2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B.

Size: px
Start display at page:

Download "2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B."

Transcription

1 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of A. neutrons in the nucleus B. protons in the nucleus 2. All of the atoms of argon have the same A. mass number B. atomic number C. number of neutrons D. number of nucleons C. neutrons plus protons in the atom D. protons plus electrons in the atom 3. An atom of an element contains 20 protons, 20 neutrons, and 20 electrons. This element is A. an alkali metal B. an alkaline earth metal 4. What is the atomic number of an element whose atoms each contain 47 protons, 60 neutrons, and 47 electrons? A. 13 B. 47 C. 60 D. 107 C. a halogen D. a noble gas

2 5. The atomic number of an alkali metal is A. 1 B. 11 C. 14 D The properties of elements are periodic functions of their A. mass numbers B. atomic masses C. atomic radii D. atomic numbers 7. Which atom has a nucleus that contains 13 protons and 14 neutrons? 8. The atomic number of any atom is equal to the number of A. Mg B. Be C. Al D. N A. neutrons in the atom only B. protons in the atom, only C. neutrons plus protons in the atom D. protons plus electrons in the atom

3 9. A particle of matter contains 6 protons, 7 neutrons, and 6 electrons. This particle must be a A. neutral carbon atom B. neutral nitrogen atom 10. What is the total number of protons and neutrons in the nuclide Br? A. 35 B. 45 C. 80 D. 115 C. positively charged carbon ion D. positively charged nitrogen ion 11. As the number of neutrons in the nucleus of a given atom of an element increases, the atomic number of that element A. decreases B. increases 12. What is the atomic number of an element that has six protons and eight neutrons? A. 6 B. 2 C. 8 D. 14 C. remains the same

4 13. The elements in the Periodic Table are arranged in order of increasing 14. Which notation represents an atom of sodium with an atomic number of 11 and a mass number of 24? A. atomic number B. atomic radius C. mass number D. neutron number A Na B Na C Na D Na 15. Which quantity identifies an element? 16. The diagram below represents the nucleus of an atom. A. atomic number B. mass number C. total number of neutrons in an atom of the element D. total number of valence electrons in an atom of the element What are the atomic number and mass number of this atom? A. The atomic number is 9 and the mass number is 19. B. The atomic number is 9 and the mass number is 20. C. The atomic number is 11 and the mass number is 19. D. The atomic number is 11 and the mass number

5 17. Each diagram below represents the nucleus of a different atom. 18. Which two particles have approximately the same mass? A. neutron and electron B. neutron an deutron Which diagrams represent nuclei of the same element? C. proton and neutron D. proton and electron A. D and E, only B. D, E, and Q C. Q and R, only D. Q, R, and E 19. The mass number of an atom is equal to the number of A. neutrons, only B. protons, only C. neutrons plus protons D. electrons plus protons 20. An atom of 226 Rn contains 88 A. 88 protons and 138 neutrons B. 88 protons and 138 electrons C. 88 electrons and 226 neutrons D. 88 electrons and 226 protons

6 21. If the nucleus of an atom is represented as 24 X, the 11 atom is A. Na B. Al C. Mg D. Br 22. The nucleus is the part of the atom that A. consist mostly of empty space B. has a negative charge C. occupies most of the atom s total volume D. contains most of the atom s total mass 23. The total number of protons and neutrons in the nuclide 37 Cl is 17 A. 54 B. 37 C. 20 D What is the mass number of an atom which contains 21 electrons, 21 protons, and 24 neutrons? A. 21 B. 42 C. 45 D. 66

7 25. What is the mass number of an ion that has 83 protons, 80 electrons, and 126 neutrons? 26. Which atom is used as the standard for determining the relative masses of all other elements? A. 83 B. 206 C. 209 D. 289 A. 24 Mg B. 16 O C. 12 C D. 1 H 27. The nucleus of an atom of I contains A. 53 neutrons and 127 protons B. 53 protons and 127 neutrons C. 53 protons and 74 neutrons D. 53 protons and 74 electrons 28. An atom that contains 8 protons, 8 electrons, and 9 neutrons has A. an atomic number of 9 B. an atomic number of 16 C. a mass number of 17 D. a mass number of 25

8 29. One atomic mass unit (1 amu) is equal to the mass of a carbon-12 atom multiplied by the quantity 30. Compared to the entire atom, the nucleus of the atom is A. 12 B C D A. smaller and contains most of the atom s mass B. smaller and contains little of the atom s mass C. larger and contains most of the atom s mass D. larger and contains little of the atom s mass 31. What is the mass number of an atom which contains 28 protons, 28 electrons, and 34 neutrons? 32. The mass number of an atom is always equal to the total number of its A. 28 B. 56 C. 62 D. 90 A. electrons, only B. protons, only C. electrons plus protons D. protons plus neutrons

9 33. The major portion of an atom s mass consists of A. electrons and protons B. electrons and neutrons 34. What is the mass number of an atom that contains 19 protons, 19 electrons, and 20 neutrons? A. 19 B. 20 C. 39 D. 58 C. neutrons and positrons D. neutrons and protons 35. The atomic mass of an element is defined as the weighted average mass of that element s A. most abundant isotope B. least abundant isotope 36. What is the total number of protons and neutrons in an atom of Rb? A. 37 B. 49 C. 86 D. 123 C. naturally occurring isotopes D. radioactive isotopes

10 37. The atomic mass unit is defined as exactly 1 12 the mass of an atom of 38. In which list are the elements arranged in order of increasing atomic mass? A C B C C Mg D Mg A. Cl, K, Ar B. Fe, Co, Ni C. Te, I, Xe D. Ne, F, Na 39. An atom of carbon-12 and an atom of carbon-14 differ in 40. The atomic mass of an element is calculated using the A. atomic number B. mass number C. nuclear charge D. number of electrons A. atomic number and the ratios of its naturally occurring isotopes B. atomic number and the half-lives of each of its isotopes C. masses and the ratios of its naturally occurring isotopes D. masses and the half-lives of each of its isotopes

11 41. Compared to an atom of phosphorus-31, an atom of sulfur-32 contains 42. What is the mass number of an atom that has six protons, six electrons, and eight neutrons? A. one less neutron B. one less proton A. 6 B. 12 C. 14 D. 20 C. one more neutron D. one more proton 43. Which diagram represents the nucleus of an atom of Al? A. B. 44. Which isotopic notation represents an atom of carbon-14? A. 6 8 C B. 8 6 C C C D C C. D.

12 45. Which isotopic notation identifies a metalloid that is matched with the corresponding number of protons in each of its atoms? 46. The most common isotope of chromium has a mass number of 52. Which notation represents a different isotope of chromium? A. 24 Mg and 12 protons B. 28 Si and 14 protons A Cr B Cr C Cr D Cr C. 75 As and 75 protons D. 80 Br and 80 protons 47. What is the mass number of a carbon atom that contains six protons, eight neutrons, and six electrons? 48. The number of protons in the nucleus of P is A. 15 B. 17 C. 32 D. 47 A. 6 B. 8 C. 14 D. 20

13 49. How many protons are present in an atom of P? 50. The number of protons in an atom of 3 1 H is A. 15 B. 16 C. 31 D. 46 A. 1 B. 2 C. 3 D Compared to an atom of calcium-40, an atom of potassium-39 contains fewer A. protons B. neutrons 52. Which atom contains exactly 15 protons? A. phosphorus-32 B. sulfur-32 C. oxygen-15 D. nitrogen-15 C. occupied sublevels D. occupied principal energy levels

14 53. An atom of 40 Ar has a nucleus that contains a total 18 of 54. The mass of a calcium atom is due primarily to the mass of its A. 18 electrons B. 18 protons C. 18 neutrons D. 18 nucleons A. protons, only B. neutrons, only C. protons and neutrons D. protons and electrons 55. What is the total number of protons contained in the nucleus of a carbon-14 atom? 56. Which subatomic particles have a mass of approximately 1 atomic mass unit each? A. 6 B. 8 C. 12 D. 14 A. proton and electron B. proton and neutron C. neutron and positron D. electron and positron

15 57. What is the charge and mass of a proton? A. charge of +1 and mass of 1 amu B. charge of +1 and mass of amu 58. An atom contains 22 neutrons and 40 nucleons. What is the total number of protons in the atom? A. 18 B. 22 C. 40 D. 62 C. charge of 1 and mass of 1 amu D. charge of 1 and mass of amu 59. What is the structure of a krypton-85 atom? A. 49 electrons, 49 protons, and 85 neutrons B. 49 electrons, 49 protons, and 49 neutrons C. 36 electrons, 36 protons, and 85 neutrons D. 36 electrons, 36 protons, and 49 neutrons 60. Subatomic particles can usually pass undeflected through an atom because the volume of an atom is composed of A. an uncharged nucleus B. largely empty space C. neutrons D. protons

16 61. What is the total number of protons in the nucleus of an atom of potassium 42? 62. Which statement is true about the charges assigned to an electron and a proton? A. 15 B. 19 C. 39 D. 42 A. Both an electron and a proton are positive. B. An electron is positive and a proton is negative. C. An electron is negative and a proton is positive. D. Both an electron and a proton are negative. 63. Which of these phrases best describes an atom? A. a positive nucleus surrounded by a hard negative shell B. a positive nucleus surrounded by a cloud of negative charges C. a hard sphere with positive particles uniformly embedded D. a hard sphere with negative particles uniformly embedded 64. Which statement is true about a proton and an electron? A. They have the same masses and the same charges. B. They have the same masses and different charges. C. They have different masses and the same charges. D. They have different masses and different charges.

17 65. A student constructs a model for comparing the masses of subatomic particles. The student selects a small, metal sphere with a mass of 1 gram to represent an electron. A sphere with which mass would be most appropriate to represent a proton? 1 1 A. 1 g B. 2 g C g D g 66. The total mass of the protons in an atom of gold-198 is approximately A. 79 atomic mass units B. 119 atomic mass units C. 198 atomic mass units D. 277 atomic mass units 67. An atom is electrically neutral because the 68. The mass of 12 protons is approximately equal to A. number of protons equals the number of electrons B. number of protons equals the number of neutrons C. ratio of the number of neutrons to the number of electrons is 1 : 1 D. ratio of the number of neutrons to the number of protons is 2 : 1 A. 1 atomic mass unit B. 12 atomic mass units C. the mass of 1 electron D. the mass of 12 electrons

18 69. A proton has a charge that is opposite the charge of A. an alpha particle B. a neutron C. an electron D. a positron 70. Which subatomic particles are located in the nucleus of a neon atom? A. electrons and positrons B. electrons and neutrons C. protons and neutrons D. protons and electrons 71. Which two particles each have a mass approximately equal to one atomic mass unit? A. electron and neutron B. electron and positron C. proton and electron D. proton and neutron 72. Which two particles have opposite charges? A. an electron and a neutron B. an electron and a proton C. a proton and a neutron D. a proton and a positron

19 73. Which statement compares the masses of two subatomic particles? 74. Which nucleus contains the greatest number of neutrons? A. The mass of an electron is greater than the mass of a proton. A S B S C P D P B. The mass of an electron is greater than the mass of a neutron. C. The mass of a proton is greater than the mass of an electron. D. The mass of a proton is greater than the mass of a neutron. 75. In which pair of atoms do both nuclei contain the same number of neutrons? A. 7 3 Li and 9 4 Be B. 40K and Cl C. 40Ca and Ar D N and 16 8 O 76. Which nucleus is from an isotope of an atom with 6n the nucleus 6p? A. 6n 6p *YT* B. 4n 8p *YT* C. 8n 6p *YT* D. 6n 8p *YT*

20 77. What is the total number of neutrons in an atom of 7 3 Li? A. 7 B. 10 C. 3 D What are the characteristics of a neutron? A. It has no charge and no mass. B. It has no charge and a mass of 1 amu. C. It has a charge of +1 and no mass. D. It has a charge of +1 and a mass of 1 amu. 79. What is the total number of neutrons in an atom of an element that has a mass number of 19 and an atomic number of 9? A. 9 B. 10 C. 19 D A Ca 2+ ion differs from a Ca 0 atom in that the Ca 2+ ion has A. more protons B. fewer protons C. more electrons D. fewer electrons

1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more

1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more 1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more 8. The diagram below represents the nucleus of an atom. A) electrons B) neutrons C) positrons D) protons

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

Test 2: Atomic Structure Review

Test 2: Atomic Structure Review Name: Monday, October 15, 2007 Test 2: Atomic Structure Review 1. Figure 1 The diagram shows the characteristic spectral line patterns of four elements. Also shown are spectral lines produced by an unknown

More information

Answers and Solutions to Text Problems

Answers and Solutions to Text Problems Atoms and Elements 2 Answers and Solutions to Text Problems 2.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 2.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 2.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d. mercury

More information

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 1 Self study: The history of the development of atomic theory. 9 th Ed: pp. 36-41 or 10 th Ed: pp. 38-42. 2 The Atomic Theory of Matter John Dalton (1766-1844), began

More information

Periodic Table Extra Practice

Periodic Table Extra Practice Periodic Table Extra Practice 1. Which of the following elements in Period 3 has the greatest metallic character? 1) Ar 3) Mg 2) Si 4) S 2. Which sequence of atomic numbers represents elements which have

More information

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS HEINS10-118-128v4.qxd 12/30/06 2:05 PM Page 118 CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. An electron orbital is a region in space around the nucleus of an

More information

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Structure of the Atom Elements are abbreviated in scientific shorthand. Symbols on the periodic table are short or abbreviated ways to

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii?

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii? 1. Which statement best describes Group 2 elements as they are considered in order from top to bottom of the Periodic Table? (A) The number of principal energy levels increases, and the number of valence

More information

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 4 WORKSHEET PART A Given the following isotopes, determine the atomic number, the mass number, the number of protons, electrons and neutrons. Isotope Symbol

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Periodic Table & Atomic Structure

Periodic Table & Atomic Structure St Peter the Apostle High School Chemistry Department Periodic Table & Atomic Structure N4 & N5 Homework Questions Answer questions as directed by your teacher. National 4 level questions are first followed

More information

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Chapter 2 1 Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Solutions to In-Chapter Problems 2.1 Each element is identified by a one- or two-letter symbol. Use the periodic table to find the symbol for each element.

More information

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus Atoms are mostly empty space Atomic Structure Two regions of every atom: Nucleus - is made of protons and neutrons - is small and dense Electron cloud -is a region where you might find an electron -is

More information

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Chapter 5 Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Section 5.1 Dalton s Atomic Theory Goal 1 Precursors to John Dalton s atomic theory Law of Definite Composition The percentage by mass of the elements

More information

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese 1. Which characteristics describe most nonmetals in the solid phase? (1) They are malleable and have metallic luster. (2) They are malleable and lack metallic luster. (3) They are brittle and have metallic

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

Science and technology 404

Science and technology 404 Name Date STUDY GUIDE CHAPTER 1 ATOMS AND ELEMENTS 1) DESCRIBE THE RUTHERFORD-BOHR ATOMIC MODEL All matter is made of small particles called atoms. An atom is the smallest unit of matter that retains the

More information

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question:

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: Name: Class: Date:, ID: A The Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: 1. What are the elements with atomic numbers from 58 to 71 called?

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

Atomic Concepts Review

Atomic Concepts Review 1. Which phrase describes an atom? A) a negatively charged nucleus surrounded by positively charged protons B) a negatively charged nucleus surrounded by positively charged electrons C) a positively charged

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element. The idea of atoms was first suggested

More information

Review Topic 3: Elements, Radioactivity, and the Periodic Table

Review Topic 3: Elements, Radioactivity, and the Periodic Table Name: Score: 19 / 19 points (100%) Review Topic 3: Elements, Radioactivity, and the Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The

More information

Homework Chapter 03 Chemistry 51 Los Angeles Mission College

Homework Chapter 03 Chemistry 51 Los Angeles Mission College 3.93 Give the period and group number for each of the following elements: a. bromine b. argon c. potassium d. radium 3.94 Give the period and group number for each of the following elements: a. radon b.

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom SACE Stage 1 Chemistry - The Essentials 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element.

More information

Surviving Chemistry. One Concept at a Time. Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry

Surviving Chemistry. One Concept at a Time. Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry Surviving Chemistry One Concept at a Time Atomic Structure Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry Guided Study Book. One Concept at a Time A Guided Study and Workbook for High

More information

Review - Atomic Structure

Review - Atomic Structure Name: Tuesday, June 03, 2008 Review - Atomic Structure 1. The number of neutrons in the nucleus of an atom can be determined by 1. adding the atomic number to the mass number 3. adding the mass number

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity The following are topics and sample questions for the first exam. Topics 1. Mendeleev and the first periodic Table 2. Information in the Periodic Table a. Groups (families) i. Alkali (group 1) ii. Alkaline

More information

Lithium Atomic number: 3 Atomic weight: 7 State of matter: solid Protons: 3 Neutrons (usually): 4 Electrons: 3 Number of electron shells:

Lithium Atomic number: 3 Atomic weight: 7 State of matter: solid Protons: 3 Neutrons (usually): 4 Electrons: 3 Number of electron shells: Hydrogen Atomic number: 1 Atomic weight: 1 Protons: 1 Neutrons (usually): 0 Electrons: 1 H Helium Atomic number: 2 Atomic weight: 4 Protons: 2 Neutrons (usually): 2 Electrons: 2 He Lithium Atomic number:

More information

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai,

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai, Ch1 1) Which of the following underlined items is not an intensive property? A) A chemical reaction requires 3.00 g of oxygen. B) The density of helium at 25 C is 1.64 10-4 g/cm3. C) The melting point

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 The Elements Remember, elements are combined to form molecules the way letters are combined to form words. Presently there are about 115 known elements. Only

More information

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered 2. Elements in a specific compound are always present in a definite proportion by mass; for example, in methane, CH 4, 12 g of carbon are combined with

More information

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass Composition and Structure of the Atom Atom: basic unit of an element; smallest unit that retains chemical properties of an element Subatomic particles: Small particles that are the building blocks from

More information

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number Unit 3 Review Chapters 4 (Atomic Structure) & 6 (Periodic Table) Part 1: Answer the following questions. 1. a. Which scientist created the first modern atomic theory? John Dalton b. What was his theory?

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Physical Science 2nd Semester NAME: CLASS PERIOD: TEACHER: ASSIGNMENT/PAGE NUMBERS DUE DATE POINTS EARNED Periodic Table of Elements pg. 1 Atomic Structure Learning Targets

More information

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes Atomic Structure and the Periodic Table Chapter 3 Chemistry 104 Professor Michael Russell Atomic Theory Chemistry founded on four fundamental assumptions about atoms and matter which make up the modern

More information

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element Date: Science 10 4.1 Atomic Theory & Bonding What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element An atom = proton(s) + electron(s) + neutron(s) (PEN) Fun Fact:

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

Answer Sheet Quarterly Review Questions

Answer Sheet Quarterly Review Questions Answer Sheet Quarterly Review Questions 1. Compared to the charge and mass of a proton, an electron has a. the same charge and a smaller mass b. the same charge and the same mass c. an opposite charge

More information

Scientists create models to understand how things work, including atoms.

Scientists create models to understand how things work, including atoms. CHEM100 Week 4 Notes Page 1 of 6 Scientists create models to understand how things work, including atoms. Dalton created a theory for the atom with these 5 postulates 1. Elements consist of one or more

More information

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay.

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay. Chemistry I PERIODIC TABLE PRACTICE QUIZ Mr. Scott Select the best answer. 1) The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed

More information

Atoms and the Periodic Table. Subatomic Particles

Atoms and the Periodic Table. Subatomic Particles Atoms and the Periodic Table Chapter Three Subatomic Particles Atoms are composed of subatomic particles Particle Symbol Mass (g) Mass (amu) Charge Proton p 1.672622 x 10-24 1.007276 +1 Neutron n 1.674927

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHE 1400 - Summer 2015 - Chapter 3 Homework 3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1)The isotope 31 P is also called 15 A) phosphorus-16

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes

The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes 1 Atomic Theory Atoms are building blocks of elements Similar atoms in each element Different from atoms of other elements Two or more different atoms bond in

More information

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge ATOMIC THEORY The smallest component of an element that uniquely defines the identity of that element is called an atom. Individual atoms are extremely small. It would take about fifty million atoms in

More information

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes.

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. 1 PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. Metal Nonmetal Scheme (based on physical properties) Metals - most elements are metals - elements on left

More information

Chapter 3 Atoms and Elements

Chapter 3 Atoms and Elements Chapter 3 Atoms and Elements 1 Elements Elements are pure substances that cannot be separated into simpler substances by ordinary laboratory processes the building blocks of matter listed on the inside

More information

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE OVERVIEW The periodic table is usually the first thing that comes to mind when thinking about the subject of chemistry. We have all heard about the periodic table from as

More information

1/7/2013. Chapter 2. Atoms and the Periodic Table. Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby. 2.1 Atoms First

1/7/2013. Chapter 2. Atoms and the Periodic Table. Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby. 2.1 Atoms First Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby 2 Atoms and the Periodic Table Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Kent L. McCorkle Cosumnes River College Sacramento, CA Copyright (c) The McGraw-Hill

More information

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table 1. As you move from left to right across the periodic table, how does atomic number change? 2. What element is located in period 3, group 13? 3. What

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet Unit 2: Atomic Theory Practice Packet 1 Name History of Atomic Theory Period Fill in the missing information in the chart below: Name of Researcher Equipment Sketch of Model Major Idea/Discovery N/A All

More information

Atomic Theory and Bonding

Atomic Theory and Bonding Atomic Theory and Bonding Textbook pages 168 183 Section 4.1 Summary Before You Read What do you already know about Bohr diagrams? Record your answer in the lines below. What are atoms? An atom is the

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chem2A_Ch3_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The smallest amount of an element that retains that elementʹs characteristics is

More information

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Introduction to Chemistry Exam 2 Practice Problems 1 Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1.Atoms consist principally of what three

More information

The Material World: An Introduction to Chemistry. The Nucleus of an Atom

The Material World: An Introduction to Chemistry. The Nucleus of an Atom 1. MODERN MODEL OF THE ATOM A. A Closer Look at the Nucleus Since Bohr, the model of the atom has become even more sophisticated. Scientists had to explain why even the thin lines in an emission spectrum

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

Periodic Table Packet #1

Periodic Table Packet #1 Directions: Answer the questions with the proper information using your notes, book, and the periodic table. 1. Define a family. 2. What is a period? 3. What is the symbol for the following elements. a.

More information

Review- The Periodic Table

Review- The Periodic Table Review- The Periodic Table Name Date Block Matching: Match the description in with the correct term in. Write the letter in the blank provided. Each term matches with only one description, so be sure to

More information

Chem term # 1 review sheet C. 12 A. 1

Chem term # 1 review sheet C. 12 A. 1 hem term # 1 review sheet Name: ate: 1. n isotope of which element has an atomic number of 6 and a mass number of 14?. carbon. magnesium. nitrogen. silicon 6. Which atoms represent different isotopes of

More information

1) is credited with developing the concept of atomic numbers.

1) is credited with developing the concept of atomic numbers. Chemistry Chapter 14 Review Name answer key General Concept Questions 1) is credited with developing the concept of atomic numbers. A) Dmitri Mendeleev B) Lothar Meyer C) Henry Moseley D) Ernest Rutherford

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE Problems to try in the textbook. Answers in Appendix I: 5,9,13,15,17,19,21,25,27,29,31,33,35,41,43,45,47,49,55abcde,57,59,61,63,65,67,69,71,73,75,89,91 6.1 CLASSIFICATION

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review

Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review Name: Class: Date: Chapter 4 & 5 Review 1. Unlike Democritus, Aristotle did not believe that matter was composed of tiny, indivisible. 2. The results of Rutherford s gold foil experiment demonstrated that

More information

Worksheet 11 - Periodic Trends

Worksheet 11 - Periodic Trends Worksheet 11 - Periodic Trends A number of physical and chemical properties of elements can be predicted from their position in the Periodic Table. Among these properties are Ionization Energy, Electron

More information

ELECTRONIC CONFIGURATIONS

ELECTRONIC CONFIGURATIONS ELECTRONIC CONFIGURATIONS ELECTRONIC CONFIGURATIONS CONTENTS The Bohr Atom Levels and sub-levels Rules and principles Orbitals Rules for filling orbitals. The Aufbau principle Electronic configurations

More information

Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test

Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test Mr. Matthew Totaro MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following statements

More information

1301 TEST 1 REVIEW SHEET. You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test.

1301 TEST 1 REVIEW SHEET. You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test. 1301 TEST 1 REVIEW SHEET You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test. Introductory Stuff Scientific Method Atoms and Molecules; Dalton

More information

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table.

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table. PERIODIC TABLE OF ELEMENTS, a Russian scientist is credited with creating the periodic table. Periods tell us how many are in the atoms of each element. Groups help us to know how many electrons are in

More information

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements Material: laboratory display of the elements and a wall periodic table is required. Objective: To learn the use of periodic table for writing electron configuration of elements. INTRODUCTION Basic building

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

Chapter Two Study Guide Answers

Chapter Two Study Guide Answers Chapter Two Study Guide Answers Concepts 1. Know the law of conservation of mass 2. Know about the structure of the atom and who did what including Thomson, Rutheford, Millikan, Bohr 3. Know the three

More information

Atoms, Isotopes, and Ions

Atoms, Isotopes, and Ions WHY? ACTIVITY 02-1 Atoms, Isotopes, and Ions Atoms are the fundamental building blocks of all substances. To begin to understand the properties of atoms and how they combine to form molecules, you must

More information

Atomic Structure Chapter 5 Assignment & Problem Set

Atomic Structure Chapter 5 Assignment & Problem Set Atomic Structure Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Atomic Structure 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information

Organizing the Elements

Organizing the Elements The Periodic Table Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the year 1700.

More information

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 1 Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 2 Atoms are very small and spherical. Radii Range 0.9 x 10-10

More information

The Periodic Table and Periodic Law

The Periodic Table and Periodic Law The Periodic Table and Periodic Law Section 6.1 Development of the Modern Periodic Table In your textbook, reads about the history of the periodic table s development. Use each of the terms below just

More information

Trends of the Periodic Table Diary

Trends of the Periodic Table Diary Trends of the Periodic Table Diary Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number Name: ate: 1. In the modern, the elements are arranged in order of increasing. atomic number. mass number. oxidation number. valence number 5. s the elements in Group I are considered in order of increasing

More information

Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements

Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements 9 Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements Review Skills 2.1 Solids, Liquids, and Gases Solids Liquids Gases Internet: The Structure of Matter 2.2 The Chemical Elements Internet: Element

More information

CHM1 Exam 4 Review. Topics. 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2.

CHM1 Exam 4 Review. Topics. 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2. Topics 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2. Atomic symbols Mass number (protons + neutrons) 4+ charge 126C atomic number (# protons)

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide Chapter 6: The Periodic Table Study Guide I. General organization of table A. Modern periodic table 1. Increasing atomic number B. 3 major blocks 1. Metals a. Mostly solids at room temperature b. Conduct

More information

Chapter 2. Atoms and Elements

Chapter 2. Atoms and Elements Chapter 2. Atoms and Elements John Dalton Robert Millikan J.J. Thomson Ernest Rutherford The Components of Matter Elements, Compounds, Mixtures Dalton s Atomic Theory Modern Atomic Theory Atomic and Mass

More information

UNIT 2 - ATOMIC THEORY

UNIT 2 - ATOMIC THEORY UNIT 2 - ATOMIC THEORY VOCABULARY: Allotrope Anion Atom Atomic Mass Atomic Mass unit (a.m.u.) Atomic number Bohr model Cation Compound Electron Electron Configuration Element Excited state Ground state

More information

Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure. 5.1 Early Thoughts. In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them):

Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure. 5.1 Early Thoughts. In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them): Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure Name: 5.1 Early Thoughts In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them): Around 370 B.C., proposed that all matter was composed

More information

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry!

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry! 1. Which electron configuration represents an atom in an excited state? 1s 2 2s 2 2p 6 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 Worksheet: Electron Configurations Name:

More information

Bonding Practice Problems

Bonding Practice Problems NAME 1. When compared to H 2 S, H 2 O has a higher 8. Given the Lewis electron-dot diagram: boiling point because H 2 O contains stronger metallic bonds covalent bonds ionic bonds hydrogen bonds 2. Which

More information

ZAHID IQBAL WARRAICH

ZAHID IQBAL WARRAICH Section A Q1 The first six ionisation energies of four elements, A to D, are given. Which element is most likely to be in Group IV of the Periodic Table? Q2 In which species are the numbers of electrons

More information

Test 7: Periodic Table Review Questions

Test 7: Periodic Table Review Questions Name: Wednesday, January 16, 2008 Test 7: Periodic Table Review Questions 1. Which halogen is a solid at STP? 1. fluorine 3. bromine 2. chlorine 4. iodine 2. Element M is a metal and its chloride has the

More information

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide VOCABULARY: Write a brief definition of each term in the space provided. 1. Atoms: smallest unit of an element that has all of the properties of that

More information