PERSONAL FINANCE QUESTIONS

Size: px
Start display at page:

Download "PERSONAL FINANCE QUESTIONS"

Transcription

1 PERSONAL FINANCE QUESTIONS I. THINKING ECONOMICALLY 1. Good decision making involves all the following except: A. Determining your alternatives. B. Establishing your criteria/goals. C. Evaluating your options with respect to your goals. D. Making the choice that has the lowest cost. 2. Jamal values three goods in this order: (1) a music CD, (2) a computer game, and (3) a sweatshirt. Each item has a price of $30. Jamal buys the music CD. What is the opportunity cost of his choice? A. $30. B. the computer game. C. the sweatshirt. D. the computer game and the sweatshirt. 3. What is an opportunity cost to an individual of dropping out of high school? A. There is none. B. Less ability to acquire work experience. C. Less ability to start saving. D. Less expected life-time earnings. 4. Rising interest rates are beneficial to: A. businesses who are buying new equipment or building new production facilities. B. people looking to buy a new home. C. savers and lenders. D. consumers with credit card balances. 5. Which of the following is in the best interest of consumers of Good A? A. Good A has few good substitutes. B. Good A is produced by a competitive industry. C. Good A is well-advertised. D. Good A has a high price. 6. Which of the following is generally true? A. Correct choices have no costs. B. People's choices have consequences in the future. C. In a voluntary trade there is a winner and a loser. D. People do not respond to incentives.

2 7. John is considering buying one of two cars: one with a a price $20,000 and the other, $18,000. If the sales tax he must pay is 8% and he is going to finance the entire purchase of this car at 10% simple interest for one year, what is the actual difference in the cost of these two cars? A. $2000 B. $2160 C. $2360 D. $ The present value of a benefit received or cost incurred in the future: A. is greater than the future value of the benefit or cost. B. is larger the further into the future the benefit or cost occurs. C. is larger the lower the rate of discount. D. is not affected by when the benefit or cost occurs. 9. A family is thinking about renting out its house for the month they are on vacation. Their monthly mortgage payment is $500 and the monthly utilities are $200 if the house is occupied and only $100 if it is not. It is in their best interest to rent out the house if they can get at least how much for the month? A. $100 B. $200 C. $500 D. $ Which of the following is true about inflation? A. It tends to hurt both borrowers and lenders. B. It tends to hurt borrowers. C. It increases the real return on an asset. D. It reduces the real cost of a loan. II. EARNING INCOME 1. Which of the following is true about most millionaires? A. They inherited most of their wealth. B. They work more than 40 hours per week. C. They work in glamorous jobs like sports or entertainment. D. They do not invest in the risky stock market.

3 2. Which of the following questions are employers allowed to ask job applicants during a job interview? A. Are you married? B. Do you attend a place of worship? C. What do you feel are your weaknesses as they pertain to this job? D. Do you have any disabilities that might affect your ability to do this job? 3. Higher levels of education/training are related to: A. Lower credit scores. B. Lower levels of income. C. Higher levels of productivity. D. Higher levels of unemployment. 4. Over two-thirds of all income earned in the U.S. is what kind of income? A. Profits from small businesses and corporations. B. Dividends and interest earned on stocks and bonds. C. Wages and salaries from selling labor services. D. Rents and royalties earned from selling land and other natural resources. 5. All of the following are investments in human capital except: A. keeping in good physical and mental shape. B. learning in a trade school or college. C. practicing to improve a skill. D. buying a new computer. 6. Which of the following would result in a decrease in the wages paid for software programmers? A. A decrease in the price of software. B. A decrease in the supply of software programmers. C. An increase in the productivity of software programmers. D. An increase in the demand for software. 7. The more costly (in terms of income and time) it is to acquire a skill, the: A. lower the demand for people with that skill. B. higher the demand for people with that skill. C. lower the supply of people with that skill. D. higher the supply of people with that skill.

4 8. Given everything else the same, the more productive a worker becomes: A. the greater the demand for his/her services. B. the greater the wage a business is able to offer the worker. C. Both A and B are true. D. Neither A nor B is true. 9. Entrepreneurs tend to have all of the following characteristics except: A. Good problem-solving skills. B. Willingness to work hard. C. Creativity. D. Low tolerance for uncertainty. 10. A business plan typically includes all of the following except: A. Estimating future sales. B. Hiring personnel. C. Pricing products. D. Determining financing sources. III. PAYING TAXES 1. An employee works for 40 hours per week at $10 per hour and has $50 in federal income taxes, $20 in state income taxes, and $30 in Social Security taxes deducted each week. In addition, the employee saves $20 per week. What is this employee's net pay? A. $280. B. $300. C. $310. D. $ Emily works full-time at Handy Dandy Hardware. Who pays the FICA contributions on Emily's wages? A. Only Emily. B. Only Emily's employer. C. Both Emily and her employer (split equally). D. Both Emily and her employer (split according to Emily's wage contract).

5 3. Katie is considering buying a $16,000 car. She must pay 6% in state sales taxes, as well as, 1% in local sales taxes on the value of the car. What would be the total cost of the car to her? A. $16, B. $16, C. $17, D. $17, Consider the following income tax table: Income over.. but not over.. pay this tax $0 $20,000 5% of income $20,000 $50,000 $1000 plus 6% of amount over $20,000 $50,000 $100,000 $2800 plus 7% of amount over $50,000 If Clark's income is $60,000, how much income tax does he owe? A. $3500 B. $3800 C. $4200 D. $ An income tax requires people making $100,000 to pay $15,000 in income tax, those making $25,000 to pay $5000 and those making $10,000 to pay $3000. What kind of tax is this? A. Progressive B. Proportional C. Regressive D. Flat 6. Which of the following goods or services is most likely to be purchased with funds generated from local taxes? A. Income security programs B. Police and fire protection C. Highways D. National defense

6 7. Although many types of taxes may exist at all levels of government, which level of government is each of the following taxes most often associated with? Payroll taxes Property taxes Sales taxes A. Local State Federal B. Federal Local State C. Federal State Local D. State Federal Local 8. Mindy sold some stocks for $10,000 that she bought two years ago for $6000. What is true about her federal income tax obligation as a result of this sale? A. She would owe no taxes on this sale. B. She would be subject to normal income rates on the entire $10,000. C. She would be subject to normal income rates on the difference of $4000. D. She would be subject to capital gains rates on the difference of $ What is the difference between gross and net pay? A. Net pay is gross pay minus saving. B. Gross pay is net pay minus saving. C. Gross pay is net pay minus taxes and deductions. D. Net pay is gross pay minus taxes and deductions. 10. You incur a tax-deductible expense (such as, interest on your mortgage) of $4000. If you are in the 35% income tax bracket, what is your after-tax cost? A. $1400 B. $2600 C. $5400 D. $6600 IV. BUDGETING 1. Which of the following are the fundamental choice elements of a complete budget? A. Current spending, short-term saving, and long-term saving (investment). B. Spending, saving, and tax payments. C. Housing, transportation, food, healthcare, and other expenditures. D. Checking account balance, savings account balance, and credit available balance.

7 2. The Jackson family has a balanced annual budget. They now decide to take an unplanned vacation. Each of the the following adjustments taken alone allows them to take the vacation and maintain a balanced budget except for which one? A. Spend less on dining out and other activities. B. Save less for their retirement. C. Increase their income by taking on extra jobs. D. Increase their credit card balance. 3. "Pay yourself first" means which of the following? A. Pay all your bills before setting aside any saving. B. Budget your income to those things that give you the most satisfaction. C. Allocate part of your income to savings before budgeting your spending. D. Pay off credit card balances before buying more on credit. 4. Each of the following is a pair of concepts which are essentially the same. Which is NOT? A. Disposable income and net pay B. Consumption and spending C. Saving and investing D. Budgeting and allocating income 5. Steven's monthly net pay is $1200. He wants to save 15% each month. If his monthly expenses except for entertainment are $800, how much can he spend on entertainment? A. $580 B. $382 C. $280 D. $ What is Greta's ending cash balance for the year based on the following information: beginning cash balance: $25,000, salary: $40,000, interest income: $5000, taxes: $10,000, rent: $18,000, utilities: $6000, food: $6000, all other expenses $7000? A. - $2000 B. $13,000 C. $23,000 D. $27,000

8 7. A $60 sweater is on sale for 50% off plus the store is offering an additional 10% off all sales prices. What would be the final price of the sweater? A. $24 B. $27 C. $28 D. $30 8. Jermaine has the following expenses: Monthly: Mortgage $600 Car loan $200 Car expenses $100 Food $400 Utilities $300 Personal $200 Yearly: Insurance $3000 Property tax $1000 Healthcare $1000 Vacation $1000 If Jermaine's net pay is $2000/month, then he: A. is living within his means. B. is able to save at least $100 each month. C. has a balanced budget (his expenses exactly equal his income). D. needs to reduce his expenses to balance his budget. 9. After housing, what are the second and third largest expenditures of U.S. consumers? Second Third A. Transportation Food B. Food Transportation C. Food Healthcare D. Transportation Healthcare 10. Running budget deficits tends to lead to all of the following except: A. increasing credit card debt. B. increasing assets. C. difficulty meeting unexpected expenses. D. having more goods and services today, but much less tomorrow.

9 V. SAVING 1. If Jessica deposited $100 two years ago in a new account that pays 10% interest compounded quarterly, what would be the current balance of her account? A. $110. B. $120. C. $121. D. More than $ About how many years would it take for $100 to become $400 if the $100 is invested in a fund earning 6%? A. 6 B. 12 C. 18 D The biggest advantage of saving while you are still young is: A. the opportunity cost is lower when you are young. B. there is more time to allow the effects of compound interest to work for you. C. you can take advantage of getting paid higher interest rates. D. you don't have to reduce your spending to do it. 4. Both Kyle and Adrienne earn $40,000 per year. Kyle saves twice as much as Adrienne (20% versus 10%), however, Adrienne earns twice as much interest each year on her savings (10% versus 5%). After two years who would have the larger savings balance? A. Kyle. B. Adrienne. C. Both would be the same. D. There is not enough information to determine this. 5. What is the opportunity cost of letting your interest compound in your savings account instead of withdrawing the interest as it is earned? A. Lower taxes B. Consuming less goods and services now C. Greater future interest D. Lower interest rate paid on the account

10 6. Saving is fundamentally a decision to: A. enjoy no goods and services. B. buy goods and services in the future. C. invest. D. get rich. 7. How much would Bill save each year if he switches from having a $4 cup of coffee every morning to a cup of tea--50 for the bag and hot water? A. $ B. $ C. $ D. $ If Tanya sets aside $1000 today and $1000 each of the next three years, how much will she have in three years (assuming she earns 10% simple interest each year)? A. $4000 B. $4400 C. $4641 D. $ How long would it take to save $1000 if you save $100 each quarter and earn no interest? A. two years B. two and a half years C. three years D. three and a half years 10. With respect to the timing of benefits received and costs incurred, saving is an activity most like which of the following? A. Smoking. B. Borrowing. C. Exercising. D. Eating junk food. VI. FINANCIAL PLANNING 1. Which of the following would not be considered an asset in determining a person's net worth? A. The person's checking account balance. B. The person's four-year-old car. C. The person's line of available credit. D. The person's holdings of U.S. Treasury notes.

11 2. A positive net worth means that: A. A person's income exceeds their expenses. B. A person's saving exceeds their income. C. A person's assets exceeds their liabilities. D. A person's saving exceeds their debts. 3. Which of the following would increase the amount you would need to save to meet a given retirement goal? A. The younger you are. B. The higher the rate of return you expect. C. The higher the expected rate of inflation. D. The longer you plan to work before retiring. 4. The life-expectancy of a: A. 55-year-old person is greater than that of a 60-year-old person. B. 50-year-old male is greater than that of a 50-yearold female. C. 50-year-old white male is greater than that of a 50-year-old black male. D. 75-year-old person is less than two more years. 5. Most financial planners suggest that when you are young you should hold a larger percentage of in your portfolio and when you are nearing or in retirement you should hold a larger percentage of. A. cash; stocks B. stocks; cash C. stocks; bonds D. bonds, stocks 6. Which of the following is an asset whose value is generally expected to appreciate even during inflationary periods? A. House B. Automobile C. Savings account D. Credit card balance 7. A financial plan based on which of the following would be the least risky? A. Corporate bonds B. U.S. Treasury bonds C. Corporate stocks D. Mutual funds

12 8. Gloria's net worth is $40,000, while her total assets are $60,000. What is her debt/asset ratio and is she better or worse off if it was lower? A..33; better B..33; worse C..50; better D..50; worse 9. Which of the following would increase your net worth? A. Taking out a loan B. Making a mortgage payment C. Having the price of your stocks fall D. An increase in your property taxes 10. What is Juan's net worth given the following information: annual salary: $30,000, balance on credit card: $3000; available credit: $7000, car loan: $5000, savings account: $10,000, car: $15,000, personal property: $5000, annual rent: $6000, unpaid utility bill: $1000, checking account: $3000, stocks: $1000? A. $15,000 B. $20,000 C. $25,000 D. $30,000 VII. INVESTING 1. When making an investment, market risk refers to what possibility? A. The difficulty of converting the investment into cash. B. The investment's value could decrease over time. C. The investment instrument may be fraudulent. D. The rate of return earned may be less than the rate of inflation. 2. What is the real rate of return on a share of stock whose price a year ago was $50 if it is currently selling for $51, paid a dividend during the year of $3, and the rate of inflation is 3%? A. 1% B. 4% C. 5% D. 8%

13 3. In general, an investment earns a greater real rate of return the: A. lower the liquidity of the investment. B. lower the potential risk of the investment. C. lower the transactions costs/fees associated with the investment. D. greater the rate of inflation. 4. Mutual funds: A. pay a guaranteed return set by the fund manager. B. are insured by FDIC. C. offer different mixes of stocks, bonds, and other assets. D. require the payment of management fees. 5. Stockholders earn dividends on their stocks when: A. They sell their stocks. B. The price of their stocks rise. C. Interest is paid on the face value of their stocks. D. Corporations decide to distribute some of their profits. 6. Time: A. increases the expected rate of return on an investment. B. decreases the expected rate of return on an investment. C. increases the variation of the actual rate of return on an investment from its expected rate. D. decreases the variation of the actual rate of return on an investment from its expected rate. 7. Which of the following investment options is the least liquid? A. Cash. B. Savings account. C. Shares of common stock. D. Real estate. 8. What three criteria are typically most important in choosing an investment instrument? A. Collateral, credit, and convenience B. Rate of return, risk, and liquidity C. Dividends earned, interest paid, taxes owed D. Stocks, bonds, and real estate.

14 9. There is a 20% chance that the price of a particular stock will rise by $20, a 40% chance it will stay the same, and a 40% chance it will fall by $5. What is the expected change in the price of the stock? A. Fall by $4 B. Fall by $1 C. Rise by $1 D. Rise by $2 10. There is an inverse relationship between: A. a bond's rating and its coupon rate. B. the price of a bond and its effective rate of return. C. Both A and B are true. D. Neither A not B is true. VIII. BORROWING 1. Which of the following is not a benefit of using credit cards? A. Allows one to build a credit record/history. B. Helps one deal with emergencies. C. Can get goods now and pay for them later. D. There is less potential for identity theft. 2. Which of the following would increase your chances of getting a loan at a favorable interest rate? A. Having a criminal record. B. Having no collateral to offer. C. Paying your past bills on time. D. Working at several different minimum-wage jobs. 3. If Mark chooses to pay back a loan over a longer period of time, how is this likely to affect his monthly payment and the amount of interest he pays? Monthly payment Interest A. Decrease Increase B. Decrease Decrease C. Increase Increase D. Increase Decrease

15 4. A thief takes your credit card. You report the card missing, but the thief has already run up $2000 in bills. How much of the $2000 are you responsible for? A. You are not liable for any of the $2000 because you reported the card stolen. B. Your liability is limited to $50. C. Your liability is the amount charged up to the time when you reported the card missing. D. You are liable for the entire $2000 because the card was issued in your name and you lost it. 5. Sheila is granted a $1200 loan which she agrees to pay back over the next year at $110 per month. What is the APR (Annual Percentage Rate) she is paying? A % B % C % D % 6. What does a credit bureau do? A. Grants loans to people with low credit scores. B. Provides advice on how to lower credit card debt. C. Tracks the bill-paying habits of consumers. D. Sends warnings to people who have debt problems. 7. The best indicator of the cost of a loan is the: A. amount of the monthly payment. B. number of payments. C. finance charges. D. annual percentage rate. 8. During the last month Justin's daily balance on his credit card was $400 for 20 days and $100 for 10 days. How much finance charge will he have to pay if the account charges monthly interest of 1.5% on the average daily balance? A. $2.25 B. $3.75 C. $4.50 D. $ Which of the following is not taken into consideration in determining your credit score? A. Your payment history (on time or not) B. The amounts you owe C. The types of credit you have obtained D. Your income

16 10. Which of the following methods of interest calculation is most favorable for a borrower? A. Add-on interest B. Discounted interest C. Compound interest D. Declining-balance interest IX. BANKING (AND OTHER FINANCIAL INSTITUTIONS) 1. Which type of financial institution typically charges the highest interest rates for loans? A. Credit unions. B. Commercial banks. C. Savings and loans. D. Payday loan companies. 2. Using a debit card to purchase a good is most similar to using a: A. check. B. loan. C. credit card. D. money market account. 3. To reconcile a bank statement on your checking account you start with the balance in your checking account register and then: A. add any outstanding checks or deposits. B. subtract any outstanding checks or deposits. C. add any outstanding checks and subtract any outstanding deposits. D. subtract any outstanding checks and add any outstanding deposits. 4. Which of the following is generally not protected by FDIC insurance? A. Certificates of deposit B. Savings accounts C. Money market deposit accounts D. Money market mutual funds 5. Which of the following is not a function of the Federal Reserve? A. Grant loans to banks. B. Manage the U.S. money supply and interest rates. C. Operate a check-clearing system. D. Print and distribute U.S. currency.

17 6. Which of the following is a restrictive endorsement of a check written to Rick Doe? A. "Rick Doe" B. "Pay to the order of Jane Doe, Rick Doe" C. "For deposit only, Rick Doe" D. "Without recourse, Rick Doe" 7. Which of the following is true about the two major stock exchanges, the NYSE and NASDAQ? A. NASDAQ is a secondary market for stocks, while the NYSE is a primary market for stocks. B. Companies listed on the NYSE must have ay least $100 million in outstanding stock. C. Trading at both exchanges physically takes place in New York City (although in different buildings). D. NASDAQ has less companies listed than does the NYSE. 8. The Securities and Exchange Commission: A. promotes insider trading. B. sets the prices of stocks and bonds. C. requires publicly-owned companies to disclose truthful information about their financial positions. D. must approve trades made on the major U.S. stock exchanges before they are final. 9. When stocks are first issued by a company, who buys them? A. Investment banks B. Stockbrokers C. A stock exchange D. Individual investors 10. In choosing a bank, credit union, or other financial institution to provide you services, you should choose the one that: A. is the closest and most convenient for you. B. offers the lowest fees. C. provides the most services and account features. D. best meets the goals and criteria that are important to you.

18 X. INSURING 1. The higher the deductible on an insurance policy: A. the less the policy will cost. B. the less the policyholder will have to pay in the event of a loss. C. the greater the maximum loss the policy will cover. D. the greater the cash value of the policy. 2. Which of the following is the best description of comprehensive coverage in an auto insurance policy? A. It covers the cost of property damage or injuries to others caused by the policyholder's car. B. It covers the cost of damage to an auto as a result of fire, theft, or storm. C. It covers the cost of repairing or replacing the policyholder's car due to damage from an accident. D. It covers the policyholder's lost income from being unable to work as a result of an accident. 3. Which type of insurance protects a person from loss from lawsuits? A. Whole life. B. Casualty. C. Comprehensive. D. Liability. 4. Geanie backs her car into a pole causing $1000 worth of damage to her car. She has an auto insurance policy with a $250 deductible. If she has her car fixed, how much will her insurance company pay? A. $0. B. $250. C. $750. D. $ Buying insurance is which of the following ways to deal with risk? A. Avoid it. B. Reduce it. C. Accept it. D. Share it.

19 6. There is a 5% chance each year that Nathan will suffer a $1000 loss as a result of an apartment fire. If he pays $60 annually for rental insurance to cover these losses, then he is most likely: A. a risk lover. B. risk neutral. C. risk adverse. D. buying too little insurance. 7. All of the following, except for which one, would help lower your insurance premiums? A. Lower your deductibles. B. Lower your coverage maximums. C. Getting all your insurance coverage from one agent or company. D. Installing equipment such as air bags, smoke alarms, and anti-theft systems. 8. Who is more likely to pay lower auto insurance premiums? A. Male drivers versus female drivers B. Younger drivers versus older drivers C. Rural drivers versus urban drivers D. High-mileage drivers versus low-mileage drivers 9. Which of the following types of automobile insurance coverage is usually required by most states? A. Uninsured motorist B. Comprehensive C. Collision D. Liability 10. What type of insurance is most likely to be partially paid by a worker s employer? A. Life B. Home C. Health D. Automobile

20 KEY I II III IV V 1. D 1. B 1. B 1. A 1. D 2. B 2. C 2. C 2. D 2. D 3. D 3. C 3. C 3. C 3. B 4. C 4. C 4. A 4. C 4. A 5. B 5. D 5. C 5. D 5. B 6. B 6. A 6. B 6. C 6. B 7. D 7. C 7. B 7. B 7. C 8. C 8. C 8. D 8. D 8. C 9. A 9. D 9. D 9. A 9. B 10. D 10. B 10. B 10. B 10. C VI VII VIII IX X 1. C 1. B 1. D 1. D 1. A 2. C 2. C 2. C 2. A 2. B 3. C 3. A 3. A 3. C 3. D 4. C 4. C 4. B 4. D 4. C 5. C 5. D 5. D 5. D 5. D 6. A 6. D 6. C 6. C 6. C 7. B 7. D 7. D 7. B 7. A 8. A 8. B 8. C 8. C 8. C 9. B 9. D 9. D 9. A 9. D 10. C 10. C 10. D 10. D 10. C

Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account.

Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account. Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account. Account fee the amount charged by a financial institution for the

More information

GEORGIA PERFORMANCE STANDARDS Personal Finance Domain

GEORGIA PERFORMANCE STANDARDS Personal Finance Domain GEORGIA PERFORMANCE STANDARDS Personal Finance Domain Page 1 of 8 GEORGIA PERFORMANCE STANDARDS Personal Finance Concepts SSEPF1 The student will apply rational decision making to personal spending and

More information

account statement a record of transactions in an account at a financial institution, usually provided each month

account statement a record of transactions in an account at a financial institution, usually provided each month GLOSSARY GLOSSARY Following are definitions for key words as they are used in the financial life skills resource. They may have different or additional meanings in other contexts. A account an arrangement

More information

Personal Finance Standards (Assignment Code #22210)

Personal Finance Standards (Assignment Code #22210) Personal Finance Standards (Assignment Code #22210) Rationale Statement: A citizen that lives within his or her income has more control over his or her life while expanding choices. Having the knowledge

More information

1 Tools for Financial Planning

1 Tools for Financial Planning PART 1 Tools for Financial Planning Chapter 2 Planning with Personal Financial Statements How to increase net cash flows in the near future How to increase net cash flows in the distant future Chapter

More information

Grades 9 12: Standard 1: Earning Income Benchmark Code Benchmark FoolProof Module/Activity. Benchmark Code Benchmark FoolProof Module/Activity

Grades 9 12: Standard 1: Earning Income Benchmark Code Benchmark FoolProof Module/Activity. Benchmark Code Benchmark FoolProof Module/Activity FL-V3-050316 PROPOSED NEXT GENERATION SUNSHINE STATE STANDARDS FOR SOCIAL STUDIES FINANCIAL LITERACY STRAND Grades 9 12: Standard 1: Earning Income SS.912.FL.1.1 Discuss that people choose jobs or careers

More information

Money Management Test - MoneyPower

Money Management Test - MoneyPower Money Management Test - MoneyPower Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A person s debt ratio shows the relationship between debt and net worth.

More information

Canada Deposit Insurance Corporation (CDIC) a federal government organization that provides insurance to protect money deposited in Canadian banks

Canada Deposit Insurance Corporation (CDIC) a federal government organization that provides insurance to protect money deposited in Canadian banks Glossary Following are definitions for key words as they are used in the financial life skills resource. They may have different or additional meanings in other contexts. A account an arrangement at a

More information

Financial Planning. Introduction. Learning Objectives

Financial Planning. Introduction. Learning Objectives Financial Planning Introduction Financial Planning Learning Objectives Lesson 1 Budgeting: How to Live on Your Own and Not Move Home in a Week Prepare a budget and determine disposable income. Identify

More information

6.15.1.7 Describe and use the steps involved in the banking reconciliation process

6.15.1.7 Describe and use the steps involved in the banking reconciliation process ND BUSINESS EDUCATION FRAMEWORKS Financial Literacy Course Code Course Name/Course Description Grade Levels Accreditation Time/Credit Options 14095 Financial Literacy is designed to help students understand

More information

Composition of Farm Household Income and Wealth

Composition of Farm Household Income and Wealth Composition of Farm Household Income and Wealth Today it is rare for any household to receive all of its from a single source. Even when only one household member is employed, it is possible to earn from

More information

Accounts payable Money which you owe to an individual or business for goods or services that have been received but not yet paid for.

Accounts payable Money which you owe to an individual or business for goods or services that have been received but not yet paid for. A Account A record of a business transaction. A contract arrangement, written or unwritten, to purchase and take delivery with payment to be made later as arranged. Accounts payable Money which you owe

More information

Synthesis of Financial Planning

Synthesis of Financial Planning P 7A R T Synthesis of Financial Planning 1. Tools for Financial Planning Budgeting (Chapter 2) Planned Savings (Chapter 3) Tax Planning (Chapter 4) 2. Managing Your Liquidity Bank Services (Chapter 5)

More information

It s Your Paycheck! Glossary of Terms

It s Your Paycheck! Glossary of Terms Annual percentage rate The percentage cost of credit on an annual basis and the total cost of credit to the consumer. APR combines the interest paid over the life of the loan and all fees that are paid

More information

NAIC Consumer Shopping Tool for Auto Insurance

NAIC Consumer Shopping Tool for Auto Insurance NAIC Consumer Shopping Tool for Auto Insurance Need Auto Insurance? Here is What You Need to Know. Whether you are buying auto insurance for the first time, or shopping to be sure you are getting the best

More information

Five Things To Know About Shares

Five Things To Know About Shares Introduction Trading in shares has become an integral part of people s lives. However, the complex world of shares, bonds and mutual funds can be intimidating for many who still do not know what they are,

More information

Financial Literacy Course Outline Maryland, USA

Financial Literacy Course Outline Maryland, USA Financial Literacy Course Outline UNIT 1 INCOME AND PURCHASING The purpose of this unit is to develop the concepts of income and purchasing. Class discussions should include gross versus net pay, buying

More information

4. Profit. 5. Credit

4. Profit. 5. Credit What do you want and how are you going to get it? Personal Finance 1. Income 2. Budget 3. Investing 4. Profit 6. Spending 7. Savings 8. Assets 9. Expenses Income vs. Expenses 5. Credit 10.Liabilities SS8E5

More information

Your Money Matters! Financial Literacy Teacher Guide. Thanks to TD for helping us bring this resource to schools for free.

Your Money Matters! Financial Literacy Teacher Guide. Thanks to TD for helping us bring this resource to schools for free. Your Money Matters! Financial Literacy Teacher Guide 2 Table of Contents: Introduction...3 Toronto Star epaper...4 Financial Awareness Inventory...5 SPENDING To Spend or Not to Spend Activity...6 I Need

More information

Personal Finance Unit 1 Chapter 3 2007 Glencoe/McGraw-Hill

Personal Finance Unit 1 Chapter 3 2007 Glencoe/McGraw-Hill 0 Chapter 3 Money Management Strategy What You ll Learn Section 3.1 Discuss the relationship between opportunity costs and money management. Explain the benefits of keeping financial records and documents.

More information

A Shopping Tool for. Automobile Insurance. Mississippi Insurance Department

A Shopping Tool for. Automobile Insurance. Mississippi Insurance Department Automobile Insurance Mississippi Insurance Department 1 2014 National Association of Insurance Commissioners All rights reserved. National Association of Insurance Commissioners Insurance Products & Services

More information

baj01275_app_433-454 02/09/2007 17:10PM Page 433 EPG_Team-C 105:JWQD032:bajapp: APPENDIX PERSONAL FINANCE WORKSHEETS

baj01275_app_433-454 02/09/2007 17:10PM Page 433 EPG_Team-C 105:JWQD032:bajapp: APPENDIX PERSONAL FINANCE WORKSHEETS baj01275_app_433-454 02/09/2007 17:10PM Page 433 EPG_Team-C 105:JWQD032:bajapp: APPENDIX PERSONAL FINANCE WORKSHEETS baj01275_app_433-454 02/09/2007 17:10PM Page 434 EPG_Team-C 105:JWQD032:bajapp: 434

More information

Assist. Financial Calculators. Technology Solutions. About Our Financial Calculators. Benefits of Financial Calculators. Getting Answers.

Assist. Financial Calculators. Technology Solutions. About Our Financial Calculators. Benefits of Financial Calculators. Getting Answers. Assist. Financial s Technology Solutions. About Our Financial s. Helping members with their financial planning should be a key function of every credit union s website. At Technology Solutions, we provide

More information

Financial Literacy Quiz ~ ANSWERS

Financial Literacy Quiz ~ ANSWERS Financial Literacy Quiz ~ ANSWERS Answers are in bold. 1. Which of the following statements best describes your right to check your credit history for accuracy? a. You can't see your credit record b. Your

More information

OHIO TREASURER S FINANCIAL EDUCATION GLOSSARY OF TERMS

OHIO TREASURER S FINANCIAL EDUCATION GLOSSARY OF TERMS OHIO TREASURER S FINANCIAL EDUCATION GLOSSARY OF TERMS 401(k) An employer qualified retirement plan set up by a private company in which eligible employees may make salary-deferral (salary-reduction) contributions

More information

Module 2 Glossary. The general rise of prices over time.

Module 2 Glossary. The general rise of prices over time. Module 2 Glossary Term Inflation Aggressive Investment Risk Definition The general rise of prices over time. High risk. Examples: Stocks, Futures Asset allocation Distribution of investment money. Younger

More information

Chapter 1 Personal Financial Planning The Money Plan

Chapter 1 Personal Financial Planning The Money Plan Chapter 1 Personal Financial Planning The Money Plan Q: I am a high school student. I do not have money for investments or buying property. So what difference does it make how I spend my money now? A:

More information

CONSUMER S GUIDE TO AUTO INSURANCE

CONSUMER S GUIDE TO AUTO INSURANCE CONSUMER S GUIDE TO AUTO INSURANCE The Colorado Division of Insurance prepares this booklet to assist you in shopping for auto insurance and to help you understand your Personal Auto Policy. When shopping

More information

DOLLARS & SENSE Curriculum Map

DOLLARS & SENSE Curriculum Map DOLLARS & SENSE Curriculum Map Course ID: 8000/8001 Textbook: Economic Education for Consumers, 3E (Thomson/South-Western) ISBN: 0-538-44111-9 Credits:.50 Grade Level: 9 & 10 Course Description: Everyone

More information

Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies. Subchapter C. High School

Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies. Subchapter C. High School Text of Adopted New 19 TAC Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies Subchapter C. High School 113.49. Personal Financial Literacy (One-Half Credit), Adopted 2016. (a) (b) General

More information

Current liabilities - Obligations that are due within one year. Obligations due beyond that period of time are classified as long-term liabilities.

Current liabilities - Obligations that are due within one year. Obligations due beyond that period of time are classified as long-term liabilities. Accounting Fundamentals Lesson 8 8.0 Liabilities Current liabilities - Obligations that are due within one year. Obligations due beyond that period of time are classified as long-term liabilities. Current

More information

Interest Cost of Money Test - MoneyPower

Interest Cost of Money Test - MoneyPower Interest Cost of Money Test - MoneyPower Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. To determine the time value of depositing $100 in a savings account,

More information

I. Introduction. II. Financial Markets (Direct Finance) A. How the Financial Market Works. B. The Debt Market (Bond Market)

I. Introduction. II. Financial Markets (Direct Finance) A. How the Financial Market Works. B. The Debt Market (Bond Market) University of California, Merced EC 121-Money and Banking Chapter 2 Lecture otes Professor Jason Lee I. Introduction In economics, investment is defined as an increase in the capital stock. This is important

More information

THE STOCK MARKET GAME GLOSSARY

THE STOCK MARKET GAME GLOSSARY THE STOCK MARKET GAME GLOSSARY Accounting: A method of recording a company s financial activity and arranging the information in reports that make the information understandable. Accounts payable: The

More information

Loan. Application. Money Smarts for Kids. Money Skills for Life. Member FDIC. What to Know About Loans. Completing a Loan Application

Loan. Application. Money Smarts for Kids. Money Skills for Life. Member FDIC. What to Know About Loans. Completing a Loan Application Loan Application What to Know About Loans What do I need to know about applying for a loan? A loan is used to help you pay for something that you want to buy, like a car, college tuition, school trip or

More information

Lesson Plans and Handouts from Gregg J. Zogby, Wellington C. Mepham High School

Lesson Plans and Handouts from Gregg J. Zogby, Wellington C. Mepham High School Lesson Plans and Handouts from Gregg J. Zogby, Wellington C. Mepham High School As presented in the W!SE Webinar for Financial Literacy on October 30, 2014 Table of Contents Types of Investments... Pages

More information

Personal Finance Scope and Sequence Unit: Financial Planning

Personal Finance Scope and Sequence Unit: Financial Planning Unit: Financial Planning Your perspective on money affects your behaviors regarding money. Maximizing utility with money requires planning What are my values/needs/wants? What is my perspective on money?

More information

18. Interest on savings is calculated by multiplying the money amount times the opportunity cost times the annual interest rate. True False 19.

18. Interest on savings is calculated by multiplying the money amount times the opportunity cost times the annual interest rate. True False 19. 1 Student: 1. Financial planning has specific techniques that will be effective for every individual and household. 2. Personal financial planning is the process of managing one's money to achieve personal

More information

INSURANCE BASICS (DON T RISK IT)

INSURANCE BASICS (DON T RISK IT) INSURANCE BASICS (DON T RISK IT) WHAT IS INSURANCE? Risk management tool that limits financial loss due to illness, injury or damage in exchange for a premium Shared Risk- Insurance company collects premiums

More information

Accounting Self Study Guide for Staff of Micro Finance Institutions

Accounting Self Study Guide for Staff of Micro Finance Institutions Accounting Self Study Guide for Staff of Micro Finance Institutions LESSON 2 The Balance Sheet OBJECTIVES The purpose of this lesson is to introduce the Balance Sheet and explain its components: Assets,

More information

A Shopping Tool for. Automobile Insurance. Mississippi Insurance Department

A Shopping Tool for. Automobile Insurance. Mississippi Insurance Department A Shopping Tool for Automobile Insurance Mississippi Insurance Department 1 A Shopping Tool for 2014 National Association of Insurance Commissioners All rights reserved. National Association of Insurance

More information

A Consumer s Guide to Personal Auto Insurance

A Consumer s Guide to Personal Auto Insurance Maine Bureau of Insurance 34 State House Station Augusta, ME 04333-0034 A Consumer s Guide to Personal Auto Insurance A Publication of the Maine Bureau of Insurance June 2015 Paul R. LePage Governor Eric

More information

Effective Strategies for Personal Money Management

Effective Strategies for Personal Money Management Effective Strategies for Personal Money Management The key to successful money management is developing and following a personal financial plan. Research has shown that people with a financial plan tend

More information

Saving to Build Wealth Make Money Work for You

Saving to Build Wealth Make Money Work for You Saving to Build Wealth Make Money Work for You Getting started on saving Building wealth is like building a brick wall. You place one brick on top of another and make sure the wall is solid before you

More information

A few tips to ensure that you claim correctly and receive your money as quickly as possible:

A few tips to ensure that you claim correctly and receive your money as quickly as possible: Car Insurance How can I keep my car insurance costs low? The first thing to do is bargain shop to make sure that the rates you are getting are reasonable in comparison to other companies. Within the policy

More information

BUILDING YOUR MONEY PYRAMID: FINANCIAL PLANNING CFE 3218V

BUILDING YOUR MONEY PYRAMID: FINANCIAL PLANNING CFE 3218V BUILDING YOUR MONEY PYRAMID: FINANCIAL PLANNING CFE 3218V OPEN CAPTIONED MERIDIAN EDUCATION CORP. 1994 Grade Levels: 10-13+ 14 minutes 1 Instructional Graphic Enclosed DESCRIPTION Most people will earn

More information

Banking Test - MoneyPower

Banking Test - MoneyPower Banking Test - MoneyPower Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If a person makes a deposit of $10,000 or more into a bank account, the bank

More information

SAVINGS BASICS101 TM %*'9 [[[ EPXEREJGY SVK i

SAVINGS BASICS101 TM %*'9 [[[ EPXEREJGY SVK i SAVINGS BASICS101 TM i This book is intended as a general guide to the topics discussed, and it does not deliver accounting, personal finance, or legal advice. It is not intended, and should not be used,

More information

Financial Mappers Tutorial

Financial Mappers Tutorial Financial Mappers Tutorial How to Make a Debt Reduction Plan (Part A) (Age 35 45) How to Invest Without Debt (Part B) (Age 46 65) Disclosure Statement Financial Mappers is not intended to offer, or be

More information

University of Rio Grande Fall 2010

University of Rio Grande Fall 2010 University of Rio Grande Fall 2010 Financial Management (Fin 20403) Practice Questions for Midterm 1 Answers the questions. (Or Identify the letter of the choice that best completes the statement if there

More information

The Eight Money Smart for Young Adults Modules

The Eight Money Smart for Young Adults Modules The Eight Money Smart for Young Adults Modules 1 1 Module 1: Bank On It 2 2 Module 2: Check It Out 3 3 Check It Out Benefits of checking accounts Types of checking accounts Understanding banking fees Opening

More information

Section 8.1. I. Percent per hundred

Section 8.1. I. Percent per hundred 1 Section 8.1 I. Percent per hundred a. Fractions to Percents: 1. Write the fraction as an improper fraction 2. Divide the numerator by the denominator 3. Multiply by 100 (Move the decimal two times Right)

More information

GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards

GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards SB 40 Requirement New Standards GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards STANDARD 1: Students will understand how values, culture, and economic forces affect personal financial priorities and

More information

Understanding Financial Statements. For Your Business

Understanding Financial Statements. For Your Business Understanding Financial Statements For Your Business Disclaimer The information provided is for informational purposes only, does not constitute legal advice or create an attorney-client relationship,

More information

Consumer Math Notes 9.1-2. Purchasing a New Vehicle/ Dealer s Cost. A vehicle s shows all charges for the vehicle.

Consumer Math Notes 9.1-2. Purchasing a New Vehicle/ Dealer s Cost. A vehicle s shows all charges for the vehicle. Consumer Math Notes 9.1-2 Name Hour Purchasing a New Vehicle/ Dealer s Cost A vehicle s shows all charges for the vehicle. = the price of he vehicle s engine, chassis and any other standard equipment for

More information

Raymond James February 28, 2013

Raymond James February 28, 2013 Raymond James Crockett Bohannon & Jessica Thompson 11875 High Tech Ave. Suite 100 B Orlando, FL 32817 Office: 407-278-5051 Fax: 407-278-5052 crockett.bohannon@raymondjames.com www.foundationsfinancialpartners.com

More information

INVESTMENTS AND SECURITIES Curriculum Content Frameworks

INVESTMENTS AND SECURITIES Curriculum Content Frameworks INVESTMENTS AND SECURITIES Curriculum Content Frameworks Please note: All assessment questions will be taken from the knowledge portion of these frameworks. Prepared by Lesia Edwards, Vilonia High School

More information

STATEMENT OF CASH FLOWS AND WORKING CAPITAL ANALYSIS

STATEMENT OF CASH FLOWS AND WORKING CAPITAL ANALYSIS C H A P T E R 1 0 STATEMENT OF CASH FLOWS AND WORKING CAPITAL ANALYSIS I N T R O D U C T I O N Historically, profit-oriented businesses have used the accrual basis of accounting in which the income statement,

More information

Auto Insurance? Why do I need automobile insurance? Questions piling up on. What does my auto policy cover? Here's help

Auto Insurance? Why do I need automobile insurance? Questions piling up on. What does my auto policy cover? Here's help Questions piling up on Auto Insurance? Why do I need automobile insurance? First, it s the law. Illinois law requires all motor vehicle owners to have certain auto insurance coverages. There may be others

More information

A Technical Guide for Individuals. The Whole Story. Understanding the features and benefits of whole life insurance. Insurance Strategies

A Technical Guide for Individuals. The Whole Story. Understanding the features and benefits of whole life insurance. Insurance Strategies A Technical Guide for Individuals The Whole Story Understanding the features and benefits of whole life insurance Insurance Strategies Contents 1 Insurance for Your Lifetime 3 How Does Whole Life Insurance

More information

We respect your privacy and will not disclose this information to any outside parties without your expressed written consent.

We respect your privacy and will not disclose this information to any outside parties without your expressed written consent. CLIENT INTAKE FORM Date: Complete this form prior to your appointment. Please print clearly. If you are unsure of any information, leave it blank. It is okay to approximate amounts and include attachments

More information

National Standards for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance

National Standards for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance National s for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance I. Financial Responsibility & Decision Making II. Income & Careers III. Planning & Money Management

More information

u n i t s i x Insurance: Your Protection Could you afford to pay for the damages you

u n i t s i x Insurance: Your Protection Could you afford to pay for the damages you Unit Six Insurance: Your Protection You're healthy, young, vivacious, and happy. Why in the world would you need insurance? You know the guy who was hit while riding his motorcycle or the girl who broke

More information

Grade 9-12 Subject Economics & Personal Finance Fourth Nine Weeks Instruction Dates: April 14 June 15

Grade 9-12 Subject Economics & Personal Finance Fourth Nine Weeks Instruction Dates: April 14 June 15 Classroom policies and procedures Curriculum Focus: Virginia Credit Union Smart Start Education Curriculum https://www.vacu.org/education_resources/articles_tips/financial_education_for_kids_teens/resources_for_teachers/smart_start_curriculu

More information

Roll over an inherited 401(k), help your children earn a credit for retirement savings and rack up tax savings in the process.

Roll over an inherited 401(k), help your children earn a credit for retirement savings and rack up tax savings in the process. P a g e 1 Article: Tax Savings for Empty-Nesters Author: Editor Date: April 2013 Source: Kiplinger Roll over an inherited 401(k), help your children earn a credit for retirement savings and rack up tax

More information

All About Auto Insurance

All About Auto Insurance All About Auto Insurance The legal responsibility involved when you are in a car accident is extraordinary. Basically, if you hurt someone else while driving, there s no limit to the amount he or she can

More information

JA ECONOMICS FOR SUCCESS (2012 Version)

JA ECONOMICS FOR SUCCESS (2012 Version) JA ECONOMICS FOR SUCCESS (2012 Version) Important Notes: Reference Working with Students page before teaching. Session 1 When giving directions to students, please provide oral and written explanation

More information

What is a business plan?

What is a business plan? What is a business plan? A business plan is the presentation of an idea for a new business. When a person (or group) is planning to open a business, there is a great deal of research that must be done

More information

To: Our Valued Clients From: Agency Name Re: Gap Letter

To: Our Valued Clients From: Agency Name Re: Gap Letter To: Our Valued Clients From: Agency Name Re: Gap Letter From time to time, we mail a notice to our clients (past, current, and potential) called a Gap Letter. The purpose of this letter is to inform you

More information

Personal Financial Planning Questionnaire

Personal Financial Planning Questionnaire Part I: Personal and Family Information 1. Your General Information Your Full Name Your Date of Birth Your Place of Birth Your State of Residency s Full Name s Date of Birth s Place of Birth s State of

More information

JPMorgan INVEST. You work hard for your money. Now keep it working for you with a JPMorgan Invest IRA. IRA Decision Guide

JPMorgan INVEST. You work hard for your money. Now keep it working for you with a JPMorgan Invest IRA. IRA Decision Guide IRA Decision Guide JPMorgan INVEST You work hard for your money. Now keep it working for you with a JPMorgan Invest IRA. JPMorgan Invest One Beacon Street, Boston, MA 0208 (800) 776-606 jpmorganinvest.com

More information

Chris Leung, Ph.D., CFA, FRM

Chris Leung, Ph.D., CFA, FRM FNE 215 Financial Planning Chris Leung, Ph.D., CFA, FRM Email: chleung@chuhai.edu.hk Chapter 2 Planning with Personal Financial Statements Chapter Objectives Explain how to create your personal cash flow

More information

What You Should Know About Buying. Life Insurance

What You Should Know About Buying. Life Insurance What You Should Know About Buying Life Insurance Life insurance is the foundation of financial security for you and your family. It protects your financial resources against the uncertainties of life so

More information

CHAPTER 28 Insurance

CHAPTER 28 Insurance CHAPTER 28 Insurance Chapter Objectives After studying this chapter, you will be able to describe types of automobile insurance coverage. explain the importance of health insurance as a fringe benefit

More information

GLOSSARY. Annual Percentage Rate (APR) The cost of credit on a yearly basis, expressed as a percentage rather than a dollar amount.

GLOSSARY. Annual Percentage Rate (APR) The cost of credit on a yearly basis, expressed as a percentage rather than a dollar amount. These materials are intended for education purposes only. Any opinions expressed in these materials are not necessarily those of Citigroup and its affiliates. If legal, financial, tax, or other expert

More information

PRESCOTT UNIFIED SCHOOL DISTRICT District Instructional Guide Revised 6/3/15

PRESCOTT UNIFIED SCHOOL DISTRICT District Instructional Guide Revised 6/3/15 PRESCOTT UNIFIED SCHOOL DISTRICT District Instructional Guide Revised 6/3/15 Grade Level: ll th and l2th Subject: Business Tech Math Quarter/Semester:l/l Core Text: Business Math Time Block Unit / Theme

More information

20 Major Advantages of Investing in Mutual Funds

20 Major Advantages of Investing in Mutual Funds 20 Major Advantages of Investing in Mutual Funds Author: By Austin Pryor for [link:http://www.soundmindinvesting.com] In this article, I want to talk about why mutual funds should

More information

Economics Unit 6 Let s Make It Personal

Economics Unit 6 Let s Make It Personal The following instructional plan is part of a GaDOE collection of Unit Frameworks, Performance Tasks, examples of Student Work, and Teacher Commentary for the Economics course. Economics Unit 6 Let s Make

More information

Home Mortgage Interest Deduction

Home Mortgage Interest Deduction Department of the Treasury Internal Revenue Service Publication 936 Cat.. 10426G Home Mortgage Interest Deduction For use in preparing 1998 Returns Contents Introduction... 1 Part I: Home Mortgage Interest...

More information

Reverse Mortgages A Source of Funds for Retirement?

Reverse Mortgages A Source of Funds for Retirement? Reverse Mortgages A Source of Funds for Retirement? Many people make it a goal of their financial lives to invest in a home. It is a great accomplishment when that last mortgage payment is made. Can a

More information

PERSONAL FINANCE. financial planning & goal setting

PERSONAL FINANCE. financial planning & goal setting PERSONAL FINANCE financial planning & goal setting 1 our mission To lead and inspire actions that improve financial readiness for the military and local community. 2 table of contents The Power Of Planning...

More information

Your fiscal fitness review. Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF

Your fiscal fitness review. Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF Your fiscal fitness review Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF Keeping fiscally fit is more important than ever before No matter where you are in your life and career, chances

More information

Life Insurance Buyer s Guide

Life Insurance Buyer s Guide Life Insurance Buyer s Guide This guide can show you how to save money when you shop for life insurance. It helps you to: - Decide how much life insurance you should buy, - Decide what kind of life insurance

More information

Compound Interest Formula

Compound Interest Formula Mathematics of Finance Interest is the rental fee charged by a lender to a business or individual for the use of money. charged is determined by Principle, rate and time Interest Formula I = Prt $100 At

More information

Your fiscal fitness review. Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF

Your fiscal fitness review. Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF Your fiscal fitness review Financial wellness tips, tools and checklists from TIAA-CREF Keeping fiscally fit is more important than ever before. No matter where you are in your life and career, chances

More information

Protecting your family with insurance: How RBC Royal Bank can help

Protecting your family with insurance: How RBC Royal Bank can help Insurance Protecting your family with insurance: How RBC Royal Bank can help At RBC Royal Bank, we know that you ve worked hard to get here and build a new life. Insurance helps protect what you have from

More information

CHAPTER 5. Interest Rates. Chapter Synopsis

CHAPTER 5. Interest Rates. Chapter Synopsis CHAPTER 5 Interest Rates Chapter Synopsis 5.1 Interest Rate Quotes and Adjustments Interest rates can compound more than once per year, such as monthly or semiannually. An annual percentage rate (APR)

More information

Auto insurance basics

Auto insurance basics Auto insurance basics By Nicholas Schidowka, President Insurance Cleveland Agency, LLC As an automobile owner and driver, most states require you to purchase car insurance. When buying a car insurance

More information

Money Basics: Spending, Borrowing and Saving It

Money Basics: Spending, Borrowing and Saving It Money Basics: Spending, Borrowing and Saving It Training Program Participant Packet Presented by CLC Incorporated 4170 Douglas Blvd. Granite Bay CA 95746 (800) 541-9701 1 CLC Incorporated Presents Money

More information

Investments. Introduction. Learning Objectives

Investments. Introduction. Learning Objectives Investments Introduction Investments Learning Objectives Lesson 1 Investment Alternatives: Making it on the Street Wall Street! Compare and contrast investment alternatives, such as stocks, bonds, mutual

More information

Auto Insurance. Consumer Decision Making Contest. 2001-2002 Study Guide

Auto Insurance. Consumer Decision Making Contest. 2001-2002 Study Guide Consumer Decision Making Contest 2001-2002 Study Guide Auto Insurance (Editor s Note: The terms, auto insurance and car will be used throughout the guide and apply to all types of motor vehicles: cars,

More information

AUTO INSURANCE A RATE COMPARISON GUIDE NEBRASKA DEPARTMENT OF INSURANCE 941 O STREET, SUITE 400 PO BOX 82089 LINCOLN, NEBRASKA 68501-2089

AUTO INSURANCE A RATE COMPARISON GUIDE NEBRASKA DEPARTMENT OF INSURANCE 941 O STREET, SUITE 400 PO BOX 82089 LINCOLN, NEBRASKA 68501-2089 A RATE COMPARISON GUIDE 2015 RATES AUTO INSURANCE COMPILED BY DEPARTMENT OF INSURANCE 941 O STREET, SUITE 400 PO BOX 82089 LINCOLN, 68501-2089 402-471-2201 TOLL-FREE: 1-877-564-7323 TDD: 1-800-833-7352

More information

Understand the relationship between financial plans and statements.

Understand the relationship between financial plans and statements. #2 Budget Development Your Financial Statements and Plans Learning Goals Understand the relationship between financial plans and statements. Prepare a personal balance sheet. Generate a personal income

More information

9.1 PERSONAL FINANCIAL LITERACY

9.1 PERSONAL FINANCIAL LITERACY STRAND A: 9.1.4.A.1 9.1.4.A.2 9.1.4.A.3 9.1.8.A.1 9.1.8.A.2 9.1.8.A.3 9.1.8.A.4 9.1.8.A.5 9.1.8.A.6 9.1.8.A.7 9.1.12.A.1 9.1.12.A.2 9.1.12.A.3 9.1.12.A.4 9.1.12.A.5 9.1.12.A.6 9.1.12.A.7 9.1.12.A.8 9.1.12.A.9

More information

insurance auto insurance

insurance auto insurance insurance auto insurance our mission The mission of The USAA Educational Foundation is to help consumers make informed decisions by providing information on financial management, safety concerns and significant

More information

Home and Automobile Insurance Guide

Home and Automobile Insurance Guide Home and Automobile Insurance Guide General Information Finding the best insurance policies to suit your needs can be a complex and confusing business. To help you, we have addressed questions and defined

More information

Understanding Vehicle Financing

Understanding Vehicle Financing Understanding Vehicle Financing Understanding Vehicle Financing With prices averaging more than $31,000 for a new vehicle and $17,000 for a used model from a dealership, you might consider financing or

More information

QUIZ IV Version 1. March 24, 2004. 4:35 p.m. 5:40 p.m. BA 2-210

QUIZ IV Version 1. March 24, 2004. 4:35 p.m. 5:40 p.m. BA 2-210 NAME: Student ID: College of Business Administration Department of Economics Principles of Macroeconomics O. Mikhail ECO 2013-0008 Spring 2004 QUIZ IV Version 1 This closed book QUIZ is worth 100 points.

More information

Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers)

Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers) Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers) 1. Money deposited into a 401k is not taxed; however it is taxed years later when it is withdrawn for retirement. So if the money is taxed either way, why do many

More information

What is an insurance policy? Financial Risk: Insurance Questions and Answers. What is insurable interest? What is insurable interest?

What is an insurance policy? Financial Risk: Insurance Questions and Answers. What is insurable interest? What is insurable interest? Financial Risk: Insurance Questions and Answers What is an insurance policy? A legally binding contract Insurance company and the policyholder (person insured) In exchange for payment (premium) The insurance

More information