Self Quiz ch 19- Cardiovascular /The Blood/ Pro: Manhal Chbat, MD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Self Quiz ch 19- Cardiovascular /The Blood/ Pro: Manhal Chbat, MD"

Transcription

1 Self Quiz ch 19- Cardiovascular /The Blood/ Pro: Manhal Chbat, MD 1. Which of the following are plasma proteins made by the liver? A) albumins B) fibrinogens C) globulins D) immunoglobulins E) All except D are correct. 2. Hemoglobin A) constitutes 90% of an erythrocyte's mass. B) consists of one alpha and one beta chain of protein. C) has a central protein called heme. D) has an Fe2+ at the center of it's heme group. E) binds CO2 to the Fe2+ at the center of it's heme group. 3. Hemoglobin A) transports most of the O2 and about 23% of the CO2 between the tissues and the lungs. B) abnormalities seldom affect RBC shape or durability. C) has no effect on blood pressure and blood distribution. D) A1c levels can be used to monitor the blood Na+ levels. E) contributes the no color to erythrocytes. 4. When hemoglobin is recycled, what happens to the heme group? A) It is digested into amino acids, which are used by cells to build new proteins. B) It is transported back to the bone marrow by ferritin or transferrin. C) It is converted to biliverdin and then to bilirubin. 5. A medical technology student is learning to count blood cells the low-tech way: using a microscope and a special slide called a hemocytometer. She has just found a round, darkly-stained white blood cell that contains large granules. She cannot see the cell's nucleus. The student is probably looking at a A) basophil B) eosinophil C) monocyte D) lymphocyte E) neutrophil

2 6. Two doctors, trained in different decades and different parts of the country, call the critical care nurses' station and ask for a report on a patient's blood work. One doctor is particularly interested in the patient's segs and the other in the patient's PMNs. Both want to know about bands. The experienced, welleducated R.N. answering the calls knows that A) segs are white blood cells with segmented nuclei, also known as mature neutrophils. B) PMNs are polymorphonuclear cells, also known as mature neutrophils. C) bands are immature neutrophils. 7. How do white blood cells (WBCs) differ from red blood cells (RBCs)? A) WBCs have nuclei: RBCs do not. B) WBCs have MHC antigens: RBCs do not. C) WBCs can leave the blood vessels; RBCs cannot. 8. Place the following in the order in which they develop: 1. lymphoid stem cells 2. myeloid stem cells 3. megakaryocytes 4. megakaryoblasts 5. platelet 6. megakaryocyte colony forming cells A) 1, 6, 4, 3, 5 but never 2 B) 1, 6, 4, 3, 5 but never 2 C) 2, 6, 4, 3, 5 but never 1 D) 2, 4, 6, 3, 5 but never 1 E) 2, 6, 4, 5, 3 but never 1 9. Stem cells for blood formation may be harvested from A) the patient's on marrow if his or her cancer is in remission. B) the marrow from the iliac crest of a closely matched donor. C) umbilical cord blood from a newborn whose parents have agreed to the donation. 10. Three year old Juanita has a rare form of leukemia. The doctors have recommended, and her family has agreed, that her best chance of survival is to destroy her bone marrow and then replace it with stem cells from a donor. Which of the following sources of stem cells would probably be best? A) bone marrow from the iliac crest of her mother B) bone marrow from the iliac crest of her older half-brother

3 C) stored cord-blood from her baby sister D) stored cord-blood of her own E) bone marrow from the iliac crest of her mother's friend 11. Hemostasis A) is a sequence of events that prevents the loss of blood from blood vessels. B) must be rapid, localized and carefully controlled. C) involves vascular spasm, platelet plug formation and coagulation. D) can prevent hemorrhage if the damaged blood vessels are small. E) All of the above are correct. 12. Which of the following is NOT normally found inside platelets? A) fibrinogen B) ADP C) thromboxane A2 D) serotonin E) platelet-derived growth factor 13. Which of the following events occurs first? A) coagulation B) platelet adhesion C) platelet plug formation D) platelet aggregation E) platelet release reaction 14. What is the first step in the common pathway of blood coagulation? A) formation of prothrombinase B) formation of fibrinogen C) formation of prothrombin D) formation of thrombin E) formation of fibrin 15. Intravascular blood clotting A) is called fibrinolysis. B) occurs when the linings of blood vessels are smooth and intact. C) results in formation of a thrombus. D) most frequently occurs in arteries with rapid blood flow. E) is inhibited by thromboxane A Blood groups are based on A) the presence of inherited antigens on the surfaces of leukocytes and other nucleated cells. B) the presence of inherited antigens on the surfaces of erythrocytes.

4 C) the presence of inherited circulating antibodies. D) the presence of induced circulating antibodies. E) All of these are correct. 17. The ABO blood group is based on the presence of A) type A and type B glycolipids on the surfaces of erythrocytes. B) type A and type B glycolipids on the surfaces of leukocytes. C) type A and type B glycoproteins on the surfaces of nucleated cells. D) type A and type B glycoproteins circulating in the plasma. E) type A and type B glycolipids circulating in the plasma. 18. Ban has no circulating anti-a, anti-b or anti-d antibodies. What is his blood type? A) A positive B) AB negative C) B negative D) O negative E) Either A or B is correct. 19. Deandray has circulating anti-a, anti-b and anti-d antibodies. Which of the following blood types may safely receive blood from him? A) O negative B) A positive C) B negative D) None of these types may safely receive blood from him. E) All of these types may safely receive blood from him. 20. If a type A negative patient is accidentally given type B positive blood, what will happen? A) Nothing will happen because this is a safe match. B) The patient's agglutinins will begin to attack the donated erythrocytes. C) The patient's agglutinogens will begin to attack the donated erythrocytes. D) The donor's agglutinogens will begin to attack the patient's agglutinins. E) Either B or C may occur. 1. E 2. D 3. A 4. C 5. A 6. E 7. E 8. C Answer Key - Untitled Exam-1

5 9. E 10. C 11. E 12. A 13. B 14. A 15. C 16. B 17. A 18. B 19. E 20. B

Blood $100 $100 $100 $100 $100 $200 $200 $200 $200 $200 $300 $300 $300 $300 $300 $400 $400 $400 $400 $400 $500 $500 $500 $500 $500.

Blood $100 $100 $100 $100 $100 $200 $200 $200 $200 $200 $300 $300 $300 $300 $300 $400 $400 $400 $400 $400 $500 $500 $500 $500 $500. Blood Red Blood Cells White Blood Cells Hemostasis Blood Grouping Grab Bag $100 $200 $300 $400 $500 $100 $100 $100 $100 $200 $200 $200 $200 $300 $300 $300 $300 $400 $400 $400 $400 $500 $500 $500 $500 FINAL

More information

Blood Practice Questions

Blood Practice Questions Blood Practice Questions Student: 1. The hematocrit is the volume of a blood sample made up of A. white blood cells. B. platelets. C. red blood cells. D. plasma. 2. Fifty-five percent of blood is A. plasma.

More information

Exam II. Blood. Tigers 4. 1) RBC loss 2) Low O 2 3) Exercise. Level in Blood. Erythropoietin RBCs Mature More Rapidly. Kidney Releases.

Exam II. Blood. Tigers 4. 1) RBC loss 2) Low O 2 3) Exercise. Level in Blood. Erythropoietin RBCs Mature More Rapidly. Kidney Releases. Exam I Today: A. Leukocytes B. Platelets C. Hemostatis D. Heart Anatomy Mariners 3 Exam II Blood Tigers 4 Balance of RBCs important: Low = tissue hypoxia High = viscous blood Iron and B-complex vitamins

More information

Blood. Blood. Blood Composition. Blood Composition. Fractionation & Hemopoesis

Blood. Blood. Blood Composition. Blood Composition. Fractionation & Hemopoesis Blood Blood Chapter 19 Blood is a specialized fluid connective tissue that contains cells suspended in a fluid matrix Functions of blood include: Transport of dissolved gases, nutrients, hormones and metabolic

More information

The Cardiovascular System: Blood

The Cardiovascular System: Blood Essentials of Anatomy & Physiology, 4th Edition Martini / Bartholomew The Cardiovascular System: Blood PowerPoint Lecture Outlines prepared by Alan Magid, Duke University Slides 1 to 54 The Functions of

More information

Biology 2402 A & P II Exam 2 Notes - Cardiovascular System : Blood Ch 12

Biology 2402 A & P II Exam 2 Notes - Cardiovascular System : Blood Ch 12 Biology 2402 A & P II Exam 2 Notes - Cardiovascular System : Blood Ch 12 Cardiovascular system links all cells with the environment. Composed of 12.1 - heart, a pump that produces pressure to move fluid

More information

4. is an increased rate of red blood cell destruction. A) Sickle-cell disease B) Hemolytic anemia C) Pernicious anemia Ans: B

4. is an increased rate of red blood cell destruction. A) Sickle-cell disease B) Hemolytic anemia C) Pernicious anemia Ans: B Chapter 11: Blood 1. The hematocrit is composed mainly of A) plasma. B) white blood cells. C) platelets. D) red blood cells. 2. Fifty-five percent of blood is A) liquid. B) plasma. C) formed elements.

More information

Essentials of Human Anatomy & Physiology. Chapter 10. Blood. Slides Lecture Slides in PowerPoint by Jerry L. Cook

Essentials of Human Anatomy & Physiology. Chapter 10. Blood. Slides Lecture Slides in PowerPoint by Jerry L. Cook Essentials of Human Anatomy & Physiology Elaine N. Marieb Seventh Edition Chapter 10 Blood Slides 10.1 10.31 Lecture Slides in PowerPoint by Jerry L. Cook Blood The only fluid tissue in the human body

More information

The River of Life. Blood. Chapter 17

The River of Life. Blood. Chapter 17 The River of Life Blood Chapter 17 Overview: Blood Composition and Function Describe the composition and physical characteristics of whole blood. Explain why it is classified as a connective tissue.! List

More information

Blood. The only fluid tissue in the human body. Classified as a connective tissue

Blood. The only fluid tissue in the human body. Classified as a connective tissue Blood The only fluid tissue in the human body Classified as a connective tissue Blood If blood is centrifuged Erythrocytes sink to the bottom Buffy coat contains leukocytes and platelets Buffy coat is

More information

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 17: Blood

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 17: Blood Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e Chapter 17: Blood This chapter begins a new unit. In this unit, the first four chapters deal with transportation one of the body's vital functions. It is important

More information

The Cardiovascular System: The Blood

The Cardiovascular System: The Blood The Cardiovascular System: The Blood Cells of the body are serviced by 2 fluids blood composed of plasma and a variety of cells transports nutrients and wastes interstitial fluid Fluids of the Body bathes

More information

Functions of Blood. Collects O 2 from lungs, nutrients from digestive tract, and waste products from tissues Helps maintain homeostasis

Functions of Blood. Collects O 2 from lungs, nutrients from digestive tract, and waste products from tissues Helps maintain homeostasis Blood Objectives Describe the functions of blood Describe blood plasma Explain the functions of red blood cells, white blood cells, and platelets Summarize the process of blood clotting What is Blood?

More information

Biology 224 Human Anatomy and Physiology II Lecture 2 Dr. Stuart S. Sumida. Blood

Biology 224 Human Anatomy and Physiology II Lecture 2 Dr. Stuart S. Sumida. Blood Biology 224 Human Anatomy and Physiology II Lecture 2 Dr. Stuart S. Sumida Blood CIRCULATORY SYSTEMS: Cardiovascular - heart (pump) & blood Lymphatic Cardiovascular system includes pump (heart) and associated

More information

Chapter 6. Fig What are the functions of blood? What is the composition of blood? Cardiovascular System: Blood

Chapter 6. Fig What are the functions of blood? What is the composition of blood? Cardiovascular System: Blood Cardiovascular System: Blood Chapter 6 6.1 Blood: An overview What are the functions of blood? Transportation: oxygen, nutrients, wastes, carbon dioxide and hormones Defense: against invasion by pathogens

More information

Composition of Blood. Composition of Blood

Composition of Blood. Composition of Blood Composition of Blood Blood = Plasma + Formed elements. Plasma is the ground substance of blood. Slightly higher density than water. Contains dissolved proteins, some dissolved gases. Formed elements consist

More information

Blood Sticky, opaque fluid with a metallic taste (Fe 2+ ) Varies from scarlet (P O2 = 100) to dark red (P O2 = 40) ph is between 7.35 and 7.45 Average volume in an adult is 5 L (7% of body weight) 2 L

More information

KEY CHAPTER 14: BLOOD OBJECTIVES. 1. Describe blood according to its tissue type and major functions.

KEY CHAPTER 14: BLOOD OBJECTIVES. 1. Describe blood according to its tissue type and major functions. KEY CHAPTER 14: BLOOD OBJECTIVES 1. Describe blood according to its tissue type and major functions. TISSUE TYPE? MAJOR FUNCTIONS connective Transport Maintenance of body temperature 2. Define the term

More information

D. Characteristics of formed elements of the blood 1. Erythrocytes (RBC's) a. Main function is to carry oxygen b. Anatomy of circulating erythrocytes

D. Characteristics of formed elements of the blood 1. Erythrocytes (RBC's) a. Main function is to carry oxygen b. Anatomy of circulating erythrocytes Chapter 10- Blood I. Blood A. The only fluid tissue in the human body B. Classified as connective tissue C. Components of blood 1. Living cells- formed elements 2. Non-living matrix- plasma D. If blood

More information

Please list four delivery functions of blood, two regulatory functions, and two protection functions. Delivery (distribution) functions

Please list four delivery functions of blood, two regulatory functions, and two protection functions. Delivery (distribution) functions Chapter 17 Blood Please list four delivery functions of blood, two regulatory functions, and two protection functions. Delivery (distribution) functions Names Period 1-3 - 2-4 - Regulatory functions 1-2

More information

BLOOD-Chp. Chp.. 6 What are the functions of blood? What is the composition of blood? 3 major types of plasma proteins

BLOOD-Chp. Chp.. 6 What are the functions of blood? What is the composition of blood? 3 major types of plasma proteins 6.1 Blood: An overview BLOOD-Chp Chp.. 6 What are the functions of blood? Transportation: oxygen, nutrients, wastes, carbon dioxide and hormones Defense: against invasion by pathogens Regulatory functions:

More information

Human Circulatory System + Blood. Agha Zohaib Khan

Human Circulatory System + Blood. Agha Zohaib Khan Human Circulatory System + Blood Agha Zohaib Khan 2 Agha ZuhaibKhan ::: www.css.theazkp.com Introduction The human circulatory system functions to transport blood and oxygen from the lungs to the various

More information

Exercise 9: Blood. Readings: Silverthorn 5 th ed, 547 558, 804 805; 6 th ed, 545 557, 825 826.

Exercise 9: Blood. Readings: Silverthorn 5 th ed, 547 558, 804 805; 6 th ed, 545 557, 825 826. Exercise 9: Blood Readings: Silverthorn 5 th ed, 547 558, 804 805; 6 th ed, 545 557, 825 826. Blood Typing The membranes of human red blood cells (RBCs) contain a variety of cell surface proteins called

More information

Blood Cells Laboratory Exercise 38

Blood Cells Laboratory Exercise 38 Blood Cells Laboratory Exercise 38 Background Blood is a type of connective tissue whose cells are suspended in a liquid intercellular substance. These cells are mainly formed in red bone marrow, and they

More information

Cardiovascular System. Blood Components

Cardiovascular System. Blood Components Cardiovascular System Blood Components 1 Components of Blood Formed elements: erythrocytes, leukocytes, platelets Plasma: water, proteins, other solutes The components of blood can be divided into two

More information

Chapter 19: The Cardiovascular System: The Blood

Chapter 19: The Cardiovascular System: The Blood Chapter 19: The Cardiovascular System: The Blood Chapter Objectives FUNCTIONS OF BLOOD 1. Define the transportation, regulation, and protection functions of the blood. PHYSICAL CHARACTERISTICS OF BLOOD

More information

CHAPTER 14: CARDIOVASCULAR SYSTEM: BLOOD. 1. Describe blood according to its tissue type and major functions.

CHAPTER 14: CARDIOVASCULAR SYSTEM: BLOOD. 1. Describe blood according to its tissue type and major functions. OBJECTIVES: 1. Describe blood according to its tissue type and major functions. 2. Define the term hematology. 3. Name the average volume of blood in a human. 4. Name the two major components of blood

More information

Blood. Functions of Blood. Components of Blood. Transporting. Distributing body heat. A type of connective tissue. Formed elements.

Blood. Functions of Blood. Components of Blood. Transporting. Distributing body heat. A type of connective tissue. Formed elements. Blood Functions of Blood Transporting nutrients respiratory gases waste products Distributing body heat Components of Blood A type of connective tissue Formed elements Living blood cells Plasma Nonliving

More information

LECTURE 1: BLOOD INTRODUCTION

LECTURE 1: BLOOD INTRODUCTION LECTURE 1: BLOOD INTRODUCTION Cardiovascular system- consists of circulating fluid (Blood), a pump (heart) and a medium through which the blood travels (blood vessels). In this lecture we will discuss

More information

(A) Plasma. Consists of 90% water Plasma contains: proteins antibodies nutrients enzymes hormones clotting factors

(A) Plasma. Consists of 90% water Plasma contains: proteins antibodies nutrients enzymes hormones clotting factors hapter 17 Blood (I) Blood Is the liquid tissue of transport in humans Average human has 5-6 liters of blood Blood is composed of: red blood cells white blood cells platelets plasma (A) Plasma Consists

More information

Cardiovascular System: Blood

Cardiovascular System: Blood - 1 - Cardiovascular System: Blood I. The Formed Elements A. The blood, heart and blood vessels make up the C.V. system 1. Designed to transport materials 2. Blood contains nutrients and oxygen required

More information

Objectives Chapter 17

Objectives Chapter 17 17 Blood Objectives Chapter 17 1. Describe the composition and physical characteristics of whole blood. Explain why it is classified as a connective tissue. This is an all inclusive question and covers

More information

Essentials of Anatomy and Physiology, 9e (Marieb) Chapter 10 Blood. Short Answer. Figure 10.1

Essentials of Anatomy and Physiology, 9e (Marieb) Chapter 10 Blood. Short Answer. Figure 10.1 Essentials of Anatomy and Physiology, 9e (Marieb) Chapter 10 Blood Short Answer Figure 10.1 Using Figure 10.1, identify the following: 1) The neutrophil is indicated by letter. Answer: A Diff: 1 Page Ref:

More information

Chapter 12 Blood. Blood composition: Blood, a type of tissue, is a complex mixture of what three things?

Chapter 12 Blood. Blood composition: Blood, a type of tissue, is a complex mixture of what three things? Chapter 12 Blood Blood composition: Blood, a type of tissue, is a complex mixture of what three things? Functions: What are the functions of blood? Blood cells: The blood includes what three types of cells?

More information

Chapter 19: Blood. 19.0: Outline

Chapter 19: Blood. 19.0: Outline Chapter 19: Blood We have mentioned the cardiovascular system the heart ( cardio ) and blood vessels ( vascular ) in several previous chapters. Most recently, in Chapter 18 (The Endocrine System), we saw

More information

Blood Questions. 8. A reduced ability to produce thrombin would cause the time required for blood clot formation to:

Blood Questions. 8. A reduced ability to produce thrombin would cause the time required for blood clot formation to: Answer the first 40 items with: a. Increase b. Decrease c. Stay the same 1. An increase in plasma levels of erythropoietin will cause blood viscosity to: 2. The activation of plasminogen will cause the

More information

BODY FLUIDS AND CIRCULATION

BODY FLUIDS AND CIRCULATION BODY FLUIDS AND CIRCULATION 1. composition of blood 2. Lymph (Tissue Fluid) 3. Human circulatory system 4. Circulatory Pathways 5. Double Circulation 6. Regulation of Cardiac Activity 7. Disorders of Circulatory

More information

3. The Circulatory System

3. The Circulatory System 3. The Circulatory System A. Introduction B. Blood 1. Circulatory system transports water, electrolytes, hormones, enzymes, antibodies, cell, gases and nutrients to all cells and carries away metabolic

More information

ABO-Rh Blood Typing Using Neo/BLOOD

ABO-Rh Blood Typing Using Neo/BLOOD ABO-Rh Blood Typing Using Neo/BLOOD Objectives Determine the ABO and Rh blood type of unknown simulated blood samples. Prepare a simulated blood smear. Examine a prepared blood smear under the microscope

More information

Whole Blood and Blood Components. Background

Whole Blood and Blood Components. Background Whole Blood and Blood Components Background Blood may be transfused as whole blood or as one of its components. Because patients seldom require all of the components of whole blood, it makes sense to transfuse

More information

WEEK 4 CELL BIOLOGY INTRODUCTION TO BLOOD CELLS PRE-WEEK PREPARATION

WEEK 4 CELL BIOLOGY INTRODUCTION TO BLOOD CELLS PRE-WEEK PREPARATION WEEK 4 CELL BIOLOGY INTRODUCTION TO BLOOD CELLS PRE-WEEK PREPARATION LEARNING OBJECTIVES This self-learning module is designed to meet the following end of week objective(s): 1. Identify and describe the

More information

Platelet Review July 2012. Thomas S. Kickler M.D. Johns Hopkins University School of Medicine

Platelet Review July 2012. Thomas S. Kickler M.D. Johns Hopkins University School of Medicine Platelet Review July 2012 Thomas S. Kickler M.D. Johns Hopkins University School of Medicine Hemostasis Hemostasis is the process that leads to the stopping of bleeding Hemostasis involves blood vessels,

More information

The Cardiovascular System: Blood

The Cardiovascular System: Blood PowerPoint Lecture Slides prepared by Meg Flemming Austin Community College C H A P T E R 11 The Cardiovascular System: Blood Chapter 11 Learning Outcomes 11-1 11-2 11-3 11-4 Describe the components and

More information

November 04, Study Guide Answers: Blood and the Cardiovascular System

November 04, Study Guide Answers: Blood and the Cardiovascular System Study Guide Answers: Blood and the Cardiovascular System A) Composition and Functions of Blood 1. Describe the composition and volume of whole blood. ~ 6 Liters 45% Formed Elements 55% Plasma 2. Describe

More information

Human Anatomy & Physiology II with Dr. Hubley

Human Anatomy & Physiology II with Dr. Hubley Human Anatomy & Physiology II with Dr. Hubley Exam #1 Name: Instructions This exam consists of 40 multiple-choice questions. Each multiple-choice question answered correctly is worth one point, and the

More information

The square in the centre is divided into 25 squares; each square of them is more divided to 16 small squares as in the figure below

The square in the centre is divided into 25 squares; each square of them is more divided to 16 small squares as in the figure below Note : In this lecture the Dr explained what we have studied in the lab briefly then he discussed the topic of leukocytes Hemocytometer The picture above demonstrates the counting chambers When we use

More information

Components of Blood. Hematocrit 55% plasma 45% cells 99% RBCs < 1% WBCs and platelets. Blood Plasma

Components of Blood. Hematocrit 55% plasma 45% cells 99% RBCs < 1% WBCs and platelets. Blood Plasma The Cardiovascular System: The Blood Fluids of the Body Cells of the body are serviced by 2 fluids blood composed of plasma and a variety of cells transports nutrients and wastes interstitial fluid bathes

More information

MATERIALS AND RESOURCES lesson plan textbook artificial blood prepared blood smears including sickle-cell anemia slides

MATERIALS AND RESOURCES lesson plan textbook artificial blood prepared blood smears including sickle-cell anemia slides 16 Lesson Plan Blood TEACHING FOCUS This chapter begins a new unit. In this unit, the student will have the opportunity to examine the transportation system of the body. It is important to emphasize to

More information

Functions of blood. Hematologic Disorders and Medications. Composition of Blood. Plasma Proteins. Formed Elements. Erythrocytes (RBCs)

Functions of blood. Hematologic Disorders and Medications. Composition of Blood. Plasma Proteins. Formed Elements. Erythrocytes (RBCs) Functions of blood Hematologic Disorders and Medications Delivery of substances needed for cellular metabolism, esp: Glucose Oxygen Transport of waste substances Defense against invading organisms & injury

More information

Phlebotomy Handbook Blood Collection Essentials Seventh Edition

Phlebotomy Handbook Blood Collection Essentials Seventh Edition Phlebotomy Handbook Blood Collection Essentials Seventh Edition Diana Garza Kathleen Becan-McBride Chapter Four The Cardiovascular System Introduction Circulatory system is a transport system. Contributes

More information

Blood & Hematology. The human body is made up mostly of water; ~60-65% (40 L)

Blood & Hematology. The human body is made up mostly of water; ~60-65% (40 L) Blood & Hematology The human body is made up mostly of water; ~60-65% (40 L) Body s transport system plays key role in balancing fluids in the body s compartments river of life Marieb strictly speaking,

More information

LAB: Blood Exploration

LAB: Blood Exploration Name: Period: Date: LAB: Blood Exploration Introduction A liquid called plasma makes up about half (55%) of the content of blood. Plasma contains proteins that help blood to clot, transport substances

More information

BLOOD Dr. Ali Ebneshahidi

BLOOD Dr. Ali Ebneshahidi BLOOD Dr. Ali Ebneshahidi Functions of blood 1. Transport of substances: like Oxygen, CO2, nutrients, waste, heat, and hormones. 2. Protection: maintenance of normal Ph, normal body fluid volume, hemostasis,

More information

5/11/2012. There are two basics blood cell classes. 1. RBC s (erythrocytes) -Most abundant blood cells

5/11/2012. There are two basics blood cell classes. 1. RBC s (erythrocytes) -Most abundant blood cells Functions of Blood 1. Transportation of dissolved gases, nutrients, hormones and metabolic wastes (carries O 2 & CO 2, nutrients from digestion, etc.) 2. Regulation of ph & electrolyte composition of interstitial

More information

Composition and Functions of Blood

Composition and Functions of Blood Composition and Functions of Blood A. Components 1. Blood: a connective tissue with blood cells suspended in plasma a. It is the only fluid tissue 2. Formed elements: living blood cells a. Erythrocytes:

More information

Chapter 18. Blood Types

Chapter 18. Blood Types Chapter 18 Blood Types Blood Types blood types and transfusion compatibility are a matter of interactions between plasma proteins and erythrocytes Karl Landsteiner discovered blood types A, B and O in

More information

Blood & Marrow Transplant Glossary. Pediatric Blood and Marrow Transplant Program Patient Guide

Blood & Marrow Transplant Glossary. Pediatric Blood and Marrow Transplant Program Patient Guide Blood & Marrow Transplant Glossary Pediatric Blood and Marrow Transplant Program Patient Guide Glossary Absolute Neutrophil Count (ANC) -- Also called "absolute granulocyte count" amount of white blood

More information

Overview. Chapter 17: Blood. The Cardiovascular System. Blood tissue type? General Characteristics of Blood. Blood - General Functions

Overview. Chapter 17: Blood. The Cardiovascular System. Blood tissue type? General Characteristics of Blood. Blood - General Functions Overview Chapter 17: Blood Blood functions Compostion of whole blood Plasma RBCs structure, function, and development Blood types WBCs Platelets Hemostasis The Cardiovascular System Blood tissue type?

More information

1. Blood and the cells it contains

1. Blood and the cells it contains 1. Blood and the cells it contains The average human adult has more than 5 liters (6 quarts) of blood in his or her body. Blood carries oxygen and nutrients to living cells and takes away their waste products.

More information

BIOLOGY 12 - CHAPTER 11 - BLOOD - CHAPTER NOTES

BIOLOGY 12 - CHAPTER 11 - BLOOD - CHAPTER NOTES BIOLOGY 12 - CHAPTER 11 - BLOOD - CHAPTER NOTES Facts Human beings are approximately 70% WATER by body weight. o Most of this water is within cells, while a smaller amount is found within: o Tissue fluid

More information

Chapter 19 Blood. Exchanges are made at the capillaries!

Chapter 19 Blood. Exchanges are made at the capillaries! Chapter 19 Blood Introduction How does blood contribute to homeostasis? It contains most of the immune cells, but by itself doesn t do anything--it is a transport medium. Arteris = Oxygenated blood that

More information

Haematology what does your blood test mean?

Haematology what does your blood test mean? Haematology what does your blood test mean? This document provides some reading material to be used in preparation for the Haematology what does your blood test mean? workshop at RMIT s Experience Health

More information

Step 2. Common Blood Tests, and the Coulter Counter Readout

Step 2. Common Blood Tests, and the Coulter Counter Readout Step 2. Common Blood Tests, and the Coulter Counter Readout We will be learning about some common blood tests. We will not be preforming most of them in lab. The student should know their names, their

More information

Laboratory 12 Blood Cells

Laboratory 12 Blood Cells Laboratory 12 Blood Cells Objectives: Identify microscopically each of the following: erythrocytes (red blood cells or RBCs), the five types of leukocytes (white blood cells or WBCs), and thrombocytes

More information

POINTS EARNED COMPLETED. 1) Why we need blood crossword (teacher gives) 2) Worksheets 6-3 Red Blood Cells (teacher gives) 3) Hematopoiesis Flow Chart

POINTS EARNED COMPLETED. 1) Why we need blood crossword (teacher gives) 2) Worksheets 6-3 Red Blood Cells (teacher gives) 3) Hematopoiesis Flow Chart Human Anatomy Unit 8 Chapter 11+13 Blood and Lymph Name P. Date Turn you unit work in by day of test or one day after for chance at full credit. After that, max points = half credit. GET ANY INCOMPLETE

More information

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points)

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points) AP Biology Worksheet Chapter 43 The Immune System Lambdin April 4, 2011 Due Date: Thurs. April 7, 2011 You may use the following: Text Notes Power point Internet One other person in class "On my honor,

More information

whole blood consists of two main elements: the formed elements

whole blood consists of two main elements: the formed elements bloodc components TERI JUNGE, CST/CFA whole blood consists of two main elements: the formed elements and the liquid element. The formed elements are cell fragments and cells, known as corpuscles, which

More information

The Human Circulatory System

The Human Circulatory System Page 1 of 15 The The circulatory system is the system that transports materials around the body to and from the cells. Question? Answer: Why do humans need a circulatory system whereas bacteria and simple

More information

What Does My Bone Marrow Do?

What Does My Bone Marrow Do? What Does My Bone Marrow Do? the myelodysplastic syndromes foundation, inc. Illustrations by Kirk Moldoff Published by The Myelodysplastic Syndromes Foundation, Inc. First Edition, 2009. 2012. Table of

More information

Blood Type Testing Lab Report Section 1101 Nattanit Trakullapphan (Nam) Chawalnrath Wongdeshanan (Kat)

Blood Type Testing Lab Report Section 1101 Nattanit Trakullapphan (Nam) Chawalnrath Wongdeshanan (Kat) Blood Type Testing Lab Report Section 1101 Nattanit Trakullapphan (Nam) Chawalnrath Wongdeshanan (Kat) Introduction: figure 1.1 (Blood type n.d.) figure 1.2 (Blood type, Antigens-Antibodies n.d.) Multiple

More information

The Circulatory System: Blood Chapter 18

The Circulatory System: Blood Chapter 18 The Circulatory System: Blood Chapter 18 Functions and properties of blood Plasma Blood cell production Erythrocytes Leukocytes Blood Types Hemostasis Functions and Properties of Blood Functions in respiration,

More information

ABO-Rh Blood Typing With Synthetic Blood

ABO-Rh Blood Typing With Synthetic Blood 70-0101 ABO-Rh Blood Typing With Synthetic Blood Teacher s Manual World-Class Support for Science & Math The ability to type blood is an invaluable tool in the fields of medicine and criminology. Using

More information

Unit 9 ~ Learning Guide

Unit 9 ~ Learning Guide Unit 9 ~ Learning Guide Name: INSTRUCTIONS Complete the following notes and questions as you work through the related lessons. You are required to have this package completed BEFORE you write your unit

More information

Cardiovascular System: The Blood. Chapter 11

Cardiovascular System: The Blood. Chapter 11 Cardiovascular System: The Blood Chapter 11 1 Cardiovascular System Internal transport network Links all body parts Embryos need by end of 3 weeks Only a few mm long Use diffusion until then First system

More information

Chapter 18 Lecture Outline

Chapter 18 Lecture Outline Chapter 18 Lecture Outline See separate PowerPoint slides for all figures and tables preinserted into PowerPoint without notes. Copyright McGraw-Hill Education. Permission required for reproduction or

More information

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Name: Part A: Components of Blood 1. List the 3 plasma proteins and describe the function of each Albumins osmotic balance Globulins antibodies,

More information

37 2 Blood and the Lymphatic System Slide 1 of 34

37 2 Blood and the Lymphatic System Slide 1 of 34 1 of 34 Blood is a connective tissue that contains both dissolved substances and specialized cells. 2 of 34 The functions of blood include: collecting oxygen from the lungs, nutrients from the digestive

More information

Acute Leukemia - D Savage - 8 January chronic leukemia lymphoma myeloma. differentiated

Acute Leukemia - D Savage - 8 January chronic leukemia lymphoma myeloma. differentiated Disease Usual phenotype acute leukemia precursor chronic leukemia lymphoma myeloma differentiated Total WBC > 60 leukemoid reaction acute leukemia Blast Pro Myel Meta Band Seg Lymph 0 0 0 2 13 82 3 82

More information

Physiology and Anatomy of Blood

Physiology and Anatomy of Blood Physiology and Anatomy of Blood Prepared by An-Najah National University Faculty of Medicine and Health Sciences Department of Biomedical Sciences Disclosure The material and the illustrations are adopted

More information

1. Primary function: uses hemoglobin to transport oxygen.

1. Primary function: uses hemoglobin to transport oxygen. 1. Primary function: uses hemoglobin to transport oxygen. Secondary functions: 2. Carbon dioxide transport. 3. Takes part in clotting 4. Maintains body temperature 5. Supplies osmotic pressure to draw

More information

Blood. Terminology. Page 1 of 8

Blood. Terminology. Page 1 of 8 Page 1 of 8 Blood Terminology Agglutination: Clumping of (foreign) cells; induced by cross-linking of antigen-antibody complexes. AIDS: Acquired immune deficiency syndrome; caused by human immunodeficiency

More information

A&P 2 Blood Lab Guide In-Lab Exercises

A&P 2 Blood Lab Guide In-Lab Exercises A&P 2 Blood Lab Guide In-Lab Exercises Have someone in your group read the following out loud, while the others read along: In this "Lab Guide", we will be looking at the blood and some common blood tests.

More information

Chapter 18 : BODY FLUIDS AND CIRCULATION

Chapter 18 : BODY FLUIDS AND CIRCULATION Chapter 18 : BODY FLUIDS AND CIRCULATION One mark Questions 1. What is Blood? Blood is a special connective tissue consisting of a fluid matrix, Plasma and formed elements. 2. What is plasma? Plasma is

More information

Unit SEEING THE BIG PICTURE

Unit SEEING THE BIG PICTURE Unit SEEING THE BIG PICTURE 17 Blood, 530 18 Anatomy of the Cardiovascular System, 556 19 Physiology of the Cardiovascular System, 593 20 Lymphatic System, 629 21 Immune System, 644 22 Stress, 669 Transportation

More information

THE CIRCULATORY SYSTEM

THE CIRCULATORY SYSTEM THE CIRCULATORY SYSTEM Your circulatory system carries nutrients to cells, wastes away from cells, and chemical messages from cells in one part of the body to distant target tissues. It distributes heat

More information

Leukemias and Lymphomas: A primer

Leukemias and Lymphomas: A primer Leukemias and Lymphomas: A primer Normal blood contains circulating white blood cells, red blood cells and platelets 700 red cells (oxygen) 1 white cell Neutrophils (60%) bacterial infection Lymphocytes

More information

Chapter 42 Part II Blood and Blood Vessels. I Blood Vessels (See Figure 42.10)

Chapter 42 Part II Blood and Blood Vessels. I Blood Vessels (See Figure 42.10) Biology 120 J. Greg Doheny Chapter 42 Part II Blood and Blood Vessels Subjects: I. Blood Vessels (Arteries and Veins) II. Major Arteries and Veins of the Human Body III. Regulation of Blood Pressure IV.

More information

Formed Elements. Plasma. Plasma. 3 types of cells. All are made in bone marrow from stem cells

Formed Elements. Plasma. Plasma. 3 types of cells. All are made in bone marrow from stem cells 1 Vast number of studies As RRT, must have a basic understanding of commonly ordered tests for patients with respiratory disease Most studies done with venous blood Can be done on sputum, pleural fluid,

More information

(e) Bone marrow and destruction of old and weak RBC s/production of RBCs and WBCs.

(e) Bone marrow and destruction of old and weak RBC s/production of RBCs and WBCs. The Circulatory system Ex : 1 Q: B.1 (a) Blood platelets and blood coagulation (b) Neutrophils and phagocytosis (c) Erythrocytes and transportation of gases (d) Lymphocytes and Produce antibodies (e) Bone

More information

Cardiovascular System. Blood Groups and Blood Typing

Cardiovascular System. Blood Groups and Blood Typing Cardiovascular System Blood Groups and Blood Typing 1 Blood Transfusions Why? Whole blood or components? Although the human body is pretty good at preventing blood loss (hemostasis), there are times when

More information

Collect and label sample according to standard protocols. Gently invert tube 8-10 times immediately after draw. DO NOT SHAKE. Do not centrifuge.

Collect and label sample according to standard protocols. Gently invert tube 8-10 times immediately after draw. DO NOT SHAKE. Do not centrifuge. Complete Blood Count CPT Code: CBC with Differential: 85025 CBC without Differential: 85027 Order Code: CBC with Differential: C915 Includes: White blood cell, Red blood cell, Hematocrit, Hemoglobin, MCV,

More information

BLOOD PHYSIOLOGY Lecture 3 BLOOD TYPES AND BLOOD TRANSFUSION. 2nd year Dentistry

BLOOD PHYSIOLOGY Lecture 3 BLOOD TYPES AND BLOOD TRANSFUSION. 2nd year Dentistry BLOOD PHYSIOLOGY Lecture 3 BLOOD TYPES AND BLOOD TRANSFUSION 2nd year Dentistry 2008 1 Objectives 1. Describe the basis of blood typing 2. Know the ABO and Rh systems for blood typing and their clinical

More information

Blood Physiology. Practical 4. Contents. Practical tasks. Erythrocytes The blood types

Blood Physiology. Practical 4. Contents. Practical tasks. Erythrocytes The blood types Blood Physiology Practical 4 Contents Erythrocytes The blood types Practical tasks Determination of blood groups of the ABO system Determination of the Rhesus system (Rh factor) The cross matching test

More information

Complete blood count. Definition. 1

Complete blood count. Definition.  1 Complete blood count Definition A complete blood count (CBC) test measures the following: The number of red blood cells (RBCs) The number of white blood cells (WBCs) The total amount of hemoglobin in the

More information

ME 411 / ME 511. Biological Frameworks for Engineers

ME 411 / ME 511. Biological Frameworks for Engineers ME 411 / ME 511 Biological Frameworks for Engineers Class Organization Lab 1 due today Hw 3 due on Friday Lab 2 Lab-on-a-Chip Fri, More 320 Sign up for 2:00-3:15, 3:15-4:30 slots Read the pre-lab instructions

More information

Lab 02: Blood Cytology (20 points)

Lab 02: Blood Cytology (20 points) Pierce College Putman/Biol 242 Name: Lab 02: Blood Cytology (20 points) Reference: Marieb & Mitchell 9 th Ed: 29A (Activities 1, 2, 3, 4, 7); 10 th Ed: Exercise 29 (Activities 1, 2, 3, 4, 7). Pierce College

More information

Granulocytes vs. Agranulocytes

Granulocytes vs. Agranulocytes Leukocytes are white blood cells (AKA colorless (non-pigmented) blood cells). (Much) smaller in number than RBCs. Unlike RBCs, there are several different types of WBCs. All contain a visible nucleus.

More information

4. Fluid volume C. Protection 1. Clotting a. Protects against blood loss when tissues / vessels are damaged 2. Immunity a. Leukocytes protect against

4. Fluid volume C. Protection 1. Clotting a. Protects against blood loss when tissues / vessels are damaged 2. Immunity a. Leukocytes protect against Blood Physiology I. Introduction: A. Cells within the human body are susceptible to changes in temperature, ph, and to toxic chemicals. 1. Since most cells in the body are fixed within tissues they must

More information

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders Human Immunity How our body s cells defend against microbial and viral invaders What is Immunity? The word immunity comes from the Latin immunus meaning free of burden. Thus; it is a body s general ability

More information

Blood and Bone Marrow Basics

Blood and Bone Marrow Basics Blood and Bone Marrow Basics Introduction Blood helps distribute the nutrients, oxygen, and hormones the body needs. It also carries toxins and waste materials to the liver and kidneys to be removed from

More information