Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel"

Transcription

1 Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. Which one of the following statements concerning the magnetic force on a charged particle in a magnetic field is true? A) The magnetic force is a maximum if the particle is stationary. B) The magnetic force is zero if the particle moves perpendicular to the field. C) The magnetic force is a maximum if the particle moves parallel to the field. D) The magnetic force acts in the direction of motion for a positively charged particle. E) The magnetic force depends on the component of the particle's velocity that is perpendicular to the field. 2. A proton traveling due west in a region that contains only a magnetic field experiences a vertically upward force (away from the surface of the earth). What is the direction of the magnetic field? A) north B) east C) south D) west E) down 3. A charged particle is launched with a velocity of m/s at an angle of 35 with respect to a T magnetic field. If the magnetic field exerts a force of N on the particle, determine the magnitude of the charge on the particle. A) 11 µc B) 15 µc C) 19 µc D) 23 µc E) 27 µc Page 1

2 4. A particle with a mass of kg and a charge of C is accelerated from rest through a potential difference of V. The particle then enters a uniform 1.60-T magnetic field. If the particle's velocity is perpendicular to the magnetic field at all times, what is the magnitude of the magnetic force exerted on the particle? A) zero newtons B) N C) N D) N E) N 5. An electron traveling horizontally enters a region where a uniform magnetic field is directed into the plane of the paper as shown. Which one of the following phrases most accurately describes the motion of the electron once it has entered the field? A) upward and parabolic B) upward and circular C) downward and circular D) upward, along a straight line E) downward and parabolic Page 2

3 6. A mass spectrometer is used to separate two isotopes of uranium with masses m1 and m2 where m2 > m1. The two types of uranium atom exit an ion source S with the same charge of +e and are accelerated through a potential difference V. The charged atoms then enter a constant, uniform magnetic field B as shown. If r1 = m and r2 = m, what is the value of the ratio m1/m2? A) B) C) D) E) A long, straight wire carries a 6.0-A current that is directed in the positive x direction. When a uniform magnetic field is applied perpendicular to a 3.0-m segment of the wire, the magnetic force on the segment is 0.36 N, directed in the negative y direction, as shown. What are the magnitude and direction of the magnetic field? A) T, out of the paper B) T, into the paper C) T, out of the paper D) T, into the paper E) 0.65 T, out of the paper 8. A current-carrying, rectangular coil of wire is placed in a magnetic field. The magnitude of the torque on the coil is not dependent upon which one of the following quantities? A) the magnitude of the current in the loop B) the direction of the current in the loop C) the length of the sides of the loop D) the area of the loop E) the orientation of the loop Page 3

4 9. A circular coil consists of 5 loops each of diameter 1.0 m. The coil is placed in an external magnetic field of 0.5 T. When the coil carries a current of 4.0 A, a torque of magnitude 3.93 N-m acts on it. Determine the angle between the normal to the plane of the coil and the direction of the magnetic field. A) 0 B) 30 C) 45 D) 60 E) A coil consists of 240 circular loops, each of radius m, and carries a current of 2.2 A. Determine the magnetic moment of the coil. A) 0.21 A m 2 B) 0.65 A m 2 C) 3.2 A m 2 D) 15 A m 2 E) 23 A m A solenoid of length m and radius m is comprised of 440 turns of wire. Determine the magnitude of the magnetic field at the center of the solenoid when it carries a current of 12.0 A. A) T B) T C) T D) T E) zero tesla Page 4

5 12. The drawing shows two long, thin wires that carry currents in the positive z direction. Both wires are parallel to the z axis. The 50-A wire is in the x-z plane and is 5 m from the z axis. The 40-A wire is in the y-z plane and is 4 m from the z axis. What is the magnitude of the magnetic field at the origin? A) zero tesla B) T C) T D) T E) T 13. A conducting loop of wire is placed in a magnetic field that is normal to the plane of the loop. Which one of the following actions will not result in an induced current in the loop? A) Rotate the loop about an axis that is parallel to the field and passes through the center of the loop. B) Increase the strength of the magnetic field. C) Decrease the area of the loop. D) Decrease the strength of the magnetic field. E) Rotate the loop about an axis that is perpendicular to the field and passes through the center of the loop. Page 5

6 14. A conducting bar moves to the left at a constant speed v on two conducting rails joined at the left as shown. As a result of the bar moving through a constant magnetic field, a current I is induced in the indicated direction. Which one of the following directions is that of the magnetic field? A) toward the right B) toward the left C) parallel to the long axis of the bar D) into the page E) out of the page 15. A 1.2-kg rod that has a length of 1.0 m and a resistance of 5.0 Ω slides with constant speed down a pair of frictionless vertical conducting rails that are joined at the bottom. Other than the rod, the rest of the circuit is resistanceless. A uniform magnetic field of magnitude 3.0 T is perpendicular to the plane formed by the rod and the rails as shown. Determine the speed of the rod. A) 0.38 m/s B) 0.90 m/s C) 2.6 m/s D) 6.5 m/s E) 8.7 m/s Page 6

7 16. The Earth's magnetic field passes through a square tabletop with a magnitude of T and is directed at an angle of 165 relative to the normal of the tabletop. If the tabletop has 1.50-m sides, what is the magnitude of the magnetic flux through it? A) Wb B) Wb C) Wb D) Wb E) Wb 17. A circular copper loop is placed perpendicular to a uniform magnetic field of 0.75 T. Due to external forces, the area of the loop decreases at a rate of m 2 /s. Determine the induced emf in the loop. A) V B) V C) V D) V E) 3.1 V 18. A uniform magnetic field passes through two areas, A1 and A2. The angles between the magnetic field and the normals of areas A1 and A2 are 30.0 and 60.0, respectively. If the magnetic flux through the two areas is the same, what is the ratio A1/A2? A) B) C) 1.00 D) 1.23 E) A 250-turn solenoid carries a current of 9.0 A. The radius of the solenoid is m; and its length is 0.14 m. Determine the magnetic flux through the circular crosssectional area at the center of the solenoid. A) Wb B) Wb C) Wb D) Wb E) Wb Page 7

8 Use the following to answer questions 20-22: The figure shows a uniform, 3.0-T magnetic field that is normal to the plane of a conducting, circular loop with a resistance of 1.5 Ω and a radius of m. The magnetic field is directed out of the paper as shown. Note: The area of the non-circular portion of the wire is considered negligible compared to that of the circular loop. 20. What is the magnitude of the average induced emf in the loop if the magnitude of the magnetic field is doubled in 0.4 s? A) 0.43 V B) 0.65 V C) V D) V E) V 21. What is the average current around the loop if the magnitude of the magnetic field is doubled in 0.4 s? A) A, clockwise B) A, clockwise C) A, counterclockwise D) A, clockwise E) A, counterclockwise 22. If the magnetic field is held constant at 3.0 T and the loop is pulled out of the region that contains the field in 0.2 s, what is the magnitude of the average induced emf in the loop? A) V B) V C) V D) V E) V Page 8

9 23. The current in a solenoid is decreased to one-half of its original value. Which one of the following statements is true concerning the self-inductance of the solenoid? A) The self-inductance does not change. B) The self-inductance increases by a factor of two. C) The self-inductance decreases by a factor of two. D) The self-inductance increases by a factor of four. E) The self-inductance decreases by a factor of four. 24. Determine the energy stored in a H inductor that carries a 1.50-A current. A) J B) J C) J D) J E) J 25. A transformer changes 120 V across the primary to 1200 V across the secondary. If the secondary coil has 800 turns, how many turns does the primary coil have? A) 40 B) 80 C) 100 D) 400 E) 4000 Page 9

10 Answer Key 1. E 2. C 3. C 4. E 5. C 6. C 7. A 8. B 9. B 10. C 11. A 12. C 13. A 14. E 15. D 16. A 17. D 18. A 19. C 20. C 21. D 22. C 23. A 24. D 25. B Page 10

physics 112N magnetic fields and forces

physics 112N magnetic fields and forces physics 112N magnetic fields and forces bar magnet & iron filings physics 112N 2 bar magnets physics 112N 3 the Earth s magnetic field physics 112N 4 electro -magnetism! is there a connection between electricity

More information

Last Name: First Name: Physics 102 Spring 2006: Exam #2 Multiple-Choice Questions 1. A charged particle, q, is moving with speed v perpendicular to a uniform magnetic field. A second identical charged

More information

Induced voltages and Inductance Faraday s Law

Induced voltages and Inductance Faraday s Law Induced voltages and Inductance Faraday s Law concept #1, 4, 5, 8, 13 Problem # 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 13, 15, 24, 23, 25, 31, 32a, 34, 37, 41, 43, 51, 61 Last chapter we saw that a current produces a magnetic

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

Eðlisfræði 2, vor 2007

Eðlisfræði 2, vor 2007 [ Assignment View ] [ Pri Eðlisfræði 2, vor 2007 28. Sources of Magnetic Field Assignment is due at 2:00am on Wednesday, March 7, 2007 Credit for problems submitted late will decrease to 0% after the deadline

More information

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013 PHY11 #8 Midterm I 3.06.013 AP Physics- Newton s Laws AP Exam Multiple Choice Questions #1 #4 1. When the frictionless system shown above is accelerated by an applied force of magnitude F, the tension

More information

Faraday s Law of Induction

Faraday s Law of Induction Chapter 10 Faraday s Law of Induction 10.1 Faraday s Law of Induction...10-10.1.1 Magnetic Flux...10-3 10.1. Lenz s Law...10-5 10. Motional EMF...10-7 10.3 Induced Electric Field...10-10 10.4 Generators...10-1

More information

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator.

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. PHYS 222 Spring 2012 Final Exam Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. NAME: (all questions with equal weight) 1. If the distance between two point charges is tripled, the

More information

Inductance. Motors. Generators

Inductance. Motors. Generators Inductance Motors Generators Self-inductance Self-inductance occurs when the changing flux through a circuit arises from the circuit itself. As the current increases, the magnetic flux through a loop due

More information

Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1

Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1 Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1 Exam 1H Rev Ques.doc - 1 - Section: 1 7 Topic: General Properties of Vectors Type: Conceptual 1 Given vector A, the vector 3 A A) has a magnitude 3 times that

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering

Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering Homework #11 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering 2. A circular coil has a 10.3 cm radius and consists of 34 closely wound turns of wire. An externally produced magnetic field of

More information

Problem 1 (25 points)

Problem 1 (25 points) MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics 8.02 Spring 2012 Exam Three Solutions Problem 1 (25 points) Question 1 (5 points) Consider two circular rings of radius R, each perpendicular

More information

Quiz: Work and Energy

Quiz: Work and Energy Quiz: Work and Energy A charged particle enters a uniform magnetic field. What happens to the kinetic energy of the particle? (1) it increases (2) it decreases (3) it stays the same (4) it changes with

More information

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B Practice Midterm 1 1) When a parachutist jumps from an airplane, he eventually reaches a constant speed, called the terminal velocity. This means that A) the acceleration is equal to g. B) the force of

More information

VELOCITY, ACCELERATION, FORCE

VELOCITY, ACCELERATION, FORCE VELOCITY, ACCELERATION, FORCE velocity Velocity v is a vector, with units of meters per second ( m s ). Velocity indicates the rate of change of the object s position ( r ); i.e., velocity tells you how

More information

Exam 2 is at 7 pm tomorrow Conflict is at 5:15 pm in 151 Loomis

Exam 2 is at 7 pm tomorrow Conflict is at 5:15 pm in 151 Loomis * By request, but I m not vouching for these since I didn t write them Exam 2 is at 7 pm tomorrow Conflict is at 5:15 pm in 151 Loomis There are extra office hours today & tomorrow Lots of practice exams

More information

Newton s Law of Motion

Newton s Law of Motion chapter 5 Newton s Law of Motion Static system 1. Hanging two identical masses Context in the textbook: Section 5.3, combination of forces, Example 4. Vertical motion without friction 2. Elevator: Decelerating

More information

MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics. 8.02 Spring 2013 Conflict Exam Two Solutions

MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics. 8.02 Spring 2013 Conflict Exam Two Solutions MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics 802 Spring 2013 Conflict Exam Two Solutions Problem 1 (25 points): answers without work shown will not be given any credit A uniformly charged

More information

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013 PHYSICS HOMEWORK SOLUTION #0 April 8, 203 0. Find the net torque on the wheel in the figure below about the axle through O, taking a = 6.0 cm and b = 30.0 cm. A torque that s produced by a force can be

More information

Chapter 7: Momentum and Impulse

Chapter 7: Momentum and Impulse Chapter 7: Momentum and Impulse 1. When a baseball bat hits the ball, the impulse delivered to the ball is increased by A. follow through on the swing. B. rapidly stopping the bat after impact. C. letting

More information

Kinetic Energy (A) stays the same stays the same (B) increases increases (C) stays the same increases (D) increases stays the same.

Kinetic Energy (A) stays the same stays the same (B) increases increases (C) stays the same increases (D) increases stays the same. 1. A cart full of water travels horizontally on a frictionless track with initial velocity v. As shown in the diagram, in the back wall of the cart there is a small opening near the bottom of the wall

More information

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Conceptual Questions 1) Which of Newton's laws best explains why motorists should buckle-up? A) the first law

More information

Eðlisfræði 2, vor 2007

Eðlisfræði 2, vor 2007 [ Assignment View ] [ Print ] Eðlisfræði 2, vor 2007 30. Inductance Assignment is due at 2:00am on Wednesday, March 14, 2007 Credit for problems submitted late will decrease to 0% after the deadline has

More information

MFF 3a: Charged Particle and a Straight Current-Carrying Wire... 2

MFF 3a: Charged Particle and a Straight Current-Carrying Wire... 2 MFF 3a: Charged Particle and a Straight Current-Carrying Wire... 2 MFF3a RT1: Charged Particle and a Straight Current-Carrying Wire... 3 MFF3a RT2: Charged Particle and a Straight Current-Carrying Wire...

More information

Solution Derivations for Capa #11

Solution Derivations for Capa #11 Solution Derivations for Capa #11 1) A horizontal circular platform (M = 128.1 kg, r = 3.11 m) rotates about a frictionless vertical axle. A student (m = 68.3 kg) walks slowly from the rim of the platform

More information

Chapter 3.8 & 6 Solutions

Chapter 3.8 & 6 Solutions Chapter 3.8 & 6 Solutions P3.37. Prepare: We are asked to find period, speed and acceleration. Period and frequency are inverses according to Equation 3.26. To find speed we need to know the distance traveled

More information

HW Set VI page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions

HW Set VI page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions HW Set VI page 1 of 9 10-30 A 10 g bullet moving directly upward at 1000 m/s strikes and passes through the center of mass of a 5.0 kg block initially at rest (Fig. 10-33 ). The bullet emerges from the

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) A person on a sled coasts down a hill and then goes over a slight rise with speed 2.7 m/s.

More information

Chapter 07 Test A. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Chapter 07 Test A. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Chapter 07 Test A Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. An example of a vector quantity is: a. temperature. b. length. c. velocity.

More information

At the skate park on the ramp

At the skate park on the ramp At the skate park on the ramp 1 On the ramp When a cart rolls down a ramp, it begins at rest, but starts moving downward upon release covers more distance each second When a cart rolls up a ramp, it rises

More information

Objectives. Capacitors 262 CHAPTER 5 ENERGY

Objectives. Capacitors 262 CHAPTER 5 ENERGY Objectives Describe a capacitor. Explain how a capacitor stores energy. Define capacitance. Calculate the electrical energy stored in a capacitor. Describe an inductor. Explain how an inductor stores energy.

More information

Physics 6C, Summer 2006 Homework 2 Solutions

Physics 6C, Summer 2006 Homework 2 Solutions Physics 6C, Summer 006 Homework Solutions All problems are from the nd edition of Walker. Numerical values are different for each student. Chapter 3 Problems. Figure 3-30 below shows a circuit containing

More information

Angular acceleration α

Angular acceleration α Angular Acceleration Angular acceleration α measures how rapidly the angular velocity is changing: Slide 7-0 Linear and Circular Motion Compared Slide 7- Linear and Circular Kinematics Compared Slide 7-

More information

Lecture 22. Inductance. Magnetic Field Energy. Outline:

Lecture 22. Inductance. Magnetic Field Energy. Outline: Lecture 22. Inductance. Magnetic Field Energy. Outline: Self-induction and self-inductance. Inductance of a solenoid. The energy of a magnetic field. Alternative definition of inductance. Mutual Inductance.

More information

12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance?

12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance? 12. The current in an inductor is changing at the rate of 100 A/s, and the inductor emf is 40 V. What is its self-inductance? From Equation 32-5, L = -E=(dI =dt) = 40 V=(100 A/s) = 0.4 H. 15. A cardboard

More information

Electromagnetism Laws and Equations

Electromagnetism Laws and Equations Electromagnetism Laws and Equations Andrew McHutchon Michaelmas 203 Contents Electrostatics. Electric E- and D-fields............................................. Electrostatic Force............................................2

More information

Physics Notes Class 11 CHAPTER 3 MOTION IN A STRAIGHT LINE

Physics Notes Class 11 CHAPTER 3 MOTION IN A STRAIGHT LINE 1 P a g e Motion Physics Notes Class 11 CHAPTER 3 MOTION IN A STRAIGHT LINE If an object changes its position with respect to its surroundings with time, then it is called in motion. Rest If an object

More information

Lecture 07: Work and Kinetic Energy. Physics 2210 Fall Semester 2014

Lecture 07: Work and Kinetic Energy. Physics 2210 Fall Semester 2014 Lecture 07: Work and Kinetic Energy Physics 2210 Fall Semester 2014 Announcements Schedule next few weeks: 9/08 Unit 3 9/10 Unit 4 9/15 Unit 5 (guest lecturer) 9/17 Unit 6 (guest lecturer) 9/22 Unit 7,

More information

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives Physics 9e/Cutnell correlated to the College Board AP Physics 1 Course Objectives Big Idea 1: Objects and systems have properties such as mass and charge. Systems may have internal structure. Enduring

More information

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity.

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. 5. Forces and Motion-I 1 Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. Newton's First Law: Consider a body on which no net force acts. If the body is at rest, it will

More information

Supplemental Questions

Supplemental Questions Supplemental Questions The fastest of all fishes is the sailfish. If a sailfish accelerates at a rate of 14 (km/hr)/sec [fwd] for 4.7 s from its initial velocity of 42 km/h [fwd], what is its final velocity?

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 20] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

Linear DC Motors. 15.1 Magnetic Flux. 15.1.1 Permanent Bar Magnets

Linear DC Motors. 15.1 Magnetic Flux. 15.1.1 Permanent Bar Magnets Linear DC Motors The purpose of this supplement is to present the basic material needed to understand the operation of simple DC motors. This is intended to be used as the reference material for the linear

More information

Chapter 11 Equilibrium

Chapter 11 Equilibrium 11.1 The First Condition of Equilibrium The first condition of equilibrium deals with the forces that cause possible translations of a body. The simplest way to define the translational equilibrium of

More information

April 1. Physics 272. Spring 2014 http://www.phys.hawaii.edu/~philipvd/pvd_14_spring_272_uhm.html. Prof. Philip von Doetinchem philipvd@hawaii.

April 1. Physics 272. Spring 2014 http://www.phys.hawaii.edu/~philipvd/pvd_14_spring_272_uhm.html. Prof. Philip von Doetinchem philipvd@hawaii. Physics 272 April 1 Spring 2014 http://www.phys.hawaii.edu/~philipvd/pvd_14_spring_272_uhm.html Prof. Philip von Doetinchem philipvd@hawaii.edu Phys272 - Spring 14 - von Doetinchem - 164 Summary Gauss's

More information

Slide 1 / 26. Inductance. 2011 by Bryan Pflueger

Slide 1 / 26. Inductance. 2011 by Bryan Pflueger Slide 1 / 26 Inductance 2011 by Bryan Pflueger Slide 2 / 26 Mutual Inductance If two coils of wire are placed near each other and have a current passing through them, they will each induce an emf on one

More information

Midterm Solutions. mvr = ω f (I wheel + I bullet ) = ω f 2 MR2 + mr 2 ) ω f = v R. 1 + M 2m

Midterm Solutions. mvr = ω f (I wheel + I bullet ) = ω f 2 MR2 + mr 2 ) ω f = v R. 1 + M 2m Midterm Solutions I) A bullet of mass m moving at horizontal velocity v strikes and sticks to the rim of a wheel a solid disc) of mass M, radius R, anchored at its center but free to rotate i) Which of

More information

3600 s 1 h. 24 h 1 day. 1 day

3600 s 1 h. 24 h 1 day. 1 day Week 7 homework IMPORTANT NOTE ABOUT WEBASSIGN: In the WebAssign versions of these problems, various details have been changed, so that the answers will come out differently. The method to find the solution

More information

Learning Objectives for AP Physics

Learning Objectives for AP Physics Learning Objectives for AP Physics These course objectives are intended to elaborate on the content outline for Physics B and Physics C found in the AP Physics Course Description. In addition to the five

More information

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion:

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion: 11. Rotation Translational Motion: Motion of the center of mass of an object from one position to another. All the motion discussed so far belongs to this category, except uniform circular motion. Rotational

More information

Solution Derivations for Capa #11

Solution Derivations for Capa #11 Solution Derivations for Capa #11 Caution: The symbol E is used interchangeably for energy and EMF. 1) DATA: V b = 5.0 V, = 155 Ω, L = 8.400 10 2 H. In the diagram above, what is the voltage across the

More information

The Electric Field. Electric Charge, Electric Field and a Goofy Analogy

The Electric Field. Electric Charge, Electric Field and a Goofy Analogy . The Electric Field Concepts and Principles Electric Charge, Electric Field and a Goofy Analogy We all know that electrons and protons have electric charge. But what is electric charge and what does it

More information

An equivalent circuit of a loop antenna.

An equivalent circuit of a loop antenna. 3.2.1. Circuit Modeling: Loop Impedance A loop antenna can be represented by a lumped circuit when its dimension is small with respect to a wavelength. In this representation, the circuit parameters (generally

More information

8.012 Physics I: Classical Mechanics Fall 2008

8.012 Physics I: Classical Mechanics Fall 2008 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 8.012 Physics I: Classical Mechanics Fall 2008 For information about citing these materials or our Terms of Use, visit: http://ocw.mit.edu/terms. MASSACHUSETTS INSTITUTE

More information

HW Set II page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions

HW Set II page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions HW Set II page 1 of 9 4-50 When a large star becomes a supernova, its core may be compressed so tightly that it becomes a neutron star, with a radius of about 20 km (about the size of the San Francisco

More information

2. Orbits. FER-Zagreb, Satellite communication systems 2011/12

2. Orbits. FER-Zagreb, Satellite communication systems 2011/12 2. Orbits Topics Orbit types Kepler and Newton laws Coverage area Influence of Earth 1 Orbit types According to inclination angle Equatorial Polar Inclinational orbit According to shape Circular orbit

More information

COURSE: PHYSICS DEGREE: COMPUTER ENGINEERING year: 1st SEMESTER: 1st

COURSE: PHYSICS DEGREE: COMPUTER ENGINEERING year: 1st SEMESTER: 1st COURSE: PHYSICS DEGREE: COMPUTER ENGINEERING year: 1st SEMESTER: 1st WEEKLY PROGRAMMING WEE K SESSI ON DESCRIPTION GROUPS GROUPS Special room for LECTU PRAC session RES TICAL (computer classroom, audiovisual

More information

Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion

Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion Suggested Videos for Chapter 7 Prelecture Videos Describing Rotational Motion Moment of Inertia and Center of Gravity Newton s Second Law for Rotation Class

More information

KINEMATICS OF PARTICLES RELATIVE MOTION WITH RESPECT TO TRANSLATING AXES

KINEMATICS OF PARTICLES RELATIVE MOTION WITH RESPECT TO TRANSLATING AXES KINEMTICS OF PRTICLES RELTIVE MOTION WITH RESPECT TO TRNSLTING XES In the previous articles, we have described particle motion using coordinates with respect to fixed reference axes. The displacements,

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #4 March 15, 2007 Time: 90 minutes NAME: (Last) Please Print (Given) STUDENT NO.: LECTURE SECTION (please

More information

AS COMPETITION PAPER 2008

AS COMPETITION PAPER 2008 AS COMPETITION PAPER 28 Name School Town & County Total Mark/5 Time Allowed: One hour Attempt as many questions as you can. Write your answers on this question paper. Marks allocated for each question

More information

Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION

Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION Monday, January 13, 2014 1:00PM to 3:00PM Classical Physics Section 1. Classical Mechanics Two hours are permitted for the completion of

More information

SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS

SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS This work covers elements of the syllabus for the Engineering Council exams C105 Mechanical and Structural Engineering

More information

Lecture 6. Weight. Tension. Normal Force. Static Friction. Cutnell+Johnson: 4.8-4.12, second half of section 4.7

Lecture 6. Weight. Tension. Normal Force. Static Friction. Cutnell+Johnson: 4.8-4.12, second half of section 4.7 Lecture 6 Weight Tension Normal Force Static Friction Cutnell+Johnson: 4.8-4.12, second half of section 4.7 In this lecture, I m going to discuss four different kinds of forces: weight, tension, the normal

More information

Solving Simultaneous Equations and Matrices

Solving Simultaneous Equations and Matrices Solving Simultaneous Equations and Matrices The following represents a systematic investigation for the steps used to solve two simultaneous linear equations in two unknowns. The motivation for considering

More information

Fundamental Mechanics: Supplementary Exercises

Fundamental Mechanics: Supplementary Exercises Phys 131 Fall 2015 Fundamental Mechanics: Supplementary Exercises 1 Motion diagrams: horizontal motion A car moves to the right. For an initial period it slows down and after that it speeds up. Which of

More information

Answer, Key { Homework 6 { Rubin H Landau 1 This print-out should have 24 questions. Check that it is complete before leaving the printer. Also, multiple-choice questions may continue on the next column

More information

Chapter 9. particle is increased.

Chapter 9. particle is increased. Chapter 9 9. Figure 9-36 shows a three particle system. What are (a) the x coordinate and (b) the y coordinate of the center of mass of the three particle system. (c) What happens to the center of mass

More information

Orbital Mechanics. Angular Momentum

Orbital Mechanics. Angular Momentum Orbital Mechanics The objects that orbit earth have only a few forces acting on them, the largest being the gravitational pull from the earth. The trajectories that satellites or rockets follow are largely

More information

Mechanics lecture 7 Moment of a force, torque, equilibrium of a body

Mechanics lecture 7 Moment of a force, torque, equilibrium of a body G.1 EE1.el3 (EEE1023): Electronics III Mechanics lecture 7 Moment of a force, torque, equilibrium of a body Dr Philip Jackson http://www.ee.surrey.ac.uk/teaching/courses/ee1.el3/ G.2 Moments, torque and

More information

Inductance and Magnetic Energy

Inductance and Magnetic Energy Chapter 11 Inductance and Magnetic Energy 11.1 Mutual Inductance... 11-3 Example 11.1 Mutual Inductance of Two Concentric Coplanar Loops... 11-5 11. Self-Inductance... 11-5 Example 11. Self-Inductance

More information

Physics 53. Kinematics 2. Our nature consists in movement; absolute rest is death. Pascal

Physics 53. Kinematics 2. Our nature consists in movement; absolute rest is death. Pascal Phsics 53 Kinematics 2 Our nature consists in movement; absolute rest is death. Pascal Velocit and Acceleration in 3-D We have defined the velocit and acceleration of a particle as the first and second

More information

Force Concept Inventory

Force Concept Inventory Revised form 081695R Force Concept Inventory Originally published in The Physics Teacher, March 1992 by David Hestenes, Malcolm Wells, and Gregg Swackhamer Revised August 1995 by Ibrahim Halloun, Richard

More information

Think About This How do the generators located inside the dam convert the kinetic and potential energy of the water into electric energy?

Think About This How do the generators located inside the dam convert the kinetic and potential energy of the water into electric energy? What You ll Learn You will describe how changing magnetic fields can generate electric potential differences. You will apply this phenomenon to the construction of generators and transformers. Why It s

More information

AP Physics: Rotational Dynamics 2

AP Physics: Rotational Dynamics 2 Name: Assignment Due Date: March 30, 2012 AP Physics: Rotational Dynamics 2 Problem A solid cylinder with mass M, radius R, and rotational inertia 1 2 MR2 rolls without slipping down the inclined plane

More information

G U I D E T O A P P L I E D O R B I T A L M E C H A N I C S F O R K E R B A L S P A C E P R O G R A M

G U I D E T O A P P L I E D O R B I T A L M E C H A N I C S F O R K E R B A L S P A C E P R O G R A M G U I D E T O A P P L I E D O R B I T A L M E C H A N I C S F O R K E R B A L S P A C E P R O G R A M CONTENTS Foreword... 2 Forces... 3 Circular Orbits... 8 Energy... 10 Angular Momentum... 13 FOREWORD

More information

The Grange School Maths Department. Mechanics 1 OCR Past Papers

The Grange School Maths Department. Mechanics 1 OCR Past Papers The Grange School Maths Department Mechanics 1 OCR Past Papers June 2005 2 1 A light inextensible string has its ends attached to two fixed points A and B. The point A is vertically above B. A smooth ring

More information

B Answer: neither of these. Mass A is accelerating, so the net force on A must be non-zero Likewise for mass B.

B Answer: neither of these. Mass A is accelerating, so the net force on A must be non-zero Likewise for mass B. CTA-1. An Atwood's machine is a pulley with two masses connected by a string as shown. The mass of object A, m A, is twice the mass of object B, m B. The tension T in the string on the left, above mass

More information

Review Assessment: Lec 02 Quiz

Review Assessment: Lec 02 Quiz COURSES > PHYSICS GUEST SITE > CONTROL PANEL > 1ST SEM. QUIZZES > REVIEW ASSESSMENT: LEC 02 QUIZ Review Assessment: Lec 02 Quiz Name: Status : Score: Instructions: Lec 02 Quiz Completed 20 out of 100 points

More information

Dynamics of Iain M. Banks Orbitals. Richard Kennaway. 12 October 2005

Dynamics of Iain M. Banks Orbitals. Richard Kennaway. 12 October 2005 Dynamics of Iain M. Banks Orbitals Richard Kennaway 12 October 2005 Note This is a draft in progress, and as such may contain errors. Please do not cite this without permission. 1 The problem An Orbital

More information

Problem Set #8 Solutions

Problem Set #8 Solutions MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Physics Department 8.01L: Physics I November 7, 2015 Prof. Alan Guth Problem Set #8 Solutions Due by 11:00 am on Friday, November 6 in the bins at the intersection

More information

Projectile Motion 1:Horizontally Launched Projectiles

Projectile Motion 1:Horizontally Launched Projectiles A cannon shoots a clown directly upward with a speed of 20 m/s. What height will the clown reach? How much time will the clown spend in the air? Projectile Motion 1:Horizontally Launched Projectiles Two

More information

11.1. Objectives. Component Form of a Vector. Component Form of a Vector. Component Form of a Vector. Vectors and the Geometry of Space

11.1. Objectives. Component Form of a Vector. Component Form of a Vector. Component Form of a Vector. Vectors and the Geometry of Space 11 Vectors and the Geometry of Space 11.1 Vectors in the Plane Copyright Cengage Learning. All rights reserved. Copyright Cengage Learning. All rights reserved. 2 Objectives! Write the component form of

More information

Mini slide, Series MSN narrow version Ø 6-16 mm double-acting with magnetic piston cushioning: elastic with integrated ball rail guide

Mini slide, Series MSN narrow version Ø 6-16 mm double-acting with magnetic piston cushioning: elastic with integrated ball rail guide Piston rod cylinder uide cylinders ini slide, Series SN 1 Ambient temperature min./max. +0 C / +60 C edium Compressed air ax. particle size 5 µm Oil content of compressed air 0 mg/m³ - 1 mg/m³ Pressure

More information

8.2 Elastic Strain Energy

8.2 Elastic Strain Energy Section 8. 8. Elastic Strain Energy The strain energy stored in an elastic material upon deformation is calculated below for a number of different geometries and loading conditions. These expressions for

More information

The Big Idea. Key Concepts

The Big Idea. Key Concepts The Big Idea Acceleration is caused by force. All forces come in pairs because they arise in the interaction of two objects you can t hit without being hit back! The more force applied, the greater the

More information

Chapter 5: Circular Motion, the Planets, and Gravity

Chapter 5: Circular Motion, the Planets, and Gravity Chapter 5: Circular Motion, the Planets, and Gravity 1. Earth s gravity attracts a person with a force of 120 lbs. The force with which the Earth is attracted towards the person is A. Zero. B. Small but

More information

Physics Questions. 1. Which of the following numbers is given to four significant figures?

Physics Questions. 1. Which of the following numbers is given to four significant figures? Physics Questions Translational Motion 1. Which of the following numbers is given to four significant figures? a. 0.00020 b. 0.0020 c. 2.000 d. 2000 2. An auto travels at the rate of 25 km/h for 4.0 minutes,

More information

Module 22: Inductance and Magnetic Field Energy

Module 22: Inductance and Magnetic Field Energy Module 22: Inductance and Magnetic Field Energy 1 Module 22: Outline Self Inductance Energy in Inductors Circuits with Inductors: RL Circuit 2 Faraday s Law of Induction dφ = B dt Changing magnetic flux

More information

Physics 211 Lecture 4

Physics 211 Lecture 4 Physics 211 Lecture 4 Today's Concepts: Newton s Laws a) Acceleration is caused by forces b) Force changes momentum c) Forces always come in pairs d) Good reference frames Mechanics Lecture 4, Slide 1

More information

Edmund Li. Where is defined as the mutual inductance between and and has the SI units of Henries (H).

Edmund Li. Where is defined as the mutual inductance between and and has the SI units of Henries (H). INDUCTANCE MUTUAL INDUCTANCE If we consider two neighbouring closed loops and with bounding surfaces respectively then a current through will create a magnetic field which will link with as the flux passes

More information

PHY114 S11 Term Exam 3

PHY114 S11 Term Exam 3 PHY4 S Term Exam S. G. Rajeev Mar 2 20 2:0 pm to :45 pm PLEASE write your workshop number and your workshop leader s name at the top of your book, so that you can collect your graded exams at the workshop.

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 28] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

potential in the centre of the sphere with respect to infinity.

potential in the centre of the sphere with respect to infinity. Umeå Universitet, Fysik 1 Vitaly Bychkov Prov i fysik, Electricity and Waves, 2006-09-27, kl 16.00-22.00 Hjälpmedel: Students can use any book. Define the notations you are using properly. Present your

More information

7 TH GRADE SCIENCE REVIEW

7 TH GRADE SCIENCE REVIEW 7 TH GRADE SCIENCE REVIEW The motion of an object is always judged with respect to some other object or point. When an object changes position over time relative to a reference point, the object is in

More information

8. As a cart travels around a horizontal circular track, the cart must undergo a change in (1) velocity (3) speed (2) inertia (4) weight

8. As a cart travels around a horizontal circular track, the cart must undergo a change in (1) velocity (3) speed (2) inertia (4) weight 1. What is the average speed of an object that travels 6.00 meters north in 2.00 seconds and then travels 3.00 meters east in 1.00 second? 9.00 m/s 3.00 m/s 0.333 m/s 4.24 m/s 2. What is the distance traveled

More information

10.1 Quantitative. Answer: A Var: 50+

10.1 Quantitative. Answer: A Var: 50+ Chapter 10 Energy and Work 10.1 Quantitative 1) A child does 350 J of work while pulling a box from the ground up to his tree house with a rope. The tree house is 4.8 m above the ground. What is the mass

More information

1 of 7 9/5/2009 6:12 PM

1 of 7 9/5/2009 6:12 PM 1 of 7 9/5/2009 6:12 PM Chapter 2 Homework Due: 9:00am on Tuesday, September 8, 2009 Note: To understand how points are awarded, read your instructor's Grading Policy. [Return to Standard Assignment View]

More information