competition, oligopoly, and pure monopoly

Describe the characteristics of different market structures: perfect competition, monopolistic competition, oligopoly, and pure monopoly www.edupristine.com Describe the characteristics of different market structures: perfect competition, monopolistic competition, oligopoly, and pure monopoly Prerequisite Characteristics of different market

More information

The Big Picture. Perfect Competition CHAPTER 14 SUMMARY CHAPTER 15 SUMMARY. Firms in Competitive Markets

The Big Picture. Perfect Competition CHAPTER 14 SUMMARY CHAPTER 15 SUMMARY. Firms in Competitive Markets The Big Picture Chapter 13: The cost of production Chapter 14-17:Look at firm s revenue But revenue depends on market structure 1. Competitive market (chapter 14) 2. Monopoly (chapter 15) 3. Oligopoly

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 Monopoly - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Unregulated monopolies A) cannot change the market quantity.

More information

5. Suppose demand is perfectly elastic, and the supply of the good in question

5. Suppose demand is perfectly elastic, and the supply of the good in question ECON 1620 Basic Economics Principles 2010 2011 2 nd Semester Mid term test (1) : 40 multiple choice questions Time allowed : 60 minutes 1. When demand is inelastic the price elasticity of demand is (A)

More information

Lecture 6 Part I. Markets without market power: Perfect competition

Lecture 6 Part I. Markets without market power: Perfect competition Lecture 6 Part I Markets without market power: Perfect competition Market power Market power: Ability to control, or at least affect, the terms and conditions of the exchanges in which one participates

More information

Chapter 6 Competitive Markets

Chapter 6 Competitive Markets Chapter 6 Competitive Markets After reading Chapter 6, COMPETITIVE MARKETS, you should be able to: List and explain the characteristics of Perfect Competition and Monopolistic Competition Explain why a

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates

More information

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly Learning objectives: to understand the interdependency of firms and their tendency to collude or to form a cartel; to

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets I. Perfect Competition Overview Characteristics and profit outlook. Effect

More information

Micro Chapter 11 Study Guide Questions

Micro Chapter 11 Study Guide Questions Micro Chapter 11 Study Guide Questions Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A monopoly is best defined as a. a single seller of a product that

More information

LECTURE #13: MICROECONOMICS CHAPTER 15

LECTURE #13: MICROECONOMICS CHAPTER 15 LECTURE #13: MICROECONOMICS CHAPTER 15 I. WHY MONOPOLIES ARISE A. Competitive firms are price takers; a Monopoly firm is a price maker B. Monopoly: a firm that is the sole seller of a product without close

More information

Intermediate Microeconomics. Chapter 13 Monopoly

Intermediate Microeconomics. Chapter 13 Monopoly Intermediate Microeconomics Chapter 13 Monopoly Non-competitive market Price maker = economic decision maker that recognizes that its quantity choice has an influence on the price at which it buys or sells

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) One of the requirements for a monopoly is that A) products are high priced. B) there are several close substitutes for the product. C) there is a

More information

Lecture 8: Market Structure and Competitive Strategy. Managerial Economics September 11, 2014

Lecture 8: Market Structure and Competitive Strategy. Managerial Economics September 11, 2014 Lecture 8: Market Structure and Competitive Strategy Managerial Economics September 11, 2014 Focus of This Lecture Examine optimal price and output decisions of managers operating in environments with

More information

Answers to Text Questions and Problems Chapter 8

Answers to Text Questions and Problems Chapter 8 Answers to Text Questions and Problems Chapter 8 Answers to Review Questions 1. The pure monopolist, the oligopolist, and the monopolistically competitive firm all face downward-sloping demand curves.

More information

Econ 202 Exam 3 Practice Problems

Econ 202 Exam 3 Practice Problems Econ 202 Exam 3 Practice Problems Principles of Microeconomics Dr. Phillip Miller Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Chapter 13 Production and

More information

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Chapter 9 Pricing and Output Decisions: i Perfect Competition and Monopoly M i l E i E i Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Pricing and

More information

Figure: Computing Monopoly Profit

Figure: Computing Monopoly Profit Name: Date: 1. Most electric, gas, and water companies are examples of: A) unregulated monopolies. B) natural monopolies. C) restricted-input monopolies. D) sunk-cost monopolies. Use the following to answer

More information

Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation

Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation Goldwasser AP Microeconomics Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation BEFORE YOU READ THE CHAPTER Summary This chapter develops the model of monopolistic competition. It also discusses

More information

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 16 MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Summary This chapter presents the traditional, idealized model of perfect competition. In it, you will

More information

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination CHAPTER CHECKLIST Monopoly Chapter 13 1. Explain how monopoly arises and distinguish between single-price monopoly and price-discriminating monopoly. 2. Explain how a single-price monopoly determines its

More information

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit 1) Accountants include costs as part of a firm's costs, while economists include costs. A) explicit; no explicit B) implicit;

More information

Microeconomics Required Graphs and Terms

Microeconomics Required Graphs and Terms Microeconomics Required Graphs and Terms Understanding and explaining the economic concepts required by the AP and IB exams rests on a solid knowledge of fundamental economic graphs and terms. In order

More information

E201 Department Final Exam Questions, Sample Set Two

E201 Department Final Exam Questions, Sample Set Two E201 Department Final Exam Questions, Sample Set Two Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1 Sue s opportunity cost to produce last

More information

1 of 18 10/19/ :51 PM

1 of 18 10/19/ :51 PM 1 of 18 10/19/2013 12:51 PM Which of the following is true about a competitive market supply curve? It is horizontal. It is downward-sloping to the right. It is the sum of the marginal cost curves of all

More information

Quantity VC TC AVC ATC MC of meals of output of output of meal of meal of meal $20.00 $

Quantity VC TC AVC ATC MC of meals of output of output of meal of meal of meal $20.00 $ Perfect Competition and the Supply Curve 9chapter 1. a. The cappuccino café is probably a price-taking producer, especially if there are a large number of cafés in town, since each will have a small market

More information

Summary Chapter 12 Monopoly

Summary Chapter 12 Monopoly Summary Chapter 12 Monopoly Defining Monopoly - A monopoly is a market structure in which a single seller of a product with no close substitutes serves the entire market - One practical measure for deciding

More information

ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14

ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14 ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) An oligopoly firm is similar to a monopolistically competitive

More information

Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets McGraw-Hill/Irwin Copyright 2010 by the McGraw-Hill Companies, Inc. All

More information

16 Monopolistic Competition

16 Monopolistic Competition Seventh Edition Principles of Economics N. Gregory Mankiw Wojciech Gerson (1831-1901) CHAPTER 16 Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions What market structures

More information

12 MONOPOLY. Chapter. Key Concepts

12 MONOPOLY. Chapter. Key Concepts Chapter 12 MONOPOLY Key Concepts Market Power Monopolies have market power, the ability to affect the market price by changing the total quantity offered for sale. A monopoly is a firm that produces a

More information

Lecture 12: Imperfect Competition

Lecture 12: Imperfect Competition Lecture 12: Imperfect Competition Readings: Chapters 14,15 Q: How relevant are the Perfect Competition and Monopoly models to the real world? A: Very few real world business is carried out in industries

More information

Variable Cost. Marginal Cost. Average Variable Cost 0 $50 $50 $0 -- -- -- -- 1 $150 A B C D E F 2 G H I $120 J K L 3 M N O P Q $120 R

Variable Cost. Marginal Cost. Average Variable Cost 0 $50 $50 $0 -- -- -- -- 1 $150 A B C D E F 2 G H I $120 J K L 3 M N O P Q $120 R Class: Date: ID: A Principles Fall 2013 Midterm 3 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Trevor s Tire Company produced and sold 500 tires. The

More information

Bertrand with complements

Bertrand with complements Microeconomics, 2 nd Edition David Besanko and Ron Braeutigam Chapter 13: Market Structure and Competition Prepared by Katharine Rockett Dieter Balkenborg Todd Kaplan Miguel Fonseca Bertrand with complements

More information

CHAPTER 9: PURE COMPETITION

CHAPTER 9: PURE COMPETITION CHAPTER 9: PURE COMPETITION Introduction In Chapters 9-11, we reach the heart of microeconomics, the concepts which comprise more than a quarter of the AP microeconomics exam. With a fuller understanding

More information

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Chapter 5 Perfect Competition Chapter Objectives! In this chapter you will: " Consider the four market structures, and the main differences

More information

Chapter 7 Monopoly and Oligopoly

Chapter 7 Monopoly and Oligopoly Chapter 7 Monopoly and Oligopoly Multiple Choice Questions Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. Assume that in order to sell 10 more units of output

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics, Quiz #5 Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) Perfect competition

More information

C H A P T E R 12. Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE

C H A P T E R 12. Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE C H A P T E R 12 Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE 12.1 Monopolistic Competition 12.2 Oligopoly 12.3 Price Competition 12.4 Competition versus Collusion: The Prisoners Dilemma 12.5

More information

4. Market Structures. Learning Objectives 4-63. Market Structures

4. Market Structures. Learning Objectives 4-63. Market Structures 1. Supply and Demand: Introduction 3 2. Supply and Demand: Consumer Demand 33 3. Supply and Demand: Company Analysis 43 4. Market Structures 63 5. Key Formulas 81 2014 Allen Resources, Inc. All rights

More information

Oligopoly. Unit 4: Imperfect Competition. Unit 4: Imperfect Competition 4-4. Oligopolies FOUR MARKET MODELS

Oligopoly. Unit 4: Imperfect Competition. Unit 4: Imperfect Competition 4-4. Oligopolies FOUR MARKET MODELS 1 Unit 4: Imperfect Competition FOUR MARKET MODELS Perfect Competition Monopolistic Competition Pure Characteristics of Oligopolies: A Few Large Producers (Less than 10) Identical or Differentiated Products

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

Monopolistic Competition 13A CHAPTER

Monopolistic Competition 13A CHAPTER Monopolistic Competition 13A CHAPTER After studying this chapter you will be able to Define and identify monopolistic competition Explain how output and price are determined in a monopolistically competitive

More information

Monopoly. Monopolistic Competition. Competition. Economics. The Big Picture. Summary. Perfect Competition CHAPTER 16 CHAPTER 14 CHAPTER 15

Monopoly. Monopolistic Competition. Competition. Economics. The Big Picture. Summary. Perfect Competition CHAPTER 16 CHAPTER 14 CHAPTER 15 16 The Big Picture Chapter 13: The cost of production Now, we will look at firm s revenue But revenue depends on market structure 1. Competitive market (chapter 14) 2. Monopoly (chapter 15) 3. (this chapter)

More information

Learning Objectives. Chapter 7. Characteristics of Monopolistic Competition. Monopolistic Competition. In Between the Extremes: Imperfect Competition

Learning Objectives. Chapter 7. Characteristics of Monopolistic Competition. Monopolistic Competition. In Between the Extremes: Imperfect Competition Chapter 7 In Between the Extremes: Imperfect Competition Learning Objectives List the five conditions that must be met for the existence of monopolistic competition. Describe the methods that firms can

More information

Profit Maximization. 2. product homogeneity

Profit Maximization. 2. product homogeneity Perfectly Competitive Markets It is essentially a market in which there is enough competition that it doesn t make sense to identify your rivals. There are so many competitors that you cannot single out

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition CHAPTER 13A After studying this chapter you will be able to Monopolistic Define and identify monopolistic competition Explain how output and price are determined in a monopolistically competitive industry

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

Final Exam (Version 1) Answers

Final Exam (Version 1) Answers Final Exam Economics 101 Fall 2003 Wallace Final Exam (Version 1) Answers 1. The marginal revenue product equals A) total revenue divided by total product (output). B) marginal revenue divided by marginal

More information

C H A P T E R 8. Profit Maximization and Competitive Supply CHAPTER OUTLINE

C H A P T E R 8. Profit Maximization and Competitive Supply CHAPTER OUTLINE C H A P T E R 8 Profit Maximization and Competitive Supply CHAPTER OUTLINE 8.1 Perfectly Competitive Markets 8.2 Profit maximization 8.3 Marginal Revenue, Marginal Cost, and Profit Maximization 8.4 Choosing

More information

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 201 Final Exam 1. For a profit-maximizing monopolist, a. MR

More information

Problems on Perfect Competition & Monopoly

Problems on Perfect Competition & Monopoly Problems on Perfect Competition & Monopoly 1. True and False questions. Indicate whether each of the following statements is true or false and why. (a) In long-run equilibrium, every firm in a perfectly

More information

This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly.

This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Market Structures This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Summary Chart Perfect Competition Monopoly

More information

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal.

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal. Chapter 12 monopoly 1. A monopoly firm is different from a competitive firm in that A) there are many substitutes for a monopolist's product but there are no substitutes for a competitive firm's product.

More information

Unit 5.3: Perfect Competition

Unit 5.3: Perfect Competition Unit 5.3: Perfect Competition Michael Malcolm June 18, 2011 1 Market Structures Economists usually talk about four market structures. From most competitive to least competitive, they are: perfect competition,

More information

Oligopoly. Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly. Interdependence.

Oligopoly. Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly. Interdependence. Oligopoly Chapter 16-2 Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly An oligopoly is a market structure characterized by: Few firms Either standardized or

More information

Microeconomics Instructor Miller Perfect Competition Practice Problems

Microeconomics Instructor Miller Perfect Competition Practice Problems Microeconomics Instructor Miller Perfect Competition Practice Problems 1. Perfect competition is characterized by all of the following except A) heavy advertising by individual sellers. B) homogeneous

More information

Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003

Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003 Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003 Answers to Problem Set 10 Chapter 15 1. The following table shows revenue, costs, and profits, where quantities

More information

Pre-Test Chapter 22 ed17

Pre-Test Chapter 22 ed17 Pre-Test Chapter 22 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagram. At the profit-maximizing level of output, total revenue will be: A. NM times 0M. B. 0AJE. C. 0EGC. D. 0EHB. 2. For a pure

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) A major characteristic of monopoly is A) a single seller of a product. B) multiple sellers of a product. C) two sellers of a product. D) a few sellers

More information

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Key Concepts. Perfectly Competitive Firm s Demand Curve

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Key Concepts. Perfectly Competitive Firm s Demand Curve Chapter 11 PERFECT COMPETITION Key Concepts FIGURE 11.1 Perfectly Competitive Firm s Demand Curve Competition Perfect competition is an industry with many firms, each selling an identical good; many buyers;

More information

Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly

Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly Market Structure Market structure refers to the physical characteristics of the market within which firms interact It is determined by the number of firms

More information

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a In this chapter, look for the answers to these questions: What is a perfectly competitive market? What is marginal revenue? How is it related to total and average revenue? How does a competitive firm determine

More information

Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13

Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13 Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The WaveHouse on Mission Beach in San Diego

More information

Chapter 10. Perfect Competition

Chapter 10. Perfect Competition Chapter 10 Perfect Competition Chapter Outline Goal of Profit Maximization Four Conditions for Perfect Competition Short run Condition For Profit Maximization Short run Competitive Industry Supply, Competitive

More information

Economics Chapter 7 Review

Economics Chapter 7 Review Name: Class: Date: ID: A Economics Chapter 7 Review Matching a. perfect competition e. imperfect competition b. efficiency f. price and output c. start-up costs g. technological barrier d. commodity h.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MPP 801 Perfect Competition K. Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Refer to Figure 9-1. If the price a perfectly

More information

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3

Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3 Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3 1. Papabear Corporation is a single seller of Wonderstuff. There are two substitutes for Wonderstuff. Given this situation,

More information

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20 1 1. A marketing survey shows that gate receipts would increase if the price of tickets to a summer rock concert increased, even though the number of tickets sold would fall. What does this imply about

More information

Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly

Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly An industry characterized by monopolistic competition is similar to the case of perfect competition in that there are many firms, and entry into the

More information