1 Variation control in the context of software engineering involves controlling variation in the

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "1 Variation control in the context of software engineering involves controlling variation in the"

Transcription

1 1 Variation control in the context of software engineering involves controlling variation in the A) process applied B) resources expended C) product quality attributes D) all of the above 2 There is no need to assess customer satisfaction when trying to determine the quality of a piece of software. 3 A key concept of quality control is that all work products A) are delivered on time and under budget B) have complete documentation C) have measurable specifications for process outputs D) are thoroughly tested before delivery to the customer 4 The goal of quality assurance is to provide management with the data needed to determine which software engineers are producing the most defects. 5 Quality costs may be divided into costs associated with A) prevention, appraisal, and failure B) people, process, and product C) customers, developers, and maintenance

2 D) all of the above 6 Software quality might be defined as conformance to explicitly stated requirements and standards, nothing more and nothing less. 7 People who perform software quality assurance must look at the software from the customer's perspective. 8 Which of these activities is not one of the activities recommended to be performed by an independent SQA group? A) prepare SQA plan for the project B) review software engineering activities to verify process compliance C) report any evidence of noncompliance to senior management D) serve as the sole test team for any software produced 9 The purpose of software reviews is to uncover errors in work products so they can be removed before moving on to the next phase of development. 10 In general the earlier a software error is discovered and corrected the less costly to the overall project budget.

3 11 Defect amplification models can be used to illustrate the costs associated with using software from its initial deployment to its retirement. 12 Which of the following are objectives for formal technical reviews? A) allow senior staff members to correct errors B) assess programmer productivity C) determining who introduced an error into a program D) uncover errors in software work products 13 At the end of a formal technical review all attendees can decide to A) accept the work product without modification B) modify the work product and continue the review C) reject the product due to stylistic discrepancies D) reject the product due to severe errors E) both a and d 14 A review summary report answers which three questions? A) terminate project, replace producer, request a time extension B) what defects were found, what caused defects, who was responsible C) what was reviewed, who reviewed it, what were the findings D) none of the above

4 15 In any type of technical review, the focus of the review is on the product and not the producer. 16 Sample driven reviews only make sense for very small software development projects. 17 Attempts to apply mathematical proofs to demonstrate that a program conforms to its specifications are doomed to failure. 18 Statistical quality assurance involves A) using sampling in place of exhaustive testing of software B) surveying customers to find out their opinions about product quality C) tracing each defect to its underlying cause, isolating the "vital few" causes, and moving to correct them D) tracing each defect to its underlying causes and using the Pareto principle to correct each problem found 19 Six Sigma methodology defines three core steps. A) analyze, improve, control B) analyze, design, verify C) define, measure, analyze

5 D) define, measure, control 20 Software reliability problems can almost always be traced to A) errors in accuracy B) errors in design C) errors in implementation D) errors in operation E) both b and c 21 Software safety is a quality assurance activity that focuses on hazards that A) affect the reliability of a software component B) may cause an entire system to fail C) may result from user input errors D) prevent profitable marketing of the final product 22 Poka-yoke devices are mechanisms that lead to the A) creation of quality processes with minimal resources B) determining causes of software defects C) prevention of potential quality problems D) rapid detection of quality problems introduced E) both c and d 23 The ISO quality assurance standard that applies to software engineering is A) ISO 9000:2004 B) ISO 9001:2000

6 C) ISO 9002:2001 D) ISO 9003: Which of the following is not a section in the standard for SQA plans recommended by IEEE? A) budget B) documentation C) reviews and audits D) test ANSWER OF MCQ 1-D 2-B 3-C 4-B 5-A 6-B 7-A 8-D 9-A 10-A 11-B 12-D 13-E 14-C 15-A 16-B 17-B 18-C 19-C 20-E 21-B 22-E 23-B 24-A 1 The concept of total quality control, i.e. that quality must be attended to at all stages of the industrial cycle and throughout the organization, is the creation of which of the following pioneers? A) W Edwards Deming B) Genichi Taguchi C) Armand Feigenbaum D) Joseph M Juran 2 The so-called 'Quality Gurus' of total quality management (TQM) do NOT include one of the following:

7 A) Kaoru Ishikawa B) W Edwards Deming C) Bill Cosby D) Joseph M Juran 3 The specific concerns of total quality management (TQM) include a number of aspects. Which is not normally associated with TQM? A) Inclusion of every person in the organization B) Covering all parts of the organization C) Meeting the needs and expectations of customers D) Primarily a worker rather than a management activity 4 The preferred method for achieving total quality in process output is: A) Rely on a team of highly trained and dedicated inspectors B) Perform inspection at the next process C) Rely on operator self-inspection and self-correction D) Build and install an error-proof process and maintain it 5 Total quality management (TQM) programmes are more likely to remain effective if a number of prescriptions are followed. Which of the following prescriptions should not be followed? A) Slogans and exhortations about TQM's effectiveness are avoided B) Quality improvement relates to operation's performance objectives C) TQM should become a substitute for normal managerial leadership D) TQM does not become a separate 'bolt-on' set of activities 6 Which of the following would not normally be considered as a costs of quality?

8 A) Research and development costs B) Prevention costs C) Marketing costs D) Inspection costs 7 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Marketing costs B) Internal failure costs C) Distribution costs D) Research and development costs 8 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Transaction costs B) Appraisal costs C) Overhead costs D) Transport costs 9 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Relocation costs B) Purchase order discounts C) Appraisal costs D) The Economic Order Quantity 10 Which of the following would most commentators not regard as a quality guru? A) Genichi Taguchi

9 B) Charles Handy C) W.E. Deming D) Joseph Juran 11 Which of the following would most commentators regard as one of the quality gurus? A) Joseph Juran B) Joe Pine C) Charles Handy D) Henri Gantt ANSWER OF MCQ 1-C 2-C 3-D 4-D 5-C 6-C 7-B 8-B 9-C 10-B 11-A 1. Today s successful companies at all levels have one thing in common. The common theme can best be described as one where the companies are: A) oriented around public service. B) strongly customer focused and heavily committed to marketing. C) moving toward globalization and socialization. D) more interested in governmental regulation and control than ever before. 2. According to Bernie Marcus, cofounder of Home Depot, the Holy Grail of business is: A) the bottom line. B) promotion, promotion, and more promotion. C) an almost blind, passionate commitment to taking care of customers.

10 D) meet every competitive threat with strength, commitment, and the courage to win. 3. Creating is at the very heart of modern marketing thinking and practice. A) profit maximization B) increased stock value C) award winning products D) customer value and satisfaction 4. The twofold goal of marketing is to attract new customers by promising superior value and: A) win advertising and industry awards for excellence. B) to keep and grow current customers by delivering satisfaction. C) enhance shareholder value. D) pay as few taxes as possible. 5. Wal-Mart has become the world s largest retailer by delivering on its promise, Always low prices always. This would be an example of the marketing philosophy that says: A) Take care of your customers, and market share and profits will follow. B) Buy cheap, sell cheap. C) Always take discounts and pass some of them on to consumers. D) Distribution is the secret to all conquests in marketing. 6. Today, marketing must be understood in a new sense that can be characterized as: A) telling and selling. B) management of youth demand. C) get there first with the most.

11 D) satisfying customer needs. 7. is a social and managerial process by which individuals and groups obtain what they need and want through creating and exchanging products and value with others. A) Management B) Marketing C) Econometrics D) Demand 8. The most basic concept underlying marketing is that of: A) products and services. B) human needs. C) barter. D) transactions. 9. are states of felt deprivation. A) Demands B) Wants C) Needs D) Core transactions 10. Basic needs, such as those for food, clothing, and safety, refer to: A) physical needs. B) social needs. C) individual needs.

12 D) physical wants. ANSWER OF MCQ 1-B 2-C 3-D 4-B 5-A 6-D 7-B 8-B 9-C 10-A 1 Variation control in the context of software engineering involves controlling variation in the A) process applied B) resources expended C) product quality attributes D) all of the above 2 There is no need to assess customer satisfaction when trying to determine the quality of a piece of software. 3 A key concept of quality control is that all work products A) are delivered on time and under budget B) have complete documentation C) have measurable specifications for process outputs D) are thoroughly tested before delivery to the customer 4 The goal of quality assurance is to provide management with the data needed to determine which software engineers are producing the most defects.

13 5 Quality costs may be divided into costs associated with A) prevention, appraisal, and failure B) people, process, and product C) customers, developers, and maintenance D) all of the above 6 Software quality might be defined as conformance to explicitly stated requirements and standards, nothing more and nothing less. 7 People who perform software quality assurance must look at the software from the customer's perspective. 8 Which of these activities is not one of the activities recommended to be performed by an independent SQA group? A) prepare SQA plan for the project B) review software engineering activities to verify process compliance C) report any evidence of noncompliance to senior management D) serve as the sole test team for any software produced 9 The purpose of software reviews is to uncover errors in work products so they can be removed before moving on to the next phase of development.

14 10 In general the earlier a software error is discovered and corrected the less costly to the overall project budget. ANSWER OF MCQ 1-D 2-B 3-C 4-B 5-A 6-B 7-A 8-D 9-A 10-A 1 Which type of control chart should be used when it is possible to have more than one mistake per item? A) R-chart B) p-chart C) c-chart D) x-bar chart 2 One type of control chart for attributes is a A) p-chart. B) CPK chart. C) x-bar chart. D) R-chart. 3 C-charts are based on the

15 A) normal distribution. B) binomial distribution. C) Erlang distribution. D) Poisson distribution. 4 If a sample of parts is measured and the mean of the sample measurements is outside the control limits A) the process is within the established control limits with only natural causes of variation. B) the process is in control, but not capable of producing within the established control limits. C) the process is out of control and the cause can be established. D) The process variance must also be in control. 5 Process capability A) exists when CPK is less than 1.0. B) cannot be measured. C) means that the natural variation of the process must be small enough to produce products that meet the standard. D) exists when the process is perfectly centered. 6 The object of a statistical process control (SPC) system is to A) eliminate natural variation. B) provide a signal when natural variations are present. C) provide a signal when assignable variations are present. D) assess the customer expectations.

16 7 The R-chart A) is used to measure changes in the central tendency. B) is always in control if the X-bar chart is in control. C) generally uses control limits set at plus or minus 2 standard deviations of the distribution, rather than plus or minus 3 which is commonly used on the X-bar chart. D) is used to indicate gains or losses in uniformity. 8 In acceptance sampling, the producer's risk is the risk of having a A) bad lot rejected. B) good lot rejected. C) bad lot accepted. D) good lot accepted. 9 A customer service hotline has received an average of 7 complaints a day for the last 25 days. What type of control chart should be used to monitor this hotline? A) p-chart B) X-bar chart C) R-chart D) c-chart 10 For the last 30 days, the number of mistakes on the daily report has averaged 4.5. What would the UCL be if a 3-sigma c-chart was constructed? A) B) 7.5 C) 2.12 D) 18

17 ANSWER OF MCQ 1-C 2-A 3-D 4-C 5-C 6-C 7-D 8-B 9-D 10-A 1 The concept of total quality control, i.e. that quality must be attended to at all stages of the industrial cycle and throughout the organization, is the creation of which of the following pioneers? A) W Edwards Deming B) Genichi Taguchi C) Armand Feigenbaum D) Joseph M Juran 2 The so-called 'Quality Gurus' of total quality management (TQM) do NOT include one of the following: A) W Edwards Deming B) Bill Cosby C) Joseph M Juran D) Kaoru Ishikawa 3 The specific concerns of total quality management (TQM) include a number of aspects. Which is not normally associated with TQM? A) Covering all parts of the organization B) Inclusion of every person in the organization C) Meeting the needs and expectations of customers

18 D) Primarily a worker rather than a management activity 4 The preferred method for achieving total quality in process output is: A) Build and install an error-proof process and maintain it B) Perform inspection at the next process C) Rely on operator self-inspection and self-correction D) Rely on a team of highly trained and dedicated inspectors 5 Total quality management (TQM) programmes are more likely to remain effective if a number of prescriptions are followed. Which of the following prescriptions should not be followed? A) Slogans and exhortations about TQM's effectiveness are avoided B) TQM does not become a separate 'bolt-on' set of activities C) Quality improvement relates to operation's performance objectives D) TQM should become a substitute for normal managerial leadership 6 Which of the following would not normally be considered as a costs of quality? A) Internal failure costs B) Inspection costs C) Prevention costs D) Research and development costs 7 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Stockholding costs B) Marketing costs C) Distribution costs

19 D) Internal failure costs 8 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Appraisal costs B) Overhead costs C) Transport costs D) Marketing costs 9 Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality? A) Appraisal costs B) The Economic Order Quantity C) Purchase order discounts D) Performance related pay 10 Which of the following would most commentators not regard as a quality guru? A) W.E. Deming B) Philip Crosby C) Charles Handy D) Joseph Juran ANSWER OF MCQ 1-C 2-B 3-D 4-A 5-D 6-D 7-D 8-A 9-A 10-C

The Philosophy of TQM An Overview

The Philosophy of TQM An Overview The Philosophy of TQM An Overview TQM = Customer-Driven Quality Management References for Lecture: Background Reference Material on Web: The Philosophy of TQM by Pat Customer Quality Measures Customers

More information

The Importance of Project Quality Management. What Is Project Quality? The International Organization for Standardization (ISO)

The Importance of Project Quality Management. What Is Project Quality? The International Organization for Standardization (ISO) Chapter 8 Project Quality Management November 17, 2008 2 The Importance of Project Quality Management Many people joke about the poor quality of IT products People seem to accept systems being down occasionally

More information

Chapter 3 02/18/1437. Foundations of Quality Management. Deming (1900-1993) Leaders in the Quality Revolution

Chapter 3 02/18/1437. Foundations of Quality Management. Deming (1900-1993) Leaders in the Quality Revolution Chapter 3 Foundations of Quality Management Evans & Lindsay (2014) MANAGING FOR QUALITY AND PERFORMANCE EXCELLENCE, 8e 1 Leaders in the Quality Revolution W. Edwards Deming Joseph M. Juran Philip B. Crosby

More information

Project Quality Management. Project Management for IT

Project Quality Management. Project Management for IT Project Quality Management 1 Learning Objectives Understand the importance of project quality management for information technology products and services Define project quality management and understand

More information

Total Quality Management TQM Dr.-Ing. George Power. The Evolution of Quality Management

Total Quality Management TQM Dr.-Ing. George Power. The Evolution of Quality Management Total Management TQM Dr.-Ing. George Power The Evolution of Management The Evolution of Management Assurance Total Control Companywide Control Mass Inspection Control (Acceptance Sampling) 2 Evolution

More information

Quality Management Systems (QMS) for Software

Quality Management Systems (QMS) for Software Quality Management Systems (QMS) for Software Preview: This lecture covers the following topics: Historical perspective of QMS Elements of QMS Procedures in a quality management system Statistical Process

More information

QUALITY GURUS (part 1) Manuel Rincón, M.Sc. September 24th, 2004

QUALITY GURUS (part 1) Manuel Rincón, M.Sc. September 24th, 2004 (part 1) Manuel Rincón, M.Sc. September 24th, 2004 Lecture Outline I. Introduction to Quality Experts II. Quality Philosophies Americans PHILIP CROSBY EDWARD DEMING ARMOND FEIGENBAUN JOSEPH JURAN Japanese

More information

TOPIC 8 QUALITY OBJECTIVE. Quality

TOPIC 8 QUALITY OBJECTIVE. Quality TOPIC 8 QUALITY Q Copyright Houghton Mifflin Company. All rights reserved. 8-1 OBJECTIVE What is Quality & Its Importance Total Quality Management (TQM) Dimensions of Quality Element of TQM TQM vs. Traditional

More information

Chapter 8: Project Quality Management

Chapter 8: Project Quality Management CIS 486 Managing Information Systems Projects Fall 2003 (Chapter 8), PhD jwoo5@calstatela.edu California State University, LA Computer and Information System Department Chapter 8: Project Quality Management

More information

QUALITY MANAGEMENT PHILOSOPHIES:

QUALITY MANAGEMENT PHILOSOPHIES: Chapter - 2 QUALITY MANAGEMENT PHILOSOPHIES: Introduction: Dr. Shyamal Gomes When we are trying to understand TQM movement fully, we must look the philosophical concepts of the masters who have shaped

More information

Topic 12 Total Quality Management. From Control to Management. Deming s Fourteen Points for TQM

Topic 12 Total Quality Management. From Control to Management. Deming s Fourteen Points for TQM Topic 12 Total Quality Management From Control to Management 1 Inspection Error detection of finished goods Rectification Reading guide: Chapter 20 (Slack et al, 2004) and MGT326 Slides/Handout 1 2 Quality

More information

The Original Quality Gurus

The Original Quality Gurus The Original Gurus What is a quality guru? A guru, by definition, is a good person, a wise person and a teacher. A quality guru should be all of these, plus have a concept and approach quality within business

More information

CPM -100: Principles of Project Management

CPM -100: Principles of Project Management CPM -00: Principles of Project Management Lesson C: Quality Management Presented by Jim Lightfoot lightfoj@erols.com Ph: 30-932-9004 Presented at the PMI-CPM 2002 Fall Conference Prepared by the Washington,

More information

Chapter 1 Modern Quality Management and Improvement. Statistical Quality Control (D. C. Montgomery)

Chapter 1 Modern Quality Management and Improvement. Statistical Quality Control (D. C. Montgomery) Chapter 1 Modern Quality Management and Improvement 許 湘 伶 Statistical Quality Control (D. C. Montgomery) Quality Control I 工 業 革 命 工 廠 量 產 市 場 競 爭 提 升 : 產 品 工 作 及 服 務 之 品 質 科 技 發 展 企 業 利 潤 品 質 Quality

More information

History of Management. A Brief History of Management. The Universal Process Approach. The universal process approach. The operational approach

History of Management. A Brief History of Management. The Universal Process Approach. The universal process approach. The operational approach History of Management A Brief History of Management The universal process approach The operational approach The behavioral approach The systems approach The contingency approach The attributes of excellence

More information

Introduction to Essentials of Lean Six Sigma (6s) Strategies

Introduction to Essentials of Lean Six Sigma (6s) Strategies Chapter 1 Introduction to Essentials of Lean Six Sigma (6s) Strategies Lean Six Sigma: Six Sigma Quality with Lean Speed 1.1 LEAN SIX SIGMA (6s) CONCEPT REVIEW 1.1.1 THE PHILOSOPHY In any organization

More information

Quality Specifications. Total Quality Management (TQM) What is COST of POOR QUALITY? IF JAPAN CAN, WHY CAN T WE? Chapter 8. Conformance quality:

Quality Specifications. Total Quality Management (TQM) What is COST of POOR QUALITY? IF JAPAN CAN, WHY CAN T WE? Chapter 8. Conformance quality: 2 What is COST of POOR QUALITY? The hidden cost of failing to meet customer expectations the first time The hidden opportunity for increased efficiency The hidden potential for higher profits The hidden

More information

Class Objectives. Total Quality Management. TQM Definitions. TQM Definitions. TQM Definitions. TQM Definitions. Basic concepts on TQM

Class Objectives. Total Quality Management. TQM Definitions. TQM Definitions. TQM Definitions. TQM Definitions. Basic concepts on TQM Class Objectives Total Quality Management FScN 4131 Food Quality Basic concepts on TQM Compare TQM philosophies Describe the TQM process Total: Everyone should be involved Quality: customers should be

More information

Lecture 1: Introduction to Software Quality Assurance

Lecture 1: Introduction to Software Quality Assurance Lecture 1: Introduction to Software Quality Assurance Software Quality Assurance (INSE 6260/4-UU) Winter 2009 Thanks to Rachida Dssouli for some slides Course Outline Software Quality Overview Software

More information

Total Quality Management

Total Quality Management Total Quality Management 1 Introduction Total Made up of the whole(or) Complete. Quality Degree of Excellence a product or service provides to the customer in present and future. Management Act, art, or

More information

Total Quality Management

Total Quality Management Total Quality Management Backgrounds &Concepts Anont Wonggasem Department of Industrial Engineering Faculty of Engineering Kasetsart University Agenda Quality Definition The Quality Evolution Managing

More information

Quality Management. Lecture 12 Software quality management

Quality Management. Lecture 12 Software quality management Quality Management Lecture 12 Software quality management doc.dr.sc. Marko Jurčević prof.dr.sc. Roman Malarić University of Zagreb Faculty of Electrical Engineering and Computing Department of Fundamentals

More information

THE SIX SIGMA GREEN BELT SOLUTIONS TEXT

THE SIX SIGMA GREEN BELT SOLUTIONS TEXT THE SIX SIGMA GREEN BELT SOLUTIONS TEXT 2012 by Bill Wortman - All rights reserved 2.1. An organized and disciplined approach to problem solving in most six sigma organizations is called: a. SIPOC b. DMAIC

More information

Introduction to Statistical Quality Control, 5 th edition. Douglas C. Montgomery Arizona State University

Introduction to Statistical Quality Control, 5 th edition. Douglas C. Montgomery Arizona State University Introduction to Statistical Quality Control, 5 th edition Douglas C. Montgomery Arizona State University 3 Learning Objectives 4 1-1 Definitions and Meaning of Quality 1-1.1 The Eight Dimensions of Quality

More information

Reducing the Cost of Poor Quality

Reducing the Cost of Poor Quality Reducing the Cost of Poor Quality Michael Cieslinski Panasonic Factory Solutions Company of America Buffalo Grove, IL 847-495-6100 ABSTRACT A simple definition of the cost of poor quality (COPQ) is all

More information

The Investigation On Sustainability Of Total Quality Management In Higher Education Through Deming s Pdca Cycle

The Investigation On Sustainability Of Total Quality Management In Higher Education Through Deming s Pdca Cycle The Investigation On Sustainability Of Total Quality Management In Higher Education Through Deming s Pdca Cycle Göktaş Pinar, Çetinceli Esra Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokulu,Isparta

More information

CSTE Mock Test - Part I - Questions Along with Answers

CSTE Mock Test - Part I - Questions Along with Answers Note: This material is for Evaluators reference only. Caters to answers of CSTE Mock Test - Part I paper. 1. A branch is (Ans: d) a. An unconditional transfer of control from any statement to any other

More information

MULTIMEDIA COLLEGE JALAN GURNEY KIRI 54100 KUALA LUMPUR

MULTIMEDIA COLLEGE JALAN GURNEY KIRI 54100 KUALA LUMPUR STUDENT IDENTIFICATION NO MULTIMEDIA COLLEGE JALAN GURNEY KIRI 54100 KUALA LUMPUR FIFTH SEMESTER FINAL EXAMINATION, 2014/2015 SESSION MGT2063 TOTAL QUALITY MANAGEMENT DMGA-E-F-3/12, DMGW-E-F-3/12, DMGQ-E-F-3/12

More information

Aspects of Quality Tools on Total Quality Management

Aspects of Quality Tools on Total Quality Management Aspects of Quality Tools on Total Quality Management Kairong Liang SAIC GM Wuling Automobile Co., Ltd. Add: 18 Hexi Road, Liuzhou city, Guangxi 545007, China E-mail: kairong.liang@sgmw.com.cn Abstract

More information

Total Quality Management and Cost of Quality

Total Quality Management and Cost of Quality Total Quality Management and Cost of Quality Evsevios Hadjicostas The International Quality movement Operator Quality Control Foreman (Supervisor) Quality Control Full-time Inspectors Statistical Quality

More information

INTERNATIONAL JOURNAL OF RESEARCH IN AERONAUTICAL AND MECHANICAL ENGINEERING. Quality Gurus: Philosophy and Teachings

INTERNATIONAL JOURNAL OF RESEARCH IN AERONAUTICAL AND MECHANICAL ENGINEERING. Quality Gurus: Philosophy and Teachings ISSN (ONLINE): 2321-3051 INTERNATIONAL JOURNAL OF RESEARCH IN AERONAUTICAL AND MECHANICAL ENGINEERING Abstract Quality Gurus: Philosophy and Teachings Mr.Rajan.M.Aole 1, Prof. Vinod S. Gorantiwar 2 Rajiv

More information

Principles of Managing Operations (PMO)

Principles of Managing Operations (PMO) Principles of Managing Operations (PMO) Session 1: Operations Management Foundations Define the science and practice of operations management (OM) Answer the question why OM should be studied Describe

More information

Quality Concepts. 1.1 Introduction. 1.2 Quality and Reliability Defined

Quality Concepts. 1.1 Introduction. 1.2 Quality and Reliability Defined 1 Quality Concepts 1.1 Introduction Quality is perceived differently by different people. Yet, everyone understands what is meant by quality. In a manufactured product, the customer as a user recognizes

More information

Training As a Root Cause

Training As a Root Cause Corrective Action Preventative Action Defining Alternatives to Training As a Root Cause Presentation Sponsors Corporate Quality Director at MME Group Inc ISO 9001:2008 & ISO 13485-:2003 Certified Customer

More information

Improving Service Level Performance - Phoenix Process Quality Management

Improving Service Level Performance - Phoenix Process Quality Management Improving Service Level Performance - Phoenix Process Quality Management If you re traveling on a Boeing or Airbus, drive a BMW, Mercedes, Citroen or Peugeot, banked with Deutsche Bank, used an NCR ATM,

More information

MEANING & SIGNIFICANCE OF STATISTICAL PROCESS CONTROL [SPC] Presented by, JAYA VARATHAN B SANKARAN S SARAVANAN J THANGAVEL S

MEANING & SIGNIFICANCE OF STATISTICAL PROCESS CONTROL [SPC] Presented by, JAYA VARATHAN B SANKARAN S SARAVANAN J THANGAVEL S MEANING & SIGNIFICANCE OF STATISTICAL PROCESS CONTROL [SPC] Presented by, JAYA VARATHAN B SANKARAN S SARAVANAN J THANGAVEL S PRESENTATION OUTLINE History Of SPC Meaning &Significance Of SPC SPC in TQM

More information

Project Quality Management

Project Quality Management Project Quality Management Study Notes PMI, PMP, CAPM, PMBOK, PM Network and the PMI Registered Education Provider logo are registered marks of the Project Management Institute, Inc. Points to Note Please

More information

Quality Management of Software and Systems: Continuous Improvement Approaches

Quality Management of Software and Systems: Continuous Improvement Approaches Quality Management of Software and Systems: Continuous Improvement Approaches Contents Quality Improvement Paradigm (QIP) Experience Factory (EF) Goal Question Metric (GQM) GQM + Strategies TQM Definition

More information

*Quality. Management. Module 5

*Quality. Management. Module 5 *Quality Management Module 5 * After WW2 Mid-1960 s USA: Huge domestic market, high capacity Price for competitive advantage Oversupply. Europe, Japan: Can t match US productivity & economies of scale

More information

QUIZ MODULE 1: BASIC CONCEPTS IN QUALITY AND TQM

QUIZ MODULE 1: BASIC CONCEPTS IN QUALITY AND TQM QUIZ MODULE 1: BASIC CONCEPTS IN QUALITY AND TQM These questions cover Sessions 1, 2, 5, 6, 7. The correct answer is shown in bold A fundamental attribute of TQM is Drawing control charts Having team meetings

More information

The Total Quality Approach to Quality Management: Achieving Organizational Excellence

The Total Quality Approach to Quality Management: Achieving Organizational Excellence The Total Quality Approach to Quality Management: Achieving Organizational Excellence Alessandro Anzalone, Ph.D. Hillsborough Community College, Brandon Campus 1. What is Quality? 2. The Total Quality

More information

TOTAL QUALITY MANAGEMENT

TOTAL QUALITY MANAGEMENT VALLIAMAMI ENGINEERING COLLEGE DEPARTMENT OF MANAGEMENT STUDIES BA7104 TOTAL QUALITY MANAGEMENT UNIT I PART-A 1. Define Total Quality Management. Define manufacturing based view of quality. 2. What are

More information

Bachelor's Degree in Business Administration and Master's Degree course description

Bachelor's Degree in Business Administration and Master's Degree course description Bachelor's Degree in Business Administration and Master's Degree course description Bachelor's Degree in Business Administration Department s Compulsory Requirements Course Description (402102) Principles

More information

Software Quality Assurance. Software Engineering: A Practitionerʼs Approach, 7/e by Roger S. Pressman

Software Quality Assurance. Software Engineering: A Practitionerʼs Approach, 7/e by Roger S. Pressman Chapter 16 Software Quality Assurance Slide Set to accompany Software Engineering: A Practitionerʼs Approach, 7/e by Roger S. Pressman Slides copyright 1996, 2001, 2005, 2009 by Roger S. Pressman For non-profit

More information

Certified TQM Professional VS-1087

Certified TQM Professional VS-1087 VS-1087 Certified TQM Professional Certification Code VS-1087 Vskills certification for TQM Professional assesses the candidate as per the company s need for planning, implementing and maintaining quality

More information

Quality Management. Systems OPRE 6364 1

Quality Management. Systems OPRE 6364 1 Quality Management Systems OPRE 6364 1 Topics to cover: Elements of TQM ISO 9000 family of standards (then and now) QS 9000 The Baldrige and Deming Awards Quality Management in Service Industries OPRE

More information

SOFTWARE TESTING METHOD FOR TQM DEFECT PREVENTION AND TOTAL QUALITY MANAGEMENT

SOFTWARE TESTING METHOD FOR TQM DEFECT PREVENTION AND TOTAL QUALITY MANAGEMENT UNIT V TQM Total Quality Management Introduction, Software reuse for TQM, Software testing method for TQM, Defect Prevention and Total Quality Management, Zero Defect Software Development, Clean room Engineering.

More information

Lean Six Sigma Training The DMAIC Story. Unit 6: Glossary Page 6-1

Lean Six Sigma Training The DMAIC Story. Unit 6: Glossary Page 6-1 Unit 6: Glossary Page 6-1 Glossary of Terms Unit 6: Glossary Page 6-2 Action Plan A technique that documents everything that must be done to ensure effective implementation of a countermeasure or improvement

More information

PROJECT QUALITY MANAGEMENT

PROJECT QUALITY MANAGEMENT 8 PROJECT QUALITY MANAGEMENT Project Quality Management includes the processes required to ensure that the project will satisfy the needs for which it was undertaken. It includes all activities of the

More information

4. Process Monitoring and Measurement

4. Process Monitoring and Measurement 4. Process Monitoring and Measurement 4.1 Management Processes Process management is the ensemble of activities of planning and monitoring the performance of a process. The term usually refers to the management

More information

Process Quality. BIZ2121-04 Production & Operations Management. Sung Joo Bae, Assistant Professor. Yonsei University School of Business

Process Quality. BIZ2121-04 Production & Operations Management. Sung Joo Bae, Assistant Professor. Yonsei University School of Business BIZ2121-04 Production & Operations Management Process Quality Sung Joo Bae, Assistant Professor Yonsei University School of Business Disclaimer: Many slides in this presentation file are from the copyrighted

More information

Software quality management

Software quality management Software quality management Jaak Tepandi Tallinn University of Technology Institute of Informatics Moodle: Software Quality (Tarkvara kvaliteet) Alternate download: tepandi.ee Part 3: Context and content

More information

QUALITY MANAGEMENT. An Introduction. John van Rijn INDEVELOPMENT

QUALITY MANAGEMENT. An Introduction. John van Rijn INDEVELOPMENT QUALITY MANAGEMENT An Introduction John van Rijn INDEVELOPMENT QUALITY MANAGEMENT An Introduction Any part of this publication may be fully reproduced or translated provided that the source and author

More information

Using the Cost of Poor Quality to Drive Process Improvement

Using the Cost of Poor Quality to Drive Process Improvement Using the Cost of Poor Quality to Drive Process Improvement March, 2006 Presented by: Dan Olivier, Certified Software Solutions, Inc. (dolivier@certifiedsoftware.com) Javad Seyedzadeh, Bayer Healthcare

More information

Continuous Improvement Philosophies

Continuous Improvement Philosophies Inputs Transformation Process Throughput Managing Operations: A Focus on Excellence Cox, Blackstone, and Schleier, 2003 Chapter 3 The Total Quality Management Philosophy: Managing Operations For Quality

More information

MG1352 TOTAL QUALITY MANAGENMENT UNIT I INTRODUCTION PART-A

MG1352 TOTAL QUALITY MANAGENMENT UNIT I INTRODUCTION PART-A MG1352 TOTAL QUALITY MANAGENMENT UNIT I INTRODUCTION 1. Define Quality. 2. What are the dimensions of quality? 3. Why quality planning is needed? 4. What are the essential steps of quality planning? 5.

More information

Quality Data Analysis and Statistical Process Control (SPC) for AMG Engineering and Inc.

Quality Data Analysis and Statistical Process Control (SPC) for AMG Engineering and Inc. Quality Data Analysis and Statistical Process Control (SPC) for AMG Engineering and Inc. Olugbenga O. Akinbiola Industrial, Information and Manufacturing Engineering Morgan State University Baltimore Abstract

More information

Quality Management, 6 th ed. Goetsch and Davis. 2010 Pearson Higher Education, Upper Saddle River, NJ 07458. All Rights Reserved.

Quality Management, 6 th ed. Goetsch and Davis. 2010 Pearson Higher Education, Upper Saddle River, NJ 07458. All Rights Reserved. 1 Quality Management for Organizational Excellence Lecture/Presentation Notes By: Dr. David L. Goetsch and Stanley Davis Based on the book Quality Management for Organizational Excellence (Sixth Edition)

More information

Six Sigma, ISO 9001 and Baldrige

Six Sigma, ISO 9001 and Baldrige Six Sigma, ISO 9001 and Baldrige Many organizations ask How Do these programs, processes and standards support each other? These initiatives are not mutually exclusive, in fact, understanding and applying

More information

2) A project should automatically be accepted when the project's base case net present value is positive.

2) A project should automatically be accepted when the project's base case net present value is positive. Questions Chapter 11 1) Given a tax rate of zero, the accounting break-even point for a project: [A] indicates when the net present value turns positive. [B] excludes depreciation in its computation. [C]

More information

Body of Knowledge for Six Sigma Green Belt

Body of Knowledge for Six Sigma Green Belt Body of Knowledge for Six Sigma Green Belt What to Prepare For: The following is the Six Sigma Green Belt Certification Body of Knowledge that the exam will cover. We strongly encourage you to study and

More information

Paradigms of Total Quality Management

Paradigms of Total Quality Management Paradigms of Total Quality Management LIDIA MANDRU, LUCIAN PATRASCU, CLAUDIA-GEORGETA CARSTEA, AURELIAN POPESCU, OVIDIU BIRSAN Department of Mathematics, Informatics and Socio-Human Sciences *, George

More information

Six Sigma Final Exam Answers

Six Sigma Final Exam Answers Six Sigma Final Exam Answers INTRODUCTION TO QUALITY 1. The measure of efficiency defined as the amount of output achieved per unit of input is referred to as productivity. 2. Studies have shown that quality

More information

Introduction to Project Management

Introduction to Project Management Introduction to Project Management Quality Management Quality Management Learning Objectives Develop a quality management plan. Perform quality assurance. Apply quality tools. 2 What is Quality? Institute

More information

MTAT.03.243 Software Engineering Management

MTAT.03.243 Software Engineering Management MTAT.03.243 Software Engineering Management Lecture 17: Other SPI Frameworks and QM Systems Dietmar Pfahl Spring 2014 email: dietmar.pfahl@ut.ee Structure of Lecture 17 Other SPI Frameworks People CMM

More information

A STUDY ON CONTINUOUS QUALITY IMPROVEMENT STRATEGIES AND METHODS

A STUDY ON CONTINUOUS QUALITY IMPROVEMENT STRATEGIES AND METHODS A STUDY ON CONTINUOUS QUALITY IMPROVEMENT STRATEGIES AND METHODS He Zhen Qi Ershi Liu Zixian Management School, Tianjin University Tianjin P. R. China Key Words: continuous quality improvement, quality

More information

Quality Management. Lecture 1 Understanding of Quality

Quality Management. Lecture 1 Understanding of Quality Quality Management Lecture 1 Understanding of Quality prof.dr.sc. Roman Malarić doc.dr.sc. Marko Jurčević University of Zagreb Faculty of Electrical Engineering and Computing Department Defining Quality

More information

Certified Quality Process Analyst

Certified Quality Process Analyst Certified Quality Process Analyst Quality excellence to enhance your career and boost your organization s bottom line asq.org/certification The Global Voice of Quality TM Certification from ASQ is considered

More information

A typical contract manager is responsible for a number of tasks, including:

A typical contract manager is responsible for a number of tasks, including: Managing Business Contract Defining Contract Management and Construction Contract A Contract Manager is an employee of an organization who is responsible for enforcing performance of the contract terms

More information

An Introduction to. Metrics. used during. Software Development

An Introduction to. Metrics. used during. Software Development An Introduction to Metrics used during Software Development Life Cycle www.softwaretestinggenius.com Page 1 of 10 Define the Metric Objectives You can t control what you can t measure. This is a quote

More information

Quality Management System

Quality Management System Chapter j 38 Self Assessment 739 Quality Management System 1. Is your system thought of as a set of documents or a set of interacting processes that deliver the organization s objectives? 2. Is your system

More information

DANIEL BLOOM ACHIEVING EXCELLENCE THROUGH SIX SIGMA

DANIEL BLOOM ACHIEVING EXCELLENCE THROUGH SIX SIGMA DANIEL BLOOM ACHIEVING HR EXCELLENCE THROUGH SIX SIGMA CRC Press Taylor & Francis Group Boca Raton London NewVork CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, an informa business A PRODUCTIV1TY

More information

SIX SIGMA APPLICATIONS IN LIBRARY SERVICE

SIX SIGMA APPLICATIONS IN LIBRARY SERVICE e-library Science Research Journal ISSN : 2319-8435 Research Papers Impact Factor : 0.109 SIX SIGMA APPLICATIONS IN LIBRARY SERVICE D.Chinnadurai Deputy Librarian, Kalasalinagm University Krishnankoil,

More information

Quality Manual for Interoperability Testing. Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk

Quality Manual for Interoperability Testing. Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk Quality Manual for Interoperability Testing Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk Quality and quality assurance Quality in manufacturing A measure, stating that a product is free from defects and significant

More information

STATISTICAL QUALITY CONTROL (SQC)

STATISTICAL QUALITY CONTROL (SQC) Statistical Quality Control 1 SQC consists of two major areas: STATISTICAL QUALITY CONTOL (SQC) - Acceptance Sampling - Process Control or Control Charts Both of these statistical techniques may be applied

More information

The Body of Quality Knowledge

The Body of Quality Knowledge Introduction According to Dr. Juran every profession needs a body of knowledge as one of the foundations that defines the profession and provides the basis for regulation of the profession. The Body of

More information

TQM Questions and Answers from Yogeesha H.C.AP/Mech, NCET 1. Define Quality 04 marks

TQM Questions and Answers from Yogeesha H.C.AP/Mech, NCET 1. Define Quality 04 marks 1. Define Quality 04 marks Quality is an attribute of a product or service that fulfills or exceeds the human expectations. These expectations are based on the intended use and selling / service price.

More information

Partnership Opportunities for the USPS and the PC Postage Industry

Partnership Opportunities for the USPS and the PC Postage Industry Partnership Opportunities for the USPS and the PC Postage Industry Introduction Stamps.com welcomes the President s Commission on the US Postal Service and applauds your efforts in determining the steps

More information

Managerial Statistics Module 10

Managerial Statistics Module 10 Title : STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) Period : 4 hours I. Objectives At the end of the lesson, students are expected to: 1. define statistical process control 2. describe the fundamentals of SPC and

More information

Lesson 5: Competition and Market Structure

Lesson 5: Competition and Market Structure Lesson 5: Competition and Market Structure Overview: The entrepreneur will operate in a market that may, or may not, have others selling the same or similar products. If the entrepreneur is the only seller

More information

Advanced Product Quality Planning and Control Plans based on APQP 2 nd Edition

Advanced Product Quality Planning and Control Plans based on APQP 2 nd Edition Advanced Product Quality Planning and Control Plans based on APQP 2 nd Edition Mark A. Morris ASQ Automotive Division Webinar February 8, 2012 mark@mandmconsulting.com www.mandmconsulting.com Five Fundamental

More information

Unit aim and purpose. Quality Management in an Organisation OCR unit number: 11. Level: 6 Credit value: 5 Guided learning hours: 30

Unit aim and purpose. Quality Management in an Organisation OCR unit number: 11. Level: 6 Credit value: 5 Guided learning hours: 30 Unit Title: Quality Management in an Organisation OCR unit number: 11 Sector unit number: 15.3 Business Management Level: 6 Credit value: 5 Guided learning hours: 30 Unit reference number: Y/602/1479 Unit

More information

Quality Manual for Interoperability Testing. Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk

Quality Manual for Interoperability Testing. Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk Quality Manual for Interoperability Testing Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk Quality and quality assurance Quality in manufacturing A measure, stating that a product is free from defects and significant

More information

Quality Systems Frameworks. SE 350 Software Process & Product Quality 1

Quality Systems Frameworks. SE 350 Software Process & Product Quality 1 Quality Systems Frameworks 1 What is a Quality System? An organization uses quality systems to control and improve the effectiveness of the processes used to deliver a quality product or service A Quality

More information

BARRIERS AND BENEFITS OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY: EVIDENCE FROM TURKISH CONTRACTORS

BARRIERS AND BENEFITS OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY: EVIDENCE FROM TURKISH CONTRACTORS 7 th Research/Expert Conference with International Participations QUALITY 2011, Neum, B&H, June 01 04, 2011 BARRIERS AND BENEFITS OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY: EVIDENCE FROM

More information

Assessing the Cost of Poor Quality

Assessing the Cost of Poor Quality Assessing the Cost of Poor Quality Convincing OEMs to invest in preventive actions may be as simple as showing them the numbers. The key is to understand the costs associated with a poor quality system.

More information

COMMERCE CLUB STUDY MATERIAL : BUSINESS STUDY XII UNIT- CONTROLLING : 6 MARKS (6, 3+3, 5+1 ) QUESTION BANK 1 MARK QUESTION

COMMERCE CLUB STUDY MATERIAL : BUSINESS STUDY XII UNIT- CONTROLLING : 6 MARKS (6, 3+3, 5+1 ) QUESTION BANK 1 MARK QUESTION COMMERCE CLUB STUDY MATERIAL : BUSINESS STUDY XII UNIT- CONTROLLING : 6 MARKS (6, 3+3, 5+1 ) QUESTION BANK 1 MARK QUESTION 1.Which function of management ensures that actual activities conform to planned

More information

I. INTRODUCTION A. There are two aspects to an effective operating system: 1. Design 2. Control.

I. INTRODUCTION A. There are two aspects to an effective operating system: 1. Design 2. Control. Operations Control Chapter 8 CHAPTER OUTLINE I. INTRODUCTION A. There are two aspects to an effective operating system: 1. Design 2. Control. B. Effective operations control is attained by applying the

More information

Kathy Schwalbe, Ph.D., PMP Augsburg College. ; \ COURSE TECHNOLOGY *» CENGAGE Learning-

Kathy Schwalbe, Ph.D., PMP Augsburg College. ; \ COURSE TECHNOLOGY *» CENGAGE Learning- MA TECHNOL.0 Sixth Edition Kathy Schwalbe, Ph.D., PMP Augsburg College ; \ COURSE TECHNOLOGY *» CENGAGE Learning- Australia Brazil Japan Korea Mexico Singapore Spain United Kingdom United States IF @wf\

More information

Chapter 10 Study Guide Standard costs and variance analysis

Chapter 10 Study Guide Standard costs and variance analysis Chapter 10 Study Guide Standard costs and variance analysis Chapter theme: This chapter extends our study of management control by explaining how standard costs are used by managers to control costs I.

More information

The Two Key Criteria for Successful Six Sigma Project Selection Advantage Series White Paper By Jeff Gotro, Ph.D., CMC

The Two Key Criteria for Successful Six Sigma Project Selection Advantage Series White Paper By Jeff Gotro, Ph.D., CMC The Two Key Criteria for Successful Six Sigma Project Selection Advantage Series White Paper By Jeff Gotro, Ph.D., CMC Introduction Encouraged by the results of Six Sigma deployment at Motorola, AlliedSignal

More information

Deming s 14 Points for the Transformation of Management

Deming s 14 Points for the Transformation of Management Deming s 14 Points for the Transformation of Management It is not necessary to change. Survival is not mandatory W. Edwards Deming 2008 E: info @ marval.co.uk Profile W.Edwards Deming was a world famous

More information

Corrective Action and Preventive Actions and its Importance in Quality Management System: A Review

Corrective Action and Preventive Actions and its Importance in Quality Management System: A Review Available online on www.ijpqa.com International Journal of Pharmaceutical Quality Assurance 2016; 7(1); 1-6 Review Article ISSN 0975 9506 Corrective Action and Preventive Actions and its Importance in

More information

CS 1632 SOFTWARE QUALITY ASSURANCE. 2 Marks. Sample Questions and Answers

CS 1632 SOFTWARE QUALITY ASSURANCE. 2 Marks. Sample Questions and Answers CS 1632 SOFTWARE QUALITY ASSURANCE 2 Marks Sample Questions and Answers 1. Define quality. Quality is the degree of goodness of a product or service or perceived by the customer. Quality concept is the

More information

CHAPTER 1 THE CERTIFIED QUALITY ENGINEER EXAM. 1.0 The Exam. 2.0 Suggestions for Study. 3.0 CQE Examination Content. Where shall I begin your majesty?

CHAPTER 1 THE CERTIFIED QUALITY ENGINEER EXAM. 1.0 The Exam. 2.0 Suggestions for Study. 3.0 CQE Examination Content. Where shall I begin your majesty? QReview 1 CHAPTER 1 THE CERTIFIED QUALITY ENGINEER EXAM 1.0 The Exam 2.0 Suggestions for Study 3.0 CQE Examination Content Where shall I begin your majesty? The White Rabbit Begin at the beginning, and

More information

pm4dev, 2008 management for development series Project Quality Management PROJECT MANAGEMENT FOR DEVELOPMENT ORGANIZATIONS

pm4dev, 2008 management for development series Project Quality Management PROJECT MANAGEMENT FOR DEVELOPMENT ORGANIZATIONS pm4dev, 2008 management for development series Project Quality Management PROJECT MANAGEMENT FOR DEVELOPMENT ORGANIZATIONS PROJECT MANAGEMENT FOR DEVELOPMENT ORGANIZATIONS A methodology to manage development

More information

FAILURE MODE AND EFFECT ANALYSIS (FMEA) THE BASICS OF FMEA

FAILURE MODE AND EFFECT ANALYSIS (FMEA) THE BASICS OF FMEA FAILURE MODE AND EFFECT ANALYSIS (FMEA) THE BASICS OF FMEA Presented By: Joseph E. Kenol NYCT, EMD QA, MOW, Dept. of Subways REFERENCE: THE BASICS OF FMEA Robin E. McDermott Raymond J. Mikulak Michael

More information

EVOLUTION OF QUALITY CONCEPTS Here we detail how the definition of quality did evolve over time.

EVOLUTION OF QUALITY CONCEPTS Here we detail how the definition of quality did evolve over time. TOTAL QUALITY MANAGEMENT Quality is a relative term. It is generally used with reference to the end use of the product. The quality is defined as the fitness for use or purpose at the most economical level.

More information

Total Quality Management

Total Quality Management 5 CHAPTER Total Quality Management Before studying this chapter you should know or, if necessary, review 1. Trends in total quality management (TQM), Chapter 1, page 2. Quality as a competitive priority,

More information

The modern quality control of preproduction sphere in a company

The modern quality control of preproduction sphere in a company of Achievements in Materials and Manufacturing Engineering VOLUME 30 ISSUE 1 September 2008 The modern quality control of preproduction sphere in a company M. Dudek-Burlikowska*, D. Szewieczek Division

More information