Pre-Test Chapter 6 ed17 2

Size: px
Start display at page:

Download "Pre-Test Chapter 6 ed17 2"

Transcription

1 Pre-Test Chapter 6 ed17 2 Multiple Choice Questions 1. (Last Word) The U.S. government agency responsible for compiling the national income accounts is the: A. Census Bureau. B. Bureau of Labor Statistics (BLS). C. Commerce Department's Bureau of Economic Analysis (BEA). D. Government Accounting Office (GAO). Answer the next question(s) on the basis of the following data. All figures are in billions of dollars. 2. Refer to the above data. Gross domestic product is: A. $395. B. $380. C. $375. D. $ If real GDP rises and the GDP price index has increased: A. the percentage increase in nominal GDP must have been less than the percentage increase in the price level. B. nominal GDP may have either increased or decreased. C. nominal GDP must have increased. D. nominal GDP must have fallen. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 1 of 8

2 Assume an economy that is producing only one product. Output and price data for a three-year period are as follows. Answer the next question(s) on the basis of these data. 4. Refer to the above data. If year 2 is chosen as the base year, in years 1 and 3 the price index values, respectively, are: A. 4 and 6. B. 6 and 4. C. 120 and 100. D. 100 and When an economy's production capacity is expanding: A. nominal GDP, but not necessarily real GDP, is rising. B. net exports is always a positive amount. C. DI exceeds PI. D. domestic investment exceeds depreciation. 6. The fact that nominal GDP has risen faster than real GDP: A. suggests that the base year of the GDP price index has been shifted. B. tells us nothing about what has happened to the price level. C. suggests that the general price level has fallen. D. suggests that the general price level has risen. 7. The concept of net domestic investment refers to: A. the amount of machinery and equipment used up in producing the GDP in a specific year. B. the difference between the market value and book value of outstanding capital stock. C. gross domestic investment less net exports. D. total investment less the amount of investment goods used up in producing the year's output. 8. Which of the following is a final good or service? A. a haircut B. fertilizer purchased by a farm supplier C. diesel fuel bought for a delivery truck D. Chevrolet windows purchased by a General Motors assembly plant 9. Real GDP refers to: A. the value of the domestic output after adjustments have been made for environmental pollution and changes in the distribution of income. B. GDP data that embody changes in the price level, but not changes in physical output. C. GDP data that reflect changes in both physical output and the price level. D. GDP data that have been adjusted for changes in the price level. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 2 of 8

3 10. Transfer payments are included in: A. NI. B. PI. C. GDP. D. NDP. Answer the next question(s) on the basis of the following information: Only three goods are produced in an economy in the following amounts: A = 10, B = 30, C = 5. The current year per unit prices of these three goods are A = $2, B = $3, and C = $ (Advanced analysis) Refer to the above information. If the per unit prices of the three goods each were $1 in a base year used to construct a GDP price index, then real GDP in the current year is: A. $110. B. $115. C. $45. D. $ GDP includes: A. neither intermediate nor final goods. B. both intermediate and final goods. C. intermediate, but not final, goods. D. final, but not intermediate, goods. 13. Value added can be determined by: A. summing the profits of all enterprises in the economy. B. subtracting the purchase of intermediate products from the value of the sales of final products. C. calculating the year-to-year changes in real GDP. D. deflating nominal GDP. Answer the next question(s) on the basis of the following information: 14. The economy above has experienced a: A. a declining nominal GDP. B. a rising price level. C. a declining real GDP. D. deflation. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 3 of 8

4 Economy A: gross investment equals depreciation Economy B: depreciation exceeds gross investment Economy C: gross investment exceeds depreciation 15. Other things equal, the above information suggests that the production capacity in economy: A. B is growing more rapidly than either A or C. B. A is growing more rapidly than either B or C. C. A is growing less rapidly than economy B. D. C is growing more rapidly than economy B. Answer the next question(s) on the basis of the following data. All figures are in billions of dollars. 16. Refer to the above data. NDP is: A. $370. B. $402. C. $392. D. $ The GDP price index: A. includes fewer goods and services than the consumer price index. B. is identical to the consumer price index. C. is another term for the producer price index. D. includes all goods comprising the nation's domestic output. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 4 of 8

5 Assume an economy that is producing only one product and that year 3 is the base year. Output and price data for a five-year period are as follows. Answer the next question(s) on the basis of these data. 18. Refer to the above data. For the years shown the growth of: A. real GDP has exceeded the growth of nominal GDP. B. nominal GDP accurately reflects changes in real output. C. nominal GDP overstates increases in real output. D. nominal GDP understates increases in real output. 19. Historically, real GDP has increased less rapidly than nominal GDP because: A. price indices have not reflected improvements in product quality. B. the general price level has increased. C. technological progress has resulted in more efficient production. D. the general price level has declined. 20. Refer to the above information. Positive net investment is occurring in: A. economy A only. B. economy B only. C. economy C only. D. economies A and B only. 21. Which of the following activities is excluded from GDP, causing GDP to understate a nation's well-being? A. the services of used-car dealers B. the child-care services provided by stay-at-home parents C. the construction of new houses D. government expenditures on military equipment 22. GDP is: A. the monetary value of all goods and services (final, intermediate, and non-market) produced in a given year. B. total resource income less taxes, saving, and spending on exports. C. the economic value of all economic resources used in the production of a year's output. D. the market value of all final goods and services produced within a nation in a specific year. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 5 of 8

6 Answer the next question(s) on the basis of the following data. All figures are in billions of dollars. 23. The economy characterized by the above data is: A. experiencing inflation because disposable income exceeds personal income. B. experiencing declining production capacity because net investment is negative. C. in a depression because personal income exceeds disposable income. D. experiencing expanding production capacity because net private domestic investment is positive. Answer the next question(s) on the basis of the following national income data for the economy. All figures are in billions. 24. The gross domestic product for the above economy is: A. $584. B. $592. C. $609. D. $623. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 6 of 8

7 25. Refer to the above data. Real GDP in year 3 is: A. $100. B. $450. C. $225. D. $ Refer to the above data. Net domestic product is: A. $395. B. $380. C. $375. D. $360. Answer the next question(s) on the basis of the following national income data. All figures are in billions of dollars. 27. Refer to the above data. Personal consumption expenditures: A. cannot be calculated. B. are $231. C. are $225. D. are $205. Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 7 of 8

8 28. Suppose a nation's 2003 nominal GDP was $972 billion and the general price index was 90. To make the 2003 GDP comparable with the base year GDP, the 2003 GDP must be: A. adjusted downward to $678 billion. B. deflated to $896 billion. C. inflated to $1080 billion. D. deflated to $1080 billion. 29. Refer to the above data. The net domestic product is: A. $233. B. $255. C. $230. D. $ If net foreign factor income is zero and there are no statistical discrepancies, the sum of national income and the consumption of fixed capital equals: A. disposable income. B. personal income. C. net domestic product. D. gross domestic product. Pre-Test Chapter 6 ed17 2 Key 1. C 2. A 3. C 4. D 5. D 6. D 7. D 8. A 9. D 10. B 11. C 12. D 13. B 14. D 15. D 16. C 17. D 18. C 19. B 20. C 21. B 22. D 23. B 24. D 25. D 26. B 27. A 28. C 29. B 30. D Prof Keep Econ Chap 6 ed 17 Prof-Test Chap 6 Page 8 of 8

CHAPTER 7 Measuring Domestic Output, National Income, and the Price Level

CHAPTER 7 Measuring Domestic Output, National Income, and the Price Level CHAPTER 7 Measuring Domestic Output, National Income, and the Price Level Topic Question numbers 1. GDP concept 1-15 2. C, I, G, and X n components 16-43 3. Investment and the capital stock 44-57 4. GDP

More information

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS 7-1 In what ways are national income statistics useful? National income accounting does for the economy as a whole what private accounting does for businesses. Firms

More information

Lecture 3: National Income Accounting Reference - Chapter 5. 3) The Income Approach

Lecture 3: National Income Accounting Reference - Chapter 5. 3) The Income Approach Lecture 3: National Income Accounting Reference - Chapter 5 3) The Income Approach The income approach defines GDP in terms of the income derived or created from producing final goods and services. Net

More information

Chapter 24 Measuring Domestic Output and National Income QUESTIONS. 1. In what ways are national income statistics useful? LO1

Chapter 24 Measuring Domestic Output and National Income QUESTIONS. 1. In what ways are national income statistics useful? LO1 Chapter 24 Measuring Domestic Output and National Income QUESTIONS 1. In what ways are national income statistics useful? LO1 Answer: National income accounting does for the economy as a whole what private

More information

Chapter 5: National Income Accounting John Petroff

Chapter 5: National Income Accounting John Petroff Chapter 5: National Income Accounting John Petroff INTRODUCTION The purpose of this topic is to study how the gross national product is measuring the economic activity of a nation. The concept is defined

More information

Macroeconomics Instructor: Jen Dinsmore Hanson Homework Assignment Chapter 9. Multiple Choice Questions

Macroeconomics Instructor: Jen Dinsmore Hanson Homework Assignment Chapter 9. Multiple Choice Questions Macroeconomics Instructor: Jen Dinsmore Hanson Homework Assignment Chapter 9 Multiple Choice Questions 1. Net domestic product is usually preferred to GDP by economists because net national product A.

More information

Chapter 20. The Measurement of National Income. In this chapter you will learn to. National Output and Value Added

Chapter 20. The Measurement of National Income. In this chapter you will learn to. National Output and Value Added Chapter 20 The Measurement of National Income In this chapter you will learn to 1. Use the concept of value added to solve the problem of double counting when measuring national income. 2. Describe the

More information

Macroeconomics Instructor Miller GDP Practice Problems

Macroeconomics Instructor Miller GDP Practice Problems Macroeconomics Instructor Miller GDP Practice Problems 1. Gross domestic product in the economy is measured by the A) total number of goods and services produced in the economy. B) dollar value of all

More information

CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING

CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING Chapter in a Nutshell Gross domestic product was introduced in the previous chapter as a basic measure of macroeconomic performance. This chapter identifies

More information

Economics 152 Solution to Sample Midterm 1

Economics 152 Solution to Sample Midterm 1 Economics 152 Solution to Sample Midterm 1 N. Das PART 1 (81 POINTS):Answer the following 27 multiple choice questions on the scan sheet. Each question is worth 3 points). 1. Gross domestic product (GDP)

More information

Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 3 Due September 17, 2015

Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 3 Due September 17, 2015 Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 3 Due September 17, 2015 Name: Solutions Fall 2015 Prof. Dowell Instructions: Write the answers clearly and concisely on these sheets in

More information

GDP: Measuring Total Production and Income

GDP: Measuring Total Production and Income Chapter 7 (19) GDP: Measuring Total Production and Income Chapter Summary While microeconomics is the study of how households and firms make choices, how they interact in markets, and how the government

More information

GDP M A C R O E C O N O M I C S

GDP M A C R O E C O N O M I C S GDP M A C R O E C O N O M I C S Gross Domestic Product GDP The market value of all final goods and services produced within a country during a given period of time. Breaking down the definition: 1. Market

More information

Pre-Test Chapter 10 ed17

Pre-Test Chapter 10 ed17 Pre-Test Chapter 10 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagrams. Assuming a constant price level, an increase in aggregate expenditures from AE 1 to AE 2 would: A. move the economy from

More information

Chapter 8. GDP : Measuring Total Production and Income

Chapter 8. GDP : Measuring Total Production and Income Chapter 8. GDP : Measuring Total Production and Income Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics Related Economic Terms Macroeconomics:

More information

Chapter 2. The Measurement and Structure of the National Economy Pearson Addison-Wesley. All rights reserved

Chapter 2. The Measurement and Structure of the National Economy Pearson Addison-Wesley. All rights reserved Chapter 2 The Measurement and Structure of the National Economy Chapter Outline National Income Accounting: The Measurement of Production, Income, and Expenditure Gross Domestic Product Saving and Wealth

More information

Unit 4: Measuring GDP and Prices

Unit 4: Measuring GDP and Prices Unit 4: Measuring GDP and Prices ECO 120 Global Macroeconomics 1 1.1 Reading Reading Module 10 - pages 106-110 Module 11 1.2 Goals Goals Specific Goals: Understand how to measure a country s output. Learn

More information

National Income and Balance of Payments Accounting. Chapter 12

National Income and Balance of Payments Accounting. Chapter 12 National Income and Balance of Payments Accounting Chapter 12 Outline GNP Government budget National saving National wealth Balance of payments accounting Gross National Product (GNP) Product Approach

More information

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

Measuring National Output and National Income

Measuring National Output and National Income Measuring National Output and National Income 6 C H A P T E R O U T L I N E Gross Domestic Product Final Goods and Services Exclusion of Used Goods and Paper Transactions Exclusion of Output Produced Abroad

More information

Chapter Outline. Chapter 2. National Income Accounting. National Income Accounting

Chapter Outline. Chapter 2. National Income Accounting. National Income Accounting Chapter 2 The Measurement and Structure of the National Economy Chapter Outline National Income Accounting: The Measurement of Production, Income, and Expenditure Real GDP, Price Indexes, and Inflation

More information

Measuring Economic Performance. Chapter 2

Measuring Economic Performance. Chapter 2 Measuring Economic Performance Chapter 2 Outline Gross Domestic Product Measuring GDP Through Spending Measuring GDP Through Production Measuring GDP Through Income Saving and Investment Transactions with

More information

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet Instructions: This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Step I - Go to the special codes section on your score sheet Write your section number (1, or 4, or 5) under

More information

1. The United States' most important trading partner in terms of dollar volume is:

1. The United States' most important trading partner in terms of dollar volume is: 1. The United States' most important trading partner in terms of dollar volume is: A. Mexico. B. Canada. C. Germany. D. China. 2. Which of the following concepts provides the basic rationale for international

More information

ECONOMIC GROWTH* Chapter. Key Concepts

ECONOMIC GROWTH* Chapter. Key Concepts Chapter 5 MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH* Key Concepts Gross Domestic Product Gross domestic product, GDP, is the market value of all the final goods and services produced within in a country in a given

More information

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH Learning Goals for this Chapter: To know what we mean by GDP and to use the circular flow model to explain why GDP equals aggregate expenditure and aggregate

More information

Pre-Test Chapter 11 ed17

Pre-Test Chapter 11 ed17 Pre-Test Chapter 11 ed17 Multiple Choice Questions 1. Built-in stability means that: A. an annually balanced budget will offset the procyclical tendencies created by state and local finance and thereby

More information

MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER

MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER Objectives After studying this chapter, you will able to Define GDP and use the circular flow model to explain why GDP equals aggregate expenditure and aggregate

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

NATIONAL INCOME AND PRODUCT ACCOUNTING MEASURING THE MACROECONOMY

NATIONAL INCOME AND PRODUCT ACCOUNTING MEASURING THE MACROECONOMY NATIONAL INCOME AND PRODUCT ACCOUNTING MEASURING THE MACROECONOMY 1. NIPA: GNP and GDP 2. Saving and Wealth 3. Prices and Inflation 4. Unemployment 5. Problems with Measuring the Macroeconomy There are

More information

31. Gross Domestic Product equals a. Y = C + I G + NX. b. Y = C I + G + NX. c. Y = C + I + G + NX.

31. Gross Domestic Product equals a. Y = C + I G + NX. b. Y = C I + G + NX. c. Y = C + I + G + NX. GDP Review Questions 13. Gross Domestic Product measures the a. quantity of the goods and services produced in a given year, listed item by item, within a country. b. income of the business sector within

More information

Lesson 3 - National Income Accounting

Lesson 3 - National Income Accounting Lesson 3 - National Income Accounting Acknowledgement: Ed Sexton and Kerry Webb were the primary authors of the material contained in this lesson. Section 1 - National Income Accounting History of National

More information

Economic Output. Economic Output. GDP: Definition. GDP: Definition. GDP: Definition. GDP: Definition. Agenda. Gross Domestic Product (GDP)

Economic Output. Economic Output. GDP: Definition. GDP: Definition. GDP: Definition. GDP: Definition. Agenda. Gross Domestic Product (GDP) Economic Output Economic Output Agenda Defining GDP Measuring Real GDP The Expenditure Side The Income Side Economic Output Gross Domestic Product (GDP) The official measure of a country s economic output.

More information

The Circular Flow 1/15/2013. Gross Domestic Product: Expenditure and Income

The Circular Flow 1/15/2013. Gross Domestic Product: Expenditure and Income IN THIS CHAPTER, YOU WILL LEARN: ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Chapter 2 The Data of Macroeconomics the meaning and measurement of the most important macroeconomic statistics: gross domestic product

More information

Chapter 12: Gross Domestic Product and Growth Section 1

Chapter 12: Gross Domestic Product and Growth Section 1 Chapter 12: Gross Domestic Product and Growth Section 1 Key Terms national income accounting: a system economists use to collect and organize macroeconomic statistics on production, income, investment,

More information

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

National Income and Balance of Payments Accounting. Chapter 13

National Income and Balance of Payments Accounting. Chapter 13 National Income and Balance of Payments Accounting Chapter 13 Outline GNP Government budget National saving National wealth Balance of payments accounting Gross National Product (GNP) Product Approach

More information

Chapter 5 Macroeconomic Measurement: The Current Approach Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.)

Chapter 5 Macroeconomic Measurement: The Current Approach Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.) Chapter 5 Macroeconomic Measurement: The Current Approach Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.) Chapter Overview In this chapter, you will be introduced to a fairly standard examination of the National

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Aggregate Supply Topic: Aggregate Supply/Aggregate Demand Model 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide. David L. Kelly

Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide. David L. Kelly Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide David L. Kelly Department of Economics University of Miami Box 248126 Coral Gables, FL 33134 dkelly@miami.edu First Version: Spring, 2006 Current

More information

Macroeconomics: GDP, GDP Deflator, CPI, & Inflation

Macroeconomics: GDP, GDP Deflator, CPI, & Inflation HOSP 2207 (Economics) Learning Centre Macroeconomics: GDP, GDP Deflator, CPI, & Inflation Macroeconomics is the big picture view of an economy. Microeconomics looks at the market for a specific good, like

More information

The Data of Macroeconomics

The Data of Macroeconomics CHAPTER 2 The Data of Macroeconomics Modified for ECON 2204 by Bob Murphy 2016 Worth Publishers, all rights reserved IN THIS CHAPTER, YOU WILL LEARN:... the meaning and measurement of the most important

More information

11.1 Estimating Gross Domestic Product (GDP) Objectives

11.1 Estimating Gross Domestic Product (GDP) Objectives 11.1 Estimating Gross Domestic Product (GDP) Objectives Describe what the gross domestic product measures. Learn two ways to calculate the gross domestic product, and explain why they are equivalent. 11.1

More information

Macroeconomics Instructor Miller Aggregate Expenditure Practice Problems

Macroeconomics Instructor Miller Aggregate Expenditure Practice Problems Macroeconomics Instructor Miller Aggregate Expenditure Practice Problems 1. The aggregate expenditure model focuses on the relationship between real spending and. A) short-run; real GDP B) short-run; inflation

More information

VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY. ECON212: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS, Spring 2013 SAMPLE MIDTERM EXAM. Name (Last, First): ID #: Signature:

VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY. ECON212: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS, Spring 2013 SAMPLE MIDTERM EXAM. Name (Last, First): ID #: Signature: Important: Please remember it is a sample exam. Number of questions in each section and structure of questions in section b and c would vary as discussed in class VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY ECON212: PRINCIPLES

More information

Households Wages, profit, interest, rent = $750. Factor markets. Wages, profit, interest, rent = $750

Households Wages, profit, interest, rent = $750. Factor markets. Wages, profit, interest, rent = $750 KrugmanMacro_SM_Ch07.qxp 11/9/05 4:47 PM Page 87 Tracking the Macroeconomy 1. Below is a simplified circular-flow diagram for the economy of Micronia. a. What is the value of GDP in Micronia? b. What is

More information

Pre-Test Chapter 8 ed17

Pre-Test Chapter 8 ed17 Pre-Test Chapter 8 ed17 Multiple Choice Questions 1. The APC can be defined as the fraction of a: A. change in income that is not spent. B. change in income that is spent. C. specific level of total income

More information

Big Concepts. Measuring U.S. GDP. The Expenditure Approach. Economics 202 Principles Of Macroeconomics

Big Concepts. Measuring U.S. GDP. The Expenditure Approach. Economics 202 Principles Of Macroeconomics Lecture 6 Economics 202 Principles Of Macroeconomics Measuring GDP Professor Yamin Ahmad Real GDP and the Price Level Economic Growth and Welfare Big Concepts Ways to Measure GDP Expenditure Approach Income

More information

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapters 10 and 11. Gross Domestic Product

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapters 10 and 11. Gross Domestic Product Macroeconomics Topic 1: Define and calculate GDP. Understand the difference between real and nominal variables (e.g., GDP, wages, interest rates) and know how to construct a price index. Reference: Gregory

More information

Chapter 11: Activity

Chapter 11: Activity Economics for Managers by Paul Farnham Chapter 11: Measuring Macroeconomic Activity 11.1 Measuring Gross Domestic Product (GDP) GDP: the market value of all currently yproduced final goods and services

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment 1 Financial Institutions and Financial Markets 1) The term "capital," as used in macroeconomics, refers to A) the

More information

MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH*

MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH* Chapter 5 MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH* Gross Domestic Product Topic: GDP 1) Gross domestic product is the total produced within a country in a given time period. A) market value of all final and

More information

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1.

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1. Name (Please print) Assigned Seat ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1 Directions 1. Fill in your scantron with your unique id and form number. Doing

More information

Measuring a Nation s Income THE MEASUREMENT OF GROSS DOMESTIC PRODUCT. In this chapter, look for the answers to these questions:

Measuring a Nation s Income THE MEASUREMENT OF GROSS DOMESTIC PRODUCT. In this chapter, look for the answers to these questions: In this chapter, look for the answers to these questions: What is Gross Domestic Product (GDP)? 5 How is GDP related to a nation s total income and spending? What are the components of GDP? How is GDP

More information

Answer: A. Answer: A.16. Use the following to answer questions 6-9:

Answer: A. Answer: A.16. Use the following to answer questions 6-9: 1. The rate of economic growth is best defined as the: A) percentage increase in real GDP over time. B) increase in investment as a percentage of GDP over time. C) percentage increase in consumption expenditures

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 23 Finance Saving Investment 1) Capital is A) the tools, instruments, machines,

More information

Professor Christina Romer. LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016

Professor Christina Romer. LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016 Economics 2 Spring 2016 Professor Christina Romer Professor David Romer LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016 I. MACROECONOMICS VERSUS MICROECONOMICS II. REAL GDP A. Definition B.

More information

Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems

Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems 1. The basic aggregate demand and aggregate supply curve model helps explain A) fluctuations in real GDP and the price level. B) long-term

More information

INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS

INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In May 2009, Ford Motor Company's sales

More information

National Income Accounting

National Income Accounting : A set of rules and definitions for measuring economic activity in the aggregate economy (The economy as a whole.) As we noted earlier, the main measure of aggregate economic activity are GDP and GNP

More information

Chapter 12 Gross Domestic Product and Growth

Chapter 12 Gross Domestic Product and Growth Chapter 12 Gross Domestic Product and Growth 1. Gross Domestic Product 2. Business Cycles 3. Economic Growth How do we know if the economy is healthy... Economists measure Gross Domestic and Gross National

More information

Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury. Thurs. Feb. 6, :00 p.m. Form B. There are 40 multiple choice questions, worth 2.

Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury. Thurs. Feb. 6, :00 p.m. Form B. There are 40 multiple choice questions, worth 2. Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury Thurs. Feb. 6, 2003 1:00 p.m. Form B There are 40 multiple choice questions, worth 2.5 points each Please follow these instructions carefully! Feel free to write on this

More information

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000.

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000. Macroeconomics ECON 2204 Prof. Murphy Problem Set 2 Answers Chapter 4 #2, 3, 4, 5, 6, 7, and 9 (on pages 102-103) 2. a. When the Fed buys bonds, the dollars that it pays to the public for the bonds increase

More information

UNIT I NATIONAL INCOME AND MACROECONOMICS

UNIT I NATIONAL INCOME AND MACROECONOMICS UNIT I NATIONAL INCOME AND MACROECONOMICS 1 National Income National Income is defined as the sum total of all the goods and services produced in a country, in a particular period of time. Normally this

More information

Name: Date: 3. Variables that a model tries to explain are called: A. endogenous. B. exogenous. C. market clearing. D. fixed.

Name: Date: 3. Variables that a model tries to explain are called: A. endogenous. B. exogenous. C. market clearing. D. fixed. Name: Date: 1 A measure of how fast prices are rising is called the: A growth rate of real GDP B inflation rate C unemployment rate D market-clearing rate 2 Compared with a recession, real GDP during a

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL*

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* Chapter 8 THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* The Classical Model: A Preview Topic: Real Variables 1) Real variables A) are those that determine the cost of living. B) are those that determine

More information

Econ 202 Section 4 Final Exam

Econ 202 Section 4 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 A: Special Code 00004 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. Oceania buys $40

More information

Tracking the Macroeconomy

Tracking the Macroeconomy chapter 7(23) Tracking the Macroeconomy Chapter Objectives Students will learn in this chapter: How economists use aggregate measures to track the performance of the economy. What gross domestic product,

More information

ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I. Name: R: ID:

ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I. Name: R: ID: ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I Ibrahim Ozayturk Name: R: ID: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The can change the quantity

More information

Output and Expenditure in the Short Run

Output and Expenditure in the Short Run Chapter 11 (23) Output and Expenditure in the Short Run Chapter Summary Chapter 10 examined the determinants of long-run economic growth. In the short run, however, the economy experiences fluctuations

More information

6. Real GDP means the value of goods and services is measured in prices. A) current B) actual C) constant D) average

6. Real GDP means the value of goods and services is measured in prices. A) current B) actual C) constant D) average Name: Date: 1. Assume that total output consists of 4 apples and 6 oranges and that apples cost $1 each and oranges cost $0.50 each. In this case, the value of GDP is: A) 10 pieces of fruit. B) $7. C)

More information

Wages Coconuts 200 Fish 100 Consumption Coconuts 200 Fish 100

Wages Coconuts 200 Fish 100 Consumption Coconuts 200 Fish 100 Chapter 2 Numerical 1 Professor Gilligan Production Coconuts 1000 Fish 500 Gilligan wages Fish 100 Stored coconuts Fertilizer 100 Price 2 coconuts per fish Wages Fish 100 Consumption Fish 100 GDP= Value

More information

Chapter 2 The Measurement and Structure of the National Economy

Chapter 2 The Measurement and Structure of the National Economy Chapter 2 The Measurement and Structure of the National Economy Multiple Choice Questions 1. The three approaches to measuring economic activity are the (a) cost, income, and expenditure approaches. (b)

More information

. consumption and investment spending.

. consumption and investment spending. Chapter 10 1. The aggregate demand curve: A. is upward sloping because a higher price level is necessary to make production profitable as production costs rise. B. is downward sloping because production

More information

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs.

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs. 1. An open economy is one in which: A) the level of output is fixed. B) government spending exceeds revenues. C) the national interest rate equals the world interest rate. D) there is trade in goods and

More information

IB Economics The Level of Overall Economic Activity 2.3: Calculating GDP HL Activity

IB Economics The Level of Overall Economic Activity 2.3: Calculating GDP HL Activity IB Economics: www.ibdeconomics.com 2.3 CALCULATING GDP HL: STUDENT LEARNING ACTIVITY Answer the questions that follow. 1. DEFINITIONS Define the following terms: Factor incomes Factors of production Final

More information

Measuring the Aggregate Economy

Measuring the Aggregate Economy CHAPTER 25 Measuring the Aggregate Economy The government is very keen on amassing statistics... They collect them, add them, raise them to the n th power, take the cube root and prepare wonderful diagrams.

More information

Chapter 20. The Measurement of National Income

Chapter 20. The Measurement of National Income Chapter 20 The Measurement of National Income National Output and Value Added -many production processes involve multiple stages, only some which are done within the same firm -this raises an important

More information

Why expenditure = income. The Circular Flow. Circular flow. Gross Domestic Product

Why expenditure = income. The Circular Flow. Circular flow. Gross Domestic Product Gross Domestic Product Why expenditure = income Two definitions: 1. Total expenditure on final goods and services 2. Total income earned by factors of production In In every transaction, the the buyer

More information

3. Define the multiplier. How is it related to real GDP and the initial change in spending? How can the multiplier have a negative effect?

3. Define the multiplier. How is it related to real GDP and the initial change in spending? How can the multiplier have a negative effect? Extra Review Questions and Answers for Chapter 10 B. Answers to Short -Answer, Essays, and Problems 1. Whenever there is a shift in the investment schedule and/or the consumption-saving schedules, there

More information

Lecture 1: Gross Domestic Product

Lecture 1: Gross Domestic Product Lecture 1: Gross Domestic Product August 28, 2014 Prof. Wyatt Brooks MEASURING A NATION S INCOME 0 Structure of the Course First Part of the Class: The macroeconomy in the long run Why are countries rich

More information

MEASURING NATIONAL INCOME. Unit 5 Theory and measurement in the macroeconomy

MEASURING NATIONAL INCOME. Unit 5 Theory and measurement in the macroeconomy MEASURING NATIONAL INCOME Unit 5 Theory and measurement in the macroeconomy We need information on how much spending, income and output is being created in an economy over a period of time. National income

More information

Chapter 4 Measuring GDP and Economic Growth

Chapter 4 Measuring GDP and Economic Growth Chapter 4 Measuring GDP and Economic Growth 1 Gross Domestic Product 1) Gross domestic product is the total produced within a country in a given time period. A) market value of all final and intermediate

More information

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption.

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption. Exam 1 Review 1. Macroeconomics does not try to answer the question of: A) why do some countries experience rapid growth. B) what is the rate of return on education. C) why do some countries have high

More information

Textbook, question 7-13 Which of the following are actually included in this year s GDP? Explain your answer in each case.

Textbook, question 7-13 Which of the following are actually included in this year s GDP? Explain your answer in each case. Chapter 7 REVIEW Textbook, question 7-13 Which of the following are actually included in this year s GDP? Explain your answer in each case. a. Interest on an AT&T bond. b. Social security payments received

More information

National Income Accounting

National Income Accounting Chapter 2 The Measurement and Structure of the Canadian Economy Economics 282 University of Alberta National Income Accounting The national income accounts is an accounting framework used in measuring

More information

Chapter 24. What will you learn in this chapter? Valuing an economy. Measuring the Wealth of Nations

Chapter 24. What will you learn in this chapter? Valuing an economy. Measuring the Wealth of Nations Chapter 24 Measuring the Wealth of Nations 2014 by McGraw-Hill Education 1 What will you learn in this chapter? How to calculate gross domestic product (GDP). Why each component of GDP is important. What

More information

Gross Domestic Product. Will the Canadian economy weaken through the next year and shrink, or will it remain strong and expand?

Gross Domestic Product. Will the Canadian economy weaken through the next year and shrink, or will it remain strong and expand? Will the Canadian economy weaken through the next year and shrink, or will it remain strong and expand? To assess the state of the economy and to make big decisions about business expansion, firms use

More information

The slope is calculated as the change in the vertical variable divided by the change in the horizontal variable (0.80 = 20/25).

The slope is calculated as the change in the vertical variable divided by the change in the horizontal variable (0.80 = 20/25). 1. A city's decision to limit smoking in public areas is an example of The invisible hand at work. The market mechanism at work. Market success. Government intervention. Governments can sometimes improve

More information

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services ECON 3560/5040 Week 2 NATIONAL INCOME 1. What Determines the Total Production of Goods and Services - Factors of production: the inputs used to produce goods and services (1) Capital (K) (2) Labor (L)

More information

Pre-Test Chapter 25 ed17

Pre-Test Chapter 25 ed17 Pre-Test Chapter 25 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above graph. An increase in the quantity of labor demanded (as distinct from an increase in demand) is shown by the: A. shift from labor

More information

Practice Problems on NIPA and Key Prices

Practice Problems on NIPA and Key Prices Practice Problems on NIPA and Key Prices 1- What are the three approaches to measuring economic activity? Why do they give the same answer? The three approaches to national income accounting are the product

More information

Recently, the Bureau of Labor Statistics projected

Recently, the Bureau of Labor Statistics projected and Economic Growth GDP and Economic Growth GDP components contributions to U.S. economic growth Rebasing GDP and its components on chained 2001 dollars enhances the role of services as a contributor to

More information

Chapter 5: GDP and Economic Growth

Chapter 5: GDP and Economic Growth Chapter 5: GDP and Economic Growth Be Mean Green! Please consider the environment before printing this Chapter Outline. It ll be available online throughout the semester. For Firms private accounting measures

More information

These are some practice questions for CHAPTER 23. Each question should have a single answer. But be careful. There may be errors in the answer key!

These are some practice questions for CHAPTER 23. Each question should have a single answer. But be careful. There may be errors in the answer key! These are some practice questions for CHAPTER 23. Each question should have a single answer. But be careful. There may be errors in the answer key! 67. Public saving is equal to a. net tax revenues minus

More information

25 May Nigerian Gross Domestic Product Report (Expenditure and Income approach) Q3, Q4 2015

25 May Nigerian Gross Domestic Product Report (Expenditure and Income approach) Q3, Q4 2015 25 May 2016 Nigerian Gross Domestic Product Report (Expenditure and Income approach) Q3, Q4 2015 PREFACE This publication provides data on Quarterly Gross Domestic Product (GDP) by the EXPENDITURE and

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation can be started by 1) A) an increase in aggregate supply or a decrease in aggregate

More information