Acids and Bases HW PSI Chemistry

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Acids and Bases HW PSI Chemistry"

Transcription

1 Acids and Bases HW PSI Chemistry Name 1) According to the Arrhenius concept, an acid is a substance that. A) is capable of donating one or more H + B) causes an increase in the concentration of H + in aqueous solutions C) can accept a pair of electrons to form a coordinate covalent bond D) reacts with the solvent to form the cation formed by autoionization of that solvent E) tastes bitter 2) A Bronsted-Lowry base is defined as a substance that. A) increases [H + ] when placed in H2O B) decreases [H + ] when placed in H2O C) increases [OH - ] when placed in H2O D) acts as a proton acceptor E) acts as a proton donor 3) A Bronsted-Lowry acid is defined as a substance that. A) increases Ka when placed in H2O B) decreases [H + ] when placed in H2O C) increases [OH - ] when placed in H2O D) acts as a proton acceptor E) acts as a proton donor 4) A substance that is capable of acting as both an acid and as a base is. A) autosomal B) conjugated C) amphoteric D) saturated E) miscible 5) What is the conjugate acid of NH3? A) NH3 B) NH2 + C) NH3 + D) NH4 + E) NH4OH 6) The conjugate base of HSO4 - is. A) OH - B) H2SO4 C) SO4 2- D) HSO4 + E) H3SO4 + 7) The conjugate acid of HSO4 - is. A) H + B) H2SO4 C) SO4 2- D) HSO4 + E) HSO3 +

2 8) What is the conjugate base of OH -? A) O2 B) O - C) H2O D) O 2- E) H3O + 9) Which one of the following is a Bronsted-Lowry acid? A) (CH3)3NH + B) CH3COOH C) HF D) HNO2 E) all of the above 10) Which of the following compounds could never act as an acid? A) SO4 2- B) HSO4 - C) H2SO4 D) NH3 E)CH3COOH 11) What is an acid, according to Bronsted-Lowry? A) anything that donates hydrogen atoms B) anything that donates hydrogen ions C) anything that accepts hydrogen ions D) anything that dissolves metal E) anything that donates hydronium ions 12) What is a base, according to Bronsted-Lowry? A) anything that accepts hydrogen ions B) anything that accepts hydroxide ions C) anything that donates hydroxide ions D) anything that can be used to clean drains E) anything with a bitter taste 13) According to the following reaction, which molecule is acting as an acid? H2O + H2SO4 H3O+ + HSO4 - A) H2SO4 B) H20 C) H3O + D) HSO4-14) According to the following reaction, which molecule is acting as base? H2O + H2SO4 H3O+ + HSO4 - A) H2SO4 B) H20 C) H3O +

3 D) HSO4-15) According to the following reaction, which molecule is acting as an acid? H3O+ + HSO4 - H2O + H2SO4 A) H2SO4 B) H20 C) H3O + D) HSO4-16) According to the following reaction, which molecule is acting as a base? H3O+ + HSO4 - H2O + H2SO4 A) H2SO4 B) H20 C) H3O + D) HSO4-17) According to the following reaction, which molecule is acting as a base? H2O + NH3 OH- + NH4 + A) H2O B) NH3 C) OH - D) NH4 + 18) According to the following reaction, which molecule is acting as an acid? H2O + NH3 OH- + NH4 + A) H2O B) NH3 C) OH - D) NH4 + 19) According to the following reaction, which molecule is acting as an acid? OH- + NH4 + H2O + NH3 A) H2O B) NH3 C) OH - D) NH4 + 20) According to the following reaction, which molecule is acting as a base? OH- + NH4 + H2O + NH3 A) H2O

4 B) NH3 C) OH - D) NH4 + 21) In the below reaction, what does the double arrow symbol mean? OH- + NH4 + H2O + NH3 A) The forward and backwards reactions are happening at the same time B) The reaction can t decide which way to go C) The forward reaction does not progress D)The backward reaction happens as fast as the forward reaction so the proton is not transferred 22) For the following reaction, identify whether the compound in bold is behaving as an acid or a base. H3PO4 + H2O H2PO4 - + H3O+ A) Acid B) Base C) Neither D) Both 23) For the following reaction, identify whether the compound in bold is behaving as an acid or a base. H3PO4 + H2O H2PO4 - + H3O+ A) Acid B) Base C) Neither D) Both 24) For the following reaction, identify whether the compound in bold is behaving as an acid or a base. H3PO4 + H2O H2PO4 - + H3O+ A) Acid B) Base C) Neither D) Both 25) For the following reaction, identify whether the compound in bold is behaving as an acid or a base. H3PO4 + H2O H2PO4 - + H3O+ A) Acid B) Base

5 C) Neither D) Both 26) A substance that is capable of acting as both an acid and as a base is. A) autosomal B) conjugated C) amphoteric D) saturated E) miscible B Autoionization of water and ph 27) The molar concentration of hydronium ion in pure water at 25 C is. A) 0.00 B) 1.0x10-7 C) 1.0x10-14 D) 1.00 E) ) The molar concentration of hydroxide ion in pure water at 25 C is. A) 1.00 B) 0.00 C) 1.0x10-14 D) 1.0x10-7 E) ) The magnitude of K w indicates that. A) water autoionizes very slowly B) water autoionizes very quickly C) water autoionizes only to a very small extent D) the autoionization of water is exothermic 30) In basic solution,. A) [H3O + ] = [OH - ] B) H3O + ] > [OH - ] C) [H3O + ] < [OH - ] D) [H3O + ] = 0M E) [OH - ] >7.0 31) An aqueous solution contains 0.10 M NaOH. The solution is.

6 A) very dilute B) highly colored C) basic D) neutral E) acidic 32) Nitric acid is a strong acid. This means that. A) aqueous solutions of HNO3 contain equal concentrations of H + (aq) and OH - (aq) B) HNO 3 does not ionize at all when it is dissolved in water C) HNO3 ionize completely to H + (aq) and NO3 - (aq) when it dissolves in water D) HNO3 produces a gaseous product when it is neutralized E) HNO3 cannot be neutralized by a weak base 33) Which of the following solutions is the most acidic? A) a solution with ph = 3 B) a solution with ph = 5 C) a solution with ph = 7 D) a solution with ph = 10 E) all of the solutions are basic 34) If you had a 1.0 M solution of a strong acid, what would be a reasonable ph? A) 1 B) 6 C) 7 D) 8 E) 13 35) If you had a 1.0 M solution of a weak acid, what would be a reasonable ph? A) 1 B) 6 C) 7 D)8 E) 13 36) If you had a 1.0 M solution of a weak base, what would be a reasonable ph? A) 1 B) 6 C) 7 D) 8 E) 13 37) If you had a 1.0 M solution of a strong base, what would be a reasonable ph? A) 1 B) 6 C) 7

7 D) 8 E) 13 38) Which solution below has the highest concentration of hydroxide ions? A) ph = 3.21 B) ph = 12.6 C) ph = 7.93 D) ph = 9.82 E) ph = ) As the ph increases, the hydroxide ion concentration. A) decreases B) increases C) starts to affect the [H+] D) stays constant 40) If the ph of a solution is 10, what is the hydronium ion concentration? A) 4 B) 10 C) 1 x 10-4 D) 1 x 10-7 E) 1 x ) If the ph of a solution was 7 and you were to increase the hydroxide ion concentration, what would the ph be? A) 1 B) 5 C) 7 D) 9 E) 1 x ) If the ph of a solution was 7 and you were to increase the hydronium ion concentration 1000x, what would the ph be? A) 4 B) 7 C) 143 D) 7000 E) 1 x ) An aqueous solution at 25.0 C contains [H + ] =0.099M. What is the ph of the solution? A) 1.00 B) C) 13.0 D) E)1.00x10-13

8 44) The ph of an aqueous solution at 25.0 C is What is the molarity of H in this solution? A) 2.2x10-11 B) 4.6 x10-4 C) 3.3 D) 1.1x10-13 E) 4.6x ) What is the ph of an aqueous solution at 25.0 C in which [H] + is M? A) 3.40 B) 2.60 C) D) E) ) What is the ph of an aqueous solution at 25.0 C that contains 3.98x10-9 M hydronium ion? A) B) C) D) E) ) What is the concentration (in M) of hydronium ions in a solution at 25.0 C with ph = 4.282? A) 4.28 B) 9.71 C)1.92x10-10 D) 5.22x10-5 E)1.66x10 4 Practice problems: 1. If the H + concentration is mol/l, what is the p H? 2. If the H + concentration is mol/l, what is the p H? 3. If the H + concentration is mol/l, what is the p H? 4. If the H + concentration is mol/l, what is the p H? 5. If the H + concentration is 8.4 x10-11 mol/l, what is the p H? 6. If the H + concentration is 2.1 x 10-4 mol/l, what is the p H? 7. If the H + concentration is 6.7 x10-8 mol/l, what is the p H? 8. If the p H is 2, what is the H + concentration? 9. If the p H is 10, what is the H + concentration? 10. If the p H is 4.3, what is the H + concentration? 11. If the p H is 9.1, what is the H + concentration?

9 12. If the p H is 6.34, what is the H + concentration? 13. If the p H is 3.89, what is the H + concentration? 14. If the p H is 5.712, what is the H + concentration? Answers: x x x x x x

10 A ANSWERS 1) B 2) D 3) E 4) C 5) D 6) C 7) B 8) D 9) E 10) A 11) B 12) A 13) A 14) B 15) C 16) D 17) B 18) A 19) D 20) C 21) A 22) A 23) B 24) B 25) A 26) C B 27) B 28) D 29) D 30) C 31) C 32) C 33) A 34) A 35) B 36) D 37) E 38) B 39) B 40) E 41) D 42) A 43) A 44) A 45) B 46) A 47) D 10

Chapter 14 - Acids and Bases

Chapter 14 - Acids and Bases Chapter 14 - Acids and Bases 14.1 The Nature of Acids and Bases A. Arrhenius Model 1. Acids produce hydrogen ions in aqueous solutions 2. Bases produce hydroxide ions in aqueous solutions B. Bronsted-Lowry

More information

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHEM 1212 Test II MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that est completes the statement or answers the question. 1) At 1000 K, the equilirium constant for the reaction is K p = 0.013. 2NO (g) +

More information

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical?

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical? MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which statement concerning Arrhenius acid-base theory is not correct? A) Acid-base reactions must

More information

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g.

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g. Unit 7 Solutions, Acids & Bases Solution mixture + solvent - substance present in the amount solute - in the solvent solvent molecules solute particles ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures

More information

An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution.

An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution. Chapter 8 Acids and Bases Definitions Arrhenius definitions: An acid is a substance that produces H + (H 3 O + ) Ions in aqueous solution. A base is a substance that produces OH - ions in aqueous solution.

More information

H 2 O + HNO 3 H 3 O + + NO 3

H 2 O + HNO 3 H 3 O + + NO 3 Properties Unit 12 Acids & Bases electrolytes sour taste turn litmus red react with metals to form 2 gas vinegar, soda, citrus fruits electrolytes bitter taste turn litmus blue slippery feel ammonia, lye,

More information

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES

CHAPTER 16: ACIDS AND BASES CHAPTER 16: ACIDS AND BASES Active Learning: 4, 6, 14; End-of-Chapter Problems: 2-25, 27-58, 66-68, 70, 75-77, 83, 90-91, 93-104 Chapter 15 End-of-Chapter Problems: 69-74, 125, 129, 133 16.1 ACIDS AND

More information

Chapter 14: Acids and Bases

Chapter 14: Acids and Bases Ch 14 Page 1 Chapter 14: Acids and Bases Properties of Acids Sour taste React with some metals Turns blue litmus paper red React with bases Some Common Acids HCl, hydrochloric acid H 2 SO 4, sulfuric acid

More information

1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) + H 2 O ( ) HSO 4 (aq) + H 3 O + (aq)

1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) + H 2 O ( ) HSO 4 (aq) + H 3 O + (aq) 1. In which reaction is water acting only as a proton acceptor? 1) H 2 SO 4 (aq) H 2 O ( ) HSO 4 (aq) H 3 O (aq) NH 3 (g) H 2 O ( ) NH 4 (aq) OH (aq) CH 3 COO (aq) H 2 O ( ) CH 3 COOH(aq) OH (aq) H 2 O

More information

UNIT 14 - Acids & Bases

UNIT 14 - Acids & Bases COMMON ACIDS NOTES lactic acetic phosphoric citric malic PROPERTIES OF ACIDS 1. 1. PROPERTIES OF BASES 2. 2. 3. 3. 4. 4. 5. 5. NAMING ACIDS NOTES Binary acids (H + one element) Practice: 1. hydro- - HF

More information

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph

Talk in. Arrhenius Acid- Base Definition and ph Talk in. Arrhenius Acid Base Definition and ph When we think of acids, we typically think of the Arrhenius definition. Svante Arrhenius (18591927) Arrhenius Acid = Any compound that increases the hydronium

More information

Ch Acids and Bases. Arrhenius Definition Acids produce hydrogen ions in aqueous solution. Bases produce hydroxide ions when dissolved in water.

Ch Acids and Bases. Arrhenius Definition Acids produce hydrogen ions in aqueous solution. Bases produce hydroxide ions when dissolved in water. Ch 15-16 Acids and Bases Arrhenius Definition Acids produce hydrogen ions in aqueous solution. Bases produce hydroxide ions when dissolved in water. Limits to aqueous solutions. Only one kind of base.

More information

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases Chapter 17 Acids and Bases How are acids different from bases? Acid Physical properties Base Physical properties Tastes sour Tastes bitter Feels slippery or slimy Chemical properties Chemical properties

More information

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50 Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Topic pg Section 19.1 1-3 Section 19.2 3-6 Section 19.3 6-7 Section 19.4 8 Naming Acids 9 Properties of Acids/Bases 10-11 Conjugate Acid/Base Pairs

More information

Acids and Bases: A Brief Review

Acids and Bases: A Brief Review Acids and : A Brief Review Acids: taste sour and cause dyes to change color. : taste bitter and feel soapy. Arrhenius: acids increase [H ] bases increase [OH ] in solution. Arrhenius: acid base salt water.

More information

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases

Chem101: General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases : General Chemistry Lecture 9 Acids and Bases I. Introduction A. In chemistry, and particularly biochemistry, water is the most common solvent 1. In studying acids and bases we are going to see that water

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 Acid-Base Equilibria Learning goals and key skills: Understand the nature of the hydrated proton, represented as either H + (aq) or H 3 O + (aq) Define and identify Arrhenuis acids and bases.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHE 1400 - Spring 2015 - Chapter 7 Homework 7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1)According to Arrhenius, an acid and a base will react

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 AcidBase Equilibria Acids and bases are found in many common substances and are important in life processes. Group Work: Make a list of some common acids and bases. How do we know which is which?

More information

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M 1. If the [OH ] = 1 10 4 at 298 K for a given solution, the [H + ] of the solution is equal to 1) 1 10 14 3) 1 10 6 2) 1 10 10 4) 1 10 4 2. Based on Reference Table V, which is the strongest base? 1) NO

More information

Topic 8 Acids and bases 6 hours

Topic 8 Acids and bases 6 hours Topic 8 Acids and bases 6 hours Hydronium ion (H3O + ) = more stable form of hydrogen ion (H + ) H + + H2O H3O + 8.1 Theories of acids and bases 2 hours 1. Arrhenius H-X / M-OH ACID a substance that dissociates

More information

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water

Acids and Bases: A Brief Review, see also pp and pp Brønsted-Lowry Acids and Bases 143. The H + Ion in Water Quiz number 5 will be given in recitation next week, Feb 26Mar 2 on the first part of Chapter 16, to be covered in lectures this week. 16.1 Acids and Bases: A Brief Review 16.2 BronstedLowry Acids and

More information

TOPIC 11: Acids and Bases

TOPIC 11: Acids and Bases TOPIC 11: Acids and Bases ELECTROLYTES are substances that when dissolves in water conduct electricity. They conduct electricity because they will break apart into Ex. NaCl(s)! Na + (aq) + Cl - (aq), and

More information

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE Professor Angelo R. Rossi Department of Chemistry Spring Semester Acids and Bases: Definitions Arrhenius Definition of Acids and Bases Acids are substances which increase

More information

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water.

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water. Acids and Bases Know the definition of Arrhenius, Bronsted-Lowry, and Lewis acid and base. Autoionization of Water Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the

More information

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases Chem 1B Dr. White 1 Chapter 14 Acids and Bases 14.1 Nature of Acids and Bases A. Acids B. Bases Chem 1B Dr. White 2 C. Arrhenius Definition 1. acid 2. base 3. Acid-base reaction involving Arrhenius acids

More information

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases Chapter 15: Acids, Bases, and Salts Name: 15.1: Acids and Bases Define an Acid: Define a Base: Ex of an acid in aqueous solution: Ex of a base in aqueous solution: List some of the properties of acids

More information

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c CHAPTER 9 1. Which one of the following is the acid in vinegar? a. acetic acid b. citric acid c. muriatic acid d. ascorbic acid 2. Which is a basic or alkaline substance? a. gastric fluid b. black coffee

More information

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present.

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present. Chapter 16 Acids and Bases Concept Check 16.1 Chemists in the seventeenth century discovered that the substance that gives red ants their irritating bite is an acid with the formula HCHO 2. They called

More information

Acid Base Concepts. Arrhenius concept. Hydronium Ion. Page 1

Acid Base Concepts. Arrhenius concept. Hydronium Ion. Page 1 Acid Base Concepts Page 1 The Swedish chemist, Svante Arrhenius, framed the first successful concept of acids and bases. He defined acids and bases in terms of their effect on water. According to Arrhenius,

More information

Table 1. give a slippery feel. produce a piercing pain in a wound. are colorless when placed in phenolphthalein (an indicator).

Table 1. give a slippery feel. produce a piercing pain in a wound. are colorless when placed in phenolphthalein (an indicator). Acid/Base Basics How does one define acids and bases? In chemistry, acids and bases have been defined differently by two sets of theories. One is the Arrhenius definition, which revolves around the idea

More information

CHEM 10123/10125, Exam 2

CHEM 10123/10125, Exam 2 CHEM 10123/10125, Exam 2 March 7, 2012 (50 minutes) Name (please print) Please box your answers, and remember that significant figures, phases (for chemical equations), and units do count! 1. (13 points)

More information

Unit Two: Acids and Bases

Unit Two: Acids and Bases Section One: Theoretical Stuff Unit Two: Acids and Bases The concept of acids and bases has existed for centuries. We can discuss them two ways, operational definitions and theoretical definitions. 1.

More information

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Problems: 16.2-16.86 16.1 ACIDS AND BASES: THE BRØNSTED-LOWRY MODEL PROPERTIES OF ACIDS & BASES Acids produce hydrogen ions,

More information

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l)

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l) CHEM 1105 ACIDS AND BASES 1. Early Definitions Taste: Effect on Indicators: Neutralization: acids - sour; bases - bitter acids turn blue litmus red; bases turn red litmus blue phenolphthalein is colourless

More information

Chemistry 52. Reacts with active metals to produce hydrogen gas. Have a slippery, soapy feeling. React with carbonates to produce CO 2

Chemistry 52. Reacts with active metals to produce hydrogen gas. Have a slippery, soapy feeling. React with carbonates to produce CO 2 ACID AND BASE STRENGTH Experiment #2 PURPOSE: 1. To distinguish between acids, bases and neutral substances, by observing their effect on some common indicators. 2. To distinguish between strong and weak

More information

Name period Unit 9: acid/base equilibrium

Name period Unit 9: acid/base equilibrium Name period Unit 9: acid/base equilibrium 1. What is the difference between the Arrhenius and the BronstedLowry definition of an acid? Arrhenious acids give H + in water BronstedLowry acids are proton

More information

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM A) DR. SIMON NORTH 1. When considering conjugate acids and bases, (2 points) a) Strong acids have strong conjugate bases. b) Strong bases have strong conjugate acids. c) Weak

More information

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH

CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH 1. Is H 3 O + polar or non-polar? (1 point) a) Polar b) Non-polar CHEMISTRY 101 EXAM 3 (FORM B) DR. SIMON NORTH 2. The bond strength is considerably greater in HF than in the other three hydrogen halides

More information

Notes: Acids and Bases

Notes: Acids and Bases Name Chemistry Pre-AP Notes: Acids and Bases Period I. Describing Acids and Bases A. Properties of Acids taste ph 7 Acids change color of an (e.g. blue litmus paper turns in the presence of an acid) React

More information

Arrhenius Theory of Acids

Arrhenius Theory of Acids Acids and Bases Chapter 17: 5, 6, 7, 9, 11, 13, 17, 18, 43, 67a-d, 71 Chapter 18: 5-9, 26, 27a-e, 32 Arrhenius Theory of Acids an acid-base reaction involves the reaction of hydrogen ions and hydroxide

More information

UNIT (6) ACIDS AND BASES

UNIT (6) ACIDS AND BASES UNIT (6) ACIDS AND BASES 6.1 Arrhenius Definition of Acids and Bases Definitions for acids and bases were proposed by the Swedish chemist Savante Arrhenius in 1884. Acids were defined as compounds that

More information

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases

Chemistry 3202. Unit 2 Acids and Bases Chemistry 3202 Unit 2 Acids and Bases Definitions of Acids and Bases An operational definition is one that is based on the observable properties, behaviours or uses of an entity. The earliest definitions

More information

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base?

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base? You might need to know the following K values: CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS CH 3 COOH K a = 1.8 x 10 5 Benzoic Acid K a = 6.5 x 10 5 HNO 2 K a = 4.5 x 10 4 NH 3 K b = 1.8 x 10 5 HF K a = 7.2 x 10 4

More information

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid Acid-Base Concepts -- Chapter 15 1. Arrhenius Acid-Base Concept (last semester) Acid: H+ supplier Base: OH- supplier 2. Brønsted-Lowry Acid-Base Concept (more general) (a) Definition (H+ transfer) Acid:

More information

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2-

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2- AcidBase Chemistry Arrhenius acid: Substance that dissolves in water and provides H + ions Arrhenius base: Substance that dissolves in water and provides OH ions Examples: HCl H + and Cl Acid NaOH Na +

More information

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq)

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq) 15 Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Acids and Bases Chemistry th Edition McMurry/Fay Dr. Paul Charlesworth Michigan Technological University AcidBase Concepts 01 Arrhenius Acid: A substance which dissociates

More information

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Chapter 17 An example of equilibrium: Acid base chemistry What are acids and bases? Every day descriptions Chemical description of acidic and basic solutions by Arrhenius

More information

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis Chapter 15. Acids & Bases Acid/Base Definitions Types of Acids/bases Polyprotic Acids The Ion Product for Water The ph and Other p Scales Aqueous Solutions of Acids and Bases Hydrolysis The Common Ion

More information

Chapter 15 Acids and Bases. Fu-Yin Hsu

Chapter 15 Acids and Bases. Fu-Yin Hsu Chapter 15 Acids and Bases Fu-Yin Hsu Stomach Acid and Heartburn The cells that line your stomach produce hydrochloric acid. To kill unwanted bacteria To help break down food To activate enzymes that break

More information

SECTION 14 CHEMICAL EQUILIBRIUM

SECTION 14 CHEMICAL EQUILIBRIUM 1-1 SECTION 1 CHEMICAL EQUILIBRIUM Many chemical reactions do not go to completion. That is to say when the reactants are mixed and the chemical reaction proceeds it only goes to a certain extent, and

More information

Auto-ionization of Water

Auto-ionization of Water 2H 2 O H 3 O + + OH Hydronium ion hydroxide ion Q: But how often does this happen? This is the fundamental concept of all acid-base chemistry In pure water, how much of it is water and how much is ions?

More information

CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric

CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric Name Team Name CHM101 Lab Acids and Bases Grading Rubric To participate in this lab you must have splash-proof goggles, proper shoes and attire. Criteria Points possible Points earned Lab Performance Printed

More information

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases Acids Identifying Acids and Bases Acid (anhydrides) contains H+ ions as the cation, with and other element as the anion Non-metal oxide H2SO4 HI P2O5 Bases Base (anhydrides) Contains OH- as the anion Combined

More information

BRØNSTED ACIDS & BASES

BRØNSTED ACIDS & BASES ACIDS & BASES BRØNSTED ACIDS & BASES BRØNSTED ACIDS & BASES Brønsted acids are proton donors. Brønsted bases are proton acceptors. Amphoteric species can act as either an acid or a base, depending on the

More information

Water is both an acid and a base. This means that a water molecule can either give or receive a proton.

Water is both an acid and a base. This means that a water molecule can either give or receive a proton. The Self-Ionization of Water Water is both an acid and a base. This means that a water molecule can either give or receive a proton. - H2O( l ) H2O( l ) H3O ( aq ) OH ( aq) base acid A pair of water molecules

More information

Lecture Summary #21

Lecture Summary #21 21.1 5.111 Lecture Summary #21 AcidBase Equilibrium Read Chapter 10 Topics: Classification of AcidBases, Autoionization of Water, p unction, Strength of Acids and Bases, Equilibrium Involving Weak Acids.

More information

Acids and Bases. An Introduction. David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA

Acids and Bases. An Introduction. David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA Acids and Bases An Introduction David A Katz Department of Chemistry Pima Community College, Tucson, AZ, USA Properties of Acids 1. Sour taste (examples: vinegar, citric acid, lemon juice) 2. Turns litmus

More information

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions.

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. Exercise #1 Brønsted-Lowry s and Bases 1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. (a) HCl(aq) + H 2 O(l) H 3 O + (aq) + Cl (aq) (b) H 2

More information

Acids, Bases, and ph

Acids, Bases, and ph CHAPTER 9 1 SECTION Acids, Bases, and Salts Acids, Bases, and ph KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What properties do acids have? What properties do bases have? How can

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A.P. Chemistry Practice Test: Ch. 14, Acids and Bases Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The conjugate base of HSO4 - is A) H2SO4

More information

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness.

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. nswer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. 1. Name the following binary acids: a. HCl hydrochloric acid b. HF hydrofluoric acid c. H 2 S hydrosulfuric

More information

Equilibrium, Acids and Bases Unit Summary:

Equilibrium, Acids and Bases Unit Summary: Equilibrium, Acids and Bases Unit Summary: Prerequisite Skills and Knowledge Understand concepts of concentration, solubility, saturation point, pressure, density, viscosity, flow rate, and temperature

More information

Topic 5. Acid and Bases

Topic 5. Acid and Bases Topic 5 5-1 Acid and Bases Acid and Bases 5-2 There are a number definitions for aicd and bases, depending on what is convenient to use in a particular situation: Arrhenius and Ostwald: Theory of electrolyte

More information

Bronsted- Lowry Acid Base Chemistry

Bronsted- Lowry Acid Base Chemistry Bronsted Lowry Acid Base Chemistry Just a few reminders What makes an acid an acid? A BronstedLowry Acid is a compound that donates a proton (a hydrogen ion with a positive charge, H + ) o Think of the

More information

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016 Acids and Bases Name: Expected background knowledge from acids and bases introductory reading: Definitions (Arrhenius, BL) of an acid and base Definitions of conjugate acid and base pairs Properties of

More information

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases Acid-Base Chemistry ν There are a couple of ways to define acids and bases ν Brønsted-Lowry acids and bases ν Acid: H + ion donor ν Base: H + ion acceptor ν Lewis acids and bases ν Acid: electron pair

More information

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid AP Chemistry Acids and Bases General Properties of Acids and Bases Acids Electrolyte Taste Litmus Phenolphthalein React with metals to give off H 2 gas H 2 SO 4 (aq) + Mg (s) MgSO 4 (aq) + H 2 (g) Ionize

More information

I. Definitions: Name: Period: Date: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions

I. Definitions: Name: Period: Date: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions Name: Period: Date: I. Definitions: 1. Arrhenius (1887)- produce in aqueous solutions produce in aqueous solutions 2. Bronsted-Lowry (1923) 3. Lewis (1923), so only allows for aqueous solutions only protic

More information

EOC Review Acids Bases and Salts

EOC Review Acids Bases and Salts EOC Review Acids Bases and Salts 1.Identify the Bronsted-Lowry acid and base in each of the following reactions. 2.The hydroxide ion is 3. The hydronium ion is 4.HCl is a strong/weak acid? 5.CH 3 COOH

More information

Chapter 15 Acids and Bases reading guide.

Chapter 15 Acids and Bases reading guide. Chapter 15 Acids and Bases reading guide. Be active while reading the text. Take notes, think about what you ve read, and ask yourself questions while reading. Use this document as a guide for making your

More information

Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases. CHAPTER 10 Acids, Bases and Salts. Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases

Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases. CHAPTER 10 Acids, Bases and Salts. Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases CAPTER Acids, Bases and Salts Properties of Aqueous Solutions of Acids and Bases Strong and Weak Acids Acids are substances that generate in aqueous solutions. Strong acids ionize 0% in water. That is,

More information

Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Outline 9.1 Acids and Bases Definitions Acids

Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Outline 9.1 Acids and Bases Definitions Acids Lecture Presentation Chapter 9 Acids, Bases and Buffers in the Body Julie Klare Fortis College Smyrna, GA Outline 9.1 Acids and Bases Definitions 9.2 Strong Acids and Bases 9.3 Chemical Equilibrium 9.4

More information

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT.

ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Dr Mike Lyons School of Chemistry Trinity College Dublin. melyons@tcd.ie ACID-BASE REACTIONS/ THE PH CONCEPT. Chemistry Preliminary Course 2011 1 Lecture topics. 2 lectures dealing with some core chemistry

More information

Acids and Bases. Chapter 16

Acids and Bases. Chapter 16 Acids and Bases Chapter 16 The Arrhenius Model An acid is any substance that produces hydrogen ions, H +, in an aqueous solution. Example: when hydrogen chloride gas is dissolved in water, the following

More information

WATER, ph, ACIDS, BASES, AND BUFFERS

WATER, ph, ACIDS, BASES, AND BUFFERS COURSE READINESS ASSESSMENT FOR PHYSIOLOGY WATER, ph, ACIDS, BASES, AND BUFFERS Sections in this module I. Water is a polar molecule II. Properties of water III. ph IV. Acids and bases V. Buffers I. Water

More information

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic General Chemistry II Jasperse Acid-Base Chemistry. Extra Practice Problems 1 General Types/Groups of problems: Conceptual Questions. Acids, Bases, and p1 K b and pk b, Base Strength, and using K b or p7-10

More information

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration Acid-Base Indicators and Titration Curves Titrations In a titration a solution of accurately known concentration is added gradually added to another solution of unknown concentration until the chemical

More information

Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values

Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values Q1: What is the ph Scale? Q6: As acids become more acidic, their ph values increase or decrease? Q2: The range of values of the ph scale is: Q7: As bases become more alkaline, their ph values increase

More information

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is:

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: 1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: a) K = [H+ ][NO 2 ] [HNO 2 ] b) K = [H+ ][N][O] 2 [HNO 2 ] c) K =

More information

Answer Key, Problem Set 5 (With explanations)--complete

Answer Key, Problem Set 5 (With explanations)--complete Chemistry 122 Mines, Spring 2016 Answer Key, Problem Set 5 (With explanations)complete 1. NT1; 2. NT2; 3. MP; 4. MP (15.38); 5. MP (15.40); 6. MP (15.42); 7. NT3; 8. NT4; 9. MP; 10. NT5; 11. NT6; 12. MP;

More information

Conjugate acids and bases and amphoteric (amphiprotic) substances.

Conjugate acids and bases and amphoteric (amphiprotic) substances. Acids and bases In this chapter learners will explore acid-base reactions and redox reactions. Redox reactions were briefly introduced in gr10. The concepts of acids, bases, reduction, oxidation and oxidation

More information

EXPERIMENT 20: Determination of ph of Common Substances

EXPERIMENT 20: Determination of ph of Common Substances Materials: ph paper and color chart (ph range 3 to 12) or ph meter distilled water white vinegar household ammonia (or baking soda) spot plate test or 3 small test tubes stirring rod solutions / fruits

More information

Aqueous Ions and Reactions

Aqueous Ions and Reactions Aqueous Ions and Reactions (ions, acids, and bases) Demo NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) AgCl (s) Two clear and colorless solutions turn to a cloudy white when mixed Demo Special Light bulb in water can test for

More information

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c 1) Which of the following statements is FALSE? A) When K >> 1, the forward reaction is favored and essentially goes to completion. B) When K

More information

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent 1 Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent % (v/v) = volume of solute x 100 volume of solution filled

More information

Suggested Problems: p. 625-627 #58, 59, 65, 69, 74, 80, 85, 86, 90, 92, 93, 98, 99

Suggested Problems: p. 625-627 #58, 59, 65, 69, 74, 80, 85, 86, 90, 92, 93, 98, 99 Chemistry I Accelerated Study Guideline - Chapter 19 Acids, Bases and Salts ------------------------------------------------------------------------------ By the end of this unit, the skills you should

More information

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 aqueous acid/base reactions a. a little bit more about water Water is a polar substance. This means water is able to "solvate" ions rather well. Another

More information

Chapter 4: Reaction in Aqueous Solution

Chapter 4: Reaction in Aqueous Solution Chapter 4: Reaction in Aqueous Solution What is a Solution? Solute + substance dissolved typically smaller quantity Solvent! dissolving medium typically larger quantity Solution homogeneous mixture variable

More information

Properties of Acids and Bases

Properties of Acids and Bases Lab 22 Properties of Acids and Bases TN Standard 4.2: The student will investigate the characteristics of acids and bases. Have you ever brushed your teeth and then drank a glass of orange juice? What

More information

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS Chemical reaction = process during which original substances change to new substances, reactants turn to... The bonds of reactants... and new bonds are... The classification of reactions: 1. Classification

More information

Chapter 16: Acid-Base Equilibria

Chapter 16: Acid-Base Equilibria Chapter 16: Acid-Base Equilibria In the 1 st half of this chapter we will focus on the equilibria that exist in aqueous solutions containing: weak acids polyprotic acids weak bases salts use equilibrium

More information

25.1 Acids, Bases, and ph

25.1 Acids, Bases, and ph In the Investigations, you measured several indicators of water quality, including the ph. You may remember that ph values range from 0 to 14. Low values (0 to 6) indicate that a solution is acidic whereas

More information

Acid-Base Equilibrium

Acid-Base Equilibrium AcidBaseEquil 1 Acid-Base Equilibrium See AqueousIons in Chemistry 1110 online notes for review of acid-base fundamentals! Acid- Base Reaction in Aqueous Salt Solutions Recall that use [ ] to mean concentration

More information

Chapter 13 & 14 Practice Exam

Chapter 13 & 14 Practice Exam Name: Class: Date: Chapter 13 & 14 Practice Exam Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Acids generally release H 2 gas when they react with a.

More information

Required Reading Material.

Required Reading Material. JF Chemistry 1101 2014-2015 Introduction to Physical Chemistry: Acid Base and Solution Equilibria. Professor Mike Lyons School of Chemistry melyons@tcd.ie Required Reading Material. Kotz, Treichel and

More information

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts Acids and Bases CHEM 102! T. Hughbanks! Basic Definitions & Concepts Most basic concepts are given clearly in your text - these notes will only list these as topics discussed, so there will be less detail.!

More information

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN -

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN - QUESTION (2012:3) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. Conjugate acid Conjugate base - HCO 3 2 CO 3 H 2 O OH HCN CN - (ii) HPO 4 2 (aq) Write equations for the reactions

More information

3/6/2014. Chapter 15. Acids and Bases. Stomach Acid and Heartburn GERD. Curing Heartburn. Common Acids. Properties of Acids. Lecture Presentation

3/6/2014. Chapter 15. Acids and Bases. Stomach Acid and Heartburn GERD. Curing Heartburn. Common Acids. Properties of Acids. Lecture Presentation Lecture Presentation Chapter 15 Acids and Bases Sherril Soman Grand Valley State University Stomach Acid and Heartburn The cells that line your stomach produce hydrochloric acid. To kill unwanted bacteria

More information

Sketch the model representation of the first step in the dissociation of water. H 2. O (l) H + (aq) + OH- (aq) + H 2. OH - (aq) + H 3 O+ (aq)

Sketch the model representation of the first step in the dissociation of water. H 2. O (l) H + (aq) + OH- (aq) + H 2. OH - (aq) + H 3 O+ (aq) Lesson Objectives Students will: Create a physical representation of the autoionization of water using the water kit. Describe and produce a physical representation of the dissociation of a strong acid

More information