Chapter 5 - Practice Problems 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 5 - Practice Problems 1"

Transcription

1 Chapter 5 - Practice Problems 1 Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level in a shampoo 2) A) Discrete B) Continuous SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Determine whether the following is a probability distribution. If not, identify the requirement that is not satisfied. 3) 3) x P(x) ) In a certain town, 60% of adults have a college degree. The accompanying table describes the probability distribution for the number of adults (among 4 randomly selected adults) who have a college degree. x P(x) ) Find the mean of the given probability distribution. 5) The random variable x is the number of houses sold by a realtor in a single month at the Sendsomʹs Real Estate office. Its probability distribution is as follows. Houses Sold (x) Probability P(x) ) A) 3.35 B) 3.60 C) 3.40 D) ) A police department reports that the probabilities that 0, 1, 2, and 3 burglaries will be reported in a given day are 0.55, 0.43, 0.01, and 0.01, respectively. 6) A) 0.48 B) 0.25 C) 1.50 D)

2 Solve the problem. 7) A police department reports that the probabilities that 0, 1, 2, and 3 burglaries will be reported in a given day are 0.48, 0.36, 0.14, and 0.02, respectively. Find the standard deviation for the probability distribution. Round answer to the nearest hundredth. 7) A) 1.04 B) 0.61 C) 0.78 D) ) The random variable x is the number of houses sold by a realtor in a single month at the Sendsomʹs Real Estate Office. Its probability distribution is as follows. Find the standard deviation for the probability distribution. Houses Sold (x) Probability P(x) A) 4.45 B) 6.86 C) 2.25 D) ) 9) In a game, you have a 1/31 probability of winning $71 and a 30/31 probability of losing $9. What is your expected value? A) $11.00 B) $2.29 C) -$6.42 D) -$8.71 9) 10) A 28-year-old man pays $207 for a one-year life insurance policy with coverage of $70,000. If the probability that he will live through the year is , what is the expected value for the insurance policy? A) -$ B) -$ C) $69, D) $ ) 11) The prizes that can be won in a sweepstakes are listed below together with the chances of winning each one: $4200 (1 chance in 8200); $1900 (1 chance in 5400); $600 (1 chance in 3800); $200 (1 chance in 2500). Find the expected value of the amount won for one entry if the cost of entering is 63 cents. 11) A) $0.47 B) $200 C) $0.51 D) $1.02 Assume that a researcher randomly selects 14 newborn babies and counts the number of girls selected, x. The probabilities corresponding to the 14 possible values of x are summarized in the given table. Answer the question using the table. Probabilities of Girls x(girls) P(x) x(girls) P(x) x(girls) P(x) ) Find the probability of selecting exactly 8 girls. 12) A) B) C) D)

3 13) Find the probability of selecting 9 or more girls. 13) A) B) C) D) Answer the question. 14) Focus groups of 12 people are randomly selected to discuss products of the Yummy Company. It is determined that the mean number (per group) who recognize the Yummy brand name is 9.4, and the standard deviation is Would it be unusual to randomly select 12 people and find that fewer than 6 recognize the Yummy brand name? 14) A) Yes B) No 15) Focus groups of 12 people are randomly selected to discuss products of the Famous Company. It is determined that the mean number (per group) who recognize the Famous brand name is 6.9, and the standard deviation is Would it be unusual to randomly select 12 people and find that greater than 10 recognize the Famous brand name? 15) A) Yes B) No 16) Suppose that weight of adolescents is being studied by a health organization and that the accompanying tables describes the probability distribution for three randomly selected adolescents, where x is the number who are considered morbidly obese. Is it unusual to have no obese subjects among three randomly selected adolescents? x P x A) Yes B) No 16) Determine whether the given procedure results in a binomial distribution. If not, state the reason why. 17) Rolling a single ʺloadedʺ die 34 times, keeping track of the numbers that are rolled. 17) A) Not binomial: the trials are not independent. B) Not binomial: there are too many trials. C) Not binomial: there are more than two outcomes for each trial. D) Procedure results in a binomial distribution. 18) Rolling a single die 30 times, keeping track of the ʺfivesʺ rolled. 18) A) Procedure results in a binomial distribution. B) Not binomial: there are more than two outcomes for each trial. C) Not binomial: the trials are not independent. D) Not binomial: there are too many trials. 19) Choosing 5 people (without replacement) from a group of 23 people, of which 15 are women, keeping track of the number of men chosen. A) Procedure results in a binomial distribution. B) Not binomial: there are more than two outcomes for each trial. C) Not binomial: the trials are not independent. D) Not binomial: there are too many trials. 19) 3

4 Assume that a procedure yields a binomial distribution with a trial repeated n times. Use the binomial probability formula to find the probability of x successes given the probability p of success on a single trial. 20) n = 4, x = 3, p = ) A) B) C) D) ) n = 5, x = 2, p = ) A) B) C) D) Find the indicated probability. 22) A company purchases shipments of machine components and uses this acceptance sampling plan: Randomly select and test 30 components and accept the whole batch if there are fewer than 3 defectives. If a particular shipment of thousands of components actually has a 3% rate of defects, what is the probability that this whole shipment will be accepted? 22) A) B) C) D) Find the mean, μ, for the binomial distribution which has the stated values of n and p. Round answer to the nearest tenth. 23) n = 41; p =.2 23) A) μ = 8.2 B) μ = 7.7 C) μ = 8.5 D) μ = ) n = 673; p =.7 24) A) μ = B) μ = C) μ = D) μ = Find the standard deviation, σ, for the binomial distribution which has the stated values of n and p. Round your answer to the nearest hundredth. 25) n = 49; p = 3/5 25) A) σ = 7.55 B) σ = 3.43 C) σ = 1.02 D) σ = ) n = 1535; p =.57 26) A) σ = B) σ = C) σ = D) σ = Use the given values of n and p to find the minimum usual value μ - 2σ and the maximum usual value μ + 2σ. 27) n = 100, p = 0.25 A) Minimum: 33.66; maximum: B) Minimum: -12.5; maximum: 62.5 C) Minimum: 20.67; maximum: D) Minimum: 16.34; maximum: ) 28) n = 1042, p = ) A) Minimum: ; maximum: B) Minimum: ; maximum: C) Minimum: ; maximum: D) Minimum: ; maximum:

5 Solve the problem. 29) According to a college survey, 22% of all students work full time. Find the mean for the number of students who work full time in samples of size ) A) 4.00 B) 3.52 C) 2.75 D) ) A die is rolled 7 times and the number of times that two shows on the upper face is counted. If this experiment is repeated many times, find the mean for the number of twos. 30) A) 2.33 B) 1.17 C) 1.75 D) ) The probability of winning a certain lottery is 1/78,651. For people who play 688 times, find the mean number of wins. 31) A) B) C) D) ) According to a college survey, 22% of all students work full time. Find the standard deviation for the number of students who work full time in samples of size ) A) 1.88 B) 3.52 C) 2.75 D) ) A company manufactures batteries in batches of 13 and there is a 3% rate of defects. Find the standard deviation for the number of defects per batch. 33) A) B) C) D) Determine if the outcome is unusual. Consider as unusual any result that differs from the mean by more than 2 standard deviations. That is, unusual values are either less than μ - 2σ or greater than μ + 2σ. 34) A survey for brand recognition is done and it is determined that 68% of consumers have heard of Dull Computer Company. A survey of 800 randomly selected consumers is to be conducted. For such groups of 800, would it be unusual to get 638 consumers who recognize the Dull Computer Company name? 34) A) No B) Yes 35) A survey for brand recognition is done and it is determined that 68% of consumers have heard of Dull Computer Company. A survey of 800 randomly selected consumers is to be conducted. For such groups of 800, would it be unusual to get 553 consumers who recognize the Dull Computer Company name? 35) A) No B) Yes 5

6 Answer Key Testname: CH 5 SET 1 1) B 2) B 3) Not a probability distribution. The sum of the P(x)ʹs is not 1. 4) Probability distribution 5) B 6) A 7) C 8) D 9) C 10) B 11) A 12) D 13) B 14) A 15) A 16) B 17) C 18) A 19) C 20) D 21) A 22) B 23) A 24) D 25) B 26) A 27) D 28) C 29) B 30) B 31) B 32) D 33) D 34) B 35) A 6

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY PRACTICE TEST/EXAM 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Identify the given random variable as being discrete or continuous.

More information

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions.

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker Exam Chapters 4&5 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) A 28-year-old man pays $181 for a one-year

More information

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) State whether the variable is discrete or continuous.

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW Ch 1-3 One problem similar to the problems below will be included in the final 1.This table presents the price distribution of shoe styles offered

More information

Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution

Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution Recall: Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution A variable is a characteristic or attribute that can assume different values. o Various letters of the alphabet (e.g.

More information

CHAPTER 4: DISCRETE RANDOM VARIABLE

CHAPTER 4: DISCRETE RANDOM VARIABLE CHAPTER 4: DISCRETE RANDOM VARIABLE Exercise 1. A company wants to evaluate its attrition rate, in other words, how long new hires stay with the company. Over the years, they have established the following

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch. 4 Discrete Probability Distributions 4.1 Probability Distributions 1 Decide if a Random Variable is Discrete or Continuous 1) State whether the variable is discrete or continuous. The number of cups

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Math 1342 (Elementary Statistics) Test 2 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the indicated probability. 1) If you flip a coin

More information

Math. Rounding Decimals. Answers. 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5. 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100

Math. Rounding Decimals. Answers. 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5. 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100 1) Round to the nearest tenth. 8.54 8.5 2) Round to the nearest whole number. 99.59 100 3) Round to the nearest tenth. 310.286 310.3 4) Round to the nearest whole number. 6.4 6 5) Round to the nearest

More information

Section 6.1 Discrete Random variables Probability Distribution

Section 6.1 Discrete Random variables Probability Distribution Section 6.1 Discrete Random variables Probability Distribution Definitions a) Random variable is a variable whose values are determined by chance. b) Discrete Probability distribution consists of the values

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0. Ch. 5 Normal Probability Distributions 5.1 Introduction to Normal Distributions and the Standard Normal Distribution 1 Find Areas Under the Standard Normal Curve 1) Find the area under the standard normal

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Practice for Chapter 9 and 10 The acutal exam differs. SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the number of successes x suggested by the

More information

Math 150 Sample Exam #2

Math 150 Sample Exam #2 Problem 1. (16 points) TRUE or FALSE. a. 3 die are rolled, there are 1 possible outcomes. b. If two events are complementary, then they are mutually exclusive events. c. If A and B are two independent

More information

STT 315 Practice Problems II for Sections

STT 315 Practice Problems II for Sections STT 315 Practice Problems II for Sections 4.1-4.8 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) Classify the following random

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Frank's Furniture employees earned the following

More information

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 4: Discrete Random Variables

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 4: Discrete Random Variables MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 4: Discrete Random Variables Tony Pourmohamad Department of Mathematics De Anza College Spring 2015 Objectives By the end of this set of slides, you

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Test Chapter 9 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the odds. ) Two dice are rolled. What are the odds against a sum

More information

MAT 155. Key Concept. September 27, 2010. 155S5.5_3 Poisson Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions

MAT 155. Key Concept. September 27, 2010. 155S5.5_3 Poisson Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions MAT 155 Dr. Claude Moore Cape Fear Community College Chapter 5 Probability Distributions 5 1 Review and Preview 5 2 Random Variables 5 3 Binomial Probability Distributions 5 4 Mean, Variance and Standard

More information

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) )

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) ) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Determine which score corresponds to the higher relative position. 1) Which score has a better relative

More information

Chapter 4. Probability Distributions

Chapter 4. Probability Distributions Chapter 4 Probability Distributions Lesson 4-1/4-2 Random Variable Probability Distributions This chapter will deal the construction of probability distribution. By combining the methods of descriptive

More information

Chapter 5. Section 5.1: Central Tendency. Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data.

Chapter 5. Section 5.1: Central Tendency. Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data. Chapter 5 Section 5.1: Central Tendency Mode: the number or numbers that occur most often. Median: the number at the midpoint of a ranked data. Example 1: The test scores for a test were: 78, 81, 82, 76,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

Models for Discrete Variables

Models for Discrete Variables Probability Models for Discrete Variables Our study of probability begins much as any data analysis does: What is the distribution of the data? Histograms, boxplots, percentiles, means, standard deviations

More information

You flip a fair coin four times, what is the probability that you obtain three heads.

You flip a fair coin four times, what is the probability that you obtain three heads. Handout 4: Binomial Distribution Reading Assignment: Chapter 5 In the previous handout, we looked at continuous random variables and calculating probabilities and percentiles for those type of variables.

More information

Exam 2 Study Guide and Review Problems

Exam 2 Study Guide and Review Problems Exam 2 Study Guide and Review Problems Exam 2 covers chapters 4, 5, and 6. You are allowed to bring one 3x5 note card, front and back, and your graphing calculator. Study tips: Do the review problems below.

More information

The Binomial Probability Distribution

The Binomial Probability Distribution The Binomial Probability Distribution MATH 130, Elements of Statistics I J. Robert Buchanan Department of Mathematics Fall 2015 Objectives After this lesson we will be able to: determine whether a probability

More information

What is the probability of throwing a fair die and receiving a six? Introduction to Probability. Basic Concepts

What is the probability of throwing a fair die and receiving a six? Introduction to Probability. Basic Concepts Basic Concepts Introduction to Probability A probability experiment is any experiment whose outcomes relies purely on chance (e.g. throwing a die). It has several possible outcomes, collectively called

More information

Ch. 13.2: Mathematical Expectation

Ch. 13.2: Mathematical Expectation Ch. 13.2: Mathematical Expectation Random Variables Very often, we are interested in sample spaces in which the outcomes are distinct real numbers. For example, in the experiment of rolling two dice, we

More information

Math 202-0 Quizzes Winter 2009

Math 202-0 Quizzes Winter 2009 Quiz : Basic Probability Ten Scrabble tiles are placed in a bag Four of the tiles have the letter printed on them, and there are two tiles each with the letters B, C and D on them (a) Suppose one tile

More information

Example: Find the expected value of the random variable X. X 2 4 6 7 P(X) 0.3 0.2 0.1 0.4

Example: Find the expected value of the random variable X. X 2 4 6 7 P(X) 0.3 0.2 0.1 0.4 MATH 110 Test Three Outline of Test Material EXPECTED VALUE (8.5) Super easy ones (when the PDF is already given to you as a table and all you need to do is multiply down the columns and add across) Example:

More information

Question: What is the probability that a five-card poker hand contains a flush, that is, five cards of the same suit?

Question: What is the probability that a five-card poker hand contains a flush, that is, five cards of the same suit? ECS20 Discrete Mathematics Quarter: Spring 2007 Instructor: John Steinberger Assistant: Sophie Engle (prepared by Sophie Engle) Homework 8 Hints Due Wednesday June 6 th 2007 Section 6.1 #16 What is the

More information

SOLUTIONS: 4.1 Probability Distributions and 4.2 Binomial Distributions

SOLUTIONS: 4.1 Probability Distributions and 4.2 Binomial Distributions SOLUTIONS: 4.1 Probability Distributions and 4.2 Binomial Distributions 1. The following table contains a probability distribution for a random variable X. a. Find the expected value (mean) of X. x 1 2

More information

INTRODUCTION TO PROBABILITY AND STATISTICS

INTRODUCTION TO PROBABILITY AND STATISTICS INTRODUCTION TO PROBABILITY AND STATISTICS Conditional probability and independent events.. A fair die is tossed twice. Find the probability of getting a 4, 5, or 6 on the first toss and a,,, or 4 on the

More information

Chapter 6 Discrete Probability Distributions

Chapter 6 Discrete Probability Distributions Chapter 6 Discrete Probability Distributions 40. From recent experience, 5 percent of the computer keyboards produced by an automatic, high-speed machine are defective. What is the probability that out

More information

Decision Making Under Uncertainty. Professor Peter Cramton Economics 300

Decision Making Under Uncertainty. Professor Peter Cramton Economics 300 Decision Making Under Uncertainty Professor Peter Cramton Economics 300 Uncertainty Consumers and firms are usually uncertain about the payoffs from their choices Example 1: A farmer chooses to cultivate

More information

If a tennis player was selected at random from the group, find the probability that the player is

If a tennis player was selected at random from the group, find the probability that the player is Basic Probability. The table below shows the number of left and right handed tennis players in a sample of 0 males and females. Left handed Right handed Total Male 3 29 32 Female 2 6 8 Total 4 0 If a tennis

More information

The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter Test.

The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter Test. AP Stats Unit IV (Chapters 14-17) Take-Home Test Info The practice test follows this cover sheet. It is very similar to the real Chapter 14-17 Test. The real test will consist of 20 multiple-choice questions

More information

Lesson 1 Order of Operations

Lesson 1 Order of Operations Lesson 1 Order of Operations "Operations" means things like add, subtract, multiply, divide Student A solved the following problem: 17-7 x 2 = 20. Is he correct? Why or why not? Lesson 1 Order of Operations

More information

STAT 200 QUIZ 2 Solutions Section 6380 Fall 2013

STAT 200 QUIZ 2 Solutions Section 6380 Fall 2013 STAT 200 QUIZ 2 Solutions Section 6380 Fall 2013 The quiz covers Chapters 4, 5 and 6. 1. (8 points) If the IQ scores are normally distributed with a mean of 100 and a standard deviation of 15. (a) (3 pts)

More information

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values.

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values. MA 5 Lecture 4 - Expected Values Friday, February 2, 24. Objectives: Introduce expected values.. Means, Variances, and Standard Deviations of Probability Distributions Two classes ago, we computed the

More information

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually Exam Name Find the compound amount for the deposit. Round to the nearest cent. 1) $1200 at 4% compounded quarterly for 5 years Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results

More information

DISCRETE RANDOM VARIABLES

DISCRETE RANDOM VARIABLES DISCRETE RANDOM VARIABLES DISCRETE RANDOM VARIABLES Documents prepared for use in course B01.1305, New York University, Stern School of Business Definitions page 3 Discrete random variables are introduced

More information

AP Statistics 7!3! 6!

AP Statistics 7!3! 6! Lesson 6-4 Introduction to Binomial Distributions Factorials 3!= Definition: n! = n( n 1)( n 2)...(3)(2)(1), n 0 Note: 0! = 1 (by definition) Ex. #1 Evaluate: a) 5! b) 3!(4!) c) 7!3! 6! d) 22! 21! 20!

More information

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0.

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0. Name: Date:. For each of the following scenarios, determine the appropriate distribution for the random variable X. A) A fair die is rolled seven times. Let X = the number of times we see an even number.

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

Discrete Probability. Distributions. 5-1 Review and Preview 5-2 Random Variables 5-3 Binomial Probability. Distributions

Discrete Probability. Distributions. 5-1 Review and Preview 5-2 Random Variables 5-3 Binomial Probability. Distributions 5-1 Review and Preview 5-2 Random Variables 5-3 Binomial Probability Distributions 5-4 Mean, Variance, and Standard Deviation for the Binomial Distribution 5-5 Poisson Probability Distributions Discrete

More information

Key Concept. Properties

Key Concept. Properties MAT 155 Statistical Analysis Dr. Claude Moore Cape Fear Community College Chapter 6 Normal Probability Distributions 6 1 Review and Preview 6 2 The Standard Normal Distribution 6 3 Applications of Normal

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

Binomial Distribution

Binomial Distribution Introductory Statistics Lectures Binomial Distribution Finding the probability of successes in n trials. Department of Mathematics Pima Community College Redistribution of this material is prohibited without

More information

Lesson 13: Games of Chance and Expected Value

Lesson 13: Games of Chance and Expected Value Student Outcomes Students analyze simple games of chance. Students calculate expected payoff for simple games of chance. Students interpret expected payoff in context. esson Notes When students are presented

More information

Understanding. Probability and Long-Term Expectations. Chapter 16. Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc.

Understanding. Probability and Long-Term Expectations. Chapter 16. Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc. Understanding Chapter 16 Probability and Long-Term Expectations Copyright 2005 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc. Thought Question 1: Two very different queries about probability: a. If

More information

Normal Probability Distribution

Normal Probability Distribution Normal Probability Distribution The Normal Distribution functions: #1: normalpdf pdf = Probability Density Function This function returns the probability of a single value of the random variable x. Use

More information

Binomial random variables (Review)

Binomial random variables (Review) Poisson / Empirical Rule Approximations / Hypergeometric Solutions STAT-UB.3 Statistics for Business Control and Regression Models Binomial random variables (Review. Suppose that you are rolling a die

More information

The normal approximation to the binomial

The normal approximation to the binomial The normal approximation to the binomial The binomial probability function is not useful for calculating probabilities when the number of trials n is large, as it involves multiplying a potentially very

More information

Solution. Solution. (a) Sum of probabilities = 1 (Verify) (b) (see graph) Chapter 4 (Sections 4.3-4.4) Homework Solutions. Section 4.

Solution. Solution. (a) Sum of probabilities = 1 (Verify) (b) (see graph) Chapter 4 (Sections 4.3-4.4) Homework Solutions. Section 4. Math 115 N. Psomas Chapter 4 (Sections 4.3-4.4) Homework s Section 4.3 4.53 Discrete or continuous. In each of the following situations decide if the random variable is discrete or continuous and give

More information

Practice Final Exam Math 115 Name

Practice Final Exam Math 115 Name Practice Final Exam Math 115 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Answer the question. 1) An employee at the local ice cream parlor

More information

STT315 Chapter 4 Random Variables & Probability Distributions KM. Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables

STT315 Chapter 4 Random Variables & Probability Distributions KM. Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables Discrete vs. continuous random variables Examples of continuous distributions o Uniform o Exponential o Normal Recall: A random

More information

MAT 155. Key Concept. September 22, 2010. 155S5.3_3 Binomial Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions

MAT 155. Key Concept. September 22, 2010. 155S5.3_3 Binomial Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions MAT 155 Dr. Claude Moore Cape Fear Community College Chapter 5 Probability Distributions 5 1 Review and Preview 5 2 Random Variables 5 3 Binomial Probability Distributions 5 4 Mean, Variance, and Standard

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

Stats Review Chapters 5-6

Stats Review Chapters 5-6 Stats Review Chapters 5-6 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

10-5 The Normal Distribution

10-5 The Normal Distribution A normal distribution has a mean of 416 and a standard deviation of 55. 1. Find the range of values that represent the middle 99.7% of the distribution. The middle 99.7% of data in a normal distribution

More information

Chapter 4 - Practice Problems 1

Chapter 4 - Practice Problems 1 Chapter 4 - Practice Problems SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. ) Compare the relative frequency formula

More information

AP * Statistics Review. Probability

AP * Statistics Review. Probability AP * Statistics Review Probability Teacher Packet Advanced Placement and AP are registered trademark of the College Entrance Examination Board. The College Board was not involved in the production of,

More information

Chapter 5. Discrete Probability Distributions

Chapter 5. Discrete Probability Distributions Chapter 5. Discrete Probability Distributions Chapter Problem: Did Mendel s result from plant hybridization experiments contradicts his theory? 1. Mendel s theory says that when there are two inheritable

More information

V. RANDOM VARIABLES, PROBABILITY DISTRIBUTIONS, EXPECTED VALUE

V. RANDOM VARIABLES, PROBABILITY DISTRIBUTIONS, EXPECTED VALUE V. RANDOM VARIABLES, PROBABILITY DISTRIBUTIONS, EXPETED VALUE A game of chance featured at an amusement park is played as follows: You pay $ to play. A penny and a nickel are flipped. You win $ if either

More information

Chapter 6 ATE: Random Variables Alternate Examples and Activities

Chapter 6 ATE: Random Variables Alternate Examples and Activities Probability Chapter 6 ATE: Random Variables Alternate Examples and Activities [Page 343] Alternate Example: NHL Goals In 2010, there were 1319 games played in the National Hockey League s regular season.

More information

Quiz CHAPTER 16 NAME: UNDERSTANDING PROBABILITY AND LONG- TERM EXPECTATIONS

Quiz CHAPTER 16 NAME: UNDERSTANDING PROBABILITY AND LONG- TERM EXPECTATIONS Quiz CHAPTER 16 NAME: UNDERSTANDING PROBABILITY AND LONG- TERM EXPECTATIONS 1. Give two examples of ways that we speak about probability in our every day lives. NY REASONABLE ANSWER OK. EXAMPLES: 1) WHAT

More information

MATHEMATICS FOR ENGINEERS STATISTICS TUTORIAL 4 PROBABILITY DISTRIBUTIONS

MATHEMATICS FOR ENGINEERS STATISTICS TUTORIAL 4 PROBABILITY DISTRIBUTIONS MATHEMATICS FOR ENGINEERS STATISTICS TUTORIAL 4 PROBABILITY DISTRIBUTIONS CONTENTS Sample Space Accumulative Probability Probability Distributions Binomial Distribution Normal Distribution Poisson Distribution

More information

MT426 Notebook 3 Fall 2012 prepared by Professor Jenny Baglivo. 3 MT426 Notebook 3 3. 3.1 Definitions... 3. 3.2 Joint Discrete Distributions...

MT426 Notebook 3 Fall 2012 prepared by Professor Jenny Baglivo. 3 MT426 Notebook 3 3. 3.1 Definitions... 3. 3.2 Joint Discrete Distributions... MT426 Notebook 3 Fall 2012 prepared by Professor Jenny Baglivo c Copyright 2004-2012 by Jenny A. Baglivo. All Rights Reserved. Contents 3 MT426 Notebook 3 3 3.1 Definitions............................................

More information

Section 5 Part 2. Probability Distributions for Discrete Random Variables

Section 5 Part 2. Probability Distributions for Discrete Random Variables Section 5 Part 2 Probability Distributions for Discrete Random Variables Review and Overview So far we ve covered the following probability and probability distribution topics Probability rules Probability

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

16. THE NORMAL APPROXIMATION TO THE BINOMIAL DISTRIBUTION

16. THE NORMAL APPROXIMATION TO THE BINOMIAL DISTRIBUTION 6. THE NORMAL APPROXIMATION TO THE BINOMIAL DISTRIBUTION It is sometimes difficult to directly compute probabilities for a binomial (n, p) random variable, X. We need a different table for each value of

More information

How to Do it: Math 227 Elementary Statistics-Minitab Handout Ch4, Ch5, and Ch6. Number of days stayed(x) Frequency

How to Do it: Math 227 Elementary Statistics-Minitab Handout Ch4, Ch5, and Ch6. Number of days stayed(x) Frequency Ch4 Ex) #1. Consider the following data. The random variable X represent the number of days patients stayed in the hospital. Calculate Relative Frequency Probabilities. Number of days stayed(x) Frequency

More information

6.1. Construct and Interpret Binomial Distributions. p Study probability distributions. Goal VOCABULARY. Your Notes.

6.1. Construct and Interpret Binomial Distributions. p Study probability distributions. Goal VOCABULARY. Your Notes. 6.1 Georgia Performance Standard(s) MM3D1 Your Notes Construct and Interpret Binomial Distributions Goal p Study probability distributions. VOCABULARY Random variable Discrete random variable Continuous

More information

The normal approximation to the binomial

The normal approximation to the binomial The normal approximation to the binomial In order for a continuous distribution (like the normal) to be used to approximate a discrete one (like the binomial), a continuity correction should be used. There

More information

Practice Questions Chapter 4 & 5

Practice Questions Chapter 4 & 5 Practice Questions Chapter 4 & 5 Use the following to answer questions 1-3: Ignoring twins and other multiple births, assume babies born at a hospital are independent events with the probability that a

More information

Chapter 6 Random Variables

Chapter 6 Random Variables Chapter 6 Random Variables Day 1: 6.1 Discrete Random Variables Read 340-344 What is a random variable? Give some examples. A numerical variable that describes the outcomes of a chance process. Examples:

More information

PLAYING GAMES OF CHANCE

PLAYING GAMES OF CHANCE SLOTS PLAYING GAMES OF CHANCE The one thing that all games of chance have in common is that winning or losing is based on randomness. While the dream of winning is exciting, it s important to know your

More information

Binomial Distribution Problems. Binomial Distribution SOLUTIONS. Poisson Distribution Problems

Binomial Distribution Problems. Binomial Distribution SOLUTIONS. Poisson Distribution Problems 1 Binomial Distribution Problems (1) A company owns 400 laptops. Each laptop has an 8% probability of not working. You randomly select 20 laptops for your salespeople. (a) What is the likelihood that 5

More information

Normal Distribution as an Approximation to the Binomial Distribution

Normal Distribution as an Approximation to the Binomial Distribution Chapter 1 Student Lecture Notes 1-1 Normal Distribution as an Approximation to the Binomial Distribution : Goals ONE TWO THREE 2 Review Binomial Probability Distribution applies to a discrete random variable

More information

Discrete Random Variables and their Probability Distributions

Discrete Random Variables and their Probability Distributions CHAPTER 5 Discrete Random Variables and their Probability Distributions CHAPTER OUTLINE 5.1 Probability Distribution of a Discrete Random Variable 5.2 Mean and Standard Deviation of a Discrete Random Variable

More information

Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach)

Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach) MULTIPLE CHOICE. Introductory Statistics Hypothesis Testing Review( Critical Value Approach) Determine the critical value(s) for a one-mean z-test. 1) A left-tailed test with α = 0.02. A) ±1.96 B) ±2.054

More information

Chapter 6: Random Variables

Chapter 6: Random Variables Chapter : Random Variables Section.3 The Practice of Statistics, 4 th edition For AP* STARNES, YATES, MOORE Chapter Random Variables.1 Discrete and Continuous Random Variables.2 Transforming and Combining

More information

PROBLEM SET 1. For the first three answer true or false and explain your answer. A picture is often helpful.

PROBLEM SET 1. For the first three answer true or false and explain your answer. A picture is often helpful. PROBLEM SET 1 For the first three answer true or false and explain your answer. A picture is often helpful. 1. Suppose the significance level of a hypothesis test is α=0.05. If the p-value of the test

More information

Computing Binomial Probabilities

Computing Binomial Probabilities The Binomial Model The binomial probability distribution is a discrete probability distribution function Useful in many situations where you have numerical variables that are counts or whole numbers Classic

More information

Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number

Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number Prestatistics Review #3 Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number 2) - 625 A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number 3) 0.25 A) 0.005 B) 0.05 C) 5 D) 0.5 Find the cube root.

More information

Probability Distributions

Probability Distributions Learning Objectives Probability Distributions Section 1: How Can We Summarize Possible Outcomes and Their Probabilities? 1. Random variable 2. Probability distributions for discrete random variables 3.

More information

ACTM State Exam-Statistics

ACTM State Exam-Statistics ACTM State Exam-Statistics For the 25 multiple-choice questions, make your answer choice and record it on the answer sheet provided. Once you have completed that section of the test, proceed to the tie-breaker

More information

The random variable X - the no. of defective items when three electronic components are tested would be

The random variable X - the no. of defective items when three electronic components are tested would be RANDOM VARIABLES and PROBABILITY DISTRIBUTIONS Example: Give the sample space giving a detailed description of each possible outcome when three electronic components are tested, where N - denotes nondefective

More information

Definition and Calculus of Probability

Definition and Calculus of Probability In experiments with multivariate outcome variable, knowledge of the value of one variable may help predict another. For now, the word prediction will mean update the probabilities of events regarding the

More information

The Binomial Distribution

The Binomial Distribution The Binomial Distribution James H. Steiger November 10, 00 1 Topics for this Module 1. The Binomial Process. The Binomial Random Variable. The Binomial Distribution (a) Computing the Binomial pdf (b) Computing

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 5 Discrete Probability Distributions

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 5 Discrete Probability Distributions Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 5 Discrete Probability Distributions 1) A random variable is generated when a variableʹs value is determined by using classical probability. Answer:

More information

Sample Questions for Mastery #5

Sample Questions for Mastery #5 Name: Class: Date: Sample Questions for Mastery #5 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.. For which of the following binomial experiments could

More information

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd.

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd. Math 0 Practice Test 3 Fall 2009 Covers 7.5, 8.-8.3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated probability. ) If a single

More information

Mind on Statistics. Chapter 8

Mind on Statistics. Chapter 8 Mind on Statistics Chapter 8 Sections 8.1-8.2 Questions 1 to 4: For each situation, decide if the random variable described is a discrete random variable or a continuous random variable. 1. Random variable

More information