CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base?

Size: px
Start display at page:

Download "CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base?"

Transcription

1 You might need to know the following K values: CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS CH 3 COOH K a = 1.8 x 10 5 Benzoic Acid K a = 6.5 x 10 5 HNO 2 K a = 4.5 x 10 4 NH 3 K b = 1.8 x 10 5 HF K a = 7.2 x 10 4 H 2 S K a = 5.7 x 10 8 HSO 4 K a = 1.2 x 10 2 HS K a = 1.2 x HCOOH K a = 1.8 x 10 4 HOCl K a = 3.0 x 10 8 SIMPLE ACIDS AND BASES 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base? (A) Cl (B) SO 4 2 (C) NH 4 + (D) HCO 3 (E) H 3 O + 2. Which of the following species can function as both a BrønstedLowry acid and a BrønstedLowry base in water? (A) HCl (B) HPO 4 2 (C) NH 2 (D) H 3 O + (E) NaOH 3. In this reaction, CH 3 COOH + H2O H3O + + CH 3 COO, which substances are bases according to the Brønsted Lowry definition? (A) CH 3 COOH and H 2 O (B) CH 3 COOH and CH 3 COO (C) H 2 O and CH 3 COO (D) H 3 O + and CH 3 COO 4. In the reaction CN + H2O HCN + OH, which is an acid base conjugate pair? (A) H 2 O and HCN (C) CN and H 2 O (B) H 2 O and OH (D) HCN and OH 5. Which species is not either an Arrhenius acid or base? (A) HCO 3 (B) NaOH (C) HIO 4 (D) NH 3 6. When we say an ion or a molecule is a base, we mean that it has a tendency to (A) combine with protons. (B) combine with electrons. (C) liberate hydroxide ions as the only anions. (D) liberate hydronium ions as the only cations. (E) Form only weakly dissociated salts. 7. Select the pair of substances in which an acid is listed followed by its conjugate base: (A) NH 3, NH 4 + (B) HPO 2 4, H 2 PO 4 (D) + CH 3 COOH, CH 3 COOH 2 (E) H 2 O, H 3 O + (C) HCO 3, CO 3 2 1

2 8. The conjugate acid of HPO 4 2 is: (A) P 2 O 5 (B) PO 4 3 Acid/Base Strengths (C) H 2 PO 4 (D) H 3 O + (E) H 3 PO 4 9. Given that HX is a stronger Brønsted acid than HY in aqueous solution, which is true of a 1 M solution of NaX? (A) It is less basic than a 1 M solution of NaY. (B) It is more basic than a 1 M solution of NaY. (C) It yields a neutral solution. (D) It is more concentrated than a l M solution of NaY. 10. Which series is the correct order of decreasing acid strength for each group of acids? (A) H 2 S > H 2 Te > H 2 Se > H 2 O (B) HClO 3 > HClO 4 > H 2 SO4 > HNO 3 (C) HClO 4 > HClO 3 > HClO 2 > HClO (D) HF > HCl > HBr > HI 11. In which pair is the first member a stronger proton donating acid than the second? (A) HClO 4, HClO 3 (B) H 2 SO 3, H 2 SO 4 (C) HIO, HBrO (D) H 2 O, H 2 S 12. In which pair of acids is the first member stronger than the second? (A) HClO > HIO (B) H3PO4 > HNO3 (C) H 2 SO3 > H 2 SO4 (D) HBrO > HBrO Which of the following is the strongest acid: (A) H 3 PO 4 (B) H 3 PO 3 (C) H 3 AsO 4 (D) H 3 AsO 3 (E) H 3 PO Given the data in the Table on the first page, select the strongest base. (A) Cl (B) F (C) ClO (D) HCOO (E) CH 3 COO 15. In each of the pairs below, predict which acid is stronger. (i) H 2 S and H 2 Se (ii) HNO 2 and HNO 3 (iii) H 2 SO 3 and HClO 3 (A) i) H 2 S (ii) HNO 3 (iii) H 2 SO 3 (B) i) H 2 Se (ii) HNO 3 (iii) HClO 3 (C) i) H 2 S (ii) HNO 3 (iii) HClO 3 (D) i) H 2 Se (ii) HNO 2 (iii) H 2 SO 3 (E) i) H 2 S (ii) HNO 2 (iii) H 2 SO Which of the following groups of acids is/are in the correct order of DECREASING acid strength? i) HI > HBr > HCl > HF ii) HBrO > HBrO 2 > HBrO 3 > HBrO 4 iii) HClO 4 > H 2 SO 4 > H 3 PO 4 (A) i and iii (B) i only (C) ii only (D) iii only (E) i and ii 2

3 17. The amide ion, NH 2, is a stronger base than the hydroxide ion, OH. Which reaction will occur if sodium amide is dissolved in water? (A) NH 2 + H 2 O H 3 O + + NH 2 (B) NH 2 + H 2 O NH 2 OH + H (C) NH 2 + H 2 O OH + NH 3 (D) NH 2 + H 2 O no reaction 18. The H 3 O + concentration in a 0.1 M solution of CH 3 COOH will be more than in (A) 0.1 M HF (B) 0.1 M NaHS (C) 0.1 M HNO 2 (D) 0.2 M CH 3 COOH (E) 0.1 M NaHSO 4 Simple ph Calculations 19. A solution that has ph of 8 is (A) very acidic. (B) slightly basic. (C) very basic. (D) exactly neutral. (E) slightly acidic. 20. The poh of an aqueous solution is 6.0. What is the [H + ]? (A) 1 x 10 8 M (B) 1 x 10 6 M (C) 1 x 10 7 M (D) 8 M 21. At 25 C the concentration of OH in moles per liter in a solution that has a ph of 8 is (A) 10 3 (B) 10 6 (C) 10 7 (D) 10 8 (E) The ph of a solution is 5. If the ph of this solution is decreased to 2, by what factor is the concentration of hydrogen ion increased? (A) 2 1/2 (B) 3 (C) 10 (D) 100 (E) HCl is a strong acid. What is the ph of 200 ml of M HCl? (A) 2.0 (B) 2.7 (C) 3.4 (D) What is the ph of a 0.01 M NaOH solution? (A) (B) 12 (C) 12 (D) 2 (E) The ph of a 1.0 x 10 3 M Ba(OH) 2 solution at 25 C is (A) 2.7 (B) 3.0 (C) 11.0 (D) When 50 ml of 0.1 M HCl is mixed with 50 ml of 0.2 M NaOH, the [H 3 O + ] is? (A) 0.05 M (B) l x 10 7 M. (C) 0.1 M. (D) 2 x (E) 0.2 M. 3

4 27. Which has the smallest concentration of OH ions? (A) 1 M NaOH (B) M NaOH (C) 1 M HCl (D) water (E) 1 M NH The [OH ] and ph of a M KOH solution are respectively: (A) M and 1.46 (B) M and 1.46 (C) 2.9 x M and (D) M and (E) 2.9 x M and What is the ph of a 1.0 x 10 8 M NaOH solution? (A) 8 (B) 6 (C) 7 (D) a bit less than 7 (E) a bit more than What is the ph of a solution made by mixing 50.0 ml of M KOH with 50.0 ml of M HCl. (A) 6.3 (B) 7.0 (C) 8.1 (D) 5.8 (E) 1.8 More Complex Equilibrium Calculations 31. What is the correct equation for the ion product constant of water? (A) [H 3 O + ] + [OH ] = (B) [H 3 O ] x [OH ] = 10 7 (C) [H 3 O + ] = (D) [H 3 O ] x [OH ] = [OH ] (E) [H 3 O + ] x [OH ] = [H 2 O] At 90 C pure water has a [H 3 O + ] = 1 x What is the value of K w at 90 C? (A) 1 x 10 6 (B) 7 x (C) 1 x (D) 1 x (E) 7 x At 75 C, K w = 5 x What is the ph of neutral water at 75 C? (A) 7 (B) 14 (C) 6.65 (D) 7.35 (E) 2.23 x A 0.20 M solution of the hypothetical weak acid HZ was found to have a ph of exactly 3.0. The ionization constant, K a, of the acid is (A) 0.6 (B) 2.0 x 10 4 (C) 1.0 x 10 3 (D) 5.0 x A 0.10 M C 4 H 9 COOH solution has a ph of What is the K a of this acid? (A) 6.6 x 10 6 (B) 2.6 x 10 3 (C) 6.6 x 10 5 (D) 2.6 x The ph of a 0.55 M solution of HBrO is What is the value of K a for HBrO? (A) 2.0 x 10 9 (B) 1.1 x 10 9 (C) 6.0 x 10 5 (D) 3.3 x 10 5 (E)

5 37. What is the ph of a M solution of HOCl? (A) 2.45 (B) 2.45 (C) 9.22 (D) 9.22 (E) What is the ph of a solution which is 0.10 M in a monoprotic acid, HA, with K a = 1.0 x 10 6? (A) 1.6 (B) 3.5 (C) 5.0 (D) The ionization constant of a weak acid HA is 1 x If 0.1 mol of the acid is dissolved in water and diluted to exactly one liter, what is the ph of the solution? (A) 1 (B) 3 (C) 5 (D) Enough water is added to 0.35 g of benzoic acid (C 6 H 5 COOH) to make 1000 ml of solution. What is the ph? (A) 1.9 (B) 2.6 (C) 3.4 (D) The dissociation constant for monoprotic acid HX in water is 1.34 x What is the concentration of X ion in a 0.20 M solution of HX? (A) 5.2 x 10 3 (B) 4.5 x 10 4 (C) 2.0 x 10 4 (D) 6.4 x The dissociation constant for a weak base B in water was found to be 1.25 x What is the concentration of H + in a 3.2 M solution of B? (A) 2.0 x 10 3 M (B) 1.6 x M (C) 4.0 x 10 6 M (D) 5.0 x M 43. What is the [OH ] in a 0.50 M solution of NH 3 (aq)? (A) 5 x 10 1 M (B) 1.8 x 10 5 M (C) 6 x 10 3 M (D) 9 x 10 6 M (E) 3 x 10 3 M 44. Arsenic acid (H 3 AsO 4 ) has K a values of 2.5 x 10 4, 5.6 x 10 8, and 3 x What is the concentration of the HAsO 4 2 dianion in a solution whose initial arsenic acid concentration was 0.35 M? (A) 9.4 x 10 3 M (B) 2.5 x 10 4 M (C) 8.8 x 10 5 M (D) 5.6 x 10 8 M (E) 3 x HCN has a K a of 2.9 x What is the [CN ] in M HCN? (A) 2.9 x 10 8 M (B) 4.24 M (C) 4.24 x 10 5 M (D) 4.24 x 10 8 M (E) 5.8 x 10 5 M 5

6 Ion Hydrolysis 46. What is the set of products expected from the hydrolysis of CN ion? (A) HCN and OH (B) CN and H 2 O (C) HCN and H + (D) HCN and H 2 O 47. Which substance dissolves in water to form an acidic solution? (A) KCl (B) Na 3 PO 4 (C) NH 4 Cl (D) Na 2 CO Which salt reacts with water (hydrolyzes) to produce a basic solution? (A) NaCH 3 COO (B) NaNO 3 (C) NH 4 Cl (D) Ba(ClO 4 ) Which solution has a ph less than 7.0? (A) 1 M CH 3 NH 3 Cl (B) 1 M NaOCl (C) 1 M K 2 CO 3 (D) 1 M NaOH 50. What is the ph of a 0.30 M sodium acetate, Na CH 3 COO solution? (A) 2.6 (B) 4.9 (C) 9.1 (D) Of the four following substances, which would form basic solutions: NH 4 Cl, NaNO 3, K 2 CO 3, NaF (A) NH 4 Cl and NaNO 3 (B) K 2 CO 3 and NH 4 Cl (C) NaF only (D) NaF and K 2 CO 3 (E) K 2 CO 3 only 52. Calculate the value of K b for F [K a for HF is 7.2 x 10 4 ]. (A) 2.0 x 10 8 (B) 1.4 x (C) 7.2 x (D) 7.2 x 10 4 (E) 1.4 x What is the ph of a 0.15 M solution of KF [K a for HF is 7.2 x 10 4 ]. (A) (B) 5.84 (C) 8.16 (D) 2.33 (E) Sodium hypochlorite (NaClO) is an active ingredient in some household laundry bleach. Given that the K a of HClO is 2.9 x 10 8, what is the ph of a M solution of sodium hypochlorite? (A) 9.4 (B) 10.4 (C) 8.9 (D) 9.9 (E) What answer best describes the ph of the following 0.1 M salt solutions? (a) NaF, (b) KBr, (c) KHCOO and (d) NH 4 Cl? (A) (a) ph < 7 (b) ph > 7 (c) ph > 7 (d) ph > 7 (B) (a) ph > 7 (b) ph = 7 (c) ph > 7 (d) ph < 7 (C) (a) ph < 7 (b) ph = 7 (c) ph < 7 (d) ph > 7 (D) (a) ph = 7 (b) ph = 7 (c) ph > 7 (d) ph < 7 (E) (a) ph < 7 (b) ph < 7 (c) ph < 7 (d) ph < 7 6

7 Buffers 56. Which pair constitutes a buffer in aqueous solution? (A) HCl and NaCl (B) HBr and KBr (C) NH 3 and NH 4 Cl (D) HNO 3 and NH 4 NO The addition of a small amount of acid or base will have very little effect on the ph value of a solution containing equal molar concentrations of (A) NH 4 Cl and NaCl (B) NaOH and NaCl (C) NaOH and HCl (D) NH 3 and NaCl (E) CH 3 COOH and NaCH 3 COO 58. Which of the following pairs could be used to make a buffer solution? (A) NH 3 + NaCH 3 COO (B) NaNO 3 + NH 4 Cl (C) CH 3 COOH + HCl (D) NaOH + NaCl (E) HNO 2 + NaNO Which of the following can form buffer systems? (a) HF/KF (b) HClO 4 /KClO 4 (c) Na 2 SO 3 /NaHSO 3 (A) (b) and (c) (B) (a) and (c) (C) all three (D) (b) (E) (a) and (b) 60. What is the ph of a buffer system consisting of 0.15 M CH 3 COONa and 0.10 M CH 3 COOH? (A) 2.78 (B) 2.87 (C) 5.56 (D) 7.00 (E) K b for ammonia is 1.8 x What is the ph of a solution prepared by combining 50.0 ml of 1.00 M NH 3 and 50.0 ml of 1.00 M NH 4 Cl? (A) 4.63 (B) 9.26 (C) 4.74 (D) 9.37 (E) What is the [OH ] of a solution which is 0.18 M in ammonium ion and 0.10 M in ammonia? (A) 1.3 x 10 3 (B) 1.3 x 10 5 (C) 1.0 x 10 3 (D) 1.0 x The acid HX has an ionization constant of 1 x A solution is 0.1 M in HX and 1.0 M in the salt Na + X. What is a close approximation of the hydrogen ion concentration? (A) 1 x 10 3 M (B) 1 x 10 5 M (C) 2 x 10 5 M (D) 1 x 10 8 M 64. A solution is M in acetic acid and M in NaCH 3 COO. What is the [H + ]? (A) 1.36 x 10 3 M (B) M (C) 1.80 x 10 5 M (D) M 65. What is the [H + ] of a solution which is 0.2 M in NaCH 3 COO and 0.1 M in CH 3 COOH? (A) 9.0 x 10 7 (B) 3.6 x 10 6 (C) 1.8 x 10 6 (D) 9.0 x

8 66. What is the ph of a buffer solution containing 0.10 M KNO 2 and 0.20 M HNO 2? (A) 3.66 (B) 3.05 (C) 3.35 (D) 2.02 LEWIS ACIDS AND BASES 67. SnCl 4 accepts two electron pairs and acts as (A) a Brønsted acid. (B) an Arrhenius base. (C) a Lewis acid. (D) a Lewis base. 68. Which of these species is most likely to be a Lewis acid and is also least likely to be a Brønsted acid? (A) NH 4 + (B) BF 3 (C) H 2 O (D) OH 69. Which compound functions as a Lewis acid but not as a Brønsted acid? (A) BCl 3 (B) NI 3 (C) HCl (D) H 2 O 70. According to the Lewis definition, an acid is a species (A) having a hydrogen ion. (B) donating a pair of electrons. (C) accepting a pair of electrons. (D) accepting a hydrogen ion. 71. In the reaction, BF 3 + F BF 4, BF 3 is acting as what type of acid? (A) Arrhenius only (B) BrønstedLowry only (C) Lewis only (D) All three (E) Arrhenius and BrønstedLowry Titrations 72. In titrating NH 3 (aq) with 0.1 M HCl, the equivalence point in ph units will be + (A) lower than 7 due to hydrolysis of NH 4 (B) lower than 7 due to hydrolysis of Cl + (C) higher than 7 due to hydrolysis of NH 4 (D) higher than 7 due to hydrolysis of Cl 73. When titrating 25 ml of 1.0 M HNO 2 with 2.0 M NaOH, which of the following statements is correct? (A) The ph at the start of the titration will be greater than 7. (B) The ph at the equivalence point will be equal to 7. (C) The equivalence point will occur after addition of 25 ml of NaOH (D) The ph at the equivalence point will be greater than 7. (E) HNO 2 is a strong acid 74. A 25.0mL sample of M HCl is mixed with 15.0 ml of M of NaOH. The ph of the resulting solution will be nearest (A) 2.1 (B) 7 (C) 11.9 (D)

9 75. In the titration of 50.0 ml of M benzoic acid (a monoprotic acid) with 50.0 ml of M Na0H, the properties of the solution at the equivalence point will correspond exactly to the properties of (A) a M sodium solution. (B) a M sodium hydroxide solution. (C) a M benzoic acid solution. (D) a M sodium benzoate solution. 76. Which equation best represents the net reaction that occurs when sodium hydroxide and hydrochloric acid solutions are mixed? (A) Na + + HCl NaCl + H + (B) OH + HCl H 2 O + Cl (C) OH + H 3 O + 2H 2 O (D) NaOH + H 3 O + 2H 2 O + Na Calculate the ph of a solution formed by mixing 25 ml of 0.1 M acetic acid with 12.5 ml of 0.1 M NaOH? (A) 2.87 (B) 3.02 (C) 4.74 (D) Calculate the ph of a solution formed by mixing 25 ml of 0.1 M acetic acid with 12.5 ml of 0.2 M NaOH? (A) 2.87 (B) 5.12 (C) 5.21 (D) What is the resultant ph when 0.6 moles of NaOH are added to 1 L of 0.90 M HCOOH solution (A) 10.0 (B) 7.00 (C) 2.55 (D) 4.05 (E) ml of 0.10 M C 2 H 5 NH 2 (ethylamine) is titrated with 9.00 ml of 0.15 M HCl. Given that the K b of ethylamine is 6.5 x 10 4, what is the ph of the solution? (A) (B) (C) (D) (E) What is the ph at the equivalence point for the titration of 30.0 ml of a 0.20 M C 6 H 5 COOH solution with 0.30 M KOH (K a of C 6 H 5 COOH = 6.5 x 10 5 )? (A) (B) 8.63 (C) 5.37 (D) 3.26 (E) What is the ph halfway to the equivalence point for the titration of 0.20 M CH 3 NH 2 with 0.20 M HCl? (K b of CH 3 NH 2 = 4.4 x 10 4 ) (A) 10.6 (B) 3.4 (C) 9.3 (D) 4.7 (E) What is the resultant ph when 20 ml of 0.30 M HCl is added to a 30.0 ml sample of 0.20 M NH 3 (K b for NH 3 = 1.8 x 10 5 ) (A) 6.0 (B) 8.9 (C) 11.3 (D) 2.72 (E) What is the resultant ph when 10.0 ml of M NaOH is added to 100 ml of a buffer solution that consists of 0.10 M CH 3 COOH and 0.10 M NaCH 3 COO. K a for CH 3 COOH is 1.8 x (A) 3.2 (B) 4.7 (C) 10.8 (D) 9.3 (E) 6.3 9

10 ANSWERS: 1 D 21 B 41 A 61 B 81 B 2 B 22 E 42 D 62 D 82 A 3 C 23 B 43 E 63 B 83 E 4 B 24 B 44 D 64 C 84 E 5 D 25 D 45 E 65 D 6 A 26 D 46 A 66 B 7 C 27 C 47 C 67 C 8 C 28 D 48 A 68 B 9 A 29 E 49 A 69 A 10 C 30 B 50 C 70 C 11 A 31 D 51 D 71 C 12 A 32 D 52 B 72 A 13 A 33 C 53 C 73 D 14 C 34 D 54 D 74 C 15 B 35 C 55 B 75 D 16 A 36 A 56 C 76 C 17 C 37 E 57 E 77 C 18 B 38 B 58 E 78 D 19 B 39 B 59 B 79 D 20 A 40 C 60 E 80 C 10

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions.

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. Exercise #1 Brønsted-Lowry s and Bases 1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. (a) HCl(aq) + H 2 O(l) H 3 O + (aq) + Cl (aq) (b) H 2

More information

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l)

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l) CHEM 1105 ACIDS AND BASES 1. Early Definitions Taste: Effect on Indicators: Neutralization: acids - sour; bases - bitter acids turn blue litmus red; bases turn red litmus blue phenolphthalein is colourless

More information

CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp)

CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) 1 Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. Substance Constant Substance Constant HCO

More information

Acid and Base Multiple Choice

Acid and Base Multiple Choice Acid and Base Multiple Choice January 1999 21. Consider the following acidbase equilibrium: HCO 3 + H 2 O H 2 CO 3 + OH In the reaction above, the BrönstedLowry acids are A. H 2 O and OH B. HCO 3 and OH

More information

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is:

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: 1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: a) K = [H+ ][NO 2 ] [HNO 2 ] b) K = [H+ ][N][O] 2 [HNO 2 ] c) K =

More information

Name period Unit 9: acid/base equilibrium

Name period Unit 9: acid/base equilibrium Name period Unit 9: acid/base equilibrium 1. What is the difference between the Arrhenius and the BronstedLowry definition of an acid? Arrhenious acids give H + in water BronstedLowry acids are proton

More information

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq)

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq) 15 Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Acids and Bases Chemistry th Edition McMurry/Fay Dr. Paul Charlesworth Michigan Technological University AcidBase Concepts 01 Arrhenius Acid: A substance which dissociates

More information

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic General Chemistry II Jasperse Acid-Base Chemistry. Extra Practice Problems 1 General Types/Groups of problems: Conceptual Questions. Acids, Bases, and p1 K b and pk b, Base Strength, and using K b or p7-10

More information

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration Acid-Base Indicators and Titration Curves Titrations In a titration a solution of accurately known concentration is added gradually added to another solution of unknown concentration until the chemical

More information

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases Chem 1B Dr. White 1 Chapter 14 Acids and Bases 14.1 Nature of Acids and Bases A. Acids B. Bases Chem 1B Dr. White 2 C. Arrhenius Definition 1. acid 2. base 3. Acid-base reaction involving Arrhenius acids

More information

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2-

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2- AcidBase Chemistry Arrhenius acid: Substance that dissolves in water and provides H + ions Arrhenius base: Substance that dissolves in water and provides OH ions Examples: HCl H + and Cl Acid NaOH Na +

More information

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical?

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical? MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which statement concerning Arrhenius acid-base theory is not correct? A) Acid-base reactions must

More information

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN -

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN - QUESTION (2012:3) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. Conjugate acid Conjugate base - HCO 3 2 CO 3 H 2 O OH HCN CN - (ii) HPO 4 2 (aq) Write equations for the reactions

More information

AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions

AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions 1 Aqueous Equilibria: Buffers & Titrations AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions Name Common-Ion Effect 1) The ph of a solution that contains 0.818 M acetic acid (K a = 1.77x10-5 ) and 0.172 M sodium

More information

3. Which of the following describes a conjugate acid-base pair for the following equilibrium? CN - (aq) + CH 3 NH 3 + (aq) H 2 CO 3 (aq) + H 2 O (l)

3. Which of the following describes a conjugate acid-base pair for the following equilibrium? CN - (aq) + CH 3 NH 3 + (aq) H 2 CO 3 (aq) + H 2 O (l) Acids, Bases & Redox 1 Practice Problems for Assignment 8 1. A substance which produces OH ions in solution is a definition for which of the following? (a) an Arrhenius acid (b) an Arrhenius base (c) a

More information

CHEM 102: Sample Test 5

CHEM 102: Sample Test 5 CHEM 102: Sample Test 5 CHAPTER 17 1. When H 2 SO 4 is dissolved in water, which species would be found in the water at equilibrium in measurable amounts? a. H 2 SO 4 b. H 3 SO + 4 c. HSO 4 d. SO 2 4 e.

More information

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Problems: 16.2-16.86 16.1 ACIDS AND BASES: THE BRØNSTED-LOWRY MODEL PROPERTIES OF ACIDS & BASES Acids produce hydrogen ions,

More information

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid AP Chemistry Acids and Bases General Properties of Acids and Bases Acids Electrolyte Taste Litmus Phenolphthalein React with metals to give off H 2 gas H 2 SO 4 (aq) + Mg (s) MgSO 4 (aq) + H 2 (g) Ionize

More information

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g.

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g. Unit 7 Solutions, Acids & Bases Solution mixture + solvent - substance present in the amount solute - in the solvent solvent molecules solute particles ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures

More information

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases Chapter 17 Acids and Bases How are acids different from bases? Acid Physical properties Base Physical properties Tastes sour Tastes bitter Feels slippery or slimy Chemical properties Chemical properties

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A.P. Chemistry Practice Test: Ch. 14, Acids and Bases Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The conjugate base of HSO4 - is A) H2SO4

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 Acid-Base Equilibria Learning goals and key skills: Understand the nature of the hydrated proton, represented as either H + (aq) or H 3 O + (aq) Define and identify Arrhenuis acids and bases.

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base A4 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA 1. LEWIS acid electron pair acceptor H, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N BF 3 see

More information

CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA

CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA 18.1 The Arrhenius definition classified substances as being acids or bases by their behavior in the solvent water. 18. All Arrhenius acids contain hydrogen and produce

More information

WEAK ACIDS AND BASES

WEAK ACIDS AND BASES WEAK ACIDS AND BASES [MH5; Chapter 13] Recall that a strong acid or base is one which completely ionizes in water... In contrast a weak acid or base is only partially ionized in aqueous solution... The

More information

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS Chemical reaction = process during which original substances change to new substances, reactants turn to... The bonds of reactants... and new bonds are... The classification of reactions: 1. Classification

More information

CHEM 10123/10125, Exam 2

CHEM 10123/10125, Exam 2 CHEM 10123/10125, Exam 2 March 7, 2012 (50 minutes) Name (please print) Please box your answers, and remember that significant figures, phases (for chemical equations), and units do count! 1. (13 points)

More information

Acids and Bases. Chapter 16

Acids and Bases. Chapter 16 Acids and Bases Chapter 16 The Arrhenius Model An acid is any substance that produces hydrogen ions, H +, in an aqueous solution. Example: when hydrogen chloride gas is dissolved in water, the following

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base 2816 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA LEWIS acid electron pair acceptor H +, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N + BF

More information

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases Chapter 15: Acids, Bases, and Salts Name: 15.1: Acids and Bases Define an Acid: Define a Base: Ex of an acid in aqueous solution: Ex of a base in aqueous solution: List some of the properties of acids

More information

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases Acids Identifying Acids and Bases Acid (anhydrides) contains H+ ions as the cation, with and other element as the anion Non-metal oxide H2SO4 HI P2O5 Bases Base (anhydrides) Contains OH- as the anion Combined

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria and Solubility Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria and Solubility Equilibria Chapter 16 Acid-Base Equilibria and Solubility Equilibria Student: NOTE: A table of ionization constants and K a 's is required to work some of the problems in this chapter. 1. In which one of the following

More information

Topic 5. Acid and Bases

Topic 5. Acid and Bases Topic 5 5-1 Acid and Bases Acid and Bases 5-2 There are a number definitions for aicd and bases, depending on what is convenient to use in a particular situation: Arrhenius and Ostwald: Theory of electrolyte

More information

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present.

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present. Chapter 16 Acids and Bases Concept Check 16.1 Chemists in the seventeenth century discovered that the substance that gives red ants their irritating bite is an acid with the formula HCHO 2. They called

More information

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Outline 6.1 The Role of Water as a Solvent 6.2 Precipitation Reactions 6.3 Acid-Base Reactions 1 Electron distribution in molecules of H 2 and H 2 O The

More information

UNIT (6) ACIDS AND BASES

UNIT (6) ACIDS AND BASES UNIT (6) ACIDS AND BASES 6.1 Arrhenius Definition of Acids and Bases Definitions for acids and bases were proposed by the Swedish chemist Savante Arrhenius in 1884. Acids were defined as compounds that

More information

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE Professor Angelo R. Rossi Department of Chemistry Spring Semester Acids and Bases: Definitions Arrhenius Definition of Acids and Bases Acids are substances which increase

More information

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid Acid-Base Concepts -- Chapter 15 1. Arrhenius Acid-Base Concept (last semester) Acid: H+ supplier Base: OH- supplier 2. Brønsted-Lowry Acid-Base Concept (more general) (a) Definition (H+ transfer) Acid:

More information

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11 SCH3U- R.H.KING ACADEMY SOLUTION & ACID/BASE WORKSHEET Name: The importance of water - MAKING CONNECTION READING 1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436

More information

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c CHAPTER 9 1. Which one of the following is the acid in vinegar? a. acetic acid b. citric acid c. muriatic acid d. ascorbic acid 2. Which is a basic or alkaline substance? a. gastric fluid b. black coffee

More information

Acids and Bases: A Brief Review

Acids and Bases: A Brief Review Acids and : A Brief Review Acids: taste sour and cause dyes to change color. : taste bitter and feel soapy. Arrhenius: acids increase [H ] bases increase [OH ] in solution. Arrhenius: acid base salt water.

More information

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M 1. If the [OH ] = 1 10 4 at 298 K for a given solution, the [H + ] of the solution is equal to 1) 1 10 14 3) 1 10 6 2) 1 10 10 4) 1 10 4 2. Based on Reference Table V, which is the strongest base? 1) NO

More information

Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems.

Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. 1 CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. Substance Constant Substance Constant HCO

More information

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water.

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water. Acids and Bases Know the definition of Arrhenius, Bronsted-Lowry, and Lewis acid and base. Autoionization of Water Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the

More information

Topic 8 Acids and bases 6 hours

Topic 8 Acids and bases 6 hours Topic 8 Acids and bases 6 hours Hydronium ion (H3O + ) = more stable form of hydrogen ion (H + ) H + + H2O H3O + 8.1 Theories of acids and bases 2 hours 1. Arrhenius H-X / M-OH ACID a substance that dissociates

More information

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHEM 1212 Test II MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that est completes the statement or answers the question. 1) At 1000 K, the equilirium constant for the reaction is K p = 0.013. 2NO (g) +

More information

Unit Two: Acids and Bases

Unit Two: Acids and Bases Section One: Theoretical Stuff Unit Two: Acids and Bases The concept of acids and bases has existed for centuries. We can discuss them two ways, operational definitions and theoretical definitions. 1.

More information

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50 Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Topic pg Section 19.1 1-3 Section 19.2 3-6 Section 19.3 6-7 Section 19.4 8 Naming Acids 9 Properties of Acids/Bases 10-11 Conjugate Acid/Base Pairs

More information

Worksheet 4-2 Bronsted Acids and Equilibria

Worksheet 4-2 Bronsted Acids and Equilibria Worksheet 42 Bronsted Acids and Equilibria Worksheet 42 Bronsted Acids and Equilibria Name Date Due Hand In With Corrections by 1. Write the formula for a proton 2. Write the formula for a hydrated proton

More information

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts Acids and Bases CHEM 102! T. Hughbanks! Basic Definitions & Concepts Most basic concepts are given clearly in your text - these notes will only list these as topics discussed, so there will be less detail.!

More information

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases Acid-Base Chemistry ν There are a couple of ways to define acids and bases ν Brønsted-Lowry acids and bases ν Acid: H + ion donor ν Base: H + ion acceptor ν Lewis acids and bases ν Acid: electron pair

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 AcidBase Equilibria Acids and bases are found in many common substances and are important in life processes. Group Work: Make a list of some common acids and bases. How do we know which is which?

More information

Chapter 14 - Acids and Bases

Chapter 14 - Acids and Bases Chapter 14 - Acids and Bases 14.1 The Nature of Acids and Bases A. Arrhenius Model 1. Acids produce hydrogen ions in aqueous solutions 2. Bases produce hydroxide ions in aqueous solutions B. Bronsted-Lowry

More information

CHM1 Review for Exam 12

CHM1 Review for Exam 12 Topics Solutions 1. Arrhenius Acids and bases a. An acid increases the H + concentration in b. A base increases the OH - concentration in 2. Strong acids and bases completely dissociate 3. Weak acids and

More information

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES CHAPTER 16: ACIDS AND BASES Active Learning: 4, 6, 14; End-of-Chapter Problems: 2-25, 27-58, 66-68, 70, 75-77, 83, 90-91, 93-104 Chapter 15 End-of-Chapter Problems: 69-74, 125, 129, 133 16.1 ACIDS AND

More information

1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) + H 2 O ( ) HSO 4 (aq) + H 3 O + (aq)

1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) + H 2 O ( ) HSO 4 (aq) + H 3 O + (aq) 1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) H 2 O ( ) HSO 4 (aq) H 3 O (aq) NH 3 (g) H 2 O ( ) NH 4 (aq) OH (aq) CH 3 COO (aq) H 2 O ( ) CH 3 COOH(aq) OH (aq) H 2 O

More information

UNIT 14 - Acids & Bases

UNIT 14 - Acids & Bases COMMON ACIDS NOTES lactic acetic phosphoric citric malic PROPERTIES OF ACIDS 1. 1. PROPERTIES OF BASES 2. 2. 3. 3. 4. 4. 5. 5. NAMING ACIDS NOTES Binary acids (H + one element) Practice: 1. hydro- - HF

More information

Chapter 17. The best buffer choice for ph 7 is NaH 2 PO 4 /Na 2 HPO 4. 19)

Chapter 17. The best buffer choice for ph 7 is NaH 2 PO 4 /Na 2 HPO 4. 19) Chapter 17 2) a) HCl and CH 3 COOH are both acids. A buffer must have an acid/base conjugate pair. b) NaH 2 PO 4 and Na 2 HPO 4 are an acid/base conjugate pair. They will make an excellent buffer. c) H

More information

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition Acids Taste sour Burn Skin Turn Litmus Red Dissolve metals Citrus fruit Vitamin C (Ascorbic Acid) Vinegar Battery Acid Bases Taste Bitter Behavior Burn Skin/Feel Slippery Turn Litmus Blue Soap Ammonia

More information

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis Chapter 15. Acids & Bases Acid/Base Definitions Types of Acids/bases Polyprotic Acids The Ion Product for Water The ph and Other p Scales Aqueous Solutions of Acids and Bases Hydrolysis The Common Ion

More information

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016 Acids and Bases Name: Expected background knowledge from acids and bases introductory reading: Definitions (Arrhenius, BL) of an acid and base Definitions of conjugate acid and base pairs Properties of

More information

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness.

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. nswer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. 1. Name the following binary acids: a. HCl hydrochloric acid b. HF hydrofluoric acid c. H 2 S hydrosulfuric

More information

Buffer Solutions. Buffer Solutions

Buffer Solutions. Buffer Solutions Chapter 18 Common Ion Effect Buffers and Titration Curves A/B Titrations Salts and Solubility Product The Common Ion Effect and If a solution is made in which the same ion is produced by two different

More information

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT.

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Dr Mike Lyons School of Chemistry Trinity College Dublin. melyons@tcd.ie ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Chemistry Preliminary Course 2011 1 Lecture topics. 2 lectures dealing with some core chemistry

More information

Ch 15: Acids and Bases

Ch 15: Acids and Bases Ch 15: Acids and Bases A c i d s a n d B a s e s C h 1 5 P a g e 1 Homework: Read Chapter 15 Work out sample/practice exercises in the sections, Bonus problems: 39, 41, 49, 63, 67, 83, 91, 95, 99, 107,

More information

2. Write a balanced chemical equation which corresponds to the following equilibrium constant expression. 1/2 3/ 2

2. Write a balanced chemical equation which corresponds to the following equilibrium constant expression. 1/2 3/ 2 Practice Problems for Chem. 1B Exam 1 F2011 These represent the concepts covered for exam 1. There may be some additional net ionic equations from chem. 1A. This is not the exact exam! Sections 16.1-16.3

More information

14-Jul-12 Chemsheets A

14-Jul-12 Chemsheets A www.chemsheets.co.uk 14-Jul-12 Chemsheets A2 009 1 BRONSTED-LOWRY ACIDS & BASES Bronsted-Lowry acid = proton donor (H + = proton) Bronsted-Lowry base = proton acceptor (H + = proton) Bronsted-Lowry acid-base

More information

Arrhenius Theory of Acids

Arrhenius Theory of Acids Acids and Bases Chapter 17: 5, 6, 7, 9, 11, 13, 17, 18, 43, 67a-d, 71 Chapter 18: 5-9, 26, 27a-e, 32 Arrhenius Theory of Acids an acid-base reaction involves the reaction of hydrogen ions and hydroxide

More information

Notes: Acids and Bases

Notes: Acids and Bases Name Chemistry Pre-AP Notes: Acids and Bases Period I. Describing Acids and Bases A. Properties of Acids taste ph 7 Acids change color of an (e.g. blue litmus paper turns in the presence of an acid) React

More information

Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria

Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria Key Questions 1. A 0.0100 M solution of a weak acid HA has a ph of 2.60. What is the value of K a for the acid? [Hint: What

More information

Chapter 14: Acids and Bases

Chapter 14: Acids and Bases Ch 14 Page 1 Chapter 14: Acids and Bases Properties of Acids Sour taste React with some metals Turns blue litmus paper red React with bases Some Common Acids HCl, hydrochloric acid H 2 SO 4, sulfuric acid

More information

10. Acids, Bases, and Salts. Acids and bases. 10.1 Arrhenius Acid-Base Theory. 10.2 Bronsted-Lowry Acid-Base Theory

10. Acids, Bases, and Salts. Acids and bases. 10.1 Arrhenius Acid-Base Theory. 10.2 Bronsted-Lowry Acid-Base Theory 10. Acids, Bases, and Salts Acids and bases For centuries people have known acids are in vinegar, lemon juice and many other foods taste sour. Only few hundred years ago that it was discovered that acids

More information

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water Quiz number 5 will be given in recitation next week, Feb 26Mar 2 on the first part of Chapter 16, to be covered in lectures this week. 16.1 Acids and Bases: A Brief Review 16.2 BronstedLowry Acids and

More information

Summary of MQ2 Results: Mean =124 (71 %) Hi = 175. Lo = 32. Your scores will be posted on WebCT

Summary of MQ2 Results: Mean =124 (71 %) Hi = 175. Lo = 32. Your scores will be posted on WebCT Summary of MQ2 Results: Mean =124 (71 %) Hi = 175 Lo = 32 Your scores will be posted on WebCT 16.5 Strong Acids and Bases Strong Acids Strong Bases 16.6 Weak Acids Calculating K a from ph Using K a to

More information

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c 1) Which of the following statements is FALSE? A) When K >> 1, the forward reaction is favored and essentially goes to completion. B) When K

More information

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens.

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens. Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens 2. Binary acids 3. Oxyacids 4. Carboxylic acid 5. Amines Name the following

More information

ph: Measurement and Uses

ph: Measurement and Uses ph: Measurement and Uses One of the most important properties of aqueous solutions is the concentration of hydrogen ion. The concentration of H + (or H 3 O + ) affects the solubility of inorganic and organic

More information

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases Chemistry 3202 Unit 2 Acids and Bases Definitions of Acids and Bases An operational definition is one that is based on the observable properties, behaviours or uses of an entity. The earliest definitions

More information

Lab Activity: Strong Acids & Strong Bases, Weak Acids & Weak Bases, and the Hydrolysis of Salts

Lab Activity: Strong Acids & Strong Bases, Weak Acids & Weak Bases, and the Hydrolysis of Salts Lab Activity: Strong Acids & Strong Bases, Weak Acids & Weak Bases, and the Hydrolysis of Salts Strong acids and strong bases completely ionize in water to make hydronium or hydroxide ions. Because the

More information

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent 1 Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent % (v/v) = volume of solute x 100 volume of solution filled

More information

Chapter 16: Acid-Base Equilibria

Chapter 16: Acid-Base Equilibria Chapter 16: Acid-Base Equilibria In the 1 st half of this chapter we will focus on the equilibria that exist in aqueous solutions containing: weak acids polyprotic acids weak bases salts use equilibrium

More information

TOPIC 11: Acids and Bases

TOPIC 11: Acids and Bases TOPIC 11: Acids and Bases ELECTROLYTES are substances that when dissolves in water conduct electricity. They conduct electricity because they will break apart into Ex. NaCl(s)! Na + (aq) + Cl - (aq), and

More information

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph Talk in. Arrhenius Acid Base Definition and ph When we think of acids, we typically think of the Arrhenius definition. Svante Arrhenius (18591927) Arrhenius Acid = Any compound that increases the hydronium

More information

Review for Solving ph Problems:

Review for Solving ph Problems: Review for Solving ph Problems: Acid Ionization: HA H 2 O A - H 3 O CH 3 COOH H 2 O CH 3 COO - H 3 O Base Ionization: B H 2 O BH OH - 1) Strong Acid complete dissociation [H ] is equal to original [HA]

More information

Aqueous Ions and Reactions

Aqueous Ions and Reactions Aqueous Ions and Reactions (ions, acids, and bases) Demo NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) AgCl (s) Two clear and colorless solutions turn to a cloudy white when mixed Demo Special Light bulb in water can test for

More information

Copyright 2009 by Pearson Education, Inc. Upper Saddle River, New Jersey 07458 All rights reserved.

Copyright 2009 by Pearson Education, Inc. Upper Saddle River, New Jersey 07458 All rights reserved. Sample Exercise 17.1 Calculating the ph When a Common Ion is Involved What is the ph of a solution made by adding 0.30 mol of acetic acid and 0.30 mol of sodium acetate to enough water to make 1.0 L of

More information

4. Acid Base Chemistry

4. Acid Base Chemistry 4. Acid Base Chemistry 4.1. Terminology: 4.1.1. Bronsted / Lowry Acid: "An acid is a substance which can donate a hydrogen ion (H+) or a proton, while a base is a substance that accepts a proton. B + HA

More information

AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES

AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES 199 D A chemical reaction occurs when 100. milliliters of 0.200molar HCl is added dropwise to 100. milliliters of 0.100molar Na 3 P0 solution. (a) Write the two net

More information

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH 1. Is H 3 O + polar or non-polar? (1 point) a) Polar b) Non-polar CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH 2. The bond strength is considerably greater in HF than in the other three hydrogen halides

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria. Most solutions that occur in nature are slightly acidic. One reason for this is that when carbon

Chapter 16 Acid-Base Equilibria. Most solutions that occur in nature are slightly acidic. One reason for this is that when carbon Chapter 16 Acid-Base Equilibria Most solutions that occur in nature are slightly acidic. One reason for this is that when carbon dioxide dissolves in water, it forms carbonic acid, H 2 CO 3. Basic solutions

More information

Acids, Bases, Salts, and Buffers

Acids, Bases, Salts, and Buffers Acids, Bases, Salts, and Buffers GOAL AND OVERVIEW Hydrolysis of salts will be used to study the acid-base properties of dissolved ions in aqueous solutions. The approximate ph of these solutions will

More information

Chapter 15 Acids and Bases. Fu-Yin Hsu

Chapter 15 Acids and Bases. Fu-Yin Hsu Chapter 15 Acids and Bases Fu-Yin Hsu Stomach Acid and Heartburn The cells that line your stomach produce hydrochloric acid. To kill unwanted bacteria To help break down food To activate enzymes that break

More information

Acid-Base Equilibrium

Acid-Base Equilibrium AcidBaseEquil 1 Acid-Base Equilibrium See AqueousIons in Chemistry 1110 online notes for review of acid-base fundamentals! Acid- Base Reaction in Aqueous Salt Solutions Recall that use [ ] to mean concentration

More information

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases : General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases I. Introduction A. In chemistry, and particularly biochemistry, water is the most common solvent 1. In studying acids and bases we are going to see that water

More information

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 aqueous acid/base reactions a. a little bit more about water Water is a polar substance. This means water is able to "solvate" ions rather well. Another

More information

Chapter 4: Solution Stoichiometry Cont. Aqueous Solutions

Chapter 4: Solution Stoichiometry Cont. Aqueous Solutions Chapter 4: Solution Stoichiometry Cont. 1 Aqueous Solutions Molarity (dilution calculations, solution stoichiometry); Solubility and Solubility Rules Molecular, Ionic and Net Ionic Equations Precipitation

More information

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH 1. When considering conjugate acids and bases, (2 points) a) Strong acids have strong conjugate bases. b) Strong bases have strong conjugate acids. c) Weak

More information

ph of strong acid and base

ph of strong acid and base ph of strong acid and base What does strong mean in terms of acids and bases? Solubility. Basically, if you say an acid or base is strong, then it dissociates 100% in water. These types of situations are

More information

AP Chemistry Summary Acids, Bases and Buffers Definitions:

AP Chemistry Summary Acids, Bases and Buffers Definitions: AP Chemistry Summary Acids, Bases and Buffers Definitions: Arrhenius: Acid - Produces H + ions in solution HCl H + (aq) + Cl - (aq) Base - Produces OH - ions in solution NaOH Na + (aq) + OH - (aq) Dissociation

More information

For weak bases alone in water: [H + ] = K a

For weak bases alone in water: [H + ] = K a General Chemistry II Jasperse Buffers/Titrations/Solubility. Extra Practice Problems 1 General Types/Groups of problems: Buffers General p1 Titration Graphs and Recognition p10 What Kind of Solution/pH

More information