TROMBÓZA ARTÉRIA MEZENTERICA SUPERIOR SPÔSOBENÁ DISEKCIOU AORTY TYPU STANFORD B KAZUISTIKA

Size: px
Start display at page:

Download "TROMBÓZA ARTÉRIA MEZENTERICA SUPERIOR SPÔSOBENÁ DISEKCIOU AORTY TYPU STANFORD B KAZUISTIKA"

Transcription

1 TROMBÓZA ARTÉRIA MEZENTERICA SUPERIOR SPÔSOBENÁ DISEKCIOU AORTY TYPU STANFORD B KAZUISTIKA Kilík R., Radoňak J., Vrzgula A., Kubíková M. I. Chirurgická klinika LF UPJŠ a UN LP v Košiciach Disekcia aorty je stav, pri ktorom dochádza v dôsledku intramurálneho prenikania krvi k rozštiepeniu aortálnej steny. Jednou z najviac život ohrozujúcich komplikácií akútnej disekcie aorty typu Stanford B je mezenteriálna ischémia alebo infarzácia. V kazuistike uvádzame prípad pacienta, ktorý bol operovaný na našej klinike v spolupráci s angiochirurgami pre príznaky cievneho ilea spôsobeného trombózou artéria mesenterica superior, ku ktorej došlo v dôsledku disekcie aorty typu Stanford B. Tento nález bol riešený resekciou postihnutých úsekov čreva a fenestráciou arteria mesenterica superior s trombektómiou, po ktorej došlo k obnoveniu vitality ponechaných kľučiek jejuna. Správna diagnostika a najmä včas indikovaná operačná revízia v prípade podozrenia na mezenteriálnu ischemizáciu alebo infarzáciu môžu zlepšiť prognózu pacienta. V prípadoch bakteriálnej kontaminácie peritoneálnej dutiny sa vhodnou metódou javí byť fenestrácia aorty a jej viscerálnych vetiev, keďže umožňuje jednak zaistiť robustné prekrvenie a zároveň umožňuje chirurgovi skontrolovať prekrvenie čreva a v prípade potreby resekciu neviabilných segmentov.

2 ROZSAH LYMFADENEKTOMIE U KARCINOMU ŽALUDKU Krška Z., Hoskovec D., Šváb J. I. Chirurgická klinika hrudní, břišní a úrazové chirurgie, Praha Úvod: Karcinom žaludku je přes celosvětově klesající incidenci čtvrtou nejčastější malignitou na světě. 70 % nových onemocnění je diagnostikováno v dálnovýchodních zemích. Jedinou potenciálně kurativní modalitou je chirurgická resekce doplněná adekvátní lymfadenektomií. Názory na rozsah lymfadenektomie byly rozdílné mezi chirurgy v Asii, Evropě a USA. (1) Metóda: Analýza literárních zdrojů, vlastní soubory a zkušenosti Výsledky: Lymfatické uzliny žaludku se dělí dle JHRSCG do jednotlivých číselně označených uzlin a ty jsou rozděleny do 3 kompartmentů (I III). Zjednodušeně lze konstatovat, že kompartment I představují perigastrické uzliny, kompartment II uzliny podél větví truncus coeliacus a kompartment III uzlinami podél mesenterických cév. Rozsah lymfadenektomie se označuje písmenem D 0 3, případně 4. Je určen tím, které skupiny lymfatických uzlin se odstraňují. (2) D0 lymfadenektomie žádná nebo nedostatečná lymfadektomie; je akceptovatelná pouze v případě paliativních výkonů D1 lymfadenektomie - odstranění perigastrických uzlin (sk 1 7) D1+ lymfadenektomie D1 + uzliny podél a. hepatica com a odstupu a. lienalis (sk 8 a 9) D2 lymfadenektomie odstranění perigastrických uzlin a uzlin podél větví truncus coeliacus (D1 + sk 8 11) D3 lymfadenektomie rozšíření D2 o uzliny podél arteria vena mesenterica sup a lig. hepatoduodenale (D2 + sk 12 14) D4 lymfadenektomie rozšíření D3 o uzliny podél aorty a vasa colica media (D3 + sk 15-16). V literatuře se rozsah D3 a D4 lymfadenektomie liší, někteří autoři nepoužívají termín D4 a jako D3 je označeno cokoli nad rozsah D2 lymfadenektomie. Situaci dále komplikuje, že rozsah odstraněných uzlin se lehce liší u resekčních výkonů a u totální gastrektomie. (2) Poslední čtvrtina XX. století je charakterizována 2 přístupy k rozsahu lymfadenektomie: dálněvýchodní, reprezentovaný Japonskem, uvádí D2 lymfadenektomii jako standard a řada autorů publikuje výhody lymfadenektomií D3 a více. Japonští autoři vychází z rozsáhlých retrospektivních studií, které ukazují lepší přežívání po extenzivních výkonech na lymfatickém systému. (3, 4) Evropská a severoamerická škola zastává méně radikální stanovisko, za standard je považována D1 lymfadenektomie a pouze někteří autoři se posouvají směrem k japonské škole. V 90. letech byly v Evropě publikovány výsledky 2 prospektivních studií, které výrazně ovlivnily náhled na rozsah lymfadenektomie v Evropě a potažmo i v Severní Americe. Šlo o 2 prospektivní multicentrické randomizované studie srovnávající D1 a D2 lymfadektomii v evropských podmínkách. MRC trial Medical Research Council

3 (MRC) Gastric Cancer Surgical Trial (ST01) a tzv. Dutch trial. Celkem bylo randomizováno 711 a 400 pacientů. Výsledky byly překvapující. Ukázalo se, že letalita, procento komplikací i procento reoperací je signifikantně vyšší ve skupině s D2 lymfadenektomií. (5, 6) Naproti tomu dlouhodobé přežití bylo prakticky stejné v obou skupinách. (7, 8) Při hledání příčin rozdílů mezi Japonskem a Evropou byla zvažována řada zdůvodnění včetně odlišností mezi evropskou a asijskou populací a rozdílu mezi biologickým chováním nádoru v Evropě a Asii.(9, 10, 11, 12) Kritici obou studií naopak poukazovali na malé zkušenosti chirurgů s D2 lymfadenektomiemi. Proto následovala celá řada dalších studií, které srovnávaly D1, 2 a 3 lymfadenektomie. Žádná nepotvrdila vyšší letalitu a morbiditu po D2 (ev. D3) lymfadenektomii. Tyto studie byly převážně publikovány v prvních 10 letech 21. století. (13) Dlouhodobé sledování pacientů v Holandské skupině navíc ukázalo, že pacienti s D1 lymfadenektomií mají signifikantně vyšší úmrtnost na karcinom žaludku než pacienti, kteří podstoupili D2 operaci.(14) Závěr: Výsledky publikovaných studií vedly ESMO i JRSGC k revizi doporučení, kdy obě společnosti doporučují D2 lymfadenektomii u karcinomu žaludku. Distální pankreatektomie, případně splenektomie je doporučována pouze v případě přímého prorůstání žaludku.(15, 16)

4 LAPAROSCOPIC LIVER RESECTIONS Vavra P., Hasal M., Ihnat P., Nowakova J., Czerny D., Jelinek P., Penhaker M., Ostruszka P., Habib N. Department of Surgery, Faculty of Medicine, University Hospital Ostrava Background: Liver resection is a worldwide well-accepted treatment for benign or malignant liver lesions. In contrast, there are only few published reports regarding the usefulness, morbidity and mortality of the combination of mini-invasive approach and radiofrequency technique. Liver surgery, especially in cirrhotic patients, is one of the last areas of resistance to progress in laparoscopic surgery. Hand-assisted laparoscopic liver surgery, a newly developed technique based on an innovative concept, has proved usefulness and safety for a variety of less invasive hepatectomies. Radiofrequency assisted hepatic resection has been reported to be safe, associated with minimal morbidity and mortality and with decreased intraoperative blood loss and transfusion requirements. Method: Between 2007 and patients underwent hand assisted laparoscopic radiofrequency assisted hepatic resection at the University Hospital Ostrava, Czech Republic. The selection criterium for laparoscopic group was a small subcapsular tumor (size < 5cm) located in the left or peripheral right segments of the liver ( II VI segments, Couinaud). Results: Radiofrequency assisted hepatic parenchymal transection was performed using bipolar device (Laparoscopic Habib 4X) with minimal blood loss. None of the patients in the laparoscopic group underwent conversion to laparotomy for inadequate exposition. The blood loss, lenght of stay at ICU and postoperative complications were statistically better in laparoscopic group, whereas there was no statistical difference in mean hospital stay and operative time between laparoscopy and open surgery. There was also no statistically significant difference in mortality and survival rates between the two groups. Conclusion: Laparoscopic liver surgery in properly selected patients results in fewer blood loss, less postoperative complications and shorter ICU stay than open surgery. Laparoscopic liver resection seems to be safer and more effective manner of hepatic tumors resection.

5 CHIRURGICKÁ LIEČBA INFEKČNEJ ENDOKARDITÍDY. Luczy J., Sabol F., Kolesár A. Klinika srdcovej chirurgie UPJŠ LF a VÚSCH a.s., Košice Úvod: Infekčná endokarditída (IE) je zápalové ochorenie vnútornej výstelky srdca, ktoré je vyvolané rôznymi druhmi mikroorganizmov. Patologický proces je najčastejšie lokalizovaný na srdcových chlopniach. Infekciou môže byť postihnutý aj nástenný endokard prípadne cudzie telesá ktoré sú dlhodobo alebo trvalo do endokardu vnorené (napr. protézy, stimulačné elektródy a.i. Priemerná incidencia výskytu IE sa pohybuje v rozmedzí 1,7-6,2 prípadov na obyvateľov/rok. Endokarditída môže postihovať natívne chlopne, vtedy sa označuje NVE (native valve endocarditis). V prípade postihnutia chlopňových protéz hovoríme o tzv. protézovej endokarditíde PVE (prosthetic valve endocarditis). PVE predstavuje 10-15% zo všetkých prípadov IE, pričom najväčšie riziko vzniku PVE je počas prvých 2 mesiacov po kardiochirurgickej operácii, s postupnou epitelizáciou protézy sa riziko uchytenia infekcie znižuje. Najčastejšími pôvodcami IE sú streptokoky, koaguláza negatívne stafylokoky, baktérie skupiny HACEK, difteroidy a plesne. Vrámci diagnostiky zohráva rozhodujúcu úlohu echokardiografia a dôkaz etiologického agens z opakovane odobratých hemokultúr. Základ konzervatívnej liečby spočíva v cielenej a agresívnej antibiotickej liečbe, chirurgická liečba spočíva v radikálnom odstránení infikovaných tkanív a korekcii chlopňovej vady rekonštrukciou alebo náhradou. Aj napriek pokrokom v antimikrobiálnej a chirurgickej liečbe infekčnej endokarditídy sa mortalita stále pohybuje okolo 20%. Obsah: Vo svojej prednáške prinášame krátky informačný prehľad týkajúci sa diagnostiky a liečby infekčnej endokarditídy so zreteľom na najnovšie doporučenia americkej ako aj európskej kardiologickej spoločnosti. Zdôrazníme zmeny v doporučeniach týkajúce sa radikálnejšieho prístupu k liečbe, včasnej indikácie chirurgickej liečby ako aj zmeny týkajúce sa profylaxie. Na záver prezentujeme dve kazuistiky pacientov s infekčnou endokarditídou liečených na Klinike srdcovej chirurgie UPJŠ LF a VUSCH a.s.,košice. U prvého pacienta sa jednalo o infekčnú endokarditídu trikuspidálnej chlopne a stenózu pulmonálnej chlopne. Pacient mal v anamnéze intravenózny príjem narkotík. Vykonali sme náhradu trikuspidálnej a pulmonálnej chlopne ako aj plastiku výtokového traktu pravej komory. V druhej kazuistike predstavíme prípad pacienta s protézovou endokarditídou po Bentallovej operácii. Bola vykonaná náhrada ascendentnej aorty kryoprezervovaným homograftom. Obaja pacienti boli prepustení do ambulantnej liečby v dobrom stave. Záver: Napriek širokej palete dostupných antibiotík predstavuje infekčná endokarditída závažný medicínsky problém, úmrtnosť na IE sa pohybuje do 20%, pričom obzvlášť protézová forma IE predstavuje mimoriadne náročný terapeutický problém. Včasná diagnostika a agresívna liečba v súlade s doporučeniami je jedinou cestou k zlepšeniu terapeutických výsledkov v liečbe IE. Kľúčové slová: infekčná endokarditída protézová endokarditída homograft

6 BIOPSIA SENTINELOVEJ UZLINY- CHIRURGICKÁ LIEČBA KARCINÓMU PRSNÍKA Lakyová L., Blažejová J., Radoňak J. I. Chirurgická klinika UPJŠ a UN LP, Košice adoňak J. Úvod. Disekcia axilárnych lymfatických uzlín pri karcinóme prsníka je spojená s vysokou morbiditou, ako je lymfedém hornej končatiny, bolesť, senzorické poruchy a poškodenie hybnosti ramena. Biopsia sentinelovej uzliny odstraňuje prvú spádovú uzlinu drenáže tumoru má naopak nízke percento komplikácií. Je nevyhnutným výkonom pri stagingu rakoviny prsníka. Vo včasnom štádiu, kedy nie sú uzliny postihnuté sa javí disekcia lymfatických uzlín ako mutilujúci výkon. Práca sa zameriava na prezentáciu prvých skúseností pracoviska I. chirurgickej kliniky LF UPJŠ s metódou biopsie sentinelovej uzliny vo včasnom štádiu karcinómu prsníka. Metodika a výsledky. V priebehu roku podstúpilo na I. chirurgickej klinike LF UNLP v Košiciach biopsiu sentinelovej uzliny 28 pacientiek s dokázaným včasným karcinómom prsníka core cut biopsiou pomocou rádioaktívne značeného Tc v spolupráci s Klinikou rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny. Značený rádiokoloid sa aplikoval subdermálne a perialeolárne deň pred chirurgickým výkonom. Sentinelova uzlina bola nájdená v 100 % prípadov. V prípade pozitivity Sentinelovej uzliny sa vykonala disekcia axilárnych lymfatických uzlín I. a 2 etáže. V súbore okrem troch serómov sa v mieste operačnej rany nevyskytli žiadne komplikácie. Záver: Biopsia sentinelovej uzliny predstavuje bezpečnú metódu stagingu ochorenia karcinómomu prsníka takmr s nulovou morbiditou.

7 LAPAROSKOPICKÁ HERNIOPLASTIKA 3D SIEŤKOU BEZ FIXÁCIE Murcko M., Ferenčik A., Štepienová A., Černy R., Hajdu P., Chirurgické oddelenie NsP Trebišov, a.s. Autori na svojom pracovisku operujú laparoskopicky hernie od roku Od roku 2010 využívajú pri laparoskopických operáciach slabinových prietrži 2 typy 3D sieťok. Používajú jednak 3D sieťky tvarované pre pravú a ľavú stranu a 3D sieťky pre obojstranné použitie. Pacienti po operáciach s použitím 3D sieťok bez fixácie sa dobre zhojili.

8 PRIMÁRNY RETROPERITENEÁLNY TUMOR PARAGANGLIOM Ferenčik A., Tutka Š., Toutyn A., Chirurgické oddelenie NsP Trebišov, a.s. Autori na svojom pracovisku Chirurgickom oddelení NsP Trebišov, a.s. operovali vzácne sa vyskytujúci primárny nádor retroperitonea - extraadrenálny paragangliom. Autori operovali 54 ročnú pacientku, ktorá bola prijatá na chirurgické oddelenie pre 3 týždne trvajúce bolesti brucha. Po laboratórnych vyšetreniach, USG a CT vyšetrení diagnostikovaný tumor retroperitonea. Pri operácii autori odstránili ohraničený tumor retroperitonea priemeru 5,4 cm. Histologický bol potvrdený paragangliom. Pacientka po operácii sa zhojila bez komplikácii.

9 OPTICLOSE MODERNÝ SPÔSOB UZAVRETIA OPERAČNEJ RANY PRVÉ SKÚSENOSTI Miroslav Mýtnik Chirurgická klinika FNsP, Prešov Súhrn: Sutura operačnej rany je vždy spojená s rizikom infekcie, krvácania, dehiscencie a ďalšími komplikáciami. Autori prezentujú a analyzujú prvé skúsenosti s využitím moderného spôsobu uzavretia operačnej rany bez klasického šitia, prostredníctvom fólie OptiClose. U 18 pacientov nezaznamenali žiadne komplikácie a dosiahli vynikajúci kozmetický efekt. Kľúčové slová: operačná rana, sutura, komplikácie Summary: Suture of surgical wound is associated with a risk of infection, bleeding, dehiscences and other complications. The authors present and analyze their experiences with the use of modern methods of woundsclosure through film OptiClose. 18 patients did nt any complications and achieve excellent cosmetic effect. Key words: surgical wound, suture, complication Úvod: Problém sutury operačnej rany je starý ako samotná história chirurgie. Napriek množstvu popísaných možností od mravcov v starovekej indickej literatúre, cez rôzne šijacie materiály, klipy a kožné staplery je spojená s obávaným rizikom infekcie, krvácania, dehiscencie a s inými komplikáciami. V neposlednej miere je dnes nanajvýš aktuálny problém kozmetického efektu s minimalizovaním rizika širokých jaziev, keloidov a pod. Metodika: Autori k uzavretiu operačných rán veľkosti do 7 cm použili po klasickej suture peritonea a fascie, k uzáveru kože tzv. náplasťovú sutúru fóliou OptiClose. Výsledky porovnali so skupinou pacientov, ktorí mali vykonanú suturu rany klasickým spôsobom jednotlivými stehmi či intradermálnym šitím monofilným materiálom, alebo použitím kožného stapleru. Výsledky: V skupine 18 pacientov s uzáverom operačnej rany systémom OptiClose nebola zaznamenaná žiadna infekcia, krvácanie, seróm, hematóm, dehiscencia, či iná komplikácia. Podobné výsledky a prijateľný kozmetický efekt autori popisujú aj v skupine pacientov s kožným staplerom. Najviac komplikácií zaznamenali pri klasickom šití rán. Záver: OptiClose možno jednoznačne považovať za veľmi perspektívny spôsob ošetrenia rán. Jeho veľkou výhodou je optická kontrola počas celého hojenia operačnej rany, priedušnosť krytia, lepší hygienický štandard pacienta a hlavne technická nenáročnosť predisponujúca k jeho využitiu predovšetkým u detí.

10 JE DOSTATOČNE RADIKÁLNA MINIMÁLNE INVAZÍVNA EZOFAGEKTÓMIA METÓDOU RENDEZ VOUZ PRI KARCINÓME PAŽERÁKA? Janík M., Lučenič M., Krajč T., Zsemlye Z., Benej R., Haruštiak S. Klinika hrudníkovej chirurgie, UNB Ružinov Výsledky liečby karcinómu pažeráka sú dlhodobo známe a aj napriek mnohým zmenám v chirurgických postupoch či schémach onkologickej liečby sa tieto výsledky výrazne nemenia čo sa týka prežívania. Významným faktorom zlepšenia prežívania je štádium ochorenia, v ktorom začal byť pacient liečený a najdôležitejším faktorom, determinujúcim dĺžku prežívania je postihnutie a počet postihnutých lymfatických uzlín. Vzhľadom na vysoké percento pooperačných komplikácií, viazaných na zložitosť operácie, akou ezofagektómia je, významným faktorom je čoraz častejšie využitie rozličných minimálne invazívnych postupov v tejto oblasti. Metóda rendez vouz je novou metódou minimálne invazívnej resekcie pažeráka. Ambíciou tejto operácie je nielen znížiť percento možných pooperačných komplikácií, ale zároveň zabezpečiť radikálnu lymfadenektómiu. Metóda rendez vouz je založená na kombinácii laparoskopického prístupu a krčného prístupu, ktorý sa používa napríklad pri transcervikálnej extenzívnej mediastinálnej lymfadenektómii. Laparoskopicky sa jednak pripravý žalúdok ako náhrada za pažerák a jednak sa vykoná lymfadenektómia príslušných staních lymfatických uzlín a transhiatalne sa separuje torakálna časť pažeráka. Transcervikálny prístup je odvodený od transcervikálnej lymfadenektómie podľa Zielinskeho. K takémuto postupu je nutné špeciálne vybavenie. Spočíva v špeciálne navrhnutom retrakčnom ráme, na ktorý sa po predchádzajúcej operačnej príprave zavesí pacient na trojzubý háčik zachytený o manubrium sterna, čím sa vzdiali manubrium od chrbtice a vytvorí sa väčší priestor pre disekciu v mediastíne. Postatou je disekcia krčného oddielu tukovolymfatického tkaniva, vizualizácia rekurentných nervov, čím sa dá pohodlne vyhnúť ich poraneniu. Postupnou najmä tupou preparáciou tampónom sa oddelia jednotlivé etáže uzlín mediastína od veľkých ciev a zároveň sa separuje krčný a horný intratorakálny pažerák. V tejto fáze sa postupuje najmä z ľavej strany, čím sa tento postup odlišuje od tradičného postupu pri TEMLA. Keďže je vizualizovaný priebeh ľavého vratného nervu, nedochádza k jeho poškodeniu. Distálnejším smerom separácia prebieha postupne dorzálnejšie za tracheu, tu treba dávať pozor na poškodenie pars membranacea trachey. Autori v príspevku uvádzajú vlastné skúsenosti s týmto postupom.

11 ROBOTICKY ASISTOVANÁ TOTÁLNÍ MESOREKTÁLNÍ EXCIZE (TME) Langer D., Ryska M., Pudil J. Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha Úvod: Kolorektální karcinom (KRK) je ve vyspělých zemích jedním z nejčastějších onkologických onemocnění. Česká republika zaujímá v incidenci i mortalitě této malignity čelní místa ve světových žebříčcích. Ročně je v ČR diagnostikováno více než nových případů (2008). Radikální operační léčba KRK je metoda kurativní. Počátkem třetího milénia byla na některých pracovištích, především ve Spojených státech amerických, miniinvazivní chirurgická léčba rozšířena o roboticky asistované operace, při kterých je využíván robotický systém da Vinci (Intuitive Surgical, USA). V posledních letech je publikována robotická asistence i při léčbě karcinomu konečníku, resp. totální mesorektální excizi (TME). Roboticky asistované rektální výkony je možno rozdělit na plně robotické a kombinované s laparoskopickou metodou (hybridní). V případě pokročilé rektální malignity předchází operaci terapie onkologická (radioterapie či chemoradioterapie). Metoda: Resekce či amputace konečníku je indikována u nemocných, u kterých bude operační léčba radikální. Nemocní, kteří podstoupili primární onkologickou léčbu, byli operováni s časovým odstupem 4 6 týdnů od ukončení radioterapie či chemoradioterapie. Všichni pacienti absolvovali předoperační přípravu trávicí trubice osmoticky aktivním laxativem. Provedení výkonu s robotickou asistencí se významně neliší od operace uskutečněné pouze pomocí laparoskopických nástrojů. Pacient byl uložen v modifikované litotomické poloze 30 Trendelenburgova pozice s 15 snížením pravé části těla. Počet i umístění operačních (robotických a laparoskopických) nástrojů se na jednotlivých pracovištích liší. 30 optiku jsme zaváděli supraumbilikálně umístěným portem (13 mm), dva porty (8 mm) pro robotické nástroje jsme lokalizovali v obou podbřišcích a dva porty (12 mm a 5mm) pro laparoskopické nástroje byly umístěny v obou krajinách mesogastria. Z robotického instrumentária jsme používali harmonický skalpel a Cadierovy kleště. Vysoký podvaz dolní mesenterické tepny byl realizován asistentem. Z pomocného pravostranného portu nakládal klipy, mezi kterými tepnu přerušil. Pomocí harmonického skalpelu byla mesorektální tkáň precizně oddělována od presakrální fascie v avaskulární vrstvě (v souladu TME) s tím, že byly chráněny pánevní nervové struktury. Perirektální tkáň byla cirkulárně pečlivě oddělována od semenných váčků a prostaty resp. pochvy (ve smyslu TME). Levý močovod byl vždy vizuálně kontrolován. Konečník či esovitá klička tračníku byly přerušovány endostaplerem. Při kontinentních výkonech jsme v levém podbřišku nebo suprapubické krajině prováděli laparotomii, kudy byl vyjmut resekát. Kontinuitu trávicí trubice jsme obnovovali cirkulárním staplerem. Metalická anastomóza byla pneumaticky testována. Protektivní ileostomii jsme konstruovali fakultativně. Při amputaci byl resekát odstraněn perineální incizí.

12 Výsledky: Výsledky hodnocených parametrů - konverze na laparotomický výkon, pooperační obnovení střevní peristaltiky, doba nutná k realimentaci, délka hospitalizace, skóre bolesti (VAS), perioperační komplikace (intraoperační transfúze, infekce rány, nitrobřišní infekce absces, pooperační krvácení, insuficience anastomózy leak), nechirurgické komplikace (kardiovaskulární, plicní), výsledky patologa (vzdálenost okrajů od novotvaru, kvalita TME celistvost preparátu, počet mízních uzlin, cirkulární okraj), letalita jsou v publikovaných studiích obdobné resp. bez signifikantních rozdílů u obou skupin nemocných (operovaných roboticky nebo laparoskopicky). Operační čas robotických výkonů je mírně (nesignifikantně) delší ve většině zveřejněných pracech. Závěr: Roboticky asistované operace pro malignitu konečníku jsou technicky proveditelné, bezpečné a onkologicky dostatečně radikální. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena robotického příslušenství. Výsledky v písemnictví dostupných studií jsou krátkodobé a porovnávané skupiny obsahují menší množství operantů. Seriozní stanovení potenciálního benefitu roboticky asistovaných výkonů bude možné pouze na základě dlouhodobých výsledků v budoucnu provedených klinických studií s vysokým stupněm EBM.

13 MANAŽMENT STAROSTLIVOSTI O PACIENTA PRI LAPAROSKOPICKEJ HERNIOPLASTIKE METÓDOU SILPEC Macušková M., Tančáková, A. Chirurgické oddelenie NsP Trebišov, a.s. Rozvoj chirurgického ošetrovateľstva, ktoré vychádza z odborov chirurgie, ošetrovateľstva a iných vedných odborov je úzko späté s pokrokmi v medicíne. Chirurgické odbory sa v súčasnosti snažia o miniinvazívne operačné zákroky s cieľom dosiahnuť čo najefektívnejší výsledok u pacienta. Tento jav sa odráža v zavádzaní nových metód diagnostiky a liečby, v nových operačných postupoch a ošetrovateľskej starostlivosti. Nové trendy na poli laparoskopickej chirurgie sú zavádzané aj na Chirurgickom oddelení v NsP Trebišov, a.s. pod vedením p. primára MUDr. Ferenčíka vďaka jeho nesmiernej snahe, záujmu a entuziazmu pre chirurgiu a inováciu. História operačných technológii siaha od klasických operácii k laparoskopickým operáciám, ktoré sa na oddelení realizujú od roku V súčasnosti pristupujeme k novým operačným technikám ako je NOTES, SILS, SILPEC. Cieľom tejto prednášky je priblížiť operačnú metódu SILPEC, ktorou operujeme na našom pracovisku inguinálne a umibilikálne hernie u deti a dospelých. Ošetrovateľská starostlivosť je zameraná na perioperačnú starostlivosť o pacientov operovaných metódou SILPEC. Poukazujeme na výhody tohto miniinvazívneho prístupu, ktorý patrí medzi bezpečné, efektívne a spoľahlivé operačné metódy a má kratšiu rekonvalescenciu.

14 OŠETROVATEĽSKÁ STAROSTLIVOSŤ O PACIENTA PO OPERÁCII TEP BEDROVÉHO KĹBU Ondočková, M., Dzurusová, Ľ. Chirurgické oddelenie, Železničné zdravotníctvo Košice, s.r.o. Cieľ: V práci sme sa zamerali na vlastný problém totálnej endoprotézy, na možnosti operácie, predoperačnú prípravu, ošetrovateľskú starostlivosť počas hospitalizácie a správnu edukáciu pacientov pri prepustení do domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Cieľom je poukázať na význam dôslednej edukácie pacienta spolu s kvalitnou pooperačnou starostlivosťou, ako hlavnými predpokladmi pre komplexnú, kvalitnú a efektívnu starostlivosť. Výsledky: V záujmu prevencie pooperačných komplikácii je nutná kvalitná predoperačná príprava, operačný zákrok by mal byť vykonávaný v aseptických podmienkach špecializovaných operačných sálach. Počas hospitalizácie komplexnú, kvalitnú a efektívnu starostlivosť zabezpečuje multidisciplinárny tím odborníkov a kvalifikovaný ošetrovateľský tím. Optimálny výsledok po operáciách bedrového kĺbu jednoznačne zaručuje komplexný bio psycho - sociálny prístup k pacientovi. Záver: Kvalitnou prípravou pacienta na operáciu bedrového kĺbu sa znižuje riziko vzniku pooperačných komplikácii. Dodržiavaním zásad naučenej rehabilitácie a správnej životosprávy sa zaistí plnohodnotný život pacienta s kvalitnou endoprotézou.

15 ANTIBIOFILMOVÝ EFEKT MEDU V PROCESE HOJENIA RÁN Mayer A., Brychta I., Majtán J., Olejník J. Chirurgická klinika SZU a UN Bratislava Cieľ: Med sa využíva pri liečení širokého spektra defektov, predovšetkým chronických rán už veľa rokov. Cieľom štúdie bolo charakterizovať (i) účinnosť sterilného krytia impregnovaným manukovým medom pri liečení sekundárne infikovaných rán, (ii) antibiofilmovú aktivitu prírodných medov viacerých druhov vrátane manukového medu voči klinickým patogénom in vitro. Metódy: Bakteriálne zaťaženie rán bolo stanovené použitím steru s vatovým tampónom a vyjadrené ako CFU/swab. Biofilm vybraných ranových izolátov (Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis and Enterobacter cloacae) bol stanovený v 96-jamkovej mikroplatničky a kvantifikovaný spektrofotometricky. Sub-inhibičné koncentrácie (10%) a inhibičná koncentrácia (50%) rôznych druhov medu (n=5) boli použité na charakterizáciu inhibície tvorby biofilmu a schopnosti rozrušiť už vytvorený biofilm. Výsledky: Manukový med signifikantne redukoval bakteriálnu kolonizáciu rán pri všetkých pozorovaných prípadoch počas 3 týždňoch. Dokázali sme, že všetky druhy medov výrazne inhibovali tvorbu biofilmu klinickými ranovými izolátmi. Okrem, toho methylglyoxal sa ukázal ako zložka, ktorá je zodpovedná za antibakerialny účinok medu. Najčastejšou izolovanou baktériou z rán bol Staphylococcus aureus. Závery: Zo získaných výsledkov vyplýva, že manukový med predstavuje výnimočný prírodný produkt vykazujúci silné antibakteriálne a anti-biofilmové vlastnosti. Tým sa manukový med stáva ideálnym lacným produktom, ktorý spĺňa všetky kritéria byť terapeuticky využitý v liečbe biofilmom asociovaných infekcií.

16 SÚČASNÉ MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY A LIEČBY HEREDITÁRNEHO DIFÚZNEHO KARCINÓMU ŽALÚDKA Palaj J., Durdík Š., Sabol M., Marek V., Dyttert D. Klinika onkologickej chirurgie, Onkologický ústav sv. Alžbety, Bratislava Abstrakt: Hoci incidencia karcinómu žalúdka v posledných desaťročiach klesá, incidencia difúzneho karcinómu zostáva nemenná, podľa niektorých autorov dokonca stúpa. Približne 10-15% karcinómov žalúdka má familiárny pôvod. V súčasnosti je známych viacero syndrómov a génov, pri ktorých jedným z možných orgánov postihnutých rakovinou môže byť žalúdok. Jedným z týchto syndrómov je hereditárny difúzny karcinóm /HDKŽ/, ktorý predstavuje 1-3% všetkých karcinómov žalúdka. Z morfologického hľadiska sa prezentuje ako signet ring cells karcinóm, v neskorších štádiách ako linitis plastika. Až u 30-40% prípadov bývajú prítomné zárodočné mutácie v E-katherín géne /CDH1/. Penetrácia génu varíruje od 70-80%, ale predpokladá sa, že i viac takmer 90%. Priemerný vek v čase stanovenia karcinómu u pacienta je 37 rokov. CDH1 mutácie môžu zvyšovať riziko na vznik lobulárneho karcinómu prsníka, signet ring cells karcinómu kolorekta, ale aj prostaty. O HDKŽ sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná: 1. Ak sú dokumentované dva, alebo viac prípadov difúzneho karcinómu žalúdka u prvo- alebo druhostupňových príbuzných a minimálne u jedného bolo ochorenie diagnostikované pred 50. rokom života. 2.. Ak sú dokumentované tri, alebo viac prípadov difúzneho karcinómu žalúdka u prvo- alebo druhostupňových príbuzných nezávisle od veku. Vyšetrené na CDH1 by mali byť i všetky osoby s manifestným ochorením pred 50. rokom života s difúznym karcinómom žalúdka, alebo lobulárnym karcinóm prsníka i bez pozitívnej rodinnej anamnézy. Diagnostika včasného štádia je mimoriadne obtiažna až nemožná. Signet ring cells karcinómy rastú v malých zhlukoch často multifokálne, prekryté zdravou sliznicou. Ani najmodernejšie vyšetrovacie metódy ako chromoendoskopia, endosonografia a PET CT nie sú dostatočne senzitívne, aj z toho dôvodu mortalita na HDKŽ zostáva extrémne vysoká, 5 rokov prežíva len okolo 10% pacientov, väčšina umiera pred 40. rokom života. Preto je u asymtomatických nosičov CDH1 mutácií z rodín s dokázaným HDKŽ, odporúčaná profylaktická gastrektómia. Nakoľko výskyt karcinómových buniek je multifokálny, s častým postihnutím kardie nesmie byť ponechaná, ani malá časť žalúdka. Žalúdok musí byť spracovaný na histologické vyšetrenie kompletne z početných rezov nakoľko boli popísané prípady po profylaktikých gastrektómiách, kedy fokusy karcinómu boli zistené až opakovaným podrobným spracovaním. U profylaktických gastrektómia nie je nutné vykonávať D2 lymfadenektómiu, z doteraz operovaných pacientov nebolo dokázané vyššie štádium ako T1,N0M0. Nie je zatiaľ stanovená veková hranica od kedy by mala byť vykonávaná profylaktická gastrektómia u nosičov s CDH1 mutácii. Podľa posledného konsenzu by to malo byť od 20 roku života.

17 V prípade, že nosič mutácie nesúhlasí s profylaktickou gastrektómiou, mal by sa 2x ročne podrobiť chromogastroskopii s biopsiami z antra, prechodnej zóny, tela žalúdka, fundu a kardie. U žien by, by mala byť ročne vykonaná mamografia a veku 35 rokov NMR prsníkov popri pravidelnom mesačnom samovyšetrení a pol ročným intervalom vyšetrenia u odborníka. V OUSA bola metodika diagnostiku mutácie CDH1 zavedená v máji tohto roku. V súčasnosti je mutácia CDH1 testovaná u 3 osôb po operácii difúzneho karcinómu žalúdka z troch rodín.

18 KONTRAVERZIE LIEČBY CROHNOVEJ CHOROBY Z POHĽADU CHIRURGA Sekáč J., Škultéty J., Hlavatý T., Prochotský A., Bartko Ch. II. chirurgická klinika LFUK a UNBA, Bratislava Variabilita a rôzny klinický priebeh ochorení IBD nám natíska otázku, či sa nejedná o celý komplex ochorení a nie len 2 základné ochorenia ulcerózna kolitída a Crohnova choroba (CD) ako sa dnes uvádza. Dnes po potvrdení génových mutácií sa definujú rôzne subtypy. V súčasnosti prevláda názor, že črevná flóra je cieľom imunitnej odpovede organizmu. Bohužiaľ stále nie je jasné, či sa jedná o normálnu črevnú flóru alebo patogénnu - tzn. či IBD je ekvivalent infekčného ochorenia. V roku 2002 Cosnes publikoval prácu, kde na základe dlhodobého sledovania zistil u pacientov s CD vznik striktúry resp. perforačných komplikácií v 40% u 5-ročného sledovania a až v 70% u 20 ročného sledovania. Cieľ je jasný ovplyvniť priebeh ochorenia tak, aby sa znížilo riziko vzniku komplikácií vedúcich k nutnosti chirurgickej liečby. Štúdie hodnotiace účinok medikamentóznej liečby jednoznačne potvrdzujú, že step up prístup tzn. postupovanie od 1. línie smerom k agresívnejším medikamentom vedie k vývoju striktúr a penetračných komplikácií, ktoré samozrejme vyžadujú chirurgickú liečbu. Je nutné zmeniť prístup k medikamentóznej liečbe CD s cieľom skoršieho využitia imunosupresív. Na druhej strane však stojí riziko tzv. overtreatment. Iným kľúčom k úspešnej liečbe môže byť nie aký druh liečby využiť, ale kedy liek začať podávať. Kontraverzie chirurgickej liečby spočívajú v 4 základných oblastiach: 1. timing operácie 2. výber operačného výkonu bypassové operácie, stómie, striktúroplastiky, resekcie 3. technické aspekty typ anastomózy, laparoskopický prístup, alternatívne metódy liečby balóniková endoskopická dilatácia, perkutánna drenáž pod CT 4. optimálny management rôznych foriem análneho postihnutia Zhrnutie: Väčšina pacientov s Crohnovou chorobou sa počas svojho života stretne s chirurgom s cieľom zváženia chirurgickej liečby. Chirurgická liečba v súčasnosti rieši komplikácie ochorenia striktúry, krvácania, abscesy, fistuly a perforácie. Sú dosiahnuté výrazné pokroky v liečbe zavedením miniinvazívnych metód liečby, upustením od dvojetapových operačných výkonov s vyvedením stómie v prvej etape, kombináciou chirurgickej liečby s biologickou liečbou. Napriek všetkým pokrokom v liečbe stále nie sme schopní zabrániť možnej recidíve pooperačne. Cieľom prednášky je prezentovať naše výsledky liečby Crohnovej choroby na súbore pacientov za posledných 5 rokov, zaujať stanovisko ku kontraverziam chirurgickej liečby tohto ochorenia na podklade našich skúseností a na podklade evidence based konsenzu ECCO organizácie.

19 ABDOMINAL COMPARTMENT SYNDROME A MULTIORGÁNOVÉ ZLYHANIE U CHIRURGICKÉHO PACIENTA Smolár M., Vojtko M., Mikolajčík A., Mištuna D. Chirurgická klinika JLF UK a UNM, Martin Úvod: Intraabdominálna hypertenzia (IAH) je často pozorovaná u chirurgických pacientov hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Vyznačuje sa zvýšením intraabdominálneho tlaku (IAP) nad 12 mm Hg, čo sa prejaví kardiovaskulárnou, respiračnou, renálnou, splanchnickou a neurologickou symptomatológiou. Najzávažnejšou formou IAH je abdominálny kompartment syndróm (ACS) s potenciálnym multiorgánovým zlyhaním (MODS). Pacienti s IAH môžu byť ľahko identifikovaní pomocou merania IAP v močovom mechúri. Materiál a metodika: Prospektívna štúdia bola vykonaná na skupine 42 pacientov hospitalizovaných na chirurgickej JIS, pričom cieľom bolo porovnanie a korelácia parametrov obličiek a pľúc tj. hodinová diuréza, plazmatická hladiny kreatinínu, parciálny tlak O 2 (PaO 2 ) a CO 2 (PaCO 2 ) v arteriálnej krvi, ph krvi, saturácia kyslíkom v krvi (SaO 2 ), dychový objem (V T ) s IAP meraným bezprostredne po operácii (0 hodín) a o 12, 24 a 48 hodín po operácii. Výsledky: V sledovanej skupine 15 pacientov nemalo IAH, prvý stupeň IAH bol nameraný u 14 pacientov, druhý stupeň u 9, tretí stupeň u 1 pacienta a štvrtý stupeň IAH v 3 prípadoch. Vo všetkých troch prípadoch štvrtého stupňa IAH sa rozvinul obraz ACS a títo pacienti boli liečení dekompresívnou laprotómiou. Diskusia: Meranie IAP by malo byť rutinnou metódou sledovania každého pacienta na JIS. Včasné odhalenie IAH by malo viesť k okamžitej chirurgickej alebo nechirurgickej terapii. Správnym vyhodnotením meraní a následným manažmentom sa môžeme vyhnúť prechodu do ťažkej IAH alebo ACS, ktorý môže viesť k MODS a smrti. Kľúčové slová: intraabdominálny tlak, intraabdominálna hypertenzia, dekompresívna laparotómia

20 EMPYÉM HRUDNÍKA MOŽNOSTI CHIRURGICKEJ LIEČBY Belák J., Kudláč M., Šimon R., Lazorčák M., Žofčák M., Novotný M. II.chirurgická klinika UPJŠ LF, UNLP Košice Empyém hrudníka aj napriek pokrokom v medicíne predstavuje závažné ochorenie, u ktorého sa uvádza mortalita 1-19%, u imunokompromitovaných pacientov to môže byť až 40%.. Najčastejšou príčinou vzniku empyému je pneumónia a hnisavé pľúcne ochorenia, torakochirurgické operácie a úrazy. Autori analyzujú súbor 297 pacientov s empyémom hrudníka, ktorí boli liečení na II.chirurgickej klinike UPJŠ LF, UNLP v Košiciach za obdobie 10 rokov ( ). U 96 pacientov bola realizovaná drenáž hrudníka, z toho u 8 pacientov drenáž aj s resekciou rebra, u 84 pacientov bola nutná torakotómia s pleurektómiou a dekortikáciou pľúc, u dvoch pacientov bola realizovaná VTS, u 9 pacientov si ochorenie vyžiadalo pleurostómiu, u 4 pacientov využili pri konečnom riešení a uzatvorení pleurálnej dutiny omentoplastiku. Mortalita v danom súbore pacientov bola 3,6%. Empyém hrudníka si vyžaduje neodkladnú komplexnú liečbu, ktorá zahŕňa drenáž, preplach dutiny antiseptickým roztokom a antibiotickú liečbu, v štádiu chronického empyému je to pleurektómia a dekortikácia pľúc. Niekedy si liečba vyžaduje pleurostómiu a následne omentoplastiku.

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť )

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) Oznam pre akcionárov 1) Správna rada spoločnosti rozhodla

More information

Vaskulárna medicína XV. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE. s medzinárodnou účasťou ABSTRAKTY. 31. marec 3. apríl 2011, Jasná. www.solen.

Vaskulárna medicína XV. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE. s medzinárodnou účasťou ABSTRAKTY. 31. marec 3. apríl 2011, Jasná. www.solen. Vaskulárna medicína S2 2011 www.solen.sk ISSN 1338-0214 ABSTRAKTY XV. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE s medzinárodnou účasťou 31. marec 3. apríl 2011, Jasná Slovenská spoločnosť cievnej chirurgie/slovak

More information

Kozmické poasie a energetické astice v kozme

Kozmické poasie a energetické astice v kozme Kozmické poasie a energetické astice v kozme De otvorených dverí, Košice 26.11.2008 Ústav experimentálnej fyziky SAV Košice Oddelenie kozmickej fyziky Karel Kudela kkudela@kosice.upjs.sk o je kozmické

More information

Vaskulárna medicína XVI. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE. s medzinárodnou účasťou ABSTRAKTY. 29. marec 1. apríl 2012, Jasná. www.solen.

Vaskulárna medicína XVI. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE. s medzinárodnou účasťou ABSTRAKTY. 29. marec 1. apríl 2012, Jasná. www.solen. Vaskulárna medicína S1 2012 www.solen.sk ISSN 1338-0214 ABSTRAKTY XVI. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE s medzinárodnou účasťou 29. marec 1. apríl 2012, Jasná HydroTac Jedinečné riešenie pre granulačnú

More information

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Študijný odbor: 3.3.15 Manažment, Študijný program: Znalostný manažment Akademický rok 2010/2011 1. Školiteľ: doc. Ing. Vladimír Bureš, PhD.

More information

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 Návod na použitie: Boxovací stojan DUVLAN s vrecom a hruškou kód: DVLB1003 Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 User manual: DUVLAN with a boxing bag and a speed bag

More information

C)< c2 c,) rn. (no. -< 0rn. zrn 1%) Ö Z (1)

C)< c2 c,) rn. (no. -< 0rn. zrn 1%) Ö Z (1) - W li Ö Z C)< c2 c,) rn 1 (no -< 0rn 0w zrn 0c- (1) 1%) called zistená, SLOVENSKÁ CHIRURGIA SK Chir. 2007 4 Chirurgická Iiečba hernii vjazve Schnorrer M. Víchová B., Oravský M III. Chirurgická klinika

More information

Informace o programu Horizon 2020

Informace o programu Horizon 2020 Informace o programu Horizon 2020 Pracovní snídaně Zabezpečení železniční dopravy s využitím GNSS GNSS Centre of Excellence, Navigační 787, 252 61 Jeneč, Česká republika; IČO: 01269313 kontakt: info@gnss-centre.cz;

More information

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE Katarína Millová, Marek Blatný, Tomáš Kohoutek Abstrakt Cieľom výskumu bola analýza vzťahu medzi osobnostnými štýlmi a zvládaním záťaže. Skúmali sme copingové stratégie

More information

X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY. 02. 03. 10. 2014, Tále. [Trauma 2015;Ročník 7; Číslo 1] Strana 14

X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY. 02. 03. 10. 2014, Tále. [Trauma 2015;Ročník 7; Číslo 1] Strana 14 X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY 02. 03. 10. 2014, Tále [Trauma 2015;Ročník 7; Číslo 1] Strana 14 01 TÉMA VYHRADENÁ LÁTAL J. (Klinika úrazovej chirurgie, SZU, Bratislava) 02 Indikácie a limity dlahovej

More information

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Metodológia a podpora poskytovaná v rámci Dohovoru primátorov a starostov Skúsenosti českých miest Skúsenosti mesta Litoměřice

More information

Economic efficiency of agricultural enterprises and its evaluation

Economic efficiency of agricultural enterprises and its evaluation Economic efficiency of agricultural enterprises and its evaluation Ekonomická efektivnost zemìdìlských podnikù a její hodnocení E. ROSOCHATECKÁ Czech University of Agriculture, Prague, Czech Republic Abstract:

More information

XX. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE s medzinárodnou účasťou 20 th SLOVAK CONGRESS OF VASCULAR SURGERY with international participation

XX. SLOVENSKÝ KONGRES CIEVNEJ CHIRURGIE s medzinárodnou účasťou 20 th SLOVAK CONGRESS OF VASCULAR SURGERY with international participation PROGRAM A ABSTRAKTY SLOVENSKÁ SPOLOČNOSŤ CIEVNEJ CHIRURGIE, o.z. SLOVENSKEJ LEKÁRSKEJ SPOLOČNOSTI SLOVAK SOCIETY FOR VASCULAR SURGERY OF THE SLOVAK MEDICAL ASSOCIATION organizuje/organises XX. SLOVENSKÝ

More information

Sledovanie čiary Projekt MRBT

Sledovanie čiary Projekt MRBT VYSOKÉ UČENÍ TECHNIC KÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF T ECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNO LOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZA CE A MĚŘÍCÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMUNICATION

More information

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Fakulta zdravotníctva Zdravotnícke Listy Vedecký recenzovaný časopis,

More information

CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION

CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION ROCZNIKI INŻYNIERII BUDOWLANEJ ZESZYT 8/2008 Komisja Inżynierii Budowlanej Oddział Polskiej Akademii Nauk w Katowicach CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES PRIESTOROVÝ

More information

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012 PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV Podbanské 2012 CIEĽ A ZAMERANIE KONFERENCIE : Cieľom konferencie je poskytnúť priestor pre prezentovanie nových a aktuálnych výsledkov vedeckej a výskumnej

More information

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care OŠETŘOVATELSTVÍ VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care Jana Slováková 10: 247 482, 2008 ISSN 1212-4117

More information

Endoskopická diagnostika a liečba povrchových kolorektálnych neoplázií

Endoskopická diagnostika a liečba povrchových kolorektálnych neoplázií 150 Hlavní téma Endoskopická diagnostika a liečba povrchových kolorektálnych neoplázií MUDr. Martin Kliment, MUDr. Přemysl Falt, MUDr. Petr Fojtík, MUDr. Ondřej Urban Centrum péče o zažívací trakt, Vítkovická

More information

Application of new information and communication technologies in marketing

Application of new information and communication technologies in marketing Application of new information and communication technologies in marketing Ladislav Izakovič, Department of Applied Informatics, Faculty of Natural Sciences, University of SS. Cyril and Methodius, J. Herdu

More information

Kedy je neresekabilný a generalizovaný malignóm pankreasu indikovaný na chirurgickú liečbu? kazuistika

Kedy je neresekabilný a generalizovaný malignóm pankreasu indikovaný na chirurgickú liečbu? kazuistika Strana 4 Slovenský chirurg III / 2004 ONKOCHIRURGIA Kedy je neresekabilný a generalizovaný malignóm pankreasu indikovaný na chirurgickú liečbu? kazuistika Kothaj 1, P., Pobeška 1, J.,Ablorsu 1, E., Ďuriš

More information

Miniinvazívna chirurgia

Miniinvazívna chirurgia Obalka Marko 2_2009 6/7/09 8:52 Page 1 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti ISSN : 1336-6572 EAN - 9771336657008 Ročník XIII 2 Roèník 2009X 2006 Glivec inz A4 OK:Sestava 1 1.7.2009

More information

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou CZ SK Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou Intuos5 Poznámka: chraňte svůj tablet. Vyměňujte včas hroty pera. Bližší informace najdete v Uživatelském manuálu. Poznámka: chráňte svoj

More information

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Territory Account Manager Definícia cielených hrozieb Široký pojem pre charakterizovanie hrozieb, cielených na špecifické entity Často

More information

aneb Perfektní minulost.

aneb Perfektní minulost. aneb Perfektní minulost. 2013 se v angličtině nazývá Past Perfect. Používáme jej tehdy, potřebujeme-li jasně vyjádřit, že nějaký děj proběhl ještě dříve než minulý děj, o kterém hovoříme. Podívejme se

More information

aneb Perfekt perfektně.

aneb Perfekt perfektně. aneb Perfekt perfektně. 2013 se v angličtině nazývá Present Perfect, tedy Přítomný perfekt. Patří k časům přítomným, ačkoliv se jistě nejedná o klasický přítomný čas tak, jak jsme zvykĺı z češtiny. jistým

More information

Sclerosis multiplex a vrodená trombofília

Sclerosis multiplex a vrodená trombofília 410 Sclerosis multiplex a vrodená trombofília doc. MUDr. Eleonóra Klímová, CSc. 1, MUDr. Jarmila Szilasiová, PhD. 2, doc. MUDr. Mária Hulíková, PhD. 3, MUDr. Beáta Beňová 4 1 Klinika neurológie FNsP J.

More information

Bratislava, december 1987

Bratislava, december 1987 // TY il INIS-mf--11339 Bratislava, december 1987 AKTUALITY KLINICKEJ DNKOLÚGIE Vydáva Ustav klinickej onkolngie v Bratislave ako ličelovo publikáciu pre potrebu pracovníkov zdravotníckych zariadení Bratislava,

More information

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá SEC Lighting : Architectural Lighting : nteriérové svietidlá : Shape Harmony : Tradition The company SEC accepts with enthusiasm the challenges of continuously changing world. n our opinion, luminaries

More information

Asertivita v práci s klientom banky

Asertivita v práci s klientom banky Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra ekonomie a financií Asertivita v práci s klientom banky Diplomová práca Autor: Viera Košteková Finance Vedúci práce:

More information

Divadlo Národný dom. ! Streda!7.!11.!2012!!! 19.00!BUDOVA!DIVADLA!!SLÁVNOSTNÉ! OTVORENIE!ZJAZDU!!

Divadlo Národný dom. ! Streda!7.!11.!2012!!! 19.00!BUDOVA!DIVADLA!!SLÁVNOSTNÉ! OTVORENIE!ZJAZDU!! PROGRAM Strana:1 Streda7.11.2012 19.00BUDOVADIVADLA SLÁVNOSTNÉ OTVORENIEZJAZDU Divadlo Národný dom Štvrtok8.11.2012 8.30 10.00 DEGENERATÍVNEOCHORENIA BLOK1 Predsedníctvo:BrožováH,CibulčíkF SkúsenostisliečbouParkinsonovejchoroby

More information

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Cleaner and flux remover for printed circuit boards KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Technical Data Sheet KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Page 1/2 Description: Mixture of organic solvents. General properties and

More information

Management Development Practices in the Czech Reality

Management Development Practices in the Czech Reality Management Development Practices in the Czech Reality Zuzana Dvořáková Introduction Personnel management in the Czech business environment started to be internationalised by multinational enterprises from

More information

Miniinvazívna chirurgia

Miniinvazívna chirurgia Obalka Marko 02_2010 16/7/10 7:44 Page 1 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti ISSN : 1336-6572 EAN - 9771336657008 Ročník XIV 2 Roèník 2010X 2006 Access. Visibility. Consistency. Delivered

More information

Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu

Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu 2011-2016 Mgr. Peter Tuhársky Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, o.z. rizikaockovania.sk Upozornenie: Tento informatívny materiál je

More information

STRES V PRÁCI SESTIER V PALIATÍVNEJ OŠETROVATEĽSKEJ STAROSTLIVOSTI WORKPLACE STRESS OF NURSES IN PALLIATIVE NURSING CARE

STRES V PRÁCI SESTIER V PALIATÍVNEJ OŠETROVATEĽSKEJ STAROSTLIVOSTI WORKPLACE STRESS OF NURSES IN PALLIATIVE NURSING CARE roč. 4, č. 3/2013 STRES V PRÁCI SESTIER V PALIATÍVNEJ OŠETROVATEĽSKEJ STAROSTLIVOSTI WORKPLACE STRESS OF NURSES IN PALLIATIVE NURSING CARE Mária Sováriová Soósová 1, Jana Sušinková 1, Mária Cenknerová

More information

THE FUTURE OF FIXATION

THE FUTURE OF FIXATION Ročník XVIII 2014 1 02_reklama Marko 01-2014 22.04.14 17:38 Page 1 THE FUTURE OF FIXATION IN LAPAROSCOPIC INGUINAL REPAIR New Innovation that matters ProGrip rip Laparoscopic aros pic Self-Fixating Mesh

More information

aneb Co bylo, bylo, co zbylo, zbylo.

aneb Co bylo, bylo, co zbylo, zbylo. aneb Co bylo, bylo, co zbylo, zbylo. 2013 Minulé časy Minulý čas se vyznačuje především tím, že jím popisované děje jsou již ukončeny a dále neprobíhají. Často jsou tyto skutečnosti naznačeny signálním

More information

Súčasné trendy v diagnostike a liečbe neuroboreliózy

Súčasné trendy v diagnostike a liečbe neuroboreliózy 184 Súčasné trendy v diagnostike a liečbe neuroboreliózy MUDr. Ladislav Gurčík Neurologické oddelenie VNsP Levoča Lymeská borelióza je u nás v súčasnosti najčastejšie kliešťom prenášané ochorenie. Aby

More information

Viega Visign Cenník 2014

Viega Visign Cenník 2014 Viega Visign Cenník 2014 Ceny sú uvedené vrátane DPH Viega Eco Plus: Podomietková splachovacia nádržka na zabudovanie do odľahčených stien. Akčný balík Viega Eco Plus: prvok Viega Eco Plus + biela ovládacia

More information

04_reklama Marko 01-2013 18.03.13 9:21:11 Page 1 PREDSTAVUJEME ETHICON PHYSIOMESH ETHICON SECURESTRAP. ETHICON PHYSIOMESH a

04_reklama Marko 01-2013 18.03.13 9:21:11 Page 1 PREDSTAVUJEME ETHICON PHYSIOMESH ETHICON SECURESTRAP. ETHICON PHYSIOMESH a Ročník XVII 2013 1 PREDSTAVUJEME ETHICON PHYSIOMESH ETHICON SECURESTRAP ETHICON PHYSIOMESH a ETHICON SECURESTRAP Fixačné zariadenie Fixačné zariadenie TM 04_reklama Marko 01-2013 18.03.13 9:21:11 Page

More information

KONZÍLIUM. Peter Kozub, Mária Šimaljaková Dermatovenerologická klinika LF UK a FNsP Bratislava

KONZÍLIUM. Peter Kozub, Mária Šimaljaková Dermatovenerologická klinika LF UK a FNsP Bratislava HERPES SIMPLEX AKTUÁLNE POHĽADY NA LIEČBU Peter Kozub, Mária Šimaljaková Dermatovenerologická klinika LF UK a FNsP Bratislava Infekcie vyvolané vírusom Herpes simplex patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce

More information

Týždeň 1. Úvodné stretnutie informácie o obsahu kurzu, spôsobe hodnotenia, úvod do problematiky demokracie

Týždeň 1. Úvodné stretnutie informácie o obsahu kurzu, spôsobe hodnotenia, úvod do problematiky demokracie Teórie demokracie Výberový predmet Vyučujúci: JUDr. Mgr. Michal Mrva Charakteristika kurzu Kurz má za cieľ oboznámiť študentov s problematikou demokracie v jej historickej perspektíve s dôrazom na vývoj

More information

Aktuální gynekologie a porodnictví

Aktuální gynekologie a porodnictví Aktuální gynekologie a porodnictví Ultrazvuková diagnostika maternice v šestonedelí Erik Dosedla 1, Pavel Calda 2 1 III. gynekologicko-pôrodnícka klinika LF SZU, 1. súkromná nemocnica Košice-Šaca, a.s.

More information

Manažerské transakce

Manažerské transakce Manažerské transakce Josef Kotásek 1 Čl. 6 odst. 4 MAD Persons discharging managerial responsibilities within an issuer of financial instruments and, where applicable, persons closely associated with them,

More information

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia.

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Juraj Polak IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Nová doba inteligentná infraštruktúra Globalizácia a globálne dostupné zdroje Miliardy mobilných zariadení s prístupom

More information

Miniinvazívna chirurgia

Miniinvazívna chirurgia Obalka Marko 4_2009 11/12/09 10:42 Page 1 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti ISSN : 1336-6572 EAN - 9771336657008 Ročník XIII 4 Roèník 2009X 2006 Jeden prístup do brušnej dutiny

More information

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Podnikové hospodárstvo TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Development of Communication Campaign (Utilisation of Digital

More information

STRES V PRÁCI SESTRY V ANESTÉZIOLOGICKEJ A INTENZÍVNEJ STAROSTLIVOSTI STRESS IN WORK OF NURSE IN ANAESTHESIOLOGICAL AND INTENSIVE CARE

STRES V PRÁCI SESTRY V ANESTÉZIOLOGICKEJ A INTENZÍVNEJ STAROSTLIVOSTI STRESS IN WORK OF NURSE IN ANAESTHESIOLOGICAL AND INTENSIVE CARE roč. 3, č. 1/2012 STRES V PRÁCI SESTRY V ANESTÉZIOLOGICKEJ A INTENZÍVNEJ STAROSTLIVOSTI STRESS IN WORK OF NURSE IN ANAESTHESIOLOGICAL AND INTENSIVE CARE Mária Sováriová Soósová 1, Anna Varadyová 2 1 Ústav

More information

NEURAL NETWORKS IN INTRUSION DETECTION SYSTEMS NEURONOVÉ SÍTĚ V SYSTÉMECH PRO DETEKCI NAPADENÍ

NEURAL NETWORKS IN INTRUSION DETECTION SYSTEMS NEURONOVÉ SÍTĚ V SYSTÉMECH PRO DETEKCI NAPADENÍ NEURAL NETWORKS IN INTRUSION DETECTION SYSTEMS NEURONOVÉ SÍTĚ V SYSTÉMECH PRO DETEKCI NAPADENÍ Arnošt Veselý, Dagmar Brechlerová Abstract: Security of an information system is its very important property,

More information

ZhodnocenõÂ uâ stnõâ hygieny ortodontickyâ ch pacientuê Evaluation of oral hygiene in orthodontic patients

ZhodnocenõÂ uâ stnõâ hygieny ortodontickyâ ch pacientuê Evaluation of oral hygiene in orthodontic patients ORTODONCIE rocïnõâk19 ZhodnocenõÂ uâ stnõâ hygieny ortodontickyâ ch pacientuê Evaluation of oral hygiene in orthodontic patients *MUC. Martina RÏ õâmskaâ, **MUDr. Dagmar MalotovaÂ, ***doc. MUDr. KveÏ toslava

More information

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia ROČNÍK 43 ČÍSLO 4 psychológia a patopsychológia VÝSKUMNÝ ÚSTAV DETSKEJ PSYCHOLÓGIE A PATOPSYCHOLÓGIE BRATISLAVA 2008 Redakčná rada: F. Baumgartner, Spoločenskovedný ústav SAV, Košice J. Dan, Pedagogická

More information

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Pomocn a slovesa

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Pomocn a slovesa Pomocná slovesa Přehled funkcí Leden 2013 Přehled funkcí 1 děje probíhající právě ted 2 děje probíhající, ale ne nutně právě ted 3 děje probíhající dočasně 4 budoucí použití (pevná dohoda) Děje probíhající

More information

VIII. slovenský kongres chirurgie ruky

VIII. slovenský kongres chirurgie ruky VIII. slovenský kongres chirurgie ruky s medzinárodnou účasťou Spoločný kongres slovenských a českých sestier, rehabilitačných pracovníkov a chirurgov Pod záštitou Ministra zdravotníctva Slovenskej Republiky

More information

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA Sn ROÈNÍK 45 1/1997 ŠTÚDIE POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA DUŠAN BELKO Mgr. Dušan Belko, Ústav etnológie SAV,

More information

VYBRANÉ STAVY Z URGENTNEJ MEDICÍNY V ORL PRAXI

VYBRANÉ STAVY Z URGENTNEJ MEDICÍNY V ORL PRAXI PREHĽADOVÉ PRÁCE VYBRANÉ STAVY Z URGENTNEJ MEDICÍNY V ORL PRAXI Ladislav Baráth, Andrej Rosinský, Iveta Csekesová Urgentné stavy v otorinolaryngológii, ktoré nie sú pre odbor špecifické, sú zriedkavé.

More information

Force Energy Platform. Generator

Force Energy Platform. Generator Ročník XIX 2015 2 02 obalka_reklama Marko 02-2015 02.07.15 10:07 Page 1 Hardware Generators and Smoke Evacuation System For cetriad 1 each each Force each ForceTriad Force Energy Platform E Generator Electrosurgical

More information

Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia. v OS Windows

Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia. v OS Windows 1 Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia v OS Windows Obsah: a) Zistenie hardwarovych adries MAC Windows 10 str. 2 Windows 8.1 str. 4 Windows 7 str. 6 Windows Vista str. 8 Windows XP str.

More information

CHARACTERISTICS OF THE CURRENT STATE IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY

CHARACTERISTICS OF THE CURRENT STATE IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY The evaluation study concerning the measure Possible solutions to unemployment in the fields of agriculture and construction industry Hodnotiaca štúdia k opatreniu Možnosti riešenia nezamestnanosti pracovníkov

More information

Meeting of Young Dermatologists from Visegrad Countries

Meeting of Young Dermatologists from Visegrad Countries 36 Meeting of Young Dermatologists from Visegrad Countries 20.3. 22.3.2009, Hotel Senec, Senec Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v januári 2008 sme skonštituovali pracovnú skupinu mladých dermatovenerológov

More information

Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge

Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge Enikő Tóth Szász, Customer Education Specialist eniko.szasz@thomsonreuters.com http://webofknowledge.com http://wokinfo.com Cyklus výskumu Nápad Objavenie

More information

XIII. dni mladých chirurgov prof. MUDr. Stanislava Čárskeho, DrSc.

XIII. dni mladých chirurgov prof. MUDr. Stanislava Čárskeho, DrSc. strana 1 Slovenská chirurgická spoločnosť Česká chirurgická spoločnosť Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek Slovenská zdravotnícka univerzita Univerzitná nemocnica Bratislava XIII. dni mladých

More information

Automatizovaná formální verifikace

Automatizovaná formální verifikace Automatizovaná formální verifikace v operačních systémech Kamil Dudka 11. března 2010 Téma práce efektivní techniky pro verifikaci programů, které pracují s dynamickými datovými strukturami na vstupu bude

More information

ročník 3 SUPLEmENTUm 1/2011 Trendy v hepatológii

ročník 3 SUPLEmENTUm 1/2011 Trendy v hepatológii ročník 3 SUPLEmENTUm Suplementum TIrÁŽ PrEDSLoV 3. ročník, Suplementum REGISTRÁCIA MK SR pod číslom EV3591/09 ISSN: 1337-9836 Šéfredaktor: doc. MUDr. Peter Jarčuška, PhD. redakčná rada: prof. MUDr. Viera

More information

celoročné vydanie Počet kusov... časopis číslo... Počet kusov... Meno... Priezvisko... Organizácia... IČO... IČ DPH... Adresa pre doručenie...

celoročné vydanie Počet kusov... časopis číslo... Počet kusov... Meno... Priezvisko... Organizácia... IČO... IČ DPH... Adresa pre doručenie... OBJEDNÁVKA na časopis Zdravotníctvo a sociálna práca / Zdravotnictví a sociální práce Vychádza 4 - krát ročne. Nepredajné Záväzne si objednávam: celoročné vydanie Počet kusov... časopis číslo... Počet

More information

ONLINE SOCIAL NETWORKS AND THEIR IMPACT ON THE LIVES OF STUDENTS OF MEDICINE-RELATED STUDIES

ONLINE SOCIAL NETWORKS AND THEIR IMPACT ON THE LIVES OF STUDENTS OF MEDICINE-RELATED STUDIES School and Health 21, 2011, Education and Healthcare ONLINE SOCIAL NETWORKS AND THEIR IMPACT ON THE LIVES OF STUDENTS OF MEDICINE-RELATED STUDIES Magda TALIÁNOVÁ, Magdalena ŘEŘUCHOVÁ, Vendula HOMOLKOVÁ

More information

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti Marek Blatný, Dalibor Vobořil, Petr Květon, Martin Jelínek, Veronika Sobotková, Sylvie Kouřilová

More information

Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti II / 2005

Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti II / 2005 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti II / 2005 Šéfredaktor : Výkonný redaktor : Doc. MUDr. Čestmír Neoral, CSc MUDr. Ľubomír Marko Redakčná rada : Doc. MUDr. Ivan Čapov, CSc - Brno,

More information

Upozorňujeme,že můžete formáty pro čtečky převádět ON-LINE na internetu do formátu PDF apod.

Upozorňujeme,že můžete formáty pro čtečky převádět ON-LINE na internetu do formátu PDF apod. Dobrý den, děkujeme za Nákup,níže máte odkazy pro bezplatné stažení.knihy jsou v archivech PDF(nepotřebujete čtečku e-knih),txt(nepotřebujete čtečku e-knih), a dále pro čtečky : soubory typu: PDB,MOBI,APNX

More information

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15)

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) WK29B / WK29W Bluetooth Wireless Slim Keyboard User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) 1. Installing the batteries The EVOLVEO WK29B / WK29W keyboard uses two AAA alkaline

More information

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č. 1601 Miroslav MÜLLER *, Rostislav CHOTĚBORSKÝ **, Jiří FRIES ***, Petr HRABĚ

More information

ELEKTRONICKÝ, RECENZOVANÝ, VEDECKO-ODBORNÝ ČASOPIS PRE OŠETROVATEĽSTVO

ELEKTRONICKÝ, RECENZOVANÝ, VEDECKO-ODBORNÝ ČASOPIS PRE OŠETROVATEĽSTVO ELEKTRONICKÝ, RECENZOVANÝ, VEDECKO-ODBORNÝ ČASOPIS PRE OŠETROVATEĽSTVO 2012 Ročník 2, číslo 4 Predseda redakčnej rady doc. Mgr. Katarína Žiaková, PhD. Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita

More information

Politológia a politická analýza. Syllabus kurzu

Politológia a politická analýza. Syllabus kurzu Politológia a politická analýza Syllabus kurzu Prednáška: streda 11.30 13.00 streda 9.45 11.15 Lucia Klapáčová 13.30 15.00 - Andrea Figulová 15.15 16.45 - Teodor Gyelnik (ENG) Prednášajúci Andrea Figulová

More information

How To Win The War Of War In Okrem

How To Win The War Of War In Okrem OBJEDNÁVKA na časopis Zdravotníctvo a sociálna práca / Zdravotnictví a sociální práce Vychádza 4 - krát ročne. Cena za kus 1,60 EUR/50 Kč. Celoročné predplatné: 6 EUR/200 Kč. Pre študentov zdravotníckych

More information

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Quick Setup Guide 1 5 Česky 9 Important Information The AP+WDS mode s default IP address is 192.168.1.1 The Client mode s default IP is 192.168.1.2 The

More information

Článok Americkí dospelí potrebujú preočkovanie proti záškrtu a tetanu

Článok Americkí dospelí potrebujú preočkovanie proti záškrtu a tetanu VRAN / IURO Záškrt a tetanus má zmysel očkovať? 2 / 11 (Pozn.prekl: Do pozornosti odporúčame aj ďalšie články v sekcii Dokumenty) Napísala Sheri Tenpenny, D.O. Pôvodne publikované pre: www.mercola.com

More information

Jazyk C# (seminář 8)

Jazyk C# (seminář 8) Jazyk C# (seminář 8) Pavel Procházka KMI 12. listopadu 2014 Na co je dobré XML? Deklarativní jazyk reprezentující čitelně data Snadná práce s konfiguračními soubory a ukládání do souboru Human readeble

More information

Tetanus ako ho nepoznáme

Tetanus ako ho nepoznáme Tetanus ako ho nepoznáme Originálny zdroj: VRAN (Vaccination Risk Awareness Network), VACCINES DPT: TETANUS http://www.vran.org/vaccines/dpt/taylor-tetanus.htm VACCINES DPT: TETANUS TOXOID VACCINATION

More information

Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava. www.reformazdravotnictva.sk

Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava. www.reformazdravotnictva.sk Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava www.reformazdravotnictva.sk Corporate Design: M.E.S.A. 10 Consulting Group Obálka & Print: Publicis Knut Copyrights Pre reformu zdravotníctva

More information

M a r t i n 22.-23. október 2009

M a r t i n 22.-23. október 2009 Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť Slovenská lekárska spoločnosť Univerzita Komenského Jesseniova lekárska fakulta v Martine Martinská fakultná nemocnica Spolok lekárov v Martine Klinika

More information

PERUN - THE SYSTEM FOR THE CROP YIELD FORECASTING

PERUN - THE SYSTEM FOR THE CROP YIELD FORECASTING Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2002, ISBN 80-85813-99-8, s. 64-74 PERUN - THE SYSTEM FOR THE CROP YIELD FORECASTING

More information

OBJEDNÁVKA. na časopis Zdravotníctvo a sociálna práca / Zdravotnictví a sociální práce

OBJEDNÁVKA. na časopis Zdravotníctvo a sociálna práca / Zdravotnictví a sociální práce OBJEDNÁVKA na časopis Zdravotníctvo a sociálna práca / Zdravotnictví a sociální práce Vychádza 4 - krát ročne. Cena za kus 1,60 EUR/50 Kč. Celoročné predplatné: 6 EUR/200 Kč. Pre študentov zdravotníckych

More information

Vaskulárna medicína XIX. SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA O HEMOSTÁZE A TROMBÓZE ABSTRAKTY S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU. 24. 26. máj 2012, Martin. www.solen.

Vaskulárna medicína XIX. SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA O HEMOSTÁZE A TROMBÓZE ABSTRAKTY S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU. 24. 26. máj 2012, Martin. www.solen. Vaskulárna medicína S 0 www.solen.sk ISSN 338-04 ABSTRAKTY XIX. SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA O HEMOSTÁZE A TROMBÓZE S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU 4. 6. máj 0, Martin Odborný Informácie program 3 Univerzita Komenského

More information

Assessment of Risk Areas of a Tunnel Project based on Expert Opinion

Assessment of Risk Areas of a Tunnel Project based on Expert Opinion Assessment of Risk Areas of a Tunnel Project based on Expert Opinion Martin Srb 3G Consulting Engineers s.r.o., Prague, Czech Republic ABSTRACT: Based on evaluation of tunnel accidents/collapses during

More information

PREVENCIA A LIEÈBA VÈASNÝCH A NESKORÝCH KOMPLIKÁCIÍ PO STRUMEKTÓMII

PREVENCIA A LIEÈBA VÈASNÝCH A NESKORÝCH KOMPLIKÁCIÍ PO STRUMEKTÓMII 472 BRATISL. LEK. LISTY, 98, 1997, è. 9, s. 459 483 PREVENCIA A LIEÈBA VÈASNÝCH A NESKORÝCH KOMPLIKÁCIÍ PO STRUMEKTÓMII HRADEC V., FODOR G., GREŠ A. Ochorenia štítnej ž¾azy sú najèastejšími endokrinopatiami,

More information

Efektivita liečby ADHD neurofeedbackom

Efektivita liečby ADHD neurofeedbackom XXVII. ČESKO-SLOVENSKÁ PSYCHOTERAPEUTICKÁ KONFERENCIA, TRENČIANSKE TEPLICE 2009 43 Efektivita liečby ADHD neurofeedbackom MilošŠlepecký 1,MiroslavNovotný 2,JanHaase 2 Súhrn EEG biofeedback patrí medzi

More information

X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY. 2. 3. 10. 2014, Tále. Vedecký program

X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY. 2. 3. 10. 2014, Tále. Vedecký program Slovenská spoločnosť chirurgie ruky II. Ortopedicko-traumatologická klinika, UN, Bratislava OZ HIPPOKRATES X. SLOVENSKÝ KONGRES CHIRURGIE RUKY 2. 3. 10. 2014, Tále Vedecký program Vážené dámy, vážení páni!

More information

Miniinvazívna chirurgia

Miniinvazívna chirurgia Obalka Marko 1_2008 3/6/08 9:36 AM Page 1 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti ISSN : 1336-6572 EAN - 9771336657008 Ročník XII 1 Roèník 2008X 2006 Miniinvazívna chirurgia a endoskopia

More information

PEDAGOGIKA.SK. Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 4, 2013 ISSN 1338 0982

PEDAGOGIKA.SK. Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 4, 2013 ISSN 1338 0982 PEDAGOGIKA.SK Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 4, 2013 Vydáva Slovenská pedagogická spoločnosť pri SAV Herdovo námestie 2, Trnava 917 01 ISSN 1338 0982 PEDAGOGIKA.SK Slovak Journal for Educational

More information

Autológna pupočníková krv použitá na regeneráciu tkanív

Autológna pupočníková krv použitá na regeneráciu tkanív Autológna pupočníková krv použitá na regeneráciu tkanív Publikované výsledky i prebiehajúci výskum preukazujú, že kmeňové bunky nachádzajúce sa v pupočníkovej krvi sú schopné priamo opraviť alebo navodiť

More information

CZECH-ASIAN FORUM business, cultural and educational exchange

CZECH-ASIAN FORUM business, cultural and educational exchange ČESKO-ASIJSKÉ FÓRUM obchodní, kulturní a vzdělávací výměna CZECH-ASIAN FORUM business, cultural and educational exchange 2. ROČNÍK/2 nd EDITION Březen / March 2008 CZECH-ASIAN FORUM business, cultural

More information

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka 1 1. Predstavenie Wireless display receiver S Wireless display receiver (ďalej len WDR) môžete jednoducho zobrazovať multimediálny obsah (videá, fotografie,

More information

feraf islava nove m&er f^c$9

feraf islava nove m&er f^c$9 INIS-mf 12728 C M 0 2 Á 5 8 4-1 4 5 * 9 0 t с ' j v. s. f! я * 8 Щ ra /fa, S% Л feraf islava nove m&er f^c$9 We regret that some of the pages in the microfiche copy of this report may not be up to the

More information

BIOETANOL: SÚČASNÉ TRENDY VO VÝSKUME A V PRAXI

BIOETANOL: SÚČASNÉ TRENDY VO VÝSKUME A V PRAXI BIOETANOL: SÚČASNÉ TRENDY VO VÝSKUME A V PRAXI MARTIN ŠULÁK a DANIELA ŠMOGROVIČOVÁ Oddelenie biochemickej technológie Ústav biotechnológie a potravinárstva, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie

More information

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14.

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14. PARENTS' AND PROFESSIONALS' PERCEPTIONS TOWARDS SUPPORT FOR CHILDREN WITH COMMUNICATION DISORDERS IN PRESCHOOL SETTINGS IN THE NORTH WEST BANK IN PALESTINE: PRELIMINARY DATA FROM THE PILOT STUDY Vnímanie

More information

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. Dermatol. praxi 2007; 1(4): 160 164. 160 www.dermatologiepropraxi.cz / DERMATOLOGIE PRO PRAXI 2007; 1(4)

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. Dermatol. praxi 2007; 1(4): 160 164. 160 www.dermatologiepropraxi.cz / DERMATOLOGIE PRO PRAXI 2007; 1(4) EPIKUTÁNNE ATOPICKÉ PATCH TESTY V DIAGNOSTIKE POTRAVINOVEJ ALERGIE U DETÍ S ATOPICKOU DERMATITÍDOU MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MUDr. Ľubica Jakušová, PhD., MUDr. Zuzana Havlíčeková, PhD., prof. MUDr. Peter

More information

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Sekcia trestného práva Session of Criminal Law Garanti sekcie/ Scholastic Referees: doc.

More information

Mária Sováriová Soósová, Renáta Suchanová, Libuša Tirpáková. Abstrakt. Abstract. Úvod

Mária Sováriová Soósová, Renáta Suchanová, Libuša Tirpáková. Abstrakt. Abstract. Úvod roč. 2, č. 3/2011 BOLESŤ, FUNKČNÝ STAV, ÚZKOSŤ, DEPRESIA A SOCIÁLNA INTERAKCIA U SENIOROV S REUMATOIDNOU ARTRITÍDOU PAIN, FUNCTIONAL STATUS, ANXIETY, DEPRESSION, AND SOCIAL INTERACTION IN OLDER ADULTS

More information

Polymérne konštrukčné materiály

Polymérne konštrukčné materiály Polymérne konštrukčné materiály Odborná publikácia Tatiana Liptáková, Pavol Alexy, Ernest Gondár, Viera Khunová Recenzenti: prof. Ing. Ivan Hudec, PhD. prof. Ing. Ivan Chodák, DrSc. Vedecký redaktor: prof.

More information