Name: Date: 3. Variables that a model tries to explain are called: A. endogenous. B. exogenous. C. market clearing. D. fixed.

Size: px
Start display at page:

Download "Name: Date: 3. Variables that a model tries to explain are called: A. endogenous. B. exogenous. C. market clearing. D. fixed."

Transcription

1 Name: Date: 1 A measure of how fast prices are rising is called the: A growth rate of real GDP B inflation rate C unemployment rate D market-clearing rate 2 Compared with a recession, real GDP during a depression: A increases more rapidly B increases at approximately the same rate C decreases at approximately the same rate D decreases more severely 3 Variables that a model tries to explain are called: A endogenous B exogenous C market clearing D fixed 4 The marginal product of labor is: A output divided by labor input B additional output produced when one additional unit of labor is added C additional output produced when one additional unit of labor and one additional unit of capital are added D value of additional output when one dollar's worth of additional labor is added 5 A competitive, profit-maximizing firm hires labor until the: A marginal product of labor equals the wage B price of output multiplied by the marginal product of labor equals the wage C real wage equals the real rental price of capital D wage equals the rental price of capital

2 6 If the consumption function is given by C = Y and Y increases by 1 unit, then C increases by: A 015 unit B 05 unit C 085 unit D 1 unit 7 If the consumption function is given by C = Y and Y increases by 1 unit, then savings: A decreases by 085 unit B decreases by 015 unit C increases by 015 unit D increases by 085 unit 8 All of the following actions increase government purchases of goods and services except the: A federal government's sending a Social Security check to Betty Jones B federal government's sending a paycheck to the president of the United States C federal government's buying a Patriot missile D city of Boston's buying a library book 9 The equation Y = C(Y T) + I(r) + G may be solved for the equilibrium level of: A income B consumption C government purchases D the interest rate 10 In the classical model with fixed income, if the interest rate is too high, then investment is too and the demand for output the supply A high; exceeds B high; falls short of C low; exceeds

3 D low; falls short of 11 The reduction in investment brought about by the increase in the interest rate caused by increased government spending is called: A a budget deficit B fiscal policy C the identification problem D crowding out 12 If an earthquake destroys some of the capital stock, the neoclassical theory of distribution predicts: A the real wage will rise and the real rental price of capital will fall B both the real wage and the real rental price of capital will fall C both the real wage and the real rental price of capital will rise D the real wage will fall and the real rental price of capital will rise 13 In a small, open economy, if net exports are negative, then: A domestic spending is greater than output B saving is greater than investment C net capital outflows are negative D imports are less than exports 14 In a small open economy, if exports equal $20 billion, imports equal $30 billion, and domestic national saving equals $25 billion, then net capital outflow equals: A $25 billion B $10 billion C $10 billion D $25 billion 15 In a country with a small open economy, the real interest rate will always be: A above the world real interest rate

4 B below the world real interest rate C equal to the world real interest rate D equal to the world nominal interest rate 16 Holding other factors constant, legislation to cut taxes in an open economy will: A increase national saving and lead to a trade surplus B increase national saving and lead to a trade deficit C reduce national saving and lead to a trade surplus D reduce national saving and lead to a trade deficit 17 In an open economy: A a trade deficit is always good B a trade deficit is always bad C a trade deficit may be good or bad D a trade surplus is always bad 18 The nominal exchange rate between the US dollar and the Japanese yen is the: A number of yen you can get for lending one dollar in Japan for one year B number of yen you can get for one dollar C price of US goods divided by the price of Japanese goods D price of Japanese goods divided by the price of US goods 19 The real exchange rate: A measures how many Japanese yen one really gets for a US dollar B is equal to the nominal exchange rate multiplied by the domestic price level divided by the foreign price level C is equal to the nominal exchange rate multiplied by the foreign price level divided by the domestic price level D is the price of a domestic car divided by the price of a foreign car 20 When the real exchange rate rises:

5 A exports will decrease but imports will be unaffected B imports will decrease but exports will be unaffected C exports will increase and imports will decrease D exports will decrease and imports will increase 21 In a small open economy, when the government reduces national saving, the equilibrium real exchange rate: A rises and net exports fall B rises and net exports rise C falls and net exports fall D falls and net exports rise 22 In a small open economy, if the world interest rate falls, then domestic investment will and the real exchange rate will, holding all else constant A decrease; decrease B decrease; increase C increase; decrease D increase; increase 23 The Solow growth model describes: A how output is determined at a point in time B how output is determined with fixed amounts of capital and labor C how saving, population growth, and technological change affect output over time D the static allocation, production, and distribution of the economy's output 24 In the Solow growth model of Chapter 7, for any given capital stock, the determines how much output the economy produces, and the determines the allocation of output between consumption and investment A saving rate; production function B depreciation rate; population growth rate C production function; saving rate D population growth rate; saving rate

6 25 In the Solow growth model, if investment is less than depreciation, the capital stock will and output will until the steady state is attained A increase; increase B increase; decrease C decrease; decrease D decrease; increase 26 If a war destroys a large portion of a country's capital stock but the saving rate is unchanged, the Solow model predicts output will grow and that the new steady state will approach: A a higher output level than before B the same output level as before C a lower output level than before D the Golden Rule output level 27 In a steady-state economy with a saving rate s, population growth n, and labor-augmenting technological progress g, the formula for the steady-state ratio of capital per effective worker (k*), in terms of output per effective worker (f(k*)), is (denoting the depreciation rate by δ): A sf(k)/( + n + g) B s/((f(k))( + n + g)) C f(k)/((s)( + n + g)) D (s f(k))/( + n + g) 28 In a Solow model with technological change, if population grows at a 2 percent rate and the efficiency of labor grows at a 3 percent rate, then in the steady state, output per effective worker grows at a percent rate A 0 B 2 C 3 D 5 29 In a Solow model with technological change, if population grows at a 2 percent rate and the efficiency of labor grows at a 3 percent rate, then in the steady state, output per actual

7 worker grows at a percent rate A 0 B 2 C 3 D 5 30 Other things being equal, all of the following government policies are likely to increase national saving except: A decreasing taxes on savings accounts B running a budget deficit C running a budget surplus D retiring part of the national debt 31 In the circular flow model, the flow of dollars from firms to households is paid and the flow of dollars from households to firms is paid A as wages and profits; for goods and services B for value added; as imputed values C in current dollars; in constant dollars D as interest and dividends; for depreciation and taxes 32 To avoid double counting in the computation of GDP, only the value of goods are included A final B used C intermediate D investment 33 If nominal GDP in 2009 equals $14 trillion and real GDP in 2009 equals $11 trillion, what is the value of the GDP deflator? A 079 B 103 C 127 D 130

8 34 If GDP (measured in billions of current dollars) is $5,465, consumption is $3,657, investment is $741, and government purchases are $1,098, then net exports are: A $131 B $131 C $31 D $31 35 The labor-force participation rate is the percentage of the: A adult population that is employed B adult population that is in the labor force C labor force that is employed D labor force that is unemployed 36 In the Solow growth model of an economy, with a given production function, depreciation rate, no technological change, and no population growth, a higher saving rate produces a: A higher MPK in the new steady state B higher steady-state growth rate of output per worker C higher steady-state growth rate of total output D higher steady-state level of output per worker 37 If an economy with no population growth or technological change has a steady-state MPK of 0125, a depreciation rate of 01, and a saving rate of 0225, then the steady-state capital stock: A is greater than the Golden Rule level B is less than the Golden Rule level C equals the Golden Rule level D could be either above or below the Golden Rule level 38 A reduction in the saving rate starting from a steady state with more capital than the Golden Rule causes investment to in the transition to the new steady state A increase

9 B decrease C first increase, then decrease D first decrease, then increase 39 An increase in the saving rate starting from a steady state with less capital than the Golden Rule causes investment to in the transition to the new steady state A increase B decrease C first increase, then decrease D first decrease, then increase 40 Assume two economies are identical in every way except that one has a higher population growth rate According to the Solow growth model, in the steady state the country with the higher population growth rate will have a level of total output and rate of growth of output per worker as/than the country with the lower population growth rate A higher; the same B higher; a higher C lower; the same D lower; a lower 41 a Suppose a government moves to reduce a budget deficit Using the long-run model of the economy developed in Chapter 3, graphically illustrate the impact of reducing a government's budget deficit by reducing government purchases Be sure to label: i the axes; ii the curves; iii the initial equilibrium values; iv the direction curves shift; and v the terminal equilibrium values b State in words what happens to: i the real interest rate; ii national saving; iii investment; iv consumption; and v output 42 Consider two competitive economies that have the same quantities of labor (L = 400) and capital (K = 400), and the same technology (A = 100) The economies of the countries are described by the following Cobb-Douglas production functions: North Economy: Y = A L 03 K 07 South Economy: Y = A L 07 K 03 a Which economy has the larger total production? Explain

10 b In which economy is the marginal product of labor larger? Explain c In which economy is the real wage larger? Explain d In which economy is labor's share of income larger? Explain 43 a In April 1995, Michel Camdessus, managing director of the International Monetary Fund (IMF), criticized US economic policy for allowing the dollar exchange rate to fall too low He recommended that the United States reduce its budget deficit in order to raise the exchange rate Use the long-run model of a small open economy to illustrate graphically the impact of reducing the government's budget deficit on the exchange rate and the trade balance Be sure to label: i the axes; ii the curves; iii the initial equilibrium values; iv the direction the curves shift; and v the new long-run equilibrium values b Based on your graphical analysis, explain whether Mr Camdessus's policy recommendation will work Specifically state what happens to the exchange rate and the trade balance as a result of the government budget deficit reduction 44 Explain why government budget deficits crowd out private investment spending in a closed economy, but crowd out net exports in a small open economy Assume prices are flexible and that factors of production are fully employed in both economies Assume there is perfect capital mobility for the small open economy 45 Suppose that two countries are exactly alike in every respect except that population grows at a faster rate in country A than in country B a Which country will have the higher level of output per worker in the steady state? Illustrate graphically b Which country will have the faster rate of growth of output per worker in the steady state? 46 The economies of two countries, Thrifty and Profligate, have the same production functions and depreciation rates There is no population growth or technological progress in either country The economies of each country can be described by the Solow growth model The saving rate in Thrifty is 05 The saving rate in Profligate is 03 a In which country is the level of steady-state output per worker larger? Explain b In which country is the steady-state growth rate of output per worker larger?

11 c In which country is the growth rate of steady-state total output greater? 47 Suppose a government is able to impose controls that limit the number of children people can have Use the Solow growth model of Chapter 8 to graphically illustrate the impact of the slower rate of population growth on the steady-state capital-labor ratio and the steadystate level of output per worker Be sure to label the: a axes; b curves; c initial steady-state levels; d terminal steady-state levels; and e the direction the curves shift 48 Assume that a country's production function is Y = AK 03 L 07 The ratio of capital to output is 3, the growth rate of output is 3 percent, and the depreciation rate is 4 percent Capital is paid its marginal product a What is the marginal product of capital in this situation? (Hint: The marginal product of capital may be computed using calculus by differentiating the production function and using the capital-output ratio or by using the fact that capital's share equals MPK multiplied by K divided by Y) b If the economy is in a steady state, what must be the saving rate? (Hint: The saving rate multiplied by Y must provide for gross growth of ( + n + g)k, where is the depreciation rate) c If the economy decides to achieve the Golden Rule level of capital and actually reaches it, what will be the marginal product of capital? d What must the saving rate be to achieve the Golden Rule level of capital? Answer Key 1 B 2 D 3 A 4 B 5 B 6 C 7 C 8 A 9 D

12 10 D 11 D 12 D 13 A 14 B 15 C 16 D 17 C 18 B 19 B 20 D 21 A 22 D 23 C 24 C 25 C 26 B 27 A 28 A 29 C 30 B

13 A A C D B D B B A C a b i real interest rate decreases ii national saving increases iii investment increases iv consumption is unchanged v output is unchanged, fixed because it is determined by the factors of production

14 42 43 a Output is the same in both economies, given the symmetry of the parameters of the production functions and the equal quantities of labor and capital b The MPL is larger in the South Economy The MPL depends on the value of (1 α) and the average productivity of labor (Y/L) Since the average productivity of labor is the same in both countries, differences in the MPL depend on the value of (1 α), which is larger in South Economy (07) than in North Economy (03) c Since factors are paid according to the values of their marginal products, the real wage is larger in South Economy, because the MPL is larger in South Economy than in North Economy (from part b) d Labor's share of income equals (1 α), which is larger in South Economy (07) than in North Economy (03) a b Mr Camdessus's policy will not have the intended effect The dollar exchange rate will decline and the trade balance will move toward surplus In the closed economy, the increase in the budget deficit reduces national saving and increases the interest rate, which crowds out (decreases) private investment spending In the small open economy, the budget deficit reduces national saving, which increases the real exchange rate The increase in the real exchange rate crowds out (decreases) net exports a Country B will have the higher level of output per worker

15 46 47 b In the steady state, the growth rate of output per worker will be zero in both Country A and Country B a Thrifty will have the higher level of steady-state output per worker With a higher saving rate in Thrifty, there will be more saving, more investment, and, consequently, a higher steady-state capital per worker ratio For the same production function, the higher capital per worker ratio will produce a higher level of steady-state output per worker b In the steady state in both countries, capital per worker is constant, so output per worker is constant The growth rate of output per worker is zero in both Thrifty and Profligate c Since there is no population growth or technological change in the steady state, total output will be constant in both countries The growth rate of total output will be zero in both Thrifty and Profligate

16 48 a MPK = 010 b s = 021 c MPK = 007 d s = 030

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1 Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1 1. Variables that a model tries to explain are called: A) endogenous. B) exogenous. C) market clearing. D) fixed. 2. A measure

More information

13. If Y = AK 0.5 L 0.5 and A, K, and L are all 100, the marginal product of capital is: A) 50. B) 100. C) 200. D) 1,000.

13. If Y = AK 0.5 L 0.5 and A, K, and L are all 100, the marginal product of capital is: A) 50. B) 100. C) 200. D) 1,000. Name: Date: 1. In the long run, the level of national income in an economy is determined by its: A) factors of production and production function. B) real and nominal interest rate. C) government budget

More information

Chapter 3 A Classical Economic Model

Chapter 3 A Classical Economic Model Chapter 3 A Classical Economic Model what determines the economy s total output/income how the prices of the factors of production are determined how total income is distributed what determines the demand

More information

Assignment 3. Chapter 7 Chapter 8. Last Name. First Name. Page 1

Assignment 3. Chapter 7 Chapter 8. Last Name. First Name. Page 1 Assignment 3 Last Name First Name Chapter 7 Chapter 8 1 a b c d 1 a b c d 2 a b c d 2 a b c d 3 a b c d 3 a b c d 4 a b c d 4 a b c d 5 a b c d 5 a b c d 6 a b c d 6 a b c d 7 a b c d 7 a b c d 8 a b c

More information

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption.

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption. Exam 1 Review 1. Macroeconomics does not try to answer the question of: A) why do some countries experience rapid growth. B) what is the rate of return on education. C) why do some countries have high

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

Final Examination ECON 4020/ SPRING 2005 Instructor: Dr. M. Nirei 1:30 3:20 pm, April 28, Part I (45 points; Mark your answers in a SCANTRON)

Final Examination ECON 4020/ SPRING 2005 Instructor: Dr. M. Nirei 1:30 3:20 pm, April 28, Part I (45 points; Mark your answers in a SCANTRON) Final Examination ECON 4020/ SPRING 2005 Instructor: Dr. M. Nirei 1:30 3:20 pm, April 28, 2005 Name: Part I (45 points; Mark your answers in a SCANTRON) (1) The GDP deflator is equal to: a. the ratio of

More information

Econ Goran Skosples. Formula Sheet Y = C + I + G + NX. GDP deflator = Labor force (L) = employed persons (E) + unemployed persons (U)

Econ Goran Skosples. Formula Sheet Y = C + I + G + NX. GDP deflator = Labor force (L) = employed persons (E) + unemployed persons (U) Econ 259 1-6 Goran Skosples Formula Sheet 1. National Income Accounting Identity 2. GDP deflator Y = C + I + G + NX GDP deflator = nominal GDP real GDP 3. Implicit measure of inflation ( ) GDP deflator

More information

Economics Macroeconomic Theory

Economics Macroeconomic Theory Economics 202.04 Macroeconomic Theory Spring 2003 Mid-Term Exam, 27 February 2003 Please answer FIVE QUESTIONS FROM SECTION A and TWO QUESTIONS FROM SECTION B. SECTION A and B each carry 50% of the marks.

More information

Exam 1 Review. Page 1

Exam 1 Review. Page 1 Exam 1 Review 1. When a firm sells a product out of inventory, GDP: A) increases. B) decreases. C) is not changed. D) increases or decreases, depending on the year the product was produced. 2. An economy's

More information

Review Questions - CHAPTER 8

Review Questions - CHAPTER 8 Review Questions - CHAPTER 8 1. The formula for steady-state consumption per worker (c*) as a function of output per worker and investment per worker is: A) c* = f(k*) δk*. B) c* = f(k*) + δk*. C) c* =

More information

The Macroeconomy in the Long Run The Classical Model

The Macroeconomy in the Long Run The Classical Model PP556 Macroeconomic Questions The Macroeconomy in the ong Run The Classical Model what determines the economy s total output/income how the prices of the factors of production are determined how total

More information

CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers,

CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers, University of East London ELBS Economics EC201 MACROECONOMICS CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers, Chapter 3, National Income:

More information

Outline of model. Factors of production 1/23/2013. The production function: Y = F(K,L) ECON 3010 Intermediate Macroeconomics

Outline of model. Factors of production 1/23/2013. The production function: Y = F(K,L) ECON 3010 Intermediate Macroeconomics ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Chapter 3 National Income: Where It Comes From and Where It Goes Outline of model A closed economy, market-clearing model Supply side factors of production determination

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

Name: Final Exam Econ 219 Spring You can skip one multiple choice question. Indicate clearly which one

Name: Final Exam Econ 219 Spring You can skip one multiple choice question. Indicate clearly which one Name: Final Exam Econ 219 Spring 2005 This is a closed book exam. You are required to abide all the rules of the Student Conduct Code of the University of Connecticut. You can skip one multiple choice

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I. Name: R: ID:

ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I. Name: R: ID: ECO 2302 Principle of Macroeconomics TEST I Ibrahim Ozayturk Name: R: ID: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The can change the quantity

More information

k = sf(k) (δ + n + g)k = 0. sy (δ + n + g)y 2 = 0. Solving this, we find the steady-state value of y:

k = sf(k) (δ + n + g)k = 0. sy (δ + n + g)y 2 = 0. Solving this, we find the steady-state value of y: CHAPTER 8 Economic Growth II Questions for Review 1. In the Solow model, we find that only technological progress can affect the steady-state rate of growth in income per worker. Growth in the capital

More information

Chapter 6 Long-Run Economic Growth

Chapter 6 Long-Run Economic Growth Chapter 6 Long-Run Economic Growth Multiple Choice Questions 1. Between 1870 and 1996, among the United States, Germany, Japan, and Australia, grew at the fastest rate and grew at the slowest rate. (a)

More information

This paper is not to be removed from the Examination Halls

This paper is not to be removed from the Examination Halls This paper is not to be removed from the Examination Halls UNIVERSITY OF LONDON EC2065 ZA BSc degrees and Diplomas for Graduates in Economics, Management, Finance and the Social Sciences, the Diplomas

More information

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL*

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* Chapter 8 THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* The Classical Model: A Preview Topic: Real Variables 1) Real variables A) are those that determine the cost of living. B) are those that determine

More information

Economic Growth. (c) Copyright 1999 by Douglas H. Joines 1

Economic Growth. (c) Copyright 1999 by Douglas H. Joines 1 Economic Growth (c) Copyright 1999 by Douglas H. Joines 1 Module Objectives Know what determines the growth rates of aggregate and per capita GDP Distinguish factors that affect the economy s growth rate

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Aggregate Supply Topic: Aggregate Supply/Aggregate Demand Model 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation can be started by 1) A) an increase in aggregate supply or a decrease in aggregate

More information

INTRODUCTION TO ADVANCED MACROECONOMICS Preliminary Exam with answers September 2014

INTRODUCTION TO ADVANCED MACROECONOMICS Preliminary Exam with answers September 2014 Duration: 120 min INTRODUCTION TO ADVANCED MACROECONOMICS Preliminary Exam with answers September 2014 Format of the mock examination Section A. Multiple Choice Questions (20 % of the total marks) Section

More information

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1.

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1. Name (Please print) Assigned Seat ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1 Directions 1. Fill in your scantron with your unique id and form number. Doing

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Exam #2. Section A: Multiple Choice Questions. (30 points; 2 pts each)

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Exam #2. Section A: Multiple Choice Questions. (30 points; 2 pts each) ECON 1010 Principles of Macroeconomics Exam #2 Section A: Multiple Choice Questions. (30 points; 2 pts each) #1. If the price level in the economy and the nominal wages both doubled, then real wages would

More information

BPE_MAC1 Macroeconomics 1 Spring Semester 2011

BPE_MAC1 Macroeconomics 1 Spring Semester 2011 Masaryk University - Brno Department of Economics Faculty of Economics and Administration BPE_MAC1 Macroeconomics 1 Spring Semester 2011 Final Exam - 13.05.2011, 10:00-11:30 Test A Guidelines and Rules:

More information

At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following:

At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following: 1 Objectives for Chapter 10 The Circular Flow Model At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following: 1. Explain the basic circular flow model. 2. Define "consumption" and "saving" 3.

More information

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs.

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs. 1. An open economy is one in which: A) the level of output is fixed. B) government spending exceeds revenues. C) the national interest rate equals the world interest rate. D) there is trade in goods and

More information

MACROECONOMICS SECTION

MACROECONOMICS SECTION MACROECONOMICS SECTION GENERAL TIPS Be sure every graph is carefully labeled and explained. Every answer must include a section that contains a response to WHY the result holds. Good resources include

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 N. Das PART 1 (84 POINTS): Answer the following 28 multiple choice questions on the scan sheet. Each question is worth 3 points. 1. If Congress passes legislation

More information

6. Real GDP means the value of goods and services is measured in prices. A) current B) actual C) constant D) average

6. Real GDP means the value of goods and services is measured in prices. A) current B) actual C) constant D) average Name: Date: 1. Assume that total output consists of 4 apples and 6 oranges and that apples cost $1 each and oranges cost $0.50 each. In this case, the value of GDP is: A) 10 pieces of fruit. B) $7. C)

More information

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics In the short run, real GDP and

More information

1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1.

1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1. 1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1. 2. The marginal propensity to consume (MPC) is equal to the change in: a. consumer spending divided by the change

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008

Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008 Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008 Answer all of the following questions by selecting the most appropriate answer on

More information

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller PLEASE DO NOT WRITE ON THIS EXAMINATION FORM. 1. Which of the following statements is correct? a. Real GDP is the total market value

More information

Households Wages, profit, interest, rent = $750. Factor markets. Wages, profit, interest, rent = $750

Households Wages, profit, interest, rent = $750. Factor markets. Wages, profit, interest, rent = $750 KrugmanMacro_SM_Ch07.qxp 11/9/05 4:47 PM Page 87 Tracking the Macroeconomy 1. Below is a simplified circular-flow diagram for the economy of Micronia. a. What is the value of GDP in Micronia? b. What is

More information

Economics 501 Fall Suggested Solutions to Problem Set 3

Economics 501 Fall Suggested Solutions to Problem Set 3 Suggested Solutions to 1. Consider a Cobb-Douglas economy in which TFP is constant and equal to. Each year, owners of capital receive 1/3 of what is produced while workers receive the remainder. The number

More information

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5 Econ 202 Final Exam 1. If inflation expectations rise, the short-run Phillips curve shifts a. right, so that at any inflation rate unemployment is higher. b. left, so that at any inflation rate unemployment

More information

Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury. Thurs. Feb. 6, :00 p.m. Form B. There are 40 multiple choice questions, worth 2.

Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury. Thurs. Feb. 6, :00 p.m. Form B. There are 40 multiple choice questions, worth 2. Exam 1 ECON 2105 Dr. Susan Laury Thurs. Feb. 6, 2003 1:00 p.m. Form B There are 40 multiple choice questions, worth 2.5 points each Please follow these instructions carefully! Feel free to write on this

More information

10 EXPENDITURE MULTIPLIERS* Chapter. Key Concepts. The Consumption Function

10 EXPENDITURE MULTIPLIERS* Chapter. Key Concepts. The Consumption Function Chapter 0 EXPENDITURE MULTIPLIERS* Key Concepts Fixed Prices and Expenditure Plans In the very short run, firms do not change their prices and they sell the amount that is demanded. As a result: The price

More information

GDP: The market value of final goods and services, newly produced WITHIN a nation during a fixed period.

GDP: The market value of final goods and services, newly produced WITHIN a nation during a fixed period. GDP: The market value of final goods and services, newly produced WITHIN a nation during a fixed period. Value added: Value of output (market value) purchased inputs (e.g. intermediate goods) GDP is a

More information

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015 EC102.03 and 102.05 Spring 2015 Instructions: MIDTERM EXAM I March 26, 2015 NAME: ID #: You have 80 minutes to complete the exam. There will be no extensions. The exam consists of 40 multiple choice questions.

More information

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate ADAS Practice A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate supply curve. (a) Using a correctly labeled

More information

ECONOMIC GROWTH* Chapter. Key Concepts

ECONOMIC GROWTH* Chapter. Key Concepts Chapter 5 MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH* Key Concepts Gross Domestic Product Gross domestic product, GDP, is the market value of all the final goods and services produced within in a country in a given

More information

Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 11 Will Not Be Collected

Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 11 Will Not Be Collected Name: Solutions Cosumnes River College Principles of Macroeconomics Problem Set 11 Will Not Be Collected Fall 2015 Prof. Dowell Instructions: This problem set will not be collected. You should still work

More information

This paper is not to be removed from the Examination Halls

This paper is not to be removed from the Examination Halls ~~EC2065 ZA d0 This paper is not to be removed from the Examination Halls UNIVERSITY OF LONDON EC2065 ZA BSc degrees and Diplomas for Graduates in Economics, Management, Finance and the Social Sciences,

More information

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems Suggested Answers for Mankiw & Problems The answers here will not have graphs, I encourage to refer to the text for graphs. There is a bit of math, however I don t expect you to replicate these in your

More information

FISCAL POLICY* Chapter. Key Concepts

FISCAL POLICY* Chapter. Key Concepts Chapter 11 FISCAL POLICY* Key Concepts The Federal Budget The federal budget is an annual statement of the government s expenditures and tax revenues. Using the federal budget to achieve macroeconomic

More information

Measuring Economic Performance. Chapter 2

Measuring Economic Performance. Chapter 2 Measuring Economic Performance Chapter 2 Outline Gross Domestic Product Measuring GDP Through Spending Measuring GDP Through Production Measuring GDP Through Income Saving and Investment Transactions with

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1. AUBG ECO 302 A F I N A L E X A M Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.5 points 1) The Bigdrill company drills

More information

Refer to Figure 17-1

Refer to Figure 17-1 Chapter 17 1. Inflation can be measured by the a. change in the consumer price index. b. percentage change in the consumer price index. c. percentage change in the price of a specific commodity. d. change

More information

FISCAL POLICY* Chapter. The Federal Budget. goods and services. goods and services, the value of transfer payments,

FISCAL POLICY* Chapter. The Federal Budget. goods and services. goods and services, the value of transfer payments, Chapter 15 FISCAL POLICY* The Federal Budget Topic: The Federal Budget 1) Which of the following is considered a purpose of the federal budget? I. To help the economy achieve full employment. II. To finance

More information

Preparation course MSc Business & Econonomics- Macroeconomics: Introduction & Concepts

Preparation course MSc Business & Econonomics- Macroeconomics: Introduction & Concepts Preparation course MSc Business & Econonomics- Macroeconomics: Introduction & Concepts Tom-Reiel Heggedal Economics Department 2014 TRH (Institute) Intro&Concepts 2014 1 / 20 General Information Me: Tom-Reiel

More information

CHAPTER 7 Economic Growth I

CHAPTER 7 Economic Growth I CHAPTER 7 Economic Growth I Questions for Review 1. In the Solow growth model, a high saving rate leads to a large steady-state capital stock and a high level of steady-state output. A low saving rate

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam 1. Expansionary monetary policy: Section A: Multiple Choice Questions. (120 points; 3 pts each) a. increases the money supply, interest rates, consumption,

More information

ECONS PASCO {ECON 152}

ECONS PASCO {ECON 152} ECONS PASCO {ECON 152} 1. Macroeconomics deals with a. the activities of individual units b. the behaviour of the electronics industry c. economic aggregates d. the behaviour of firms 2. The study of inflation

More information

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date:

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date: Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Spring 2009, Exam 3, several versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) Answer on your Scantron card, using

More information

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3 Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3 1. When firms experience unplanned inventory accumulation, they typically: A) build new plants. B) lay off workers and reduce

More information

. consumption and investment spending.

. consumption and investment spending. Chapter 10 1. The aggregate demand curve: A. is upward sloping because a higher price level is necessary to make production profitable as production costs rise. B. is downward sloping because production

More information

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

Output and Expenditure in the Short Run

Output and Expenditure in the Short Run Chapter 11 (23) Output and Expenditure in the Short Run Chapter Summary Chapter 10 examined the determinants of long-run economic growth. In the short run, however, the economy experiences fluctuations

More information

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services ECON 3560/5040 Week 2 NATIONAL INCOME 1. What Determines the Total Production of Goods and Services - Factors of production: the inputs used to produce goods and services (1) Capital (K) (2) Labor (L)

More information

2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E. The College Board. College Level Examination Program

2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E. The College Board. College Level Examination Program 2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E College Level Examination Program The College Board Principles of Macroeconomics Description of the Examination The Subject Examination in

More information

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008)

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall 2008 Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) A. On one side of a single sheet of paper: 1. Clearly and accurately draw and label a diagram of the Production

More information

Chapter 24. What will you learn in this chapter? Valuing an economy. Measuring the Wealth of Nations

Chapter 24. What will you learn in this chapter? Valuing an economy. Measuring the Wealth of Nations Chapter 24 Measuring the Wealth of Nations 2014 by McGraw-Hill Education 1 What will you learn in this chapter? How to calculate gross domestic product (GDP). Why each component of GDP is important. What

More information

Economic Growth II: Technology, Empirics, and Policy

Economic Growth II: Technology, Empirics, and Policy CHAPTER9 : Technology, Empirics, and Policy Modified for ECON 2204 by Bob Murphy 2016 Worth Publishers, all rights reserved IN THIS CHAPTER, YOU WILL LEARN: how to incorporate technological progress in

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1.According to the theory of liquidity preference, the money supply

More information

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

Name: Date: 3. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 Econ202Final Spring 2005 1 Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 1. Which of the following tends to reduce the size of a shift in aggregate demand? a. the multiplier effect b. the crowding-out effect c.

More information

Economics 152 Solution to Sample Midterm 1

Economics 152 Solution to Sample Midterm 1 Economics 152 Solution to Sample Midterm 1 N. Das PART 1 (81 POINTS):Answer the following 27 multiple choice questions on the scan sheet. Each question is worth 3 points). 1. Gross domestic product (GDP)

More information

Rutgers University School of Business Aggregate Economics Fall 2010

Rutgers University School of Business Aggregate Economics Fall 2010 Rutgers University School of Business Aggregate Economics Fall 2010 Professor: Dr. Davood Taree Email: dtaree@rbs.rutgers.edu Office hours: Thursday: By appointment Course Information: Course Number: 591:41

More information

CHAPTER 4 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 4 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 4 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Chapter in a Nutshell You learned in Chapter 1 that economics is divided into two main branches microeconomics and macroeconomics. We begin our detailed

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam Multiple Choice. 2 points each. 1. According to the long-run

More information

Macroeconomics Questions 2013 Economics Honors Exam

Macroeconomics Questions 2013 Economics Honors Exam Macroeconomics Questions 2013 Economics Honors Exam Question 1. (40 minutes) The savings rates of Chinese households are among the highest in the world. This question asks you to analyze the consequences

More information

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates The Canadian dollar is one of 100s of different monies. The three big monies: the U.S. dollar, yen, and euro. In February 2007, one Canadian dollar bought 85 U.S. cents. By November 2007, the Canadian

More information

The Theory of Investment

The Theory of Investment CHAPTER 17 Modified for ECON 2204 by Bob Murphy 2016 Worth Publishers, all rights reserved IN THIS CHAPTER, YOU WILL LEARN: leading theories to explain each type of investment why investment is negatively

More information

The Full-Employment Model. Stiglitz, Walsh (2006) Economics Chapter 24 (MA6)

The Full-Employment Model. Stiglitz, Walsh (2006) Economics Chapter 24 (MA6) The Full-Employment Model Stiglitz, Walsh (2006) Economics Chapter 24 (MA6) Macroeconomic Equilibrium all markets are interrelated what happens in one market will have impact on other markets wages, interest

More information

BADM 606 Principles of Macroeconomics Final Exam Summer II 2001 Dr. Silver. Name. You are to answer all of the following questions.

BADM 606 Principles of Macroeconomics Final Exam Summer II 2001 Dr. Silver. Name. You are to answer all of the following questions. BADM 606 Principles of Macroeconomics Final Exam Summer II 2001 Dr. Silver Name You are to answer all of the following questions. Section 1 Multiple Choice. Answer ALL of the following. 1. An increase

More information

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economyʹs A) intermediate goods demanded at all price levels. B) intermediate

More information

Econ 202 Section 4 Final Exam

Econ 202 Section 4 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 A: Special Code 00004 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. Oceania buys $40

More information

MACROECONOMICS SECTION

MACROECONOMICS SECTION MACROECONOMICS SECTION Directions: Answer both parts, A and B; there is some choice in each part. Points will be proportional to the time limits indicated. Part A Short Answer Choose two (2) of the following.

More information

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH Learning Goals for this Chapter: To know what we mean by GDP and to use the circular flow model to explain why GDP equals aggregate expenditure and aggregate

More information

ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Exam #1

ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Exam #1 ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Exam #1 Multiple Choice Questions. (25 points; 2.5 pts each) #1. In any closed macroeconomy, saving equals a. consumption. b. investment. c. government spending. d.

More information

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions CHAPTER 11 Self Study Questions 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following except A) inflation. B) business cycle fluctuations. C) the aggregate value

More information

Figure 2-7. Figure 2-7 shows the production possibilities frontiers for Pakistan and Indonesia. Each country produces two goods, cotton and cashews.

Figure 2-7. Figure 2-7 shows the production possibilities frontiers for Pakistan and Indonesia. Each country produces two goods, cotton and cashews. Exam 1 Practice Questions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) the owners of the factors of production, while what amounts of those

More information

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22.

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22. Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economy's A)

More information

Use the following to answer question 9: Exhibit: Keynesian Cross

Use the following to answer question 9: Exhibit: Keynesian Cross 1. Leading economic indicators are: A) the most popular economic statistics. B) data that are used to construct the consumer price index and the unemployment rate. C) variables that tend to fluctuate in

More information

The Golden Rule. Where investment I is equal to the savings rate s times total production Y: So consumption per worker C/L is equal to:

The Golden Rule. Where investment I is equal to the savings rate s times total production Y: So consumption per worker C/L is equal to: The Golden Rule Choosing a National Savings Rate What can we say about economic policy and long-run growth? To keep matters simple, let us assume that the government can by proper fiscal and monetary policies

More information

EC201 Intermediate Macroeconomics. EC201 Intermediate Macroeconomics Problem Set 1 Solution

EC201 Intermediate Macroeconomics. EC201 Intermediate Macroeconomics Problem Set 1 Solution EC201 Intermediate Macroeconomics EC201 Intermediate Macroeconomics Problem Set 1 Solution 1) Given the difference between Gross Domestic Product and Gross National Product for a given economy: a) Provide

More information

Professor Christina Romer. LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016

Professor Christina Romer. LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016 Economics 2 Spring 2016 Professor Christina Romer Professor David Romer LECTURE 17 MACROECONOMIC VARIABLES AND ISSUES March 17, 2016 I. MACROECONOMICS VERSUS MICROECONOMICS II. REAL GDP A. Definition B.

More information

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet Instructions: This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Step I - Go to the special codes section on your score sheet Write your section number (1, or 4, or 5) under

More information

1 National Income and Product Accounts

1 National Income and Product Accounts Espen Henriksen econ249 UCSB 1 National Income and Product Accounts 11 Gross Domestic Product (GDP) Can be measured in three different but equivalent ways: 1 Production Approach 2 Expenditure Approach

More information