1) Magnetic field lines come out of the south pole of a magnet and enter at the north pole.

Size: px
Start display at page:

Download "1) Magnetic field lines come out of the south pole of a magnet and enter at the north pole."

Transcription

1 Exam Name 1) Magnetic field lines come out of the south pole of a magnet and enter at the north pole. 2) Which of the following statements is correct? A) Earth's north pole is magnetic north. B) The north pole of a magnet points towards the Earth's north pole. C) Like poles of a magnet attract each other and unlike poles repel. D) The SI unit of the magnetic field is the gauss. 3) A +2-mC charge is at rest in a magnetic field of 2 T pointing along the +x-axis. What is the force acting on this charge in the magnetic field? A) +4 mn B) 0 N C) -4 mn D) +2 mn 4) An electron moving along the +x-axis enters a magnetic field. If the electron experiences a magnetic deflection in the -y direction, what is the direction of the magnetic field in this region? A) along the +z-axis B) along the +y-axis C) along the -x-axis D) along the -z-axis 5) A charged particle moving with a certain velocity along the +x-axis enters a magnetic field pointing toward the +z-axis. Determine the required direction of an electric field that will allow the charged particle to continue to move along the +x-axis. A) along the -x-axis B) along the -y-axis C) along the +y-axis D) along the +x-axis Figure ) A rectangular coil, with corners labeled ABCD, of length L and width w is placed in a magnetic field B as shown in Figure If there is a current I flowing through this coil, what is the force acting on section AB of this coil? A) ILB B) ILB sinq C) 0 N D) ILB/2 1

2 7) A wire is carrying current vertically downward. What is the direction of the force due to Earth's magnetic field on the wire? A) horizontally towards the east B) horizontally towards the south C) horizontally towards the west D) horizontally towards the north Figure ) A wire in the shape of an "M" lies in the plane of the paper. It carries a current of 2.0 A, flowing from A to E. It is placed in a uniform magnetic field of 0.55 T in the same plane, directed as shown on the right side of Figure The figure indicates the dimensions of the wire. What is the magnitude and direction of the force acting on section AB of this wire? A) 0.20 N perpendicular into the page B) N perpendicular out of the page C) 0.20 N perpendicular out of the page D) N perpendicular into the page Figure ) A rectangular loop of wire, with dimensions as shown in Figure 22-4, carrying a 2-A current is placed in a magnetic field of 0.8 T. The loop rotates in the magnetic field and at one point makes a 30e angle with the magnetic field. What is the magnitude of the torque acting on the wire? A) 0.5 Nm B) 0.4 Nm C) 0.6 Nm D) 0.3 Nm 10) A solenoid of 200 turns carrying a current of 2 A has a length of 25 cm. What is the magnitude of the magnetic field at the center of the solenoid? A) 5 mt B) 3 mt C) 4 mt D) 2 mt 2

3 Figure ) Three particles travel through a region of space where the magnetic field is out of the page, as shown in Figure The electric charge of each of the three particles is, respectively, A) 1 is neutral, 2 is negative, and 3 is positive. B) 1 is negative, 2 is neutral, and 3 is positive. C) 1 is positive, 2 is negative, and 3 is neutral. D) 1 is positive, 2 is neutral, and 3 is negative. 12) An emf is induced in a wire by moving the wire near a magnet. Figure ) A cube whose edges are 0.10 m long has one corner at the origin of an xyz-coordinate system as shown in Figure A magnetic field with a strength of 0.40 T is applied along the +x-axis. What is the magnetic flux through the shaded face of the cube? A) Tœm2 B) Tœm2 C) Tœm2 D) Tœm2 14) The area of a rectangular loop of wire is m2. The loop is placed in a magnetic field that changes from 0.20 T to 1.2 T in 1.6 s. The plane of the loop is perpendicular to the direction of the magnetic field. What is the magnitude of the induced emf in that loop? A) V B) V C) 0 V D) V 3

4 15) The negative sign in the Faraday's equation for electromagnetic induction is related to the direction of the induced emf. Figure ) A bar magnet is placed with its north pole pointing toward a coil of wire that has a cross-sectional area of 0.02 m2 and 6 turns, as shown in Figure 23-3(a). What is the magnitude of the induced emf in the coil of wire? A) 0.02 V B) 0.04 V C) 0.01 V D) 0 V Figure ) A conducting rod whose length is 25 cm is placed on a U-shaped metal wire that has a resistance R of 8 W as shown in Figure The wire and the rod are in the plane of the paper. A constant magnetic field of strength 0.4 T is applied perpendicular and into the paper. An applied force moves the rod to the right with a constant speed of 6 m/s. What is the magnitude of the induced emf in the wire? A) 0.5 V B) 0.6 V C) 0.2 V D) 0.4 V 4

5 Figure ) A rectangular coil of N turns, length L = 25 cm, and width w = 15 cm, as shown in Figure 23-9, is rotating in a magnetic field of 1.6 T with a frequency of 75 Hz. If the coil develops a sinusoidal emf of maximum value 56.9 V, what is the value of N? A) 8 B) 6 C) 4 D) 2 19) Which one of the following is the correct expression for the time constant of an RL circuit? A) R/L B) LR C) L/R D) None of the other answers is correct. 20) The primary coil of a transformer has 100 turns and its secondary coil has 400 turns. If the ac current in the secondary coil is 2 A, what is the current in its primary coil? A) 4 A B) 8 A C) 1/2 A D) 2 A Figure ) The two identical bar magnets in Figure are dropped from rest along a vertical line passing through the center of the rings, as shown. The two rings are identical in every respect except that the ring on the right has a small break in it. Calling al and ar the magnitude of the downward accelerations of the magnets on the left and right, respectively, you observe that A) al < ar. B) al = ar. C) al > ar. D) It is not possible to predict the outcome of this experiment with the data given. 22) An ac signal of a certain frequency is applied to a capacitor. The current leads the voltage by 90e. 5

6 23) A total impedance of an RC circuit with a capacitance of 25.0 mf is 800 W. If the frequency of the applied ac voltage is 12.0 Hz, what is the resistance of the circuit? A) 399 W B) 699 W C) 599 W D) 499 W 24) What is the inductive reactance of a 20-mH inductor at a frequency of 60 Hz? A) 7.5 mw B) 0.13 W C) 7.5 W D) W 25) A certain ac signal at 1000 Hz is applied across an inductor and a 100-W resistor. If the power factor of the circuit is 0.400, what is the impedance of this circuit? A) 250 W B) 200 W C) 150 W D) 100 W 26) The phase angle of a series RL circuit with a 20.0-mH inductor and a certain resistor at 1000 Hz is 20.0e. What is the value of the resistance in this circuit? A) 100 W B) 245 W C) 345 W D) 200 W Figure ) The figure shows a simple ac circuit composed of a capacitor connected across the terminals of an ac generator. If the frequency of the generator is doubled, what happens to the capacitive reactance of the capacitor? A) It decreases by a factor of 2. B) It increases by a factor of 2. C) It increases by a factor of 4. D) It decreases by a factor of 4. 28) What is the power factor of an RLC series circuit with an inductive reactance of 174 W, a capacitive reactance of 60 W and a resistance of 100 W? A) 0.76 B) 0.66 C) 0.46 D) ) A 120-V rms voltage at 1000 Hz is applied to an inductor, a 2.00-mF capacitor and a 100-W resistor. If the rms value of the current in this circuit is A, what is the value of the inductor? A) 11.4 mh B) 22.8 mh C) 35.8 mh D) 34.2 mh 30) A series RLC circuit has a 300-W resistor, a 12.0-mH inductor and a mF capacitor connected across a 120-V rms ac source at 30.0 khz. What is the phase angle of the circuit? A) 0e B) 47.3e C) 90.0e D) 82.4e 31) In a RLC circuit, the values of the inductance and capacitance are both doubled. In comparison with the resonance frequency of the original circuit, the new resonant frequency will be A) reduced to one-quarter the original value. B) increased by a factor of two. C) reduced to one-half the original value. D) the same as before. 6

7 32) The energy stored in a coil of self-inductance, L, and traversed by current I, is E1. A second coil is made with the same length of wire, but its radius is twice the radius of the first coil and it is twice as long as the first coil. If the second coil also has twice the current of the first coil, how does the energy stored in the first coil, E1, compare to the energy stored in the second coil, E2? A) E1 = 2 E2 B) E1 = E2 C) E1 = E2/2 D) E1 = 4 E2 7

8 Answer Key Testname: EXAM2.TST 1) FALSE 2) B 3) B 4) D 5) C 6) A 7) A 8) B 9) A 10) D 11) B 12) TRUE 13) B 14) D 15) TRUE 16) D 17) B 18) D 19) C 20) B 21) A 22) TRUE 23) C 24) C 25) A 26) C 27) A 28) B 29) C 30) D 31) C 32) A 1

104 Practice Exam 2-3/21/02

104 Practice Exam 2-3/21/02 104 Practice Exam 2-3/21/02 1. Two electrons are located in a region of space where the magnetic field is zero. Electron A is at rest; and electron B is moving westward with a constant velocity. A non-zero

More information

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. Which one of the following statements concerning the magnetic force on a charged particle in a magnetic field is true? A) The magnetic force

More information

45. The peak value of an alternating current in a 1500-W device is 5.4 A. What is the rms voltage across?

45. The peak value of an alternating current in a 1500-W device is 5.4 A. What is the rms voltage across? PHYS Practice Problems hapters 8- hapter 8. 45. The peak value of an alternating current in a 5-W device is 5.4 A. What is the rms voltage across? The power and current can be used to find the peak voltage,

More information

Induction. d. is biggest when the motor turns fastest.

Induction. d. is biggest when the motor turns fastest. Induction 1. A uniform 4.5-T magnetic field passes perpendicularly through the plane of a wire loop 0.10 m 2 in area. What flux passes through the loop? a. 5.0 T m 2 c. 0.25 T m 2 b. 0.45 T m 2 d. 0.135

More information

Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #10

Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #10 Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #10 HW10: Ch.30 Q5, 8, 15,17, 19 P 1, 3, 9, 18, 34, 36, 42, 51, 66 Chapter 30 Question 5 If you are given a fixed length of wire, how would you shape it to obtain the

More information

TIME OF COMPLETION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting. There

More information

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road, New Delhi , Ph. : ,

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road, New Delhi , Ph. : , 1 EMI & AC 1. Derive an expression for the impendance of a coil in AC ciruit. A current of 1.1 A flows through a coil when connected to a 110 V DC. When 110 V AC of 50 Hz is applied to the same coil, only

More information

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions Physics 1653 Exam 3 - Review Questions 3.0 Two uncharged conducting spheres, A and B, are suspended from insulating threads so that they touch each other. While a negatively charged rod is held near, but

More information

Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Exam 2

Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Exam 2 Note: Answer key is at the end. Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Exam 2 1. You want to use a metal bar as a resistor. Its dimensions are 2 by 4 by 10 units. To get the smallest resistance

More information

Question Details C14: Magnetic Field Direction Abbott [ ]

Question Details C14: Magnetic Field Direction Abbott [ ] Phys 1114: Assignment 9 Abbott (5420633) Due: Mon Apr 7 2014 11:59 PM CDT Question 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1. Question Details C14: Magnetic Field Direction Abbott [2861537] a) A wire is oriented horizontally

More information

Magnetism Conceptual Questions. Name: Class: Date:

Magnetism Conceptual Questions. Name: Class: Date: Name: Class: Date: Magnetism 22.1 Conceptual Questions 1) A proton, moving north, enters a magnetic field. Because of this field, the proton curves downward. We may conclude that the magnetic field must

More information

(b) Draw the direction of for the (b) Draw the the direction of for the

(b) Draw the direction of for the (b) Draw the the direction of for the 2. An electric dipole consists of 2A. A magnetic dipole consists of a positive charge +Q at one end of a bar magnet with a north pole at one an insulating rod of length d and a end and a south pole at

More information

Objectives for the standardized exam

Objectives for the standardized exam III. ELECTRICITY AND MAGNETISM A. Electrostatics 1. Charge and Coulomb s Law a) Students should understand the concept of electric charge, so they can: (1) Describe the types of charge and the attraction

More information

Chapter 14: Magnets and Electromagnetism

Chapter 14: Magnets and Electromagnetism Chapter 14: Magnets and Electromagnetism 1. Electrons flow around a circular wire loop in a horizontal plane, in a direction that is clockwise when viewed from above. This causes a magnetic field. Inside

More information

Circuits with inductors and alternating currents. Chapter 20 #45, 46, 47, 49

Circuits with inductors and alternating currents. Chapter 20 #45, 46, 47, 49 Circuits with inductors and alternating currents Chapter 20 #45, 46, 47, 49 RL circuits Ch. 20 (last section) Symbol for inductor looks like a spring. An inductor is a circuit element that has a large

More information

Chapter 14 Magnets and Electromagnetism

Chapter 14 Magnets and Electromagnetism Chapter 14 Magnets and Electromagnetism Magnets and Electromagnetism In the 19 th century experiments were done that showed that magnetic and electric effects were just different aspect of one fundamental

More information

Chapter 23 Magnetic Flux and Faraday s Law of Induction

Chapter 23 Magnetic Flux and Faraday s Law of Induction Chapter 23 Magnetic Flux and Faraday s Law of Induction 23.1 Induced EMF 23.2 Magnetic Flux 23.3 Faraday s Law of Induction 23.4 Lenz s Law 23.5 Mechanical Work and Electrical Energy 23.6 Generators and

More information

2. B The magnetic properties of a material depend on its. A) shape B) atomic structure C) position D) magnetic poles

2. B The magnetic properties of a material depend on its. A) shape B) atomic structure C) position D) magnetic poles ame: Magnetic Properties 1. B What happens if you break a magnet in half? A) One half will have a north pole only and one half will have a south pole only. B) Each half will be a new magnet, with both

More information

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space.

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 4. In which diagram below is the magnetic flux density at point P greatest? (1) (3) (2) (4) The magnetic field is strongest

More information

Chapter 31. Faraday s Law

Chapter 31. Faraday s Law Chapter 31 Faraday s Law Michael Faraday 1791 1867 British physicist and chemist Great experimental scientist Contributions to early electricity include: Invention of motor, generator, and transformer

More information

Direction of Induced Current

Direction of Induced Current Direction of Induced Current Bar magnet moves through coil Current induced in coil A S N v Reverse pole Induced current changes sign B N S v v Coil moves past fixed bar magnet Current induced in coil as

More information

AP Physics C Chapter 23 Notes Yockers Faraday s Law, Inductance, and Maxwell s Equations

AP Physics C Chapter 23 Notes Yockers Faraday s Law, Inductance, and Maxwell s Equations AP Physics C Chapter 3 Notes Yockers Faraday s aw, Inductance, and Maxwell s Equations Faraday s aw of Induction - induced current a metal wire moved in a uniform magnetic field - the charges (electrons)

More information

PHYSICS 212 INDUCED VOLTAGES AND INDUCTANCE WORKBOOK ANSWERS

PHYSICS 212 INDUCED VOLTAGES AND INDUCTANCE WORKBOOK ANSWERS PHYSICS 212 CHAPTER 20 INDUCED VOLTAGES AND INDUCTANCE WORKOOK ANSWERS STUDENT S FULL NAME (y placing your name above and submitting this for credit you are affirming this to be predominantly your own

More information

Electromagnetic Induction

Electromagnetic Induction . Electromagnetic Induction Concepts and Principles Creating Electrical Energy When electric charges move, their electric fields vary. In the previous two chapters we considered moving electric charges

More information

Physics 1214 Chapter 21: Electromagnetic Induction 02/15

Physics 1214 Chapter 21: Electromagnetic Induction 02/15 Physics 1214 Chapter 21: Electromagnetic Induction 02/15 1 Induction Experiments emf or electromotive force: (from Chapter 19) the influence that moves charge from lower to higher potential. induced current:

More information

SCS 139 II.3 Induction and Inductance

SCS 139 II.3 Induction and Inductance SCS 139 II.3 Induction and Inductance Dr. Prapun Suksompong prapun@siit.tu.ac.th L d dt di L dt B 1 Office Hours: Library (Rangsit) Mon 16:20-16:50 BKD 3601-7 Wed 9:20-11:20 Review + New Fact Review Force

More information

Phys222 Winter 2012 Quiz 4 Chapters 29-31. Name

Phys222 Winter 2012 Quiz 4 Chapters 29-31. Name Name If you think that no correct answer is provided, give your answer, state your reasoning briefly; append additional sheet of paper if necessary. 1. A particle (q = 5.0 nc, m = 3.0 µg) moves in a region

More information

Induced voltages and Inductance Faraday s Law

Induced voltages and Inductance Faraday s Law Induced voltages and Inductance Faraday s Law concept #1, 4, 5, 8, 13 Problem # 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 13, 15, 24, 23, 25, 31, 32a, 34, 37, 41, 43, 51, 61 Last chapter we saw that a current produces a magnetic

More information

Chapter 19 Magnetic Forces and Fields

Chapter 19 Magnetic Forces and Fields Chapter 19 Magnetic Forces and Fields Student: 3. The magnetism of the Earth acts approximately as if it originates from a huge bar magnet within the Earth. Which of the following statements are true?

More information

Tuesday, 9 August 2016

Tuesday, 9 August 2016 Tuesday, 9 August 2016 Conceptual Problem 34.10 a When the switch on the left is closed, which direction does current flow in the meter on the right: 1. Right to left 2. Left to right 3. There is no induced

More information

Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering

Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering 2. A circular coil has a 10.3 cm radius and consists of 34 closely wound turns of wire. An externally produced magnetic field of

More information

Physics 25 Exam 2 October 7, 2010 Dr. Alward

Physics 25 Exam 2 October 7, 2010 Dr. Alward 1. Two positive point charges are separated by a distance R. If the distance between the charges is reduced to R/2, what happens to the total electric potential energy of the system? A) The total electric

More information

Extra Questions - 1. 1. What current will flow in a 20Ω resistor when it is connected to a 50V supply? a) 0.4A b) 1.6A c) 2.5A

Extra Questions - 1. 1. What current will flow in a 20Ω resistor when it is connected to a 50V supply? a) 0.4A b) 1.6A c) 2.5A Extra Questions - 1 1. What current will flow in a 20Ω resistor when it is connected to a 50V supply? a) 0.4A b) 1.6A c) 2.5A 2. A current of 500mA flows in a resistance of 12Ω. What power is dissipated

More information

Exam 2 Solutions. PHY2054 Spring Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 2008

Exam 2 Solutions. PHY2054 Spring Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 2008 Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 008 Exam Solutions 1. Two cylindrical resistors are made of the same material and have the same resistance. The resistors, R 1 and R, have different radii, r 1 and

More information

) 0.7 =1.58 10 2 N m.

) 0.7 =1.58 10 2 N m. Exam 2 Solutions Prof. Paul Avery Prof. Andrey Korytov Oct. 29, 2014 1. A loop of wire carrying a current of 2.0 A is in the shape of a right triangle with two equal sides, each with length L = 15 cm as

More information

physics 112N magnetic fields and forces

physics 112N magnetic fields and forces physics 112N magnetic fields and forces bar magnet & iron filings physics 112N 2 bar magnets physics 112N 3 the Earth s magnetic field physics 112N 4 electro -magnetism! is there a connection between electricity

More information

ElectroMagnetic Induction. AP Physics B

ElectroMagnetic Induction. AP Physics B ElectroMagnetic Induction AP Physics B What is E/M Induction? Electromagnetic Induction is the process of using magnetic fields to produce voltage, and in a complete circuit, a current. Michael Faraday

More information

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise.

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise. Magnetism 1. An electron which moves with a speed of 3.0 10 4 m/s parallel to a uniform magnetic field of 0.40 T experiences a force of what magnitude? (e = 1.6 10 19 C) a. 4.8 10 14 N c. 2.2 10 24 N b.

More information

Chap 21. Electromagnetic Induction

Chap 21. Electromagnetic Induction Chap 21. Electromagnetic Induction Sec. 1 - Magnetic field Magnetic fields are produced by electric currents: They can be macroscopic currents in wires. They can be microscopic currents ex: with electrons

More information

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Signed in as Richard Sonnenfeld, Instructor Help Sign Out Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Course Home Assignments Roster Gradebook Item Library Essential

More information

Basic Electrical Theory

Basic Electrical Theory Basic Electrical Theory Impedance PJM State & Member Training Dept. PJM 2014 10/24/2013 Objectives Identify the components of Impedance in AC Circuits Calculate the total Impedance in AC Circuits Identify

More information

1 of 7 10/1/2012 3:17 PM

1 of 7 10/1/2012 3:17 PM Assignment Previewer http://www.webassign.net/v4cgijfederici@njit/control.pl 1 of 7 10/1/2012 3:17 PM HW11Faraday (2861550) Question 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Question Details SerPSE8 31.P.011.WI. [1742725]

More information

NAME. and 2I o. (1) Two long wires carry magnetic fields I o. , where I o

NAME. and 2I o. (1) Two long wires carry magnetic fields I o. , where I o (1) Two long wires carry magnetic fields I o and 2I o, where I o is a constant. The two wires cross at the origin (but without making any electrical connection), and lie in the x-y plane. (a) Find the

More information

physics 112N electromagnetic induction

physics 112N electromagnetic induction physics 112N electromagnetic induction experimental basis of induction! seems we can induce a current in a loop with a changing magnetic field physics 112N 2 magnetic flux! useful to define a quantity

More information

MOVING CHARGES AND MAGNETISM

MOVING CHARGES AND MAGNETISM MOVING CHARGES AND MAGNETISM 1. A circular Coil of 50 turns and radius 0.2m carries of current of 12A Find (a). magnetic field at the centre of the coil and (b) magnetic moment associated with it. 3 scores

More information

Multiple Choice Questions for Physics 1 BA113 Chapter 23 Electric Fields

Multiple Choice Questions for Physics 1 BA113 Chapter 23 Electric Fields Multiple Choice Questions for Physics 1 BA113 Chapter 23 Electric Fields 63 When a positive charge q is placed in the field created by two other charges Q 1 and Q 2, each a distance r away from q, the

More information

I d s r ˆ. However, this law can be difficult to use. If there. I total enclosed by. carrying wire using Ampere s Law B d s o

I d s r ˆ. However, this law can be difficult to use. If there. I total enclosed by. carrying wire using Ampere s Law B d s o Physics 241 Lab: Solenoids http://bohr.physics.arizona.edu/~leone/ua/ua_spring_2010/phys241lab.html Name: Section 1: 1.1. A current carrying wire creates a magnetic field around the wire. This magnetic

More information

Chapter 34 Faraday s Law & Electromagnetic Induction

Chapter 34 Faraday s Law & Electromagnetic Induction Chapter 34 Faraday s Law & Electromagnetic Induction Faraday s Discovery (~ 1831) Faraday found that a changing magnetic field creates a current in a wire. This is an informal statement of Faraday s law.

More information

Chapter 14 Magnets and

Chapter 14 Magnets and Chapter 14 Magnets and Electromagnetism How do magnets work? What is the Earth s magnetic field? Is the magnetic force similar to the electrostatic force? Magnets and the Magnetic Force! We are generally

More information

Chapter 11. Inductors. Objectives

Chapter 11. Inductors. Objectives Chapter 11 Inductors Objectives Describe the basic structure and characteristics of an inductor Discuss various types of inductors Analyze series inductors Analyze parallel inductors Analyze inductive

More information

Last Name: First Name: Physics 102 Spring 2006: Exam #2 Multiple-Choice Questions 1. A charged particle, q, is moving with speed v perpendicular to a uniform magnetic field. A second identical charged

More information

Reading Quiz. 1. Currents circulate in a piece of metal that is pulled through a magnetic field. What are these currents called?

Reading Quiz. 1. Currents circulate in a piece of metal that is pulled through a magnetic field. What are these currents called? Reading Quiz 1. Currents circulate in a piece of metal that is pulled through a magnetic field. What are these currents called? A. Induced currents B. Displacement currents C. Faraday s currents D. Eddy

More information

Ch 21: Induction. Electromagnetic Induction. Lenz s Law 6/1/2016

Ch 21: Induction. Electromagnetic Induction. Lenz s Law 6/1/2016 Ch 21: Induction Faraday s Experiment Trying to induce a current using magnetic fields No induced current in Y loop with a DC circuit Saw a current when opening and closing the switch (changing the magnetic

More information

2. A conductor of length 2m moves at 4m/s at 30 to a uniform magnetic field of 0.1T. Which one of the following gives the e.m.f. generated?

2. A conductor of length 2m moves at 4m/s at 30 to a uniform magnetic field of 0.1T. Which one of the following gives the e.m.f. generated? Extra Questions - 2 1. A straight length of wire moves through a uniform magnetic field. The e.m.f. produced across the ends of the wire will be maximum if it moves: a) along the lines of magnetic flux

More information

PHYS 155: Final Tutorial

PHYS 155: Final Tutorial Final Tutorial Saskatoon Engineering Students Society eric.peach@usask.ca April 13, 2015 Overview 1 2 3 4 5 6 7 Tutorial Slides These slides have been posted: sess.usask.ca homepage.usask.ca/esp991/ Section

More information

(Answers to odd-numbered Conceptual Questions can be found in the back of the book, beginning on page ANSxxx.)

(Answers to odd-numbered Conceptual Questions can be found in the back of the book, beginning on page ANSxxx.) [go to Problems] Walker, Physics, 3 rd Edition Chapter 23 Conceptual Questions (Answers to odd-numbered Conceptual Questions can be found in the back of the book, beginning on page ANSxxx.) 1. Explain

More information

Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved.

Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved. Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved. Science Physics Electromagnetic Blizzard Bag 2014-2015 1. Two coils of insulated wire are placed side by side, as shown in the illustration. The blue lines

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If the voltage at a point in space is zero, then the electric field must be A) zero. B) positive.

More information

Electromagnetic Induction

Electromagnetic Induction Electromagnetic Induction "Concepts without factual content are empty; sense data without concepts are blind... The understanding cannot see. The senses cannot think. By their union only can knowledge

More information

Test - A2 Physics. Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements)

Test - A2 Physics. Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements) Test - A2 Physics Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements) Time allocation 40 minutes These questions were ALL taken from the June 2010

More information

Review Questions PHYS 2426 Exam 2

Review Questions PHYS 2426 Exam 2 Review Questions PHYS 2426 Exam 2 1. If 4.7 x 10 16 electrons pass a particular point in a wire every second, what is the current in the wire? A) 4.7 ma B) 7.5 A C) 2.9 A D) 7.5 ma E) 0.29 A Ans: D 2.

More information

Faraday s Law and Inductance

Faraday s Law and Inductance Historical Overview Faraday s Law and Inductance So far studied electric fields due to stationary charges and magentic fields due to moving charges. Now study electric field due to a changing magnetic

More information

Phys 102 Spg Exam No. 2 Solutions

Phys 102 Spg Exam No. 2 Solutions Phys 102 Spg. 2008 Exam No. 2 Solutions I. (20 pts) A 10-turn wire loop measuring 8.0 cm by 16.0 cm carrying a current of 2.0 A lies in the horizontal plane and is free to rotate about a horizontal axis

More information

David J. Starling Penn State Hazleton PHYS 212

David J. Starling Penn State Hazleton PHYS 212 and and The term inductance was coined by Oliver Heaviside in February 1886. David J. Starling Penn State Hazleton PHYS 212 and and Objectives (a) Determine the EMF and electric field induced by a changing

More information

MIDTERM REVIEW Chapters PHYSICS 1402 Brooks

MIDTERM REVIEW Chapters PHYSICS 1402 Brooks MIDTERM REVIEW Chapters 15 24 PHYSICS 1402 Brooks 1) The electric field shown in Figure 15-3 Figure 15-3 A) decreases to the right. B) is uniform. C) increases down. D) decreases down. E) increases to

More information

Faraday s Law of Induction

Faraday s Law of Induction Faraday s Law of Induction Potential drop along the closed contour is minus the rate of change of magnetic flu. We can change the magnetic flu in several ways including changing the magnitude of the magnetic

More information

1 of 7 4/13/2010 8:05 PM

1 of 7 4/13/2010 8:05 PM Chapter 33 Homework Due: 8:00am on Wednesday, April 7, 2010 Note: To understand how points are awarded, read your instructor's Grading Policy [Return to Standard Assignment View] Canceling a Magnetic Field

More information

AS91526: Demonstrate understanding of electrical systems Level 3 Credits 6

AS91526: Demonstrate understanding of electrical systems Level 3 Credits 6 AS956: Demonstrate understanding of electrical systems Level 3 redits 6 This achievement standard involves demonstrating understanding of electrical systems. Achievement riteria Achievement Achievement

More information

Inductance. Motors. Generators

Inductance. Motors. Generators Inductance Motors Generators Self-inductance Self-inductance occurs when the changing flux through a circuit arises from the circuit itself. As the current increases, the magnetic flux through a loop due

More information

Chapter 20.1 Induced EMF and magnetic flux

Chapter 20.1 Induced EMF and magnetic flux Chapter 20.1 nduced EMF and magnetic flux Electric current gives rise to magnetic fields Can a magnetic field give rise to a current? Michael Faraday 1791-1867 The answer is yes as discovered by Michael

More information

Physics 2220 Module 09 Homework

Physics 2220 Module 09 Homework Physics 2220 Module 09 Homework 01. A potential difference of 0.050 V is developed across the 10-cm-long wire of the figure as it moves though a magnetic field perpendicular to the page. What are the strength

More information

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb:

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb: Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions 24 multiple choice questions. You may need to do some calculation.

More information

Physics 202: Lecture 10, Pg 1

Physics 202: Lecture 10, Pg 1 Physics 132: Lecture e 21 Elements of Physics II Forces on currents Agenda for Today Currents are moving charges Torque on current loop Torque on rotated loop Currents create B-fields Adding magnetic fields

More information

The purposes of this experiment are to test Faraday's Law qualitatively and to test Lenz's Law.

The purposes of this experiment are to test Faraday's Law qualitatively and to test Lenz's Law. 260 17-1 I. THEORY EXPERIMENT 17 QUALITATIVE STUDY OF INDUCED EMF Along the extended central axis of a bar magnet, the magnetic field vector B r, on the side nearer the North pole, points away from this

More information

Electromagnetic Induction

Electromagnetic Induction Electromagnetic Induction PHY232 Remco Zegers zegers@nscl.msu.edu Room W109 cyclotron building http://www.nscl.msu.edu/~zegers/phy232.html previously: electric currents generate magnetic field. If a current

More information

Conceptual: 1, 3, 5, 6, 8, 16, 18, 19. Problems: 4, 6, 8, 11, 16, 20, 23, 27, 34, 41, 45, 56, 60, 65. Conceptual Questions

Conceptual: 1, 3, 5, 6, 8, 16, 18, 19. Problems: 4, 6, 8, 11, 16, 20, 23, 27, 34, 41, 45, 56, 60, 65. Conceptual Questions Conceptual: 1, 3, 5, 6, 8, 16, 18, 19 Problems: 4, 6, 8, 11, 16, 20, 23, 27, 34, 41, 45, 56, 60, 65 Conceptual Questions 1. The magnetic field cannot be described as the magnetic force per unit charge

More information

PHYSICS 120 : ELECTRICITY AND MAGNETISM TUTORIAL QUESTIONS. (ii) the maximum charge on the capacitor after a switch in the circuit is closed, and

PHYSICS 120 : ELECTRICITY AND MAGNETISM TUTORIAL QUESTIONS. (ii) the maximum charge on the capacitor after a switch in the circuit is closed, and RLC CIRCUITS Question 72 PHYSICS 120 : ELECTRICITY AND MAGNETISM TUTORIAL QUESTIONS Consider a series RC circuit for which R 2.0 10 6 Ω, C 6.0 ñf and E 20V. Find (i) the time constant of the circuit, (ii)

More information

Solution Derivations for Capa #10

Solution Derivations for Capa #10 Solution Derivations for Capa #10 1) A 1000-turn loop (radius = 0.038 m) of wire is connected to a (25 Ω) resistor as shown in the figure. A magnetic field is directed perpendicular to the plane of the

More information

Chapter 27 Magnetic Induction. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Chapter 27 Magnetic Induction. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Chapter 27 Magnetic Induction Motional EMF Consider a conductor in a B-field moving to the right. In which direction will an electron in the bar experience a magnetic force? V e - V The electrons in the

More information

Lecture PowerPoints. Chapter 20 Physics: Principles with Applications, 7 th edition Giancoli

Lecture PowerPoints. Chapter 20 Physics: Principles with Applications, 7 th edition Giancoli Lecture PowerPoints Chapter 20 Physics: Principles with Applications, 7 th edition Giancoli This work is protected by United States copyright laws and is provided solely for the use of instructors in teaching

More information

Magnetic Forces and Magnetic Fields

Magnetic Forces and Magnetic Fields 1 Magnets Magnets are metallic objects, mostly made out of iron, which attract other iron containing objects (nails) etc. Magnets orient themselves in roughly a north - south direction if they are allowed

More information

MASSACHUSETTS INSTINUTE OF TECHNOLOGY ESG Physics. Problem Set 9 Solution

MASSACHUSETTS INSTINUTE OF TECHNOLOGY ESG Physics. Problem Set 9 Solution MASSACHUSETTS INSTINUTE OF TECHNOLOGY ESG Physics 8. with Kai Spring 3 Problem 1: 3-7 and 8 Problem Set 9 Solution A conductor consists of a circular loop of radius R =.1 m and two straight, long sections,

More information

Chapter 11. Inductors ISU EE. C.Y. Lee

Chapter 11. Inductors ISU EE. C.Y. Lee Chapter 11 Inductors Objectives Describe the basic structure and characteristics of an inductor Discuss various types of inductors Analyze series inductors Analyze parallel inductors Analyze inductive

More information

Lesson 27. (1) Root Mean Square. The emf from an AC generator has the time dependence given by

Lesson 27. (1) Root Mean Square. The emf from an AC generator has the time dependence given by Lesson 27 () Root Mean Square he emf from an AC generator has the time dependence given by ℇ = ℇ "#$% where ℇ is the peak emf, is the angular frequency. he period is he mean square value of the emf is

More information

ALTERNATING CURRENTS

ALTERNATING CURRENTS ALTERNATING CURRENTS VERY SHORT ANSWER QUESTIONS Q-1. What is the SI unit of? Q-2. What is the average value of alternating emf over one cycle? Q-3. Does capacitor allow ac to pass through it? Q-4. What

More information

6. ELECTROMAGNETIC INDUCTION

6. ELECTROMAGNETIC INDUCTION 6. ELECTROMAGNETIC INDUCTION Questions with answers 1. Name the phenomena in which a current induced in coil due to change in magnetic flux linked with it. Answer: Electromagnetic Induction 2. Define electromagnetic

More information

Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity

Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity 1. Draw the magnetic field surrounding the wire showing electron current below. x 2. Draw the magnetic field surrounding the wire showing electron

More information

Alternating Current Electricity Frequency and Period

Alternating Current Electricity Frequency and Period Frequency and Period 15-1 Frequency (linear and angular) Period = T Average Value 15-2a Square wave, positive pulse = negative pulse: X ave = 0 Pulse pattern, positive, all the same: X ave = tx max T where

More information

Induction and Inductance

Induction and Inductance Induction and Inductance How we generate E by B, and the passive component inductor in a circuit. 1. A review of emf and the magnetic flux. 2. Faraday s Law of Induction 3. Lentz Law 4. Inductance and

More information

12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance?

12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance? 12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance? From Equation 32-5, L = -E=(dI =dt) = 40 V=(100 A/s) = 0.4 H. 15. A cardboard

More information

PH 212 07-31-2015 Physics 212 Exam-3 Solution NAME: Write down your name also on the back of the package of sheets you turn in.

PH 212 07-31-2015 Physics 212 Exam-3 Solution NAME: Write down your name also on the back of the package of sheets you turn in. PH 1 7-31-15 Physics 1 Exam-3 Solution NAME: Write down your name also on the back of the package of sheets you turn in. SIGNATURE and ID: Return this hard copy exam together with your other answer sheets.

More information

ECE215 Lecture 16 Date:

ECE215 Lecture 16 Date: Lecture 16 Date: 20.10.2016 Bode Plot (contd.) Series and Parallel Resonance Example 1 Find the transfer function H(ω) with this Bode magnitude plot Example 2 Find the transfer function H(ω) with this

More information

EXPERIMENT 5: SERIES AND PARALLEL RLC RESONATOR CIRCUITS

EXPERIMENT 5: SERIES AND PARALLEL RLC RESONATOR CIRCUITS EXPERIMENT 5: SERIES AND PARALLEL RLC RESONATOR CIRCUITS Equipment List S 1 BK Precision 4011 or 4011A 5 MHz Function Generator OS BK 2120B Dual Channel Oscilloscope V 1 BK 388B Multimeter L 1 Leeds &

More information

LRC Circuits. Purpose. Principles PHYS 2211L LAB 7

LRC Circuits. Purpose. Principles PHYS 2211L LAB 7 Purpose This experiment is an introduction to alternating current (AC) circuits. Using the oscilloscope, we will examine the voltage response of inductors, resistors and capacitors in series circuits driven

More information

INTRODUCTION SELF INDUCTANCE. Introduction. Self inductance. Mutual inductance. Transformer. RLC circuits. AC circuits

INTRODUCTION SELF INDUCTANCE. Introduction. Self inductance. Mutual inductance. Transformer. RLC circuits. AC circuits Chapter 13 INDUCTANCE Introduction Self inductance Mutual inductance Transformer RLC circuits AC circuits Magnetic energy Summary INTRODUCTION Faraday s important contribution was his discovery that achangingmagneticflux

More information

Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles

Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles repel each other and unlike poles attract each other Similar

More information

Physics 6C, Summer 2006 Homework 2 Solutions

Physics 6C, Summer 2006 Homework 2 Solutions Physics 6C, Summer 006 Homework Solutions All problems are from the nd edition of Walker. Numerical values are different for each student. Chapter 3 Problems. Figure 3-30 below shows a circuit containing

More information

CBSE Board Class XII Physics Set 1 Board Paper Time: 3 hours Total Marks: 70

CBSE Board Class XII Physics Set 1 Board Paper Time: 3 hours Total Marks: 70 CBSE Board Class XII Physics Set 1 Board Paper - 2006 Time: 3 hours Total Marks: 70 General instructions: 1. All questions are compulsory. 2. There is no overall choice. However, an internal choice has

More information

Chapter 30 Inductance

Chapter 30 Inductance Chapter 30 Inductance In this chapter we investigate the properties of an inductor in a circuit. There are two kinds of inductance mutual inductance and self-inductance. An inductor is formed by taken

More information

Course Syllabus: AP Physics C Electricity and Magnetism

Course Syllabus: AP Physics C Electricity and Magnetism Course Syllabus: AP Physics C Electricity and Magnetism Course Description: AP Physics C is offered as a second year physics course to students who are planning to major in the physical sciences or in

More information