1. Which segment do ebay, Amazon.com, and LandsEnd.com belong? 2. Which segment focuses on consumers dealing with each other?

Size: px
Start display at page:

Download "1. Which segment do ebay, Amazon.com, and LandsEnd.com belong? 2. Which segment focuses on consumers dealing with each other?"

Transcription

1 1. Which segment do ebay, Amazon.com, and LandsEnd.com belong? A) B2Bs B) B2Cs C) C2Bs D) C2Cs 2. Which segment focuses on consumers dealing with each other? A) B2B B) B2C C) C2B D) C2C 3. Which segment is ebay an example? A) B2B B) C2B C) C2C D) None of the above 4. Which segment is most of the media's attention focused on? A) B2B B) B2C C) C2B D) C2C 5. In which segment is the dollar volume of e-commerce expected to be concentrated?

2 A) B2B B) B2C C) C2B D) C2C 6. What combines purchase requests from multiple buyers into a single large order, which justifies a discount from the business? A) Digital divide B) Global digital divide C) Demand aggregation D) None of the above 7. The best products to sell in B2C e-commerce are: A) Small products B) Digital products C) Specialty products D) Fresh products 8. Which products are people most likely to be more uncomfortable buying on the Internet? A) Books B) Furniture C) Movies D) All of the above 9. Which products are people most likely to be comfortable buying on the Internet?

3 A) Books B) PCs C) CDs D) All of the above 10. Digital products are best suited for B2C e-commerce because they: A) Are commodity like products B) Can be mass-customized and personalized C) Can be delivered at the time of purchase D) All of the above Answer of MCQ 1-b 2-d 3-d 4-b 5-a 6-c 7-b 8-b 9-d 10-d 1. The set of marketing tools that the firm uses to pursue its marketing objectives in the target market is called a(n): A) Customer mix B) Competitor mix C) Marketing mix D) All of the above 2. All of the following are techniques B2C e-commerce companies use to attract customers, except: A) Registering with search engines B) Viral marketing

4 C) Online ads D) Virtual marketing 3. What encourages users of a product or service supplied by a B2C company to ask friends to join in as well? A) Spam B) Viral marketing C) Affiliate programs D) None of the above 4. What is an arrangement made between e-commerce sites that direct users from one site to the other? A) Spam B) Viral marketing C) Affiliate programs D) None of the above 5. Which term represents a count of the number of people who visit one site, click on an ad, and are taken to the site of the advertiser? A) Affiliate programs B) Click-throughs C) Spam D) All of the above 6. What is the percentage of customers who visit a Web site and actually buy something called? A) Affiliate programs

5 B) Click-throughs C) Spam D) Conversion rate 7. What are materials used in production in a manufacturing company or are placed on the shelf for sale in a retail environment? A) Direct materials B) Indirect materials C) EDI D) None of the above 8. What are materials that are necessary for running a modern corporation, but do not relate to the company's primary business activities? A) Direct materials B) Indirect materials C) EDI D) None of the above 9. What are ballpoint pens purchased by a clothing company? A) Direct materials B) Indirect materials C) EDI D) None of the above 10. What is another name for MRO materials? A) Direct materials

6 B) Indirect materials C) EDI D) None of the above Answer of MCQ 1-c 2-d 3-b 4-c 5-b 6-d 7-a 8-b 9-b 10-b 1. What is the process in which a buyer posts its interest in buying a certain quantity of items, and sellers compete for the business by submitting successively lower bids until there is only one seller left? A) B2B marketplace B) Intranet C) Reverse auction D) Internet 2. What are plastic cards the size of a credit card that contains an embedded chip on which digital information can be stored? A) Customer relationship management systems cards B) E-government identity cards C) FEDI cards D) Smart cards 3. Most individuals are familiar with which form of e-commerce? A) B2B B) B2C

7 C) C2B D) C2C 4. Which form of e-commerce currently accounts for about 97% of all e-commerce revenues? A) B2B B) B2C C) C2B D) C2C 5. Which of the following are advantages normally associated with B2B e-commerce? A) shorter cycle times B) reduction in costs C) reaches wider audiences D) all of the above 6. What does Porter's five forces model determine? A) The relative attractiveness of an industry B) The competitive advantage of a competitor C) The distribution chain of a competitor D) The relative attractiveness of another business 7. All of the following are part of Porter's five forces, except: A) Buyer power B) Threat of new entrants

8 C) Consumer power D) Rivalry among existing competitors 8. If the buyers in a particular industry hold a lot of the power, the industry is less attractive to enter. Which of Porter's five forces does this statement reflect? A) Buyer power B) Threat of new entrants C) Supplier power D) Rivalry among existing competitors 9. If the suppliers in a particular industry hold a lot of the power, the industry is less attractive to enter. Which of Porter's five forces does this statement represent? A) Buyer power B) Threat of new entrants C) Supplier power D) Rivalry among existing competitors 10. If the suppliers in a particular industry hold a lot of the power, the industry is: A) Saturated with alternative products or services B) Using information technology to gain a competitive advantage C) More attractive to enter D) None of the above Answer of MCQ 1-c 2-d 3-b 4-a 5-d 6-a 7-c 8-a 9-c 10-d

9 1. Which statement describes switching costs? A) There are many alternatives to using the product or service. B) There are few alternatives to using the product or service. C) High costs that make customers reluctant to switch to another product or service. D) Low costs that make customers want to switch to another product or service. 2. If the threat of substitute products or services is low it is a(n): A) Disadvantage to the supplier B) Advantage to the buyer C) Advantage to the supplier D) None of the above 3. The threat of new entrants is high when it is: A) Hard for customers to enter the market B) Hard for competitors to enter the market C) Easy for competitors to enter the market D) Easy for customers to enter the market 4. If it is easy for competitors to enter the market, the threat of new entrants is considered: A) High B) Low C) More D) Less

10 5. An industry is less attractive for suppliers when the rivalry among existing competitors is: A) High B) Low C) More D) Less 6. Porter's Five Forces Model applies to? A) industry B) market C) town / city D) company 7. Porter's Five Forces Model can be used to do what? A) decide to enter an industry B) decide to expand if you're already in an industry C) all of the above D) none of the above 8. Which of the following is a useful tool when considering business strategy and IT? A) Porter's Five Forces Model B) Competitive Intelligence C) General Business Model D) B2B model

11 9. Before starting a new company or expanding current operations, consider. A) finances B) Porter's Five Forces Model C) IT D) bankruptcy 10. Which of the following protects an existing company from the threat of new entrants? A) switching costs B) loyalty programs C) entry barriers D) affiliate programs Answer of MCQ 1-c 2-c 3-c 4-a 5-a 6-a 7-c 8-a 9-b 10-c 1. A product or service that customers have come to expect from an industry, which must be offered by new entrants if they wish to compete and survive, is known as a(n)? A) switching costs B) loyalty programs C) entry barriers D) affiliate programs 2. Which of the following statements accurately reflect the impact of technology? A) technology has caused buyer power to increase

12 B) technology has lessened the entry barriers for many industries C) technology has increased the threat of substitute products and services D) all of the above 3. A business cannot be all things to all people. Instead, a business must: A) identify target customers B) identify the value of products/services as perceived by customers C) all of the above D) none of the above 4. Which type of merchandise is lower priced but purchased frequently? A) convenience B) specialty C) critical D) daily 5. Which type of merchandise is higher priced but purchased less frequently? A) convenience B) specialty C) critical D) daily 6. A business competing in a commoditylike environment must focus on which of the following? A) price

13 B) ease / speed of delivery C) ease of ordering D) all of the above 7. Which of the following refers to creating products tailored to individual customers? A) mass customization B) demand aggregation C) direct materials D) reverse auction 8. Materials used in the normal operation of a business but not related to primary business operations are called what? A) supplies B) direct materials C) indirect materials D) daily stuff 9. Amazon.com is well-known for which e-commerce marketing technique? A) banner ads B) pop-up ads C) affiliate programs D) viral marketing 10. What is the name given to an interactive business providing a centralized market where many buyers and suppliers can come together for e-commerce or commerce-related activities? A) direct marketplace

14 B) B2B C) B2C D) electronic marketplace Answer of MCQ 1-c 2-d 3-c 4-a 5-b 6-d 7-a 8-c 9-c 10-d 1. Which form of e-marketplace brings together buyers and sellers from multiple industries, often for MRO materials? A) horizontal B) vertical C) integrated D) inclined 2. Which form of e-marketplace brings together buyers and sellers from the same industry? A) horizontal B) vertical C) integrated D) inclined 3. Which type of add appears on a web page? A) pop-under ad B) pop-up ad C) banner ad

15 D) discount ad 4. What type of ad appears on top of a web page? A) pop-under ad B) pop-up ad C) banner ad D) discount ad 5. What type of ad appears under a web page? A) pop-under ad B) pop-up ad C) banner ad D) discount ad 6. Which, if any, of the following types of ads are people most willing to tolerate? A) pop-under ad B) pop-up ad C) banner ad D) none of the above 7. Which of the following is an Internet-based company that makes it easy for one person to pay another over the Internet? A) electronic check B) electronic bill presentment and payment C) conversion rates

16 D) financial cybermediary 8. Which of the following is a method of transferring money from one person's account to another? A) electronic check B) credit card C) e-transfer D) none of the above 9. An electronic check is one form of what? A) e-commerce B) online banking C) e-cash D) check 10. If you need to transfer money to another person via the internet, which of the following methods could you use? A) financial cybermediary B) electronic check C) electronic bill presentment and payment D) all of the above Answer of MCQ 1-a 2-b 3-c 4-b 5-a 6-d 7-d 8-a 9-b 10-d

17 1. Which of the following permits the transmission of a bill, along with payment of that bill, to be conducted over the Internet? A) financial cybermediary B) electronic check C) electronic bill presentment and payment D) all of the above 2. A combination of software and information designed to provide security and information for payment is called a what? A) digital wallet B) pop up ad C) shopping cart D) encryption 3. What is the name for direct computer-to-computer transfer of transaction information contained in standard business documents? A) internet commerce B) e-commerce C) transaction information transfer D) electronic data interchange 4. Which of the following is used in B2B to pay for purchases? A) e-commerce B) financial electronic data interchange C) electronic data exchange D) electronic checks

18 5. Public key encryption uses multiple keys. One key is used to encrypt data, while another is used to decrypt data. The key used to encrypt data is called the key, while the key used to decrypt data is called the key. A) encryption, decryption B) private, public C) encryption, public D) public, private 6. Secure Sockets Layers does which of the following? A) creates a secure, private connection to a web server B) encrypts information C) sends information over the internet D) all of the above 7. When a transaction is processed online, how can the merchant verify the customer's identity? A) use secure sockets layers B) use secure electronic transactions C) use electronic data interchange D) use financial electronic data interchange 8. The practice of forging a return address on an so that the recipient is fooled into revealing private information is termed? A) hacking B) cracking C) dumpster diving

19 D) spoofing 9. Which of the following describes e-commerce? A) Buying products from each other B) Buying services from each other C) Selling services from each other D) All of the above 10. Which of the following is part of the four main segments for e-commerce? A) B2B B) B2C C) C2B D) All of the above Answer of MCQ 1-c 2-a 3-d 4-b 5-d 6-d 7-b 8-d 9-d 10-d 1 Which is the most realistic relationship between these two concepts? A) E-commerce is broadly equivalent to e-business. B) E-commerce has some overlap with e-business. C) E-business is a subset of e-commerce. D) E-commerce is a subset of e-business. 2 Sell-side e-commerce is:

20 A) an organization using electronic media to sell direct to its customers. B) any electronically mediated communication between an organization and its stakeholders. C) an organization using electronic media to purchase from to its suppliers. D) the use of electronic communications for all business processes. 3 E-business is: A) any electronically mediated communication between an organization and its stakeholders. B) an organization using electronic media to sell direct to its customers. C) the use of electronic communications for all business processes. D) an organization using electronic media to purchase from to its suppliers. 4 E-commerce is: A) an organization using electronic media to sell direct to its customers. B) an organization using electronic media to purchase from to its suppliers. C) the use of electronic communications for all business processes. D) any electronically mediated communication between an organization and its stakeholders. 5 Buy-side e-commerce is: A) the use of electronic communications for all business processes. B) an organization using electronic media to purchase from to its suppliers. C) any electronically mediated communication between an organization and its stakeholders. D) an organization using electronic media to sell direct to its customers. Answer of MCQ 1-d 2-a 3-c 4-d 5-b

Module 6. e-business and e- Commerce

Module 6. e-business and e- Commerce Module 6 e-business and e- Commerce 6.1 e-business systems 6.2 e-commerce systems 6.3 Essential e- commerce processes 6.4 Electronic payment processes 6.5 e-commerce application trends 6.6 Web store requirements

More information

E Commerce BCom. III Sem Multiple Choice Questions

E Commerce BCom. III Sem Multiple Choice Questions E Commerce BCom III Sem Multiple Choice Questions 1. Which of the following describes e commerce? a. Doing business electronically b. Doing business c. Sale of goods 2. Which of the following is part of

More information

1.Because e-commerce is ubiquitous it reduces A. marketspace. B. transaction costs. C. dynamic pricing. D. price discrimination.

1.Because e-commerce is ubiquitous it reduces A. marketspace. B. transaction costs. C. dynamic pricing. D. price discrimination. 1.Because e-commerce is ubiquitous it reduces A. marketspace. B. transaction costs. C. dynamic pricing. D. price discrimination. 2. The ability of consumers to use the Internet to discover the actual costs

More information

Introduction to E-Commerce

Introduction to E-Commerce Introduction to E-Commerce 1/12/2016 What is E-commerce? Buying and selling of products or services over electronic systems such as the Internet and other computer networks Online purchase of goods or

More information

Chapter 5. B2B E-Commerce: Selling and Buying in Private E-Markets

Chapter 5. B2B E-Commerce: Selling and Buying in Private E-Markets Chapter 5 B2B E-Commerce: Selling and Buying in Private E-Markets Learning Objectives 1. Describe the B2B field. 2. Describe the major types of B2B models. 3. Discuss the characteristics of the sell-side

More information

Community Development and Training Centre Semester 2 2006 IT 245 Management Information Systems

Community Development and Training Centre Semester 2 2006 IT 245 Management Information Systems Chapter 5 Electronic Commerce System Community Development and Training Centre Semester 2 2006 IT 245 Management Information Systems Electronic Commerce: Electronic commerce encompasses the entire online

More information

Internet Part 2. CS/MIS Department

Internet Part 2. CS/MIS Department Oman College of Management and Technology Course 803202 MDCI Internet Part 2 CS/MIS Department Reasons for Business Presence on the Internet Major reasons why business presence on the Internet is increasing

More information

E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods

E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods Introduction to Information Management IIM, NCKU E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods Based on Chapter 10 of Laudon and Laudon (2010). Management Information Systems: Managing the Digital Firm (11th

More information

III B.Com. (International Business) [2013-2016] Semester: V Core: Practices of E-Business 517B Multiple Choice Questions.

III B.Com. (International Business) [2013-2016] Semester: V Core: Practices of E-Business 517B Multiple Choice Questions. 1 of 23 8/8/2015 12:28 PM Dr.G.R.Damodaran College of Science (Autonomous, affiliated to the Bharathiar University, recognized by the UGC)Reaccredited at the 'A' Grade Level by the NAAC and ISO 9001:2008

More information

Groupon s Business Model: Social and Local

Groupon s Business Model: Social and Local Electronic Commerce and Social E-Commerce Groupon s Business Model: Social and Local Problem: Competing with other business models utilizing social and local commerce in group couponing Solution? Scale:

More information

Chapter 11: E-Commerce

Chapter 11: E-Commerce Chapter 11: E-Commerce What is E-Commerce? E-commerce Act of doing business transactions using communications technology Has existed for years via private networks (electronic funds transfers, etc.) Now

More information

E Commerce INTRODUCTION LEARNING OUTCOMES

E Commerce INTRODUCTION LEARNING OUTCOMES Topic 9 E Commerce LEARNING OUTCOMES By the end of this topic, you should be able to: 1. Describe the benefits and limitations of e-commerce; 2. Explain major EC mechanisms; 3. Differentiate between B2C

More information

Slide 1.1. E-business Lecture 1. Introduction to e-business and e-commerce

Slide 1.1. E-business Lecture 1. Introduction to e-business and e-commerce Slide 1.1 E-business Lecture 1 Introduction to e-business and e-commerce Slide 1.2 E-business lecture 1 - Outline Practicalities Chapter 1 (Introduction and overview) Slide 1.3 E-business practicalities

More information

IJMIE Volume 2, Issue 5 ISSN: 2249-0558

IJMIE Volume 2, Issue 5 ISSN: 2249-0558 E-Commerce and its Business Models Er. Nidhi Behl* Er.Vikrant Manocha** ABSTRACT: In the emerging global economy, e-commerce and e-business have increasingly become a necessary component of business strategy

More information

Electronic Commerce. Chapter Overview

Electronic Commerce. Chapter Overview Electronic Commerce Chapter Overview This chapter presents an overview of how e-commerce works, from the perspective of the organization and the customer. Businesses and individuals use e-commerce to reduce

More information

Outline. Introduction to E-commerce. Why is e-commerce? [Awad] What is e-commerce? Session 1. Yan Wang yan.wang@mq.edu.au. E-commerce.

Outline. Introduction to E-commerce. Why is e-commerce? [Awad] What is e-commerce? Session 1. Yan Wang yan.wang@mq.edu.au. E-commerce. Introduction to E-commerce Session 1 Yan Wang yan.wang@mq.edu.au Outline E-commerce E-business Examples of e-commerce Types of e-commerce 1 2 What is e-commerce? The marketing, buying and selling of products

More information

Chapter 11 E-Commerce

Chapter 11 E-Commerce 15 th Edition Understanding Computers Today and Tomorrow Comprehensive Chapter 11 E-Commerce Deborah Morley Charles S. Parker Copyright 2015 Cengage Learning Learning Objectives 1. Explain what e-commerce

More information

E-COMMERCE: DIGITAL MARKETS, DIGITAL GOODS

E-COMMERCE: DIGITAL MARKETS, DIGITAL GOODS E-COMMERCE: DIGITAL MARKETS, DIGITAL GOODS Content What are the unique features of e-commerce, digital markets, and digital goods? What are the principal e-commerce business and revenue models? How has

More information

MIS 456 - Ecommerce. Instructor: Ali Hashmi Ecommerce Business Model Concepts (Chapter 2) Slide 1-1

MIS 456 - Ecommerce. Instructor: Ali Hashmi Ecommerce Business Model Concepts (Chapter 2) Slide 1-1 MIS 456 - Ecommerce Instructor: Ali Hashmi Ecommerce Business Model Concepts (Chapter 2) Slide 1-1 E-commerce Business Models Definitions Business model Set of planned activities designed to result in

More information

E-Commerce Business Models and Concepts

E-Commerce Business Models and Concepts Copyright 2002 Pearson Education, Inc. Slide 2-1 E-Commerce Business Models and Concepts Created by, David Zolzer, Northwestern State University Louisiana Learning Objectives! Identify the key components

More information

E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods

E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods Chapter 9 E-Commerce: Digital Markets, Digital Goods 9.1 Copyright 2011 Pearson Education, STUDENT LEARNING OBJECTIVES What are the unique features of e-commerce, digital markets, and digital goods? How

More information

Case-study: SwissAir. The Internet Business. Case-study: SwissAir. Case-study: SwissAir. Summary. Summary

Case-study: SwissAir. The Internet Business. Case-study: SwissAir. Case-study: SwissAir. Summary. Summary Case-study: SwissAir The Internet Business Old model: check flight info online Step 1. Toward customers e-ticketing, electronic check-in frequent flyer miles Web site personalization (and statistics!)

More information

E-Commerce and E-Business

E-Commerce and E-Business E-Commerce and E-Business Session Speaker Prof. P.S.Satish 1 Session Objectives To understand the implications of e-commerce in Supply Chain To know different types of e-business in current business environment

More information

E-commerce refers to paperless exchange of business information using following ways.

E-commerce refers to paperless exchange of business information using following ways. E-Commerce E-Commerce or Electronics Commerce is a methodology of modern business which fulfills the need of business organizations, vendors and customers to reduce cost and improve the quality of goods

More information

Chapter 10 Objectives. Chapter 10 E-Commerce: A Revolution in the Way We Do Business. What Is E-Commerce? What Is E-Commerce? What Is E-Commerce?

Chapter 10 Objectives. Chapter 10 E-Commerce: A Revolution in the Way We Do Business. What Is E-Commerce? What Is E-Commerce? What Is E-Commerce? Chapter 10 Objectives Chapter 10 E-Commerce: A Revolution in the Way We Do Business Understand how e-commerce has changed today s business practices Discuss the positive impact of e-commerce on global

More information

2. ecommerce Business Models and Concepts. Alexander Nikov. Teaching Objectives. Video: How to use Twitter for business.

2. ecommerce Business Models and Concepts. Alexander Nikov. Teaching Objectives. Video: How to use Twitter for business. INFO 3435 ecommerce 2. ecommerce Business Models and Concepts Teaching Objectives Identify the key components of ecommerce business models. Describe the major B2C business models. Describe the major B2B

More information

This tutorial takes adopts a simple and practical approach to explain the governing principles of e-commerce.

This tutorial takes adopts a simple and practical approach to explain the governing principles of e-commerce. About the Tutorial E-Commerce or Electronics Commerce is a methodology of modern business, which addresses the requirements of business organizations. It can be broadly defined as the process of buying

More information

E-Marketplaces: Structures, Mechanisms, Economics, and Impacts

E-Marketplaces: Structures, Mechanisms, Economics, and Impacts E-Marketplaces: Structures, Mechanisms, Economics, and Impacts E-Marketplaces Markets (electronic or otherwise) have three main functions: 1. Matching buyers and sellers; 2. Facilitating the exchange of

More information

A framework for analyzing B2B e-commerce

A framework for analyzing B2B e-commerce A framework for analyzing B2B e-commerce by Steven N. Kaplan and Luis Garicano 1 Most U.S. companies today are attempting to figure out how they should approach business-to-business (B2B) e-commerce despite

More information

Ecommerce. E-commerce Defined. E-commerce Developments and Themes 2006

Ecommerce. E-commerce Defined. E-commerce Developments and Themes 2006 Ecommerce Copyright 2007 Pearson Education, Inc. Slide 1-1 E-commerce Developments and Themes 2006 More and more people and businesses are using the Internet to conduct commerce The e-commerce channel

More information

MKTG 680. Chapter 15 Strategic Elements of Competitive Advantage. Porter s Five Forces. Industry Analysis: Forces Influencing Competition

MKTG 680. Chapter 15 Strategic Elements of Competitive Advantage. Porter s Five Forces. Industry Analysis: Forces Influencing Competition MKTG 680 Chapter 15 Strategic Elements of Industry Analysis: Forces Influencing Competition Industry group of firms that produce products that are close substitutes for each other Porter s Five forces

More information

E-BUSINESS VS E-COMMERCE

E-BUSINESS VS E-COMMERCE Chapter 3 E-BUSINESS VS E-COMMERCE Dr. BALAMURUGAN MUTHURAMAN 1 MEANING & DEFINITIONS Electronic business, commonly referred to as "e-business", or an internet business, may be defined as the application

More information

Quiz Review 2 - Chapter 5-7

Quiz Review 2 - Chapter 5-7 Quiz Review 2 - Chapter 5-7 Matching Complete the following using the terms listed. a. entrepreneur b. globalization c. angel investor d. turnaround entrepreneur e. debt financing f. intrapreneur g. equity

More information

E-commerce Shopping Carts Digital Cert. Merchants

E-commerce Shopping Carts Digital Cert. Merchants E-commerce Shopping Carts Digital Cert. Merchants What is E-commerce? In its simplest form ecommerce is the buying and selling of products and services by businesses and consumers over the Internet. People

More information

E-BUSINESS CHAPTER 3. Chapter Three Overview 3.1. BUSINESS AND THE INTERNET. Disruptive versus Sustaining Technology. The Internet Business Disruption

E-BUSINESS CHAPTER 3. Chapter Three Overview 3.1. BUSINESS AND THE INTERNET. Disruptive versus Sustaining Technology. The Internet Business Disruption CHAPTER 3 Chapter Three Overview E-BUSINESS SECTION 3.1 - BUSINESS AND THE INTERNET Disruptive Technology Evolution of the Internet Accessing Internet Information Providing Internet Information SECTION

More information

CS155b: E-Commerce. Lecture 14: March 1, 2001 Introduction to B2B E-Commerce

CS155b: E-Commerce. Lecture 14: March 1, 2001 Introduction to B2B E-Commerce CS155b: E-Commerce Lecture 14: March 1, 2001 Introduction to B2B E-Commerce Assignments HW4 due in class March 27, 2001 Reading: How XML Enables Internet Trading Communities and Marketplaces, by R. Glushko

More information

IT6304 e-business Applications (Optional)

IT6304 e-business Applications (Optional) e-business Applications (Optional) INTRODUCTION This is one of the optional courses designed for Semester 6 of the Bachelor of Information Technology Degree program. It provides a sound understanding of

More information

Evaluate the Usability of Security Audits in Electronic Commerce

Evaluate the Usability of Security Audits in Electronic Commerce Evaluate the Usability of Security Audits in Electronic Commerce K.A.D.C.P Kahandawaarachchi, M.C Adipola, D.Y.S Mahagederawatte and P Hewamallikage 3 rd Year Information Systems Undergraduates Sri Lanka

More information

The Business Impact of E-Commerce

The Business Impact of E-Commerce The Business Impact of E-Commerce Ruchi Monga 1 Abstract Electronic commerce refers to the buying and selling of products or services over electronic systems such as the Internet and other computer network

More information

E-COMMERCE TUTORIAL. Simply Easy Learning by tutorialspoint.com. tutorialspoint.com

E-COMMERCE TUTORIAL. Simply Easy Learning by tutorialspoint.com. tutorialspoint.com E-Commerce Tutorial E-COMMERCE TUTORIAL Simply Easy Learning by tutorialspoint.com tutorialspoint.com i ABOUT THE TUTORIAL E-Commerce Tutorial E-Commerce or Electronics Commerce is a methodology of modern

More information

BSAT 206 ecommerce Glossary

BSAT 206 ecommerce Glossary BSAT 206 ecommerce Glossary advance shipment notice (ASN) automatic data capture (ADC) asymmetric digital subscriber line (ADSL) advanced planning and scheduling (APS) system application service provider

More information

2. ecommerce Business Models and Concepts. Alexander Nikov. Teaching Objectives. Tweet Tweet: What s Your Business Model? Outline

2. ecommerce Business Models and Concepts. Alexander Nikov. Teaching Objectives. Tweet Tweet: What s Your Business Model? Outline COMP 6350 ecommerce Systems 2. ecommerce Business Models and Concepts Teaching Objectives Identify the key components of ecommerce business models. Describe the major B2C business models. Describe the

More information

Part 1: E-Business Models

Part 1: E-Business Models Part 1: E-Business Models A business model is the method of doing business by which a company can sustain itself (generate revenue). The business model spells-out how a company makes money by specifying

More information

QM 351-Chapter 2 E-Commerce Market Mechanisms Prepared by Dr Kamel ROUIBAH / Dept. QM & IS

QM 351-Chapter 2 E-Commerce Market Mechanisms Prepared by Dr Kamel ROUIBAH / Dept. QM & IS QM 351-Chapter 2 E-Commerce Market Mechanisms Prepared by Dr Kamel ROUIBAH / Dept. QM & IS ١ Learning Objectives Define e-marketplaces and list their components List the major types of electronic markets

More information

THE COMPETITIVE ADVANTAGE THEORY AS A GROWTH STRATEGY

THE COMPETITIVE ADVANTAGE THEORY AS A GROWTH STRATEGY THE COMPETITIVE ADVANTAGE THEORY AS A GROWTH STRATEGY Management Marketing - Tourism Ec. Ecaterina Nicoleta Ciurez Ph.D University of Craiova, Faculty of Economics and Business Administration, Craiova,

More information

CHAPTER FIVE OUTLINE

CHAPTER FIVE OUTLINE CHAPTER FIVE OUTLINE STUDENT LEARNING OUTCOMES 1. 2. 3. 4. 5. Define and describe the nine major e-commerce business models. Identify the differences and similarities among customers and their perceived

More information

The Internet and E-Business

The Internet and E-Business Unit 29: The Internet and E-Business Unit code: J/601/1109 QCF level: 4 Credit value: 15 credits Aim The aim of this unit is to give learners an understanding of the internet and how e-business can be

More information

B2B E-Commerce: Why it business should incorporate e-commerce. Written by Rachel Mann Nikkilynn Lara Michael Kazarian Jude Johnson Jacob Kemble

B2B E-Commerce: Why it business should incorporate e-commerce. Written by Rachel Mann Nikkilynn Lara Michael Kazarian Jude Johnson Jacob Kemble B2B E-Commerce: Why it business should incorporate e-commerce Written by Rachel Mann Nikkilynn Lara Michael Kazarian Jude Johnson Jacob Kemble May 12, 2008 1 E-commerce is a broad term covering the buying

More information

ICS 544 E-Commerce Technologies

ICS 544 E-Commerce Technologies ICS 544 E-Commerce Technologies Dr. Abdallah Al-Sukairi sukairi@kfupm.edu.sa Second Semester 2004-2005 (042) King Fahd University of Petroleum & Minerals Information & Computer Science Department Course

More information

Module 7 8/12/2010. What types of strategies are used by organizations? How are strategies formulated and

Module 7 8/12/2010. What types of strategies are used by organizations? How are strategies formulated and Module 7 Module 7 Strategy and Strategic Management What types of strategies are used by organizations? How are strategies formulated and implemented? 7.1 Types of organizational strategies Comprehensive

More information

B2B E-COMMERCE: A PRIMER

B2B E-COMMERCE: A PRIMER B2B E-COMMERCE: A PRIMER Bruno Floriani bruno.floriani@lapointerosenstein.com Lapointe Rosenstein Montreal, Quebec Most of us have heard or read headlines about the explosive growth potential of the B2B

More information

SAMPLE EXAMINATION PAPER SAMPLE ANSWERS

SAMPLE EXAMINATION PAPER SAMPLE ANSWERS EXAMINATION PAPER: ACADEMIC SESSION 2003/2004 Campus School Department Level TITLE OF PAPER COURSE CODE Maritime Computing and Mathematical Sciences Information Systems and Multimedia Three ecommerce COMP1308

More information

E-Commerce Fundamentals Sukaina Al-Nasrawi Associate IT Officer ICT Division

E-Commerce Fundamentals Sukaina Al-Nasrawi Associate IT Officer ICT Division Workshop on Delivery of E-Services in Civil Society E-Commerce Fundamentals Sukaina Al-Nasrawi Associate IT Officer ICT Division Outline Introduction: What is E-Commerce Categories of E-Commerce E-Commerce

More information

Online business models

Online business models Online business models 1 B2C INTERNET MARKETING: CATEGORIES OF PLAYERS 2 E-commerce: players Dot.com Pure Player Old Economy Click & Bricks Click & Mortar 3 E-commerce: players Dot.com Pure Player Old

More information

Push & Pull Marketing

Push & Pull Marketing Push & Pull Marketing As we face the new year, foremost in the minds of business owners are how they will increase revenues in the current economic environment. This paper discusses two specific types

More information

Strategic Elements of Competitive Advantage. PPT 6 (First ppt slides after the mid-term) Assist. Prof. Dr. Ayşen Akyüz

Strategic Elements of Competitive Advantage. PPT 6 (First ppt slides after the mid-term) Assist. Prof. Dr. Ayşen Akyüz Strategic Elements of Competitive Advantage PPT 6 (First ppt slides after the mid-term) Assist. Prof. Dr. Ayşen Akyüz Industry Analysis: Forces Influencing Competition Industry group of firms that produce

More information

e-business in the Retail Sector Elena Gaboardi

e-business in the Retail Sector Elena Gaboardi e-business in the Retail Sector Elena Gaboardi 26-11-2002 e-business in Europe 2002, Brussels 1 Retail: a reshaped competitive scenario Increasing concentration (new stores and takeovers) Geographical

More information

SUCCESSFUL E-BUSINESS SYSTEMS - PAYPAL

SUCCESSFUL E-BUSINESS SYSTEMS - PAYPAL 1 SUCCESSFUL E-BUSINESS SYSTEMS - PAYPAL Archil Avaliani International University in Germany Supervisor: Prof. Keiichi Nakata ABSTRACT PayPal is an account-based system that allows anyone with an email

More information

e-commerce Models. Let us look at each of them in detail. Business-to-Business (B2B) Model

e-commerce Models. Let us look at each of them in detail. Business-to-Business (B2B) Model e-commerce Models. Creating an e-commerce solution mainly involves creating and deploying an e-commerce site. The first step in the development of an e-commerce site is to identify the e-commerce model.

More information

2. The New Economy. Outline. Marketing Challenges. Connecting with Customers Directly

2. The New Economy. Outline. Marketing Challenges. Connecting with Customers Directly Connecting with Customers Directly 2. The New Economy The company s official site provides customers various information Shan-Yu Chou 1 Shan-Yu Chou 2 Outline Marketing Challenges; Major forces driving

More information

Answer Question No. 1 which is compulsory and any five from the rest. a) What are the various components of electronic commerce applications?

Answer Question No. 1 which is compulsory and any five from the rest. a) What are the various components of electronic commerce applications? E-Commerce Questions:- Question Paper 1 Full Marks 70 Time: 3 Hours Answer Question No. 1 which is compulsy and any five from the rest. The figures in the right-hand margin indicate marks. 1) Answer the

More information

CHAPTER 6. Learning Objectives. Learning Objectives. E-commerce Payment Systems. Types of Payment Systems

CHAPTER 6. Learning Objectives. Learning Objectives. E-commerce Payment Systems. Types of Payment Systems CHAPTER 6 E-commerce Payment Created by, David Zolzer, Northwestern State University Louisiana Copyright 2002 Pearson Education, Inc. Slide 6-1 Copyright 2002 Pearson Education, Inc. Slide 6-2 Learning

More information

Alexander Nikov. 7. ecommerce Marketing Concepts. Consumers Online: The Internet Audience and Consumer Behavior. Outline

Alexander Nikov. 7. ecommerce Marketing Concepts. Consumers Online: The Internet Audience and Consumer Behavior. Outline INFO 3435 E-Commerce Teaching Objectives 7. ecommerce Marketing Concepts Alexander Nikov Identify the key features of the Internet audience. Discuss the basic concepts of consumer behavior and purchasing

More information

NOVA Information Management School NOVA IMS

NOVA Information Management School NOVA IMS NOVA Information Management School NOVA IMS Course Web Marketing and E-commerce Coordinator: Tiago Oliveira ECTS 4 Objectives: Description: In Chapter 1 (overview of electronic commerce), we provide an

More information

Concepts in Enterprise Resource Planning

Concepts in Enterprise Resource Planning Objectives Concepts in Enterprise Resource Planning Third Edition Chapter Eight ERP and Electronic Commerce After completing this chapter, you will be able to: Describe business-to-business b i e-commerce

More information

J.P. MORGAN CHASE & CO.: THE CREDIT CARD SEGMENT OF

J.P. MORGAN CHASE & CO.: THE CREDIT CARD SEGMENT OF SENEM ACET COSKUN BUS 9200 - FALL 2008 - MIDTERM J.P. MORGAN CHASE & CO.: THE CREDIT CARD SEGMENT OF THE FINANCIAL SERVICES INDUSTRY I-Executive Summary Consumers are increasingly using plastic cards and

More information

BUS 478: Seminar on Business Strategy SYNOPSIS PROJECT: AMAZON.COM. Group G. Group Members: Tristan Landrecht. Jessica Zhang. John Chen.

BUS 478: Seminar on Business Strategy SYNOPSIS PROJECT: AMAZON.COM. Group G. Group Members: Tristan Landrecht. Jessica Zhang. John Chen. BUS 478: Seminar on Business Strategy SYNOPSIS PROJECT: AMAZON.COM Group G Group Members: Tristan Landrecht Jessica Zhang John Chen Jin Can Chen Jae Kim 0 Company Background When Amazon was founded in

More information

Fundamentals of Information Systems, Seventh Edition

Fundamentals of Information Systems, Seventh Edition Chapter 1 An Introduction to Information Systems in Organizations 1 Principles and Learning Objectives The value of information is directly linked to how it helps decision makers achieve the organization

More information

The e-payment Systems

The e-payment Systems The e-payment Systems Electronic Commerce (E-Commerce) Commerce refers to all the activities the purchase and sales of goods or services. Marketing, sales, payment, fulfillment, customer service Electronic

More information

E-Commerce Spring 05, 100 questions 100 points

E-Commerce Spring 05, 100 questions 100 points E-Commerce Spring 05, 100 questions 100 points MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) All of the following are reasons for the growth

More information

Philadelphia University Faculty of Administrative and Financial Sciences Department of Networking and Systems Management First Semester, 2014 2015

Philadelphia University Faculty of Administrative and Financial Sciences Department of Networking and Systems Management First Semester, 2014 2015 Philadelphia University Faculty of Administrative and Financial Sciences Department of Networking and Systems Management First Semester, 2014 2015 Course title: Electronic Commerce. Course level: Third

More information

Availability of substitute products places limits on the prices market leaders can charge High prices induce buyers to switch to the substitute

Availability of substitute products places limits on the prices market leaders can charge High prices induce buyers to switch to the substitute Strategic Elements of Competitive Advantage Industry Analysis: Forces Influencing Competition Power of Suppliers Global Marketing Chapter 15 Power of Buyers Substitute Products Barriers to Entry Industry

More information

Social and Legal Issues in Informatics. E-Commerce

Social and Legal Issues in Informatics. E-Commerce Social and Legal Issues in Informatics MSc Management IS and Services Science E-Commerce Giovanna Di Marzo Serugendo Giovanna.Dimarzo@unige.ch, room B 235, 022 379 00 72 1 Overview E-Commerce Web Auctions

More information

EVALUATING AND SELECTING E-COMMERCE SOFTWARE SOLUTIONS

EVALUATING AND SELECTING E-COMMERCE SOFTWARE SOLUTIONS 4-04-55 INFORMATION MANAGEMENT: STRATEGY, SYSTEMS, AND TECHNOLOGIES EVALUATING AND SELECTING E-COMMERCE SOFTWARE SOLUTIONS Duane E. Sharp INSIDE Challenges to E-business; Designing and Maintaining; Online

More information

Competitive Environment Five Forces

Competitive Environment Five Forces Competitive Environment Five Forces Porter s Five Forces Devised by Michael Porter A framework for analysing the nature of competition within an industry Every industry is different Size Structure Distribution

More information

E-Commerce: a Theoretical Approachan Overview of the Research Conducted in Iran

E-Commerce: a Theoretical Approachan Overview of the Research Conducted in Iran E-Commerce: a Theoretical Approachan Overview of the Research Conducted in Iran Mahsa Ghiasmand 1,Mohammad Manochehri pour 2, Latifeh Majlesi 3,Farimah Saber 4, Ali Hariri 5,Mohammad Pourkhaef 6 123456-MA

More information

B2B Business Models Business Information Systems > B2B Business Models

B2B Business Models Business Information Systems > B2B Business Models RESEARCH STARTERS ACADEMIC TOPIC OVERVIEWS B2B Business Models Business Information Systems > B2B Business Models Table of Contents Abstract Keywords Overview Applications Conclusion Terms & Concepts Bibliography

More information

Faster provision of products and services to the marketplace

Faster provision of products and services to the marketplace Benefits of e-commerce Electronic technologies will continuously and progressively be deployed throughout the entire supply chain of all industries over the next decade. It is expected that e-business

More information

The Agenda. Strategic Sourcing Defined. Strategic Sourcing Its Beginnings

The Agenda. Strategic Sourcing Defined. Strategic Sourcing Its Beginnings Strategic Sourcing: Walking the Tightrope in Developing Sourcing Strategy for The Agenda Introduction Developing Sourcing Strategy-5 Phases Thomas L. Tanel, C.P.M., CTL, CCA, CISCM, President and CEO CATTAN

More information

Credit card: permits consumers to purchase items while deferring payment

Credit card: permits consumers to purchase items while deferring payment General Payment Systems Cash: portable, no authentication, instant purchasing power, allows for micropayments, no transaction fee for using it, anonymous But Easily stolen, no float time, can t easily

More information

Electronic Commerce and E-wallet

Electronic Commerce and E-wallet International Journal of Recent Research and Review, Vol. I, March 2012 Electronic Commerce and E-wallet Abhay Upadhayaya Department of ABST,University of Rajasthan,Jaipur, India Email: abhayu@rediffmail.com

More information

Entrepreneurship and the Internet

Entrepreneurship and the Internet Entrepreneurship and the Internet Thomas Poulios Technological Education Institute of Larissa Larissa, Greece poulios@teilar.gr 1 E-Commerce Revenue as % of Total Revenue 0,4 in the USA 0,1 in the Western

More information

An Introduction to Electronic Commerce

An Introduction to Electronic Commerce An Introduction to Electronic Commerce Laurence Habib, Ph.D. Department of Interactive Media / IMEDIA The Norwegian Computing Center / Norsk Regnesentral Definition of E-commerce 1) conducting business

More information

Advanced B2B Procurement on the Internet

Advanced B2B Procurement on the Internet UDC 621.395.74:658.14:681.32 Advanced B2B Procurement on the Internet VKazuhiro Hosoi (Manuscript received September 18, 2000) Electronic Commerce (EC) is one of the biggest trends on the Internet, and

More information

Customer Relationship Management

Customer Relationship Management Customer Relationship Management CRM is Any application or initiative designed to help an organization optimize interactions with customers, suppliers, or prospects via one or more touch points for the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Security for online bank transactions include all of the following except: 1) A) SSL

More information

3.1 INTRODUCTİON TO E-COMMERCE

3.1 INTRODUCTİON TO E-COMMERCE 3.1 INTRODUCTİON TO E-COMMERCE E-commerce is buying and selling goods and services over the Internet. E- commerce is part of e-business as specified in Chapter 1. E-business is a structure that includes

More information

BENEFITS AND BARRIERS ON B2B E-MARKETPLACES. e Business Issue

BENEFITS AND BARRIERS ON B2B E-MARKETPLACES. e Business Issue emarket Services makes it easier for you to use electronic marketplaces for international business BENEFITS AND BARRIERS ON B2B E-MARKETPLACES e Business Issue By Sammy El Ghazaly emarket Services - Swedish

More information

B2B Strategies: from EDI to e-commerce. Objectives. In this chapter, you will learn about:

B2B Strategies: from EDI to e-commerce. Objectives. In this chapter, you will learn about: Introduction to e-commerce B2B Strategies: from EDI to e-commerce Objectives In this chapter, you will learn about: Strategies that businesses use to improve purchasing, logistics, and other support activities

More information

Internet and competitive advantages

Internet and competitive advantages Internet and competitive advantages INTERNATIONAL BUSINESS STRATEGIES II December 10/12/2003 Morten Rask www.morten-rask.dk Agenda: Porter and the case Main message Five forces (can be very wrong) The

More information

MF-300 1 International emarketing

MF-300 1 International emarketing MF-300 1 International emarketing Questions Type Grading 1 MF-300, general information Document Automatic score 2 1 Multiple choice Automatic score 3 2 Simple choice Automatic score 4 3 Simple choice Automatic

More information

Card Payments in ecommerce

Card Payments in ecommerce Card Payments in ecommerce Mike Burns Visa USA Berkeley, CA / November 3, 1998 Session Agenda Introduction Visa Organization Definitions & Concepts Card Products Overview Consumer vs. Commercial Marketplace

More information

Trends in Electronic Commerce Among Selected Companies in Metro Manila, Philippines

Trends in Electronic Commerce Among Selected Companies in Metro Manila, Philippines Rev. Integr. Bus. Econ. Res. Vol 2(2) 534 Trends in Electronic Commerce Among Selected Companies in Metro Manila, Philippines Harvey T. Ong Faculty, Decision Sciences and Innovation Department Ramon V.

More information

Rexjournal ISSN 2321-1067 Renewable Research Journal

Rexjournal ISSN 2321-1067 Renewable Research Journal Digital Marketing: Opportunities and Threats Rima Dinesh Puri Abstract Internet has become part of our daily lives. It plays role in various fields, may be to make friend or let friendship last, watching

More information

MGT 415H5 S Electronic Commerce

MGT 415H5 S Electronic Commerce MGT 415H5 S Electronic Commerce Lu Lahodynskyj Week#12 - Strategy 1 Agenda This Week Strategy Next Week Last Class Review 2 Strategy 3 Sales Rankings Company Monthly Sales Household Income Household Quarterly

More information

Competitive Environment - Five Forces

Competitive Environment - Five Forces Competitive Environment - Five Forces The nature of industry competition and profits Every market or industry is different. Take any selection of industries and you should be able to find differences between

More information

E-Business, E-Commerce

E-Business, E-Commerce E-Business, E-Commerce Lecture Outline 11 Instructor: Kevin Robertson Introduction to Information Systems Explain the differences between extranets and intranets as well as show how organizations utilize

More information

B2B E-Commerce. Jane Hsu

B2B E-Commerce. Jane Hsu B2B E-Commerce Jane Hsu Defining B2B Commerce Before Internet, B2B transactions called just trade or procurement process Total inter-firm trade: Total flow of value among firms B2B commerce: All types

More information

'LJL7D/ 0(',$ 0JPW Digital Strategies tisdag den 29 september 2009

'LJL7D/ 0(',$ 0JPW Digital Strategies tisdag den 29 september 2009 Digital Strategies The beginning of the end Today - Internet & Strategy Tuesday 29th - Management and ethics Wednesday (30th) - Seminar presentations Next Wednesday (7th)- Seminar presentations Thursday

More information

Learning Objectives. Supply Chains & SCM Defined. Learning Objectives con t. Components of a Supply Chain for a Manufacturer

Learning Objectives. Supply Chains & SCM Defined. Learning Objectives con t. Components of a Supply Chain for a Manufacturer Chapter 4 Global Supply Chain Management Operations Management by R. Dan Reid & Nada R. Sanders 4th Edition Wiley 2010 Learning Objectives Describe the structure of supply chains Describe the bullwhip

More information