Name Date Period PHOTOSYNTHESIS HW REVIEW ENERGY AND LIFE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Name Date Period PHOTOSYNTHESIS HW REVIEW ENERGY AND LIFE"

Transcription

1 1 Name Date Period PHOTOSYNTHESIS HW REVIEW ENERGY AND LIFE MULTIPLE CHOICE: CIRCLE ALL THE ANSWERS THAT ARE TRUE. THERE MAY BE MORE THAN ONE CORRECT ANSWER! 1. Which molecule stores more than 90 times the energy in an ATP molecule? A. ADP B. water C. glucose D. adenine 2. All organisms get the ENERGY they need to regenerate ATP from A. phosphates B. foods like glucose C. organelles D. ADP 3. CIRCLE ALL THE STATEMENTS THAT ARE TRUE about ATP. A. ATP consists of ribose sugar, adenine, and 3 phosphate groups B. ADP forms when ATP loses a phosphate and releases energy. C. Used ATP is discarded by the cell as waste. D. ATP provides energy for active transport in cells. What is it called? DESCRIPTION GIVE 2 EXAMPLES 4. Organisms that can make their own food 5. Organisms that obtain energy from the food they eat 6. What is the ultimate source of energy that AUTOTROPHS use to produce their own food? 7. On the line below each picture, classify the organism as either an AUTOTROPH or a HETEROTROPH. 8. NAME THE CHEMICAL COMPOUND SHOWN BELOW THAT CELLS USE TO STORE ENERGY. 9. LABEL THE PARTS THAT MAKE UP THIS MOLECULE: A= B= C= 10. WHAT DOES ATP STAND FOR? A

2 11. HOW MANY PHOSPHATES ARE IN ONE MOLECULE OF ADP? 12. HOW MANY PHOSPHATES ARE IN ONE MOLECULE OF ATP? WRITE THE CHEMICAL EQUATION THAT SHOWS HOW ADP IS MADE INTO ATP. 14. USE the words: ENERGY STORING and ENERGY RELEASING to label what is happening in the reactions shown below: (Hint: Look at what the phosphate group is doing!) PHOTOSYNTHESIS: An Overview MULTIPLE CHOICE: CIRCLE ALL THAT ARE TRUE. THERE MAY BE MORE THAN ONE CORRECT ANSWER! 15. Pigments like (chlorophyll and carotene) are molecules that plants use to. A. join ATP B. transport electrons down the Electron Transport chain C. charge up NADPH D. absorb energy from light 16. Chlorophyll absorbs light very well in the regions of the visible spectrum. (Circle all that are true) A. blue-violet B. green C. red D. yellow 17. Most plants appear green because chlorophyll. A. reflects green light B. absorbs green light 18. A student conducts an experiment by collecting the gas given off by a green plant in bright sunlight at room temperature. The gas being collected is probably. A. ATP B. water vapor C. carbon dioxide D. oxygen * * * * * * * * * * * * * * * 19. Match the scientist with his contribution to our understanding of photosynthesis: Showed plants produce oxygen when exposed to light Carefully measured the mass of a growing plant and concluded the increase came from water Experimented with a plant, bell jar, and candle to show that plants make oxygen Received the Nobel prize for figuring out the biochemical pathway that produces glucose A. JOSEPH PRIESTLEY B. JAN VAN HELMONT C. JAN INGENHOUSZ D. MELVIN CALVIN

3 3 20. Write the complete overall chemical equation for photosynthesis using NUMBERS and chemical symbols instead of words: How many molecules of carbon dioxide (CO 2) are used to make 1 molecule of glucose (C 6H 12O 6)? In addition to water and carbon dioxide, what two things are required for photosynthesis to happen? and * * * * * * * * * * * * * * * THINK ABOUT IT. 23. Look at Figure 6-5 in your textbook. If a plant is kept under green-colored light for an extended period of time, what do you think will happen to the rate of photosynthesis? 24. Why are the carotenoid colors (like red, orange, brown) visible in leaves in the fall, but not other times? 25. How do other colored pigments like the carotenoids help chlorophyll carry out photosynthesis? REACTIONS OF PHOTOSYNTHESIS MULTIPLE CHOICE: Circle the letter of the answer that best completes the statement or answers the question. 26. Photosystems I and II are A. found in the stroma B. located in the thylakoid space C. part of the thylakoid membrane D. participants in the Calvin cycle 27. The Calvin cycle is another name for A. photosynthesis B. the electron transport chain C. light-dependent reactions D. light-independent reactions 28. Why does the space inside the thylakoid become positively charged during the light-dependent reactions? A. ATP synthase pushes H + ions from the stroma across the membrane into the space B. H + ions build up in the space as water is split C. Electrons have a + charge and are released here by Photosystem II D. Carbon dioxide builds up in the stroma 29. CIRCLE ALL THAT ARE TRUE about the LIGHT DEPENDENT REACTION. A. High-energy electrons move through the electron transport chain. B. Pigments in photosystems II and I absorb light. C. ATP synthase helps H + ions in the thylakoid space to pass through the membrane to the stroma. D. ATP and NADPH are used to produce high-energy sugars. 30. CIRCLE ALL THAT ARE TRUE about the CALVIN CYCLE A. ATP is produced by ATP synthase and oxygen is released B. It is also called the light-independent reactions. C. ATP and NADPH from the light-dependent reactions are used here D. High energy sugar compounds are made from CO 2

4 4 31. Which step is the beginning of photosynthesis? A. Pigments in photosystem I absorb light. B. Pigments in photosystem II absorb light. C. High energy electrons move through the electron transport chain. D. ATP and NADPH produce high energy sugars. 32. CIRCLE ALL OF THE FOLLOWING THAT ARE PART OF THE THYLAKOID MEMBRANE. A. electron transport chain B. photosystem I C. photosystem II D. ATP synthase 33. Which molecules act as carriers for energy and high energy electrons during photosynthesis? A. ATP B. O 2 C. NADPH D. CO How is the Calvin cycle different from the light-dependent reactions? A. Calvin cycle takes place in chloroplasts. B. Calvin cycle takes place in the stroma. C. Calvin cycle requires light. D. Calvin cycle molecules are part of the thylakoid membrane. 35. Oxygen produced during the light-dependent reaction is. A. used in the Calvin cycle to make sugar B. joined with the NADPH to make water C. is released into the atmosphere D. None of these, oxygen is NOT produced by the light-dependent reaction * * * * * * * * * * * * * * 36. Write the equation that shows how NADP + becomes NADPH. 37. Name 3 factors that affect the rate at which photosynthesis occurs MODIFIED TRUE or FALSE Circle T if the statement is TRUE. Circle F if the statement is FALSE and use the blank provided to correct the underlined word/phrase. T F Increasing light intensity decreases the rate of photosynthesis. T F Carbon dioxide molecules enter the light-dependent reactions from the atmosphere. T F Photosynthesis uses energy from ATP and high energy electrons from NADPH produced in the light-dependent reactions to make glucose in the Calvin cycle. T F The light-dependent reaction produces ATP, NADPH, and carbon dioxide. T F ATP synthase spins like a turbine as H + ions pass through it to generate ATP. T F Electrons are energized twice during photosynthesis.

5 5 39. USE THE LETTERS IN THE DIAGRAM AT THE LEFT TO IDENTIFY: stroma thylakoid granum thylakoid space cytoplasm * * * * * * * * * * * * * * * 40. COLOR THE DIAGRAM ABOVE AS DESCRIBED: Color the energy from sunlight YELLOW Label PHOTOSYSTEM I and II Color the two photosystems GREEN Color the hydrogen ions PINK Color the electrons RED Color ATP SYNTHASE ORANGE Color the PHOSPHOLIPIDS of the thylakoid membrane BLUE 41. On which side of the membrane would you find the STROMA? A or B 42. On which side of the membrane is the INNER THYLAKOID SPACE? A or B 43. On which side of the membrane does ATP formation happen? STROMA THYLAKOID SPACE 44. On which side of the membrane is water split? STROMA THYLAKOID SPACE 45. On which side of the membrane is NADPH produced? STROMA THYLAKOID SPACE 46. On which side of the membrane do H + ions build up? STROMA THYLAKOID SPACE

6 6 47. USE WORDS FROM THE WORD BANK TO FILL IN THE CHART COMPARING AND CONTRASTING THE LIGHT-DEPENDENT REACTIONS AND THE CALVIN CYCLE: (You can use them more than once!) in stroma part of thylakoid membrane O 2 ATP CO 2 H 2O NADPH Requires light Doesn t require light SUGARS (glucose) LOCATION REACTANTS PRODUCTS IS LIGHT REQUIRED? LIGHT-DEPENDENT REACTIONS CALVIN CYCLE THINK ABOUT IT 48. EFFECT OF TEMPERATURE: The chemical reactions of photosynthesis require enzymes (proteins) to make them happen. Enzymes work best in a certain temperature range. At temperatures on either side of this optimum range, photosynthesis will slow or stop. Which of these graphs represents the effect of temperature on the rate of photosynthesis? EXPLAIN YOUR ANSWER. 49. EFFECT OF LIGHT: The light dependent reactions of photosynthesis require light. As light intensity increases, photosynthesis will also increase up to a point where the enzymes are working as fast as they can, all the carriers are full and cycling as quickly as they can, and photosynthesis can t go any faster. Which of these graphs represents the effect of light intensity on the rate of photosynthesis? EXPLAIN YOUR ANSWER.

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best.

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. Photosynthesis Practice Fill in the blanks. Name Date Period 1. Molecules that collect light energy are called _P. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. 3. _C is the main

More information

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date Chapter 8 Photosynthesis Section 8 1 Energy and Life (pages 201 203) This section explains where plants get the energy they need to produce food. It also describes the role of the chemical compound ATP

More information

A B C D. Name Class Date

A B C D. Name Class Date Chapter 8 Photosynthesis Chapter Test A Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following is an autotroph? a. mushroom

More information

3. In what part of the chloroplast do the light-dependent reactions of photosynthesis take place? Chloroplast. Name Class Date

3. In what part of the chloroplast do the light-dependent reactions of photosynthesis take place? Chloroplast. Name Class Date The Chloroplast In plants, photosynthesis takes place in chloroplasts. Inside chloroplasts are saclike membranes called thylakoids. These thylakoids are arranged in stacks. A stack of thylakoids is called

More information

Name Class Date. Figure 8-1

Name Class Date. Figure 8-1 Chapter 8 Photosynthesis Chapter Test A Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following is an autotroph? a. mushroom

More information

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis An Overview of Photosynthesis Photosynthesis-Review 1. Photosynthesis uses the energy of sunlight to convert water and carbon dioxide into high-energy sugars and oxygen. 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 +

More information

Photosynthesis Chapter 8 E N E R G Y T O M A K E F O O D?

Photosynthesis Chapter 8 E N E R G Y T O M A K E F O O D? Photosynthesis Chapter 8 H O W D O E S T H E P L A N T U S E T H E S U N S E N E R G Y T O M A K E F O O D? http://www.youtube.com/watch?v=pe82qtkssh4 Autotroph vs. Heterotroph Autotrophs/Producers-organisms

More information

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall Biology 1of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3of 51 Inside

More information

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis PHOTOSYNTHESIS REVIEW SHEET FOR TEST Part A: Match the terms below with the correct description Chlorophyll Chloroplast Electromagnetic spectrum Electron transport chain Grana Light-dependant reactions

More information

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51 8-3 The of Photosynthesis 1 of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 2 of 51 Inside a Chloroplast Chloroplasts

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy Photosynthesis and Cellular Respiration Stored Energy What is Photosynthesis? plants convert the energy of sunlight into the energy in the chemical bonds of carbohydrates sugars and starches. SUMMARY EQUATION:

More information

Biology Slide 1 of 51

Biology Slide 1 of 51 Biology 1 of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2 of 51 Inside a Chloroplast 1. In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3 of 51 Inside a Chloroplast

More information

Photosynthesis Notes

Photosynthesis Notes Photosynthesis Notes Energy and Living Things: All living organisms must have energy to survive. Organisms get this energy from food. Organisms either make their own food or consume other organisms to

More information

8.3 The Process of Photosynthesis

8.3 The Process of Photosynthesis 8.3 The Process of Photosynthesis Lesson Objectives Describe what happens during the light-dependent reactions. Describe what happens during the light-independent reactions. Identify factors that affect

More information

CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY

CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY 2 PROCESSES OF PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis is actually 2 processes: light reactions - convert solar energy (sunlight) to chemical energy (ATP &

More information

Bioenergetics Module A Anchor 3

Bioenergetics Module A Anchor 3 Bioenergetics Module A Anchor 3 Key Concepts: - ATP can easily release and store energy by breaking and re-forming the bonds between its phosphate groups. This characteristic of ATP makes it exceptionally

More information

Autotrophs and Heterotrophs

Autotrophs and Heterotrophs Questions/ Main Ideas 8 1 Energy and Life Autotrophs and Heterotrophs Chemical Energy and ATP Energy is the ability to do work. Nearly every activity in modern society depends on one kind of energy or

More information

Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions

Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions Photosynthesis: The BIG Picture Photosynthesis is the process by which PHOTOAUTOTROPHS convert the energy in SUNLIGHT into the energy stored

More information

2. 1. What are the three parts of an ATP molecule? (100 points)

2. 1. What are the three parts of an ATP molecule? (100 points) Photosynthesis Date Created: 12/8/14, 11:22:50 AM Questions: 34 Date Modified: 12/17/14, 8:27:08 AM 1. ATP & Photosynthesis Review Game 30 Multiple Choice Questions Final Question Correct Answers = +$100

More information

Biology I. Chapter 8/9

Biology I. Chapter 8/9 Biology I Chapter 8/9 NOTEBOOK #1 Interest Grabber Suppose you earned extra money by having a part-time job. At first, you might be tempted to spend all of the money, but then you decide to open a bank

More information

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food.

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. 8.1 Energy and Life Lesson Objectives Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. Lesson Summary Chemical Energy and ATP Energy is the

More information

Equation for Photosynthesis

Equation for Photosynthesis Photosynthesis Definition The process by which cells harvest light energy to make sugars (glucose). -Sugar is used to power the process of cellular respiration, which produces the ATP that cells utilize

More information

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy.

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP Molecules in food store chemical energy in their bonds. Starch molecule Glucose molecule The chemical

More information

Chloroplasts and Mitochondria

Chloroplasts and Mitochondria Name: KEY Period: Chloroplasts and Mitochondria Plant cells and some Algae contain an organelle called the chloroplast. The chloroplast allows plants to harvest energy from sunlight to carry on a process

More information

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose Energy in a Cell Reinforcement and Study Guide Section.1 The Need for Energy In your textbook, read about cell energy. Use each of the terms below just once to complete the passage. energy phosphate adenine

More information

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5.

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5. Photosynthesis and Cellular Respiration Section 1 and Section 2 Photosynthesis and Cellular Respiration Why It s Important Every cell in your body needs energy to function. This energy is acquired through

More information

Ch. 4 ATP & Photosynthesis

Ch. 4 ATP & Photosynthesis Name: Biology G Vocabulary Section 4.1 Ch. 4 ATP & Photosynthesis Period: ADP Adenosine Diphosphate ATP Adenosine Triphosphate Chemosynthesis Vocabulary Section 4.2 Photosynthesis Chlorophyll Thylakoid

More information

Photosynthesis. Nearly all of the usable energy on this planet came, at one time or another, from the sun by the process of photosynthesis

Photosynthesis. Nearly all of the usable energy on this planet came, at one time or another, from the sun by the process of photosynthesis Photosynthesis Nearly all of the usable energy on this planet came, at one time or another, from the sun by the process of photosynthesis Photosynthesis In the process of photosynthesis, plants convert

More information

ATP & Photosynthesis Honors Biology

ATP & Photosynthesis Honors Biology ATP & Photosynthesis Honors Biology ATP All cells need for life. Some things we use energy for are: Moving Thinking Sleeping Breathing Growing Reproducing ENERGY Labeled Sketch: The principal chemical

More information

MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!!

MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!! MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!! THE BASICS OF PHOTOSYNTHESIS Almost all plants are photosynthetic autotrophs, as are some bacteria and protists Autotrophs generate their own organic

More information

Question. Which of the following are necessary in order for photosynthesis to occur? A. water B. light energy C. carbon dioxide D.

Question. Which of the following are necessary in order for photosynthesis to occur? A. water B. light energy C. carbon dioxide D. Photosynthesis is the process through which plants convert light energy to chemical energy in order to produce food The energy involved in photosynthesis is eventually stored in the chemical bonds of molecules

More information

Cell Energetics Practice

Cell Energetics Practice Cell Energetics Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The ultimate source of energy for almost all living organisms is: a. heat. b.

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

Jan Baptisa van Helmont (1648)

Jan Baptisa van Helmont (1648) Instructions To help you navigate these slides, you should set your viewer to display thumbnails of these slides. On many viewers, this can be done by pressing the F4 key. The slides should be viewed in

More information

Photosynthesis. Name. Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction Electronegativity Photosystem Electron carrier NADP+ Concentration gradient

Photosynthesis. Name. Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction Electronegativity Photosystem Electron carrier NADP+ Concentration gradient Vocabulary Terms Photoautotroph Chemoautotroph Electromagnetic spectrum Wavelength Chloroplast Thylakoid Stroma Chlorophyll Absorption spectrum Photosynthesis Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction

More information

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps):

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): 1) How many ATP molecules are produced for each glucose molecule used in fermentation?

More information

Review Questions Photosynthesis

Review Questions Photosynthesis Review Questions Photosynthesis 1. Describe a metabolic pathway. In a factory, labor is divided into small individual jobs. A carmaker, for example, will have one worker install the front windshield, another

More information

Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2. An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2

Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2. An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2 PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2 ) requiring process that uses light energy (photons) and water (H 2 O) to produce organic macromolecules (glucose). photons SUN

More information

Photosynthesis January 23 Feb 1, 2013 WARM-UP JAN 23/24. Mr. Stephens, IB Biology III 1

Photosynthesis January 23 Feb 1, 2013 WARM-UP JAN 23/24. Mr. Stephens, IB Biology III 1 WARM-UP JAN 23/24 Mr. Stephens, IB Biology III 1 Photosynthesis & Cellular Respiration What is the connection between Photosynthesis and Cellular Respiration? Energy Production Inorganic Molecules Specialized

More information

> C 6 H 12 O 6 + 6O 2

> C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Photosynthesis- is the process that converts light energy into chemical energy. This chemical energy is usually a carbohydrate. Only photoautrotrops can do photosynthesis. Heterotrophs must obtain their

More information

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide.

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

VII. NARRATION FOR PHOTOSYNTHESIS: TRANSFORMING LIGHT TO LIFE

VII. NARRATION FOR PHOTOSYNTHESIS: TRANSFORMING LIGHT TO LIFE 7. Why do leaves turn color in the fall? 8. How are photosystems I and II different? How are they related? 9. What is the source of energy for dark reactions? 10. Describe the C3 cycle. 11. What is the

More information

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food?

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food? Section 1 Do we get energy from food? CHAPTER 4 Food contains energy but it has to be broken down in order to be used. That means that energy comes from food but not directly. All cells, including plant

More information

2. PHOTOSYNTHESIS. The general equation describing photosynthesis is light + 6 H 2 O + 6 CO 2 C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

2. PHOTOSYNTHESIS. The general equation describing photosynthesis is light + 6 H 2 O + 6 CO 2 C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 2. PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis is the process by which light energy is converted to chemical energy whereby carbon dioxide and water are converted into organic molecules. The process occurs in most algae,

More information

Evolution of Metabolism. Introduction. Introduction. Introduction. How Cells Harvest Energy. Chapter 7 & 8

Evolution of Metabolism. Introduction. Introduction. Introduction. How Cells Harvest Energy. Chapter 7 & 8 How ells Harvest Energy hapter 7 & 8 Evolution of Metabolism A hypothetical timeline for the evolution of metabolism - all in prokaryotic cells!: 1. ability to store chemical energy in ATP 2. evolution

More information

Chapter 6. Capturing Solar Energy: Photosynthesis

Chapter 6. Capturing Solar Energy: Photosynthesis Chapter 6 Capturing Solar Energy: Photosynthesis Including some materials from lectures by Gregory Ahearn University of North Florida Ammended by John Crocker Copyright 2009 Pearson Education, Inc. 6.1

More information

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION reflect Wind turbines shown in the photo on the right are large structures with blades that move in response to air movement. When the wind blows, the blades rotate. This motion generates energy that is

More information

4.2 Overview of Photosynthesis

4.2 Overview of Photosynthesis KEY CONCEPT The overall process of photosynthesis produces sugars that store chemical energy. Radiant Energy Chemical Energy A. Organisms are classified according to how they obtain energy. 1. Autotroph/Producers

More information

Lecture 7 Outline (Ch. 10)

Lecture 7 Outline (Ch. 10) Lecture 7 Outline (Ch. 10) I. Photosynthesis overview A. Purpose B. Location II. The light vs. the dark reaction III. Chloroplasts pigments A. Light absorption B. Types IV. Light reactions A. Photosystems

More information

ATP & Photosynthesis

ATP & Photosynthesis ATP & Photosynthesis Lets...sing Today in class: 1. Finish worksheets on ATP, chloroplast, and mitochondria (finish as homework) 2. Started a more in depth look at the process of photosynthesis (slides

More information

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org Chapter 4 Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets (Opening image copyright by Derek Ramsey, http://en.wikipedia.org/wiki/file:monarch_butterfly_ Danaus_plexippus_Feeding_Down_3008px.jpg, and

More information

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS Energy and Photosynthesis Pre-AP Biology HHS Energy in Living Things Two Groups of Living Organisms in the Way they meet their Energy needs: Autotrophs: plants and other living things that build organic

More information

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Advanced Concepts What is the abbreviated name of this molecule? What is its purpose? What are the three parts of this molecule? Label each part with the

More information

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Name: Period: Date: I. ATP: Energy In A Molecule All is broken down by the body into small molecules through digestion o By the time food reaches your, it

More information

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT Completion: complete each statement. (1 point each) 1. All cells arise from. 2. The basic unit of structure

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes I. Energy ability to do work; forms of energy: heat, light, chemical, electrical, mechanical, kinetic, potential A. Energy for living things comes from

More information

Photosynthesis. Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy. Photoautotrophs capture sunlight and convert it to chemical energy

Photosynthesis. Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy. Photoautotrophs capture sunlight and convert it to chemical energy Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy Photosynthesis 6 + 12H 2 O + light energy Summary Formula: C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + 6H 2 O 6 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Photosythesis provides

More information

AP Bio Photosynthesis & Respiration

AP Bio Photosynthesis & Respiration AP Bio Photosynthesis & Respiration Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the term used for the metabolic pathway in which

More information

Today is Thursday, October 29 th, 2015

Today is Thursday, October 29 th, 2015 In This Lesson: Photosynthesis (Lesson 2 of 3) Today is Thursday, October 29 th, 2015 Pre-Class: Why are plants green? (Or why are the green parts of them green, at least?) Other stuff: Grab a [small]

More information

While reading these chapters, constantly ask yourself, How is this information helping me to understand how cells get energy from food?

While reading these chapters, constantly ask yourself, How is this information helping me to understand how cells get energy from food? Biology 160 Reading Guide 07: Photosynthesis NAME: This is DUE: Come prepared to share your findings with your group. ** Fill this reading guide out as you are reading the chapters. This will help you

More information

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons Cellular Respiration- Equation C6H12O6 + 6O2 6CO2 +6H20 and energy -The energy is released from the chemical bonds in the complex organic molecules -The catabolic process of releasing energy from food

More information

Metabolism Poster Questions

Metabolism Poster Questions Metabolism Poster Questions Answer the following questions concerning respiration. 1. Consider the mitochondrial electron transport chain. a. How many hydrogen ions can be pumped for every NADH? b. How

More information

Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis?

Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis? Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis? Photosynthesis: synthesis from light The broad outline: Plants take in CO 2 and release water and O 2 Light is required

More information

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy?

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy? Biology 1406 Exam 2 - Metabolism Chs. 5, 6 and 7 energy - capacity to do work 5.10 kinetic energy - energy of motion : light, electrical, thermal, mechanical potential energy - energy of position or stored

More information

Cell. (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies.

Cell. (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies. Cytology Overview Cell (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies. ATP (2) Each of our cell s requires energy in order to carry out its day to day func>ons. This is the energy all cells

More information

Photosynthesis (Life from Light)

Photosynthesis (Life from Light) Photosynthesis Photosynthesis (Life from Light) Energy needs of life All life needs a constant input of energy o Heterotrophs (consumers) Animals, fungi, most bacteria Get their energy from other organisms

More information

Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane

Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane Each of respiratory enzyme complexes couples the energy released by electron transfer across it to an uptake of protons from water in

More information

Chapter 8 (Energy, Enzymes, Photosynthesis, & Cellular Respiration)

Chapter 8 (Energy, Enzymes, Photosynthesis, & Cellular Respiration) Chapter 8 (Energy, Enzymes, Photosynthesis, & Cellular Respiration) Learning Target 1: Matter and Energy - Understand how matter and energy are related and that cells have the ability to alter matter to

More information

Chapter 9 Cellular Respiration

Chapter 9 Cellular Respiration Chapter 9 Cellular Respiration Electrons carried in NADH Mitochondrion Glucose Glycolysis Pyruvic acid Krebs Cycle Electrons carried in NADH and FADH 2 Electron Transport Chain Cytoplasm Mitochondrion

More information

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman An Introduction to Metabolism Most biochemical processes occur as biochemical pathways, each individual reaction of which is catalyzed

More information

SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test. [25 marks]

SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test. [25 marks] Part 1: Multiple Choice SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test Mr. Dykstra Name: [25 marks] 1. Which of the following molecules links glucose oxidation, fatty acid catabolism, and the catabolism of

More information

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds 5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds In this section, you will distinguish among aerobic respiration, anaerobic respiration, and fermentation explain how carbohydrates are oxidized

More information

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Energy and Life Energy= the ability to do work Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Heterotrophs= can t make their own food, they have to eat autotrophs

More information

Chapter 10: Photosynthesis

Chapter 10: Photosynthesis Name Period Chapter 10: Photosynthesis This chapter is as challenging as the one you just finished on cellular respiration. However, conceptually it will be a little easier because the concepts learned

More information

The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP.

The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP. 4.1 CHEMICAL ENERGY AND ATP Study Guide KEY CONCEPT All cells need chemical energy. VOCABULARY ATP ADP chemosynthesis MAIN IDEA: The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP. 1. What

More information

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C.

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. Study Island Cell Energy Keystone Review 1. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis

More information

A. Incorrect! No, while this statement is correct, it is not the best answer to the question.

A. Incorrect! No, while this statement is correct, it is not the best answer to the question. Biochemistry - Problem Drill 18: Photosynthesis No. 1 of 10 1. What is photosynthesis? Select the best answer. (A) Photosynthesis happens in the chloroplasts. (B) Light absorption by chlorophyll induces

More information

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?-

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?- HB Cell Respiration Questions (1/2 point each question or blank to fill in 37 points) 1. Organisms, such as plants that make their own food are called -?- 2. Cellular respiration uses oxygen to convert

More information

Photosynthesis (CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + O 2 )

Photosynthesis (CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + O 2 ) The vital role of A This is the energy-rich compound that is the source of energy for all living things. It is a nucleotide, comprising a 5C sugar (ribose); an organic base (adenosine); and 3 phosphate

More information

Photosynthesis: Harvesting Light Energy

Photosynthesis: Harvesting Light Energy Photosynthesis: Harvesting Light Energy Importance of Photosynthesis A. Ultimate source of energy for all life on Earth 1. All producers are photosynthesizers 2. All consumers and decomposers are dependent

More information

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam Do the Practice Exam under exam conditions. Time yourself! MULTIPLE CHOICE: 1. The substrate fits in the of an enzyme: (A) allosteric site (B) active site (C) reaction groove (D) Golgi body (E) inhibitor

More information

Overview of Photosynthesis

Overview of Photosynthesis OpenStax-CNX module: m44447 1 Overview of Photosynthesis OpenStax College This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative Commons Attribution License 3.0 By the end of this section,

More information

Cellular Respiration Review

Cellular Respiration Review MULTIPLE CHOICE: Circle ALL that are TRUE. There may be MORE THAN one correct answer. is the first step in cellular respiration that begins releasing energy stored in glucose. A. Alcoholic fermentation

More information

Photosynthesis Reactions. Photosynthesis Reactions

Photosynthesis Reactions. Photosynthesis Reactions Photosynthesis Reactions Photosynthesis occurs in two stages linked by ATP and NADPH NADPH is similar to NADH seen in mitochondria; it is an electron/hydrogen carrier The complete process of photosynthesis

More information

Biology 20: Module 5 1 Assignment. Module 5 Photosynthesis and Cellular Respiration. Student Name:

Biology 20: Module 5 1 Assignment. Module 5 Photosynthesis and Cellular Respiration. Student Name: Biology 20: Module 5 1 Assignment Module 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Student Name: Biology 20: Module 5 2 Assignment Lesson 1 Lesson 2 Lesson 4 Lesson 5 Lesson 6 Lesson 7 Total Marks Total

More information

Photosynthesis takes place in three stages:

Photosynthesis takes place in three stages: Photosynthesis takes place in three stages: Light-dependent reactions Light-independent reactions The Calvin cycle 1. Capturing energy from sunlight 2. Using energy to make ATP and NADPH 3. Using ATP and

More information

8.2 Cells and Energy. What is photosynthesis? Photosynthesis takes place in the chloroplasts. CHAPTER 8. Solar cells and chloroplasts

8.2 Cells and Energy. What is photosynthesis? Photosynthesis takes place in the chloroplasts. CHAPTER 8. Solar cells and chloroplasts CHAPTER 8 CELL PROCESSES 8.2 Cells and Energy To stay alive, you need a constant supply of energy. You need energy to move, think, grow, and even sleep. Where does that energy come from? It all starts

More information

Keystone Biology Review Bioenergetics

Keystone Biology Review Bioenergetics Keystone Biology Review Bioenergetics Photosynthesis Is the process whereby organisms convert light energy into chemical bond energy of glucose It occurs in the Chloroplasts of plant cells Photosynthesis

More information

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant?

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant? Section: 3.4 Name: Opening Activity: What is the equation for photosynthesis? Latin Root Word: Review of Old Information: Review of Old Information: 1. All energy begins as what type of energy and from

More information

Carbon Hydrogen Oxygen Nitrogen

Carbon Hydrogen Oxygen Nitrogen Concept 1 - Thinking Practice 1. If the following molecules were to undergo a dehydration synthesis reaction, what molecules would result? Circle the parts of each amino acid that will interact and draw

More information

Photosynthesis. Monday March 30. Announcements. Agenda

Photosynthesis. Monday March 30. Announcements. Agenda Announcements Monday March 30 By the end of class today, I should be able to 1) Summarize Unit 6 learning targets 2) Identify the key structures involved in photosynthesis 3) Describe the process of photosynthesis

More information

What is Photosynthesis? Measuring Air Pressure Inside an Active Photosynthetic System (Teacher s Guide)

What is Photosynthesis? Measuring Air Pressure Inside an Active Photosynthetic System (Teacher s Guide) What is Photosynthesis? Measuring Air Pressure Inside an Active Photosynthetic System (Teacher s Guide) OVERVIEW After placing a photosynthetic organism inside a syringe, students will measure the air

More information

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following?

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? Cellular Energy 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? A. plants, but not animals B. animals, but not plants C. bacteria, but neither animals nor plants D. all living organisms 2.

More information

Ch. 6 Cellular Respiration Period

Ch. 6 Cellular Respiration Period Ch. 6 Cellular Respiration Name Period California State Standards covered by this chapter: Cell Biology 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions

More information

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat Photosynthesis & Cellular Respiration Hot Seat Hot Seat Instructions You are competing against classmates in your row (across the classroom). The hot seat is the seat in each row closest to the outside

More information

CELL PROCESSES AND ENERGY

CELL PROCESSES AND ENERGY CHAPTER 5 CELL PROCESSES AND ENERGY SECTION 5 1 The Cell in Its Environment (pages 158-162) This section tells how things move into and out of cells. The Cell Membrane as Gatekeeper (page 158) 1. The cell

More information

AUTOTROPHES AND HETEROTROPHES

AUTOTROPHES AND HETEROTROPHES WHAT IS CLIL??? Da alcuni anni nel Liceo Linguistico Da Vinci di Alba viene sperimentata la metodologia CLIL (Content and Language Integrated Learning), anticipando quanto previsto dalla recente riforma

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

p. 26 p. 28 p. 30 p. 27 p. 29 p. 31 It either supplies itself (AUTO TROPH / self feed) or it eats something (HETERO TROPH / other feed )

p. 26 p. 28 p. 30 p. 27 p. 29 p. 31 It either supplies itself (AUTO TROPH / self feed) or it eats something (HETERO TROPH / other feed ) Energy p. 26 p. 28 p. 30 p. 27 p. 29 p. 31 Vocabulary Photosynthesis cellular respiration electron transport chain ATP p. 26 Concepts to Know WhatDoesLifeNeed? ENERGY! It either supplies itself (AUTO TROPH

More information

(e) i. 22. (a) ii (b) iv (c) v (d) iii

(e) i. 22. (a) ii (b) iv (c) v (d) iii Chapter 5 Review, pages 246 251 Knowledge 1. a 2. b 3. b 4. d 5. d 6. b 7. b 8. b 9. b 10. a 11. True 12. False. Chlorophyll a, when excited, becomes oxidized as it passes an electron to a primary electron

More information