MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 CHM 210 Chemistry Homework #6 Alkanes (Ch. 10) Due: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Compounds that have the same molecular formula but different arrangements of atoms are called A) indicators. B) isozymes. C) isotopes. D) isometrics. E) isomers. 2) A formula that shows the arrangement of all bonds in a molecule is called a(n) A) condensed molecular formula. B) condensed structural formula. C) molecular formula. D) expanded structural formula. E) isomeric formula. 3) A hydrocarbon contains only the elements A) carbon and hydrogen. B) carbon, hydrogen, and nitrogen. C) carbon and oxygen. D) carbon, hydrogen, and oxygen. E) hydrogen and oxygen. 4) The functional group contained in the compound CH3-CH2-OH is a(n) A) alkene. B) aldehyde. C) alcohol. D) ketone. E) ether. 5) What type of compound is CH3CH2CH2Cl? A) branched alkane B) alkane C) isomer D) haloalkane E) cycloalkane 6) What is the name of this compound? CH3 - Cl CH - CH2 - CH 2 - Cl A) 1,1-dichlorobutane B) 1,3-dichlorobutane C) 1,2,-dichlorobutane D) dichlorobutane E) 1,4-dichlorobutane 1

2 7) The special feature that determines the family name and chemical reactivity of the organic compound it is found in is called a(n) A) functional group. B) ionic bond. C) organic compound. D) covalent bond. E) identifying group. 8) A functional group is a certain group of atoms that A) changes the color of the molecule whenever present. B) always contains oxygen or nitrogen. C) never contains a halogen. D) increases water solubility. E) reacts in a predictable way whenever present. 9) An alkene is a carbon compound that contains a bond. A) hydrogen B) single C) triple D) aromatic E) double 10) The functional group contained in the compound is a(n) A) alkene. B) aldehyde. C) alcohol. D) ketone. E) ether. 11) The functional group contained in the compound CH3-CH2-O-CH2 -CH3 is a(n) A) ether. B) alkene. C) alcohol. D) ketone. E) aldehyde. 12) The functional group contained in the compound is a(n) A) amide. B) thiol. C) ester. D) amine. E) carboxylic acid. 13) The functional group contained in the compound is a(n) A) amine. B) carboxylic acid. C) thiol. D) amide. E) ester. 14) The functional group contained in the compound CH3-CH2-NH2 is a(n) A) ester. B) thiol. C) carboxylic acid. D) amine. E) amide. 2

3 15) How many valence electrons does carbon have? A) four B) two C) one D) three E) five 16) Carbon atoms always have how many covalent bonds? A) five B) one C) four D) two E) three 17) Identify the functional group in the compound CH3-CH2-SH. A) thiol B) amide C) ester D) ketone E) secondary amine 18) The carbon atoms in saturated hydrocarbons A) contain at least one triple bond. B) have only single bonds. C) contain a benzene ring. D) contain both a double and a triple bond. E) contain at least one double bond. 19) Which of these formulas is the expanded structural formula for an alkane with three carbon atoms? A) H H H H - C - C - C - H H H H B) C - C - C C) C3H8 D) CH3- CH2- CH3 E) C3H6 20) What is the name of the continuous chain alkane with six carbon atoms? A) heptane B) butane C) pentane D) hexane E) octane 21) What is the name of this compound? CH3- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH3 A) pentane B) heptane C) hexane D) butane E) octane 22) What is(are) the product(s) of the complete combustion of any hydrocarbon? A) CO2 only B) H2O only C) CO + H2O D) CO2 + H2O E) CO only 23) What is the name of the alkyl group CH3- CH2- CH2-? A) propane B) methyl C) propyl D) ethane E) ethyl 3

4 24) What is the IUPAC name for this alkane? CH3 - CH2 - CH3 CH - CH - CH2 - CH3 CH3 A) 3, 4-dimethylhexane B) 2-ethyl-3-methylpentane C) octane D) 2, 3-diethylbutane E) 4-ethyl-3-methylpentane 25) What is the name of? CH3 A) hexane B) 2-dimethylbutane C) 3,3-dimethylbutane D) 2,2-dimethylbutane E) dimethylbutane 26) A cycloalkane A) has two fewer carbon atoms than the corresponding alkane. B) has no hydrogen atoms. C) has two fewer hydrogen atoms than the corresponding alkane. D) contains - CH3 groups joined by single bonds. E) always contains a three carbon ring. 27) The reaction for the combustion of heptane is C7H O2 7CO2 + 8H2O. How many liters of CO2 at STP are produced from the complete combustion of 2.00 moles of heptane? A) 157 L B) 314 L C) 246 L D) 22.4 L E) 44.8 L 28) What is the name for a two-carbon saturated alkyl group? A) butyl B) ethyl C) methyl D) pentyl E) propyl 29) What is the name for this three-carbon alkyl group? CH3 - CH - CH3 A) iso-propyl B) iso-butyl C) butyl D) n-propyl E) ethyl 4

5 30) What is the name for an eight-carbon continuous-chain alkane? A) octane B) nonane C) heptane D) decane E) hexane 31) According to the IUPAC convention for chemical naming, which part of a hydrocarbon is selected as the main chain for a hydrocarbon chain? A) the longest continuous chain, regardless of bends B) the most highly branched chain C) the longest chain drawn in a straight line D) the chain with the most substituted carbons in it E) the shortest chain 32) According to the IUPAC convention, alkyl group names should be located of the name of the main chain. A) in the middle B) at the end C) in front 33) According to the IUPAC convention, alkyl substituents on a hydrocarbon chain should be listed in which order? A) alphabetical including prefixes B) alphabetical without considering prefixes C) in order with the substituent having the lowest number of carbons first D) in order with the substituent having the highest number of carbons first E) in order with the substituent having the highest total number of carbons first 34) When drawing a structural formula, the first step is to draw A) the most highly substituted carbons. B) the functional group. C) the main carbon chain. D) the substituents. E) the saturated carbons. MATCHING. Choose the item in column 2 that best matches each item in column 1. Identify the following as more characteristic of an organic compound or an inorganic compound. 35) high melting point A) inorganic 36) flammable B) organic 37) covalent bonds 38) insoluble in water 39) ionic bonds 5

6 Match the following organic structures with the appropriate family name. 40) CH3-CH2-CH=CH2 A) alkene 41) O CH3 - C - CH3 B) ketone C) alcohol 42) CH3-OH 43) O CH3-CH2 -C -O-H D) carboxylic acid E) ether 44) CH3-CH2-O-CH2-CH3 6

7 Answer Key Testname: HOMEWORK 6 CH 10 1) E 2) D 3) A 4) C 5) D 6) B 7) A 8) E 9) E 10) B 11) A 12) A 13) B 14) D 15) A 16) C 17) A 18) B 19) A 20) D 21) B 22) D 23) C 24) A 25) D 26) C 27) B 28) B 29) A 30) A 31) A 32) C 33) B 34) C 35) A 36) B 37) B 38) B 39) A 40) A 41) B 42) C 43) D 44) E 7

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes. Organic Chemistry. 10.1 Organic Compounds. Organic vs. Inorganic.

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes. Organic Chemistry. 10.1 Organic Compounds. Organic vs. Inorganic. Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes 10.1 Organic Compounds Organic Chemistry An organic compound is a compound made from carbon atoms. has one or more C atoms. has many H atoms. may also

More information

Chapter: Introduction to Organic Chemistry: Alkanes

Chapter: Introduction to Organic Chemistry: Alkanes Chapter: Introduction to Organic Chemistry: Alkanes Organic Chemistry An organic compound is a compound made from carbon atoms. has one or more C atoms. has many H atoms. may also contain O, S, N, and

More information

Monday, September 10th

Monday, September 10th Monday, September 10th Review Chapter 11 iclicker Quiz #1 Chapter 12 Chapter 13(maybe) Group assignment Keep checking the class webpage at www.bhsu.edu/danasunskis. Go to the course tab then CHEM107 Lecture

More information

AP Chemistry Chapter 22 - Organic and Biological Molecules

AP Chemistry Chapter 22 - Organic and Biological Molecules AP Chemistry Chapter - Organic and Biological Molecules.1 Alkanes: Saturated Hydrocarbons A. Straight-chain Hydrocarbons 1. Straight-chain alkanes have the formula C n H n+. Carbons are sp hybridized The

More information

2. Organic Compounds: Alkanes and Cycloalkanes. Based on McMurry s Organic Chemistry, 6 th edition, Chapter 3

2. Organic Compounds: Alkanes and Cycloalkanes. Based on McMurry s Organic Chemistry, 6 th edition, Chapter 3 2. Organic Compounds: Alkanes and Cycloalkanes Based on McMurry s Organic Chemistry, 6 th edition, Chapter 3 Families of Organic Compounds Organic compounds can be grouped into families by their common

More information

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes hapter 10 Introduction to Organic hemistry: Alkanes 1 Organic hemistry An organic compound is a compound made from carbon atoms has one or more atoms has many atoms may also contain O, S, N, and halogens

More information

Nomenclature of organic compounds

Nomenclature of organic compounds P.1 Nomenclature of organic compounds A. Alkanes (C n H 2n+2 ) i. The following table give the names of some root names different number of carbon atoms of hydrocarbon. CH 4 methane C 6 H 14 hexane C 2

More information

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes. Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, Eleventh Edition

Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes. Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, Eleventh Edition 1 hapter 10 Introduction to Organic hemistry: Alkanes Organic hemistry and Organic ompounds 2 An organic compound is a compound made from carbon atoms has one or more atoms has many atoms may also contain

More information

Chapter 25 The Chemistry of Life: Organic Chemistry. 25.1 Some General Characteristics of Organic Molecules

Chapter 25 The Chemistry of Life: Organic Chemistry. 25.1 Some General Characteristics of Organic Molecules Chapter 25 The Chemistry of Life: Organic Chemistry general characteristics of organic molecules introduction to hydrocarbons alkanes unsaturated hydrocarbons functional groups: alcohols and ethers compounds

More information

Unit Vocabulary: o Organic Acid o Alcohol. o Ester o Ether. o Amine o Aldehyde

Unit Vocabulary: o Organic Acid o Alcohol. o Ester o Ether. o Amine o Aldehyde Unit Vocabulary: Addition rxn Esterification Polymer Alcohol Ether Polymerization Aldehyde Fermentation Primary Alkane Functional group Saponification Alkene Halide (halocarbon) Saturated hydrocarbon Alkyne

More information

Nomenclature. IUPAC nomenclature for organic chemistry

Nomenclature. IUPAC nomenclature for organic chemistry Nomenclature IUPAC nomenclature for organic chemistry What is IUPAC nomenclature? A systematic method of naming organic chemical compounds as recommended by the International Union of Pure and Applied

More information

Nomenclature International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

Nomenclature International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) Nomenclature International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) I. Alkanes A. Alkanes: Simple-Chain Alkanes consist of only hydrogen and carbon molecules and are known to be the simplest type of

More information

UNIT (7) ORGANIC COMPOUNDS: HYDROCARBONS

UNIT (7) ORGANIC COMPOUNDS: HYDROCARBONS UNIT (7) ORGANIC COMPOUNDS: YDROCARBONS Organic chemistry is the study carbon containing compounds. 7.1 Bonding in Organic Compounds Organic compounds are made up of only a few elements and the bonding

More information

Alkanes, Alkenes, Alkynes. Alkanes

Alkanes, Alkenes, Alkynes. Alkanes Alkanes, Alkenes, Alkynes Alkanes Single bonds between carbon atoms General formula: C n H (2n+2) The maximum amount of hydrogen atoms are bonded so alkanes are referred to as saturated 1 IUPAC name Molecular

More information

Alkanes. Hydrocarbons. Structural Isomers. Butane Isomers. Contain only carbon and hydrogen

Alkanes. Hydrocarbons. Structural Isomers. Butane Isomers. Contain only carbon and hydrogen ydrocarbons Alkanes ontain only carbon and hydrogen ydrocarbons Alkanes Alkenes Alkynes Aromatics General formula n 2n+2 Each carbon is sp 3 hybridized Bond angles are 109.5 o Methane Ethane Propane Butane

More information

Chapter 3 Organic Compounds: Alkanes and Their Stereochemistry

Chapter 3 Organic Compounds: Alkanes and Their Stereochemistry John E. McMurry www.cengage.com/chemistry/mcmurry Chapter 3 Organic Compounds: Alkanes and Their Stereochemistry 2016 Cengage Learning. All Rights Reserved. Learning Objectives (3.1) Functional groups

More information

Chapter 24 Organic Chemistry

Chapter 24 Organic Chemistry Chapter 24 Organic Chemistry Student: 1. The general formula for alkenes is A. C n H 2n+2 B. C 2n H 2n C. C n H n+2 D. C n H 2n E. C n H 2n-2 2. The general formula of an alkane is A. C n H 2n B. C n H

More information

Alkanes. Chapter 1.1

Alkanes. Chapter 1.1 Alkanes Chapter 1.1 Organic Chemistry The study of carbon-containing compounds and their properties What s so special about carbon? Carbon has 4 bonding electrons. Thus, it can form 4 strong covalent bonds

More information

STRAIGHT CHAIN ALKANES

STRAIGHT CHAIN ALKANES ydrocarbons are compounds containing only and Also known as saturated hydrocarbons all - bonds are an be found in straight chain form, but also have rings and branches STRAIGT AIN ALKANES ave the general

More information

3/9/2012. First Ten Alkanes. Simple Organic Chemistry Basic Structure and Nomenclature. (Nomenclature) Rules for Naming Alkanes.

3/9/2012. First Ten Alkanes. Simple Organic Chemistry Basic Structure and Nomenclature. (Nomenclature) Rules for Naming Alkanes. C Simple Organic Chemistry Basic Structure and Nomenclature First Ten Alkanes Formula Name Formula Name CH4 Methane C6H14 Hexane C2H5 Ethane C7H16 Heptane C3H8 Propane C8H18 Octane C4H10 Butane C9H20 Nonane

More information

Number of carbon atoms. 3 propane 8 octane. 4 butane 9 nonane. 5 pentane 10 decane

Number of carbon atoms. 3 propane 8 octane. 4 butane 9 nonane. 5 pentane 10 decane Name: Date: Pd: Accelerated Chemistry - Naming Hydrocarbons Alkane Nomenclature 1. Alkanes are saturated hydrocarbons, with each C bonded to as many atoms as possible (4 other atoms, C or H). For example,

More information

H 3 C CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 CH 3. Copyright 2012 Nelson Education Ltd. Chapter 1: Organic Compounds 1.1-1

H 3 C CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 CH 3. Copyright 2012 Nelson Education Ltd. Chapter 1: Organic Compounds 1.1-1 Section 1.1: Alkanes Mini Investigation: Arranging Carbon Atoms, page 10 A. Three different molecules of C 5 H 12 are possible. B. Five arrangements are possible for C 6 H 14, as predicted: H 3 C CH 2

More information

Survival Organic Chemistry Part I: Molecular Models

Survival Organic Chemistry Part I: Molecular Models Survival Organic Chemistry Part I: Molecular Models The goal in this laboratory experience is to get you so you can easily and quickly move between empirical formulas, molecular formulas, condensed formulas,

More information

IUPAC System of Nomenclature

IUPAC System of Nomenclature IUPAC System of Nomenclature The IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) is composed of chemists representing the national chemical societies of several countries. ne committee of the

More information

Topic 7 National 4 & 5 Chemistry Summary Notes. Hydrocarbons

Topic 7 National 4 & 5 Chemistry Summary Notes. Hydrocarbons Topic 7 National 4 & 5 Chemistry Summary Notes Hydrocarbons A vast number of different hydrocarbons exist and so chemists have grouped them into sub-sets to make them easier to study. In this topic we

More information

CH102 Practice Exam #1 WAY longer than actual exam, answers are at the end

CH102 Practice Exam #1 WAY longer than actual exam, answers are at the end CH102 Practice Exam #1 WAY longer than actual exam, answers are at the end True/False Indicate whether the sentence or statement true or false. 1. Organic chemtry can be defined as the chemtry of carbon-containing

More information

CHEM 121 Chapter 12. Name: Date:

CHEM 121 Chapter 12. Name: Date: CHEM 121 Chapter 12. Name: Date: 1. Which of the following statements concerning organic compounds is correct? A) organic compounds are found only in non-living systems B) organic compounds are always

More information

Organic Chemistry. Hydrocarbons. Introduction to Organic Molecules. The simplest organic molecules containing only carbon and hydrogen atoms

Organic Chemistry. Hydrocarbons. Introduction to Organic Molecules. The simplest organic molecules containing only carbon and hydrogen atoms Introduction to Organic Molecules Organic Chemistry: (1828) Friedrich Wohler first synthesized an organic compound from an inorganic source leading to the birth of Organic Chemistry. Organic chemistry

More information

Last Time: Alkanes (C n H 2n+2 ) Last Time: Organic Compounds. Last Time: Intermolecular Forces- BP Increases w/ Increasing Size

Last Time: Alkanes (C n H 2n+2 ) Last Time: Organic Compounds. Last Time: Intermolecular Forces- BP Increases w/ Increasing Size Announcements & Agenda (0/02/07) Welcome Visitors! Please make yourselves comfortable; we will start with a quiz Mid-term grades are only based on lecture I will give you detailed grade sheets on Monday

More information

Question Bank Organic Chemistry-I

Question Bank Organic Chemistry-I Question Bank Organic Chemistry-I 1. (a) What do you understand by the following terms : (i) Organic chemistry (ii) Organic compounds (iii) Catenation? [3] (b) Why are there very large number of organic

More information

Chemistry 1110 Organic Chemistry IUPAC Nomenclature

Chemistry 1110 Organic Chemistry IUPAC Nomenclature hemistry 1110 rganic hemistry IUPA Nomenclature 1 f the approximately 32 million unique chemical compounds presently known, over 95% of them can be classified as organic; i.e., containing carbon. The IUPA

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch14_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Compounds with the -OH group attached to a saturated alkane-like carbon are known as A)

More information

CHEM 203 Exam 1. KEY Name Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

CHEM 203 Exam 1. KEY Name Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. CHEM 203 Exam 1 KEY Name Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. _D C 1. Which of the following elements is a large percentage of both

More information

EXPERIMENT 1: Survival Organic Chemistry: Molecular Models

EXPERIMENT 1: Survival Organic Chemistry: Molecular Models EXPERIMENT 1: Survival Organic Chemistry: Molecular Models Introduction: The goal in this laboratory experience is for you to easily and quickly move between empirical formulas, molecular formulas, condensed

More information

Mr. Kent s Organic Chemistry Unit Notes I Basic Concepts

Mr. Kent s Organic Chemistry Unit Notes I Basic Concepts Mr. Kent s Organic Chemistry Unit Notes I Basic Concepts A. Organic Chemistry-The study of containing compounds. 1. They occur extensively in nature because all living things are made of containing compounds.

More information

CHAPTER 21 Hydrocarbons Section 1 - Alkanes Example Problem 1 Naming Branched-Chain Alkanes Name the following alkane.

CHAPTER 21 Hydrocarbons Section 1 - Alkanes Example Problem 1 Naming Branched-Chain Alkanes Name the following alkane. CHAPTER 21 Hydrocarbons Section 1 - Alkanes Example Problem 1 Naming Branched-Chain Alkanes Name the following alkane. 1. Name the compound represented by each of the following condensed structural formulas.

More information

Organic Chemistry Questions

Organic Chemistry Questions Organic Chemistry Questions 1 Molecules of 1-propanol and 2-propanol have different (1) percentage compositions (2) molecular masses (3) molecular formulas (4) structural formulas 2 Which compound is an

More information

Chem 401 Lab Exercise #5 Nomenclature Worksheet for Alkanes and Cycloalkanes

Chem 401 Lab Exercise #5 Nomenclature Worksheet for Alkanes and Cycloalkanes hem 401 Lab Exercise #5 Nomenclature Worksheet for Alkanes and ycloalkanes Structure and Nomenclature of Alkanes Alkanes are saturated hydrocarbons; that is, they contain only and which are bonded solely

More information

Hydrocarbons Part 1: Structural Formulas

Hydrocarbons Part 1: Structural Formulas ydrocarbons Part 1: Structural Formulas Structural Formulas for Organic Molecules ondensed Skeletal-line Lewis (Expanded) 1 Neutral Bonding Patterns for Organic ompounds 2 Skeletal Line Structures arbon

More information

Campus Academic Resource Program Naming Alkanes. Naming Alkanes

Campus Academic Resource Program Naming Alkanes. Naming Alkanes This handout will: Define alkanes Show and explain how to name various alkanes Introduction: Alkanes are molecules that consist of only carbon and hydrogen atoms, all connected by single bonds. Names of

More information

Ch 12. Alkanes Introduction to Organic Chemistry: Simple Hydrocarbons

Ch 12. Alkanes Introduction to Organic Chemistry: Simple Hydrocarbons Ch 12. Alkanes Introduction to Organic Chemistry: Simple Hydrocarbons Diagram of Methane. Member of Alkane family of hydrocarbons. Alkanes have only single bonds. When carbon is bonded to four atoms, the

More information

Organic Chemistry. Organic Chemistry Table. Alkane Single bond - Propane. Alkene Double bond = Propene. Alkyne Triple bond Propyne

Organic Chemistry. Organic Chemistry Table. Alkane Single bond - Propane. Alkene Double bond = Propene. Alkyne Triple bond Propyne Organic Chemistry Organic Chemistry Table Homologous Series Functional Group Structure of Group Name Example Alkane Single bond - Propane Alkene Double bond = Propene Alkyne Triple bond Propyne Chloroalkane

More information

Alcohols, phenols and ethers

Alcohols, phenols and ethers Alcohols, phenols and ethers Chapter 14 water alcohol ether without pain Opioid analgesics phenol ether ester amine alcohol Morphine Codeine Heroin Functional groups: collections of atoms that define a

More information

NOMENCLATURE OF ORGANIC COMPOUNDS 2010, 2003, 1980, by David A. Katz. All rights reserved.

NOMENCLATURE OF ORGANIC COMPOUNDS 2010, 2003, 1980, by David A. Katz. All rights reserved. NMENCLATURE F RGANIC CMPUNDS 2010, 2003, 1980, by David A. Katz. All rights reserved. rganic chemistry is the chemistry of carbon compounds. Carbon has the ability to bond with itself to form long chains

More information

Page 1. 6. Which hydrocarbon is a member of the alkane series? (1) 1. Which is the structural formula of methane? (1) (2) (2) (3) (3) (4) (4)

Page 1. 6. Which hydrocarbon is a member of the alkane series? (1) 1. Which is the structural formula of methane? (1) (2) (2) (3) (3) (4) (4) 1. Which is the structural formula of methane? 6. Which hydrocarbon is a member of the alkane series? 7. How many carbon atoms are contained in an ethyl group? 1 3 2 4 2. In the alkane series, each molecule

More information

Molecular Models Experiment #1

Molecular Models Experiment #1 Molecular Models Experiment #1 Objective: To become familiar with the 3-dimensional structure of organic molecules, especially the tetrahedral structure of alkyl carbon atoms and the planar structure of

More information

Chapter Thirteen. Alkenes, Alkynes, and Aromatic Compounds

Chapter Thirteen. Alkenes, Alkynes, and Aromatic Compounds Chapter Thirteen Alkenes, Alkynes, and Aromatic Compounds Saturated: A molecule whose carbon atoms bond to the maximum number of hydrogen atoms. Unsaturated: A molecule that contains a carbon carbon multiple

More information

Study Guide Chapters 19-20 Alkanes, Alkenes and Alkynes

Study Guide Chapters 19-20 Alkanes, Alkenes and Alkynes Study Guide Chapters 19-20 Alkanes, Alkenes and Alkynes 1) Carbon-Carbon Bonding in Alkanes (C-C), Alkenes (C=C) and Alkynes (C C). Understand the hybridization of atomic orbitals (ground state promotion

More information

CHAPTER 3 1. ALKANES A. General Information

CHAPTER 3 1. ALKANES A. General Information CHAPTER 3 1. ALKANES A. General Information Hydrocarbons (contain only C,H) Saturated (all single bonds) alkanes, cycloalkanes Unsaturated (cont. double, triple bonds) alkenes, alkynes, aromatic Need to

More information

Chapter 4 Lecture Notes

Chapter 4 Lecture Notes Chapter 4 Lecture Notes Chapter 4 Educational Goals 1. Given the formula of a molecule, the student will be able to draw the line-bond (Lewis) structure. 2. Understand and construct condensed structural

More information

3. THE LANGUAGE OF ORGANIC CHEMISTRY: How we draw organic compounds and how we name them.

3. THE LANGUAGE OF ORGANIC CHEMISTRY: How we draw organic compounds and how we name them. rganic hemistry (EM311) Fall 2005 Dr. obert F. Dias 3. TE LANGUAGE F GANI EMISTY: ow we draw organic compounds and how we name them. In order for us to have meaningful conversations about organic chemistry,

More information

IUPAC naming and formulae

IUPAC naming and formulae IUPAC naming and formulae What is IUPAC naming? In order to give compounds a name, certain rules must be followed. When naming organic compounds, the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry)

More information

Pinnacle Pure & Applied Chemistry. Review in Naming Organic Compounds

Pinnacle Pure & Applied Chemistry. Review in Naming Organic Compounds Pinnacle Pure & Applied Chemistry http:/www.pjpub.org Author(s) 2015. CC Attribution 3.0 License. Research Article Vol. 2 (1), 2015. Accepted 9 November, 2015 Review in Naming Organic Compounds Dr. Nagham

More information

Chapter 11 Unsaturated Hydrocarbons Alkenes and Alkynes

Chapter 11 Unsaturated Hydrocarbons Alkenes and Alkynes 1 Chapter 11 Unsaturated ydrocarbons Alkenes and Alkynes Saturated ydrocarbons 2 Saturated hydrocarbons have the maximum number of hydrogen atoms attached to each carbon atom are alkanes and cycloalkanes

More information

Unit 2 Review: Answers: Review for Organic Chemistry Unit Test

Unit 2 Review: Answers: Review for Organic Chemistry Unit Test Unit 2 Review: Answers: Review for Organic Chemistry Unit Test 2. Write the IUPAC names for the following organic molecules: a) acetone: propanone d) acetylene: ethyne b) acetic acid: ethanoic acid e)

More information

Alkanes are saturated hydrocarbons (only carbon and hydrogen, and with the maximum number of hydrogens - so no pi bonds, only sigma/single bonds)

Alkanes are saturated hydrocarbons (only carbon and hydrogen, and with the maximum number of hydrogens - so no pi bonds, only sigma/single bonds) California State Polytechnic University, Pomona Dr. Laurie S. Starkey, Organic Chemistry, CM 314 Wade Chapter 3: Alkanes Chapter Outline 1) Nomenclature (3-3) 2) Molecular Formula (3-1, 3-2) and Degrees/Sites

More information

Answers to Review #3: Naming, Physical Properties and Reactions of Organic Compounds (Chap.1 & 2)

Answers to Review #3: Naming, Physical Properties and Reactions of Organic Compounds (Chap.1 & 2) Answers to Review #3: Naming, Physical Properties and Reactions of Organic Compounds (Chap.1 & 2) 1. Name the following organic compounds using their IUPAC names. Identify the type (family) of each compound.

More information

Chapter 11: Organic Chemistry. Saturated Hydrocarbons. organic chemicals. Indeed, until 1828 all attempts to prepare any organic chemical from

Chapter 11: Organic Chemistry. Saturated Hydrocarbons. organic chemicals. Indeed, until 1828 all attempts to prepare any organic chemical from hapter 11: rganic hemistry. Saturated ydrocarbons 11.1 rganic and Inorganic ompounds istorically, organic chemicals have been associated with living systems. This association originally derived from the

More information

Alcohols An alcohol contains a hydroxyl group ( OH) attached to a carbon chain. A phenol contains a hydroxyl group ( OH) attached to a benzene ring.

Alcohols An alcohol contains a hydroxyl group ( OH) attached to a carbon chain. A phenol contains a hydroxyl group ( OH) attached to a benzene ring. Chapter : rganic Compounds with xygen Alcohols, Ethers Alcohols An alcohol contains a hydroxyl group ( H) attached to a carbon chain. A phenol contains a hydroxyl group ( H) attached to a benzene ring.

More information

Copyright 2010 Pearson Education, Inc. Chapter Fourteen 1

Copyright 2010 Pearson Education, Inc. Chapter Fourteen 1 An alcohol has an OH bonded to an alkyl group; a phenol has an OH bonded directly to an aromatic ring; and an ether has an O bonded to two organic groups. Chapter Fourteen 1 Ethyl alcohol, dimethyl ether,

More information

INTRODUCTION TO ORGANIC NOMENCLATURE

INTRODUCTION TO ORGANIC NOMENCLATURE INTRDUCTIN T RGANIC NMENCLATURE ALKANES, HYDRCARBNS, and FUNCTINAL GRUPS. All organic compounds are made up of at least carbon and hydrogen. The most basic type of organic compound is one made up exclusively

More information

ALKENES, ALKYNES and AROMATIC COMPOUNDS Chapter 13

ALKENES, ALKYNES and AROMATIC COMPOUNDS Chapter 13 ALKENES, ALKYNES and AROMATIC COMPOUNDS Chapter 13 13.1 Introduction An ALKENE is a hydrocarbon with a double C bond that looks like C=C An ALKYNE is a hydrocarbon with a triple C bond that looks like

More information

Unit 2: Nature s Chemistry

Unit 2: Nature s Chemistry Unit 2: Nature s Chemistry 1. A Fuel is a substance which burns giving out energy. 2. Oxygen is needed for anything to burn 3. Combustion is another name for burning Test for Oxygen - Relights a glowing

More information

Name Date Class STUDY GUIDE FOR CONTENT MASTERY. Alkanes In your textbook, read about organic chemistry, hydrocarbons, and straight-chain alkanes.

Name Date Class STUDY GUIDE FOR CONTENT MASTERY. Alkanes In your textbook, read about organic chemistry, hydrocarbons, and straight-chain alkanes. ydrocarbons Section 22.1 Alkanes In your textbook, read about organic chemistry, hydrocarbons, and straight-chain alkanes. Use each of the terms below just once to complete the passage. hydrocarbons homologous

More information

Alkane Structures (B&P 3.1, 3.2, 3.4)

Alkane Structures (B&P 3.1, 3.2, 3.4) Elements of rganic Chemistry CM 201, Dr. Laurie S. Starkey, Cal Poly Pomona Chapter 3: Alkanes and Cycloalkanes 3-1 Alkane Structures (B&P 3.1, 3.2, 3.4) Alkanes are saturated hydrocarbons (only carbon

More information

Chapter 5 Classification of Organic Compounds by Solubility

Chapter 5 Classification of Organic Compounds by Solubility Chapter 5 Classification of Organic Compounds by Solubility Deductions based upon interpretation of simple solubility tests can be extremely useful in organic structure determination. Both solubility and

More information

1/19/2008. 3-ethylpentane

1/19/2008. 3-ethylpentane Nomenclature: Organic Chemistry ydrocarbon chains where all the bonds between carbons are SINGLE bonds Name uses the ending ane Examples: Methane ane,, Propane, Butane ane, Octane, 2-methylpent methylpentane

More information

ORGANIC COMPOUNDS IN THREE DIMENSIONS

ORGANIC COMPOUNDS IN THREE DIMENSIONS (adapted from Blackburn et al., Laboratory Manual to Accompany World of hemistry, 2 nd ed., (1996) Saunders ollege Publishing: Fort Worth) Purpose: To become familiar with organic molecules in three dimensions

More information

20.1 Organic Chemistry

20.1 Organic Chemistry 20.1 rganic hemistry An Introduction to nomenclatures, structures and reactions Dr. Fred mega Garces hemistry 201 Miramar ollege 1 rganic hemistry utline rganic hem and the arbon atom Atoms in rganic ompounds;

More information

Calculating the Degrees of Unsaturation From a Compound s Molecular Formula

Calculating the Degrees of Unsaturation From a Compound s Molecular Formula Calculating the Degrees of Unsaturation From a Compound s Molecular Formula Alkanes have the molecular formula C n. Alkanes are saturated hydrocarbons because each member of the family has the maximum

More information

Chapter 2 Organic Chem: Alkanes & Cycloalkanes

Chapter 2 Organic Chem: Alkanes & Cycloalkanes Chapter 2 Organic Chem: Alkanes & Cycloalkanes Objectives: 1. Differentiate between saturated and unsaturated hydrocarbons, alkanes and cycloalkanes. 2. Draw, identify, determine and name isomers: a. Stereoisomers

More information

Chemistry B11 Chapters Alkanes, Alkenes, Alkynes and Benzene

Chemistry B11 Chapters Alkanes, Alkenes, Alkynes and Benzene Chemistry B11 Chapters 10-13 Alkanes, Alkenes, Alkynes and Benzene Organic compounds: organic chemistry is the chemistry of carbon and only a few other elements-chiefly, hydrogen, oxygen, nitrogen, sulfur,

More information

Question (3): What are the different types of covalent bonds found in carbons compounds? Briefly explain with examples.

Question (3): What are the different types of covalent bonds found in carbons compounds? Briefly explain with examples. CLASS: X NCERT (CBSE) Chemistry: For Class 10 Page : 1 Question (1): What is organic chemistry? Organic chemistry is the study of carbon compounds of living matter i.e., plants and animals (CO 2, carbonates,

More information

Lab Workshop 1: Nomenclature of alkane and cycloalkanes

Lab Workshop 1: Nomenclature of alkane and cycloalkanes Lab Workshop 1: Nomenclature of alkane and cycloalkanes Each student work group choose a Leader (reads activity out loud, poses questions to group), Facilitator (makes sure everyone is participating equally,

More information

2.8 IUPAC Nomenclature of Unbranched Alkanes

2.8 IUPAC Nomenclature of Unbranched Alkanes 2.8 IUPA Nomenclature of Unbranched Alkanes Table 2.4 IUPA Names of Unbranched Alkanes Retained: methane ethane propane butane 4 3 3 3 2 3 3 2 2 3 Table 2.4 IUPA Names of Unbranched Alkanes Note: n-prefix

More information

Chapter 18: Organic Chemistry

Chapter 18: Organic Chemistry h 18 Page 1 hapter 18: rganic hemistry rganic chemistry is a branch of chemistry that focuses on compounds that contain carbon (Exceptions:, 2, 3 2-, and N - ) Even though organic compounds only contain

More information

Regents Review Organic Worksheet Mr. Beauchamp

Regents Review Organic Worksheet Mr. Beauchamp Regents Review Mr. Beauchamp 1. Which general formula represents t he homologous serie s of hydrocarbons that includes the compound l-heptyne? 10. Which formula represents an unsatur ated hydrocarbon?

More information

Alkenes and Alkynes. Chapter 1.2

Alkenes and Alkynes. Chapter 1.2 Alkenes and Alkynes Chapter 1.2 Unsaturated Hydrocarbons Alkenes and alkynes are unsaturated hydrocarbons An alkene is a hydrocarbon that contains at least one carbon-carbon double bond An alkyne is a

More information

Hydrocarbon Frameworks. Alkanes

Hydrocarbon Frameworks. Alkanes Hydrocarbon Frameworks. Alkanes SUMMARY Section 2.1 Section 2.2 Section 2.3 The classes of hydrocarbons are alkanes, alkenes, alkynes, and arenes. Alkanes are hydrocarbons in which all of the bonds are

More information

MOLECULAR REPRESENTATIONS AND INFRARED SPECTROSCOPY

MOLECULAR REPRESENTATIONS AND INFRARED SPECTROSCOPY MLEULAR REPRESENTATINS AND INFRARED SPETRSPY A STUDENT SULD BE ABLE T: 1. Given a Lewis (dash or dot), condensed, bond-line, or wedge formula of a compound draw the other representations. 2. Give examples

More information

Chapter 4 Introduction to Organic Compounds

Chapter 4 Introduction to Organic Compounds Chapter 4 Introduction to Organic Compounds Outline 4.1 Alkanes: The Simplest Organic Compounds 4.2 Representing Structures of Organic Compounds 4.3 Families of Compounds Functional Groups 4.4 Nomenclature

More information

Chapter 4 Alkanes and Cycloalkanes. Structure, Nomenclature and Conformations

Chapter 4 Alkanes and Cycloalkanes. Structure, Nomenclature and Conformations hapter 4 Alkanes and ycloalkanes Structure, Nomenclature and onformations hapter 4 arbon Bonding ydrocarbons The Simplest lass of Organic ompounds A. ontain only arbon and ydrogen B. arbon can bond in

More information

Organic Nomenclature for the NSW HSC RACI NSW Chemical Education Group date: Jan 2007 edited: Jan 2013

Organic Nomenclature for the NSW HSC RACI NSW Chemical Education Group date: Jan 2007 edited: Jan 2013 Organic Nomenclature for the NSW HSC RACI NSW Chemical Education Group date: Jan 2007 edited: Jan 2013 This RACI nomenclature document is being reissued due to growing concerns that teachers of chemistry

More information

Nomenclature of Organic Molecules Dr. Carl Hoeger

Nomenclature of Organic Molecules Dr. Carl Hoeger Nomenclature of rganic Molecules Dr. Carl oeger Introduction Nomenclature, as you might expect, is an simple yet important topic in chemistry. Without a standardized system of nomenclature scientists would

More information

Chapter 12 Organic Compounds with Oxygen and Sulfur

Chapter 12 Organic Compounds with Oxygen and Sulfur Chapter 12 Organic Compounds with Oxygen and Sulfur 1 Alcohols An alcohol contains a hydroxyl group ( OH) that replaces a hydrogen atom in a hydrocarbon. A phenol contains a hydroxyl group ( OH) attached

More information

Unit VII Compound Formula Writing and Nomenclature Review Sheet. Chapter 6: Basic Naming & Formula Writing

Unit VII Compound Formula Writing and Nomenclature Review Sheet. Chapter 6: Basic Naming & Formula Writing Unit VII Compound Formula Writing and Nomenclature Review Sheet Chapter 6: Basic Naming & Formula Writing 1. Distinguish among: a. Atoms b. Molecules: combinations of covalently bonded nonmetals c. Formula

More information

ALKANE FORMULAS. Chapter 3 Structure and Stereochemistry of Alkanes. Lower Membered Alkanes trivial (common) names CH 3 CH 3 CH 3 CH 2 CH 3 ETHANE

ALKANE FORMULAS. Chapter 3 Structure and Stereochemistry of Alkanes. Lower Membered Alkanes trivial (common) names CH 3 CH 3 CH 3 CH 2 CH 3 ETHANE Organic hemistry, 5 th Edition L. G. Wade, Jr. hapter 3 Structure and Stereochemistry of Alkanes ALKANE FORMULAS Four carbon/or hydogen atoms bonded to each carbon atom All - single bonds Ratio: n 2n+2

More information

Organic Functional Groups Chapter 7. Alcohols, Ethers and More

Organic Functional Groups Chapter 7. Alcohols, Ethers and More Organic Functional Groups Chapter 7 Alcohols, Ethers and More 1 What do you do when you are in Pain? What do you do when you are in a lot of pain? 2 Functional Groups A functional group is an atom, groups

More information

Structural Isomers Just how many structures can you make from a simple formula?

Structural Isomers Just how many structures can you make from a simple formula? Structural Isomers Just how many structures can you make from a simple formula?. methane: 4 condensed formula 2D formula 3D formula 4 methane 2. ethane: 2 6 nce the two carbons are connected, there are

More information

BASIC NOMENCLATURE. The names of the groups you must be able to recognize and draw are:

BASIC NOMENCLATURE. The names of the groups you must be able to recognize and draw are: A STUDENT SHOULD BE ABLE TO: BASI NOMENLATURE 1. Give examples of, and recognize when given the structure, representatives of the following classes of compounds. Alkyl halides (1, 2, 3 ) Alcohols (1, 2,

More information

Chapter 13 Organic Chemistry

Chapter 13 Organic Chemistry Chapter 13 Organic Chemistry 13-1. Carbon Bonds 13-2. Alkanes 13-3. Petroleum Products 13-4. Structural Formulas 13-5. Isomers 13-6. Unsaturated Hydrocarbons 13-7. Benzene 13-8. Hydrocarbon Groups 13-9.

More information

ALCOHOLS: Properties & Preparation

ALCOHOLS: Properties & Preparation ALLS: Properties & Preparation General formula: R-, where R is alkyl or substitued alkyl. Ar-: phenol - different properties. Nomenclature 1. ommon names: Name of alkyl group, followed by word alcohol.

More information

Fuels. sea bed. land. 7. When sulfur dioxide reacts with water in the atmosphere, acid rain is produced.

Fuels. sea bed. land. 7. When sulfur dioxide reacts with water in the atmosphere, acid rain is produced. Fuels 1. What is meant by the term fuel? 2. Name the gas required for a fuel to burn. 3. Give another name for burning. 3. What is meant by the term exothermic? 4. Oil is a fossil fuel. Name another two

More information

Organic Chemistry. O1: Ways of representing organic molecules. Dr Amanda Rousseau C503. 1. Molecular formula

Organic Chemistry. O1: Ways of representing organic molecules. Dr Amanda Rousseau C503. 1. Molecular formula O1: Ways of representing organic molecules Organic Chemistry Dr Amanda Rousseau C503 Chemistry the Central Science - Brown (Chapter 24) Extra reading: Organic Chemistry McMurry (any edition) Self study:

More information

PRACTICE PROBLEMS, CHAPTERS 1-3

PRACTICE PROBLEMS, CHAPTERS 1-3 PRATIE PRBLEMS, APTERS 1-3 (overed from h. 3: Alkane and Alkyl alide nomenclature only) 1. The atomic number of boron is 5. The correct electronic configuration of boron is: A. 1s 2 2s 3 B. 1s 2 2p 3.

More information

Basic definitions for organic chemistry

Basic definitions for organic chemistry rganic Chemistry - Introduction F 1 Basic definitions for organic chemistry Scope rganic chemistry is a vast subject so is split it into small sections for study. This is done by studying compounds which

More information

2/4/2011. 3.4 Naming Alkanes. Naming Alkanes. Naming Alkanes

2/4/2011. 3.4 Naming Alkanes. Naming Alkanes. Naming Alkanes 3.4 Systematic nomenclature devised by the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) Name has four parts 1. Prefix which specifies the location of functional groups and other substituents

More information

Chapter 23 Organic Chemistry

Chapter 23 Organic Chemistry hapter 3 rganic hemistry 3.1-3.3, 3.5, 3.8-3.10 ydrocarbons, Alkanes: ecognizing rganic Structures ydrocarbons: Alkanes, Alkenes and Alkynes: ecognizing Isomers and Basic Naming of ydrocarbons Identifying

More information

SECTION 6 NOMENCLATURE AND STRUCTURE OF ORGANIC COMPOUNDS

SECTION 6 NOMENCLATURE AND STRUCTURE OF ORGANIC COMPOUNDS 6-1 SECTIN 6 NMENCLATURE AND STRUCTURE F RGANIC CMPUNDS Many organic compounds have common names which have arisen historically, or have been given to them when the compound has been isolated from a natural

More information

Ch17_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Ch17_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch17_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which molecule is a carboxylic acid? A) 1) B) C) D) E) CH3 CH2 CH2 NH2 2) Which molecule

More information