SOCIETY OF ACTUARIES/CASUALTY ACTUARIAL SOCIETY EXAM C CONSTRUCTION AND EVALUATION OF ACTUARIAL MODELS EXAM C SAMPLE QUESTIONS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "SOCIETY OF ACTUARIES/CASUALTY ACTUARIAL SOCIETY EXAM C CONSTRUCTION AND EVALUATION OF ACTUARIAL MODELS EXAM C SAMPLE QUESTIONS"

Transcription

1 SOCIETY OF ACTUARIES/CASUALTY ACTUARIAL SOCIETY EXAM C CONSTRUCTION AND EVALUATION OF ACTUARIAL MODELS EXAM C SAMPLE QUESTIONS Copyright 005 by the Society of Actuaries and the Casualty Actuarial Society Some of the questions in this study note are taken from past SOA/CAS examinations. C PRINTED IN U.S.A.

2 . You are given: (i) (ii) Losses follow a loglogistic distribution with cumulative distribution function: γ x Fx bg b / θg = γ + x / θ The sample of losses is: b g Calculate the estimate of θ by percentile matching, using the 40 th and 80 th empirically smoothed percentile estimates. (A) Less than 77 (B) At least 77, but less than 87 (C) At least 87, but less than 97 (D) At least 97, but less than 07 (E) At least 07. You are given: (i) The number of claims has a Poisson distribution. (ii) Claim sizes have a Pareto distribution with parameters θ = 0.5 and α = 6. (iii) The number of claims and claim sizes are independent. (iv) The observed pure premium should be within % of the expected pure premium 90% of the time. Determine the expected number of claims needed for full credibility. (A) Less than 7,000 (B) At least 7,000, but less than 0,000 (C) At least 0,000, but less than 3,000 (D) At least 3,000, but less than 6,000

3 (E) At least 6, You study five lives to estimate the time from the onset of a disease to death. The times to death are: Using a triangular kernel with bandwidth, estimate the density function at.5. (A) 8/40 (B) /40 (C) 4/40 (D) 6/40 (E) 7/40 4. You are given: (i) Losses follow a Single-parameter Pareto distribution with density function: f ( x α ) = ( ) x, x >, 0 < α < α + (ii) A random sample of size five produced three losses with values 3, 6 and 4, and two losses exceeding 5. Determine the maximum likelihood estimate of α. (A) 0.5 (B) 0.30 (C) 0.34 (D) 0.38 (E) 0.4 3

4 5. You are given: (i) The annual number of claims for a policyholder has a binomial distribution with probability function: x ( ) ( ) x p x q = q q, x = 0,, x (ii) The prior distribution is: ( ) 3 π q = 4 q, 0< q< This policyholder had one claim in each of Years and. Determine the Bayesian estimate of the number of claims in Year 3. (A) Less than. (B) At least., but less than.3 (C) At least.3, but less than.5 (D) At least.5, but less than.7 (E) At least.7 6. For a sample of dental claims x, x,..., x 0, you are given: (i) x = 3860 and x = 4,574,80 i i (ii) Claims are assumed to follow a lognormal distribution with parameters µ and σ. (iii) µ and σ are estimated using the method of moments. Calculate E X 500 for the fitted distribution. (A) Less than 5 (B) At least 5, but less than 75 (C) At least 75, but less than 5 (D) At least 5, but less than 75 (E) At least 75 4

5 7. Two independent samples are combined yielding the following ranks: Sample I:,, 3, 4, 7, 9, 3, 9, 0 Sample II: 5, 6, 8, 0,,, 4, 5, 6, 7, 8 You test the null hypothesis that the two samples are from the same continuous distribution. The variance of the rank sum statistic is: ( + m+ ) nm n Using the classical approximation for the two-tailed rank sum test, determine the p-value. (A) 0.05 (B) 0.0 (C) 0.05 (D) 0.0 (E) You are given: (i) Claim counts follow a Poisson distribution with mean θ. (ii) Claim sizes follow an exponential distribution with mean 0θ. (iii) Claim counts and claim sizes are independent, given θ. (iv) The prior distribution has probability density function: bg= 5 6, θ > πθ θ Calculate Bühlmann s k for aggregate losses. (A) Less than (B) At least, but less than (C) At least, but less than 3 (D) At least 3, but less than 4 (E) At least 4 5

6 9. You are given: (i) A survival study uses a Cox proportional hazards model with covariates Z and Z, each taking the value 0 or. (ii) The maximum partial likelihood estimate of the coefficient vector is: β, β = 07., 00. e j b g b g =. (iii) The baseline survival function at time t 0 is estimated as St Estimate St 0 (A) 0.34 (B) 0.49 (C) 0.65 (D) 0.74 (E) 0.84 bg for a subject with covariate values Z Z = =. 0. You are given: (i) (ii) Z and Z are independent N(0,) random variables. a, b, c, d, e, f are constants. (iii) Y = a+ bz + cz and X = d + ez + f Z Determine E( Y X ). (A) a (B) a+ ( b+ c)( X d) (C) a+ bbe+ cfgb X dg + b + g/ d + i (D) a be cf e f X b g d ib g (E) a+ be+ cf / e + f X d 6

7 . You are given: (i) Losses on a company s insurance policies follow a Pareto distribution with probability density function: f x θ = < x < ( θ ) ( x + θ ), 0 (ii) For half of the company s policies θ =, while for the other half θ = 3. For a randomly selected policy, losses in Year were 5. Determine the posterior probability that losses for this policy in Year will exceed 8. (A) 0. (B) 0.5 (C) 0.9 (D) 0. (E) 0.7. You are given total claims for two policyholders: Year Policyholder 3 4 X Y Using the nonparametric empirical Bayes method, determine the Bühlmann credibility premium for Policyholder Y. (A) 655 (B) 670 (C) 687 (D) 703 (E) 79 7

8 3. A particular line of business has three types of claims. The historical probability and the number of claims for each type in the current year are: Type Historical Number of Claims Probability in Current Year A B C You test the null hypothesis that the probability of each type of claim in the current year is the same as the historical probability. Calculate the chi-square goodness-of-fit test statistic. (A) Less than 9 (B) At least 9, but less than 0 (C) At least 0, but less than (D) At least, but less than (E) At least 4. The information associated with the maximum likelihood estimator of a parameter θ is 4n, where n is the number of observations. Calculate the asymptotic variance of the maximum likelihood estimator of θ. (A) n (B) n (C) (D) (E) 4 n 8n 6n 8

9 5. You are given: (i) The probability that an insured will have at least one loss during any year is p. (ii) The prior distribution for p is uniform on [ 0,0.5 ]. (iii) An insured is observed for 8 years and has at least one loss every year. Determine the posterior probability that the insured will have at least one loss during Year 9. (A) (B) (C) (D) (E) Use the following information for questions and. For a survival study with censored and truncated data, you are given: Time (t) Number at Risk at Time t Failures at Time t The probability of failing at or before Time 4, given survival past Time, is 3 Calculate Greenwood s approximation of the variance of 3 q. (A) (B) (C) (D) (E) q. 9

10 7. Calculate the 95% log-transformed confidence interval for Hb3g, based on the Nelson-Aalen estimate. (A) (0.30, 0.89) (B) (0.3,.54) (C) (0.39, 0.99) (D) (0.44,.07) (E) (0.56, 0.79) 8. You are given: (i) Two risks have the following severity distributions: Amount of Claim Probability of Claim Amount for Risk Probability of Claim Amount for Risk , , (ii) Risk is twice as likely to be observed as Risk. A claim of 50 is observed. Determine the Bühlmann credibility estimate of the second claim amount from the same risk. (A) Less than 0,00 (B) At least 0,00, but less than 0,400 (C) At least 0,400, but less than 0,600 (D) At least 0,600, but less than 0,800 (E) At least 0,800 0

11 9. You are given: (i) A sample x, x,, x is drawn from a distribution with probability density function: (ii) θ > σ 0 (iii) xi = 50 and xi = 5000 [ ] exp( x ) + exp( x ), 0 < θ θ σ σ x < Estimate θ by matching the first two sample moments to the corresponding population quantities. (A) 9 (B) 0 (C) 5 (D) 0 (E) 0. You are given a sample of two values, 5 and 9. You estimate Var(X) using the estimator g(x, X ) = ( X X ). i Determine the bootstrap approximation to the mean square error of g. (A) (B) (C) 4 (D) 8 (E) 6

12 . You are given: (i) (ii) (iii) The number of claims incurred in a month by any insured has a Poisson distribution with mean λ. The claim frequencies of different insureds are independent. The prior distribution is gamma with probability density function: f ( λ ) = ( ) λ e 0λ (iv) Month Number of Insureds Number of Claims ? λ Determine the Bühlmann-Straub credibility estimate of the number of claims in Month 4. (A) 6.7 (B) 6.9 (C) 7.3 (D) 7.6 (E) 8.0. You fit a Pareto distribution to a sample of 00 claim amounts and use the likelihood ratio test to test the hypothesis that α =.5 and θ = 7.8. You are given: (i) The maximum likelihood estimates are α =.4 and θ = 7.6. (ii) The natural logarithm of the likelihood function evaluated at the maximum likelihood estimates is (iii) ( ) ln x = i Determine the result of the test.

13 (A) (B) (C) (D) (E) Reject at the significance level. Reject at the 0.00 significance level, but not at the level. Reject at the 0.05 significance level, but not at the 0.00 level. Reject at the significance level, but not at the 0.05 level. Do not reject at the significance level. 3. For a sample of 5 losses, you are given: (i) Observed Number of Interval Losses (0, ] 5 (, 5] 5 (5, ) 5 (ii) Losses follow the uniform distribution on b0,θg. Estimate θ by minimizing the function losses in the jth interval and (A) 6.0 (B) 6.4 (C) 6.8 (D) 7. (E) j= ( E ) j Oj, where E j is the expected number of O j O j is the observed number of losses in the jth interval. 3

14 4. You are given: (i) The probability that an insured will have exactly one claim is θ. (ii) The prior distribution of θ has probability density function: 3 πθ bg= θ, 0< θ< A randomly chosen insured is observed to have exactly one claim. Determine the posterior probability that θ is greater than (A) 0.54 (B) 0.58 (C) 0.63 (D) 0.67 (E) The distribution of accidents for 84 randomly selected policies is as follows: Number of Accidents Number of Policies Total 84 Which of the following models best represents these data? (A) Negative binomial 4

15 (B) (C) (D) (E) Discrete uniform Poisson Binomial Either Poisson or Binomial 6. You are given: (i) Low-hazard risks have an exponential claim size distribution with mean θ. (ii) Medium-hazard risks have an exponential claim size distribution with mean θ. (iii) High-hazard risks have an exponential claim size distribution with mean 3θ. (iv) No claims from low-hazard risks are observed. (v) Three claims from medium-hazard risks are observed, of sizes, and 3. (vi) One claim from a high-hazard risk is observed, of size 5. Determine the maximum likelihood estimate of θ. (A) (B) (C) 3 (D) 4 (E) 5 7. You are given: (i) (ii) (iii) (iv) X partial = pure premium calculated from partially credible data = E X partial µ Fluctuations are limited to ± k µ of the mean with probability P Z = credibility factor 5

16 Which of the following is equal to P? (A) (B) (C) Pr µ kµ Xpartial µ + kµ Pr Zµ k ZXpartial Zµ + k Pr Zµ µ ZXpartial Zµ + µ (D) ( ) Pr k ZXpartial + Z µ + k (E) Pr ( ) µ kµ ZXpartial + Z µ µ + kµ 8. You are given: Claim Size (X) Number of Claims b 05, 5 b 5, 50 8 b 50, 00 5 b 00, 00 6 Assume a uniform distribution of claim sizes within each interval. Estimate Ec X h EbX 50g. (A) Less than 00 (B) At least 00, but less than 300 (C) At least 300, but less than 400 (D) At least 400, but less than 500 (E) At least 500 6

17 9. You are given: (i) Each risk has at most one claim each year. (ii) Type of Risk Prior Probability Annual Claim Probability I II III One randomly chosen risk has three claims during Years -6. Determine the posterior probability of a claim for this risk in Year 7. (A) 0. (B) 0.8 (C) 0.33 (D) 0.40 (E) You are given the following about 00 insurance policies in a study of time to policy surrender: (i) The study was designed in such a way that for every policy that was surrendered, a new policy was added, meaning that the risk set, r j, is always equal to 00. (ii) (iii) Policies are surrendered only at the end of a policy year. The number of policies surrendered at the end of each policy year was observed to be: at the end of the st policy year at the end of the nd policy year 3 at the end of the 3 rd policy year n at the end of the n th policy year (iv) The Nelson-Aalen empirical estimate of the cumulative distribution function at time n, F ˆ ( n ), is What is the value of n? 7

18 (A) 8 (B) 9 (C) 0 (D) (E) 3. You are given the following claim data for automobile policies: Calculate the smoothed empirical estimate of the 45th percentile. (A) 358 (B) 37 (C) 384 (D) 390 (E) You are given: (i) The number of claims made by an individual insured in a year has a Poisson distribution with mean λ. (ii) The prior distribution for λ is gamma with parameters α = and θ =.. Three claims are observed in Year, and no claims are observed in Year. Using Bühlmann credibility, estimate the number of claims in Year 3. (A).35 (B).36 (C).40 (D).4 (E).43 8

19 33. In a study of claim payment times, you are given: (i) (ii) (iii) The data were not truncated or censored. At most one claim was paid at any one time. The Nelson-Aalen estimate of the cumulative hazard function, H(t), immediately following the second paid claim, was 3/3. Determine the Nelson-Aalen estimate of the cumulative hazard function, H(t), immediately following the fourth paid claim. (A) 0.35 (B) 0.37 (C) 0.39 (D) 0.4 (E) The number of claims follows a negative binomial distribution with parameters β and r, where β is unknown and r is known. You wish to estimate β based on n observations, where x is the mean of these observations. Determine the maximum likelihood estimate of β. x (A) r (B) (C) (D) (E) x r x rx rx 9

20 35. You are given the following information about a credibility model: First Observation Unconditional Probability Bayesian Estimate of Second Observation /3.50 / / Determine the Bühlmann credibility estimate of the second observation, given that the first observation is. (A) 0.75 (B).00 (C).5 (D).50 (E) For a survival study, you are given: (i) The Product-Limit estimator St 0 St bg. 0 b g is used to construct confidence intervals for (ii) The 95% log-transformed confidence interval for St bg 0 is b0.695, 0.843g. Determine St b 0 g. (A) (B) 0.76 (C) (D) (E)

21 37. A random sample of three claims from a dental insurance plan is given below: Claims are assumed to follow a Pareto distribution with parameters θ = 50 and α. Determine the maximum likelihood estimate of α. (A) Less than 0.6 (B) At least 0.6, but less than 0.7 (C) At least 0.7, but less than 0.8 (D) At least 0.8, but less than 0.9 (E) At least An insurer has data on losses for four policyholders for 7 years. The loss from the i th policyholder for year j is X ij. You are given: 4 7 dxij Xii = i= j= 4 cxi Xh = i= 3.30 Using nonparametric empirical Bayes estimation, calculate the Bühlmann credibility factor for an individual policyholder. (A) Less than 0.74 (B) At least 0.74, but less than 0.77 (C) At least 0.77, but less than 0.80 (D) At least 0.80, but less than 0.83 (E) At least 0.83

22 39. You are given the following information about a commercial auto liability book of business: (i) (ii) (iii) Each insured s claim count has a Poisson distribution with mean λ, where λ has a gamma distribution with α = 5. and θ = 0.. Individual claim size amounts are independent and exponentially distributed with mean The full credibility standard is for aggregate losses to be within 5% of the expected with probability Using classical credibility, determine the expected number of claims required for full credibility. (A) 65 (B) 38 (C) 354 (D) 76 (E) You are given: (i) A sample of claim payments is: (ii) (iii) Claim sizes are assumed to follow an exponential distribution. The mean of the exponential distribution is estimated using the method of moments. Calculate the value of the Kolmogorov-Smirnov test statistic. (A) 0.4 (B) 0.6 (C) 0.9 (D) 0.5 (E) 0.7

23 4. You are given: (i) Annual claim frequency for an individual policyholder has mean λ and variance σ. (ii) The prior distribution for λ is uniform on the interval [0.5,.5]. (iii) The prior distribution for σ is exponential with mean.5. A policyholder is selected at random and observed to have no claims in Year. Using Bühlmann credibility, estimate the number of claims in Year for the selected policyholder. (A) 0.56 (B) 0.65 (C) 0.7 (D) 0.83 (E) You study the time between accidents and reports of claims. The study was terminated at time 3. You are given: Time of Accident Time between Accident and Claim Report Number of Reported Claims Use the Product-Limit estimator to estimate the conditional probability that the time between accident and claim report is less than, given that it does not exceed 3. 3

24 (A) Less than 0.4 (B) At least 0.4, but less than 0.5 (C) At least 0.5, but less than 0.6 (D) At least 0.6, but less than 0.7 (E) At least You are given: (i) The prior distribution of the parameter Θ has probability density function: πθ bg= θ < θ < (ii) Given Θ=θ, claim sizes follow a Pareto distribution with parameters α = and θ. A claim of 3 is observed. Calculate the posterior probability that Θ exceeds. (A) 0.33 (B) 0.4 (C) 0.50 (D) 0.58 (E) You are given: (i) Losses follow an exponential distribution with mean θ. (ii) A random sample of 0 losses is distributed as follows: Loss Range Frequency [0, 000] 7 (000, 000] 6 (000, ) 7 4

25 Calculate the maximum likelihood estimate of θ. (A) Less than 950 (B) At least 950, but less than 00 (C) At least 00, but less than 50 (D) At least 50, but less than 400 (E) At least You are given: (i) The amount of a claim, X, is uniformly distributed on the interval 0,θ. (ii) The prior density of θ π θ 500 θ 500 θ,. is bg= > Two claims, x = 400 and x = 600, are observed. You calculate the posterior distribution as: f 3 c h F = H G I K J > θ x, x 3 600, θ θ Calculate the Bayesian premium, Ec X3 x, xh. (A) 450 (B) 500 (C) 550 (D) 600 (E) 650 5

26 46. The claim payments on a sample of ten policies are: indicates that the loss exceeded the policy limit Using the Product-Limit estimator, calculate the probability that the loss on a policy exceeds 8. (A) 0.0 (B) 0.5 (C) 0.30 (D) 0.36 (E) You are given the following observed claim frequency data collected over a period of 365 days: Number of Claims per Day Observed Number of Days Fit a Poisson distribution to the above data, using the method of maximum likelihood. Regroup the data, by number of claims per day, into four groups: 0 3+ Apply the chi-square goodness-of-fit test to evaluate the null hypothesis that the claims follow a Poisson distribution. Determine the result of the chi-square test. 6

27 (A) (B) (C) (D) (E) Reject at the significance level. Reject at the 0.00 significance level, but not at the level. Reject at the 0.05 significance level, but not at the 0.00 level. Reject at the significance level, but not at the 0.05 level. Do not reject at the significance level. 48. You are given the following joint distribution: Θ X For a given value of Θ and a sample of size 0 for X: 0 x i = i= 0 Determine the Bühlmann credibility premium. (A) 0.75 (B) 0.79 (C) 0.8 (D) 0.86 (E)

28 49. You are given: x 0 3 Pr[X = x] The method of moments is used to estimate the population mean, µ, and variance, σ, by X and S i n Calculate the bias of (A) 0.7 (B) 0.49 (C) 0.4 (D) 0.08 (E) 0.00 ( X X ) =, respectively. n S n, when n = You are given four classes of insureds, each of whom may have zero or one claim, with the following probabilities: Class Number of Claims 0 I II III IV A class is selected at random (with probability ¼), and four insureds are selected at random from the class. The total number of claims is two. If five insureds are selected at random from the same class, estimate the total number of claims using Bühlmann-Straub credibility. (A).0 (B). 8

29 (C).4 (D).6 (E).8 5. The following results were obtained from a survival study, using the Product-Limit estimator: t St b g VSt b g Determine the lower limit of the 95% linear confidence interval for x 0.75, the 75 th percentile of the survival distribution. (A) 3 (B) 36 (C) 50 (D) 54 (E) 56 9

30 5. With the bootstrapping technique, the underlying distribution function is estimated by which of the following? (A) (B) (C) (D) (E) The empirical distribution function A normal distribution function A parametric distribution function selected by the modeler Any of (A), (B) or (C) None of (A), (B) or (C) 53. You are given: Number of Claims Probability Claim Size Probability Claim sizes are independent. Determine the variance of the aggregate loss. (A) 4,050 (B) 8,00 (C) 0,500 (D),50 (E) 5,6 30

31 54. You are given: (i) Losses follow an exponential distribution with mean θ. (ii) A random sample of losses is distributed as follows: Loss Range Number of Losses (0 00] 3 (00 00] (00 400] 7 ( ] 6 ( ] ( ] Total 00 Estimate θ by matching at the 80 th percentile. (A) 49 (B) 53 (C) 57 (D) 60 (E) 63 3

32 55. You are given: Class Number of Insureds Claim Count Probabilities A randomly selected insured has one claim in Year. Determine the expected number of claims in Year for that insured. (A).00 (B).5 (C).33 (D).67 (E) You are given the following information about a group of policies: Claim Payment Policy Limit Determine the likelihood function. 3

33 (A) (B) (C) (D) (E) f(50) f(50) f(00) f(00) f(500) f(000) f(50) f(50) f(00) f(00) f(500) f(000) / [-F(000)] f(5) f(5) f(60) f(00) f(500) f(500) f(5) f(5) f(60) f(00) f(500) f(500) / [-F(000)] f(5) f(5) f(60) [-F(00)] [-F(500)] f(500) 57. You are given: Claim Size Number of Claims Assume a uniform distribution of claim sizes within each interval. Estimate the second raw moment of the claim size distribution. (A) Less than 3300 (B) At least 3300, but less than 3500 (C) At least 3500, but less than 3700 (D) At least 3700, but less than 3900 (E) At least

34 58. You are given: (i) The number of claims per auto insured follows a Poisson distribution with mean λ. (ii) (iii) The prior distribution for λ has the following probability density function: λ e fbλg b500 g = λγ b 50 g λ A company observes the following claims experience: Year Year Number of claims 75 0 Number of autos insured The company expects to insure 00 autos in Year 3. Determine the expected number of claims in Year 3. (A) 78 (B) 84 (C) 93 (D) 09 (E) 4 34

35 59. The graph below shows a q-q plot of a fitted distribution compared to a sample. Fitted Which of the following is true? Sample (A) (B) (C) (D) (E) The tails of the fitted distribution are too thick on the left and on the right, and the fitted distribution has less probability around the median than the sample. The tails of the fitted distribution are too thick on the left and on the right, and the fitted distribution has more probability around the median than the sample. The tails of the fitted distribution are too thin on the left and on the right, and the fitted distribution has less probability around the median than the sample. The tails of the fitted distribution are too thin on the left and on the right, and the fitted distribution has more probability around the median than the sample. The tail of the fitted distribution is too thick on the left, too thin on the right, and the fitted distribution has less probability around the median than the sample. 60. You are given the following information about six coins: Coin Probability of Heads

36 A coin is selected at random and then flipped repeatedly. X i denotes the outcome of the ith flip, where indicates heads and 0 indicates tails. The following sequence is obtained: Determine Ec X5 Sh using Bayesian analysis. (A) 0.5 (B) 0.54 (C) 0.56 (D) 0.59 (E) 0.63 l 3 4q l0q S = X, X, X, X =,,, 6. You observe the following five ground-up claims from a data set that is truncated from below at 00: You fit a ground-up exponential distribution using maximum likelihood estimation. Determine the mean of the fitted distribution. (A) 73 (B) 00 (C) 5 (D) 56 (F) 73 36

37 6. An insurer writes a large book of home warranty policies. You are given the following information regarding claims filed by insureds against these policies: (i) (ii) (iii) (iv) A maximum of one claim may be filed per year. The probability of a claim varies by insured, and the claims experience for each insured is independent of every other insured. The probability of a claim for each insured remains constant over time. The overall probability of a claim being filed by a randomly selected insured in a year is 0.0. (v) The variance of the individual insured claim probabilities is 0.0. An insured selected at random is found to have filed 0 claims over the past 0 years. Determine the Bühlmann credibility estimate for the expected number of claims the selected insured will file over the next 5 years. (A) 0.04 (B) 0.08 (C) 0.7 (D) 0. (E) A study of the time to first claim includes only policies issued during 996 through 998 on which claims occurred by the end of 999. The table below summarizes the information about the 50 policies included in the study: Number of Policies Year of Time to First Claim Issue year years 3 years

38 Use the Product-Limit estimator to estimate the conditional probability that the first claim on a policy occurs less than years after issue given that the claim occurs no later than 3 years after issue. (A) Less than 0.0 (B) At least 0.0, but less than 0.5 (C) At least 0.5, but less than 0.30 (D) At least 0.30, but less than 0.35 (E) At least For a group of insureds, you are given: (i) (ii) (iii) The amount of a claim is uniformly distributed but will not exceed a certain unknown limit θ. The prior distribution of θ is π θ 500 θ 500 θ,. bg= > Two independent claims of 400 and 600 are observed. Determine the probability that the next claim will exceed 550. (A) 0.9 (B) 0. (C) 0.5 (D) 0.8 (E)

39 65. You are given the following information about a general liability book of business comprised of 500 insureds: (i) X = Y i N i j= ij is a random variable representing the annual loss of the i th insured. (ii) N, N,..., N500 are independent and identically distributed random variables following a negative binomial distribution with parameters r = and β = 0.. (iii) Yi, Yi,..., YiN i are independent and identically distributed random variables following a Pareto distribution with α = 30. and θ = 000. (iv) The full credibility standard is to be within 5% of the expected aggregate losses 90% of the time. Using classical credibility theory, determine the partial credibility of the annual loss experience for this book of business. (A) 0.34 (B) 0.4 (C) 0.47 (D) 0.50 (E) To estimate E X, you have simulated X, X, X3, X4 and X5with the following results: You want the standard deviation of the estimator of E X to be less than Estimate the total number of simulations needed. (A) Less than 50 (B) At least 50, but less than 400 (C) At least 400, but less than 650 (D) At least 650, but less than 900 (E) At least

40 67. You are given the following information about a book of business comprised of 00 insureds: i N i (i) X = Y is a random variable representing the annual loss of the i th insured. j= ij (ii) N, N,..., N00are independent random variables distributed according to a negative binomial distribution with parameters r (unknown) and β = 0.. (iii) Unknown parameter r has an exponential distribution with mean. (iv) Yi, Yi,..., YiN i are independent random variables distributed according to a Pareto distribution with α = 30. and θ = 000. Determine the Bühlmann credibility factor, Z, for the book of business. (A) (B) (C) (D) 0.86 (E) For a mortality study of insurance applicants in two countries, you are given: (i) Country A Country B t i d i Y i θ i d i Y i θ i (ii) Y i is the number at risk over the period bti, tig. Deaths during the period bti, tig are assumed to occur at t i. (iii) θ i is the reference hazard rate over the period ti, tig. Within a country, θ i is the same for all study participants. b 40

41 (iv) S T btg is the Product-Limit estimate of St b g based on the data for all study participants. (v) S B btg is the Product-Limit estimate of St b g based on the data for study participants in Country B. T B Determine S b4g S b4g. (A) 0.06 (B) 0.07 (C) 0.08 (D) 0.09 (E) You fit an exponential distribution to the following data: Determine the coefficient of variation of the maximum likelihood estimate of the mean, θ. (A) 0.33 (B) 0.45 (C) 0.70 (D).00 (E). 4

42 70. You are given the following information on claim frequency of automobile accidents for individual drivers: Business Use Pleasure Use Expected Claims Claim Variance Expected Claims Claim Variance Rural Urban Total You are also given: (i) (ii) Each driver s claims experience is independent of every other driver s. There are an equal number of business and pleasure use drivers. Determine the Bühlmann credibility factor for a single driver. (A) 0.05 (B) 0.09 (C) 0.7 (D) 0.9 (E) 0.7 4

43 7. You are investigating insurance fraud that manifests itself through claimants who file claims with respect to auto accidents with which they were not involved. Your evidence consists of a distribution of the observed number of claimants per accident and a standard distribution for accidents on which fraud is known to be absent. The two distributions are summarized below: Number of Claimants per Accident Standard Probability Observed Number of Accidents Total Determine the result of a chi-square test of the null hypothesis that there is no fraud in the observed accidents. (A) (B) (C) (D) (E) Reject at the significance level. Reject at the 0.00 significance level, but not at the level. Reject at the 0.05 significance level, but not at the 0.00 level. Reject at the significance level, but not at the 0.05 level. Do not reject at the significance level. 7. You are given the following data on large business policyholders: (i) Losses for each employee of a given policyholder are independent and have a common mean and variance. (ii) The overall average loss per employee for all policyholders is 0. (iii) The variance of the hypothetical means is 40. (iv) The expected value of the process variance is (v) The following experience is observed for a randomly selected policyholder: 43

44 Year Average Loss per Number of Employee Employees Determine the Bühlmann-Straub credibility premium per employee for this policyholder. (A) Less than 0.5 (B) At least 0.5, but less than.5 (C) At least.5, but less than.5 (D) At least.5, but less than 3.5 (E) At least You are given the following information about a group of 0 claims: Claim Size Interval Number of Claims in Interval Number of Claims Censored in Interval (0-5,000] (5,000-30,000] (30,000-45,000] 4 0 Assume that claim sizes and censorship points are uniformly distributed within each interval. Estimate, using the life table methodology, the probability that a claim exceeds 30,000. (A) 0.67 (B) 0.70 (C) 0.74 (D) 0.77 (E)

45 74. You are making credibility estimates for regional rating factors. You observe that the Bühlmann-Straub nonparametric empirical Bayes method can be applied, with rating factor playing the role of pure premium. X ij denotes the rating factor for region i and year j, where i = 3,, and j = 34,,,. Corresponding to each rating factor is the number of reported claims, m ij, measuring exposure. You are given: i mi = m 4 j= ij X i = m i 4 j= mx ij ij v = m X X i 4 3 j= ijd ij ii mi Xi X c h Determine the credibility estimate of the rating factor for region using the method that preserves i= (A).3 (B).33 (C).35 (D).37 3 (E).39 mx i i. 45

46 75. You are given: (i) Claim amounts follow a shifted exponential distribution with probability density function: x fbg x = eb δg/ θ, δ < x < θ (ii) A random sample of claim amounts X, X,..., X0: (iii) X i = 00 and X i = 306 Estimate δ using the method of moments. (A) 3.0 (B) 3.5 (C) 4.0 (D) 4.5 (E) You are given: (i) (ii) The annual number of claims for each policyholder follows a Poisson distribution with mean θ. The distribution of θ across all policyholders has probability density function: f θ θ θ b g = e, θ > 0 z nθ (iii) θe dθ = n 0 A randomly selected policyholder is known to have had at least one claim last year. Determine the posterior probability that this same policyholder will have at least one claim this year. 46

47 (A) 0.70 (B) 0.75 (C) 0.78 (D) 0.8 (E) A survival study gave (.63,.55) as the 95% linear confidence interval for the cumulative hazard function Ht 0 bg. Calculate the 95% log-transformed confidence interval for Ht bg. 0 (A) (0.49, 0.94) (B) (0.84, 3.34) (C) (.58,.60) (D) (.68,.50) (E) (.68,.60) 78. You are given: (i) Claim size, X, has mean µ and variance 500. (ii) The random variable µ has a mean of 000 and variance of 50. (iii) The following three claims were observed: 750, 075, 000 Calculate the expected size of the next claim using Bühlmann credibility. (A) 05 (B) 063 (C) 5 (D) 8 (E) 66 47

48 79. Losses come from a mixture of an exponential distribution with mean 00 with probability p and an exponential distribution with mean 0,000 with probability p. Losses of 00 and 000 are observed. Determine the likelihood function of p. (A) (B) (C) (D) F HG F HG F HG F HG b g I F b g KJ HG b g I F b g KJ + HG b g I F +. b g + 0, 000 KJ HG 00, b g I F b + KJ + + g 0, 000 HG 00, pe. pe. pe. pe 00 0, , pe. pe pe. pe 00 0, , pe pe pe pe pe pe pe pe F HG I b g F HG (E) p e e e e. + p., KJ , 000 I KJ I KJ I KJ I KJ I KJ 80. A fund is established by collecting an amount P from each of 00 independent lives age 70. The fund will pay the following benefits: 0, payable at the end of the year of death, for those who die before age 7, or P, payable at age 7, to those who survive. You are given: (i) Mortality follows the Illustrative Life Table. (ii) i =

49 For this question only, you are also given: The number of claims in the first year is simulated from the binomial distribution using the inverse transform method (where smaller random numbers correspond to fewer deaths). The random number for the first trial, generated using the uniform distribution on [0, ], is 0.8. Calculate the simulated claim amount. (A) 0 (B) 0 (C) 0 (D) 30 (E) You wish to simulate a value, Y, from a two point mixture. With probability 0.3, Y is exponentially distributed with mean 0.5. With probability 0.7, Y is uniformly distributed on 3, 3. You simulate the mixing variable where low values correspond to the exponential distribution. Then you simulate the value of Y, where low random numbers correspond to low values of Y. Your uniform random numbers from 0, are 0.5 and 0.69 in that order. Calculate the simulated value of Y. (A) 0.9 (B) 0.38 (C) 0.59 (D) 0.77 (E)

50 8. N is the random variable for the number of accidents in a single year. N follows the distribution: Pr( N n) 0.9(0.) n = =, n =,, X i is the random variable for the claim amount of the ith accident. distribution: X i follows the 0.0 ( ) x i g x = 0.0 e, x > 0, i=,, i Let U and V, V,... be independent random variables following the uniform distribution on (0, ). You use the inverse transformation method with U to simulate N and V i to simulate X i with small values of random numbers corresponding to small values of N and X i. You are given the following random numbers for the first simulation: u v v v 3 v 4 i Calculate the total amount of claims during the year for the first simulation. (A) 0 (B) 36 (C) 7 (D) 08 (E) You are the consulting actuary to a group of venture capitalists financing a search for pirate gold. It s a risky undertaking: with probability 0.80, no treasure will be found, and thus the outcome is 0. The rewards are high: with probability 0.0 treasure will be found. The outcome, if treasure is found, is uniformly distributed on [000, 5000]. You use the inverse transformation method to simulate the outcome, where large random numbers from the uniform distribution on [0, ] correspond to large outcomes. 50

51 Your random numbers for the first two trials are 0.75 and Calculate the average of the outcomes of these first two trials. (A) 0 (B) 000 (C) 000 (D) 3000 (E)

52 SOCIETY OF ACTUARIES/CASUALTY ACTUARIAL SOCIETY EXAM C CONSTRUCTION AND EVALUATION OF ACTUARIAL MODELS EXAM C SAMPLE SOLUTIONS Copyright 005 by the Society of Actuaries and the Casualty Actuarial Society Some of the questions in this study note are taken from past SOA/CAS examinations. C PRINTED IN U.S.A.

53 Question # Key: E The 40 th percentile is the.4() = 4.8 th smallest observation. By interpolation it is.(86) +.8(90) = 89.. The 80 th percentile is the.8() = 9.6 th smallest observation. By interpolation it is.4(00) +.6(0) = 06. The equations to solve are γ γ (89. / θ) (06 / θ).4 = and.8 = γ + (89. / θ ) + (06 / θ ) γ. Solving each for the parenthetical expression gives γ γ = (89. / θ ) and 4 = (06 / θ ). 3 Taking the ratio of the second equation to the first gives 6 = (06 / 89.) γ which leads to γ = ln(6) / ln(06 / 89.) =.407. Then / = 06 /θ for θ = Question # Key: E.645 Var( X ) The standard for full credibility is + where X is the claim size.0 EX ( ) (.5) variable. For the Pareto variable, EX ( ) =.5/ 5 =. and Var( X ) = (.) =.05. 5(4) Then the standard is + = 6,93 claims..0. Question #3 Key: B The kernel is a triangle with a base of 4 and a height at the middle of 0.5 (so the area is ). The length of the base is twice the bandwidth. Any observation within of.5 will contribute to the estimate. For the observation at, when the triangle is centered at, the height of the triangle at.5 is.375 (it is one-quarter the way from to the end of the triangle at 4 and so the height is one-quarter the way from 0.5 to 0). Similarly the points at 3 are also 0.5 away and so the height of the associated triangle is also.375. Each triangle height is weighted by the empirical probability at the associated point. So the estimate at.5 is (/5)(3/8) + (3/5)(3/8) + (/5)(0) = /40.

54 Question #4 Key: A x The distribution function is F ( x ) = αt α dt = t α = x α. The likelihood function is L= f(3) f(6) f(4)[ F(5)] α α α α = α3 α6 α4 (5 ) 3 α α [3(6)(4)(65)]. Taking logs, differentiating, setting equal to zero, and solving: ln L = 3lnα α ln57,500 plus a constant (ln L) = 3α ln57,500 = 0 ˆ α = 3/ ln57,500 =.507. x Question #5 Key: C π( q,) p( q) p( q) π( q) = q( q) q( q)4 q q ( q) q ( q) dq= /68, π ( q,) = 68 q ( q). 3 5 The expected number of claims in a year is EX ( q) = qand so the Bayesian estimate is 5 (,) = (68) ( ) = 4 / 3. 0 E q q q q dq The answer can be obtained without integrals by recognizing that the posterior distribution of q is beta with a = 6 and b = 3. The posterior mean is Eq (,) = a/( a+ b) = 6/9= /3. The posterior mean of q is then 4/3. Question #6 Key: D For the method of moments estimate, µ +.5σ µ + σ 386 = e, 457,480. = e = µ +.5 σ, = µ + σ ˆ µ = , ˆ σ =.8. Then

55 (.8) ln ln EX ( 500) = e Φ Φ.8.8 = 386 Φ(.853) + 500[ Φ(.7739)] = 386(.3877) + 500(.95) = 59. Note-these calculations use exact normal probabilities. Rounding and using the normal table that accompanies the exam will produce a different numerical answer but the same letter answer. Question #7 Key: D Because the values are already ranked, the test statistic is immediately calculated as the sum of the given values for Sample I: R = = 78. The other needed values are n = 9 and m =, the two sample sizes. The mean is n(n+m+)/ = 94.5 and the variance is nm(n+m+)/ = The test statistic is Z = ( ) / 73.5 =.5. The p-value is twice (because it is a two-tailed test) the probability of being more extreme than the test statistic, p= Pr( Z <.5) =.0. Question #8 Key: C Let N be the Poisson claim count variable, let X be the claim size variable, and let S be the aggregate loss variable. µθ ( ) = ES ( θ) = EN ( θ) EX ( θ) = θ0θ= 0θ 3 v( θ) = Var( S θ) = E( N θ) E( X θ) = θ00θ = 00θ 6 d θ θ θ θ 6 θ θ θ θ µ = E(0 θ ) = 0 θ (5 θ ) θ = 50 / 3 EPV = E(00 ) = 00 (5 ) d = 500 VHM = Var(0 ) = (0 ) (5 ) d (50 / 3) =. k = 500 /. =.5. Question #9 Key: A c = exp(.7() +.0()) = Then St ˆ z = Sˆ t = =. c.4843 ( 0; ) 0( 0)

56 Question #0 Key: E Y and X are linear combinations of the same two normal random variables, so they are bivariate normal. Thus E(Y X) = E(Y) + [Cov(Y,X)/Var(X)][X E(X)]. From the definitions of Y and X, E(Y) = a, E(X) = d, Var(X) = e + f, and Cov(Y,X) = be + cf. Question # Key: D f (5 θ = ) Pr( θ = ) Pr( θ = X = 5) = f(5 θ = ) Pr( θ = ) + f(5 θ = 3) Pr( θ = 3) (/ 36)(/ ) = = 6 / 43 (/ 36)(/ ) + (3/ 64)(/ ) Pr( X > 8 X = 5) = Pr( X > 8 θ = )Pr( θ = X = 5) + Pr( X > 8 θ = 3)Pr( θ = 3 X = 5) = (/ 9)(6 / 43) + (3/)(7 / 43) =.6. For the last line, is used. 8 Pr( X > 8 θ ) = θ( x+ θ) dx= θ(8 + θ) Question # Key: C The sample mean for X is 70 and for Y is 670. The mean of all 8 observations is 695. (730 70) + (800 70) + (650 70) + (700 70) + ( ) + ( ) + (65 670) + ( ) vˆ = = 3475 (4 ) (70 695) + ( ) 3475 aˆ = = kˆ = 3475/ 38.5 = 9.48 ˆ 4 Z = = P =.305(670) +.695(695) = c Question #3 Key: B There are 430 observations. The expected counts are 430(.744) = 7.99, 430(.35) =5.0, 430(.3744) = The test statistic is

57 ( 7.99) (80 5.0) ( ) + + = Question #4 Key: B From the information, the asymptotic variance of ˆ θ is /4n. Then Var( ˆ θ) = 4 Var( ˆ θ) = 4(/4 n) = / n. Note that the delta method is not needed for this problem, although using it leads to the same answer. Question #5 Key: A The posterior probability density is 8 8 π( p,,,,,,,) Pr(,,,,,,, p) π( p) p () p. π p ( p,,,,,,,) = = = 9(.5 ) p pdp (.5 ) / = = 0 9 = π p9(.5 ) p dp 9(.5 )(.5 ) / Pr( X,,,,,,,) Pr( X p) ( p,,,,,,,) dp = = = p Question #6 Key: A p ˆ = =. Greenwood s approximation is = (7) 6(3) 0(5)

58 Question #7 Key: D Ĥ (3) = 5/30 + 9/7 + 6/3 = Var ˆ ( H ˆ (3)) = 5/(30) + 9/(7) + 6/(3) = The 95% log-transformed confidence interval is: H ˆ (3) U, where U = exp ± = exp( ± ).6875 The confidence interval is: [ exp( ), exp( )] = [0.443,.067]. Question #8 Key: D The means are.5(50) +.3(,500) +.(60,000) =,875 and.7(50) +.(,500) +.(60,000) = 6,675 for risks and respectively. The variances are.5(50) +.3(,500) +.(60,000),875 = 556,40,65 and.7(50) +.(,500) +.(60,000) 6,675 = 36,738,5 respectively. The overall mean is (/3)(,875) + (/3)(6,675) = 0, and so EPV = (/3)(556,40,65) + (/3)(36,738,5) = 476,339,79 and VHM = (/3)(,875) + (/3)(6,675) 0, = 8,54,. Then, k = 476,339,79/8,54, = and Z = /( ) = The credibility estimate is.0767(50) (0,808.33) = 0,6. Question #9 Key: D The first two sample moments are 5 and 500, and the first two population moments are EX ( ) =.5( θ + σ ) and EX ( ) =.5(θ + σ ) = θ + σ. These can be obtained either through integration or by recognizing the density function as a two-point mixture of exponential densities. The equations to solve are 30 = θ + σ and 500 = θ + σ. From the first equation, σ = 30 θ and substituting into the second equation gives 500 = θ + (30 θ) = θ 60θ The quadratic equation has two solutions, 0 and 0. Because θ > σ the answer is 0.

59 Question #0 Key: D There are four possible samples, (5,5), (5,9), (9,5), and (9,9). For each, the estimator g must be calculated. The values are 0, 4, 4, and 0 respectively. Assuming a population in which the values 5 and 9 each occur with probability.5, the population variance is.5(5 7) +.5(9 7) = 4. The mean square error is approximated as.5[(0 4) + (4 4) + (4 4) + (0 4) ] = 8. Question # Key: B From the Poisson distribution, µ ( λ) = λ and v( λ) = λ. Then, = E( ) = 6 /00 =.06, EPV = E( ) =.06, VHM = Var( ) = 6 /00 =.0006 where the µ λ λ λ various moments are evaluated from the gamma distribution. Then, k =.06 /.0006 = 00 and Z = 450 /( ) = 9 / where the 450 is the total number of insureds contributing experience. The credibility estimate of the expected number of claims for one insured in month 4 is (9/)(5/450) + (/)(.06) = For 300 insureds the expected number of claims is 300( ) = 6.9. Question # Key: C The likelihood function is L( αθ, ) = αθ α 00 and its logarithm is j= α ( x j + θ ) + 00 i= l ( α, θ ) = 00ln( α ) + 00 α ln( θ ) ( α + ) ln( x + θ ). When evaluated at the hypothesized values of.5 and 7.8, the loglikelhood is The test statistic is ( ) = 7.7. With two degrees of freedom (0 free parameters in the null hypothesis versus in the alternative), the test statistic falls between the 97.5 th percentile (7.38) and the 99 th percentile (9.). i

60 Question #3 Key: E Assume that θ > 5. Then the expected counts for the three intervals are 5( / θ ) = 30 / θ,5(3/ θ) = 45/ θ, and 5( θ 5) / θ = 5 75/ θ respectively. The quantity to minimize is (30 5) (45 5) (5 75 5) θ + θ + θ 5. Differentiating (and ignoring the coefficient of /5) gives the equation 3 (30θ 5)30θ (45θ 5)45θ + (0 75 θ )75θ = 0. Multiplying through by θ and dividing by reduces the equation to (30 5 θ )30 (45 5 θ)45 + (0θ 75)75 = θ = 0 for a solution of ˆ θ = 8550 /5 = 7.6. Question #4 Key: E π ( θ ) θ(.5 θ ) θ.5.5. The required constant is the reciprocal of.5 and so π ( θ ) =.5θ. The requested probability is Pr( θ >.6 ) =.5 θ dθ = θ =.6 = θ dθ = θ /.5 =.4 0 Question #5 Key: A k / k k kn n Positive slope implies that the negative binomial distribution is a good choice. Alternatively, the sample mean and variance are.6 and.93 respectively. With the variance substantially exceeding the mean, the negative binomial model is again supported.

61 Question #6 Key: B /( θ ) /( θ) 3/( θ) 5/(3 θ) 8/ θ e e e e e The likelihood function is =. The loglikelihood 4 θ θ θ 3θ 4θ function is ln 4 4 ln( θ ) 8/ θ. Differentiating with respect to θ and setting the result equal to 0 yields θ + θ = which produces ˆ θ =. Question #7 Key: E The absolute difference of the credibility estimate from its expected value is to be less than or equal to kµ (with probability P). That is, [ ZX partial + ( Z) M] [ Zµ + ( Z) M] kµ kµ ZX partial Zµ kµ. Adding µ to all three sides produces answer choice (E). Question #8 Key: C In general, E( X ) E[( X 50) ] = x f ( x) dx x f ( x) dx 50 f ( x) dx = ( x 50 ) f ( x) dx Assuming a uniform distribution, the density function over the interval from 00 to 00 is 6/7400 (the probability of 6/74 assigned to the interval divided by the width of the interval). The answer is x 6 ( x 50 ) dx= 50 x = Question #9 Key: B The probabilities are from a binomial distribution with 6 trials. Three successes were observed Pr(3 I) = (.) (.9) =.0458, Pr(3 II) = (.) (.8) =.089, Pr(3 III) = (.4) (.6) =

62 The probability of observing three successes is.7(.0458) +.(.089) +.(.7648) = The three posterior probabilities are:.7(.0458).(.089).(.7648) Pr(I 3) = =.887, Pr(II 3) = =.3008, Pr(III 3) = = The posterior probability of a claim is then.(.887) +.(.3008) +.4(.50975) =.833. Question #30 Key: E ˆ ˆ H.54 ( ) ( n = Fn= e ), Hn ˆ( ) =.78. The Nelson-Aalen estimate is the sum of successive s/r values. From the problem statement, r = 00 at all surrender times while the s-values follow the pattern,, 3,. Then, n n( n+ ).78 = = and the solution is n = Question # 3 Answer: C g = [(.45)] = [5.4] = 5; h= = 0.4. ˆ π =.6 x +.4 x =.6(360) +.4(40) = (5) (6) Question # 3 Answer: D N is distributed Poisson(λ) µ = E( λ) = αθ = (.) =.. v= E λ = a= Var λ = αθ = =. 5 k = = ; Z = = / 6 7 Thus, the estimate for Year 3 is 5 (.5) + (.) = ( ).; ( ) (.).44. Note that a Bayesian approach produces the same answer. Question # 33 Answer: C

63 At the time of the second failure, ˆ 3 Ht ( ) = n. n + n = 3 = At the time of the fourth failure, ˆ Ht ( ) = = Question # 34 Answer: B The likelihood is: n x j rr ( + ) ( r+ x ) n j β r+ x j j= x j!( + β ) j= x r x j j L = β ( + β). The loglikelihood is: n l = xjln β ( r+ xj)ln( + β) j= n xj r+ xj l = = 0 j= β + β n 0 = x ( + β ) ( r+ x ) β = x rnβ j j j j= j= 0 = nx rnβ; ˆ β = x / r. n Question # 35 Answer: C The Bühlmann credibility estimate is Zx+ ( Z ) µ where x is the first observation. The Bühlmann estimate is the least squares approximation to the Bayesian estimate. Therefore, Z and µ must be selected to minimize + µ + + µ + + µ [ Z ( Z).5] [ Z ( Z).5] [3 Z ( Z) 3]. Setting partial derivatives equal to zero will give the values. However, it should be clear that µ is the average of the Bayesian estimates, that is,

64 µ = ( ) =. 3 The derivative with respect to Z is (deleting the coefficients of /3): ( Z +.5)( ) + (.5)(0) + ( Z )() = 0 Z =.75. The answer is.75() +.5() =.5. Question # 36 Answer: E / The confidence interval is ˆ θ ˆ θ ( St ( 0), St ( 0) ). Taking logarithms of both endpoints gives the two equations ln.695 = = ln St ˆ( 0) θ ln.843 =.7079 = θ ln St ˆ( ). 0 Multiplying the two equations gives.064 = [ln St ˆ( 0)] ln St ˆ( 0) =.498 St ˆ( 0 ) = The negative square root is required in order to make the answer fall in the interval (0,). Question # 37 Answer: B The likelihood is: α α α α50 α50 α50 L = (50 + 5) ( ) ( ) 3 3α α 50 =. α + (375i675i00) α+ α+ α+

**BEGINNING OF EXAMINATION** The annual number of claims for an insured has probability function: , 0 < q < 1.

**BEGINNING OF EXAMINATION** The annual number of claims for an insured has probability function: , 0 < q < 1. **BEGINNING OF EXAMINATION** 1. You are given: (i) The annual number of claims for an insured has probability function: 3 p x q q x x ( ) = ( 1 ) 3 x, x = 0,1,, 3 (ii) The prior density is π ( q) = q,

More information

Errata and updates for ASM Exam C/Exam 4 Manual (Sixteenth Edition) sorted by page

Errata and updates for ASM Exam C/Exam 4 Manual (Sixteenth Edition) sorted by page Errata for ASM Exam C/4 Study Manual (Sixteenth Edition) Sorted by Page 1 Errata and updates for ASM Exam C/Exam 4 Manual (Sixteenth Edition) sorted by page Practice exam 1:9, 1:22, 1:29, 9:5, and 10:8

More information

Exam C, Fall 2006 PRELIMINARY ANSWER KEY

Exam C, Fall 2006 PRELIMINARY ANSWER KEY Exam C, Fall 2006 PRELIMINARY ANSWER KEY Question # Answer Question # Answer 1 E 19 B 2 D 20 D 3 B 21 A 4 C 22 A 5 A 23 E 6 D 24 E 7 B 25 D 8 C 26 A 9 E 27 C 10 D 28 C 11 E 29 C 12 B 30 B 13 C 31 C 14

More information

0.1 Solutions to CAS Exam ST, Fall 2015

0.1 Solutions to CAS Exam ST, Fall 2015 0.1 Solutions to CAS Exam ST, Fall 2015 The questions can be found at http://www.casact.org/admissions/studytools/examst/f15-st.pdf. 1. The variance equals the parameter λ of the Poisson distribution for

More information

Course 4 Examination Questions And Illustrative Solutions. November 2000

Course 4 Examination Questions And Illustrative Solutions. November 2000 Course 4 Examination Questions And Illustrative Solutions Novemer 000 1. You fit an invertile first-order moving average model to a time series. The lag-one sample autocorrelation coefficient is 0.35.

More information

FALL 2005 EXAM C SOLUTIONS

FALL 2005 EXAM C SOLUTIONS FALL 005 EXAM C SOLUTIONS Question #1 Key: D S ˆ(300) = 3/10 (there are three observations greater than 300) H ˆ (300) = ln[ S ˆ (300)] = ln(0.3) = 1.0. Question # EX ( λ) = VarX ( λ) = λ µ = v = E( λ)

More information

Institute of Actuaries of India Subject CT3 Probability and Mathematical Statistics

Institute of Actuaries of India Subject CT3 Probability and Mathematical Statistics Institute of Actuaries of India Subject CT3 Probability and Mathematical Statistics For 2015 Examinations Aim The aim of the Probability and Mathematical Statistics subject is to provide a grounding in

More information

A LOGNORMAL MODEL FOR INSURANCE CLAIMS DATA

A LOGNORMAL MODEL FOR INSURANCE CLAIMS DATA REVSTAT Statistical Journal Volume 4, Number 2, June 2006, 131 142 A LOGNORMAL MODEL FOR INSURANCE CLAIMS DATA Authors: Daiane Aparecida Zuanetti Departamento de Estatística, Universidade Federal de São

More information

Gamma Distribution Fitting

Gamma Distribution Fitting Chapter 552 Gamma Distribution Fitting Introduction This module fits the gamma probability distributions to a complete or censored set of individual or grouped data values. It outputs various statistics

More information

Chapter 3 RANDOM VARIATE GENERATION

Chapter 3 RANDOM VARIATE GENERATION Chapter 3 RANDOM VARIATE GENERATION In order to do a Monte Carlo simulation either by hand or by computer, techniques must be developed for generating values of random variables having known distributions.

More information

Joint Exam 1/P Sample Exam 1

Joint Exam 1/P Sample Exam 1 Joint Exam 1/P Sample Exam 1 Take this practice exam under strict exam conditions: Set a timer for 3 hours; Do not stop the timer for restroom breaks; Do not look at your notes. If you believe a question

More information

MATH4427 Notebook 2 Spring 2016. 2 MATH4427 Notebook 2 3. 2.1 Definitions and Examples... 3. 2.2 Performance Measures for Estimators...

MATH4427 Notebook 2 Spring 2016. 2 MATH4427 Notebook 2 3. 2.1 Definitions and Examples... 3. 2.2 Performance Measures for Estimators... MATH4427 Notebook 2 Spring 2016 prepared by Professor Jenny Baglivo c Copyright 2009-2016 by Jenny A. Baglivo. All Rights Reserved. Contents 2 MATH4427 Notebook 2 3 2.1 Definitions and Examples...................................

More information

Nonparametric adaptive age replacement with a one-cycle criterion

Nonparametric adaptive age replacement with a one-cycle criterion Nonparametric adaptive age replacement with a one-cycle criterion P. Coolen-Schrijner, F.P.A. Coolen Department of Mathematical Sciences University of Durham, Durham, DH1 3LE, UK e-mail: Pauline.Schrijner@durham.ac.uk

More information

Maximum Likelihood Estimation

Maximum Likelihood Estimation Math 541: Statistical Theory II Lecturer: Songfeng Zheng Maximum Likelihood Estimation 1 Maximum Likelihood Estimation Maximum likelihood is a relatively simple method of constructing an estimator for

More information

Exam P - Total 23/23 - 1 -

Exam P - Total 23/23 - 1 - Exam P Learning Objectives Schools will meet 80% of the learning objectives on this examination if they can show they meet 18.4 of 23 learning objectives outlined in this table. Schools may NOT count a

More information

**BEGINNING OF EXAMINATION**

**BEGINNING OF EXAMINATION** November 00 Course 3 Society of Actuaries **BEGINNING OF EXAMINATION**. You are given: R = S T µ x 0. 04, 0 < x < 40 0. 05, x > 40 Calculate e o 5: 5. (A) 4.0 (B) 4.4 (C) 4.8 (D) 5. (E) 5.6 Course 3: November

More information

TABLE OF CONTENTS. 4. Daniel Markov 1 173

TABLE OF CONTENTS. 4. Daniel Markov 1 173 TABLE OF CONTENTS 1. Survival A. Time of Death for a Person Aged x 1 B. Force of Mortality 7 C. Life Tables and the Deterministic Survivorship Group 19 D. Life Table Characteristics: Expectation of Life

More information

Practice problems for Homework 11 - Point Estimation

Practice problems for Homework 11 - Point Estimation Practice problems for Homework 11 - Point Estimation 1. (10 marks) Suppose we want to select a random sample of size 5 from the current CS 3341 students. Which of the following strategies is the best:

More information

Distribution (Weibull) Fitting

Distribution (Weibull) Fitting Chapter 550 Distribution (Weibull) Fitting Introduction This procedure estimates the parameters of the exponential, extreme value, logistic, log-logistic, lognormal, normal, and Weibull probability distributions

More information

7 Hypothesis testing - one sample tests

7 Hypothesis testing - one sample tests 7 Hypothesis testing - one sample tests 7.1 Introduction Definition 7.1 A hypothesis is a statement about a population parameter. Example A hypothesis might be that the mean age of students taking MAS113X

More information

Statistics 100A Homework 8 Solutions

Statistics 100A Homework 8 Solutions Part : Chapter 7 Statistics A Homework 8 Solutions Ryan Rosario. A player throws a fair die and simultaneously flips a fair coin. If the coin lands heads, then she wins twice, and if tails, the one-half

More information

Poisson Models for Count Data

Poisson Models for Count Data Chapter 4 Poisson Models for Count Data In this chapter we study log-linear models for count data under the assumption of a Poisson error structure. These models have many applications, not only to the

More information

STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT3400 STAT3400

STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT2400&3400 STAT3400 STAT3400 Exam P Learning Objectives All 23 learning objectives are covered. General Probability STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 STAT2400 1. Set functions including set notation and basic elements

More information

Solution. Let us write s for the policy year. Then the mortality rate during year s is q 30+s 1. q 30+s 1

Solution. Let us write s for the policy year. Then the mortality rate during year s is q 30+s 1. q 30+s 1 Solutions to the May 213 Course MLC Examination by Krzysztof Ostaszewski, http://wwwkrzysionet, krzysio@krzysionet Copyright 213 by Krzysztof Ostaszewski All rights reserved No reproduction in any form

More information

Probability Calculator

Probability Calculator Chapter 95 Introduction Most statisticians have a set of probability tables that they refer to in doing their statistical wor. This procedure provides you with a set of electronic statistical tables that

More information

Aggregate Loss Models

Aggregate Loss Models Aggregate Loss Models Chapter 9 Stat 477 - Loss Models Chapter 9 (Stat 477) Aggregate Loss Models Brian Hartman - BYU 1 / 22 Objectives Objectives Individual risk model Collective risk model Computing

More information

Summary of Probability

Summary of Probability Summary of Probability Mathematical Physics I Rules of Probability The probability of an event is called P(A), which is a positive number less than or equal to 1. The total probability for all possible

More information

Chapter 8 CREDIBILITY HOWARD C. MAHLER AND CURTIS GARY DEAN

Chapter 8 CREDIBILITY HOWARD C. MAHLER AND CURTIS GARY DEAN Chapter 8 CREDIBILITY HOWARD C. MAHLER AND CURTIS GARY DEAN 1. INTRODUCTION Credibility theory provides tools to deal with the randomness of data that is used for predicting future events or costs. For

More information

EXAM 3, FALL 003 Please note: On a one-time basis, the CAS is releasing annotated solutions to Fall 003 Examination 3 as a study aid to candidates. It is anticipated that for future sittings, only the

More information

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 3 Solutions

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 3 Solutions Math 37/48, Spring 28 Prof. A.J. Hildebrand Actuarial Exam Practice Problem Set 3 Solutions About this problem set: These are problems from Course /P actuarial exams that I have collected over the years,

More information

Lecture 2 ESTIMATING THE SURVIVAL FUNCTION. One-sample nonparametric methods

Lecture 2 ESTIMATING THE SURVIVAL FUNCTION. One-sample nonparametric methods Lecture 2 ESTIMATING THE SURVIVAL FUNCTION One-sample nonparametric methods There are commonly three methods for estimating a survivorship function S(t) = P (T > t) without resorting to parametric models:

More information

EVALUATION OF PROBABILITY MODELS ON INSURANCE CLAIMS IN GHANA

EVALUATION OF PROBABILITY MODELS ON INSURANCE CLAIMS IN GHANA EVALUATION OF PROBABILITY MODELS ON INSURANCE CLAIMS IN GHANA E. J. Dadey SSNIT, Research Department, Accra, Ghana S. Ankrah, PhD Student PGIA, University of Peradeniya, Sri Lanka Abstract This study investigates

More information

Department of Mathematics, Indian Institute of Technology, Kharagpur Assignment 2-3, Probability and Statistics, March 2015. Due:-March 25, 2015.

Department of Mathematics, Indian Institute of Technology, Kharagpur Assignment 2-3, Probability and Statistics, March 2015. Due:-March 25, 2015. Department of Mathematics, Indian Institute of Technology, Kharagpur Assignment -3, Probability and Statistics, March 05. Due:-March 5, 05.. Show that the function 0 for x < x+ F (x) = 4 for x < for x

More information

Examination 110 Probability and Statistics Examination

Examination 110 Probability and Statistics Examination Examination 0 Probability and Statistics Examination Sample Examination Questions The Probability and Statistics Examination consists of 5 multiple-choice test questions. The test is a three-hour examination

More information

SAS Software to Fit the Generalized Linear Model

SAS Software to Fit the Generalized Linear Model SAS Software to Fit the Generalized Linear Model Gordon Johnston, SAS Institute Inc., Cary, NC Abstract In recent years, the class of generalized linear models has gained popularity as a statistical modeling

More information

SYSM 6304: Risk and Decision Analysis Lecture 3 Monte Carlo Simulation

SYSM 6304: Risk and Decision Analysis Lecture 3 Monte Carlo Simulation SYSM 6304: Risk and Decision Analysis Lecture 3 Monte Carlo Simulation M. Vidyasagar Cecil & Ida Green Chair The University of Texas at Dallas Email: M.Vidyasagar@utdallas.edu September 19, 2015 Outline

More information

Contents. 3 Survival Distributions: Force of Mortality 37 Exercises Solutions... 51

Contents. 3 Survival Distributions: Force of Mortality 37 Exercises Solutions... 51 Contents 1 Probability Review 1 1.1 Functions and moments...................................... 1 1.2 Probability distributions...................................... 2 1.2.1 Bernoulli distribution...................................

More information

9-3.4 Likelihood ratio test. Neyman-Pearson lemma

9-3.4 Likelihood ratio test. Neyman-Pearson lemma 9-3.4 Likelihood ratio test Neyman-Pearson lemma 9-1 Hypothesis Testing 9-1.1 Statistical Hypotheses Statistical hypothesis testing and confidence interval estimation of parameters are the fundamental

More information

Approximation of Aggregate Losses Using Simulation

Approximation of Aggregate Losses Using Simulation Journal of Mathematics and Statistics 6 (3): 233-239, 2010 ISSN 1549-3644 2010 Science Publications Approimation of Aggregate Losses Using Simulation Mohamed Amraja Mohamed, Ahmad Mahir Razali and Noriszura

More information

Basics of Statistical Machine Learning

Basics of Statistical Machine Learning CS761 Spring 2013 Advanced Machine Learning Basics of Statistical Machine Learning Lecturer: Xiaojin Zhu jerryzhu@cs.wisc.edu Modern machine learning is rooted in statistics. You will find many familiar

More information

Math 370, Actuarial Problemsolving Spring 2008 A.J. Hildebrand. Practice Test, 1/28/2008 (with solutions)

Math 370, Actuarial Problemsolving Spring 2008 A.J. Hildebrand. Practice Test, 1/28/2008 (with solutions) Math 370, Actuarial Problemsolving Spring 008 A.J. Hildebrand Practice Test, 1/8/008 (with solutions) About this test. This is a practice test made up of a random collection of 0 problems from past Course

More information

Parametric Models Part I: Maximum Likelihood and Bayesian Density Estimation

Parametric Models Part I: Maximum Likelihood and Bayesian Density Estimation Parametric Models Part I: Maximum Likelihood and Bayesian Density Estimation Selim Aksoy Department of Computer Engineering Bilkent University saksoy@cs.bilkent.edu.tr CS 551, Fall 2015 CS 551, Fall 2015

More information

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 2 Solutions

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 2 Solutions Math 370, Spring 008 Prof. A.J. Hildebrand Practice Test Solutions About this test. This is a practice test made up of a random collection of 5 problems from past Course /P actuarial exams. Most of the

More information

Math 425 (Fall 08) Solutions Midterm 2 November 6, 2008

Math 425 (Fall 08) Solutions Midterm 2 November 6, 2008 Math 425 (Fall 8) Solutions Midterm 2 November 6, 28 (5 pts) Compute E[X] and Var[X] for i) X a random variable that takes the values, 2, 3 with probabilities.2,.5,.3; ii) X a random variable with the

More information

Dongfeng Li. Autumn 2010

Dongfeng Li. Autumn 2010 Autumn 2010 Chapter Contents Some statistics background; ; Comparing means and proportions; variance. Students should master the basic concepts, descriptive statistics measures and graphs, basic hypothesis

More information

Tests for Two Survival Curves Using Cox s Proportional Hazards Model

Tests for Two Survival Curves Using Cox s Proportional Hazards Model Chapter 730 Tests for Two Survival Curves Using Cox s Proportional Hazards Model Introduction A clinical trial is often employed to test the equality of survival distributions of two treatment groups.

More information

1. A survey of a group s viewing habits over the last year revealed the following

1. A survey of a group s viewing habits over the last year revealed the following 1. A survey of a group s viewing habits over the last year revealed the following information: (i) 8% watched gymnastics (ii) 9% watched baseball (iii) 19% watched soccer (iv) 14% watched gymnastics and

More information

Summary of Formulas and Concepts. Descriptive Statistics (Ch. 1-4)

Summary of Formulas and Concepts. Descriptive Statistics (Ch. 1-4) Summary of Formulas and Concepts Descriptive Statistics (Ch. 1-4) Definitions Population: The complete set of numerical information on a particular quantity in which an investigator is interested. We assume

More information

Senior Secondary Australian Curriculum

Senior Secondary Australian Curriculum Senior Secondary Australian Curriculum Mathematical Methods Glossary Unit 1 Functions and graphs Asymptote A line is an asymptote to a curve if the distance between the line and the curve approaches zero

More information

Chapter 4 Lecture Notes

Chapter 4 Lecture Notes Chapter 4 Lecture Notes Random Variables October 27, 2015 1 Section 4.1 Random Variables A random variable is typically a real-valued function defined on the sample space of some experiment. For instance,

More information

Estimating survival functions has interested statisticians for numerous years.

Estimating survival functions has interested statisticians for numerous years. ZHAO, GUOLIN, M.A. Nonparametric and Parametric Survival Analysis of Censored Data with Possible Violation of Method Assumptions. (2008) Directed by Dr. Kirsten Doehler. 55pp. Estimating survival functions

More information

Statistical Analysis of Life Insurance Policy Termination and Survivorship

Statistical Analysis of Life Insurance Policy Termination and Survivorship Statistical Analysis of Life Insurance Policy Termination and Survivorship Emiliano A. Valdez, PhD, FSA Michigan State University joint work with J. Vadiveloo and U. Dias Session ES82 (Statistics in Actuarial

More information

( ) = 1 x. ! 2x = 2. The region where that joint density is positive is indicated with dotted lines in the graph below. y = x

( ) = 1 x. ! 2x = 2. The region where that joint density is positive is indicated with dotted lines in the graph below. y = x Errata for the ASM Study Manual for Exam P, Eleventh Edition By Dr. Krzysztof M. Ostaszewski, FSA, CERA, FSAS, CFA, MAAA Web site: http://www.krzysio.net E-mail: krzysio@krzysio.net Posted September 21,

More information

Least Squares Estimation

Least Squares Estimation Least Squares Estimation SARA A VAN DE GEER Volume 2, pp 1041 1045 in Encyclopedia of Statistics in Behavioral Science ISBN-13: 978-0-470-86080-9 ISBN-10: 0-470-86080-4 Editors Brian S Everitt & David

More information

Logistic Regression. Jia Li. Department of Statistics The Pennsylvania State University. Logistic Regression

Logistic Regression. Jia Li. Department of Statistics The Pennsylvania State University. Logistic Regression Logistic Regression Department of Statistics The Pennsylvania State University Email: jiali@stat.psu.edu Logistic Regression Preserve linear classification boundaries. By the Bayes rule: Ĝ(x) = arg max

More information

( ) is proportional to ( 10 + x)!2. Calculate the

( ) is proportional to ( 10 + x)!2. Calculate the PRACTICE EXAMINATION NUMBER 6. An insurance company eamines its pool of auto insurance customers and gathers the following information: i) All customers insure at least one car. ii) 64 of the customers

More information

Simple Linear Regression Inference

Simple Linear Regression Inference Simple Linear Regression Inference 1 Inference requirements The Normality assumption of the stochastic term e is needed for inference even if it is not a OLS requirement. Therefore we have: Interpretation

More information

Survival Analysis of Left Truncated Income Protection Insurance Data. [March 29, 2012]

Survival Analysis of Left Truncated Income Protection Insurance Data. [March 29, 2012] Survival Analysis of Left Truncated Income Protection Insurance Data [March 29, 2012] 1 Qing Liu 2 David Pitt 3 Yan Wang 4 Xueyuan Wu Abstract One of the main characteristics of Income Protection Insurance

More information

P (x) 0. Discrete random variables Expected value. The expected value, mean or average of a random variable x is: xp (x) = v i P (v i )

P (x) 0. Discrete random variables Expected value. The expected value, mean or average of a random variable x is: xp (x) = v i P (v i ) Discrete random variables Probability mass function Given a discrete random variable X taking values in X = {v 1,..., v m }, its probability mass function P : X [0, 1] is defined as: P (v i ) = Pr[X =

More information

Models for Count Data With Overdispersion

Models for Count Data With Overdispersion Models for Count Data With Overdispersion Germán Rodríguez November 6, 2013 Abstract This addendum to the WWS 509 notes covers extra-poisson variation and the negative binomial model, with brief appearances

More information

INSURANCE RISK THEORY (Problems)

INSURANCE RISK THEORY (Problems) INSURANCE RISK THEORY (Problems) 1 Counting random variables 1. (Lack of memory property) Let X be a geometric distributed random variable with parameter p (, 1), (X Ge (p)). Show that for all n, m =,

More information

SUMAN DUVVURU STAT 567 PROJECT REPORT

SUMAN DUVVURU STAT 567 PROJECT REPORT SUMAN DUVVURU STAT 567 PROJECT REPORT SURVIVAL ANALYSIS OF HEROIN ADDICTS Background and introduction: Current illicit drug use among teens is continuing to increase in many countries around the world.

More information

Chi-Square Test. Contingency Tables. Contingency Tables. Chi-Square Test for Independence. Chi-Square Tests for Goodnessof-Fit

Chi-Square Test. Contingency Tables. Contingency Tables. Chi-Square Test for Independence. Chi-Square Tests for Goodnessof-Fit Chi-Square Tests 15 Chapter Chi-Square Test for Independence Chi-Square Tests for Goodness Uniform Goodness- Poisson Goodness- Goodness Test ECDF Tests (Optional) McGraw-Hill/Irwin Copyright 2009 by The

More information

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 1 Solutions

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 1 Solutions Math 70, Spring 008 Prof. A.J. Hildebrand Practice Test Solutions About this test. This is a practice test made up of a random collection of 5 problems from past Course /P actuarial exams. Most of the

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures.

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Introduction to Hypothesis Testing Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Another type of inference is used frequently used concerns tests of hypotheses.

More information

GLM I An Introduction to Generalized Linear Models

GLM I An Introduction to Generalized Linear Models GLM I An Introduction to Generalized Linear Models CAS Ratemaking and Product Management Seminar March 2009 Presented by: Tanya D. Havlicek, Actuarial Assistant 0 ANTITRUST Notice The Casualty Actuarial

More information

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 2

Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Practice Test 2 Math 370, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand Practice Test 2 About this test. This is a practice test made up of a random collection of 15 problems from past Course 1/P actuarial exams. Most of the problems

More information

Mathematics of Life Contingencies. Math 3281 3.00 W Instructor: Edward Furman Homework 1

Mathematics of Life Contingencies. Math 3281 3.00 W Instructor: Edward Furman Homework 1 Mathematics of Life Contingencies. Math 3281 3.00 W Instructor: Edward Furman Homework 1 Unless otherwise indicated, all lives in the following questions are subject to the same law of mortality and their

More information

A Basic Introduction to Missing Data

A Basic Introduction to Missing Data John Fox Sociology 740 Winter 2014 Outline Why Missing Data Arise Why Missing Data Arise Global or unit non-response. In a survey, certain respondents may be unreachable or may refuse to participate. Item

More information

Tests of Hypotheses Using Statistics

Tests of Hypotheses Using Statistics Tests of Hypotheses Using Statistics Adam Massey and Steven J. Miller Mathematics Department Brown University Providence, RI 0292 Abstract We present the various methods of hypothesis testing that one

More information

Statistical Testing of Randomness Masaryk University in Brno Faculty of Informatics

Statistical Testing of Randomness Masaryk University in Brno Faculty of Informatics Statistical Testing of Randomness Masaryk University in Brno Faculty of Informatics Jan Krhovják Basic Idea Behind the Statistical Tests Generated random sequences properties as sample drawn from uniform/rectangular

More information

Probability and Statistics Prof. Dr. Somesh Kumar Department of Mathematics Indian Institute of Technology, Kharagpur

Probability and Statistics Prof. Dr. Somesh Kumar Department of Mathematics Indian Institute of Technology, Kharagpur Probability and Statistics Prof. Dr. Somesh Kumar Department of Mathematics Indian Institute of Technology, Kharagpur Module No. #01 Lecture No. #15 Special Distributions-VI Today, I am going to introduce

More information

Interpretation of Somers D under four simple models

Interpretation of Somers D under four simple models Interpretation of Somers D under four simple models Roger B. Newson 03 September, 04 Introduction Somers D is an ordinal measure of association introduced by Somers (96)[9]. It can be defined in terms

More information

Two Correlated Proportions (McNemar Test)

Two Correlated Proportions (McNemar Test) Chapter 50 Two Correlated Proportions (Mcemar Test) Introduction This procedure computes confidence intervals and hypothesis tests for the comparison of the marginal frequencies of two factors (each with

More information

Supplement to Call Centers with Delay Information: Models and Insights

Supplement to Call Centers with Delay Information: Models and Insights Supplement to Call Centers with Delay Information: Models and Insights Oualid Jouini 1 Zeynep Akşin 2 Yves Dallery 1 1 Laboratoire Genie Industriel, Ecole Centrale Paris, Grande Voie des Vignes, 92290

More information

The sample space for a pair of die rolls is the set. The sample space for a random number between 0 and 1 is the interval [0, 1].

The sample space for a pair of die rolls is the set. The sample space for a random number between 0 and 1 is the interval [0, 1]. Probability Theory Probability Spaces and Events Consider a random experiment with several possible outcomes. For example, we might roll a pair of dice, flip a coin three times, or choose a random real

More information

Technology Step-by-Step Using StatCrunch

Technology Step-by-Step Using StatCrunch Technology Step-by-Step Using StatCrunch Section 1.3 Simple Random Sampling 1. Select Data, highlight Simulate Data, then highlight Discrete Uniform. 2. Fill in the following window with the appropriate

More information

Curriculum Map Statistics and Probability Honors (348) Saugus High School Saugus Public Schools 2009-2010

Curriculum Map Statistics and Probability Honors (348) Saugus High School Saugus Public Schools 2009-2010 Curriculum Map Statistics and Probability Honors (348) Saugus High School Saugus Public Schools 2009-2010 Week 1 Week 2 14.0 Students organize and describe distributions of data by using a number of different

More information

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 December 1, 1999 I. (40 points ) Place the letter of the best answer in the blank to the left of each question. (1) In testing H 0 : µ 5 vs H 1 : µ > 5, the

More information

Nonparametric Statistics

Nonparametric Statistics Nonparametric Statistics References Some good references for the topics in this course are 1. Higgins, James (2004), Introduction to Nonparametric Statistics 2. Hollander and Wolfe, (1999), Nonparametric

More information

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 5 Solutions

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 5 Solutions Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand Actuarial Exam Practice Problem Set 5 Solutions About this problem set: These are problems from Course 1/P actuarial exams that I have collected over the

More information

fifty Fathoms Statistics Demonstrations for Deeper Understanding Tim Erickson

fifty Fathoms Statistics Demonstrations for Deeper Understanding Tim Erickson fifty Fathoms Statistics Demonstrations for Deeper Understanding Tim Erickson Contents What Are These Demos About? How to Use These Demos If This Is Your First Time Using Fathom Tutorial: An Extended Example

More information

Efficiency and the Cramér-Rao Inequality

Efficiency and the Cramér-Rao Inequality Chapter Efficiency and the Cramér-Rao Inequality Clearly we would like an unbiased estimator ˆφ (X of φ (θ to produce, in the long run, estimates which are fairly concentrated i.e. have high precision.

More information

1 Prior Probability and Posterior Probability

1 Prior Probability and Posterior Probability Math 541: Statistical Theory II Bayesian Approach to Parameter Estimation Lecturer: Songfeng Zheng 1 Prior Probability and Posterior Probability Consider now a problem of statistical inference in which

More information

1. χ 2 minimization 2. Fits in case of of systematic errors

1. χ 2 minimization 2. Fits in case of of systematic errors Data fitting Volker Blobel University of Hamburg March 2005 1. χ 2 minimization 2. Fits in case of of systematic errors Keys during display: enter = next page; = next page; = previous page; home = first

More information

Notes for STA 437/1005 Methods for Multivariate Data

Notes for STA 437/1005 Methods for Multivariate Data Notes for STA 437/1005 Methods for Multivariate Data Radford M. Neal, 26 November 2010 Random Vectors Notation: Let X be a random vector with p elements, so that X = [X 1,..., X p ], where denotes transpose.

More information

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 2 Solutions

Math 370/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand. Actuarial Exam Practice Problem Set 2 Solutions Math 70/408, Spring 2008 Prof. A.J. Hildebrand Actuarial Exam Practice Problem Set 2 Solutions About this problem set: These are problems from Course /P actuarial exams that I have collected over the years,

More information

Practice Exam 1. x l x d x 50 1000 20 51 52 35 53 37

Practice Exam 1. x l x d x 50 1000 20 51 52 35 53 37 Practice Eam. You are given: (i) The following life table. (ii) 2q 52.758. l d 5 2 5 52 35 53 37 Determine d 5. (A) 2 (B) 2 (C) 22 (D) 24 (E) 26 2. For a Continuing Care Retirement Community, you are given

More information

Exploratory Data Analysis

Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis Johannes Schauer johannes.schauer@tugraz.at Institute of Statistics Graz University of Technology Steyrergasse 17/IV, 8010 Graz www.statistics.tugraz.at February 12, 2008 Introduction

More information

Binomial random variables

Binomial random variables Binomial and Poisson Random Variables Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models Binomial random variables 1. A certain coin has a 5% of landing heads, and a 75% chance

More information

GLM III: Advanced Modeling Strategy 2005 CAS Seminar on Predictive Modeling Duncan Anderson MA FIA Watson Wyatt Worldwide

GLM III: Advanced Modeling Strategy 2005 CAS Seminar on Predictive Modeling Duncan Anderson MA FIA Watson Wyatt Worldwide GLM III: Advanced Modeling Strategy 25 CAS Seminar on Predictive Modeling Duncan Anderson MA FIA Watson Wyatt Worldwide W W W. W A T S O N W Y A T T. C O M Agenda Introduction Testing the link function

More information

Section 5.1 Continuous Random Variables: Introduction

Section 5.1 Continuous Random Variables: Introduction Section 5. Continuous Random Variables: Introduction Not all random variables are discrete. For example:. Waiting times for anything (train, arrival of customer, production of mrna molecule from gene,

More information

Part 2: One-parameter models

Part 2: One-parameter models Part 2: One-parameter models Bernoilli/binomial models Return to iid Y 1,...,Y n Bin(1, θ). The sampling model/likelihood is p(y 1,...,y n θ) =θ P y i (1 θ) n P y i When combined with a prior p(θ), Bayes

More information

1 Sufficient statistics

1 Sufficient statistics 1 Sufficient statistics A statistic is a function T = rx 1, X 2,, X n of the random sample X 1, X 2,, X n. Examples are X n = 1 n s 2 = = X i, 1 n 1 the sample mean X i X n 2, the sample variance T 1 =

More information

Non-Parametric Estimation in Survival Models

Non-Parametric Estimation in Survival Models Non-Parametric Estimation in Survival Models Germán Rodríguez grodri@princeton.edu Spring, 2001; revised Spring 2005 We now discuss the analysis of survival data without parametric assumptions about the

More information

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS 125: Chi-Square Goodness of Fit Tests CD12-1 125: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS In this section, the χ 2 distribution is used for testing the goodness of fit of a set of data to a specific probability

More information

problem arises when only a non-random sample is available differs from censored regression model in that x i is also unobserved

problem arises when only a non-random sample is available differs from censored regression model in that x i is also unobserved 4 Data Issues 4.1 Truncated Regression population model y i = x i β + ε i, ε i N(0, σ 2 ) given a random sample, {y i, x i } N i=1, then OLS is consistent and efficient problem arises when only a non-random

More information

Statistics in Retail Finance. Chapter 6: Behavioural models

Statistics in Retail Finance. Chapter 6: Behavioural models Statistics in Retail Finance 1 Overview > So far we have focussed mainly on application scorecards. In this chapter we shall look at behavioural models. We shall cover the following topics:- Behavioural

More information

Properties of Future Lifetime Distributions and Estimation

Properties of Future Lifetime Distributions and Estimation Properties of Future Lifetime Distributions and Estimation Harmanpreet Singh Kapoor and Kanchan Jain Abstract Distributional properties of continuous future lifetime of an individual aged x have been studied.

More information

Statistics I for QBIC. Contents and Objectives. Chapters 1 7. Revised: August 2013

Statistics I for QBIC. Contents and Objectives. Chapters 1 7. Revised: August 2013 Statistics I for QBIC Text Book: Biostatistics, 10 th edition, by Daniel & Cross Contents and Objectives Chapters 1 7 Revised: August 2013 Chapter 1: Nature of Statistics (sections 1.1-1.6) Objectives

More information