MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 CHE Spring Chapter 7 Homework 7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1)According to Arrhenius, an acid and a base will react to give A) a solid. B) an acidic solution. C) a salt plus water. D)a basic solution. 2)A mixture of a weak acid and its conjugate base forms a(n) A) antacid. B) buffer. C) acid-base indicator. D) acid rain. 3)Phosphoric acid is added to many popular beverages to give them a tart flavor. The formula of phosphoric acid is A) H3PO4. B) H4PO3. C) H2PO4. D) HPO4. 4)HCN is classified as a weak acid in water. This means that it produces A) a relatively small fraction of the maximum number of possible hydronium B) no hydronium C) 100% of the maximum number of possible hydronium D) a relatively large fraction of the maximum number of possible hydronium 5)The same number of moles of acetic acid and hydrogen chloride are placed in beakers containing water. After this addition, the beaker with the HCl has more hydronium ions than the beaker with added acetic acid. HCl is classified as A) a weaker acid than acetic acid. B)a stronger acid than acetic acid. C) a base. D) equal in acid strength to acetic acid. 6)Nitric acid, HNO3, is classified as a strong acid in water. This means that it produces A) a relatively small fraction of the maximum number of possible hydronium B) 100% of the maximum number of possible hydronium C) no hydronium D) a relatively large fraction of the maximum number of possible hydronium 1) 2) 3) 4) 5) 6) 1

2 7)A buffer A) is made up of a weak acid and its conjugate base. B)resists changes in ph when small amounts of a strong acid or a strong base are added. C) is made up of a weak base and its conjugate acid. D) All of the above are true. 8) A conjugate acid-base pair differ by one A) ph unit. B)H atom. C) O atom. D) proton. 9) Phenolphthalein has often been used to monitor the progress of an acid-base neutralization reaction. What color will phenolphthalein be when there is an excess of acid present? A) pink B) colorless C) yellow D) green 10)The ph of rain collected on a remote island in the Pacific is assumed to be unaffected by human pollution. The ph of the rainwater will be A) greater than 7. B)less than 7. C) equal to 7. D)0. 11) Foods that are acidic can be identified by their taste. A) bitter B) sweet C) salty D) sour 12)When added to water, which of the following would produce a base? A) SO3 B) Cl2 C) CO2 D) Na2O 13)If the concentration of a dilute solution of nitric acid is M, what is the ph of that solution? A) 4 B)5 C) 7 D) 14 14) Which of the following is/are characteristic(s) of bases? A) produce hydroxide ions when added to water B)reacts with acids to form salts C) taste bitter D) All are characteristics of bases. 15) When nonmetal oxides react with water the resulting solution is. A) basic B) neutral C) acidic D) salty 16)When HCl is added to pure water, HCl molecules lose protons, while water molecules gain protons. In this reaction, HCl is a(n) A) base. B) solvent. C) salt. D) acid. 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 2

3 17)An acid is strong if it A) makes acid-base indicators change color. B) ionizes completely in water. C) causes metals to corrode. D) is very concentrated. 18)H3O+ is the A) hydroxide ion. B) hydrogen ion. C) hydrate ion. D) hydronium ion. 19)The compound CH3NH2 reacts with water to form CH3NH3 + and OH-. In this reaction, CH3NH2 is acting as a(n) A) acid. B) base. C) salt. D) catalyst. 20)Citric acid is made by oranges. When citric acid dissolves in water, it produces a relatively small number of hydronium Citric acid is best described as a A) strong acid. B) weak acid. C) concentrated acid. D) dilute acid. 21)Which of the following is NOT true of the Arrhenius theory? A) Acids are defined as compounds that produce H+ ions in water solution. B) Arrhenius theory only applies to reactions in aqueous solution. C) Acids are defined as compounds that produce OH- ions in water solution. D) Bases are defined as compounds that produce OH- ions in water solution. 22)When added to water, which of the following would produce an acid? A) Na2O B)CO2 C) Mg D) NH3 23)An unknown substance is added to a solution and the ph decreases. The substance is best described as a(n) A) salt. B) base. C) acid. D) solvent. 24) Which of the following is characteristic of a base? A) Bases turn litmus red. B) Bases feel slippery. C) Bases have a sour taste. D) None of these is characteristic of a base. 25) In the balanced chemical reaction for the neutralization of sodium hydroxide with sulfuric acid, H2SO4, the coefficient of sodium hydroxide is A) 1. B)2. C) 3. D) 4. 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 3

4 26)Nitrous acid, HNO2, is classified as a weak acid in water. This means that it produces A) a relatively large fraction of the maximum number of possible hydronium B) a relatively small fraction of the maximum number of possible hydronium C) 100% of the maximum number of possible hydronium D) no hydronium 27)Which of the following is an example of a nonmetal oxide? A) CO2 B) NaOH C) K2O D) H2SO4 28)The ph of a sample of water from a river is 6.0. A sample of effluent from a food processing plant has a ph of 4.0. The concentration of hydronium ion in the effluent is A) four times (4x) larger than the river hydronium ion concentration. B) two times (2x) larger than the river hydronium ion concentration. C) 100 times (100x) larger than the river hydronium ion concentration. D) one and a half times (1.5x) larger than the river hydronium ion concentration. 29)A solution of toilet bowl cleaner has a ph of 1.0 The solution is A) strongly basic. B) weakly acidic. C) strongly acidic. D) weakly basic. 30)Which of the following does NOT contribute to acid rain? A) coal-burning power plants B) volcanic eruptions C) lightning D) All of the above contribute to acid rain. 31)What is the conjugate base of HSO3 -? A) SO3 2- B)HSO4 - C) H2SO3 D) H2SO4 32) What is produced in an acid-base neutralization reaction? A) an acid B)an acid and water C) a base D)a salt and water 33)Lemon juice has a sour taste and turns litmus to red. Lemon juice is A) neutral. B) caustic. C) basic. D) acidic. 26) 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 4

5 34)What is the conjugate acid of HSO3 -? A) HSO4 - B)SO3 2- C) H2SO3 D) H2SO4 35) Hard water deposits (calcium carbonate) have built up around your bathroom sink. Which one of the following would be best to dissolve the deposit? A) bleach B) lye C) ammonia D) vinegar 34) 35) 5

6 Answer Key Testname: CHAPRTER 7 1)C 2)B 3)A 4)A 5)B 6)B 7)D 8)D 9)B 10)B 11)D 12)D 13)A 14)D 15)C 16)D 17)B 18)D 19)B 20)B 21)C 22)B 23)C 24)B 25)B 26)B 27)A 28)C 29)C 30)D 31)A 32)D 33)D 34)C 35)D 6

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c CHAPTER 9 1. Which one of the following is the acid in vinegar? a. acetic acid b. citric acid c. muriatic acid d. ascorbic acid 2. Which is a basic or alkaline substance? a. gastric fluid b. black coffee

More information

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical?

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical? MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which statement concerning Arrhenius acid-base theory is not correct? A) Acid-base reactions must

More information

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50 Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Topic pg Section 19.1 1-3 Section 19.2 3-6 Section 19.3 6-7 Section 19.4 8 Naming Acids 9 Properties of Acids/Bases 10-11 Conjugate Acid/Base Pairs

More information

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases Chapter 17 Acids and Bases How are acids different from bases? Acid Physical properties Base Physical properties Tastes sour Tastes bitter Feels slippery or slimy Chemical properties Chemical properties

More information

Table 1. give a slippery feel. produce a piercing pain in a wound. are colorless when placed in phenolphthalein (an indicator).

Table 1. give a slippery feel. produce a piercing pain in a wound. are colorless when placed in phenolphthalein (an indicator). Acid/Base Basics How does one define acids and bases? In chemistry, acids and bases have been defined differently by two sets of theories. One is the Arrhenius definition, which revolves around the idea

More information

Acids and Bases HW PSI Chemistry

Acids and Bases HW PSI Chemistry Acids and Bases HW PSI Chemistry Name 1) According to the Arrhenius concept, an acid is a substance that. A) is capable of donating one or more H + B) causes an increase in the concentration of H + in

More information

H 2 O + HNO 3 H 3 O + + NO 3

H 2 O + HNO 3 H 3 O + + NO 3 Properties Unit 12 Acids & Bases electrolytes sour taste turn litmus red react with metals to form 2 gas vinegar, soda, citrus fruits electrolytes bitter taste turn litmus blue slippery feel ammonia, lye,

More information

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES CHAPTER 16: ACIDS AND BASES Active Learning: 4, 6, 14; End-of-Chapter Problems: 2-25, 27-58, 66-68, 70, 75-77, 83, 90-91, 93-104 Chapter 15 End-of-Chapter Problems: 69-74, 125, 129, 133 16.1 ACIDS AND

More information

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases Chemistry 3202 Unit 2 Acids and Bases Definitions of Acids and Bases An operational definition is one that is based on the observable properties, behaviours or uses of an entity. The earliest definitions

More information

UNIT 14 - Acids & Bases

UNIT 14 - Acids & Bases COMMON ACIDS NOTES lactic acetic phosphoric citric malic PROPERTIES OF ACIDS 1. 1. PROPERTIES OF BASES 2. 2. 3. 3. 4. 4. 5. 5. NAMING ACIDS NOTES Binary acids (H + one element) Practice: 1. hydro- - HF

More information

3 Solutions of Acids and Bases

3 Solutions of Acids and Bases CHAPTER 3 3 Solutions of Acids and Bases SECTION Chemical Compounds BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are strong and weak acids? What are strong

More information

TOPIC 11: Acids and Bases

TOPIC 11: Acids and Bases TOPIC 11: Acids and Bases ELECTROLYTES are substances that when dissolves in water conduct electricity. They conduct electricity because they will break apart into Ex. NaCl(s)! Na + (aq) + Cl - (aq), and

More information

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness.

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. nswer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. 1. Name the following binary acids: a. HCl hydrochloric acid b. HF hydrofluoric acid c. H 2 S hydrosulfuric

More information

Topic 8 Acids and bases 6 hours

Topic 8 Acids and bases 6 hours Topic 8 Acids and bases 6 hours Hydronium ion (H3O + ) = more stable form of hydrogen ion (H + ) H + + H2O H3O + 8.1 Theories of acids and bases 2 hours 1. Arrhenius H-X / M-OH ACID a substance that dissociates

More information

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases : General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases I. Introduction A. In chemistry, and particularly biochemistry, water is the most common solvent 1. In studying acids and bases we are going to see that water

More information

Experiment 16-Acids, Bases and ph

Experiment 16-Acids, Bases and ph Definitions acid-an ionic compound that releases or reacts with water to form hydrogen ion (H + ) in aqueous solution. They taste sour and turn litmus red. Acids react with certain metals such as zinc,

More information

Acids, Bases, and ph

Acids, Bases, and ph CHAPTER 9 1 SECTION Acids, Bases, and Salts Acids, Bases, and ph KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What properties do acids have? What properties do bases have? How can

More information

EXPERIMENT 20: Determination of ph of Common Substances

EXPERIMENT 20: Determination of ph of Common Substances Materials: ph paper and color chart (ph range 3 to 12) or ph meter distilled water white vinegar household ammonia (or baking soda) spot plate test or 3 small test tubes stirring rod solutions / fruits

More information

CHEM 102: Sample Test 5

CHEM 102: Sample Test 5 CHEM 102: Sample Test 5 CHAPTER 17 1. When H 2 SO 4 is dissolved in water, which species would be found in the water at equilibrium in measurable amounts? a. H 2 SO 4 b. H 3 SO + 4 c. HSO 4 d. SO 2 4 e.

More information

Properties of Acids and Bases

Properties of Acids and Bases Lab 22 Properties of Acids and Bases TN Standard 4.2: The student will investigate the characteristics of acids and bases. Have you ever brushed your teeth and then drank a glass of orange juice? What

More information

UNIT (6) ACIDS AND BASES

UNIT (6) ACIDS AND BASES UNIT (6) ACIDS AND BASES 6.1 Arrhenius Definition of Acids and Bases Definitions for acids and bases were proposed by the Swedish chemist Savante Arrhenius in 1884. Acids were defined as compounds that

More information

Suggested Problems: p. 625-627 #58, 59, 65, 69, 74, 80, 85, 86, 90, 92, 93, 98, 99

Suggested Problems: p. 625-627 #58, 59, 65, 69, 74, 80, 85, 86, 90, 92, 93, 98, 99 Chemistry I Accelerated Study Guideline - Chapter 19 Acids, Bases and Salts ------------------------------------------------------------------------------ By the end of this unit, the skills you should

More information

Chemistry 52. Reacts with active metals to produce hydrogen gas. Have a slippery, soapy feeling. React with carbonates to produce CO 2

Chemistry 52. Reacts with active metals to produce hydrogen gas. Have a slippery, soapy feeling. React with carbonates to produce CO 2 ACID AND BASE STRENGTH Experiment #2 PURPOSE: 1. To distinguish between acids, bases and neutral substances, by observing their effect on some common indicators. 2. To distinguish between strong and weak

More information

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present.

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present. Chapter 16 Acids and Bases Concept Check 16.1 Chemists in the seventeenth century discovered that the substance that gives red ants their irritating bite is an acid with the formula HCHO 2. They called

More information

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g.

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g. Unit 7 Solutions, Acids & Bases Solution mixture + solvent - substance present in the amount solute - in the solvent solvent molecules solute particles ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures

More information

Chapter 14 - Acids and Bases

Chapter 14 - Acids and Bases Chapter 14 - Acids and Bases 14.1 The Nature of Acids and Bases A. Arrhenius Model 1. Acids produce hydrogen ions in aqueous solutions 2. Bases produce hydroxide ions in aqueous solutions B. Bronsted-Lowry

More information

An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution.

An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution. Chapter 8 Acids and Bases Definitions Arrhenius definitions: An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution.

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 AcidBase Equilibria Acids and bases are found in many common substances and are important in life processes. Group Work: Make a list of some common acids and bases. How do we know which is which?

More information

Name period Unit 9: acid/base equilibrium

Name period Unit 9: acid/base equilibrium Name period Unit 9: acid/base equilibrium 1. What is the difference between the Arrhenius and the BronstedLowry definition of an acid? Arrhenious acids give H + in water BronstedLowry acids are proton

More information

Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Outline 9.1 Acids and Bases Definitions Acids

Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Outline 9.1 Acids and Bases Definitions Acids Lecture Presentation Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Julie Klare Fortis College Smyrna, GA Outline 9.1 Acids and Bases Definitions 9.2 Strong Acids and Bases 9.3 Chemical Equilibrium 9.4

More information

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l)

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l) CHEM 1105 ACIDS AND BASES 1. Early Definitions Taste: Effect on Indicators: Neutralization: acids - sour; bases - bitter acids turn blue litmus red; bases turn red litmus blue phenolphthalein is colourless

More information

How many ml of 0.250M potassium permangenate are needed to react with 3.36 g of iron(ii) sulfate?

How many ml of 0.250M potassium permangenate are needed to react with 3.36 g of iron(ii) sulfate? How many ml of 0.250M potassium permangenate are needed to react with 3.36 g of iron(ii) sulfate? 1 - Change the mass of iron(ii) sulfate to moles using the formula weight.of iron(ii) sulfate 2 - Change

More information

Auto-ionization of Water

Auto-ionization of Water 2H 2 O H 3 O + + OH Hydronium ion hydroxide ion Q: But how often does this happen? This is the fundamental concept of all acid-base chemistry In pure water, how much of it is water and how much is ions?

More information

10TH CHEMISTRY NOTES

10TH CHEMISTRY NOTES 1. Acids: Acids are sour in taste, turn blue litmus red and give H3O+ ion (hydronium ions in solution. e.g. HCl, H2SO4, HNO3 etc 2. Bases: Bases are bitter in taste, have soapy touch, turns red litmus

More information

Unit Two: Acids and Bases

Unit Two: Acids and Bases Section One: Theoretical Stuff Unit Two: Acids and Bases The concept of acids and bases has existed for centuries. We can discuss them two ways, operational definitions and theoretical definitions. 1.

More information

I. Definitions: Name: Period: Date: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions

I. Definitions: Name: Period: Date: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions Name: Period: Date: I. Definitions: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions 2. Bronsted-Lowry (1923) 3. Lewis (1923), so only allows for aqueous solutions only protic

More information

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid AP Chemistry Acids and Bases General Properties of Acids and Bases Acids Electrolyte Taste Litmus Phenolphthalein React with metals to give off H 2 gas H 2 SO 4 (aq) + Mg (s) MgSO 4 (aq) + H 2 (g) Ionize

More information

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic General Chemistry II Jasperse Acid-Base Chemistry. Extra Practice Problems 1 General Types/Groups of problems: Conceptual Questions. Acids, Bases, and p1 K b and pk b, Base Strength, and using K b or p7-10

More information

Notes: Acids and Bases

Notes: Acids and Bases Name Chemistry Pre-AP Notes: Acids and Bases Period I. Describing Acids and Bases A. Properties of Acids taste ph 7 Acids change color of an (e.g. blue litmus paper turns in the presence of an acid) React

More information

Acids and Bases. An Introduction. David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA

Acids and Bases. An Introduction. David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA Acids and Bases An Introduction David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA Properties of Acids 1. Sour taste (examples: vinegar, citric acid, lemon juice) 2. Turns litmus

More information

Chapter 6. Solution, Acids and Bases

Chapter 6. Solution, Acids and Bases Chapter 6 Solution, Acids and Bases Mixtures Two or more substances Heterogeneous- different from place to place Types of heterogeneous mixtures Suspensions- Large particles that eventually settle out

More information

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN -

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN - QUESTION (2012:3) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. Conjugate acid Conjugate base - HCO 3 2 CO 3 H 2 O OH HCN CN - (ii) HPO 4 2 (aq) Write equations for the reactions

More information

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration Acid-Base Indicators and Titration Curves Titrations In a titration a solution of accurately known concentration is added gradually added to another solution of unknown concentration until the chemical

More information

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base?

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base? You might need to know the following K values: CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS CH 3 COOH K a = 1.8 x 10 5 Benzoic Acid K a = 6.5 x 10 5 HNO 2 K a = 4.5 x 10 4 NH 3 K b = 1.8 x 10 5 HF K a = 7.2 x 10 4

More information

Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values

Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values increase or decrease? Q2: The range of values of the ph scale is: Q7: As bases become more alkaline, their ph values increase

More information

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2-

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2- AcidBase Chemistry Arrhenius acid: Substance that dissolves in water and provides H + ions Arrhenius base: Substance that dissolves in water and provides OH ions Examples: HCl H + and Cl Acid NaOH Na +

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 Acid-Base Equilibria Learning goals and key skills: Understand the nature of the hydrated proton, represented as either H + (aq) or H 3 O + (aq) Define and identify Arrhenuis acids and bases.

More information

Acid 7 Base. 1. Describe two things hydrochloric acid does in your body system. 2. What does sodium hydrogencarbonate do in your body system?

Acid 7 Base. 1. Describe two things hydrochloric acid does in your body system. 2. What does sodium hydrogencarbonate do in your body system? Acids and Bases acid: a compound that, when dissolved in water, forms a solution with a ph less than 7 base: a compound that, when dissolved in water, forms a solution with a ph greater than 7 ph: the

More information

EXPERIMENT 4 Acid Strength

EXPERIMENT 4 Acid Strength EXPERIMENT 4 Acid Strength Introduction Many common substances are either acids or bases. Some acids, like stomach acid are necessary for our health, while others, like sulfuric acid are dangerous and

More information

Chemical Reactions in Water Ron Robertson

Chemical Reactions in Water Ron Robertson Chemical Reactions in Water Ron Robertson r2 f:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\waterchemtrans.doc Properties of Compounds in Water Electrolytes and nonelectrolytes Water soluble compounds

More information

Chemical Reactions in Water

Chemical Reactions in Water Chemical Reactions in Water Ron Robertson r2 f:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\waterchemtrans.doc Acids, Bases and Salts Acids dissolve in water to give H + ions. These ions attach

More information

Chapter 14: Acids and Bases

Chapter 14: Acids and Bases Ch 14 Page 1 Chapter 14: Acids and Bases Properties of Acids Sour taste React with some metals Turns blue litmus paper red React with bases Some Common Acids HCl, hydrochloric acid H 2 SO 4, sulfuric acid

More information

Chemistry Unit Test Review

Chemistry Unit Test Review SNC 2DI Chemistry Unit Test Review Note: this review sheet only covers the second half of our chemistry unit. You should use our mid-unit test review sheet to recall concepts from the first half of the

More information

Letter to the Student... 5 Test-Taking Checklist... 6 Next Generation Sunshine State Standards Correlation Chart... 7

Letter to the Student... 5 Test-Taking Checklist... 6 Next Generation Sunshine State Standards Correlation Chart... 7 Table of Contents Letter to the Student..................................... 5 Test-Taking Checklist.................................... 6 Next Generation Sunshine State Standards Correlation Chart...

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base A4 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA 1. LEWIS acid electron pair acceptor H, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N BF 3 see

More information

Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases. CHAPTER 10 Acids, Bases and Salts. Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases

Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases. CHAPTER 10 Acids, Bases and Salts. Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases CAPTER Acids, Bases and Salts Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases Strong and Weak Acids Acids are substances that generate in aqueous solutions. Strong acids ionize 0% in water. That is,

More information

25.1 Acids, Bases, and ph

25.1 Acids, Bases, and ph In the Investigations, you measured several indicators of water quality, including the ph. You may remember that ph values range from 0 to 14. Low values (0 to 6) indicate that a solution is acidic whereas

More information

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Chapter 17 An example of equilibrium: Acid base chemistry What are acids and bases? Every day descriptions Chemical description of acidic and basic solutions by Arrhenius

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A.P. Chemistry Practice Test: Ch. 14, Acids and Bases Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The conjugate base of HSO4 - is A) H2SO4

More information

Properties of Acids and Bases Identification and Classification

Properties of Acids and Bases Identification and Classification Properties of Acids and Bases Identification and Classification Introduction Acids and bases are useful reagents in the chemistry laboratory and play an important role in biology and nature. What are acids

More information

Acids, Bases and Concentrations

Acids, Bases and Concentrations 61 Chapter 7 Acids, Bases and Concentrations Thoughts or pictures of a shark usually evoke fear. But most sharks are not harmful to humans and shark attacks while dangerous and sometimes fatal are extremely

More information

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases Chapter 15: Acids, Bases, and Salts Name: 15.1: Acids and Bases Define an Acid: Define a Base: Ex of an acid in aqueous solution: Ex of a base in aqueous solution: List some of the properties of acids

More information

ph: Measurement and Uses

ph: Measurement and Uses ph: Measurement and Uses One of the most important properties of aqueous solutions is the concentration of hydrogen ion. The concentration of H + (or H 3 O + ) affects the solubility of inorganic and organic

More information

No Brain Too Small. Credits: Four

No Brain Too Small. Credits: Four No Brain Too Small Level 1 Science 2015 90944 Demonstrate understanding of aspects of acids and bases Credits: Four Achievement Achievement with Merit Achievement with Excellence Demonstrate understanding

More information

Handout 6-A. The Ion Balancing Act of ph. Using Forensics: Wildlife Crime Scene!

Handout 6-A. The Ion Balancing Act of ph. Using Forensics: Wildlife Crime Scene! The Ion Balancing Act of ph Name Date We are affected every day by the ph of liquids in and around us. The food we eat and liquids we drink have ph levels, and our body organs require specific phs to keep

More information

Aqueous Ions and Reactions

Aqueous Ions and Reactions Aqueous Ions and Reactions (ions, acids, and bases) Demo NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) AgCl (s) Two clear and colorless solutions turn to a cloudy white when mixed Demo Special Light bulb in water can test for

More information

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph Talk in. Arrhenius Acid Base Definition and ph When we think of acids, we typically think of the Arrhenius definition. Svante Arrhenius (18591927) Arrhenius Acid = Any compound that increases the hydronium

More information

Return to Lab Menu. Acids and Bases in Your House

Return to Lab Menu. Acids and Bases in Your House Return to Lab Menu Acids and Bases in Your House OBJECTIVES Isolate a natural acid-base indicator. Determine the acid-base properties of common household solutions. INTRODUCTION Acids and bases are among

More information

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is:

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: 1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: a) K = [H+ ][NO 2 ] [HNO 2 ] b) K = [H+ ][N][O] 2 [HNO 2 ] c) K =

More information

Acids, Bases and Salts

Acids, Bases and Salts Acids, Bases and Salts 2 HAPTER Tips and Tricks Acids are sour in taste and bases are bitter in taste. Indicators are chemical substances which give different colours in acidic and basic solutions. If

More information

Acids, Bases, and Indicators Colorful Chemistry

Acids, Bases, and Indicators Colorful Chemistry Cool Chemistry Show Activity 7 Acids, Bases, and Indicators Colorful Chemistry GOALS In this activity you will: Identify common household acids and bases. Identify characteristic properties of acids and

More information

Syllabus OC18 Use litmus or a universal indicator to test a variety of solutions, and classify these as acidic, basic or neutral

Syllabus OC18 Use litmus or a universal indicator to test a variety of solutions, and classify these as acidic, basic or neutral Chemistry: 9. Acids and Bases Please remember to photocopy 4 pages onto one sheet by going A3 A4 and using back to back on the photocopier Syllabus OC18 Use litmus or a universal indicator to test a variety

More information

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis Chapter 15. Acids & Bases Acid/Base Definitions Types of Acids/bases Polyprotic Acids The Ion Product for Water The ph and Other p Scales Aqueous Solutions of Acids and Bases Hydrolysis The Common Ion

More information

Strong Acids (Know These) Announcements & Agenda (02/23/07) Strengths of Acids/Bases - Ionization. Last Time: Last Time: nsted-lowry Acids & Bases

Strong Acids (Know These) Announcements & Agenda (02/23/07) Strengths of Acids/Bases - Ionization. Last Time: Last Time: nsted-lowry Acids & Bases Announcements & Agenda (0//07) You should be reading Ch 0 this weekend! Quiz Today! Open Review Sessions @ pm on Wed. Low attendance this week Last Time: Bronsted nsted-lowry Acids & Bases acids donate

More information

APS Science Curriculum Unit Planner

APS Science Curriculum Unit Planner APS Science Curriculum Unit Planner Grade Level/Subject Chemistry Stage 1: Desired Results Enduring Understanding Topic 6 Solutions: Solutions concentrations can be understood by looking at molar relationships.

More information

10. Acids, Bases, and Salts. Acids and bases. 10.1 Arrhenius Acid-Base Theory. 10.2 Bronsted-Lowry Acid-Base Theory

10. Acids, Bases, and Salts. Acids and bases. 10.1 Arrhenius Acid-Base Theory. 10.2 Bronsted-Lowry Acid-Base Theory 10. Acids, Bases, and Salts Acids and bases For centuries people have known acids are in vinegar, lemon juice and many other foods taste sour. Only few hundred years ago that it was discovered that acids

More information

CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric

CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric Name Team Name CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric To participate in this lab you must have splash-proof goggles, proper shoes and attire. Criteria Points possible Points earned Lab Performance Printed

More information

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water Quiz number 5 will be given in recitation next week, Feb 26Mar 2 on the first part of Chapter 16, to be covered in lectures this week. 16.1 Acids and Bases: A Brief Review 16.2 BronstedLowry Acids and

More information

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE Professor Angelo R. Rossi Department of Chemistry Spring Semester Acids and Bases: Definitions Arrhenius Definition of Acids and Bases Acids are substances which increase

More information

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Outline 6.1 The Role of Water as a Solvent 6.2 Precipitation Reactions 6.3 Acid-Base Reactions 1 Electron distribution in molecules of H 2 and H 2 O The

More information

Chapter 15 Acids and Bases reading guide.

Chapter 15 Acids and Bases reading guide. Chapter 15 Acids and Bases reading guide. Be active while reading the text. Take notes, think about what you ve read, and ask yourself questions while reading. Use this document as a guide for making your

More information

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT.

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Dr Mike Lyons School of Chemistry Trinity College Dublin. melyons@tcd.ie ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Chemistry Preliminary Course 2011 1 Lecture topics. 2 lectures dealing with some core chemistry

More information

EXPERIMENT 10 Chemistry 110. Solutions Part 2 ACIDS, BASES, AND ELECTROLYTES

EXPERIMENT 10 Chemistry 110. Solutions Part 2 ACIDS, BASES, AND ELECTROLYTES EXPERIMENT 10 Chemistry 110 Solutions Part 2 ACIDS, BASES, AND ELECTROLYTES PURPOSE: The purpose of this experiment is to determine the properties of solutions of acids, bases and electrolytes. Students

More information

EOC Review Acids Bases and Salts

EOC Review Acids Bases and Salts EOC Review Acids Bases and Salts 1.Identify the Bronsted-Lowry acid and base in each of the following reactions. 2.The hydroxide ion is 3. The hydronium ion is 4.HCl is a strong/weak acid? 5.CH 3 COOH

More information

1. A mixture that contains more than one type of matter and is the same throughout is a mixture.

1. A mixture that contains more than one type of matter and is the same throughout is a mixture. 2nd Semester Benchmark Review Completion Complete each statement. 1. A mixture that contains more than one type of matter and is the same throughout is a mixture. 2. A mixture in which different samples

More information

14-Jul-12 Chemsheets A

14-Jul-12 Chemsheets A www.chemsheets.co.uk 14-Jul-12 Chemsheets A2 009 1 BRONSTED-LOWRY ACIDS & BASES Bronsted-Lowry acid = proton donor (H + = proton) Bronsted-Lowry base = proton acceptor (H + = proton) Bronsted-Lowry acid-base

More information

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition Acids Taste sour Burn Skin Turn Litmus Red Dissolve metals Citrus fruit Vitamin C (Ascorbic Acid) Vinegar Battery Acid Bases Taste Bitter Behavior Burn Skin/Feel Slippery Turn Litmus Blue Soap Ammonia

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base 2816 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA LEWIS acid electron pair acceptor H +, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N + BF

More information

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens.

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens. Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens 2. Binary acids 3. Oxyacids 4. Carboxylic acid 5. Amines Name the following

More information

HNO 3(aq) + NO (g) b) (1 pt) Would the equilibrium in reaction (b) be shifted to the right by raising or lowering the temperature?

HNO 3(aq) + NO (g) b) (1 pt) Would the equilibrium in reaction (b) be shifted to the right by raising or lowering the temperature? ) To make nitric acid (HN 3 ), in industry, the following process is used: NH 3(g) + 2(g) N (g) + H 2 (g) (a) N (g) + 2(g) N 2 (g) ΔH > 0 (b) N 2(g) + H 2 (l) HN 3(aq) + N (g) (c) a) (3 pts) Balance each

More information

Acid-Base Indicator Useful Indicators

Acid-Base Indicator Useful Indicators Chemistry 101 - H Acids and Bases This presentation was created by Professor Carl H. Snyder Chemistry Department University of Miami Coral Gables, FL 33124 CSnyder@miami.edu Chapter 10 - Acids and Bases

More information

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions.

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions. Aqueous Solutions and Solution Stoichiometry Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water Water is bent or V-shaped. The O-H bonds are covalent. Water is a polar molecule. Hydration

More information

BRØNSTED ACIDS & BASES

BRØNSTED ACIDS & BASES ACIDS & BASES BRØNSTED ACIDS & BASES BRØNSTED ACIDS & BASES Brønsted acids are proton donors. Brønsted bases are proton acceptors. Amphoteric species can act as either an acid or a base, depending on the

More information

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Problems: 16.2-16.86 16.1 ACIDS AND BASES: THE BRØNSTED-LOWRY MODEL PROPERTIES OF ACIDS & BASES Acids produce hydrogen ions,

More information

Acid-Base Titrations. Setup for a Typical Titration. Titration 1

Acid-Base Titrations. Setup for a Typical Titration. Titration 1 Titration 1 Acid-Base Titrations Molarities of acidic and basic solutions can be used to convert back and forth between moles of solutes and volumes of their solutions, but how are the molarities of these

More information

CHM1 Review for Exam 12

CHM1 Review for Exam 12 Topics Solutions 1. Arrhenius Acids and bases a. An acid increases the H + concentration in b. A base increases the OH - concentration in 2. Strong acids and bases completely dissociate 3. Weak acids and

More information

Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry

Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry AP Chemistry A. Allan Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry 4.1 Water, the Common Solvent A. Structure of water 1. Oxygen's electronegativity is high (3.5) and hydrogen's

More information

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq)

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq) 15 Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Acids and Bases Chemistry th Edition McMurry/Fay Dr. Paul Charlesworth Michigan Technological University AcidBase Concepts 01 Arrhenius Acid: A substance which dissociates

More information

Names of students present in your group

Names of students present in your group Your name Names of students present in your group Lab Instructor Lab & Table Number SCI 265 INVESTIGATION HOUSEHOLD CHEMISTY Many of the households are acid or bases. Acids and bases are important compounds

More information

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M 1. If the [OH ] = 1 10 4 at 298 K for a given solution, the [H + ] of the solution is equal to 1) 1 10 14 3) 1 10 6 2) 1 10 10 4) 1 10 4 2. Based on Reference Table V, which is the strongest base? 1) NO

More information