Test 4 Immune System (Chapters 20 & 21)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Test 4 Immune System (Chapters 20 & 21)"

Transcription

1 Test 4 Immune System (Chapters 20 & 21) Name: Date: 1) The is the largest lymphoid organ. 1) A. lymph node B. spleen C. thymus D. tonsil 2) Tonsils promote memory of pathogens by. 2) A. secreting antibodies into the blood B. trapping food particles to support bacterial growth C. trapping pathogens to develop immune cells with memory D. producing B lymphocytes 3) Lymphatic capillaries owe their permeability to the presence of. 3) A. an open end that siphons fluid from the interstitial fluid B. minivalves in their walls C. tight junctions between adjacent cells D. proteins in the lymph fluid 4) Which of the following act as the first line of defense against foreign pathogens? 4) A. Skin B. Synovial membranes C. Mucous membranes D. A and C. 5) can enter lymph capillaries. 5) A. Bacteria B. Large proteins C. Interstitial fluid D. All of the above 6) The process by which phagocytes exit capillaries and enter injured tissue is called. 6) A. chemotaxis B. leukocytosis C. diffusion D. diapedesis

2 7) The presence of proteins makes it possible for our immune system to differentiate between our cells and those that are foreign. 7) A. antigenic determinant B. MHC C. hapten D. antibody 8) The adaptive immune system involves three major cell types: antigen-presenting cells, T cells, which constitute immunity, and B cells, which govern immunity. 8) A. nonspecific; specific B. antigenic; allergic C. MHC; MAC D. cell-mediated; humoral 9) Lymphocytes are educated within primary lymphoid organs. B cells are educated in the while T cells are educated in the. 9) A. bone marrow; thymus B. thymus; bone marrow C. bone marrow; bone marrow D. thymus; thymus 10) During clonal selection of B cells, those B cells with complementary membrane receptors to the invading antigen will differentiate into cells. 10) A. humoral B. clonal C. plasma D. T cells 11) A patient has been immunized against chicken pox. What type of immunity is this? 11) A. Naturally acquired passive B. Artificially acquired passive C. Naturally acquired active D. Artificially acquired active 12) Which of the following is not a normal component of lymph? 12) A. plasma proteins B. water C. red blood cells D. ions

3 13) How are T cells introduced to antigens? 13) A. T cells bind to and phagocytose antigens. B. Antibodies immobilize the antigens for T cell recognition and destruction. C. Antigen-presenting cells link antigenic peptides to MHC proteins to which T cells will attach. D. T cells wait in the blood until an antigen collides with them and binds to their TCR. 14) When antibodies develop against a person s own cells, this is an example of a(n). 14) A. delayed hypersensitivity B. immediate hypersensitivity C. allergy D. autoimmune disease 15) Small, yet complex, encapsulated organs associated with lymphatic vessels are termed. 15) A. lymph follicles B. axillary nodes C. lymph nodes D. lymphoid follicles 16) Which statement or statements is/are false? 16) A. The respiratory burst produced by some macrophages releases, amongst other things, free radicals and provides a higher level of defense against internalized pathogen B. Monoclonal antibodies are made by fusing tumor cells and T lymphocytes. C. About 10 liters of fluid are lost to the tissue spaces every 24 hours and are returned to the bloodstream as lymph. D. B and C 17) Which statement is true? 17) A. Cytotoxic T cells bear CD4 molecules and recognize antigens that come from outside the APC (exogenous antigens). B. Lymphoid tissue is distinguished from non-lymphoid tissue by the abundance of reticular connective tissue. C. In general, lymphocytes reside permanently in lymphoid tissue, rarely moving to other parts of the body. D. A given pathogen will provoke either a cell-mediated response or an antibody-mediated response but not both.

4 18) The mechanism of the "lethal hit" of cytotoxic T cells and NK cells involves a protein or proteins called. 18) A. perforin B. defensin C. granzymes D. A and C 19) The most important role of the spleen is to provide a site for. 19) A. fat metabolism B. storage of blood platelets C. blood-cleansing functions (e.g. removal of old red blood cells & platelets) D. lymphocyte proliferation and immune surveillance and response 20) The thymus. 20) A. lacks follicles B. directly fights dangerous antigens C. functions primarily during adult life D. is the site where B cells become immunocompetent 21) Somatic recombination, the one-time joining of different segments to DNA,. 21) A. occurs in T and B cells B. is used to form unique receptor genes C. causes cell apoptosis D. A & B 22) The IgG antibody protein consists of how many different protein subunits? 22) A. 2 B. 3 C. 4 D. 8 23) The respiratory burst produced by some macrophages releases, amongst other things, free radicals and provides a higher level of defense against internalized pathogens. True or False? 23) 24) Which is not an autoimmune disease? 24) A. Rheumatoid arthritis B. Lupus C. Type II diabetes D. Multiple Sclerosis

5 25) The molecules presented by MHC receptors are. 25) A. nucleic acids B. carbohydrates C. peptides D. proteins 26) Interferons. 26) A. help protect cells that have not yet been infected by viruses B. interfere with viral replication within cells C. are part of the innate immune response D. All of the above. 27) In the thymus, T cells that recognize self MHC and self-antigen are. 27) A. allowed to become immunocompetent cells outside of the thymus B. not allowed to leave the thymus and they die C. able to become helper T cells D. then tested to see if they react to non-self antigen 28) An antigenic determinant in humoral immunity is. 28) A. a specific region on a 3 dimensional structure that is bound by an antibody B. a protein held by a MHC molecule C. a peptide that is recognized by T cells D. the residual material after phagocytosis that binds to MHC molecules 29) Which of the following statements regarding NK cells is a false? 29) A. NK cells are a type of lymphocyte. B. NK cells attack cancer cells and virus-infected body cells. C. NK cells attack cells that lack the correct surface receptors. D. NK cells are phagocytic. 30) The key point(s) about T cell activation is that it. 30) A. requires no co-stimulatory signals B. requires antigen binding C. involves at least two cells D. B & C 31) The white pulp found around arteries of the spleen contains large numbers of. 31) A. lymphocytes B. macrophages & red blood cells C. platelets D. NK cells

6 32) Which of the following would not be classified as a lymphatic structure? 32) A. pancreas B. tonsils C. spleen D. Peyer's patches of the intestine 33) Cellular ingestion and destruction of particulate matter is called phagocytosis. True or False? 33) A. True B. False 34) The thymus is most active during. 34) A. fetal development B. middle age C. childhood D. old age 35) Which lymphatic structure drains lymph from the right upper limb and the right side of the head and thorax? 35) A. cisterna chyli B. lumbar trunk C. thoracic duct D. right lymphatic duct 36) The lymphatic capillaries are. 36) A. less permeable than blood capillaries B. as permeable as blood capillaries C. completely impermeable D. more permeable than blood capillaries 37) Antibodies that act against a particular foreign substance are released by. 37) A. T lymphocytes B. medullary cords C. plasma cells D. lymph nodes 38) Lymph leaves a lymph node via. 38) A. efferent lymphatic vessels B. the cortical sinus C. afferent lymphatic vessels D. the subscapular sinus

7 39) Which of the following is not a barrier to bacterial invasion? 39) A. Mucus B. Lysozyme in tears C. Saliva D. Interferon 40) Select the correct statement about lymph transport. 40) A. Lymph transport is only necessary when illness causes tissue swelling. B. Lymph transport depends on the movement of adjacent tissues, such as skeletal muscles. C. Under normal conditions, lymph vessels are very high-pressure conduits. D. Lymph transport is faster than that occurring in veins. 41) When activated T helper cells release cytokines that activate T cytotoxic and B cells. True or false? 41) A. True B. False 42) Select the correct statement about lymphocytes. 42). A. Just like B cells, activated T cells become plasma cells too. B. Macrophages can be thought of professional antigen presenting cells. C. T cells are the only form of lymphocyte found in lymphoid tissue D. None of the above. 43) Select the correct statement about lymphoid tissue. 43) A. Lymphoid tissue is predominantly reticular connective tissue. B. Lymphoid macrophages secrete antibodies into the blood. C. Once a lymphocyte enters the lymphoid tissue, it resides there permanently. D. T lymphocytes act by ingesting foreign substances. 44) Lymphoid tissue that appears as a swelling of the mucosa in the oral cavity is called a(n). 44) A. Peyer's patch B. thymus C. tonsil D. appendix 45) Which of the following represents a logical sequence of structures that contribute to the return of fluid into the blood via the lymphatic system? 45) A. Blood capillaries, arteries, lymphatic vessels, subclavian vein B. Arteries, lymphatic vessels, blood capillaries, subclavian vein C. Arteries, blood capillaries, lymphatic vessels, subclavian vein D. Subclavian vein, arteries, blood capillaries, lymphatic vessels

8 1) B 2) C 3) B 4) D 5) D 6) D 7) B 8) D 9) A 10) C 11) D 12) C 13) C 14) D 15) C 16) D 17) B 18) D 19) C 20) A 21) D 22) A 23) A 24) C 25) C 26) D 27) B 28) A 29) D 30) D 31) A 32) A 33) A 34) C 35) D 36) D 37) C 38) A 39) D 40) B 41) A 42) B 43) A 44) C 45) C

Immune System. Daryl Beatty Brazosport College Anatomy & Physiology II

Immune System. Daryl Beatty Brazosport College Anatomy & Physiology II Immune System Daryl Beatty Brazosport College Anatomy & Physiology II 21 The Immune System: Innate and Adaptive Body Defenses Which of the following best describes the immune system? a. the set of organs

More information

Chapter 22: Lymphatic System and Immunity

Chapter 22: Lymphatic System and Immunity I. Lymphatic System A. Functions of the Lymphatic System - list and describe: 1. 2. 3. B. Lymphatic Vessels 1. What are lymphatic capillaries? 2. Lymphatic capillaries differ from blood capillaries in

More information

Chapter 22: The Lymphatic System and Immunity

Chapter 22: The Lymphatic System and Immunity Chapter 22: The Lymphatic System and Immunity Introduction Immune system the body s defenses against pathogens that produce disease 2 types of immunity Nonspecific immune mechanisms (Innate immunity) Provide

More information

The Lymphatic System

The Lymphatic System The Lymphatic System Transports escaped fluids back to the blood Plays essential roles in body defense and resistance to disease Lymph excess tissue fluid carried by lymphatic vessels Properties of lymphatic

More information

Lymphatic System - Structures

Lymphatic System - Structures Lymphatic System - Structures Lymphatic vessels Lymphatic tissues and organs 1 Lymphatic System - Functions Returns leaked plasma to blood vessels Cleanses lymph of bacteria & other foreign matter Provides

More information

Lymphatic System. Chapter 20. Lymphatic System: Overview. Consists of two semi-independent parts:

Lymphatic System. Chapter 20. Lymphatic System: Overview. Consists of two semi-independent parts: Lymphatic System Chapter 20 Lymphatic System: Overview Consists of two semi-independent parts: A network of lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs scattered throughout the body Returns interstitial

More information

Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237)

Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237) Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems Dr. Moattar Raza Rizvi NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237) Functions: Transports Excess Interstitial Fluid Back to Bloodstream Lymphatic vessels collect lymph from loose

More information

The Lymphatic System and Body Defenses

The Lymphatic System and Body Defenses o The Lymphatic System and Body Defenses Lymphatic system Anatomy Non specific defenses o The Lymphatic System Consists of two semi-independent parts Lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs Lymphatic

More information

The Lymphatic System and Body Defenses The Lymphatic System Consists of two semi-independent parts Lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs

The Lymphatic System and Body Defenses The Lymphatic System Consists of two semi-independent parts Lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs The Lymphatic System and Body Defenses The Lymphatic System Consists of two semi-independent parts Lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs Lymphatic system functions Transports escaped fluids back

More information

CHAPTER 16: LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY OBJECTIVES. Transport excess tissue fluid back to blood stream

CHAPTER 16: LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY OBJECTIVES. Transport excess tissue fluid back to blood stream CHAPTER 16: LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY OBJECTIVES 1. Name the organs that compose the lymphatic system and give three general functions performed by this system. Control Disease Bone Marrow Thymus Transport

More information

Chapter 17A: Adaptive Immunity Part I

Chapter 17A: Adaptive Immunity Part I Chapter 17A: Adaptive Immunity Part I 1. Overview of Adaptive Immunity 2. T and B Cell Production 3. Antigens & Antigen Presentation 4. Helper T cells 1. Overview of Adaptive Immunity The Nature of Adaptive

More information

Chapter 14: The Lymphatic System and Immunity

Chapter 14: The Lymphatic System and Immunity Chapter 14: The Lymphatic System and Immunity Major function of the Lymphatic System o Network of vessels that collect and carry excess fluid from interstitial spaces back to blood circulation o Organs

More information

11/20/2011. Outline. Immune System Function. Terminology. Two Types of Immune Defense. Innate Immunity = Non Specific

11/20/2011. Outline. Immune System Function. Terminology. Two Types of Immune Defense. Innate Immunity = Non Specific Chapter 43 Immune System Outline I. Nonspecific Defenses A. Barrier B. Protective proteins C. Phagocytes D. Natural killer cells E. Inflammatory reaction II. Specific Defenses A. B cells Antibody mediated

More information

Lymph Transport and Immunity

Lymph Transport and Immunity Lymph Transport and Immunity Outline The Lymphatic System Lymph Vessels Lymphoid Organs Nonspecific Defenses Barriers Inflammatory Response Specific Defenses Antibodies T Cells Induced Immunity Active

More information

Immune System A&P II

Immune System A&P II Immune System A&P II Lymphatic Outline Lymphatic System Defense Systems Innate Immune System Adaptive Defense System Immunodeficiencies Immune Responses Lymphatic System: Overview Figure 21.1a, b Lymphatic

More information

specific B cells Humoral immunity lymphocytes antibodies B cells bone marrow Cell-mediated immunity: T cells antibodies proteins

specific B cells Humoral immunity lymphocytes antibodies B cells bone marrow Cell-mediated immunity: T cells antibodies proteins Adaptive Immunity Chapter 17: Adaptive (specific) Immunity Bio 139 Dr. Amy Rogers Host defenses that are specific to a particular infectious agent Can be innate or genetic for humans as a group: most microbes

More information

ANIMALS FORM & FUNCTION BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES. Animals Form & Function Activity #4 page 1

ANIMALS FORM & FUNCTION BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES. Animals Form & Function Activity #4 page 1 AP BIOLOGY ANIMALS FORM & FUNCTION ACTIVITY #4 NAME DATE HOUR BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES Animals Form & Function Activity #4 page 1 INFLAMMATORY RESPONSE ANTIMICROBIAL

More information

Lymph capillaries, Lymphatic collecting vessels, Valves, Lymph Duct, Lymph node, Vein

Lymph capillaries, Lymphatic collecting vessels, Valves, Lymph Duct, Lymph node, Vein WLHS/A&P/Oppelt Name Lymphatic System Practice 1. Figure 12-1 provides an overview of the lymphatic vessels. First color code the following structures. Color code in Figure 12-1 Heart Veins Lymphatic vessels/lymph

More information

I. Lymphatic System A. Lymphatic Vessels (Lymphatics) 1. Lymphatic Capillaries (Terminal Lymphatics) a. Absent in the following areas: 1) Avascular

I. Lymphatic System A. Lymphatic Vessels (Lymphatics) 1. Lymphatic Capillaries (Terminal Lymphatics) a. Absent in the following areas: 1) Avascular I. Lymphatic System A. Lymphatic Vessels (Lymphatics) 1. Lymphatic Capillaries (Terminal Lymphatics) a. Absent in the following areas: 1) Avascular Tissue 2) Central Nervous System 3) Bone 4) Bone Marrow

More information

Lymphatic System. 2. T lymphocytes gain immunocompetence within the: a. Bone marrow b. Thyroid c. Spleen d. Bursa of Fabricius e.

Lymphatic System. 2. T lymphocytes gain immunocompetence within the: a. Bone marrow b. Thyroid c. Spleen d. Bursa of Fabricius e. 1. All of the following organs actively FIGHT pathogens EXCEPT: a. Cervical lymph nodes b. Tonsils c. Spleen d. Thymus e. Axillary lymph nodes 2. T lymphocytes gain immunocompetence within the: a. Bone

More information

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points)

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points) AP Biology Worksheet Chapter 43 The Immune System Lambdin April 4, 2011 Due Date: Thurs. April 7, 2011 You may use the following: Text Notes Power point Internet One other person in class "On my honor,

More information

Chapter 20: The Lymphatic System and Lymphoid Organs and Tissues. M.C. Shamier BSc Shenzhou University

Chapter 20: The Lymphatic System and Lymphoid Organs and Tissues. M.C. Shamier BSc Shenzhou University Chapter 20: The Lymphatic System and Lymphoid Organs and Tissues M.C. Shamier BSc Shenzhou University Subjects Lymphatic Vessels Lymphoid Cells and Tissues Lymph Nodes Other Lymphoid Organs Developmental

More information

What is the lymphatic system and what are its functions? Detail the path followed by fluid entering lymphatic capillaries. What forces cause the

What is the lymphatic system and what are its functions? Detail the path followed by fluid entering lymphatic capillaries. What forces cause the 2. 2. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 12. 13. 14. 15. What is the lymphatic system and what are its functions? Detail the path followed by fluid entering lymphatic capillaries. What forces cause the fluid

More information

The Lymphatic System and Immunity

The Lymphatic System and Immunity 14 The Lymphatic System and Immunity FOCUS: The lymphatic system includes lymph, lymphocytes, lymphatic vessels, lymph nodes, tonsils, the spleen and the thymus gland. The lymphatic system helps maintain

More information

Chapter 22: The Lymphatic System

Chapter 22: The Lymphatic System Slide 1 Chapter 22: The Lymphatic System Slide 2 What are the major components of the lymphatic system? Slide 3 Components of the Lymphatic System 1. Lymph: a fluid similar to plasma does not have plasma

More information

MICROBIOLOGY - IMMUNOLOGY MODULE Dr Ronnie Russell

MICROBIOLOGY - IMMUNOLOGY MODULE Dr Ronnie Russell The Specific/Adaptive Immune Response The Third Line of Defence Is called specific immunity The body s ability to recognize and defend itself against distinct invaders and their products Is a smart system

More information

Microbiology AN INTRODUCTION EIGHTH EDITION

Microbiology AN INTRODUCTION EIGHTH EDITION TORTORA FUNKE CASE Microbiology AN INTRODUCTION EIGHTH EDITION Differentiate between innate and acquired immunity. Chapter 17 Specific Defenses of the Host: The Immune Response B.E Pruitt & Jane J. Stein

More information

Antigens have specific regions where antibodies bind to them Antigens are usually molecules on the surface of viruses or foreign cells Antigenic

Antigens have specific regions where antibodies bind to them Antigens are usually molecules on the surface of viruses or foreign cells Antigenic Bio 100 Guide 22 Antigens have specific regions where antibodies bind to them Antigens are usually molecules on the surface of viruses or foreign cells Antigenic determinants are the specific regions on

More information

IMMUNOLOGY STRUCTURE AND FUNCTION OF IMMUNE SYSTEM

IMMUNOLOGY STRUCTURE AND FUNCTION OF IMMUNE SYSTEM 59 IMMUNOLOGY STRUCTURE AND FUNCTION OF IMMUNE SYSTEM 59.1 INTRODUCTION The immune system is engaged in a constant surveillance of the body for pathogens or tumors. Whether disease develops depends on

More information

AP BIOLOGY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B)

AP BIOLOGY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B) AP BIOLOGY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B) Question 2 The defenses of the human body to the entry and establishment of a pathogen (disease-causing organism) can be divided into nonspecific responses and

More information

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders Human Immunity How our body s cells defend against microbial and viral invaders What is Immunity? The word immunity comes from the Latin immunus meaning free of burden. Thus; it is a body s general ability

More information

The Immune System. 2 Types of Defense Mechanisms. Lines of Defense. Line of Defense. Lines of Defense

The Immune System. 2 Types of Defense Mechanisms. Lines of Defense. Line of Defense. Lines of Defense The Immune System 2 Types of Defense Mechanisms Immune System the system that fights infection by producing cells to inactivate foreign substances to avoid infection and disease. Immunity the body s ability

More information

The Lymphatic System. Dr. Naim Kittana, PhD

The Lymphatic System. Dr. Naim Kittana, PhD The Lymphatic System Dr. Naim Kittana, PhD 1 Disclosure The material and the illustrations are adopted from the textbook Human Anatomy and Physiology / Ninth edition/ Eliane N. Marieb 2013 Dr. Naim Kittana,

More information

2) Macrophages function to engulf and present antigen to other immune cells.

2) Macrophages function to engulf and present antigen to other immune cells. Immunology The immune system has specificity and memory. It specifically recognizes different antigens and has memory for these same antigens the next time they are encountered. The Cellular Components

More information

The Immune System: A Tutorial

The Immune System: A Tutorial The Immune System: A Tutorial Modeling and Simulation of Biological Systems 21-366B Shlomo Ta asan Images taken from http://rex.nci.nih.gov/behindthenews/uis/uisframe.htm http://copewithcytokines.de/ The

More information

Anatomy & Physiology Bio 2402 Lab Lecture. Instructor: Daryl Beatty Lab 4 A&P 2 Lymphatic System

Anatomy & Physiology Bio 2402 Lab Lecture. Instructor: Daryl Beatty Lab 4 A&P 2 Lymphatic System Anatomy & Physiology Bio 2402 Lab Lecture Instructor: Daryl Beatty Lab 4 A&P 2 Lymphatic System 20 The Lymphatic System Lymphatic System: Overview Consists of two semi-independent parts: A network of lymphatic

More information

C20 Lymphatic System. Overview. 2013 Pearson Education, Inc.

C20 Lymphatic System. Overview. 2013 Pearson Education, Inc. C20 Lymphatic System Overview Lymphatic System Returns fluids that leaked from blood vessels back to blood Consists of four parts 1. Lymphatic capillaries 2. Network of lymphatic vessels (lymphatics) 3.

More information

9/29/2014. Lymphoid Organs and Tissues. Lymphatic System. Returns fluids that leaked from blood vessels back to blood Consists of three parts

9/29/2014. Lymphoid Organs and Tissues. Lymphatic System. Returns fluids that leaked from blood vessels back to blood Consists of three parts Lymphatic System Lymphoid Organs and Tissues Returns fluids that leaked from blood back to blood Consists of three parts 1. Network of (s) 2. Lymph fluid in 3. Lymph cleanse lymph Provide structural basis

More information

Psychoneuroimmunology. Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002

Psychoneuroimmunology. Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002 Psychoneuroimmunology Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002 Psychoneuroimmunology - Definition The study of the link between

More information

The Lymphatic System

The Lymphatic System The Lymphatic System Lymphatic System Function Lymphatic System which consists of vessels and organs plays two vital roles in our lives: The vessels essentially maintain interstitial fluid levels by carrying

More information

10. T and B cells are types of a. endocrine cells. c. lymphocytes. b. platelets. d. complement cells.

10. T and B cells are types of a. endocrine cells. c. lymphocytes. b. platelets. d. complement cells. Virus and Immune System Review Directions: Write your answers on a separate piece of paper. 1. Why does a cut in the skin threaten the body s nonspecific defenses against disease? a. If a cut bleeds, disease-fighting

More information

Unit Four. Human Anatomy & Physiology

Unit Four. Human Anatomy & Physiology Human Anatomy & Physiology 16 Lymphatic System URLs http://www.howstuffworks.com/immune-system.htm http://www.thebody.com/step/immune.html http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/biobk/ BioBookIMMUN.html

More information

ANATOMY OF THE IMMUNE SYSTEM THE IMMUNE SYSTEM. ANATOMY OF THE IMMUNE SYSTEM Thymus glandular organ near the heart where T cells learn their jobs

ANATOMY OF THE IMMUNE SYSTEM THE IMMUNE SYSTEM. ANATOMY OF THE IMMUNE SYSTEM Thymus glandular organ near the heart where T cells learn their jobs THE IMMUNE SYSTEM 1 ANATOMY OF THE IMMUNE SYSTEM 2 We all get sick sometimes...but then we get better. What happens when we get sick? Why do we get better? The immune system is localized in several parts

More information

Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 14 The Lymphoid System and Immunity. Multiple-Choice Questions

Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 14 The Lymphoid System and Immunity. Multiple-Choice Questions Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 14 The Lymphoid System and Immunity Multiple-Choice Questions 1) The lymphoid system is composed of A) lymphatic vessels. B) lymph nodes.

More information

Lymphatic System: Overview

Lymphatic System: Overview Lymphatic System: Overview Consists of two semi-independent parts: A network of lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs scattered throughout the body Returns interstitial fluid and leaked plasma

More information

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 20: Lymphatic System

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 20: Lymphatic System Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e Chapter 20: Lymphatic System We have already established that this unit deals with transportation. Homeostasis of the internal environment and survival itself depend

More information

One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types:

One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types: Immune system. One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types: (pathogen - disease causing organism) 1) Non specific. Anything foreign

More information

Chapter 43: The Immune System

Chapter 43: The Immune System Name Period Our students consider this chapter to be a particularly challenging and important one. Expect to work your way slowly through the first three concepts. Take particular care with Concepts 43.2

More information

The Lymphatic and Immune Systems. Chapter 21

The Lymphatic and Immune Systems. Chapter 21 The Lymphatic and Immune Systems Chapter 21 The Lymphatic and Immune Systems Lymphatic system Main function is to return excess tissue fluid to blood vascular system Lymphatic vessels collect tissue fluid

More information

Types of Hypersensitivity. Type I: Allergic Reactions. more on Allergic Reactions

Types of Hypersensitivity. Type I: Allergic Reactions. more on Allergic Reactions Chapter 19: Disorders of the Immune System 1. Hypersensitivity 2. Autoimmunity 3. Transplant Rejection 1. Hypersensitivity What is Hypersensitivity? Hypersensitivity is an immunological state in which

More information

The Adaptive Immune System

The Adaptive Immune System Chapter 17 Functional Anatomy of Prokaryotic and Eukaryotic Cells Lectures prepared by Christine L. Case The Adaptive Immune System Learning Objectives 17-1 Differentiate innate from adaptive immunity.

More information

The Body s Defenses CHAPTER 24

The Body s Defenses CHAPTER 24 CHAPTER 24 The Body s Defenses PowerPoint Lectures for Essential Biology, Third Edition Neil Campbell, Jane Reece, and Eric Simon Essential Biology with Physiology, Second Edition Neil Campbell, Jane Reece,

More information

The Structure and Function of the Lymphatic System

The Structure and Function of the Lymphatic System The Structure and Function of the Lymphatic System The lymphatic system runs though the body and is made up of organs and lymphatic tissue, this includes organs like the spleen and thymus and also lymphatic

More information

Immune System and Disease

Immune System and Disease Immune System and Disease Homeostasis Q: How does the body fight against invading organisms that may disrupt homeostasis? WHAT I KNOW WHAT I LEARNED 35.1 How do people catch infectious diseases? SAMPLE

More information

SEER Training Modules

SEER Training Modules http://training.seer.cancer.gov/anatomy/lymphatic/ WiRED International wishes to thank the National Cancer Institute for use of this information. SEER Training Modules Introduction to the Lymphatic System

More information

Chapter 22a Lymphatic System

Chapter 22a Lymphatic System Chapter 22a Lymphatic System The function of the lymphatic system is to maintain blood volume by picking up fluid from the interstitial environment and returning it to circulation. This amounts to about

More information

The Humoral Immune system Structure and Diversity

The Humoral Immune system Structure and Diversity The Humoral Immune system Structure and Diversity Discussion: Introduction Our immune system protects our bodies from the harmful affects of a dizzying array of disease causing pathogens. Although our

More information

CH 21 THE IMMUNE SYSTEM

CH 21 THE IMMUNE SYSTEM CH 21 THE IMMUNE SYSTEM Several lines of defense exist for the human body to help ensure maintenance of homeostasis. Some are general in action and others are extremely specific. Overall, we say that two

More information

Specific Defense: Adaptive Immunity

Specific Defense: Adaptive Immunity Specific Defense: Adaptive Immunity CHAPTER SUMMARY Elements of Specific Immunity (pp. 462-472) The body augments the mechanisms of nonspecific defense with another line of defense that destroys invaders

More information

CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6

CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6 CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6 SECTION 1 - Infectious Disease 1.Identify the causes of infectious disease. 2.Explain how infectious diseases are spread. Causes

More information

Overview. The Lymphatic System. Parts of the Lymphatic System. Organization of the Lymphatic System. The Immune System

Overview. The Lymphatic System. Parts of the Lymphatic System. Organization of the Lymphatic System. The Immune System Overview Chapter 20, 21. Lymphatic and Immune Systems Part I. Tissues and Nonspecific Immunity Lymphatic system functions Lymph vessel anatomy Lymphocytes Lymphatic tissues (nodules) Lymphatic organs (nodes,

More information

Immunity. Humans have three types of immunity innate, adaptive, and passive: Innate Immunity

Immunity. Humans have three types of immunity innate, adaptive, and passive: Innate Immunity Immunity Humans have three types of immunity innate, adaptive, and passive: Innate Immunity Everyone is born with innate (or natural) immunity, a type of general protection. Many of the germs that affect

More information

Supplemental Material CBE Life Sciences Education. Su et al.

Supplemental Material CBE Life Sciences Education. Su et al. Supplemental Material CBE Life Sciences Education Su et al. APPENDIX Human Body's Immune System Test This test consists of 31 questions, with only 1 answer to be selected for each question. Please select

More information

Pathogens and the immune system

Pathogens and the immune system Review of lecture 7 Pathogens and the immune system Veronica Leautaud, Ph.D. vl2@ rice.edu BRC 511 / 530-lab Lecture 8 BIOE 301-Bioengineering and World Health Science Science is the human activity of

More information

Immune and Lymphatic Systems

Immune and Lymphatic Systems 1. All of the following organs actively FIGHT pathogens EXCEPT: a. Cervical lymph nodes b. Tonsils c. Spleen d. Thymus e. Axillary lymph nodes 2. T lymphocytes gain immunocompetence within the: a. Bone

More information

THE IMMUNE SYSTEM. Molecules, cells, tissues and organs which provide non-specific and specific protection against

THE IMMUNE SYSTEM. Molecules, cells, tissues and organs which provide non-specific and specific protection against Immune system Acknowledgement Material used in some of the slides was taken from open websites and personnel communications. Help from these sites and providers is acknowledged. THE IMMUNE SYSTEM Molecules,

More information

Lymphocyte Recirculation

Lymphocyte Recirculation Chapter 5 Lymphocyte Migration and Inflammation Lymphocyte Recirculation Naïve lymphocytes enter lymph nodes from the blood circulation Lymphocytes return to blood via the thoracic duct Antigens from infected

More information

18 The Lymphatic System (Immune System) Nonspecific Resistance, Specific Immunity. Taft College Human Physiology

18 The Lymphatic System (Immune System) Nonspecific Resistance, Specific Immunity. Taft College Human Physiology 18 The Lymphatic System (Immune System) Nonspecific Resistance, Specific Immunity Taft College Human Physiology O 2 Diagram of Lymphatic and Cardiovascular Systems Lungs Heart Arteries w/ Plasma Arterioles

More information

1) Siderophores are bacterial proteins that compete with animal A) Antibodies. B) Red blood cells. C) Transferrin. D) White blood cells. E) Receptors.

1) Siderophores are bacterial proteins that compete with animal A) Antibodies. B) Red blood cells. C) Transferrin. D) White blood cells. E) Receptors. Prof. Lester s BIOL 210 Practice Exam 4 (There is no answer key. Please do not email or ask me for answers.) Chapters 15, 16, 17, 19, HIV/AIDS, TB, Quorum Sensing 1) Siderophores are bacterial proteins

More information

AN INTRODUCTION TO IMMUNOLOGY. Paul Thomas Unit 1 Department of Immunology St. Jude Children s Research Hospital

AN INTRODUCTION TO IMMUNOLOGY. Paul Thomas Unit 1 Department of Immunology St. Jude Children s Research Hospital AN INTRODUCTION TO IMMUNOLOGY Paul Thomas Unit 1 Department of Immunology St. Jude Children s Research Hospital CATEGORIES OF PATHOGENS Viruses (~0.2 microns) Bacteria (1-2 microns) Parasites (Millimeters)

More information

(A) Plasma. Consists of 90% water Plasma contains: proteins antibodies nutrients enzymes hormones clotting factors

(A) Plasma. Consists of 90% water Plasma contains: proteins antibodies nutrients enzymes hormones clotting factors hapter 17 Blood (I) Blood Is the liquid tissue of transport in humans Average human has 5-6 liters of blood Blood is composed of: red blood cells white blood cells platelets plasma (A) Plasma Consists

More information

The Lymphatic System

The Lymphatic System The Lymphatic System network of tissues, organs and vessels that help to maintain the body s fluid balance & protect it from pathogens lymphatic vessels, lymph nodes, spleen, thymus, tonsils, etc without

More information

CHAPTER 22 LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY

CHAPTER 22 LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY CHAPTER 22 LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY CHAPTER OVERVIEW: This chapter introduces the lymphatic system including diffuse lymphatic tissues. Inflammation, non-specific immunity and specific immunity are

More information

Chapter 16: Innate Immunity

Chapter 16: Innate Immunity Chapter 16: Innate Immunity 1. Overview of Innate Immunity 2. Inflammation & Phagocytosis 3. Antimicrobial Substances 1. Overview of Innate Immunity The Body s Defenses The body has 2 types of defense

More information

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Name: Part A: Components of Blood 1. List the 3 plasma proteins and describe the function of each Albumins osmotic balance Globulins antibodies,

More information

37 2 Blood and the Lymphatic System Slide 1 of 34

37 2 Blood and the Lymphatic System Slide 1 of 34 1 of 34 Blood is a connective tissue that contains both dissolved substances and specialized cells. 2 of 34 The functions of blood include: collecting oxygen from the lungs, nutrients from the digestive

More information

IMMUNOLOGY. An Overview of Immunity: Innate And Adaptive Immunity

IMMUNOLOGY. An Overview of Immunity: Innate And Adaptive Immunity IMMUNOLOGY An Overview of Immunity: Innate And Adaptive Immunity Tapasya Srivastava and Subrata Sinha Department of Biochemistry All India Institute of Medical Sciences New Delhi 110 029 CONTENTS Concept

More information

Lymphatic/Immune System Vocabulary Key

Lymphatic/Immune System Vocabulary Key Term Acquired Immunity Adenoids Antibody Antigen Axillary nodes B cell (B lymphocyte) Cervical nodes Complement system Cytokines Cytotoxic T cell Dendritic cell Helper T cell Immunity Immunoglobulins Immunotherapy

More information

The Lymphatic System and Immunity (Chapter 22) Lecture Materials for Amy Warenda Czura, Ph.D. Suffolk County Community College

The Lymphatic System and Immunity (Chapter 22) Lecture Materials for Amy Warenda Czura, Ph.D. Suffolk County Community College The Lymphatic System and Immunity (Chapter 22) Lecture Materials for Amy Warenda Czura, Ph.D. Suffolk County Community College Primary Sources for figures and content: Eastern Campus Marieb, E. N. Human

More information

THE LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY

THE LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY Anatomy and Physiology Lecture Biology 2402 CHAPTER 22 THE LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY THE LYMPHATIC SYSTEM AND IMMUNITY Pathogens are disease-producing organisms. Survival and good health depends on

More information

Chapter Outline CHAPTER 35 LYMPH TRANSPORT AND IMMUNITY

Chapter Outline CHAPTER 35 LYMPH TRANSPORT AND IMMUNITY CHAPTER 35 LYMPH TRANSPORT AND IMMUNITY Chapter Outline 35.1 Lymphatic System A. Lymphatic System Characteristics 1. The mammalian lymphatic system consists of lymphatic vessels and lymphoid organs. 2.

More information

The Human Immune System

The Human Immune System The Human Immune System What is the immune system? The body s defense against disease causing organisms, malfunctioning cells, and foreign particles The First Line of Defense Skin The dead, outer layer

More information

Chapter 43: The Immune System

Chapter 43: The Immune System Name Period Our students consider this chapter to be a particularly challenging and important one. Expect to work your way slowly through the first three concepts. Take particular care with Concepts 43.2

More information

The Immune System. By: Ben, Varshitha and Peyton

The Immune System. By: Ben, Varshitha and Peyton The Immune System By: Ben, Varshitha and Peyton The Immune System Immunity Lymph Nodes Spleen Bone Marrow Cells (different types) Unique features Diseases Ways to strengthen it. Doctor name and places

More information

Chapter 43: Immune System

Chapter 43: Immune System AP Biology Reading Guide Fred and Theresa Holtzclaw Julia Keller 12d Chapter 43: Immune System 1. Briefly explain the six steps to ingestion and destruction of a microbe by a phagocytic cell. First, pseudopodia

More information

The Adaptive Immune Response. B-cells

The Adaptive Immune Response. B-cells The Adaptive Immune Response B-cells FUNCTIONS OF THE IMMUNE SYSTEM: Recognize, destroy and clear a diversity of pathogens. Initiate tissue and wound healing processes. Recognize and clear damaged self

More information

Hapten - a small molecule that is antigenic but not (by itself) immunogenic.

Hapten - a small molecule that is antigenic but not (by itself) immunogenic. Chapter 3. Antigens Terminology: Antigen: Substances that can be recognized by the surface antibody (B cells) or by the TCR (T cells) when associated with MHC molecules Immunogenicity VS Antigenicity:

More information

BLOOD GROUPS AND IMMUNOGENETICS

BLOOD GROUPS AND IMMUNOGENETICS BLOOD GROUPS AND IMMUNOGENETICS Knowledge of human blood types is necessary for successful transfusions. Recognition that blood types have relatively simple inheritance patterns led to their use in paternity

More information

IMMUNE SYSTEM. The body s defense against:

IMMUNE SYSTEM. The body s defense against: The body s defense against: IMMUNE SYSTEM disease causing organisms or infectious agents malfunctioning cells or abnormal body cells as cancer foreign cells or particles Basic Immunity Depends on the ability

More information

Innate Immunity: Nonspecific Defenses of the Host

Innate Immunity: Nonspecific Defenses of the Host 16 Innate Immunity: Nonspecific Defenses of the Host SLOs Differentiate between innate and adaptive immunity. Define toll-like receptors. Differentiate physical from chemical factors, and list examples

More information

Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope;

Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope; Immunity The immune system Vaccination Learning Objective Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope; The following micrographs show as to how different types of phagocytes and lymphocytes

More information

Figure 14.2 Overview of Innate and Adaptive Immunity

Figure 14.2 Overview of Innate and Adaptive Immunity I M M U N I T Y Innate (inborn) Immunity does not distinguish one pathogen from another Figure 14.2 Overview of Innate and Adaptive Immunity Our first line of defense includes physical and chemical barriers

More information

Biochemistry of the immune system. Jana Novotna

Biochemistry of the immune system. Jana Novotna Biochemistry of the immune system Jana Novotna Immunity = protection The immune system integrated body system of organs, tissues, cells, and products that interact with many different pathogens. Specificity

More information

Innate immunity: Definition and Importance. Updated: July 2015

Innate immunity: Definition and Importance. Updated: July 2015 Innate immunity: Definition and Importance Updated: July 2015 1 Contents INNATE IMMUNITY... 3 DEFINITION AND IMPORTANCE... 3 Overview of innate immunity in animals... 3 The innate immune system acts early

More information

Cells and Tissues of the Immune System

Cells and Tissues of the Immune System Cells and Tissues of the Immune System Cells normally present as circulating cells in the blood and lymph, as collections in lymphoid organs, and as scattered cells in all tissues except the CNS The immune

More information

Acting Out the Immune Response An Activity for the Middle School Life Science Classroom

Acting Out the Immune Response An Activity for the Middle School Life Science Classroom Acting Out the Immune Response An Activity for the Middle School Life Science Classroom by Lindsay E. Porter Pollard Middle School 200 Harris Avenue Needham, MA 02492 lindsay_porter@needham.k12.ma.us Table

More information

The Immune System. How your immune system works. Organs of the Immune System

The Immune System. How your immune system works. Organs of the Immune System UW MEDICINE PATIENT EDUCATION The Immune System How your immune system works The immune system is a network of special cells, tissues, and organs that defend the body against attacks from foreign invaders,

More information

Immune System Memory Game

Immune System Memory Game Immune System Memory Game Recommended Age: 12 years old Time: 45 minutes Everyday our bodies come in contact with millions of tiny organisms and particles that could potentially make us sick. Despite this,

More information

Core Topic 2. The immune system and how vaccines work

Core Topic 2. The immune system and how vaccines work Core Topic 2 The immune system and how vaccines work Learning outcome To be able to describe in outline the immune system and how vaccines work in individuals and populations Learning objectives Explain

More information

Page 1. Name: 1) The diagram below represents one possible immune response that can occur in the human body.

Page 1. Name: 1) The diagram below represents one possible immune response that can occur in the human body. Name: 8931-1 - Page 1 1) The diagram below represents one possible immune response that can occur in the human body. 5) One similarity between cell receptors and antibodies is that both A) are involved

More information