Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 3. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 3. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass"

Transcription

1 Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 3 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM

2 1 A Service Level Package is a? a) A level of Utility and Warranty associated with a Core Service Package b) A description of customer requirements used to negotiate a Service Level Agreement c) A description of the value that the customer wants and for which they are willing to pay d) A document showing the Service Levels achieved during an agreed reporting period 2 Which of the following statements about the Service Lifecycle are CORRECT? 1. Improvements can be made with any phase of the Service Lifecycle 2. Service Transition acts as a risk-control phase between Service Design and Service Operation 3. Service Strategy and Continual Service Improvement affect all other Lifecycle phases 4. Feedback from the Service Operation phase influences decisions in the Service Design phase a) 1 and 3 only b) 2 and 3 only c) 4 only d) All of the above

3 3 Which of the following areas would technology help to support during the Service Transition phase of the lifecycle? 1. Data mining and workflow tools 2. Measurement and reporting systems 3. Release and deployment technology 4. Process Design a) 1, 2 and 3 only b) 1, 3 and 4 only c) 2, 3 and 4 only d) All of the above 4. Which of the following is MOST LIKELY to be managed as a service request using the Request Fulfilment process? a) A user calls the Service Desk to order a toner cartridge b) After a service review, a functionality change is required to an application c) A manager asks for a change to an existing global security profile d) Users require testing of an element of the business continuity plan 5. Which of the following statements about the Service Desk are CORRECT? 1. The Service Desk is a function that provides a means of communication between IT and its users for all operational issues 2. The Service Desk is the always the owner of the Incident Management process a) 2 only b) 1 only c) All of the above d) None of the above

4 6. Which Function would provide staff to monitor events in a Network Operations Centre? a) Technical Management b) IT Operations Management c) Service Desk d) Applications Management 7. Which of the following statements is correct for every process? 1) It delivers its primary results to a customer or stakeholder 2) It defines activities that are executed by a single function a) Both of the above b) 1 only c) None of the above d) 2 only 8. The difference between service metrics and technology metrics is BEST described as? a) Service metrics include critical success factors (CSF) and Key Performance Indicators (KPIs); Technology metrics include availability and capacity b) Service metrics measure maturity and cost; Technology metrics measure efficiency and effectiveness c) Service metrics measure the end to end service; Technology metrics measure individual components d) Service metrics measure each of the service management processes; Technology metrics measure the infrastructure

5 9. Major Incidents require? a) Separate procedures b) Less urgency c) Longer timescales d) Less documentation 10. Which of the following areas would technology help to support during the Service Operation phase of the Lifecycle? 1) Identifying relationships between Configuration Items 2) Dashboard type technology 3) Create and use diagnostic scripts 4) Control of user desk-top PCs a) All of the above b) 1, 3 and 4 only c) 2, 3 and 4 only d) 1,2,3 only 11. Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? a) Requirement to always call the service desk for service requests b) Web front-end c) Menu-driven range of self help and service requests d) A direct interface into the back end process handling software

6 12. Demand Management is primarily used to? a) Increase customer value b) Eliminate excess capacity needs c) Increase the value of IT d) Align business with IT cost 13. Which of the following is NOT one of the five individual aspects of Service Design? a) The design of the Service Portfolio, including the Service Catalogue b) The design of new or changed services c) The design of Market Spaces d) The design of the technology architecture and management systems 14. Consider the following statements: 1. A Process should be traceable to a specific trigger 2. A characteristic of the "Process" is that it is performance driven and able to be measured. Which of the above statements are CORRECT? a) 1 only b) 1 and 2 c) None of the above d) 2 only

7 15. Which of the following is NOT the responsibility of the Service Catalogue Manager a) Ensuring that information in the Service Catalogue is accurate b) Ensuring that information within the Service Pipeline is accurate c) Ensuring that information in the Service Catalogue is consistent with information in the Service Portfolio d) Ensuring that all operational services are recorded in the Service Catalogue 16. The three sub-processes of Capacity Management are a) Business Capacity Management, Service Capacity Management and Component Capacity Management b) Supplier Capacity Management, Service Capacity Management and Component Capacity Management c) Supplier Capacity Management, Service Capacity Management and Technology Capacity Management d) Business Capacity Management, Technology Capacity Management and Component Capacity Management 17. Which statement about the Known Error Database (KEDB) is totally correct? a) The KEDB is the same database as the Service Knowledge Management System b) The KEDB should be used during incident diagnosis phase to try to speed up the resolution process c) Care should be taken to avoid duplication of records in the KEDB. This can be done by giving as many technicians as possible access to create new records d) Access to the KEDB should be limited to the Service Desk

8 18. Which process is responsible for discussing reports with customers showing whether services have met their targets? a) Continual Service Improvement b) Business Relationship Management c) Service Level Management d) Availability Management 19. Service Acceptance criteria are used to? a) Ensure the design stage of the lifecycle b) Ensure delivery and support of a service c) Ensure service Key Performance Indicators (KPIs) are reported d) Ensure Portfolio Management is in place 20. Which of the following BEST describes Partners in the phrase People, Processes, Products and Partners? a) Suppliers, manufacturers, and vendors b) Customers c) Internal departments d) Facilities Management function 21. Application Management plays a role in all applications. One of the key decisions to which they contribute is? a) Where the vendor of an application is located b) Whether to buy an application or build it c) Who the vendor of the storage devices will be d) Should application development be outsourced

9 22. What are the 7 R s within Change Management used for? a) Prioritising changes b) Evaluating the change c) Assessing the impact of the change d) Identifying the relationships involved in the change 23. Which process is responsible for frequently occurring changes where risk and cost are low? a) Access Management b) Incident Management c) Release and Deployment Management d) Request Fulfillment 24. Staff in an IT department are experts in managing specific technology, but none of them know what services are offered to the business. What imbalance does this represent? a) Extreme focus on responsiveness b) Extreme focus on cost c) Extreme external focus d) Extreme internal focus 25. Which role would you MOST expect to be involved in the management of Underpinning Contracts? a) Process Manager b) Service Catalogue Manager c) Supplier Manager d) IT Designer / Architect

10 26. Which of the following statements is INCORRECT? a) The Service Knowledge Management System (SKMS) includes Configuration Management Databases (CMDB) b) The SKMS can include user skill levels c) The SKMS is part of the Configuration Management System (CMS) d) The SKMS can include data on the performance of the organisation 27. Which of these statements about Assets, Resources and Capabilities is MOST accurate? a) Resources are types of Asset and Capabilities are ways of using Assets b) Resources and Capabilities are both types of Asset c) Capabilities are types of Asset and Resources are ways of using Assets d) Capabilities and Resources are both ways of using Assets 28. Which of the following are objectives of the Release and Deployment Management process? 1. To ensure there are clear release and deployment plans 2. To ensure that skills and knowledge are transferred to operations and support staff 3. To ensure there is minimal unpredicted impact on production services, operations and support 4. To provide cost justifiable IT capacity that is matched to the needs of the Business a) 1, 2 and 3 only b) All of the above c) 1 and 3 only d) 1, 3 and 4 only

11 29. Who is responsible for ensuring that the Request Fulfillment process is being performed according to the agreed and documented process? a) The Request Fulfillment manager b) The Request Fulfillment Process owner c) The Service Manager d) The Service Desk manager 30. Which of the following BEST describes when a known Error record should be raised? a) Immediately following the Problem resolution, so a permanent historical record of all actions is retained in case of a recurrence b) As soon as a temporary resolution or workaround has been found, regardless of whether the cause has yet been diagnosed c) It is inadvisable to set a specific point when a Known Error record must be raised. It should be done as soon as it becomes useful to do so d) As soon as it becomes obvious that a quick resolution of the problem will not be found 31. Which of the following statements is CORRECT for all IT services? a) They deliver resources and capabilities to customers b) They deliver IT solutions to customers c) They deliver business solutions to customers d) They deliver value to customers 32. Which phase of the service lifecycle provides a framework for evaluating service capability and risk profile before and during service deployment? a) Service Strategy b) Continual Service Improvement c) Service Transition d) Service Operation

12 33. "Warranty of a service" means? a) The service is fit for purpose b) There will be no failures in applications and infrastructure associated with the service c) All service-related problems are fixed free of charge for a certain period of time d) Customers are assured of certain levels of availability, capacity, continuity and security 34. The BEST definition of an Event is? a) An occurrence where a performance threshold has been exceeded and an agreed Service Level has already been impacted b) An occurrence that is significant for the management of the IT Infrastructure or delivery of services c) A known system defect that generates multiple Incident reports d) A planned meeting of customers and IT staff to announce a new service or improvement programme 35. Which of the following identifies two Service Portfolio components within the Service Lifecycle? a) Service Pipeline and Service Catalogue b) Service Knowledge Management System and Service Catalogue c) Service Knowledge Management System and Service Pipeline d) Service Pipeline and Configuration Management System 36. Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services? a) To validate, direct, justify and intervene b) To validate, measure, monitor and change c) To validate, plan, act and improve d) To validate, assign resources, purchase technology and train people

13 37. Which of the following is a type of Service Level Agreement (SLA) described in the ITIL Service Design publication? a) Priority-based SLA b) Technology-based SLA c) Location-based SLA d) Customer-based SLA 38. Demand Management is used to: a) Increase customer value b) Understand patterns of business activity c) Increase the value of IT d) Align business with IT cost 39. Which of the following activities are included in Access Management? 1. Verifying the identity of users requesting access to services 2. Setting the rights or privileges of systems to allow access to authorized users 3. Defining security policies for system access 4. Monitoring the availability of systems that users should have access to a) 2 and 4 only b) 1 and 3 only c) 2 and 3 only d) 1 and 2 only 40. A Service Owner is responsible for which of the following? a) Continual Improvement of the service b) Designing and documenting a service c) Carrying out the Service Operations activities needed to support a service d) Producing a Balanced Scorecard showing the overall status of all services

14 Answers for sample paper 3 1 A 21 B 2 D 22 C 3 A 23 D 4 A 24 D 5 B 25 C 6 B 26 C 7 B 27 B 8 C 28 A 9 A 29 B 10 A 30 C 11 A 31 D 12 A 32 C 13 C 33 D 14 B 34 B 15 B 35 A 16 A 36 A 17 B 37 D 18 C 38 B 19 B 39 D 20 A 40 A

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 4. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 4. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 4 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM www.advanceitsm.com 1 A Service is not very

More information

The ITIL v.3 Foundation Examination

The ITIL v.3 Foundation Examination The ITIL v.3 Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper B, version 3.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper B, version 4.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper B, version 5.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 1. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 1. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 1 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM www.advanceitsm.com 1. What is the main reason

More information

1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services?

1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services? 1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services? a) To validate, direct, justify and intervene b) To validate, measure, monitor and change c) To validate, plan, act and improve

More information

1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects

1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects 1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects b) The path to Service Delivery and Service Support for efficient and effective

More information

Which statement about Emergency Change Advisory Board (ECAB) is CORRECT?

Which statement about Emergency Change Advisory Board (ECAB) is CORRECT? ITIL Foundation mock exam 4 1. Which of the following is NOT a purpose of Service Transition? A) To ensure that a service can be managed, operated and supported B) To provide training and certification

More information

The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1

The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 51 Multiple Choice Instructions 1 All 40 questions should be attempted 2 All answers are to be marked on the answer grid provided 3 You have 60 minutes

More information

ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1

ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1 ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1 The new version of ITIL (Information Technology Infrastructure Library) was launched in June 2007. ITIL V3 primarily describes the Service Lifecycle of

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 4.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

ITIL by Test-king. Exam code: ITIL-F. Exam name: ITIL Foundation. Version 15.0

ITIL by Test-king. Exam code: ITIL-F. Exam name: ITIL Foundation. Version 15.0 ITIL by Test-king Number: ITIL-F Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 15.0 Sections 1. Service Management as a practice 2. The Service Lifecycle 3. Generic concepts and definitions 4. Key

More information

The ITIL v.3. Foundation Examination

The ITIL v.3. Foundation Examination The ITIL v.3. Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper 4, version 3.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL v.3. Foundation Examination

The ITIL v.3. Foundation Examination The ITIL v.3. Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper 3, version 3.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q. Exam Code: EX0-001. Exam Name: ITIL Foundation (syllabus 2011) Exam

EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q. Exam Code: EX0-001. Exam Name: ITIL Foundation (syllabus 2011) Exam EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q Number: EX0-001 Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 24.5 http://www.gratisexam.com/ Exam Code: EX0-001 Exam Name: ITIL Foundation (syllabus

More information

Foundation. Summary. ITIL and Services. Services - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end Service

Foundation. Summary. ITIL and Services. Services - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end Service ITIL ITIL Foundation Summary ITIL and s Design s - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end ITIL Best Practice - Scalable and not prescriptive - Gathered from Users,

More information

What are the three types of metrics that an organization should collect to support Continual Service Improvement (CSI)?

What are the three types of metrics that an organization should collect to support Continual Service Improvement (CSI)? ITIL Foundation mock exam 1 1. The Process Owner is responsible for which of the following? 1. Documenting the process 2. Defining process Key Performance Indicators (KPI) 3. Improve the process 4. Perform

More information

ITIL v3. Service Management

ITIL v3. Service Management ITIL v3 1 as a Practice ITIL = IT Infrastructure Library Set of books giving guidance on the provision of quality IT services Common language Best practices in delivery of IT services Not standards! Platform

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 4.2 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

EXIN ITIL Exam Questions & Answers

EXIN ITIL Exam Questions & Answers EXIN ITIL Exam Questions & Answers Number: ITIL Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 37.4 http://www.gratisexam.com/ EXIN ITIL Exam Questions & Answers Exam Name: ITIL V3 Foundation Exam

More information

The ITIL v.3 Foundation Examination

The ITIL v.3 Foundation Examination The ITIL v.3 Foundation Examination Sample Paper A, version 3.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions. 3. All answers are to be marked on

More information

The safer, easier way to help you pass any IT exams. ITIL Foundation v.3. Title : Version : Demo 1 / 5

The safer, easier way to help you pass any IT exams. ITIL Foundation v.3. Title : Version : Demo 1 / 5 Exam : ITIL Title : ITIL Foundation v.3 Version : Demo 1 / 5 1.Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? A. Requirement to always call the service desk for service requests B.

More information

Exin ITIL. ITIL Foundation v.3. Version: 15.0. http://www.maitiku.com QQ:860424807

Exin ITIL. ITIL Foundation v.3. Version: 15.0. http://www.maitiku.com QQ:860424807 Exin ITIL ITIL Foundation v.3 Version: 15.0 Topic 1, Volume A QUESTION NO: 1 Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? A. Requirement to always call the service desk for service

More information

Hong Kong Information Security Group TRAINING AGENDA

Hong Kong Information Security Group TRAINING AGENDA TRAINING AGENDA THE ITIL FOUNDATION CERTIFICATE IN IT SEVICE MANAGEMENT The purpose of the ITIL Foundation certificate in IT Service Management is to certify that the candidate has gained knowledge of

More information

Problem Management ITIL v3 Problem Management Process

Problem Management ITIL v3 Problem Management Process ITIL v3 Process...root cause analysis Content Key definitions Purpose and Objectives Opening problem scenarios Scope Value to business Problem models Reactive and proactive problem management Process Workflow

More information

Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies

Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies Problem Management Overview Agenda Overview of the ITIL framework Overview of Problem Management

More information

ITIL v3 Incident Management Process

ITIL v3 Incident Management Process ITIL v3 Process...restoring normal service operation as soon as possible Content Key definitions Incident Lifecycle Purpose and Objectives Value to business Incident Priority Incident Priority and Target

More information

ITIL Foundation. 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals. Language(s): Corporate Short Course

ITIL Foundation. 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals. Language(s): Corporate Short Course ITIL Foundation Length: Location: Language(s): Audience(s): Level: Vendor: Type: Delivery Method: 5 Days 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals Beginner ITIL Corporate

More information

1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? 3. Which of the following CANNOT be stored and managed by a tool?

1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? 3. Which of the following CANNOT be stored and managed by a tool? ITIL PRACTICE PAPER 1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? A. Internal Sourcing-. B. External Sourcing C. Co-Sourcing D. Managed Services 2. Major Incidents require?

More information

White Paper: AlfaPeople ITSM 2013. This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business.

White Paper: AlfaPeople ITSM 2013. This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business. White Paper: AlfaPeople ITSM 2013 This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business. Executive Summary Imagine trying to run a manufacturing business without a comprehensive and detailed

More information

EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING

EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING Professional Qualifications for ITIL PRACTICES FOR SERVICE MANAGEMENT The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Overview The purpose of the ITIL Foundation

More information

Course # 55011A. The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management

Course # 55011A. The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Course # 55011A The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Course Outline Module 1: Introduction Module 1 includes Service Management as a Practice, Key Roles, Competence and Training describes

More information

ITSM vs EA KAOS 10.3.2014

ITSM vs EA KAOS 10.3.2014 ITSM vs EA KAOS ITSM vs EA SH Needs Business Goals 2 GOVERNANCE EVALUATE PLANNING ITSM IMPROVING OPERATING Business Programs Projects DEVELOPING EA IMPLEMENTING IT service - ITIL 3 Lifecycle approach Service

More information

ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days

ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days Course Overview ITIL is a set of best practices guidance that has become a worldwideadopted framework for Information Technology Service Management (ITSM)

More information

The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered trade mark of the Cabinet Office

The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered trade mark of the Cabinet Office Professional Qualifications for ITIL PRACTICES FOR SERVICE MANAGEMENT The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management SYLLABUS The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered

More information

ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting

ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting Date November 2011 Company UXC Consulting Version Version 1.5 Contact info@uxcconsulting.com.au http://www.uxcconsulting.com.au This summary

More information

ITIL Service Lifecycle Stream

ITIL Service Lifecycle Stream ITIL Lifecycle Stream Syllabus at a Glance Strategy Design Transition Operation Continual Improvement Introduction to service strategy Introduction to service design Introduction to service transition

More information

ITIL V3 Service Lifecycle Key Inputs and Outputs

ITIL V3 Service Lifecycle Key Inputs and Outputs ITIL V3 Lifecycle & ITIL V3 Lifecycle Key 1 ITIL V3 Lifecycle & Use Material Complying with all applicable copyright laws is responsibility user No part this document may be reproduced, stored in or introduced

More information

ITSM Process Description

ITSM Process Description ITSM Process Description Office of Information Technology Incident Management 1 Table of Contents Table of Contents 1. Introduction 2. Incident Management Goals, Objectives, CSFs and KPIs 3. Incident Management

More information

An Implementation Roadmap

An Implementation Roadmap An Implementation Roadmap The 2nd Abu Dhabi IT s Forum P J Corum, CSQA, CSTE, ITSM Managing Director Quality Assurance Institute Middle East and Africa Dubai, UAE Quality Assurance Institute Middle East

More information

ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition

ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition ITIL Rev 03.12 3 days Description ITIL (IT Infrastructure Library) provides a practical, no-nonsense framework for identifying, planning, delivering

More information

About this guide. 4 The syllabus requires knowledge of this topic. 4. 8 This is material that may be of interest to the reader but is

About this guide. 4 The syllabus requires knowledge of this topic. 4. 8 This is material that may be of interest to the reader but is About this guide This guide provides a quick reference to the ITIL framework for good practice in. It is designed as a study aid for students taking ITIL Foundation qualifications, and as a handy portable

More information

ITIL. Lifecycle. www.alctraining.com.my. ITIL Intermediate: Continual Service Improvement. Service Strategy. Service Design. Service Transition

ITIL. Lifecycle. www.alctraining.com.my. ITIL Intermediate: Continual Service Improvement. Service Strategy. Service Design. Service Transition Take your ITIL skills to the next level ITIL Lifecycle ITIL Intermediate: Part of the complete ITIL Education Program Advance your career Add value to your organisation Gain credits towards ITIL Expert

More information

itsmf USA Problem Management Community of Interest

itsmf USA Problem Management Community of Interest itsmf USA Problem Management Community of Interest How to Assess and Improve Your Problem Management Process Moderator John Clipp Speaker Ted Gaughan Problem Management SIG President ITSM Practice Lead

More information

Service Strategy. Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs

Service Strategy. Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs ITIL V3 Over View ITIL V3 Structure Strategy ITIL V3 Overview Design Transition Operation Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs

More information

Service Management. A framework for providing worlds class IT services

Service Management. A framework for providing worlds class IT services Service Management A framework for providing worlds class IT services Barry Corless MISM Slide - 1 Copyright Remarc Technologies Ltd, 2007 These course notes were produced by Remarc Service Management,

More information

Roles within ITIL V3. Contents

Roles within ITIL V3. Contents Roles within ITIL V3 Roles are employed in order to define responsibilities. In particular, they are used to assign Process Owners to the various ITIL V3 processes, and to illustrate responsibilities for

More information

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000 Preparation Guide EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000 Edition January 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced,

More information

BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus

BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus Version 1.8 March 2015 BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus Contents Change History... 2 Rationale...

More information

What s New In ITIL V3?

What s New In ITIL V3? What s New In ITIL V3? George Spalding VP, Global Events Pink Elephant Pink Elephant Leading The Way In IT Management Best Practices The ITIL Books (V2) T h e B u s i n e s s Planning To Implement Service

More information

ITIL V3 differences from V2

ITIL V3 differences from V2 ITIL V3 differences from V2 Stuart Rance FISM, CISSP 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Agenda Overall differences Brief

More information

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000 Preparation Guide EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000 Edition January 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied

More information

John Kacmarynski TLG Learning. ITIL History Benefits of Implementing ITIL Integrated Service Lifecycle Approach and Processes

John Kacmarynski TLG Learning. ITIL History Benefits of Implementing ITIL Integrated Service Lifecycle Approach and Processes John Kacmarynski TLG Learning ITIL History Benefits of Implementing ITIL Integrated Service Lifecycle Approach and es What is not defined cannot be controlled What is not controlled cannot be measured

More information

ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview. Course Outline

ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview. Course Outline ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview The ITIL Foundation Certification Course introduces the new student to the fundamentals of IT Service Management as described in the IT Infrastructure Library

More information

The Future of Best Practices in IT Service Management - ITIL Version 3 Explained

The Future of Best Practices in IT Service Management - ITIL Version 3 Explained The Future of Best Practices in IT Service Management - ITIL Version 3 Explained Reg Harbeck CA Monday, August 13, 2007 Session 1455 ITIL V3: The Processes Governance Processes: Service Measurement Service

More information

WHITE PAPER IT SERVICE MANAGEMENT IT SERVICE DESIGN 101

WHITE PAPER IT SERVICE MANAGEMENT IT SERVICE DESIGN 101 WHITE PAPER IT SERVICE MANAGEMENT IT SERVICE DESIGN 101 Prepared by: Phillip Bailey, Service Management Consultant Steve Ingall, Head of Service Management Consultancy 60 Lombard Street London EC3V 9EA

More information

Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency

Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency Ian Preskett MIET C.Eng. MBCS CITP Software Asset Management Consultant ian.preskett@ipassociatesltd.co.uk Agenda

More information

Managed Desktop Support Services

Managed Desktop Support Services managed enterprise technologies Managed Desktop Support Services MET Managed Desktop Support Service Most organisations spend lots of time and money trying to manage complex desktop environments and worrying

More information

ITIL v3 Service Manager Bridge

ITIL v3 Service Manager Bridge ITIL v3 Service Manager Bridge Course Length: 5 Days Course Overview This 5 day hands on, certification training program enables ITIL Version 2 certified Service Managers to upgrade their Service Manager

More information

ITIL Intermediate Capability Stream:

ITIL Intermediate Capability Stream: ITIL Intermediate Capability Stream: RELEASE, CONTROL AND VALIDATION (RCV) CERTIFICATE Sample Paper 1, version 5.1 Gradient Style, Complex Multiple Choice QUESTION BOOKLET Gradient Style Multiple Choice

More information

EXIN IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000

EXIN IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000 Sample Exam EXIN IT Service Management Foundation Edition October 2013 Copyright 2013 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing

More information

Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management

Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. The Challenge What do you deliver?

More information

Proven deployments across different Industry verticals; Being used by leading brands

Proven deployments across different Industry verticals; Being used by leading brands What is SapphireIMS? Comprehensive IT Service Management Suite consisting of IT Service desk certified as per ITIL 3.0 (ITSM) IT Asset management (ITAM) Business Service Monitoring (BSM) IT Automation

More information

ITIL Roles Descriptions

ITIL Roles Descriptions ITIL Roles s Role Process Liaison Incident Analyst Operations Assurance Analyst Infrastructure Solution Architect Problem Manager Problem Owner Change Manager Change Owner CAB Member Release Analyst Test

More information

ITIL V3 Sample Questions Page 1 of 15 Sample ITIL version 3 Foundation Examination. Instructions

ITIL V3 Sample Questions Page 1 of 15 Sample ITIL version 3 Foundation Examination. Instructions Page 1 of 15 Sample ITIL version 3 Foundation Examination Instructions 40 questions should be attempted. There are no trick questions. You have 60 minutes to complete this paper. Candidates sitting the

More information

ITIL V3 Intermediate Capability Stream:

ITIL V3 Intermediate Capability Stream: ITIL V3 Intermediate Capability Stream: RELEASE CONTROL AND VALIDATION (RC&V) CERTIFICATE SCENARIO BOOKLET Scenario One A global commercial IT service provider has three service desks that support internal

More information

ITIL v3 Foundation -Overview. Eric Foust, PMP, ITIL

ITIL v3 Foundation -Overview. Eric Foust, PMP, ITIL ITIL v3 Foundation -Overview Eric Foust, PMP, ITIL About Me 15 years of experience in instructional design and training delivery 6 years of progressive project and program management experience Successfully

More information

BCIS 5520 IT Service Management. Service Design (Part 2)

BCIS 5520 IT Service Management. Service Design (Part 2) BCIS 5520 IT Service Management Service Design (Part 2) Class 7.01 Spring 2015 Dr. Becker Announcements: Exam #1 Class #8 (3/11; click here) EXAM #1: Foundations of ITSM based on ITIL v3, Jan von Bon (JVB)

More information

Kevin Holland Public Sector Service Management Consultant @ITILspecialist. All copyrights acknowledged

Kevin Holland Public Sector Service Management Consultant @ITILspecialist. All copyrights acknowledged Kevin Holland Public Sector Service Management Consultant @ITILspecialist All copyrights acknowledged My credentials 9.5 years as a Service Management Specialist for the in house Service Integrator of

More information

iso20000templates.com

iso20000templates.com iso20000templates.com Public IT Limited 2011 IT Service Policy Document Ref. ITSM01001 Version: 1.0 Draft 1 Document Author: Document Owner: V 1.0 Draft 1 Page 1 of 11 Revision History Version Date RFC

More information

ICTEC. IT Services Issues 3.4.2008. HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 2007 Kari Hiekkanen

ICTEC. IT Services Issues 3.4.2008. HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 2007 Kari Hiekkanen ICTEC IT Services Issues 3.4.2008 IT Services? IT Services include (for example) Consulting, IT Strategy, IT Architecture, Process, Software Software development, deployment, maintenance, operation, Custom

More information

Domenico Raguseo. IT Governance e Business Technology (approfondimenti su ITIL)

Domenico Raguseo. IT Governance e Business Technology (approfondimenti su ITIL) IT Governance e Business Technology (approfondimenti su ITIL) Domenico Raguseo Italy Client Technical Professional Manager SW Europe Service Management Solution Architect Leader http://www.linkedin.com/in/dragus

More information

Creating and Maturing a Service Catalog

Creating and Maturing a Service Catalog Creating and Maturing a Service Catalog By Wendy Kuhn and Pam Erskine Third Sky, Inc. Introduction Developing a service catalog can seem like a simple marketing and communications activity or a daunting

More information

SapphireIMS 4.0 Service Desk Feature Specification

SapphireIMS 4.0 Service Desk Feature Specification SapphireIMS 4.0 Service Desk Feature Specification v1.4 All rights reserved. COPYRIGHT NOTICE AND DISCLAIMER No parts of this document may be reproduced in any form without the express written permission

More information

ITIL's IT Service Lifecycle - The Five New Silos of IT

ITIL's IT Service Lifecycle - The Five New Silos of IT The workable, practical guide to Do IT Yourself Vol. 4.01 January 1, 2008 ITIL's IT Service Lifecycle - The Five New Silos of IT By Rick Lemieux In my last article I spoke about IT s evolution from its

More information

ITIL Service Management Training

ITIL Service Management Training VENUES Lagos: Cham City, #2 Isaac John Street, Ikeja. Lagos PortHarCourt: 6, Erabor Close, PortHarcourt. Rivers Abuja: 8 River Trent Street, Off Thames Street, Maitama, Abuja TRAINING OPTIONS Week Ends:

More information

Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry. Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3

Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry. Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3 Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3 Outline What is IT Service Management What is ISO 20000 Step by step implementation

More information

Integrating Project Management and Service Management

Integrating Project Management and Service Management Integrating Project and Integrating Project and By Reg Lo with contributions from Michael Robinson. 1 Introduction Project has become a well recognized management discipline within IT. is also becoming

More information

ITIL v3 (Lecture III) Service Management as a Practice IT Operation

ITIL v3 (Lecture III) Service Management as a Practice IT Operation ITIL v3 (Lecture III) as a Practice IT Operation 1 Processes and Functions Application mgmt IT Operation mgmt Technical mgmt Functions Service Desk Availability mgmt Knowledge mgmt Service cont mgmt Evaluation

More information

Service Support. 2005 Kasse Initiatives, LLC. ITIL Configuration Management - 1. version 2.0

Service Support. 2005 Kasse Initiatives, LLC. ITIL Configuration Management - 1. version 2.0 Service Support Configuration Management ITIL Configuration Management - 1 Goals of Configuration Management The goals of Configuration Management are to: Account for all the IT assets and configurations

More information

HP Service Manager. Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems. Processes and Best Practices Guide

HP Service Manager. Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems. Processes and Best Practices Guide HP Service Manager Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems Processes and Best Practices Guide Document Release Date: July 2014 Software Release Date: July 2014 Legal

More information

ITIL Introducing service operation

ITIL Introducing service operation ITIL Introducing service operation This document is designed to answer many of the questions about IT service management and the ITIL framework, specifically the service operation lifecycle phase. It is

More information

Problem Management: A CA Service Management Process Map

Problem Management: A CA Service Management Process Map TECHNOLOGY BRIEF: PROBLEM MANAGEMENT Problem : A CA Service Process Map MARCH 2009 Randal Locke DIRECTOR, TECHNICAL SALES ITIL SERVICE MANAGER Table of Contents Executive Summary 1 SECTION 1: CHALLENGE

More information

Yale University Incident Management Process Guide

Yale University Incident Management Process Guide Yale University Management Process Guide Yale University Management Process 1 of 17 Introduction Purpose This document will serve as the official process of Management for Yale University. This document

More information

Problem Management Fermilab Process and Procedure

Problem Management Fermilab Process and Procedure Management Fermilab Process and Procedure Prepared for: Fermi National Laboratory June 12, 2009 Page 1 of 42 GENERAL Description Purpose Applicable to Supersedes This document establishes a Management

More information

Configuration control ensures that any changes to CIs are authorized and implemented in a controlled manner.

Configuration control ensures that any changes to CIs are authorized and implemented in a controlled manner. ITIL Intermediate Capability Stream: RELEASE CONTROL AND VALIDATION (RCV) CERTIFICATE SCENARIO BOOKLET Scenario One A global company develops its own applications to support the business. The service transition

More information

INTERMEDIATE QUALIFICATION

INTERMEDIATE QUALIFICATION PROFESSIONAL QUALIFICATION SCHEME INTERMEDIATE QUALIFICATION SERVICE CAPABILITY RELEASE, CONTROL AND VALIDATION CERTIFICATE SYLLABUS Page 2 of 23 Contents RELEASE, CONTROL AND VALIDATION CERTIFICATE 4

More information

Information Technology Infrastructure Library -ITIL. IT Governance CEN 667

Information Technology Infrastructure Library -ITIL. IT Governance CEN 667 Information Technology Infrastructure Library -ITIL IT Governance CEN 667 1 Lectures Schedule Week Topic Introduction to IT governance Week 1 Overwiev of Information Security standards - ISO 27000 series

More information

Release: 1. ICAICT422A Participate in IT services

Release: 1. ICAICT422A Participate in IT services Release: 1 ICAICT422A Participate in IT services ICAICT422A Participate in IT services Modification History Release Release 1 Comments This Unit first released with ICA11 Information and Communications

More information

ORACLE IT SERVICE MANAGEMENT SUITE

ORACLE IT SERVICE MANAGEMENT SUITE ORACLE IT SERVICE MANAGEMENT SUITE ITIL COMPATIBLE PINKVERIFY ORACLE IT SERVICE MANAGEMENT SUITE HAS BEEN CERTIFIED BY PINK ELEPHANT THROUGH THE PINKVERIFY PROCESS TO BE ITIL COMPATIBLE IN SIX PROCESS

More information

INTERMEDIATE QUALIFICATION

INTERMEDIATE QUALIFICATION PROFESSIONAL QUALIFICATION SCHEME INTERMEDIATE QUALIFICATION SERVICE CAPABILITY OPERATIONAL SUPPORT AND ANALYSIS CERTIFICATE SYLLABUS Page 2 of 21 Document owner The Official ITIL Accreditor Contents OPERATIONAL

More information

ITSM Maturity Model. 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident management process exists

ITSM Maturity Model. 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident management process exists Incident ITSM Maturity Model 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident process exists Incident policies governing incident Incident urgency, impact and priority

More information

Introduction to ITIL for Project Managers

Introduction to ITIL for Project Managers CSC NORTH AMERICAN PUBLIC SECTOR Introduction to ITIL for Project Managers May Chantilly Luncheon Linda Budiman, PMP ITILv2 & ITILv3 Process Architect ITIL Service Manager, CobiT certified 5/13/2008 8:08:45

More information

BCS Specialist Certificate in Business Relationship Management Syllabus. Version 1.9 March 2015

BCS Specialist Certificate in Business Relationship Management Syllabus. Version 1.9 March 2015 BCS Specialist Certificate in Business Relationship Management Syllabus Version 1.9 March 2015 BCS Specialist Certificate in Business Relationship Management Syllabus Contents Change History... 2 Rationale...

More information

ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT. Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination

ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT. Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination This qualification is based on ITIL Infrastructure Management as

More information

Applying ITIL v3 Best Practices

Applying ITIL v3 Best Practices white paper Applying ITIL v3 Best Practices to improve IT processes Rocket bluezone.rocketsoftware.com Applying ITIL v. 3 Best Practices to Improve IT Processes A White Paper by Rocket Software Version

More information

ITIL V3 Service Lifecycle - Design

ITIL V3 Service Lifecycle - Design ITIL V3 Service Lifecycle - Design Course Length: 3 Days Course Overview This hands-on course leads to a Certificate in ITIL V3 Service Lifecycle Management - Service Design. Upon successful completion,

More information