Atomic Theory. Unit 3 Development of the Atomic Theory. H. Cannon, C. Clapper and T. Guillot Klein High School

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Atomic Theory. Unit 3 Development of the Atomic Theory. H. Cannon, C. Clapper and T. Guillot Klein High School"

Transcription

1 Atomic Theory Unit 3 Development of the Atomic Theory 1. Where is the mass of the atom concentrated? In the nucleus 2. What is located in the nucleus? Neutrons and protons 3. What is the negative particle that orbits the nucleus? electrons 4. What is the sum of the protons and neutrons called? Mass number 5. With a neutral atom, what two items are equal in number? Protons and electrons 6. What is the term for any charged particle? ion 7. What is the term for the positively charged ion? cation 8. What is the term for the negatively charged ion? anion 9. What type of ion is formed when electrons are gained? anion 10. What type of ion is formed when electrons are lost? cation 11. How does atomic theory today differ from Dalton s theory? Today we know about ions and isotopes 12. Which model of the atom is based on the solution to the Schrodinger equation? Quantum mechanical model How is this different from the planetary model? Electrons are not in fixed orbitals Match each term from the experiments of J.J. Thomson with the correct description. 13. anode d a. an electrode with a negative charge 14. cathode a b. a glowing beam between electrodes 15. cathode ray b c. an electrode with a positive charge 16. electron d d. a negatively charged particle 17. The diagram shows electrons moving from left to right in a cathode-ray tube. Draw an arrow showing how the path of the electrons will be affected by the placement of the negatively and positively charged electrodes. H. Cannon, C. Clapper and T. Guillot Klein High School

2 18. Indicate the letter of each sentence that is true about atoms, matter and electric charge. a. All atoms have an electric charge. b. Electric charges are carried by particles of matter. c. Atoms always lose or gain charges in whole-number multiples of a single basic unit. d. When a given number of positively charged particles combine with an equal number of negatively charged particles, an electrically neutral particle is formed. 19. Indicate the letter next to the number of units of positive charge that remain if a hydrogen atom loses an electron. a. 0 b. 1 c. 2 d The positively charged subatomic particle that remains when a hydrogen atom loses an electron is called a(n) _proton. 21. What charge does a neutron carry? neutral 22. Indicate the letter of each sentence that is true about the nuclear theory of atoms suggested by Rutherford s experimental results. a. An atom is mostly empty space. b. All the positive charge of an atom is concentrated in a small central region called the nucleus. c. The nucleus is composed of protons and neutrons. d. The nucleus is large compared with the atom as a whole. e. Nearly all the mass of an atom is in its nucleus. 23. According to Bohr, electrons cannot reside at in the figure below a. point A c. point c b. point b d. point d 24. According to the quantum mechanical model, point D in the above figure represents (a) th e fixed position of an electron (b) the farthest position from the nucleus that an electron can be found (c)a position where an electron probably exists (d) a position where an electron cannot exist 25. What does the atomic number of an atom represent? Number of protons 3-2

3 Unit 4 Electron s in the atom Select the best possible response. 1.The type of charge on the nucleus is a. negative b. neutral c. positive 2. The number of protons in a neutral atom having 18 electrons is_ How many neutrons are in the isotope P-29? 14 A neutral atom of bromine has a mass number of It has_35_ protons. 5. It has_35_ electrons. 6. It has_45_ neutrons. 7. Its nuclear composition is_35 protons and 45 neutrons. One isotope of hydrogen has a mass of How many protons does it have? 1 9. How many neutrons does it have? 2 An atom with a +1 charge has atomic number 19 and mass number It has_19 protons. 11. It has 18 electrons. The anion of oxygen has a -2 charge. 12. How many electrons does it have?

4 An atom has a charge of +1 and has 10 neutrons with a mass number of What is its atomic number? How many electrons does it have? 10 An atom has 10 protons, 8 neutrons, and 12 electrons. 16. What is its charge? What is its mass number? In forming this ion, the neutral atom gained what? 2 electrons An atom has 15 protons, 16 neutrons, and 16 electrons. 19. What is its mass number? What is the overall charge on this ion? 1- A neutral atom has a mass number of 24 and 11 protons. 21. How many protons does it have? How many neutrons does it have? 13 An atom with a -2 charge has atomic number 16 and mass number It has_16 protons. 24. It has_18 electrons. 25. It has 16 neutrons. Calculate the following: 26. There are 4 isotopes of sulfur, S-32, %; S-33, 0.76%; S-34, 4.22%; and S-36, 0.014%. What is the average amu of sulfur? 32.1 amu 4-4

5 27. There are three common isotopes of chromium, Cr-50, 4.345% abundance; Cr-52, % ; Cr-53, 9.50% abundance; what is the average amu of chromium? 50.8 amu 28. Calculate the wavelength of the yellow light emitted by a sodium lamp if the frequency of the radiation is 5.10 x Hz (5.10 x s -1 ). 588 nm 29. What frequency is radiation with a wavelength of 5.00 x 10-6 cm? In what region of the electromagnetic spectrum is the radiation? 6.00 x Hz 30. What is the energy of a photon of green light with a frequency of 5.80 x s -1? 3.84 x Suppose your favorite AM radio station broadcasts at a frequency of 1150 khz. What is the wavelength in cm of the radiation from the station? cm Atomic Structure Practice Element/Isotope Atomic Mass Protons Neutrons Electrons number number 1) Zinc ) Aluminum ) Calcium ) Sulfur ) Bromine ) Gold ) Silver ) Platinum ) Uranium ) Plutonium ) Potassium ) Mercury ) Titanium ) Titanium Atomic Structure Exercise I. Use the periodic table to compute the number of electrons. Neutrons and protons in the following: 4-5

6 A. Cr 24p, 24e, 28n B. Cl 17p, 17e, 18n C. Mg 12p, 12e, 12n D. Ir 77p, 77e, 115n E. Si 14p, 14e, 14n F. Ne 10p, 10e, 10n II. Moseley used x rays to determine the atomic numbers of the e lements identify each of the following elements by name. A. 1 Proton H B. 4 Protons B e C. Protons D. 12 Protons Mg E. 20 Protons C a F. 30 Pro tons Zn III. How many protons are in the nucleus of each of the follo wing elements A. Uranium B. Selen ium C. H elium D. Magn esium IV. Give the number of neutrons in each of the following isotopes A. Titanium-46 B. Nitrogen -15 C. S 16 D. 85 Cu The Spectra of Elements Everybody knows that a few drops of soup or milk spilled onto a gas burner will change the blue gas flame into a mixture of colors, predominantly yellow. These colors can be used to identify the elements present in the substance dropped into the flame. We will observe the colors produced by several known substances. The color observed in the flame is the result of atoms of the element absorbing energy from the flame then reemitting it. The energy absorbed has an energy and wavelength in the visible region of the electromagnetic spectrum. What your senses detect as light is actually radiation that is part of a continuum that makes up the electromagnetic spectrum. The electromagnetic spectrum is a continuum of energies ranging from the high-energy gamma and x-rays to low-energy radio and microwaves. Radiation includes any energy emitted in all directions from a single source, not just nuclear decay. Light is one form of energy that can be radiated; - the sun constantly radiates energy into space as its matter is converted into energy. We see this light in a variety of colors, depending on the wavelength of the energy when it reaches us. The waves of light with the longest wavelength (red) are refracted (bent) to a lesser degree than the shorter waves (indigo and violet) as they pass through the atmosphere. The visible range of the spectrum is from about 400 nm to 700 nm. The wavelength () is the distance between successive peaks of a wave. The number of waves that pass a given point in space per second is the frequency (f). The unit is inverse time, sec -1 and is also 4-6

7 called hertz (Hz). All light moves through a vacuum at the same rate of speed, about 3 X 10 8 m/s (the speed of light c). Frequency and wavelength are inversely related to each other, as the product of the two equals the speed of light: c = f. Since the electrons of an atom can only absorb certain amounts of energy, the wavelength of the energy emitted after excitement of the atoms is characteristic of the element. When viewed through a spectroscope, the spectrum of energy emitted by a sample of a particular element can be observed. 1. Use the spectroscope to view each of the gas tubes set up in the back of the lab. Each colored band corresponds to a different amount of energy (a different wavelength) of light emitted by an electron in the element. Each element has a unique spectrum based on the amount of energy emitted by its electrons 2. Record the details of the colored lines formed on the scale of your spectroscope and the wavelength of each line. Using the equations we have discussed in class, solve for the frequency and energy of each of the gases observed. If a substance has multiple lined, calculate frequency and energy for each line. Express each answer to three significant digits. Express the energy in ergs. In the next part of our investigation, we will use a procedure known as a flame test to become familiar with the colors produced by several common elements and use these observations to better understand the affect of energy on atoms and ions. Procedure: a. Light a Bunsen burner. Make sure that the gas burns with a clear blue flame and has an easily distinguishable inner blue cone. b. Obtain samples of ions as provided by your teacher. These will be metal nitrates, dissolved in a solvent to allow easy distribution of the ion. c. Using the spray bottles, introduce a small amount of each ion (one squirt) into the flame and observe the result. d. After you have identified the color produced by each ion, mix two of the substances and see if you can detect the presence of each of the substances or if the colors mingle so that one cannot be distinguished from the other. 4-7

8 e. Obtain an unknown sample and observe the colors produced. Try to identify the element present in the unknown sample. Color Key: Na = Yellow green Sr = Deep red K = Violet Li = Crimson Ca = Yellow-red Ba = Green-yellow Cu = Blue- 1. What is the order of the colors in the spectrum from lowest to h ighest wavelength? 2. What is the order of metallic ions from lowest to highest wavelength? 3. What correlations if any do you see between the electron configuration of the metallic elements and the energy given off by exciting their electrons Further Analysis In 1913, Neils Bohr hypothesized that the electron in the hydrogen atom is allowed to have only certain amounts of energy. These energy levels would be orbits in which the electron in hydrogen would circle the nucleus of hydrogen. He believed that the electron would move from one energy level to another and would give off light when it jumped from a higher energy level to a lower energy level. The amount of energy would be different for jumps between different levels. 1) The diagram below shows a sketch of some of the possible orbits of the hydrogen electron and their corresponding energy values. If we think of the energy values as being on a num ber line, which orbit has the greatest value? 2) When an electron jumps from E 2 to E 1 the amount of energy in the light would be E 2 E 1 ; or (-3.4 ev) (-13.6 ev) which would equal 10.2 ev. What would be the amount of energy in the light when an electron jumps from: 4-8

9 a) E 3 to E 4.66 ev b) E 4 to E ev c) E 3 to E ev d) E 5 to E ev 3) Using Bohr s model, we would assume that the electron would only move between certain orbitals or energy levels. Every possible jump corresponds to light of a different energy. a. How many different energies of light can be emitted from hydrogen when the electron jumps down to E 2 from E 3, E 4, E 5, and E 6? b. How many bands of light did you observe when you viewed the hydrogen tube through the spectrometer? c. How do you think these two observations are related? 4) The colors corresponding to jumps to the E 1 level have higher energies or lower, than those to the E 2. a. As the electron jumped from the E 6 all the way to the E 1 level, how many different energies would be emitted? b. Did you see all of these bands? Explain why or why not. c. Bohr did not find bands corresponding to the jumps to the E 3 level. Why do you think that was? Conclusions: In this activi ty we saw the evidence that energy is emitted in p articular patterns depending on the distance that an electron travels between one orbital and another. The number of electrons in an atom and the number of energy levels those electrons occupy determine the number of bands of light and the color of the light seen. What if any conclusions can you draw about the relative numbers of electrons in the atoms of our test atoms? Arrangement of Electrons in Atoms 1. What is the difference between the earlier models of the atom and the modern quantum mechanical model? No fixed orbitals 2. What is a quanta and who developed the concept of quantum energy? Packet of energy that it takes to move an electron from one energy level to the next; Planck 3. How many quantum numbers are used to describe the energy state of an electron in atom? a) 1 (b) 2 (c) 3 d) 4 4. What is the Heisenberg uncertainty principle? It is not possible to predict both position and momentum at the same time 5. The energy level of an electron is the region around the nucleus where an electron is likely to be found 4-9

10 6. In general, the higher the electron is on the energy ladder, the _further_ it is to/from the nucleus? 7. A quantum of energy is the amount of energy required to a. move and electron from its present energy level to the next lower one b. maintain an electron in its present energy level c. move an electron from its present energy level to the next higher one 8. True or False: the electrons in an atom can exist between energy levels. F 9. True or False: The quantum mechanical model of the atom estimates the probability of finding an electron in a certain position. F 10. Which name describes the major energy levels of electrons? a) atomic orbitals b) quantum mechanical numbers c) quanta d) principal quantum number 11. What formula represents the maximum number of electrons that can occupy a principal energy level (n = principal quantum number)? a) 2n 2 b)n 2 c) 2n d) n 12. A spherical electron cloud surrounding an atomic nucleus would best represent _. a. an s orbital b. a p orbital c. a combination of two different p orbitals d. a combination of an s and a p orbitals 13. An energy level of n = 4 can hold electrons. (a) 32 (b) 24 (c) An energy level of n = 2 can hold electrons. (a) 32 (b) 24 (c) 8 (d) 6 (d) An electron for which n = 4 has more than an electron for which n = 2. (a) spin (c) energy (b) stability (d) wave nature Behavior of electrons in the atom 1. How did de Broglie conclude that electrons have a wave nature? 2. Identify each of the four quantum numbers and the properties to which they refer. 3. How did the Heisenberg uncertainty principle contribute to the idea that electrons occupy "clouds," or "orbitals"? 4. Complete the following table. 4-10

11 Principal quantum number, Number of Sublevels Types of Orbitals n 1 1 S 2 2 S, p 3 3 S, p, d 4 4 S, p, d, f 5. The way in which electrons are arranged around the nuclei of atoms is called.electron configuration Match the name of the rule used to find the electron configurations of atoms with the rule itself. b 6. aufbau principle a. When electrons occupy orbitals of equal energy, one electron enters each orbital until all the orbitals contain one electron with parallel spins c 7. Pauli exclusion b. Electrons enter orbitals of lowest energy principle first _a 8. Hund s rule c. an atomic orbital may describe at most two electrons moving in opposite directions 9. In the shorthand method for writing an electron configuration, what does the sum of the superscripts equal? Number of electrons in the atom Write the electron configuration and orbital notation for each of the following atoms. 10. Nitrogen 1s 2 2s 2 2p Aluminum 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p Argon 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p Which guideline, Hund's rule or the Pauli exclusion principle, is violated in the following orbital diagrams? Pauli Hunds 4-11

12 14. What is the relationship between the principal quantum number and the electron configuration? Tells the number of energy levels 15. How does the figure above illustrate Hund's rule? One in each of the 2p levels before two in any 16. How does the figure above illustrate the Pauli exclusion principle? If 2 in the orbital they spin in opposite directions 17. True of False: The aufbau principle works for every element in the periodic table. F 18. Filled energy sublevels are more _stable than partially filled sublevels. 19. Half-filled sublevels are not as stable as _filled levels but are more stable than other configurations. 20. Write the electron configuration of the following atoms: a. carbon 1s 2 2s 2 2p 2 b. potassium 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 1 c. gallium 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 10 4p 1 d. copper 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d What is an electron dot structure? Shorthand way to show the valence electrons 22. Draw the electron dot structure of each of the following atoms. a. argon.. : Ar :.. b. calcium Ca: c. iodine. : I :

13 23. Write the electron configurations for these metals and circle the electrons lost when each metal forms a cation a. Mg 1s 2s 2p 3s b. A1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 2p 1 c. K 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 1 Match the noble gas with its electron configuration. _c 24. argon a. 1s 2 a _ 25. helium b. 1s 2 2s 2 2p6 _b 26. neon c. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 _d 27. krypton d. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 10 4s 2 4p What is the electron configuration called that has 18 electrons in the outer energy level and all of the orbitals filled? Pseudo nobel gas 14. Write the electron configuration for zinc. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d Fill in the electron configuration diagram for the copper(i) ion. Electron Review 1. Write the electronic configurations, orbital notation, Lewis dot structure for the following: a. S 4-13

14 Electron Configuration b. C c. P d. Ca e. Zn f. Fe g. A1 2. How many dots would appear in the Lewis electron dot diagram for an atom whose electron configuration ended 4S 2 3d 10 4p 3? 5 3. How many unpaired electrons does the Lewis dot structure of N have? 3 4. How many pairs of electrons does the Lewis dot structure of O have? 2 5. Why does copper have 1 valence electron? Half filled orbitals are more stable than others Charting Oxidation Number Complete the following chart. You may wish to use the periodic table in your text. 4-14

15 Electron Configuration 4-15

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics 13 ELECTRONS IN ATOMS Conceptual Curriculum Concrete concepts More abstract concepts or math/problem-solving Standard Curriculum Core content Extension topics Honors Curriculum Core honors content Options

More information

Atomic Structure: Chapter Problems

Atomic Structure: Chapter Problems Atomic Structure: Chapter Problems Bohr Model Class Work 1. Describe the nuclear model of the atom. 2. Explain the problems with the nuclear model of the atom. 3. According to Niels Bohr, what does n stand

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics Chapter 7 Electron Structure of the Atom Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Chapter 7 Topics 1. Electromagnetic radiation 2. The Bohr model of

More information

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model.

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model. John Dalton was an English scientist who lived in the early 1800s. Dalton s atomic theory served as a model for how matter worked. The principles of Dalton s atomic theory are: 1. Elements are made of

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION All waves are characterized by their wavelength, frequency and speed. Wavelength (lambda, ): the distance between any 2 successive crests or troughs. Frequency (nu,):

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

Atomic Structure Ron Robertson

Atomic Structure Ron Robertson Atomic Structure Ron Robertson r2 n:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\atomicstructuretrans.doc I. What is Light? Debate in 1600's: Since waves or particles can transfer energy, what is

More information

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!)

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Brief Instructions An electron configuration is a method of indicating the arrangement of electrons about a nucleus. A typical electron configuration

More information

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number 2.1 Composition of the Atom Atomic Calculations number of protons + number of neutrons = mass number number of neutrons = mass number - number of protons number of protons = number of electrons IF positive

More information

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons in Atoms (std.1d) What are Bohr Models? planetary model in which the negatively-charged electrons orbit a small, positively-charged

More information

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 The Advanced Placement Examination in Chemistry Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 Atomic Theory and Periodicity Part I 1984 1. Which of

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

Part I: Principal Energy Levels and Sublevels

Part I: Principal Energy Levels and Sublevels Part I: Principal Energy Levels and Sublevels As you already know, all atoms are made of subatomic particles, including protons, neutrons, and electrons. Positive protons and neutral neutrons are found

More information

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2 Assignment 06 A 1- What is the energy in joules of an electron undergoing a transition from n = 3 to n = 5 in a Bohr hydrogen atom? a) -3.48 x 10-17 J b) 2.18 x 10-19 J c) 1.55 x 10-19 J d) -2.56 x 10-19

More information

Flame Tests & Electron Configuration

Flame Tests & Electron Configuration Flame Tests & Electron Configuration INTRODUCTION Many elements produce colors in the flame when heated. The origin of this phenomenon lies in the arrangement, or configuration of the electrons in the

More information

APS Science Curriculum Unit Planner

APS Science Curriculum Unit Planner APS Science Curriculum Unit Planner Grade Level/Subject Chemistry Stage 1: Desired Results Enduring Understanding Topic 1: Elements and the Periodic Table: The placement of elements on the periodic table

More information

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total 1. Calculate the energy in joules of a photon of red light that has a frequency

More information

Ionic and Metallic Bonding

Ionic and Metallic Bonding Ionic and Metallic Bonding BNDING AND INTERACTINS 71 Ions For students using the Foundation edition, assign problems 1, 3 5, 7 12, 14, 15, 18 20 Essential Understanding Ions form when atoms gain or lose

More information

Elements in the periodic table are indicated by SYMBOLS. To the left of the symbol we find the atomic mass (A) at the upper corner, and the atomic num

Elements in the periodic table are indicated by SYMBOLS. To the left of the symbol we find the atomic mass (A) at the upper corner, and the atomic num . ATOMIC STRUCTURE FUNDAMENTALS LEARNING OBJECTIVES To review the basics concepts of atomic structure that have direct relevance to the fundamental concepts of organic chemistry. This material is essential

More information

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry!

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry! 1. Which electron configuration represents an atom in an excited state? 1s 2 2s 2 2p 6 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 Worksheet: Electron Configurations Name:

More information

SCH 3UI Unit 2 Outline Up to Quiz #1 Atomic Theory and the Periodic Table

SCH 3UI Unit 2 Outline Up to Quiz #1 Atomic Theory and the Periodic Table Lesson Topics Covered SCH 3UI Unit 2 Outline Up to Quiz #1 Atomic Theory and the Periodic Table 1 Note: History of Atomic Theory progression of understanding of composition of matter; ancient Greeks and

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Two electromagnetic waves are represented in the margin. (a) Which wave has the higher frequency? (b) If one wave represents visible light and the

More information

Level 3 Achievement Scale

Level 3 Achievement Scale Unit 1: Atoms Level 3 Achievement Scale Can state the key results of the experiments associated with Dalton, Rutherford, Thomson, Chadwick, and Bohr and what this lead each to conclude. Can explain that

More information

Chapter 18: The Structure of the Atom

Chapter 18: The Structure of the Atom Chapter 18: The Structure of the Atom 1. For most elements, an atom has A. no neutrons in the nucleus. B. more protons than electrons. C. less neutrons than electrons. D. just as many electrons as protons.

More information

Electron Arrangements

Electron Arrangements Section 3.4 Electron Arrangements Objectives Express the arrangement of electrons in atoms using electron configurations and Lewis valence electron dot structures New Vocabulary Heisenberg uncertainty

More information

Elements, Atoms & Ions

Elements, Atoms & Ions Introductory Chemistry: A Foundation FOURTH EDITION by Steven S. Zumdahl University of Illinois Elements, Atoms & Ions Chapter 4 1 2 Elements Aims: To learn about the relative abundances of the elements,

More information

Arrangement of Electrons in Atoms

Arrangement of Electrons in Atoms CHAPTER 4 PRE-TEST Arrangement of Electrons in Atoms In the space provided, write the letter of the term that best completes each sentence or best answers each question. 1. Which of the following orbital

More information

electron configuration

electron configuration electron configuration Electron Configuration Knowing the arrangement of electrons in atoms will better help you understand chemical reactivity and predict an atom s reaction behavior. We know when n=1

More information

The Structure of the Atom

The Structure of the Atom The Structure of the Atom Copyright Glencoe/McGraw-Hill, a division of the McGraw-Hill Companies, Inc. Section 4. Early Ideas About Matter pages 02 05 Section 4. Assessment page 05. Contrast the methods

More information

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus Atoms are mostly empty space Atomic Structure Two regions of every atom: Nucleus - is made of protons and neutrons - is small and dense Electron cloud -is a region where you might find an electron -is

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

CHEMSITRY NOTES Chapter 13. Electrons in Atoms

CHEMSITRY NOTES Chapter 13. Electrons in Atoms CHEMSITRY NOTES Chapter 13 Electrons in Atoms Goals : To gain an understanding of : 1. Atoms and their structure. 2. The development of the atomic theory. 3. The quantum mechanical model of the atom. 4.

More information

Section 11.3 Atomic Orbitals Objectives

Section 11.3 Atomic Orbitals Objectives Objectives 1. To learn about the shapes of the s, p and d orbitals 2. To review the energy levels and orbitals of the wave mechanical model of the atom 3. To learn about electron spin A. Electron Location

More information

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide Name 1. What is the term for the weighted average mass of all the naturally occurring isotopes of an element? ans: atomic mass 2. Which is exactly equal to 1/12 the mass of a carbon -12 atom? ans: atomic

More information

NOTES ON The Structure of the Atom

NOTES ON The Structure of the Atom NOTES ON The Structure of the Atom Chemistry is the study of matter and its properties. Those properties can be explained by examining the atoms that compose the matter. An atom is the smallest particle

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

7.4. Using the Bohr Theory KNOW? Using the Bohr Theory to Describe Atoms and Ions

7.4. Using the Bohr Theory KNOW? Using the Bohr Theory to Describe Atoms and Ions 7.4 Using the Bohr Theory LEARNING TIP Models such as Figures 1 to 4, on pages 218 and 219, help you visualize scientific explanations. As you examine Figures 1 to 4, look back and forth between the diagrams

More information

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting.

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation The Nature of Light Light and other forms of radiation carry information to us from distance astronomical objects Visible light is a subset of a huge spectrum of electromagnetic radiation Maxwell pioneered

More information

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai,

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai, Ch1 1) Which of the following underlined items is not an intensive property? A) A chemical reaction requires 3.00 g of oxygen. B) The density of helium at 25 C is 1.64 10-4 g/cm3. C) The melting point

More information

EARLY ATOMIC THEORY AND STRUCTURE

EARLY ATOMIC THEORY AND STRUCTURE CHAPTER 5 EARLY ATOMIC THEORY AND STRUCTURE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Elements are composed of indivisable particles called atoms. Atoms of the same element have the same properties; atoms of different

More information

History of the Atom & Atomic Theory

History of the Atom & Atomic Theory Chapter 5 History of the Atom & Atomic Theory You re invited to a Thinking Inside the Box Conference Each group should nominate a: o Leader o Writer o Presenter You have 5 minutes to come up with observations

More information

List the 3 main types of subatomic particles and indicate the mass and electrical charge of each.

List the 3 main types of subatomic particles and indicate the mass and electrical charge of each. Basic Chemistry Why do we study chemistry in a biology course? All living organisms are composed of chemicals. To understand life, we must understand the structure, function, and properties of the chemicals

More information

ANSWER KEY : BUILD AN ATOM PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom )

ANSWER KEY : BUILD AN ATOM PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom ) ANSWER KEY : PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom ) 1. Explore the Build an Atom simulation with your group. As you explore, talk about what

More information

PROTONS AND ELECTRONS

PROTONS AND ELECTRONS reflect Imagine that you have a bowl of oranges, bananas, pineapples, berries, pears, and watermelon. How do you identify each piece of fruit? Most likely, you are familiar with the characteristics of

More information

18.2 Comparing Atoms. Atomic number. Chapter 18

18.2 Comparing Atoms. Atomic number. Chapter 18 As you know, some substances are made up of only one kind of atom and these substances are called elements. You already know something about a number of elements you ve heard of hydrogen, helium, silver,

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

Trends of the Periodic Table Diary

Trends of the Periodic Table Diary Trends of the Periodic Table Diary Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information

2 The Structure of Atoms

2 The Structure of Atoms CHAPTER 4 2 The Structure of Atoms SECTION Atoms KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What do atoms of the same element have in common? What are isotopes? How is an element

More information

Ernest Rutherford Atomic Model 1911. Plum Pudding Model J.J. Thomson 1897

Ernest Rutherford Atomic Model 1911. Plum Pudding Model J.J. Thomson 1897 1 The arrangement of electrons in an atom determine most of the chemical properties of that atom. Electrons are what actually do the reacting. Plum Pudding Model J.J. Thomson 1897 Ernest Rutherford Atomic

More information

Ions & Their Charges Worksheet

Ions & Their Charges Worksheet Ions & Their Charges Worksheet Name Date Teacher Diagram of charges based on groups on the periodic table including transition metals and noble gases: IA IIA Transition IIIA IVA VA VIA VIIA VIIIA metals

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

Answers to Review Questions for Atomic Theory Quiz #1

Answers to Review Questions for Atomic Theory Quiz #1 Answers to Review Questions for Atomic Theory Quiz #1 Multiple Choice Questions: 1. c 7. a 13. c 19. a 25. b 31. b 37. a 43. d 2. d 8. c 14. c 20. c 26. d 32. c 38. d 44. b 3. b 9. a 15. b 21. c 27. b

More information

Chemistry. The student will be able to identify and apply basic safety procedures and identify basic equipment.

Chemistry. The student will be able to identify and apply basic safety procedures and identify basic equipment. Chemistry UNIT I: Introduction to Chemistry The student will be able to describe what chemistry is and its scope. a. Define chemistry. b. Explain that chemistry overlaps many other areas of science. The

More information

Atomic Theory Part 1

Atomic Theory Part 1 Atomic Theory Part 1 Reading: Ch 2 sections 1 6, 8 Homework: Chapter 2: 39, 47, 43, 49, 51*, 53, 55, 57, 71, 73, 77, 99, 103 (optional) * = important homework question The Atomic Theory (John Dalton, 1803)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Questions - Chapter 7 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following represents an impossible set of

More information

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name Chapter 5 TEST: The Periodic Table name HPS # date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The order of elements in the periodic table is based

More information

Objectives. PAM1014 Introduction to Radiation Physics. Constituents of Atoms. Atoms. Atoms. Atoms. Basic Atomic Theory

Objectives. PAM1014 Introduction to Radiation Physics. Constituents of Atoms. Atoms. Atoms. Atoms. Basic Atomic Theory PAM1014 Introduction to Radiation Physics Basic Atomic Theory Objectives Introduce and Molecules The periodic Table Electronic Energy Levels Atomic excitation & de-excitation Ionisation Molecules Constituents

More information

CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY

CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY Active Learning Questions: 1-2, 8-10, 14-18; End-of-Chapter Problems: 3-9, 11-13, 16, 18, 20-36, 45-54, 56-64, 66b, 67, 69-91, 98, 101-102, 108, 110, 113, 116, 11.2 ELECTROMAGNETIC

More information

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Introduction to Chemistry Exam 2 Practice Problems 1 Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1.Atoms consist principally of what three

More information

Molecular Models & Lewis Dot Structures

Molecular Models & Lewis Dot Structures Molecular Models & Lewis Dot Structures Objectives: 1. Draw Lewis structures for atoms, ions and simple molecules. 2. Use Lewis structures as a guide to construct three-dimensional models of small molecules.

More information

Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes

Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes Standards Connections Connections to NSTA Standards for Science Teacher Preparation C.3.a.1 Fundamental structures of atoms and molecules. C.3.b.27 Applications

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Unit 1 Practice Test. Matching

Unit 1 Practice Test. Matching Unit 1 Practice Test Matching Match each item with the correct statement below. a. proton d. electron b. nucleus e. neutron c. atom 1. the smallest particle of an element that retains the properties of

More information

Review for Atomic Theory Quiz #1

Review for Atomic Theory Quiz #1 Review for Atomic Theory Quiz #1 Practice Multiple Choice Questions: 1. Which of the following is/are quantitative physical property(s) of matter? a) mass c) density b) volume d) all of the above 2. Which

More information

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide VOCABULARY: Write a brief definition of each term in the space provided. 1. Atoms: smallest unit of an element that has all of the properties of that

More information

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table Ron Robertson History of Chemistry Before 16 th Century Alchemy Attempts (scientific or otherwise) to change cheap metals into gold no real

More information

Semester Exam Practice Questions

Semester Exam Practice Questions Name: Class: _ Date: _ Semester Exam Practice Questions Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is not a material? a. air

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

5.1 Evolution of the Atomic Model

5.1 Evolution of the Atomic Model 5.1 Evolution of the Atomic Model Studying the atom has been a fascination of scientists for hundreds of years. Even Greek philosophers, over 2500 years ago, discussed the idea of there being a smallest

More information

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7]

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Ch. 9 - Electron Organization The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Predicting ion charges from electron configurations. CHEM 100 F07 1 Organization of Electrons

More information

Test Bank - Chapter 4 Multiple Choice

Test Bank - Chapter 4 Multiple Choice Test Bank - Chapter 4 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 4. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234

6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234 Unit C: Atoms, elements, and Compounds 6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234 Key Concepts: 3. Elements are organized according to their atomic number and electron arrangement on the periodic table.

More information

13C NMR Spectroscopy

13C NMR Spectroscopy 13 C NMR Spectroscopy Introduction Nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR) is the most powerful tool available for structural determination. A nucleus with an odd number of protons, an odd number

More information

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of the periodic table. Describe the modern periodic table.

More information

CHEMISTRY II FINAL EXAM REVIEW

CHEMISTRY II FINAL EXAM REVIEW Name Period CHEMISTRY II FINAL EXAM REVIEW Final Exam: approximately 75 multiple choice questions Ch 12: Stoichiometry Ch 5 & 6: Electron Configurations & Periodic Properties Ch 7 & 8: Bonding Ch 14: Gas

More information

Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding

Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding 6.1 Organizing the Elements I. The Periodic Law A. The physical and chemical properties of the elements are periodic functions of their atomic numbers B. Elements

More information

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block.

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block. 1 ATOMIC SPECTRA Objective: To measure the wavelengths of visible light emitted by atomic hydrogen and verify the measured wavelengths against those predicted by quantum theory. To identify an unknown

More information

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Problems: 1-3, 13-15, 19, 23-25, 31-32, 43, 45-46, 49c, 50a, 50b, 57c, 58 (b,c,d), 61-62, 69, 71-74, 77-88, 91-94 9.5 LIGHT: Electromagnetic Radiation

More information

Chapter Five: Atomic Theory and Structure

Chapter Five: Atomic Theory and Structure Chapter Five: Atomic Theory and Structure Evolution of Atomic Theory The ancient Greek scientist Democritus is often credited with developing the idea of the atom Democritus proposed that matter was, on

More information

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation?

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly

More information

The Electromagnetic Spectrum

The Electromagnetic Spectrum INTRODUCTION The Electromagnetic Spectrum I. What is electromagnetic radiation and the electromagnetic spectrum? What do light, X-rays, heat radiation, microwaves, radio waves, and gamma radiation have

More information

Noble Gases. Outline Nobel Gas Elements Radon and Health Chemistry Homework

Noble Gases. Outline Nobel Gas Elements Radon and Health Chemistry Homework Radon and Other Noble Gases The elements in the last column of the periodic table are all very stable, mono-atomic gases. Until 1962, they were called inert gases because they did not react with other

More information

19.1 Bonding and Molecules

19.1 Bonding and Molecules Most of the matter around you and inside of you is in the form of compounds. For example, your body is about 80 percent water. You learned in the last unit that water, H 2 O, is made up of hydrogen and

More information

Unit 2 Atomic Structure

Unit 2 Atomic Structure Unit 2 Atomic Structure Big Idea: Atomic structure explains patterns in the behavior of elements and allows us to predict the chemical and physical behavior of a given element. The organization of elements

More information

Atomic Structure Chapter 5 Assignment & Problem Set

Atomic Structure Chapter 5 Assignment & Problem Set Atomic Structure Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Atomic Structure 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information