Chapter Test A. Elements, Compounds, and Mixtures MULTIPLE CHOICE. chemically combined? MIXs2 a. element b. compound c. mixture d.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter Test A. Elements, Compounds, and Mixtures MULTIPLE CHOICE. chemically combined? MIXs2 a. element b. compound c. mixture d."

Transcription

1 Assessment Chapter Test A Elements, Compounds, and Mixtures MULTIPLE CHOICE Write the letter of the correct answer in the space provided. 1. What is a pure substance made of two or more elements that are chemically combined? MIXs2 a. element b. compound c. mixture d. solution 2. If a spoonful of salt is mixed in a glass of water, what is the water called? MIXs3 a. solute b. solution c. solvent d. element 3. What is a solid solution of a metal or nonmetal dissolved in a metal? a. suspension MIXs3 b. alloy c. colloid d. compound 4. A colloid has properties of both suspensions and MIXs3 a. solutions. b. solvents. c. solutes. d. nonmetals. 5. What is formed when particles of two or more substances are distributed evenly among each other? MIXs3 a. compound b. suspension c. solution d. element 6. The flammability of a substance is MIXs1 a. a chemical property. b. related to the density. c. a physical property. d. changeable. Holt Science and Technology 43 Elements, Compounds, and Mixtures

2 7. How is a compound different from a mixture? MIXs2,s3 a. Compounds have two or more components. b. Each substance in a compound loses its characteristic properties. c. Compounds are commonly found in nature. d. Solids, liquids, and gases can form compounds. 8. The particles in both a solution and a colloid MIXs3 a. cannot scatter light. b. can settle out. c. are soluble. d. can pass through a fine filter. 9. When elements form mixtures, the elements MIXs3 a. keep their original properties. b. react to form a new substance with new properties. c. combine in a specific mass ratio. d. always change their physical state. 10. Which of the following is NOT a reason that compounds are considered pure substances? MIXs2 a. They are composed of only one type of particle. b. The particles are made of atoms of two or more elements that are chemically combined. c. Different samples of any compound have the same elements in the same proportion. d. They can be separated by physical methods. 11. How are metalloids similar to metals? MIXs1 a. They have some properties of nonmetals. b. Some are shiny, while others are dull. c. They are somewhat malleable and ductile. d. Some are good conductors of electric current. 12. How could a sugar cube be dissolved more quickly in water? MIXs3 a. Cool the water. b. Crush the sugar cube. c. Let the cube sit in the water. d. Add more water. Holt Science and Technology 44 Elements, Compounds, and Mixtures

3 MATCHING Match the correct definition with the correct term. Write the letter in the space provided. 13. also known as table salt MIXs2 14. used by plants during photosynthesis MIXs2 15. a nonmetal MIXs2 a. carbon dioxide b. sulfur c. sodium chloride Match the correct description with the correct term. Write the letter in the space provided. Some terms may not be used. 16. an aluminum pie plate MIXs1 17. a milkshake MIXs3 18. calcium carbonate MIXs2 19. potting soil MIXs3 20. instant coffee in hot water MIXs3 a. mixture of solids b. solute c. element d. suspension e. compound f. alloy 21. a steel crow bar MIXs3 Holt Science and Technology 45 Elements, Compounds, and Mixtures

4 Use the graph below to answer questions 22 and 23. Write the letter of the correct answer in the space provided. Solubility (g/100 ml of water) Cerium sulfate Sodium chlorate Sodium nitrate Potassium bromide Sodium chloride Temperature (ºC) 22. Which solid is the most soluble at lower temperatures than at higher temperatures? MIXs3 a. sodium chloride b. sodium nitrate c. potassium bromide d. cerium sulfate 23. Which compound s solubility is least affected by temperature changes? MIXs3 a. sodium chloride b. sodium nitrate c. potassium bromide d. cerium sulfate Holt Science and Technology 46 Elements, Compounds, and Mixtures

5 TEACHER RESOURCE PAGE Section Quizzes SECTION: ELEMENTS 1. B 5. C 2. E 6. B 3. A 7. D 4. D 8. C SECTION: COMPOUNDS 1. A 4. B 2. C 5. A 3. D SECTION: MIXTURES 1. E 6. J 2. H 7. F 3. B 8. D 4. C 9. G 5. I 10. A Chapter Test A 1. B 13. C 2. C 14. A 3. B 15. B 4. A 16. C 5. C 17. D 6. A 18. E 7. B 19. A 8. D 20. B 9. A 21. F 10. D 22. D 11. D 23. A 12. B Chapter Test B 1. compound 2. solute 3. alloys 4. suspensions 5. solution 6. A 7. B 8. A 9. A 10. Answers will vary. Sample answer: Compounds are considered pure substances because they are composed of only one type of particle. The particles of a compound are made of atoms of two or more elements that are chemically combined. Different samples of any compound have the same elements in the same proportion. 11. Answers will vary. Sample answer: Metalloids, also called semiconductors, are elements that have properties of both metals and nonmetals. Some metalloids are shiny, while others are dull. They are only somewhat malleable and ductile. Some metalloids, like silicon, are good electrical conductors only when mixed with other elements. 12. Answers will vary. Sample answer: Mixing by stirring or shaking causes the particles to separate from one another and spread out more quickly among the solvent particles. Heating causes particles to move more quickly. The solvent particles can separate the solute particles and spread them out more quickly. Crushing the solute increases the amount of contact it has with the solvent. The particles of the crushed solute mix with the solvent more quickly. 13. Answers will vary. Sample answer: Salt water is a mixture, so its components can be separated by physical methods. Distillation involves heating the water, which changes water into steam. When salt water is distilled, steam is condensed back into water, and salt is left behind. 14. Answers will vary. Sample answer: I would first try to separate it by using distillation and a centrifuge. If I could separate it this way, I would know that it was a mixture. I would also try to separate it by passing an electric current though it. If I could separate it this way, I would know it was a compound. If I could not separate it at all, I might think it was an element, but I might also need to try other methods of separating it to be sure. 15. Answers will vary. Sample answer: Substances 1 and 3 are probably the same because they have the same melting point, the same amount of hardness, and are nonmagnetic. Substance 2 is different because it has a different density and hardness. It is also a slightly different color. 16. As pressure increases, the solubility of oxygen and nitrogen in water increases. Holt Science and Technology 103 Elements, Compounds, and Mixtures

It s All Mixed Up REINFORCEMENT WORKSHEET

It s All Mixed Up REINFORCEMENT WORKSHEET Name Date Class CHAPTER # 4 REINFORCEMENT WORKSHEET It s All Mixed Up Complete this worksheet after you finish reading Chapter 4, Section 3. Label each figure below with the type of substance it BEST models:

More information

CHAPTER 4: MATTER & ENERGY

CHAPTER 4: MATTER & ENERGY CHAPTER 4: MATTER & ENERGY Problems: 1,3,5,7,13,17,19,21,23,25,27,29,31,33,37,41,43,45,47,49,51,53,55,57,59,63,65,67,69,77,79,81,83 4.1 Physical States of Matter Matter: Anything that has mass and occupies

More information

chem I unit test review

chem I unit test review chem I unit test review Modified True/False Indicate whether the statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the statement true. 1. A term used to describe anything

More information

Atomic Number. Electron Arrangement. Chemical Symbol. Element Name. Atomic Mass

Atomic Number. Electron Arrangement. Chemical Symbol. Element Name. Atomic Mass Atom and Periodic Table Notes 6 C Carbon 12 2 4 Atomic Number Electron Arrangement Chemical Symbol Element Name Atomic Mass A. Element Key Information about elements are listed on the periodic table. This

More information

Elements, Compounds, and Mixtures

Elements, Compounds, and Mixtures Elements, Compounds, and Mixtures Elements........... 82 Internet Connect..... 85 Compounds......... 86 QuickLab........... 87 Physics Connection... 88 Internet Connect..... 89 Mixtures........... 90 MathBreak..........

More information

Lesson Outline for Teaching

Lesson Outline for Teaching Lesson Outline for Teaching Lesson 1: Using the Periodic Table A. What is the periodic table? 1. The periodic table is a chart of the elements arranged into rows and columns according to their chemical

More information

CHAPTER 4: MATTER & ENERGY

CHAPTER 4: MATTER & ENERGY CHAPTER 4: MATTER & ENERGY Problems to try at the end of the chapter. Answers in Appendix I: 1,3,5,7,13,17,19,21,23,25,27,29,31,33,37,39, 41,43,45,47,49,51,53,55,57,59,63,65,67,87,89, 4.1 Physical States

More information

EXAMPLE EXERCISE 4.1 Change of Physical State

EXAMPLE EXERCISE 4.1 Change of Physical State EXAMPLE EXERCISE 4.1 Change of Physical State State the term that applies to each of the following changes of physical state: (a) Snow changes from a solid to a liquid. (b) Gasoline changes from a liquid

More information

Heterogeneous Homogenous. Mixtures; Solutions. Phases of matter: Solid. Phases of Matter: Liquid. Phases of Matter: Gas. Solid, Liquid, Gas

Heterogeneous Homogenous. Mixtures; Solutions. Phases of matter: Solid. Phases of Matter: Liquid. Phases of Matter: Gas. Solid, Liquid, Gas Phases of matter: Solid Heterogeneous Homogenous Mixtures Solutions Phases of Matter: Liquid Atoms and molecules are more spaced out and now can move. The material can be slightly compressed into a smaller

More information

Chapter 1 Basic Concepts of Chemistry

Chapter 1 Basic Concepts of Chemistry Chapter 1 Basic Concepts of Chemistry MULTIPLE CHOICE 1. A theory is a. a. mathematical formula that models a pattern of behavior b. set of quantitative data c. well-tested unifying principle that explains

More information

Metals Elements Periodic Table of Elements. Matter: Properties and Changes

Metals Elements Periodic Table of Elements. Matter: Properties and Changes Metals Elements Periodic Table of Elements Matter: Properties and Changes Warm up Using each letters from yesterday activity My Name as an Element, you will write the following: - name of element - chemical

More information

Chemical Building Blocks: Chapter 3: Elements and Periodic Table

Chemical Building Blocks: Chapter 3: Elements and Periodic Table Name: Class: Date: Chemical Building Blocks: Chapter 3: Elements and Periodic Table Study Guide Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

More information

Matter Properties and Changes

Matter Properties and Changes CHAPTER 3 STUDY GUIDE FOR CONTENT MASTERY Matter Properties and Changes Section 3.1 Properties of Matter In your textbook, read about physical properties and chemical properties of matter. Use each of

More information

INVESTIGATING SOLUTIONS. Pre-Lab Queries. Procedure

INVESTIGATING SOLUTIONS. Pre-Lab Queries. Procedure NAME PARTNER(S) SECTION DATE INVESTIGATING SOLUTIONS The objective of this activity is to uncover characteristics of a variety of solutions and factors that affect the making of solutions. Pre-Lab Queries

More information

Science Matters. Fifth Grade Physical Science. Matter

Science Matters. Fifth Grade Physical Science. Matter Fifth Grade Physical Science Matter Written By: Christine Lindblad Claire Poissonniez Vanessa Scarlett With input from: Lani Gregory-Browne Brendan Carroll Jamie Persoon Developed in Conjunction with K-12

More information

TEKS Lesson 6.6A: Metals, Nonmetals, and Metalloids

TEKS Lesson 6.6A: Metals, Nonmetals, and Metalloids 6.6A Compare metals, nonmetals, and metalloids using physical properties such as luster, conductivity, and malleability. : Metals, Nonmetals, and Metalloids How Are Elements Classified? All matter is made

More information

Name Date Class CHAPTER 1 REVIEW. Answer the following questions in the space provided.

Name Date Class CHAPTER 1 REVIEW. Answer the following questions in the space provided. CHAPTER 1 REVIEW Matter and Change SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. a Technological development of a chemical product often (a) lags behind basic research

More information

Write a useless description for each of the following terms.

Write a useless description for each of the following terms. Write a useless description for each of the following terms. Matter: anything that has mass and volume Theory: less well supported than a law. Element: substances that contain one type of matter and cannot

More information

Bellahouston Academy S2 CHEMISTRY. Part 1 Matter HOMEWORK

Bellahouston Academy S2 CHEMISTRY. Part 1 Matter HOMEWORK Bellahouston Academy S2 CHEMISTRY Part 1 Matter HOMEWORK Name May 2012 HOMEWORK SHEET 1: States of Matter There are three states of matter: solid liquid gas Heat a solid to its melting point and it will

More information

The purpose of Chapter 7 is to help the children to learn the definition of

The purpose of Chapter 7 is to help the children to learn the definition of 1. Purpose of Studying Mixtures The purpose of Chapter 7 is to help the children to learn the definition of mixture, to learn the different kinds of mixtures, to make the different mixtures, and to learn

More information

Introduction to Ionic Bonds

Introduction to Ionic Bonds Introduction to Ionic Bonds The forces that hold matter together are called chemical bonds. There are four major types of bonds. We need to learn in detail about these bonds and how they influence the

More information

Unit 2: Matter Properties and Changes

Unit 2: Matter Properties and Changes Unit 2: Matter Properties and Changes CHEMISTRY August 29, 2007 1 Brainteaser Define physical and chemical change (in your own words). Is this picture of a physical or a chemical change? Explain your reasoning

More information

Name Class Date. What is ionic bonding? What happens to atoms that gain or lose electrons? What kinds of solids are formed from ionic bonds?

Name Class Date. What is ionic bonding? What happens to atoms that gain or lose electrons? What kinds of solids are formed from ionic bonds? CHAPTER 1 2 Ionic Bonds SECTION Chemical Bonding BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is ionic bonding? What happens to atoms that gain or lose

More information

Chapter 4 - Elements and the Periodic Table

Chapter 4 - Elements and the Periodic Table Chapter 4 - Elements and the Periodic Table I. Introduction to atoms A. Development of atomic models 1. Atom, smallest particle of an element 2. Parts of atom a. Electrons, negatively charged b. Protons,

More information

Test 1: Introduction to Chemistry

Test 1: Introduction to Chemistry Name: Sunday, October 14, 2007 Test 1: Introduction to Chemistry 1. Two substances, A and Z, are to be identified. Substance A can not be broken down by a chemical change. Substance Z can be broken down

More information

Q1. (a) An atom of aluminium can be represented as shown below. In this atom of aluminium the number of protons is... and

Q1. (a) An atom of aluminium can be represented as shown below. In this atom of aluminium the number of protons is... and Q. (a) An atom of aluminium can be represented as shown below. In this atom of aluminium the number of protons is... and the number of neutrons is... (2) Which statement in the table below describes the

More information

Test Bank - Chapter 5 Multiple Choice

Test Bank - Chapter 5 Multiple Choice Test Bank - Chapter 5 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 5. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

Name Date Block. Positive (+) Neutral (o) no charge Negative (-)

Name Date Block. Positive (+) Neutral (o) no charge Negative (-) Name Date Block CFA #1 Review You will have approximately 5 minutes at each station to record your answers. You may use your notebook as a reference. WORK EFFICIENTLY & STAY FOCUSED! YOU GOT THIS! Station

More information

Properties and Classifications of Matter

Properties and Classifications of Matter PS-3.1 Distinguish chemical properties of matter (including reactivity) from physical properties of matter (including boiling point, freezing/melting point, density [with density calculations], solubility,

More information

Grade 9 Science Unit: Atoms and Elements Topic 4: Periodic Table & Compounds

Grade 9 Science Unit: Atoms and Elements Topic 4: Periodic Table & Compounds Grade 9 Science Unit: Atoms and Elements Topic 4: Periodic Table & Compounds Topic Using the Periodic Table Metals, Non- Metals & Metalloids I can Explain and identify the periods of the Periodic Table.

More information

2 MATTER. 2.1 Physical and Chemical Properties and Changes

2 MATTER. 2.1 Physical and Chemical Properties and Changes 2 MATTER Matter is the material of which the universe is composed. It has two characteristics: It has mass; and It occupies space (i.e., it has a volume). Matter can be found in three generic states: Solid;

More information

Section 1: Arranging the Elements Pages 106-112

Section 1: Arranging the Elements Pages 106-112 Study Guide Chapter 5 Periodic Table Section 1: Arranging the Elements Pages 106-112 DISCOVERING A PATTERN 1. How did Mendeleev arrange the elements? a. by increasing density b. by increasing melting point

More information

2.1 Properties of Matter > Chapter 2 Matter and Change. 2.1 Properties of Matter. 2.2 Mixtures 2.3 Elements and Compounds 2.4 Chemical Reactions

2.1 Properties of Matter > Chapter 2 Matter and Change. 2.1 Properties of Matter. 2.2 Mixtures 2.3 Elements and Compounds 2.4 Chemical Reactions 21 Properties of Matter > 1 Copyright Pearson Education, Inc, or its affiliates All Rights Reserved Chapter 2 Matter and Change 21 Properties of Matter 22 Mixtures 23 Elements and Compounds 24 Chemical

More information

Experiment #10: Liquids, Liquid Mixtures and Solutions

Experiment #10: Liquids, Liquid Mixtures and Solutions Experiment #10: Liquids, Liquid Mixtures and Solutions Objectives: This experiment is a broad survey of the physical properties of liquids. We will investigate solvent/solute mixtures. We will study and

More information

Elements and the Periodic Table The periodic table is a table of elements

Elements and the Periodic Table The periodic table is a table of elements Elements and the Periodic Table The periodic table is a table of elements Elements A pure substance that cannot be broken down Think of a block of Lego... You cannot break the one piece of Lego into anything

More information

Chemistry Worksheet: Matter #1

Chemistry Worksheet: Matter #1 Chemistry Worksheet: Matter #1 1. A mixture (is/is not) a chemical combining of substances. 2. In a compound the (atoms/molecules) are (chemically/physically) combined so that the elements that make up

More information

1º ESO UNIT 3: Pure substances and mixtures. Susana Morales Bernal

1º ESO UNIT 3: Pure substances and mixtures. Susana Morales Bernal 1º ESO UNIT 3: Pure substances and mixtures Objectives 1. To know that a substance is identified according to its characteristic properties like: density and melting or boiling points. 2. To know the concepts

More information

7.2.2 Changing State. 43 minutes. 56 marks. Page 1 of 17

7.2.2 Changing State. 43 minutes. 56 marks. Page 1 of 17 7.2.2 Changing State 43 minutes 56 marks Page 1 of 17 Q1. Air is a gas at room temperature. The chemical formulae below show some of the substances in the air. Ar CO 2 H 2 O N 2 Ne O 2 (a) Put these formulae

More information

Unit 1 - Pure Substances and Mixtures Chapter 2: Solutions

Unit 1 - Pure Substances and Mixtures Chapter 2: Solutions 2.1 Solutes & Solvents Vocabulary: Unit 1 - Pure Substances and Mixtures Chapter 2: Solutions solvent the larger part of a solution - the part of a solution into which the solutes dissolve solute the smaller

More information

Water Lab. Objective: To distill samples of water that contains volatile and nonvolatile components.

Water Lab. Objective: To distill samples of water that contains volatile and nonvolatile components. Water Lab I. Distillation Hypothesis: Water can be purified by distillation. Objective: To distill samples of water that contains volatile and nonvolatile components. Materials and Equipment: Sodium chloride,

More information

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name Chapter 5 TEST: The Periodic Table name HPS # date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The order of elements in the periodic table is based

More information

THE PROPERTIES AND STRUCTURE OF MATTER

THE PROPERTIES AND STRUCTURE OF MATTER THE PROPERTIES AND STRUCTURE OF MATTER COURSE CONTENT 1. Define matter and state of matter 2. Properties of solids, liquids and gases 3. Changes in matter Physical and chemical changes Phase changes of

More information

Henry8SCI3 (H8SCI_MATTER) 1. Look carefully at the pictures below. Which picture shows only a physical change in the wood?

Henry8SCI3 (H8SCI_MATTER) 1. Look carefully at the pictures below. Which picture shows only a physical change in the wood? Name: Date: 1. Look carefully at the pictures below. Which picture shows only a physical change in the wood? A. B. C. D. 2. During a science lab investigating chemical reactions, Mrs. Gray's students placed

More information

Periodic Table. Science

Periodic Table. Science Periodic Table Science 7 2015 ??? From an elements location in the periodic table, you can predict properties From an elements location in the periodic table, you can predict ??? Most metals are this state

More information

Properties of Matter and Density

Properties of Matter and Density Cautions Flames will be used and some of the chemicals will have odors and may stain your hands or clothes if you come into direct contact with them. Purpose In this experiment you will characterize common

More information

Section 3.1 Properties of Matter

Section 3.1 Properties of Matter Section 3.1 Properties of Matter In your textbook, read about physical properties and chemical properties of matter. Use each of the terms below just once to complete the passage. chemical mass physical

More information

SOLUTIONS EXPERIMENT 13

SOLUTIONS EXPERIMENT 13 SOLUTIONS EXPERIMENT 13 OBJECTIVE The objective of this experiment is to demonstrate the concepts of concentrations of solutions and the properties of solution. Colloids will be demonstrated. EQUIPMENT

More information

The Periodic Table & Chemical Reactions. Elements & Compounds

The Periodic Table & Chemical Reactions. Elements & Compounds The Periodic Table & Chemical Reactions Elements & Compounds Elements are the simplest type of substance. Compounds are made of 2 or more elements joined together. Substances are made up of atoms. Atoms

More information

Physical Science 1 st Semester Final Exam Review Chapters 1-7, , 10.4

Physical Science 1 st Semester Final Exam Review Chapters 1-7, , 10.4 Physical Science 1 st Semester Final Exam Review Chapters 1-7, 8.3-8.4, 10.4 1. What procedures should be followed when working with chemicals in the lab? do not touch, taste, or inhale chemicals; check

More information

13+ Entrance 2016 SCIENCE. One hour. Attempt as many questions as you can, and do not worry if you have not covered all the topics in your school.

13+ Entrance 2016 SCIENCE. One hour. Attempt as many questions as you can, and do not worry if you have not covered all the topics in your school. 13+ Entrance 2016 SCIENCE One hour This paper contains 13 questions on biology, chemistry and physics. Attempt as many questions as you can, and do not worry if you have not covered all the topics in your

More information

WORD BANK Match the terms from the word bank with the descriptions below. atoms coefficient ductile homogeneous mixture nonmetals element

WORD BANK Match the terms from the word bank with the descriptions below. atoms coefficient ductile homogeneous mixture nonmetals element Chemistry Review WORD BANK Match the terms from the word bank with the descriptions below. atoms coefficient ductile homogeneous mixture nonmetals element periodic brittle compounds families luster metals

More information

WORKSHOP: Matter and Working with Significant Figures

WORKSHOP: Matter and Working with Significant Figures Chem 305 Instructor s Edition Partner Section (Circle) M Tu W Th F Date WORKSHOP: Matter and Working with Significant Figures Part 1: Classifying Matter: Circle the appropriate words to make the statements

More information

Science 20. Unit A: Chemical Change. Assignment Booklet A1

Science 20. Unit A: Chemical Change. Assignment Booklet A1 Science 20 Unit A: Chemical Change Assignment Booklet A FOR TEACHER S USE ONLY Summary Teacher s Comments Chapter Assignment Total Possible Marks 79 Your Mark Science 20 Unit A: Chemical Change Assignment

More information

INSTRUCTIONS Please complete this assessment on your own. Answer each item by clicking on the correct choice, then go on to the next item.!

INSTRUCTIONS Please complete this assessment on your own. Answer each item by clicking on the correct choice, then go on to the next item.! Matter Test 1 INSTRUCTIONS Please complete this assessment on your own. Answer each item by clicking on the correct choice, then go on to the next item. 1) The process that includes energy supplied by

More information

Topic 1 National Chemistry Summary Notes. Rates of Reaction

Topic 1 National Chemistry Summary Notes. Rates of Reaction Chemical Reactions Topic 1 National Chemistry Summary Notes Rates of Reaction LI 1, 2 and 3 We know a chemical reaction has taken place when we notice one or more of the following things happening: Colour

More information

Recovery of Elemental Copper from Copper (II) Nitrate

Recovery of Elemental Copper from Copper (II) Nitrate Recovery of Elemental Copper from Copper (II) Nitrate Objectives: Challenge: Students should be able to - recognize evidence(s) of a chemical change - convert word equations into formula equations - perform

More information

12.1 How do sub-atomic particles help us to understand the structure of substances?

12.1 How do sub-atomic particles help us to understand the structure of substances? 12.1 How do sub-atomic particles help us to understand the structure of substances? Simple particle theory is developed in this unit to include atomic structure and bonding. The arrangement of electrons

More information

SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB

SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB Purpose: Every chemical has a set of defined physical properties, and when combined they present a unique fingerprint for that chemical. When chemicals are present

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

CHAPTER 3: MATTER. Active Learning Questions: 1-6, 9, 13-14; End-of-Chapter Questions: 1-18, 20, 24-32, 38-42, 44, 49-52, 55-56, 61-64

CHAPTER 3: MATTER. Active Learning Questions: 1-6, 9, 13-14; End-of-Chapter Questions: 1-18, 20, 24-32, 38-42, 44, 49-52, 55-56, 61-64 CHAPTER 3: MATTER Active Learning Questions: 1-6, 9, 13-14; End-of-Chapter Questions: 1-18, 20, 24-32, 38-42, 44, 49-52, 55-56, 61-64 3.1 MATTER Matter: Anything that has mass and occupies volume We study

More information

Name Class Date. physical property solid liquid

Name Class Date. physical property solid liquid 2.1 MATTER SECTION REVIEW Objectives Identify the characteristics of matter and substances Differentiate among the three states of matter Define physical property and list several common physical properties

More information

Chapter Outline. 3 Elements and Compounds. Elements and Atoms. Elements. Elements. Elements 9/4/2013

Chapter Outline. 3 Elements and Compounds. Elements and Atoms. Elements. Elements. Elements 9/4/2013 3 Elements and Compounds Chapter Outline 3.1 Elements A. Distribution of Elements Foundations of College Chemistry, 14 th Ed. Morris Hein and Susan Arena Copyright This reclining Buddha in Thailand is

More information

Chapter 5, Lesson 3 Why Does Water Dissolve Salt?

Chapter 5, Lesson 3 Why Does Water Dissolve Salt? Chapter 5, Lesson 3 Why Does Water Dissolve Salt? Key Concepts The polarity of water molecules enables water to dissolve many ionically bonded substances. Salt (sodium chloride) is made from positive sodium

More information

Warm-Up 9/9. 1. Define the term matter. 2. Name something in this room that is not matter.

Warm-Up 9/9. 1. Define the term matter. 2. Name something in this room that is not matter. Warm-Up 9/9 1. Define the term matter. 2. Name something in this room that is not matter. Warm-Up 9/16 1. List the three most important rules of lab safety. 2. Would you classify jello as a solid or a

More information

KS3 Science: Chemistry Contents

KS3 Science: Chemistry Contents summary KS3 Science MyWorks Guide Chemistry KS3 Science: Chemistry Mini zes: 40 Super zes: 5 Extension zes: 4 Skills zes: 6 TOTAL 54 What are MyWorks zes? MyWorks zes are short individual learning tasks

More information

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide Chapter 6: The Periodic Table Study Guide I. General organization of table A. Modern periodic table 1. Increasing atomic number B. 3 major blocks 1. Metals a. Mostly solids at room temperature b. Conduct

More information

Q1. Crude oil is a complex mixture of hydrocarbons, mainly alkanes. The number of carbon atoms in the molecules ranges from 1 to over 100.

Q1. Crude oil is a complex mixture of hydrocarbons, mainly alkanes. The number of carbon atoms in the molecules ranges from 1 to over 100. Q. Crude oil is a complex mixture of hydrocarbons, mainly alkanes. The number of carbon atoms in the molecules ranges from to over 00. (a) How does the boiling point change as the number of carbon atoms

More information

Chemistry 1215 Experiment #9 Copper and its Compounds

Chemistry 1215 Experiment #9 Copper and its Compounds Chemistry 1215 Experiment #9 Copper and its Compounds Objective The objective of this experiment is to take a piece of copper as efficiently as possible through a series of chemical reactions. The final

More information

The Periodic Table of The Elements.

The Periodic Table of The Elements. The Periodic Table of The Elements http://www.youtube.com/watch?v=fpnwbitsmgu http://www.youtube.com/watch?v=zuddiwtftem Dmitri Mendeleev: Father of the Periodic Table HOW HIS WORKED Put elements in rows

More information

6th Grade 1 st 6 Weeks Science Test

6th Grade 1 st 6 Weeks Science Test 6th Grade 1 st 6 Weeks Science Test 1 Roger is examining an object in science class. It is a pale yellow, brittle solid, with no shine. The sample is MOST likely a 3 nonmetal metalloid metal semiconductor

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Name: Class: Date: ID: A Chapter 2 Assessment Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Complete short answer questions on a separate sheet of paper.

More information

PHYSICAL SEPARATION TECHNIQUES. Introduction

PHYSICAL SEPARATION TECHNIQUES. Introduction PHYSICAL SEPARATION TECHNIQUES Lab #2 Introduction When two or more substances, that do not react chemically, are blended together, the result is a mixture in which each component retains its individual

More information

HIGH SCHOOL SCIENCE. Physical Science 10: Periodic Table

HIGH SCHOOL SCIENCE. Physical Science 10: Periodic Table HIGH SCHOOL SCIENCE Physical Science 10: Periodic Table WILLMAR PUBLIC SCHOOL 2013-2014 EDITION CHAPTER 10 Periodic Table In this chapter you will: 1. Describe how Mendeleev arranged the elements in his

More information

Chemistry Worksheet: Matter #1

Chemistry Worksheet: Matter #1 Chemistry Worksheet: Matter #1 1. A mixture (is/is not) a chemical combining of substances. 2. In a compound the (atoms/molecules) are (chemically/physically) combined so that the elements that make up

More information

Notes: Formula Mass and Percent Composition

Notes: Formula Mass and Percent Composition Notes: Formula Mass and Percent Composition Formula mass - the mass of one mole of a compound, atom or ion. -also called: gram formula mass, molecular mass, gram molecular mass, formula weight, gram formula

More information

1 Forming New Substances

1 Forming New Substances CHAPTER 2 1 Forming New Substances SECTION Chemical Reactions BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is a chemical reaction? What can you tell that

More information

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 The Elements Remember, elements are combined to form molecules the way letters are combined to form words. Presently there are about 115 known elements. Only

More information

Factors that Affect the Rate of Dissolving and Solubility

Factors that Affect the Rate of Dissolving and Solubility Dissolving Factors that Affect the Rate of Dissolving and Solubility One very important property of a solution is the rate of, or how quickly a solute dissolves in a solvent. When dissolving occurs, there

More information

NOTES. The Periodic Table

NOTES. The Periodic Table NOTES COMPLETE The Periodic Table Ch. 6 What elements do you already know about that we use everyday AND are, for the most part, known by just about everybody? Silver, Gold, and Copper have been known

More information

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C 1. The average kinetic energy of water molecules increases when 1) H 2 O(s) changes to H 2 O( ) at 0ºC 3) H 2 O( ) at 10ºC changes to H 2 O( ) at 20ºC 2) H 2 O( ) changes to H 2 O(s) at 0ºC 4) H 2 O( )

More information

Atoms. Chemistry 100. Bettelheim, Brown, Campbell & Farrell. Introduction to General, Organic and Biochemistry Chapter 2

Atoms. Chemistry 100. Bettelheim, Brown, Campbell & Farrell. Introduction to General, Organic and Biochemistry Chapter 2 Chemistry 100 Bettelheim, Brown, Campbell & Farrell Ninth Edition Introduction to General, Organic and Biochemistry Chapter 2 Atoms Classifications of Matter: Elements An Element is a substance (for example,

More information

a State the section of the Periodic Table in which you can find non-metals.

a State the section of the Periodic Table in which you can find non-metals. The Periodic Table Aims You have been asked to make a documentary about the Periodic Table and the elements and groups found within it. Work through the tasks below. You teacher may ask you to use your

More information

OC42 Recall that ionic bonding is an attraction between positive and negative ions; describe the bonding in NaCl and MgO as examples

OC42 Recall that ionic bonding is an attraction between positive and negative ions; describe the bonding in NaCl and MgO as examples Chemistry: 7. Ionic and Covalent Bonding Please remember to photocopy 4 pages onto one sheet by going A3 A4 and using back to back on the photocopier Syllabus OC41 Understand how atoms of elements combine

More information

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements Material: laboratory display of the elements and a wall periodic table is required. Objective: To learn the use of periodic table for writing electron configuration of elements. INTRODUCTION Basic building

More information

IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet

IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet Name: Period: IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet Directions: Use the terms below to correctly complete the statements. Write the terms in the blanks to the left. Then find and circle each term

More information

2. Does the following diagram represent a chemical or physical change? How do you know?

2. Does the following diagram represent a chemical or physical change? How do you know? hem 150 Answers Problem set 1 1. Which of the following figures represents? a) A pure element b) A mixture of two elements c) A pure compound d) A mixture of an element and a compound i and v: pure element;

More information

Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way.

Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way. Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way. In 1869, the Russian chemist Dmitri Mendeleev produced

More information

3.06 Metals, Nonmetals and Metalloids

3.06 Metals, Nonmetals and Metalloids 3.06 Metals, Nonmetals and Metalloids Metals Approximately three-fourths of all the elements on the periodic table are metals 3 different major groups of metals on the periodic table: alkali metals, alkaline

More information

Unit 5 Lesson 4 Ionic, Covalent, and Metallic Bonding. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 5 Lesson 4 Ionic, Covalent, and Metallic Bonding. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Opposites Attract What is an ion? An atom has a neutral charge because it has an equal number of electrons and protons. An ion is a particle with a positive or negative charge. An ion forms when an atom

More information

Chapter 5 Student Reading

Chapter 5 Student Reading Chapter 5 Student Reading THE POLARITY OF THE WATER MOLECULE Wonderful water Water is an amazing substance. We drink it, cook and wash with it, swim and play in it, and use it for lots of other purposes.

More information

Chapter 6 Assessment. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Chapter 6 Assessment. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: ID: A Chapter 6 Assessment Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. When an atom loses an electron, it forms a(n) a. anion. c.

More information

Topic 3 National Chemistry Summary Notes. Bonding, Structure and Properties of Substances. Covalent Bonds

Topic 3 National Chemistry Summary Notes. Bonding, Structure and Properties of Substances. Covalent Bonds Topic 3 National Chemistry Summary Notes Bonding, Structure and Properties of Substances LI 1 Covalent Bonds Most atoms do not exist as single atoms. They are mainly found combined with other atoms in

More information

Using the Periodic table: Main Group. Using the Periodic Table:Transition Group. Binary Compounds: Names, Formulae

Using the Periodic table: Main Group. Using the Periodic Table:Transition Group. Binary Compounds: Names, Formulae Using the Periodic table: Main Group Main Group Elements 1 Using the Periodic Table:Transition Group Transition Metals Form various cations by loss of electrons e.g. Fe 2+ / Fe 3+, Cu + / Cu 2+ Cr 2+ /

More information

Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406

Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406 Name Period PRE-AP 14-1 Development of the Periodic Table Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406 Dmitri Mendeleev published the first periodic table in 1869. He organized the elements by atomic mass. He

More information

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES 31 CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES The purpose of this laboratory exercise is to develop skills in writing and balancing chemical equations. The relevance of this exercise is illustrated by a series

More information

Chapter 3 Atoms & the. Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85

Chapter 3 Atoms & the. Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85 Chapter 3 Atoms & the Periodic Table Chapter 3 Section 2 The Simplest Matter Pages 80-85 The Elements There are many different types of atoms. An element is matter made up of only one kind of atom. An

More information

Classifying Metals, Nonmetals, and Metalloids

Classifying Metals, Nonmetals, and Metalloids Unit: 02 Lesson: 01 Suggested Duration: 10 days Classifying Metals, Nonmetals, and Metalloids Lesson Synopsis: In this unit students will use physical properties to compare metals, nonmetals, and metalloids.

More information

Laboratory 2. Separation of the Components of a Mixture. Objectives. Introduction

Laboratory 2. Separation of the Components of a Mixture. Objectives. Introduction Laboratory 2 Separation of the Components of a Mixture Objectives Use extraction methods to separate the components of a mixture and determine the mass percent of each component of the mixture. Learn the

More information

CHEMISTRY. Ionic Bonding

CHEMISTRY. Ionic Bonding CHEMISTRY Ionic Bonding 1 Ionic Bonding Ionic Bonds: Give and take! Ions and Ionic Bonds Atoms with five, six, or seven valence electrons usually become more stable when this number increases to eight.

More information

Key Concept: The periodic table is a map of the elements.

Key Concept: The periodic table is a map of the elements. Chapter 5, Section 3 Key Concept: The periodic table is a map of the elements. BEFORE, you learned The periodic table is organized into groups of elements with similar characteristics The periodic table

More information