MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Sample Mid-Term 3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If you double the frequency of a vibrating object, its period A) is quartered. B) doubles. C) halves. 2) Stored potatoes, beets, and rutabagas freeze at temperatures below zero degrees Celsius (rather than at exactly zero) because A) They are good radiators of energy. B) The water in them contains dissolved salts and sugars. C) They are very dense. D) They are good absorbers of radiant energy. E) All of the the above choices are true. 3) Evaporation is a cooling process and condensation is A) a cooling process also. B) a warming process. C) neither a warming nor cooling process. 4) Melting snow A) warms the surrounding air. B) cools the surrounding air. C) neither warms nor cools the surrounding air. 5) The cooling effect inside a refrigerator is produced by A) proper insulation. B) compressing the refrigeration gas into a liquid. C) an electric motor that converts electrical energy into internal energy. D) vaporizing the refrigeration liquid. E) replacing the warmer air with colder air. 6) Suppose you are served coffee at a restaurant before you are ready to drink it. In order for it to be the hottest when you are ready for it, you should add cream A) right away. B) at any time. C) when you are ready to drink the coffee. 7) When a volume of air is compressed, its temperature A) increases. B) decreases. C) neither increases nor decreases. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 1

2 8) At the same temperature, which move with the greater speed in the air? A) heavier molecules B) very light molecules C) All will have equal average speeds. 9) Double the absolute temperature of helium gas and the average speed of its molecules A) more than doubles. B) doubles. C) less than doubles. 8) 9) Figure 15-B 10) Consider a metal ring with a gap cut in it. When the ring is heated, the gap A) becomes wider. B) becomes narrower. C) retains its size. 11) We feel uncomfortably warm on a muggy day because water molecules are A) evaporating from our moist bodies. B) condensing on our bodies. C) evaporating and condensing on our bodies at the same rate. 12) When water at 4 degrees C is heated it expands. When water at 4 degrees C is cooled, it A) expands. B) contracts. C) neither contracts nor expands. 13) Which of the following contracts most when the temperature is increased? Equal volumes of A) wood. B) ice water. C) helium. D) iron. E) None of these contract when heated. 14) During a very cold winter, water pipes sometimes burst. The reason for this is A) water expands when freezing. B) the thawing process releases pressure on the pipes. C) water contracts when freezing. D) the ground contracts when colder, pulling pipes apart. E) none of these 10) 11) 12) 13) 14) 2

3 15) When a bimetallic bar made of copper and iron strips is heated, the bar bends toward the iron strip. The reason for this is A) copper expands more than iron. B) iron expands more than copper. C) copper gets hotter before iron. D) iron gets hotter before copper. E) none of these 16) To turn ice at zero degrees Celsius to water at zero degrees Celsius, we must add A) energy. B) temperature. C) time. D) force. E) It can't be done π water is always warmer than that. 17) The planet Earth loses heat mainly by A) convection. B) conduction. C) radiation. D) all of these 18) The Doppler effect is characteristic of A) light waves. B) water waves. C) sound waves. D) all of the above choices E) none of the above choices 19) Wrapping a hot potato in aluminum foil significantly reduces the rate at which it loses energy by A) convection. B) radiation. C) conduction. 20) Both black and white road surfaces absorb sunlight. At the end of a sunny day the warmer road surface will be A) the white surface. B) the black surface. C) neitherπthere is no difference. 21) If you were caught in freezing weather with only a candle for heat, you would be warmer in A) a tent. B) a car. C) an igloo. D) a wooden house. 22) Which of the following contracts most when the temperature is decreased? Equal volumes of A) water. B) wood. C) helium. D) iron. E) All contract the same. 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 3

4 23) When a solid is changed to a liquid state, the solid A) releases energy. B) absorbs energy. C) neither releases nor absorbs energy. D) both releases and absorbs energy. 24) Both black and white road surfaces radiate energy. At the end of a starry night the warmer road surface will be A) the black surface. B) the white surface. C) neitherπthere is no difference. 25) If the specific heat of water were lower than it is, ponds in the cold of winter would be A) more likely to freeze. B) less likely to freeze. C) neither more nor less likely to freeze. 26) Suppose you walk on red-hot coals with bare feet. If bits of the coals do not stick to your feet, it would be best if your feet are A) dry. B) warm. C) cold. D) wet. E) very hot. 27) As a source of continuous sound approaches a constant speed, you will be aware of an apparent increasing of its A) frequency and wavelength. B) loudness and wavelength. C) loudness, frequency, and wavelength. D) loudness and frequency. E) None of the above choices are correct. 28) When we enlarge a photograph of an iron ring, the image of the hole becomes A) larger. B) smaller. C) neither smaller nor larger. 29) If a volume of air is warmed, it expands. If a volume of air expands, it A) warms. B) cools. C) neither warms nor cools. 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) 4

5 Figure 16-A 30) A water-filled paper cup held in a flame will not catch fire. This is because A) the inside of the paper is wet. B) paper is a poor conductor of heat. C) water is an excellent conductor of heat. D) the paper cup cannot become appreciably hotter than the water it contains. 31) The frequency of a note one octave higher in pitch than a 440-Hz note is A) 1760 Hz. B) 110 Hz. C) 440 Hz. D) 220 Hz. E) 880 Hz. 32) The fact that desert sand is very hot in the day and very cold at night is evidence that sand has A) no specific heat. B) a high specific heat. C) a low specific heat. 33) The loudness of a sound is most closely related to its A) intensity. B) speed. C) wavelength. D) frequency. 34) If glass expanded more than mercury, then the column of mercury in a mercury thermometer would rise when the temperature A) increases. B) decreases. C) neither of these 35) Some of a wave's energy dissipates as heat. In time, this will reduce the wave's A) period. B) wavelength. C) frequency. D) speed. E) amplitude. 36) The sound signal is captured in a laser disc by reflective pits that A) are covered with clear plastic. B) are impervious to surface scratches. C) generate the "ones" and "zeros" of the binary code. D) All of the the above choices are correct. E) None of the above choices are correct. 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36) 5

6 37) Between 0 degrees Celsius and 8 degrees Celsius a red-dyed-water-in-glass thermometer would A) implode. B) give ambiguous readings. C) explode. D) always be wrong. E) be especially suitable. 38) If the frequency of a certain wave is 10 hertz, its period is A) 100 seconds. B) 10 seconds. C) 0.1 second. D) None of the above choices are correct. 39) Wave interference occurs for A) sound waves. B) water waves. C) light waves. D) All of the above choices are correct. E) None of the above choices are correct. 40) During a single period, the distance traveled by a wave is A) one-half wavelength. B) two wavelengths. C) one wavelength. 37) 38) 39) 40) 6

7 Answer Key Testname: SAMPLE MIDTERM 3 1) C 2) B 3) B 4) B 5) D 6) A 7) A 8) B 9) C 10) A 11) C 12) A 13) B 14) A 15) A 16) A 17) C 18) D 19) B 20) B 21) C 22) C 23) B 24) B 25) A 26) D 27) E 28) A 29) B 30) D 31) E 32) C 33) A 34) B 35) E 36) D 37) B 38) C 39) D 40) C 7

Practice Test. 4) The planet Earth loses heat mainly by A) conduction. B) convection. C) radiation. D) all of these Answer: C

Practice Test. 4) The planet Earth loses heat mainly by A) conduction. B) convection. C) radiation. D) all of these Answer: C Practice Test 1) Increase the pressure in a container of oxygen gas while keeping the temperature constant and you increase the A) molecular speed. B) molecular kinetic energy. C) Choice A and choice B

More information

Name: Class: Date: 10. Some substances, when exposed to visible light, absorb more energy as heat than other substances absorb.

Name: Class: Date: 10. Some substances, when exposed to visible light, absorb more energy as heat than other substances absorb. Name: Class: Date: ID: A PS Chapter 13 Review Modified True/False Indicate whether the statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the statement true. 1. In all cooling

More information

Chapter 17: Change of Phase

Chapter 17: Change of Phase Chapter 17: Change of Phase Conceptual Physics, 10e (Hewitt) 3) Evaporation is a cooling process and condensation is A) a warming process. B) a cooling process also. C) neither a warming nor cooling process.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Tidal forces in general are the result of A) unequal forces acting on different parts

More information

UNIT 6a TEST REVIEW. 1. A weather instrument is shown below.

UNIT 6a TEST REVIEW. 1. A weather instrument is shown below. UNIT 6a TEST REVIEW 1. A weather instrument is shown below. Which weather variable is measured by this instrument? 1) wind speed 3) cloud cover 2) precipitation 4) air pressure 2. Which weather station

More information

ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE

ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE Introduction Heat transfer is the movement of heat energy from one place to another. Heat energy can be transferred by three different mechanisms: convection,

More information

Convection, Conduction & Radiation

Convection, Conduction & Radiation Convection, Conduction & Radiation There are three basic ways in which heat is transferred: convection, conduction and radiation. In gases and liquids, heat is usually transferred by convection, in which

More information

Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics. Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57

Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics. Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57 Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57 Thermodynamics study and application of thermal energy temperature quantity

More information

Chapter 4: Transfer of Thermal Energy

Chapter 4: Transfer of Thermal Energy Chapter 4: Transfer of Thermal Energy Goals of Period 4 Section 4.1: To define temperature and thermal energy Section 4.2: To discuss three methods of thermal energy transfer. Section 4.3: To describe

More information

What Is Heat? What Is Heat?

What Is Heat? What Is Heat? What Is Heat? Paul shivered inside the wood cabin. It was cold outside, and inside the cabin it wasn t much warmer. Paul could hear the rain beating down on the roof. Every few minutes there would be a

More information

Topic Page Contents Page

Topic Page Contents Page Heat energy (11-16) Contents Topic Page Contents Page Heat energy and temperature 3 Latent heat energy 15 Interesting temperatures 4 Conduction of heat energy 16 A cooling curve 5 Convection 17 Expansion

More information

Energy and Energy Transformations Test Review

Energy and Energy Transformations Test Review Energy and Energy Transformations Test Review Completion: 1. Mass 13. Kinetic 2. Four 14. thermal 3. Kinetic 15. Thermal energy (heat) 4. Electromagnetic/Radiant 16. Thermal energy (heat) 5. Thermal 17.

More information

Review Chapter 10, 12, 13, 14, 15, 16. Conceptual Physics, 10e (Hewitt) Chapter 10

Review Chapter 10, 12, 13, 14, 15, 16. Conceptual Physics, 10e (Hewitt) Chapter 10 Review Chapter 10, 12, 13, 14, 15, 16 Conceptual Physics, 10e (Hewitt) Chapter 10 23) What prevents satellites such as a space shuttle from falling? A) gravity B) the absence of air drag C) Nothing; they're

More information

1. At which temperature would a source radiate the least amount of electromagnetic energy? 1) 273 K 3) 32 K 2) 212 K 4) 5 K

1. At which temperature would a source radiate the least amount of electromagnetic energy? 1) 273 K 3) 32 K 2) 212 K 4) 5 K 1. At which temperature would a source radiate the least amount of electromagnetic energy? 1) 273 K 3) 32 K 2) 212 K 4) 5 K 2. How does the amount of heat energy reflected by a smooth, dark-colored concrete

More information

Year 10 Investigation. What Makes Ice Melt Fastest? By Rebecca Hogan

Year 10 Investigation. What Makes Ice Melt Fastest? By Rebecca Hogan Investigation What Makes Ice Melt Fastest? MY WEBSITE: http://whatsubstancemeltsicefastest.weebly.com/ Nature of Investigation: What keeps us cool on hot days? What is used in our cool, refreshing beverages?

More information

(Walter Glogowski, Chaz Shapiro & Reid Sherman) INTRODUCTION

(Walter Glogowski, Chaz Shapiro & Reid Sherman) INTRODUCTION Convection (Walter Glogowski, Chaz Shapiro & Reid Sherman) INTRODUCTION You know from common experience that when there's a difference in temperature between two places close to each other, the temperatures

More information

Humidity, Condensation, Clouds, and Fog. Water in the Atmosphere

Humidity, Condensation, Clouds, and Fog. Water in the Atmosphere Humidity, Condensation, Clouds, and Fog or Water in the Atmosphere The Hydrologic Cycle Where the Water Exists on Earth Evaporation From the Oceans and Land The Source of Water Vapor for the Atmosphere

More information

Kinetic Theory. Energy. Transfers and Efficiency. The National Grid

Kinetic Theory. Energy. Transfers and Efficiency. The National Grid AQA P1 Revision Infrared Radiation Heating and Insulating Buildings Kinetic Theory Energy Transfers and Efficiency Energy Transfer by Heating Transferring Electrical Energy Generating Electricity The National

More information

Chapter 2, Lesson 5: Changing State Melting

Chapter 2, Lesson 5: Changing State Melting Chapter 2, Lesson 5: Changing State Melting Key Concepts Melting is a process that causes a substance to change from a solid to a liquid. Melting occurs when the molecules of a solid speed up enough that

More information

PLEASE DO NOT WRITE ON THE TEST. PLACE ALL MULTIPLE CHOICE ANSWERS ON THE SCANTRON. (THANK YOU FOR SAVING A TREE.)

PLEASE DO NOT WRITE ON THE TEST. PLACE ALL MULTIPLE CHOICE ANSWERS ON THE SCANTRON. (THANK YOU FOR SAVING A TREE.) PLEASE DO NOT WRITE ON THE TEST. PLACE ALL MULTIPLE CHOICE ANSWERS ON THE SCANTRON. (THANK YOU FOR SAVING A TREE.) Sound Waves Test -- each multiple choice question is worth 3 points. 1. Sound waves are

More information

The Water Cycle Now You See It, Now You Don t

The Water Cycle Now You See It, Now You Don t The Water Cycle Now You See It, Now You Don t Unit: Salinity Patterns & the Water Cycle l Grade Level: Elementary l Time Required: Introduction - 30 min. - Activity as groups 45min Wrap Up 20 min l Content

More information

Energy Transformations

Energy Transformations Energy Transformations Concept Sheet Energy Transformations PS.6: The student will investigate and understand states and forms of energy and how energy is transferred and transformed. 1. Energy is the

More information

Ice Cream Lab & Application Questions

Ice Cream Lab & Application Questions Deep Freeze 1 Ice Cream Lab & Application Questions Name: Period: Date: Overview Have you ever wondered what it is about throwing salt on ice that makes it melt? And just why does it melt? Where does the

More information

Physical and Chemical Properties of Matter

Physical and Chemical Properties of Matter Physical and Chemical Properties of Matter What is matter? Anything that has mass and takes up space Chemical or Physical Property? Physical properties of matter: characteristics that can be observed or

More information

Humidity the story for teachers

Humidity the story for teachers Humidity the story for teachers As we have learned earlier, water may exist as a gas (water vapour). Even in the driest desert there is some water vapour in the air. Water vapour is the most important

More information

TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY

TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY In general, when an object performs work on another object, it does not transfer all of its energy to that object. Some of the energy is lost as heat due to

More information

Chapter 10: Temperature and Heat

Chapter 10: Temperature and Heat Chapter 10: Temperature and Heat 1. The temperature of a substance is A. proportional to the average kinetic energy of the molecules in a substance. B. equal to the kinetic energy of the fastest moving

More information

Energy - Heat, Light, and Sound

Energy - Heat, Light, and Sound Science Benchmark: 06:06 Heat, light, and sound are all forms of energy. Heat can be transferred by radiation, conduction and convection. Visible light can be produced, reflected, refracted, and separated

More information

Heat Transfer: Conduction, Convection, and Radiation

Heat Transfer: Conduction, Convection, and Radiation Heat Transfer: Conduction, Convection, and Radiation Introduction We have learned that heat is the energy that makes molecules move. Molecules with more heat energy move faster, and molecules with less

More information

Heat Energy FORMS OF ENERGY LESSON PLAN 2.7. Public School System Teaching Standards Covered

Heat Energy FORMS OF ENERGY LESSON PLAN 2.7. Public School System Teaching Standards Covered FORMS OF ENERGY LESSON PLAN 2.7 Heat Energy This lesson is designed for 3rd 5th grade students in a variety of school settings (public, private, STEM schools, and home schools) in the seven states served

More information

Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX

Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX Refrigeration 101 Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX Compressor Basic Refrigeration Cycle Evaporator Condenser / Receiver Expansion Device Vapor Compression Cycle Cooling by the removal of heat

More information

1. The Kinetic Theory of Matter states that all matter is composed of atoms and molecules that are in a constant state of constant random motion

1. The Kinetic Theory of Matter states that all matter is composed of atoms and molecules that are in a constant state of constant random motion Physical Science Period: Name: ANSWER KEY Date: Practice Test for Unit 3: Ch. 3, and some of 15 and 16: Kinetic Theory of Matter, States of matter, and and thermodynamics, and gas laws. 1. The Kinetic

More information

6 th Grade Science Assessment: Weather & Water Select the best answer on the answer sheet. Please do not make any marks on this test.

6 th Grade Science Assessment: Weather & Water Select the best answer on the answer sheet. Please do not make any marks on this test. Select the be answer on the answer sheet. Please do not make any marks on this te. 1. Weather is be defined as the A. changes that occur in cloud formations from day to day. B. amount of rain or snow that

More information

Review of Chapter 25. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Review of Chapter 25. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Review of Chapter 25 Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The time needed for a wave to make one complete cycle is its b. velocity.

More information

Write True or False in the space provided.

Write True or False in the space provided. CP Physics -- Exam #7 Practice Name: _ Class: Date: Write True or False in the space provided. 1) Pressure at the bottom of a lake depends on the weight density of the lake water and on the volume of the

More information

Temperature. Temperature

Temperature. Temperature Chapter 8 Temperature Temperature a number that corresponds to the warmth or coldness of an object measured by a thermometer is a per-particle property no upper limit definite limit on lower end Temperature

More information

OBJECTIVES THE STUDENTS WILL: Participate in cooperative problem solving in a group setting.

OBJECTIVES THE STUDENTS WILL: Participate in cooperative problem solving in a group setting. ICE CAPADES THE POWER OF INSULATION GRADE LEVEL: Upper Elementary/Middle School (High School with extensions) SUBJECT AREA: Sciences, Mathematics DURATION: Preparation time 30 minutes Activity time: One

More information

Every mathematician knows it is impossible to understand an elementary course in thermodynamics. ~V.I. Arnold

Every mathematician knows it is impossible to understand an elementary course in thermodynamics. ~V.I. Arnold Every mathematician knows it is impossible to understand an elementary course in thermodynamics. ~V.I. Arnold Radiation Radiation: Heat energy transmitted by electromagnetic waves Q t = εσat 4 emissivity

More information

What is Energy? What is the relationship between energy and work?

What is Energy? What is the relationship between energy and work? What is Energy? What is the relationship between energy and work? Compare kinetic and potential energy What are the different types of energy? What is energy? Energy is the ability to do work. Great, but

More information

Partnerships Implementing Engineering Education Worcester Polytechnic Institute Worcester Public Schools Supported by: National Science Foundation

Partnerships Implementing Engineering Education Worcester Polytechnic Institute Worcester Public Schools Supported by: National Science Foundation Temperature: 6.D.3 Temperature and Heat Transfer Grade Level 6 Sessions Seasonality Instructional Mode(s) Team Size WPS Benchmarks MA Frameworks Key Words 1 Approximately 1.5 hours (10 minutes for cleanup)

More information

THE STUDY OF THE EFFECT OF DRY ICE ON THE TEMPERATURE OF WATER

THE STUDY OF THE EFFECT OF DRY ICE ON THE TEMPERATURE OF WATER THE STUDY OF THE EFFECT OF DRY ICE ON THE TEMPERATURE OF WATER Justin Tunley Cary Academy ABSTRACT: The purpose of this study was to find out how much the temperature of water would change over time after

More information

Grade 4 Standard 1 Unit Test Water Cycle. Multiple Choice. 1. Where is most water found on Earth? A. in glaciers B. in lakes C. in rivers D.

Grade 4 Standard 1 Unit Test Water Cycle. Multiple Choice. 1. Where is most water found on Earth? A. in glaciers B. in lakes C. in rivers D. Grade 4 Standard 1 Unit Test Water Cycle Multiple Choice 1. Where is most water found on Earth? A. in glaciers B. in lakes C. in rivers D. in oceans 2. What source of energy evaporates the most water from

More information

First Grade Unit A: PHYSICAL SCIENCE Chapter 1: Observing Solids, Liquids and Gases Lessons 1 to 5

First Grade Unit A: PHYSICAL SCIENCE Chapter 1: Observing Solids, Liquids and Gases Lessons 1 to 5 First Grade Unit A: PHYSICAL SCIENCE Chapter 1: Observing Solids, Liquids and Gases Lessons 1 to 5 Physical Science Overview Materials (matter) come in different forms. Water can be rain falling (liquid)

More information

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice Test Bank - Chapter 3 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 3. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

Chapter Test A. States of Matter MULTIPLE CHOICE. a fixed amount of STAs2 a. a solid. b. a liquid. c. a gas. d. any type of matter.

Chapter Test A. States of Matter MULTIPLE CHOICE. a fixed amount of STAs2 a. a solid. b. a liquid. c. a gas. d. any type of matter. Assessment Chapter Test A States of Matter MULTIPLE CHOICE Write the letter of the correct answer in the space provided. 1. Boyle s law explains the relationship between volume and pressure for a fixed

More information

KINDERGARTEN WATER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES

KINDERGARTEN WATER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES KINDERGARTEN WATER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES WATER CYCLE OVERVIEW OF KINDERGARTEN WEEK 1. PRE: Defining the states of matter. LAB: Discovering the properties of water. POST: Analyzing the water

More information

Chapter 10 Temperature and Heat

Chapter 10 Temperature and Heat Chapter 10 Temperature and Heat What are temperature and heat? Are they the same? What causes heat? What Is Temperature? How do we measure temperature? What are we actually measuring? Temperature and Its

More information

What Causes Climate? Use Target Reading Skills

What Causes Climate? Use Target Reading Skills Climate and Climate Change Name Date Class Climate and Climate Change Guided Reading and Study What Causes Climate? This section describes factors that determine climate, or the average weather conditions

More information

Learning outcomes. Students will be able to:

Learning outcomes. Students will be able to: Learning structure of the lesson The big picture This lesson is designed to exemplify an argumentation approach to practical work, using a predict-observe-explain framework. Students often think that some

More information

SOLAR ENERGY FUNDAMENTALS

SOLAR ENERGY FUNDAMENTALS Radiantec SOLAR ENERGY FUNDAMENTALS G E N E R A L S U P P L E M E N T 420 by Radiantec Company What is Solar Energy? What is the Sun? The sun is a star, not much different from the billions of others in

More information

Heat and Temperature: Front End Evaluation Report. Joshua Gutwill. October 1999

Heat and Temperature: Front End Evaluation Report. Joshua Gutwill. October 1999 Heat and Temperature: Front End Evaluation Report Joshua Gutwill October 1999 Keywords: 1 Heat and Temperature Front End Evaluation Report October 28, 1999 Goal:

More information

Transferring Solar Energy

Transferring Solar Energy activity 14 Transferring Solar Energy BROWARD COUNTY ELEMENTARY SCIENCE BENCHMARK PLAN Grade 4 Quarter 2 Activity 14 SC.B.1.2.2 The student recognizes various forms of energy (e.g., heat, light, and electricity).

More information

HOW HVAC WORKS. How HVAC. Works PAGE 1

HOW HVAC WORKS. How HVAC. Works PAGE 1 How HVAC Works PAGE 1 Heat - What is it? Heat is more than a physical concept - it is a feeling. Heat is taught to us at a very young age as a danger to be avoided. Yet, have you ever stopped and thought

More information

The rock cycle. Introduction. What are rocks?

The rock cycle. Introduction. What are rocks? The rock cycle This Revision looks at the three types of rock: sedimentary, igneous and metamorphic. It looks at how they are formed, the weathering of rocks and the way one form of rock turns into another,

More information

Greenhouse Glazing Effects on Heat Transfer for Winter Heating and Summer Cooling

Greenhouse Glazing Effects on Heat Transfer for Winter Heating and Summer Cooling Greenhouse Glazing Effects on Heat Transfer for Winter Heating and Summer Cooling David R. Mears, Ph.D. Bioresource Engineering Department of Plant Biology and Pathology Rutgers University 20 Ag Extension

More information

5 Answers and Solutions to Text Problems

5 Answers and Solutions to Text Problems Energy and States of Matter 5 Answers and Solutions to Text Problems 5.1 At the top of the hill, all of the energy of the car is in the form of potential energy. As it descends down the hill, potential

More information

Calculating Heat Loss by Mark Crombie, Chromalox

Calculating Heat Loss by Mark Crombie, Chromalox Calculating Heat Loss by Mark Crombie, Chromalox Posted: January 30, 2006 This article deals with the basic principles of heat transfer and the calculations used for pipes and vessels. By understanding

More information

GATEWAY SCIENCE B651/01 PHYSICS B Unit 1 Modules P1 P2 P3 (Foundation Tier)

GATEWAY SCIENCE B651/01 PHYSICS B Unit 1 Modules P1 P2 P3 (Foundation Tier) F GENERAL CERTIFICATE OF SECONDARY EDUCATION GATEWAY SCIENCE B651/01 PHYSICS B Unit 1 Modules P1 P2 P3 (Foundation Tier) *CUP/T63931* Candidates answer on the question paper A calculator may be used for

More information

CHAPTER 2 Energy and Earth

CHAPTER 2 Energy and Earth CHAPTER 2 Energy and Earth This chapter is concerned with the nature of energy and how it interacts with Earth. At this stage we are looking at energy in an abstract form though relate it to how it affect

More information

TEMPERATURE QUESTIONS TEACHERS NOTES

TEMPERATURE QUESTIONS TEACHERS NOTES TEMPERATURE QUESTIONS TEACHERS NOTES If you think of Additional questions, Ways in which these answers could be improved, Anything else you want to tell me, then Please contact me. Michael de Podesta michael.depodesta@npl.co.uk

More information

Standards A complete list of the standards covered by this lesson is included in the Appendix at the end of the lesson.

Standards A complete list of the standards covered by this lesson is included in the Appendix at the end of the lesson. Lesson 3: Albedo Time: approximately 40-50 minutes, plus 30 minutes for students to paint pop bottles Materials: Text: Albedo (from web site 1 per group) Small thermometers, at least 0ºC to 100ºC range

More information

Key Concepts in Science HEAT TEACHER GUIDE. 2015 Sally Ride Science

Key Concepts in Science HEAT TEACHER GUIDE. 2015 Sally Ride Science Key Concepts in Science HEAT TEACHER GUIDE 2015 Sally Ride Science HEAT: CONTENTS Student handouts are at the back of the Teacher Guide. Correlation to Standards... 3-4 Sally Ride Science Teacher Guides...

More information

SECOND GRADE 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES

SECOND GRADE 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES SECOND GRADE 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES WATER CYCLE OVERVIEW OF SECOND GRADE WATER WEEK 1. PRE: Exploring the properties of water. LAB: Experimenting with different soap mixtures. POST: Analyzing

More information

Consider How can you collect solar energy for use in your school? What are other alternatives?

Consider How can you collect solar energy for use in your school? What are other alternatives? 5 a 5 Energy Sources a - Energy from the sun Purpose To explore sourcing our energy from the sun Key concepts Solar energy is a natural and renewable resource Heat energy from the sun can be used to heat

More information

Forms of Energy. Freshman Seminar

Forms of Energy. Freshman Seminar Forms of Energy Freshman Seminar Energy Energy The ability & capacity to do work Energy can take many different forms Energy can be quantified Law of Conservation of energy In any change from one form

More information

Name Class Date. F 2 2269 N A 1 88.12 cm 2 A 2 1221 cm 2 Unknown: Step 2: Write the equations for Pascal s principle and pressure, force, and area.

Name Class Date. F 2 2269 N A 1 88.12 cm 2 A 2 1221 cm 2 Unknown: Step 2: Write the equations for Pascal s principle and pressure, force, and area. Skills Worksheet Math Skills Pascal s Principle After you study each sample problem and solution, work out the practice problems on a separate sheet of paper. Write your answers in the spaces provided.

More information

XVI. Science and Technology/Engineering, Grade 5

XVI. Science and Technology/Engineering, Grade 5 XVI. Science and Technology/Engineering, Grade 5 Grade 5 Science and Technology/Engineering Test The spring 2013 grade 5 Science and Technology/Engineering test was based on learning standards in the four

More information

Characteristics of the. thermosphere

Characteristics of the. thermosphere Characteristics of the Atmosphere. If you were lost in the desert, you could survive for a few days without food and water. But you wouldn't last more than five minutes without the ' Objectives Describe

More information

The Three Heat Transfer Modes in Reflow Soldering

The Three Heat Transfer Modes in Reflow Soldering Section 5: Reflow Oven Heat Transfer The Three Heat Transfer Modes in Reflow Soldering There are three different heating modes involved with most SMT reflow processes: conduction, convection, and infrared

More information

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature:

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature: Temperature I. Temperature is the quantity that tells how hot or cold something is compared with a standard A. Temperature is directly proportional to the average kinetic energy of molecular translational

More information

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C 1. The average kinetic energy of water molecules increases when 1) H 2 O(s) changes to H 2 O( ) at 0ºC 3) H 2 O( ) at 10ºC changes to H 2 O( ) at 20ºC 2) H 2 O( ) changes to H 2 O(s) at 0ºC 4) H 2 O( )

More information

Name Period 4 th Six Weeks Notes 2015 Weather

Name Period 4 th Six Weeks Notes 2015 Weather Name Period 4 th Six Weeks Notes 2015 Weather Radiation Convection Currents Winds Jet Streams Energy from the Sun reaches Earth as electromagnetic waves This energy fuels all life on Earth including the

More information

Chillin Out: Designing an Insulator

Chillin Out: Designing an Insulator SHPE Jr. Chapter May 2015 STEM Activity Instructor Resource Chillin Out: Designing an Insulator Students learn about the three ways heat can be transferred from one object to another. They also learn what

More information

After a wave passes through a medium, how does the position of that medium compare to its original position?

After a wave passes through a medium, how does the position of that medium compare to its original position? Light Waves Test Question Bank Standard/Advanced Name: Question 1 (1 point) The electromagnetic waves with the highest frequencies are called A. radio waves. B. gamma rays. C. X-rays. D. visible light.

More information

1/2/3. Finding out about the Water Cycle

1/2/3. Finding out about the Water Cycle The Water Cycle 1/2/3. Finding out about the Water Cycle Aims: To enable pupils to learn and understand what happens at each stage of the Water Cycle To introduce specific vocabulary related to the Water

More information

Preview of Period 5: Thermal Energy, the Microscopic Picture

Preview of Period 5: Thermal Energy, the Microscopic Picture Preview of Period 5: Thermal Energy, the Microscopic Picture 5.1 Temperature and Molecular Motion What is evaporative cooling? 5.2 Temperature and Phase Changes How much energy is required for a phase

More information

UNIT 1 GCSE PHYSICS 1.1.1 Infrared Radiation 2011 FXA

UNIT 1 GCSE PHYSICS 1.1.1 Infrared Radiation 2011 FXA 1 All objects emit and absorb thermal radiation. The hotter an object is the infrared radiation it radiates in a given time. It is continually being transferred to and from all objects. The hotter the

More information

Melting ice Student sheet

Melting ice Student sheet Melting ice Student sheet Predict Which ice cube will melt first? Observe Describe what you saw happen. Why? (Give a scientific explanation) Questions to think about: Why does ice melt? Why might one ice

More information

8001782 Owner s Manual

8001782 Owner s Manual 8001782 Digital Infrared Thermometer Owner s Manual Introduction This instrument is a portable, easy to use compact-size digital thermometer with laser sighting designed for one hand operation. The meter

More information

Evolution of the Thermometer

Evolution of the Thermometer Evolution of the Thermometer A thermometer is a device that gauges temperature by measuring a temperature-dependent property, such as the expansion of a liquid in a sealed tube. The Greco-Roman physician

More information

CPI Links Content Guide & Five Items Resource

CPI Links Content Guide & Five Items Resource CPI Links Content Guide & Five Items Resource Introduction The following information should be used as a companion to the CPI Links. It provides clarifications concerning the content and skills contained

More information

SECTION 5 COMMERCIAL REFRIGERATION UNIT 21 EVAPORATORS AND THE REFRIGERATION SYSTEM

SECTION 5 COMMERCIAL REFRIGERATION UNIT 21 EVAPORATORS AND THE REFRIGERATION SYSTEM SECTION 5 COMMERCIAL REFRIGERATION UNIT 21 EVAPORATORS AND THE REFRIGERATION SYSTEM UNIT OBJECTIVES After studying this unit, the reader should be able to Define high-, medium-, and low-temperature refrigeration.

More information

Ice Cream Lab- A Tasty Phase Change!

Ice Cream Lab- A Tasty Phase Change! Ice Cream Lab- A Tasty! Name Date EN Class Purpose: To investigate the effects of heat transfer on phase changes. To investigate the effects of temperature changes on physical changes. Materials: ½ cup

More information

Chapter 3 Student Reading

Chapter 3 Student Reading Chapter 3 Student Reading If you hold a solid piece of lead or iron in your hand, it feels heavy for its size. If you hold the same size piece of balsa wood or plastic, it feels light for its size. The

More information

The Ideal Gas Law. Gas Constant. Applications of the Gas law. P = ρ R T. Lecture 2: Atmospheric Thermodynamics

The Ideal Gas Law. Gas Constant. Applications of the Gas law. P = ρ R T. Lecture 2: Atmospheric Thermodynamics Lecture 2: Atmospheric Thermodynamics Ideal Gas Law (Equation of State) Hydrostatic Balance Heat and Temperature Conduction, Convection, Radiation Latent Heating Adiabatic Process Lapse Rate and Stability

More information

Grade Level: 6 th grade Presented by: Sally Ferrelle, Oglethorpe Academy, Savannah, GA Length of Unit: 5 lessons

Grade Level: 6 th grade Presented by: Sally Ferrelle, Oglethorpe Academy, Savannah, GA Length of Unit: 5 lessons HEAT and TEMPERATURE Grade Level: 6 th grade Presented by: Sally Ferrelle, Oglethorpe Academy, Savannah, GA Length of Unit: 5 lessons I. ABSTRACT In the unit on heat and temperature, the students will

More information

Related Standards and Background Information

Related Standards and Background Information Related Standards and Background Information Earth Patterns, Cycles and Changes This strand focuses on student understanding of patterns in nature, natural cycles, and changes that occur both quickly and

More information

Multiple Choice For questions 1-10, circle only one answer.

Multiple Choice For questions 1-10, circle only one answer. Test Bank - Chapter 1 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 1. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

Partnerships Implementing Engineering Education Worcester Polytechnic Institute Worcester Public Schools

Partnerships Implementing Engineering Education Worcester Polytechnic Institute Worcester Public Schools Partnerships Implementing Engineering Education Worcester Polytechnic Institute Worcester Public Schools Supported by: National Science Foundation Weather: 4.H.3 Weather and Classical Instruments Grade

More information

Lecture 23: Terrestrial Worlds in Comparison. This lecture compares and contrasts the properties and evolution of the 5 main terrestrial bodies.

Lecture 23: Terrestrial Worlds in Comparison. This lecture compares and contrasts the properties and evolution of the 5 main terrestrial bodies. Lecture 23: Terrestrial Worlds in Comparison Astronomy 141 Winter 2012 This lecture compares and contrasts the properties and evolution of the 5 main terrestrial bodies. The small terrestrial planets have

More information

THIRD GRADE WEATHER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES

THIRD GRADE WEATHER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES THIRD GRADE WEATHER 1 WEEK LESSON PLANS AND ACTIVITIES WATER CYCLE OVERVIEW OF THIRD GRADE WATER WEEK 1. PRE: Comparing the different components of the water cycle. LAB: Contrasting water with hydrogen

More information

Module 2.2. Heat transfer mechanisms

Module 2.2. Heat transfer mechanisms Module 2.2 Heat transfer mechanisms Learning Outcomes On successful completion of this module learners will be able to - Describe the 1 st and 2 nd laws of thermodynamics. - Describe heat transfer mechanisms.

More information

Name Date Class STATES OF MATTER. SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389)

Name Date Class STATES OF MATTER. SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389) 13 STATES OF MATTER SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389) This section introduces the kinetic theory and describes how it applies to gases. It defines gas pressure and explains how temperature

More information

CHAPTER 5 Lectures 10 & 11 Air Temperature and Air Temperature Cycles

CHAPTER 5 Lectures 10 & 11 Air Temperature and Air Temperature Cycles CHAPTER 5 Lectures 10 & 11 Air Temperature and Air Temperature Cycles I. Air Temperature: Five important factors influence air temperature: A. Insolation B. Latitude C. Surface types D. Coastal vs. interior

More information

Current Staff Course Unit/ Length. Basic Outline/ Structure. Unit Objectives/ Big Ideas. Properties of Waves A simple wave has a PH: Sound and Light

Current Staff Course Unit/ Length. Basic Outline/ Structure. Unit Objectives/ Big Ideas. Properties of Waves A simple wave has a PH: Sound and Light Current Staff Course Unit/ Length August August September September October Unit Objectives/ Big Ideas Basic Outline/ Structure PS4- Types of Waves Because light can travel through space, it cannot be

More information

Mixtures. reflect. How is seawater different from pure water? How is it different from rocky soil?

Mixtures. reflect. How is seawater different from pure water? How is it different from rocky soil? reflect Everything around us is made out of tiny bits of matter. These particles may combine in different ways to produce new materials. Sometimes we need to separate the parts of a material. If we know

More information

Order of the Weather Experiments

Order of the Weather Experiments Order of the Weather Experiments 1. Staying Dry Towel in bottle--student i. Magic Air Pushing the stick down-- Student ii. Air Power Water in funnel--teacher 2. Tipping the Scale Weighing air--student

More information

Dry Ice Color Show Dry Ice Demonstrations

Dry Ice Color Show Dry Ice Demonstrations elearning 2009 Introduction Dry Ice Color Show Dry Ice Demonstrations Publication No. 95016 Add a small piece of solid carbon dioxide to a colored indicator solution and watch as the solution immediately

More information

How does solar air conditioning work?

How does solar air conditioning work? How does solar air conditioning work? In a conventional air conditioning system; The working fluid arrives at the compressor as a cool, low-pressure gas. The compressor is powered by electricity to squeeze

More information

Physics PH1FP. (Jun15PH1FP01) General Certificate of Secondary Education Foundation Tier June 2015. Unit Physics P1. Unit Physics P1 TOTAL

Physics PH1FP. (Jun15PH1FP01) General Certificate of Secondary Education Foundation Tier June 2015. Unit Physics P1. Unit Physics P1 TOTAL Centre Number Surname Candidate Number For Examiner s Use Other Names Candidate Signature Examiner s Initials Question Mark Science A Unit Physics P1 Physics Unit Physics P1 Friday 12 June 2015 General

More information