Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3

Size: px
Start display at page:

Download "Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3"

Transcription

1 Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Fall 2014 Practice Test #3 1. Papabear Corporation is a single seller of Wonderstuff. There are two substitutes for Wonderstuff. Given this situation, Papabear: A) cannot be a monopoly because there are substitutes for Wonderstuff. B) cannot be a monopoly because two substitutes make it a competitive market. C) can still be a monopoly because it is unknown if the two substitutes are close substitutes. D) acts as if it were competitive and takes the price set in the market. 2. A natural monopoly could possibly arise when: A) there are large economies of scale relative to the industry's demand. B) the government allows unrestricted access to a market. C) there are diseconomies of scale in an industry. D) companies band together to form a larger company. 3. in an industry can be so large that demand will support only one firm. A) Economies of scope B) Diseconomies of scale C) Economies of scale D) None of these can result in this outcome. 4. A very important difference between perfect competition and monopoly is: A) the monopoly faces a downward-sloping demand curve, while the perfect competitor faces a horizontal demand curve. B) the monopoly faces an inelastic demand curve, while the perfect competitor faces an elastic demand curve. C) a monopoly is profitable, while a perfect competitor is only sometimes profitable. D) a monopoly is not regulated by the market, while a perfect competitor is regulated by the market. Page 1

2 Use the following to answer question 5: Figure: Monopolies Versus Competitive Industries 5. (Figure: Monopolies Versus Competitive Industries) In the graph, consumer surplus, under monopoly is and producer surplus is. A) e + f; g + h B) f; e + h + g C) e + f + i; g + h + j D) f; e + g + h + i + j 6. For a firm to price discriminate, it must: A) sell to customers with identical price elasticities of demand. B) produce a product or service that has a close substitute provided by other firms. C) be able to prevent the resale of its product. D) have different marginal costs for each of the different customers. 7. If Biker's Oasis offers lower prices to women on ladies night, then it would be engaging in: A) first-degree price discrimination. B) second-degree price discrimination. C) third-degree price discrimination. D) perfect price discrimination. Page 2

3 8. If a company uses third-degree price discrimination: A) the higher the price elasticity of demand, the higher the price charged. B) the higher the price elasticity of demand, the lower the price charged. C) the more inelastic the demand, the lower the price charged. D) each customer is charged the maximum price he or she is willing to pay. 9. Which of the following is MOST likely to be a natural monopoly? A) an ambulance service in a small town in Wyoming B) Apple, Inc. C) an automobile manufacturer with a national market D) United Parcel Service 10. If the public utility commission allows the water company to earn a normal profit, then it is enforcing a(n): A) marginal cost pricing rule. B) market pricing rule. C) average cost pricing rule. D) customer service rule. Use the following to answer question 11: Figure: Monopolistic Competition Page 3

4 11. (Figure: Monopolistic Competition) Under monopolistic competition, the price for this good or service in the graph will be: A) e. B) f. C) g. D) d. Use the following to answer question 12: Figure: Long-Run Monopolistic Competition 12. (Figure: Long-Run Monopolistic Competition) Referring to the graph, this monopolistically competitive firm will earn profit in the long run. A) high economic B) less than normal C) abnormal profits D) no economic 13. If Rosco's Tacos competes with eight other fast-food restaurants in the same neighborhood, and two of those rival firms exit the market, then: A) the market demand curve will shift to the left. B) the market supply curve will shift to the right. C) Rosco's demand curve will shift to the right. D) Rosco's supply curve will shift to the right. Page 4

5 Use the following to answer question 14: Figure: Kinked Demand Curves and Oligopolies 14. (Figure: Kinked Demand Curves and Oligopolies) Using the graph, an oligopolistic firm facing a kinked demand curve will NOT increase its price when its marginal cost fluctuates between which two points? A) points a and b B) points a and c C) points b and c D) An oligopolistic firm will always change its price when the marginal cost fluctuates. 15. Target executives believe that if they raise prices, then customers will go across the street to shop at Walmart. However, if they lower prices, then Walmart will respond likewise, so no customers will switch from Walmart to Target. This scenario implies that: A) Target should drop its price in an effort to drive Walmart out of business. B) prices charged by both retailers will be relatively stable. C) both retailers are locked in destructive competition. D) Target should not have a pricing strategy. Page 5

6 16. If an individual's primary objective is to maximize his or her salary, then which of the following actions would NOT be considered a rational decision? A) accepting a miserable job that pays $60,000 per year over a fun job that pays $40,000 per year B) accepting a fun job that pays $70,000 per year over a miserable job that pays $60,000 per year C) accepting a miserable job that pays $95,000 per year over a fun job that pays $90,000 per year D) accepting a fun job that pays $40,000 per year over a miserable job that pays $60,000 per year Use the following to answer question 17: Firm A's Price Firm B's Price $20 $15 $20 $100,000 $60,000 $100,000 $120,000 $15 $120,000 $80,000 $60,000 $80, (Table) Assume that oligopolists, Firm A and Firm B both charge $20 for the product and face roughly the same costs. Firm A is considering a price decrease to $15. Profits for each firm are given in the payoff matrix (A's profits, B's profits) shown in the table. How will Firm B react? A) Firm B will keep its price at $20 and earn $100,000. B) Firm B will keep its price at $20 and earn $60,000. C) Firm B will lower its price to $15 and earn $60,000. D) Firm B will lower its price to $15 and earn $80,000. Use the following to answer question 18: You Friend Travel Study Travel 85, 60 75, 70 Study 80, 50 70, 80 Page 6

7 18. (Table) Suppose you and your best friend are each deciding whether to spend the weekend in Key West or to stay home and study for next week's exam. The payoffs for each of the four possible outcomes are shown in the table (where higher numbers are better, the first number in each box represents your payoff, and the second number represents your friend's payoff). Which of the following is the Nash equilibrium? A) You and your friend both travel for a payoff of (85, 60). B) You travel but your friend studies for a payoff of (75, 70). C) You study but your friend travels for a payoff of (80, 50). D) You and your friend both study for a payoff of (70, 80). 19. Both Lowes and Home Depot must choose how much to advertise or whether to advertise at all. The choice of one of these firms to advertise or not is very dependent on the advertising choice of the other. These choices are an example of: A) a competitive market structure. B) a cartel. C) the Prisoner's Dilemma. D) a cooperative game. Use the following to answer question 20: JetBlue High Low Delta High 700, , 200 Low 550, , (Table) In this game table representing airfare pricing between Delta and JetBlue, does the Nash equilibrium represent a Prisoner's Dilemma, and why? A) Yes, because there is an outcome better for both firms B) Yes, because one firm is unable to achieve the highest payoff C) No, because both firms are earning the highest payoff possible D) No, because one firm is earning the highest payoff possible Page 7

8 Use the following to answer question 21: Figure: Labor Supply Curve 21. (Figure: Labor Supply Curve) In the graph, the income effect is shown by segment: A) ab. B) ac. C) bc. D) abc. Use the following to answer question 22: Labor Supply Schedule Wage rate ($/hr.) Hours of work (per week) Page 8

9 22. (Table) In the table, what must be TRUE about the labor supply curve for wage rates up to $45 per hour? A) As the wage rate rises, more hours of leisure are consumed. B) The income effect dominates the substitution effect. C) The substitution effect dominates the income effect. D) As the wage rate rises, fewer hours of work take place. 23. Which of the following would be an example of a segmented markets approach to economic discrimination? A) hiring a friend B) firing a person for insubordination C) requiring that a job candidate be a union member D) refusing to hire a qualified job candidate because she has a foreign accent 24. Which theory of economic discrimination states that women tend to have to work in certain low-paying jobs, leading to a wage differential versus men? A) the insider-outsider theory B) Becker's theory of discrimination C) the job crowding hypothesis D) the dual labor market hypothesis 25. Jennifer discovered that she receives a substantially lower salary than Ted who has the same level of education and ability as she does. This is considered illegal under the: A) Civil Rights Act of B) Equal Pay Act of C) Executive Order D) Taft-Hartley Act of Page 9

10 Use the following to answer question 26: Figure: Determining Labor and Wages 26. (Figure: Determining Labor and Wages) A competitive firm will hire workers, and a firm with monopoly power will hire workers. A) L 0 ; L c B) L 0 ; L 0 C) L c ; L c D) L c ; L The cost of using an additional unit of an input is called the marginal: A) product of labor. B) physical product cost. C) factor cost. D) revenue product. 28. What percentage of families with small children are two-earner households? A) less than 10% B) 10 25% C) 25 50% D) more than 50% Page 10

11 29. What types of industries have been outsourced from the United States because of international trade? A) industries that require a large amount of labor B) industries that require high-skilled workers C) industries that require cell-phone connectivity D) industries that require a high degree of technology Use the following to answer question 30: Figure: Determining Labor and Wages (Figure: Determining Labor and Wages 2) What will the competitive firm in the product market, which is also a monopsonist in the input market (as shown in the graph), elect for the number of workers hired and wages paid? A) L 0 and W 0 B) L C and W c C) L 0 and W 1 D) Lc and W 1 Page 11

12 Use the following to answer question 31: Figure: Determining Externalities 31. (Figure: Determining Externalities) Total consumer surplus plus producer surplus at point i is: A) $75,000. B) $80,000. C) $100,000. D) $125,000. Page 12

13 Use the following to answer question 32: Figure: Nail Polish Externalities 32. (Figure: Nail Polish Externalities) In the figure, S p (MPC) represents the private supply curve of a particular type of nail polish, whose manufacture is associated with the release of toxic chemicals into the atmosphere. S S (MSC) includes the costs of that toxicity borne by others. What is the socially optimal price of this nail polish? A) P 1 B) P 2 C) d D) 0 Page 13

14 Use the following to answer question 33: Figure: Determining Consumer and Producer Surplus 33. (Figure: Determining Consumer and Producer Surplus) Point represents consumer surplus. A) a B) b C) c D) d 34. All of the following are considered private goods, EXCEPT: A) street lights. B) an ice cream cone. C) a car. D) a house. Use the following to answer question 35: Q P 1 P 2 P 3 P Page 14

15 35. (Table) In the table, P 1 through P 4 are the prices that four consumers are willing to pay for different quantities of a public good. If the demand curve were created for this public good, the price associated with the third unit would be: A) $5. B) $9. C) $12. D) $ Which of the following is the BEST example of a common property resource? A) lobsters off the coast of Maine B) a hospital C) an international airport D) an army base 37. Which of the following is NOT both exhaustible and renewable? A) soil B) forests C) oil D) fisheries 38. All of the following are considered negative externalities, EXCEPT: A) cigarette smoke. B) noise from a neighbor's house. C) dogs barking. D) overstock of a flu vaccine. Use the following to answer question 39: Quantity of Pollution Abatement Marginal Cost Marginal Benefits 1, , ,000 1, , ,000 2, , ,000 2, , ,000 Page 15

16 39. (Table) Referring to the table, the optimal quantity for pollution abatement is: A) 1,000. B) 1,500. C) 2,000. D) 3, Combating emissions that lead to global warming differs from other types of pollution abatement because the process of combating global warming is: A) long run and cumulative. B) long run and not cumulative. C) short run and cumulative. D) short run and not cumulative. Page 16

17 ECO 2023 Principles of Microeconomics Fall 2014 Practice Test #3 - Answer Key 1. C 2. A 3. C 4. A 5. B 6. C 7. C 8. B 9. A 10. C 11. B 12. D 13. C 14. C 15. B 16. D 17. D 18. B 19. C 20. D 21. C 22. C 23. C 24. C 25. B 26. D 27. C 28. D 29. A 30. C 31. D 32. B 33. A 34. A 35. D 36. A 37. C 38. D 39. C 40. A Page 17

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640, Microeconomics, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In monopolistic competition, there are A) few firms making

More information

1. An economic institution that combines factors of production into outputs for consumers is a(n): A) industry. B) plant. C) firm. D) multinational.

1. An economic institution that combines factors of production into outputs for consumers is a(n): A) industry. B) plant. C) firm. D) multinational. Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics Summer B 2014 Practice Test #3 1. An economic institution that combines factors of production into outputs for consumers is a(n): A) industry. B)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

Econ Microeconomics Collins - Spring 2002

Econ Microeconomics Collins - Spring 2002 Econ 2106 - Microeconomics Collins - Spring 2002 1. Economic efficiency is achieved at a particular output level if: A) marginal cost is as low as possible. B) average fixed cost is as low as possible.

More information

Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Econ 111 (04) 2nd Midterm A Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A)

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION

UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION III SEMESTER B.A ECONOMICS (2013 ADMISSION) CORE COURSE QUESTION BANK 1. Which market model has the least number of firms? a) monopolistic competition

More information

PRINCIPLES OF ECONOMICS PART III: MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY. Theory of Monopolistic Competition

PRINCIPLES OF ECONOMICS PART III: MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY. Theory of Monopolistic Competition PRINCIPLES OF ECONOMICS MARKET MODEL FROM PERFECT COMPETITION TO MONOPOLY PART III: MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY Theory of Monopolistic Competition A monopolistically competitive industry has

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640, Survey of Microeconomics Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The "law of demand" states that, other

More information

Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Spring 2015 Practice Test #3

Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Spring 2015 Practice Test #3 Miami Dade College ECO 2023 Principles of Microeconomics - Spring 2015 Practice Test #3 1. Which of the following is a characteristic of a monopoly firm? A) easy entry and exit B) barriers to entry C)

More information

CH sample multiple choice - 120

CH sample multiple choice - 120 Class: Date: CH 15-16 sample multiple choice - 120 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Because of the number of firms in monopolistic competition

More information

Exam No. 3 Date: 7 or 9 May Instructor: Brian B. Young

Exam No. 3 Date: 7 or 9 May Instructor: Brian B. Young Economics 212 Microeconomic Principles Exam No. 3 Date: 7 or 9 May 2012 Name The value of this exam is 100 points Instructor: Brian B. Young Please show your work where appropriate! Multiple Choice 2 points

More information

C H A P T E R 12. Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE

C H A P T E R 12. Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE C H A P T E R 12 Monopolistic Competition and Oligopoly CHAPTER OUTLINE 12.1 Monopolistic Competition 12.2 Oligopoly 12.3 Price Competition 12.4 Competition versus Collusion: The Prisoners Dilemma 12.5

More information

Oligopoly and Monopolistic Competition

Oligopoly and Monopolistic Competition Oligopoly and Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive firm has power to set the price of its product because. A) no; there are no barriers to entry B) some; there are barriers to entry

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

Exercise questions 4 Econ 102

Exercise questions 4 Econ 102 Exercise questions 4 Econ 102 Principles of Microeconomics Answer all questions. II. Multiple choice questions. Choose the best answer. 1) In the long-run equilibrium, a firm in monopolistic competition

More information

ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14

ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14 ECON101 STUDY GUIDE 7 CHAPTER 14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) An oligopoly firm is similar to a monopolistically competitive

More information

Variable Cost. Marginal Cost. Average Variable Cost 0 $50 $50 $0 -- -- -- -- 1 $150 A B C D E F 2 G H I $120 J K L 3 M N O P Q $120 R

Variable Cost. Marginal Cost. Average Variable Cost 0 $50 $50 $0 -- -- -- -- 1 $150 A B C D E F 2 G H I $120 J K L 3 M N O P Q $120 R Class: Date: ID: A Principles Fall 2013 Midterm 3 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Trevor s Tire Company produced and sold 500 tires. The

More information

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit 1) Accountants include costs as part of a firm's costs, while economists include costs. A) explicit; no explicit B) implicit;

More information

Microeconomics Required Graphs and Terms

Microeconomics Required Graphs and Terms Microeconomics Required Graphs and Terms Understanding and explaining the economic concepts required by the AP and IB exams rests on a solid knowledge of fundamental economic graphs and terms. In order

More information

Cost of Production & Theory of the Firm

Cost of Production & Theory of the Firm 1. Firms face certain types of costs that increase as output increases and other types of costs that are independent of output. These two costs respectively are (B) variable and fixed Microeconomics: Unit

More information

How Wages Are Determined in Labor Markets

How Wages Are Determined in Labor Markets ACTIVITY 4-5 How Wages Are Determined in Labor Markets This activity examines how wages and employment are determined in two types of labor s. A perfectly competitive labor is one in which all buyers and

More information

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly Learning objectives: to understand the interdependency of firms and their tendency to collude or to form a cartel; to

More information

ECON , SPRING 2011 Principles of Microeconomics Final Exam Wednesday, May 11th Instructor: Sung Ick Cho

ECON , SPRING 2011 Principles of Microeconomics Final Exam Wednesday, May 11th Instructor: Sung Ick Cho ECON 202-503, SPRING 2011 Principles of Microeconomics Final Exam Wednesday, May 11th Instructor: Sung Ick Cho 1) Tabitha shares a flea market booth with her sister. Her share of the rent is $150 per month.

More information

OLIGOPOLY. Nature of Oligopoly. What Causes Oligopoly?

OLIGOPOLY. Nature of Oligopoly. What Causes Oligopoly? CH 11: OLIGOPOLY 1 OLIGOPOLY When a few big firms dominate the market, the situation is called oligopoly. Any action of one firm will affect the performance of other firms. If one of the firms reduces

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Eco201 Review questions for chapters 14, 15 and 7. Prof. Bill Even MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A characteristic of monopolistic

More information

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Test 2 Review Econ 201, V. Tremblay MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Barbara left a $25,000 job as an architect to run a catering

More information

Figure: Computing Monopoly Profit

Figure: Computing Monopoly Profit Name: Date: 1. Most electric, gas, and water companies are examples of: A) unregulated monopolies. B) natural monopolies. C) restricted-input monopolies. D) sunk-cost monopolies. Use the following to answer

More information

MICROECONOMICS - EXAM IV

MICROECONOMICS - EXAM IV MICROECONOMICS - EXAM IV Spring 2004 G. Garesché 1. a. On the axes below graph a competitive market. Identify the equilibrium price and quantity, and the consumer and producer surpluses. Supposing this

More information

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts Appendix LABOR UNION Key Concepts Market Power in the Labor Market A labor union is an organized group of workers that aims to increase wages and influence other job conditions. Craft union a group of

More information

COST OF PRODUCTION & THEORY OF THE FIRM

COST OF PRODUCTION & THEORY OF THE FIRM MICROECONOMICS: UNIT III COST OF PRODUCTION & THEORY OF THE FIRM (C) positive and $0 positive. At zero output, variable costs are zero. 2. Based on the information in the table above, the total cost of

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

N. GREGORY MANKIW. PowerPoint Slides by Ron Cronovich Thomson South-Western, all rights reserved

N. GREGORY MANKIW. PowerPoint Slides by Ron Cronovich Thomson South-Western, all rights reserved P R I N C I P L E S O F MICROECONOMICS FOURTH EDITION REVIEW N. GREGORY MANKIW PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2007 Thomson South-Western, all rights reserved Interdependence and trade allow everyone

More information

ADVANCED PLACEMENT MICROECONOMICS Final Exam Study Guide

ADVANCED PLACEMENT MICROECONOMICS Final Exam Study Guide ADVANCED PLACEMENT MICROECONOMICS Final Exam Study Guide 2014-2015 Your AP test is Friday, MAY 15. You will take a full length practice exam prior to your AP Test that will be worth full points like a

More information

Perfect Competition and Pure Monopoly

Perfect Competition and Pure Monopoly In the Name of God Sharif University of Technology Graduate School of Management and Economics Microeconomics (for MBA students) 44111 (1393-94 1 st term) - Group 2 Dr. S. Farshad Fatemi Perfect Competition

More information

Chapter 10. Monopolistic Competition and Oligopoly. These slides supplement the textbook, but should not replace reading the textbook

Chapter 10. Monopolistic Competition and Oligopoly. These slides supplement the textbook, but should not replace reading the textbook Chapter 10 Monopolistic Competition and Oligopoly These slides supplement the textbook, but should not replace reading the textbook What is imperfect competition? A market structure between pure competition

More information

determinants of supply price and costs time level of technology uncontrollable factors

determinants of supply price and costs time level of technology uncontrollable factors emand and supply demand the quantity of a good which consumers want and are willing and able to pay for supply the quantity of a good which suppliers are willing and able to produce determinants of supply

More information

Chapter 27 Oligopoly and Strategic Behavior

Chapter 27 Oligopoly and Strategic Behavior Chapter 27 Oligopoly and Strategic Behavior Learning Objectives After you have studied this chapter you should be able to 1. list three reasons for the existence of oligopolies; 2. calculate concentration

More information

Mankiw, N. Gregory, Principles of Microeconomics, Ohio: South-Western Cengage Learning, 2008

Mankiw, N. Gregory, Principles of Microeconomics, Ohio: South-Western Cengage Learning, 2008 AP Microeconomics AP Microeconomics is a yearlong course designed to introduce basic economic concepts and economic reasoning. Topics include: the structure of markets; the theory of the firm; product

More information

Lecture 7 Markets with market power. (Please note that there is no Part II of Lecture 6)

Lecture 7 Markets with market power. (Please note that there is no Part II of Lecture 6) Lecture 7 Markets with market power (Please note that there is no Part II of Lecture 6) Four idealized types of market structure Perfect competition: many sellers; they are selling an identical product

More information

Economics Chapter 7 Review

Economics Chapter 7 Review Name: Class: Date: ID: A Economics Chapter 7 Review Matching a. perfect competition e. imperfect competition b. efficiency f. price and output c. start-up costs g. technological barrier d. commodity h.

More information

Structures. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Structures. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Structures Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A market with a large number of sellers a. can only be a perfectly competitive

More information

CHAPTER 10 MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY

CHAPTER 10 MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY CHAPTER 10 MONOPOLISTIC COMPETITION AND OLIGOPOLY ANSWERS, SOLUTIONS, AND EXERCISES ANSWERS TO ONLINE REVIEW QUESTIONS 1. Like perfectly competitive markets, monopolistically competitive markets have many

More information

Economics 202 Study Questions Test #3 Professor Thornton

Economics 202 Study Questions Test #3 Professor Thornton Economics 202 Study Questions Test #3 Professor Thornton 1. Which of the following is a type of market structure? a. Monopoly b. Perfect competition c. Oligopoly 2. According to the structure/conduct/performance

More information

Review Test Ch 9, 10, 11 2

Review Test Ch 9, 10, 11 2 Review Test Ch 9, 10, 11 2 Student: 1. A one-firm industry is known as: A. monopolistic competition. B. oligopoly. C. pure monopoly. D. pure competition. 2. Which of the following is not a basic characteristic

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME All Rights Reserved No. of Pages - 08 No of Questions - 08 SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME YEAR I SEMESTER I (Intake V Group A) YEAR II SEMESTER

More information

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS SECOND MIDTERM EXAMINATION. Form 1

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS SECOND MIDTERM EXAMINATION. Form 1 YOUR NAME (please print) Assigned Seat ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS SECOND MIDTERM EXAMINATION Form 1 November 8, 2005 Directions 1. There are 49 multiple choice questions. All answers should be

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Pre Test 2 - VERSION A Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Figure 7.4 1) Refer to Figure 7.4. The deadweight loss associated with

More information

CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE

CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE CHAPTER SUMMARY This chapter presents an economic analysis of market structure. It starts with perfect competition as a benchmark. Potential barriers to entry, that might limit

More information

Economics 100 Exam 2

Economics 100 Exam 2 Name: 1. During the long run: Economics 100 Exam 2 A. Output is limited because of the law of diminishing returns B. The scale of operations cannot be changed C. The firm must decide how to use the current

More information

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly

Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly Unit 8. Firm behaviour and market structure: monopolistic competition and oligopoly In accordance with the APT programme the lecture is set to help You to: understand the interdependency of firms and their

More information

Practice Test for Final ECON Fall 2009 Instructor: Soojae Moon

Practice Test for Final ECON Fall 2009 Instructor: Soojae Moon Practice Test for Final ECON 2010-200 Fall 2009 Instructor: Soojae Moon Please read carefully and choose the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In which of the following

More information

CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary This chapter deals with supply and demand for labor. You will learn about why the supply curve for

More information

Oligopoly. Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly. Interdependence.

Oligopoly. Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly. Interdependence. Oligopoly Chapter 16-2 Models of Oligopoly Behavior No single general model of oligopoly behavior exists. Oligopoly An oligopoly is a market structure characterized by: Few firms Either standardized or

More information

Chapter 16 Oligopoly What Is Oligopoly?

Chapter 16 Oligopoly What Is Oligopoly? Chapter 16 Oligopoly 16.1 What Is Oligopoly? 1) Sammy's Inc. competes with a few other firms because there are natural barriers to entry. Sammy's operates in A) a perfectly competitive market. B) an oligopoly.

More information

Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam

Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam Economics 103h Fall 2012: Part 1 of review questions for final exam This is the first set of review questions. The short answer/graphing go through to the end of monopolistic competition. The multiple

More information

Foundations of Economics 7 th Edition, AP Edition, 2015 Bade, Parkin

Foundations of Economics 7 th Edition, AP Edition, 2015 Bade, Parkin A Correlation of Foundations of Economics 7 th Edition, AP Edition, 2015 Bade, Parkin to the Advanced Placement Microeconomics Topics AP is a trademark registered and/or owned by the College Board, which

More information

Econ 002 Exam 3 McLeod FORM A. Name ID#

Econ 002 Exam 3 McLeod FORM A. Name ID# Econ 002 Exam 3 McLeod FORM A Name ID# Firm Total Sales 1 $50 million 2 $50 million 3 $40 million 4 $30 million 5 $20 million 6 $10 million 1. Refer to the table above. Assuming there are only 6 firms

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Preliminary Final Exam 2-13.12.2010, 9:00-10:30 a.m. Test Version:

More information

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Preliminary Final Exam 2-13.12.2010, 9:00-10:30 a.m. Test Version:

More information

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011 Final Exam - 12.12.2011, 9:00-10:30 a.m. Test A Guidelines and Rules:

More information

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2011 Final Exam - 12.12.2011, 9:00-10:30 a.m. Test B Guidelines and Rules:

More information

Market structures. 18. Oligopoly Gene Chang Univ. of Toledo. Examples. Oligopoly Market. Behavior of Oligopoly. Behavior of Oligopoly

Market structures. 18. Oligopoly Gene Chang Univ. of Toledo. Examples. Oligopoly Market. Behavior of Oligopoly. Behavior of Oligopoly Market structures 18. Oligopoly Gene Chang Univ. of Toledo We distinguish the market structure by examining the following characteristics in the industry: Number of firms in the industry Nature of the

More information

difficult to detect; barriers to entry are low; market demand conditions are unstable; and anti-trust action is vigorous. If we are talking about an

difficult to detect; barriers to entry are low; market demand conditions are unstable; and anti-trust action is vigorous. If we are talking about an OLIGOPOLY We have thus far observed that a certain portion of our market is characterized as competitive, monopolistically competitive and monopolies. However, we also know that some firms that exist today

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

The Big Picture. Perfect Competition CHAPTER 14 SUMMARY CHAPTER 15 SUMMARY. Firms in Competitive Markets

The Big Picture. Perfect Competition CHAPTER 14 SUMMARY CHAPTER 15 SUMMARY. Firms in Competitive Markets The Big Picture Chapter 13: The cost of production Chapter 14-17:Look at firm s revenue But revenue depends on market structure 1. Competitive market (chapter 14) 2. Monopoly (chapter 15) 3. Oligopoly

More information

Oligopoly. What Is Oligopoly? What is Oligopoly?

Oligopoly. What Is Oligopoly? What is Oligopoly? CHAPTER 13B After studying this chapter you will be able to Oligopoly Define and identify oligopoly Explain two traditional oligopoly models Use game theory to explain how price and output are determined

More information

Oligopoly. Unit 4: Imperfect Competition. Unit 4: Imperfect Competition 4-4. Oligopolies FOUR MARKET MODELS

Oligopoly. Unit 4: Imperfect Competition. Unit 4: Imperfect Competition 4-4. Oligopolies FOUR MARKET MODELS 1 Unit 4: Imperfect Competition FOUR MARKET MODELS Perfect Competition Monopolistic Competition Pure Characteristics of Oligopolies: A Few Large Producers (Less than 10) Identical or Differentiated Products

More information

SPRING William Rainey Harper College ECO 211. Microeconomics: An Introduction to Economic Efficiency YELLOW PAGES UNIT 3

SPRING William Rainey Harper College ECO 211. Microeconomics: An Introduction to Economic Efficiency YELLOW PAGES UNIT 3 SPRING 2013 William Rainey Harper College ECO 211 Microeconomics: An Introduction to Economic Efficiency YELLOW PAGES UNIT 3 Unit 3 Product Markets and Efficiency Production Chapter 8 Pure Competition

More information

Oligopoly: Firms in Less Competitive Markets

Oligopoly: Firms in Less Competitive Markets Chapter 13 Oligopoly: Firms in Less Competitive Markets Prepared by: Fernando & Yvonn Quijano 2008 Prentice Hall Business Publishing Economics R. Glenn Hubbard, Anthony Patrick O Brien, 2e. Competing with

More information

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010

BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MIC1 Microeconomics 1 Fall Semester 2010 Final exam - 24.01.2011, 1:30-3:00 p.m. Test Version: B Guidelines

More information

Chapter 7 Monopoly and Oligopoly

Chapter 7 Monopoly and Oligopoly Chapter 7 Monopoly and Oligopoly Multiple Choice Questions Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. Assume that in order to sell 10 more units of output

More information

Chapter 10 and 11. Multiple Choice. 1.If duopolists engage in price competition, the result is:

Chapter 10 and 11. Multiple Choice. 1.If duopolists engage in price competition, the result is: Chapter 10 and 11 Multiple Choice 1.If duopolists engage in price competition, the result is: a. always zero profits b. always zero profits unless the firms produce differentiated products c. always zero

More information

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Economics Instructor Miller Oligopoly Practice Problems

Economics Instructor Miller Oligopoly Practice Problems Economics Instructor Miller Oligopoly Practice Problems 1. An oligopolistic industry is characterized by all of the following except A) existence of entry barriers. B) the possibility of reaping long run

More information

Exam 3 Student Name: Microeconomics Exam Dates: Week 15, late April-early May, 2007

Exam 3 Student Name: Microeconomics Exam Dates: Week 15, late April-early May, 2007 Exam 3 Student Name: Microeconomics Exam Dates: Week 15, late April-early May, 2007 Instructions: I) On your Scantron card you must print three things: 1) Print your full name clearly; 2) Print the day

More information

12 Monopolistic Competition and Oligopoly

12 Monopolistic Competition and Oligopoly 12 Monopolistic Competition and Oligopoly Read Pindyck and Rubinfeld (2012), Chapter 12 09/04/2015 CHAPTER 12 OUTLINE 12.1 Monopolistic Competition 12.2 Oligopoly 12.3 Price Competition 12.4 Competition

More information

f) Differing objectives of a firm

f) Differing objectives of a firm f) Differing objectives of a firm Traditional profit maximising objective of a firm Profit is an important objective of most firms. Models that consider the traditional theory of the firm are based upon

More information

8. In the table above, at what level of output is total revenue maximized? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

8. In the table above, at what level of output is total revenue maximized? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 Name: Date: 1. A monopoly A) consists of two to eight players, like the board game. B) must be inexpensive to create, as so many of them exist. C) is continually prone to the threat of entry from new rivals.

More information

b. Cost of Any Action is measure in foregone opportunities c.,marginal costs and benefits in decision making

b. Cost of Any Action is measure in foregone opportunities c.,marginal costs and benefits in decision making 1 Economics 130-Windward Community College Review Sheet for the Final Exam This final exam is comprehensive in nature and in scope. The test will be divided into two parts: a multiple-choice section and

More information

JANUARY EXAMINATIONS 2006

JANUARY EXAMINATIONS 2006 No. of Pages: (A) 10 No. of Questions: 29 EC1000A ' JANUARY EXAMINATIONS 2006 Subject Title of Paper ECONOMICS EC1000 MICROECONOMICS Time Allowed Two Hours (2 Hours) Instructions to candidates This paper

More information

Perfect competition is a market structure in which a large number of firms all produce the same product.

Perfect competition is a market structure in which a large number of firms all produce the same product. The Four Conditions for Perfect Competition Perfect competition is a market structure in which a large number of firms all produce the same product. 1. Many Buyers and Sellers There are many participants

More information

Two More Market Structures 2. Oligopoly 3. Monopolistic Competition 4. The "Broken" Invisible Hand 5. Summing Up: Four Market Structures 14.

Two More Market Structures 2. Oligopoly 3. Monopolistic Competition 4. The Broken Invisible Hand 5. Summing Up: Four Market Structures 14. Chapter 14 Oligopoly and Monopolistic Competition Chapter Outline 1. Two More Market Structures 2. Oligopoly 3. 4. The "Broken" Invisible Hand 5. Summing Up: Four Market Structures Modified by Key Ideas

More information

SEPTEMBER EXAMINATIONS 2010

SEPTEMBER EXAMINATIONS 2010 No. of Pages: (A) 11 No. of Questions: 39 Resit2010 SEPTEMBER EXAMINATIONS 2010 Subject Title of Paper ECONOMICS MICROECONOMICS Time Allowed Two Hours (2 Hours) Instructions to candidates This paper is

More information

Why does the Demand Curve Slope Downward? Markets. Market Demand. Market Types or Structures. Demand Curve. The Market Forces of Supply and Demand

Why does the Demand Curve Slope Downward? Markets. Market Demand. Market Types or Structures. Demand Curve. The Market Forces of Supply and Demand The Market Forces of and $3. 2.5 Curve Chapter 4 1.5 1..5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 s Markets # A market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. # The terms supply and demand

More information

Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. AP Micro Chapter 8 Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. There would be some control over price within rather narrow limits in which market

More information

Introduction to Agricultural Economics Agricultural Economics 105 Fall 2009

Introduction to Agricultural Economics Agricultural Economics 105 Fall 2009 1 Name Introduction to Agricultural Economics Agricultural Economics 105 Fall 2009 Second Hour Exam Version 3 Section Note, -3 points for wrong section # Fill in the blanks in the following statements

More information

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Chapter 15-Monopoly Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Assuming that Jerry's Bicycle Shop operates in a competitive market for

More information

Market Structures: Oligopoly

Market Structures: Oligopoly Introduction to Microeconomics Market Structures: Oligopoly Introduction An oligopoly describes a market structure whereby only a small number of firms exist in the market. Firms in the Oligopoly have

More information

Answers to Text Questions and Problems Chapter 8

Answers to Text Questions and Problems Chapter 8 Answers to Text Questions and Problems Chapter 8 Answers to Review Questions 1. The pure monopolist, the oligopolist, and the monopolistically competitive firm all face downward-sloping demand curves.

More information

Write all answers on the exam. Show all of your work. The exam ends at noon.

Write all answers on the exam. Show all of your work. The exam ends at noon. Econ 101 Final Exam December 11, 2012 Write all answers on the exam. Show all of your work. The exam ends at noon. 1. Read all of parts (a)-(e) before you answer any of them. Suppose that the market for

More information

Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly

Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly Ecn 221 - Unit 10 Monopolistic Competition & Oligopoly An industry characterized by monopolistic competition is similar to the case of perfect competition in that there are many firms, and entry into the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Economics 103 Spring 2012: Multiple choice review questions for final exam. Exam will cover chapters on perfect competition, monopoly, monopolistic competition and oligopoly up to the Nash equilibrium

More information

Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation

Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation Goldwasser AP Microeconomics Chapter 16 Monopolistic Competition and Product Differentiation BEFORE YOU READ THE CHAPTER Summary This chapter develops the model of monopolistic competition. It also discusses

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

Exam 3 Study Guide. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Exam 3 Study Guide. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Exam 3 Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In a competitive market, the actions of any single buyer or seller will

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information