FINAL EXAM. True or False. Multiple Choice. 21. False 22. False 23. False KEY. 10. False. 24. True. 31. True. 4. False. 26. True 27. True 28.

Size: px
Start display at page:

Download "FINAL EXAM. True or False. Multiple Choice. 21. False 22. False 23. False KEY. 10. False. 24. True. 31. True. 4. False. 26. True 27. True 28."

Transcription

1 FINAL EXAM KEY True or False 1. False 2. True 3. True 4. False 5. False 6. False 7. True 8. True 9. False 10. False 11. False 12. False 13. False 14. True 15. True 16. False 17. True 18. False 19. True 20. False 21. False 22. False 23. False 24. True 25. False 26. True 27. True 28. False 29. False 30. False 31. True 32. True 33. True 34. True 35. False 36. True 37. True 38. True 39. False 40. True Multiple Choice 41. d 42. b 43. a 44. d 45. c 46. c 47. b 48. c 49. c 50. a 51. b 52. d 53. b 54. a 55. d 56. b 57. d 58. d 59. b 60. d 61. a 62. b 63. b 64. c 65. b 66. a 67. a 68. c 69. c 70. b 71. d 72. c 73. c Copyright 2008 The Lampo Group, Inc. For classroom use only.

2 Multiple Choice (continued. 74. a 75. c 76. a 77. d 78. b 79. d 80. a Matching 81. d 82. e 83. h 84. b 85. i 86. j 87. l 88. n 89. m 90. q 91. r 92. o 93. p 94. s 95. t 96. g 97. k 98. f 99. c 100. a Copyright 2008 The Lampo Group, Inc. For classroom use only.

3 Name Date FINAL EXAM True or False Analyze the following statements to determine if they are true or false With all investments, as the risk goes up, the return goes down. The Roth IRA is an after-tax investment that grows tax free Never buy something you do not fully understand. Shelf positioning forces the buyer to associate a value with the product. Never roll over your 401(k) when you leave a company. If we used a race analogy to describe building wealth, it would be most like a sprint Rate of return matters when it comes to compound interest. Diversification means to spread around. Once you have a fully-funded emergency fund, put 10% of your income into retirement plans. 10. Your first Baby Step is to pay off all of your debt. 11. Most often identity theft is committed by strangers. 12. There are two major credit bureaus: TransUnion and Experian. 13. The fastest growing group of bankruptcy filers is senior citizens. 14. The power of cash is immediate 15. In order to have a FICO score, you must have debt. 16. The envelope system includes using credit cards for emergencies. 17. The average mutual fund has anywhere from companies in it. 18. You do not need renter s insurance if you live in a dorm at college 19. Liquidity is the availability of your money. 20. You need a credit card in order to rent cars and check in to hotels. 21. Cash advance and title pawn companies charge roughly the same interest rates and fees on loans as a credit card company. 22. Henry Ford and J.C. Penney were pioneers of the use of credit. 23. Using a credit card is a good way to find a bargain 24. You should always use a realtor when selling a home.

4 25. Term life insurance is more expensive because it funds a savings plan. 26. Spending cash is more painful than using a debit card. 27. Men and women have different views about money. 28. Personal finance is 20% behavior, 80% head knowledge. 29. The average job is five years in length. 30. Not every state has FICA tax withholdings 31. There is no interest charged on debit card purchases 32. The number one cause of divorce in this country is money issues. 33. Walk away power means you leave if you don t get the price you want. 34. A good age to open a checking account is between the ages of 13 and The purpose of insurance is to increase your investments. 36. Increasing your deductible usually decreases the premium. 37. There are two parts to FICA: Medicare and Social Security 38. If your mortgage payment exceeds 25% of your net income, you have bought more house than you can afford. 39. Your salary is the most important motivation for working. 40. It usually takes three months for your budget to begin working well.

5 Multiple choice Read each item carefully then select the best answer. 41. Why do you plan for retirement instead of relying on Social Security to take care of you? a. Monthly Social Security benefits are not going to be enough to live on comfortably b. You are depending on another to take care of you c. The system may not be able to pay promised benefits in the future 42. Which is a type of insurance to avoid? a. Long-term care insurance b. Accidental death insurance c. Identity theft insurance d. Disability insurance 43. What is the difference between gross pay and net pay? a. Gross pay is before taxes, net pay is after taxes b. Gross pay is after taxes, net pay is before taxes c. There is no difference between the two d. The difference is determined primarily by your current tax bracket 44. You are ready to buy a home under the following conditions: a. You have a good paying job and you have worked there for three years b. You have an emergency fund c. You have at least 10% down d. Both b and c 45. Which tax may or may not be withheld from your paycheck depending on where you live? a. Federal b. FICA c. State d. All are mandatory withholdings 46. In general, a good way to save on insurance premiums is to: a. Get an umbrella policy b. Decrease your deductible c. Increase your deductible d. Increase your liability 47. Which is not a characteristic of cash? a. Visual b. Walk away power c. Emotional d. Immediacy 48. What is a good age for kids to open their first checking account? a years old b. Wait until they are18 years old c years old d. When they have a job 49. Sending in a proof of purchase to get free gifts or cash back is called: a. Couponing b. Instant mailing c. Refunding d. Online negotiating 50. Joe tries to bargain at an electronic store but is unable to get the price down to where he wants it. What should his next step be? a. Walk away b. Ask about 90 days same-as-cash c. Shut up 51. A written cash flow plan is done every: a. Three months b. Month c. Six months d. Time your income changes 52. Which statement is not true about extended warranties? a. Most warranties are about 50-60% commission b. Only 12% of the warranty covers the statistical probability of the item breaking c. You are better off to self-insure through your emergency fund d. Warranties are like insurance in that they transfer the risk

6 53. What is true about your strengths and personality? a. Your personality changes as you grow b. You grow the most in your areas of strength c. You will grow the most in your areas of weakness d. Both a and b 54. The primary reason for insurance is to: a. Transfer risk b. Increase your assets c. Save for college 55. Why is cash value life insurance not a good investment? a. Returns are historically low b. When you die, the insurance company keeps the cash value c. The fees deducted from your return are high 56. Which of the following will not likely lead to reduced insurance rates? a. Good grades b. Speeding ticket c. Driving an older car d. Shopping around 57. A collector is taught to: a. Be compassionate b. Help the debtor set priorities c. Be firm, yet nice d. Evoke strong emotion 58. Which of the following is not a regulatory agency? a. SEC b. FDIC c. IRS d. Bank of America 59. Which is not part of the Federal Fair Debt Collections Practices Act? a. Restricts calling times of collectors to the hours of 8:00 A.M. 9:00 P.M. b. Requires creditors to correct any inaccuracies on your account c. Allows you to insist a creditor stop all contact with a cease and desist letter d. Allows you to request that a creditor stop calling your place of employment 60. Which is true about the practice of marketing credit cards to teenagers? a. Teens are the number one target of credit card companies in America today. b. Brand loyalty to your first card is incredible, so credit card companies work hard to win you over first. c. Colleges are losing more students to credit card debt problems than to academic failure. 61. In order to effectively manage money, you need a: a. Budget b. Online checking account c. Computer d. High paying job 62. Which of the following is not one of the three keys to finding a bargain? a. Patience b. Fast talking c. Negotiate everything d. Know where to look 63. A is usually over $300, but can vary depending on the person. a. Opportunity cost b. Significant purchase c. Buying motive d. Both a and b

7 64. How much more do you spend on purchases when you use credit instead of cash? a. 3-5% b % c % d. No difference in spending 65. Which is not a precaution to prevent your identity from being stolen? a. Shred all documents that contain account information b. Keep your Social Security card on you at all times c. Create passwords using a combination of letters, numbers and characters d. Never buy anything on the internet if you are using a public internet café 66. Which of the following is not covered under a bankruptcy? a. Student loans b. Medical bills c. Car loan d. Credit card debt 67. What is a key feature in computing your FICO score? a. Debt b. Your annual gross income c. How much money you have in savings 68. What concept is best explained by the statement, Money spent here cannot be spent there? a. Significant purchases b. Law of diminishing return c. Opportunity cost d. Delayed gratification 69. An overdue payment is called: a. Foreclosure b. Repossession c. Delinquency d. Surrender of collateral 70. Which is a true statement regarding the use of credit cards and paying the balance off each month? a. This is the only responsible use of credit. b. You are spending an average of 12-18% more when you use a credit card. c. You are less apt to buy on impulse rather than thinking about a purchase. d. You tend to think more before making purchases. 71.The Baby Steps can best be described as: a. A process for getting out of a financial mess in a systematic way b. A series of seven sequential steps that help you plan, save and manage money c. A series of steps that will work in good times and in bad times 72. The risk return ratio says: a. When risk goes down, the return generally will go up b. When the risk goes up, the return generally will go down c. When the risk goes up, the return generally will go up d. There is no correlation between risk and return 73. Which is a good investment? a. Gold b. Commodities c. Mutual Funds d. Single Stocks 74. The most aggressive mutual funds tend to be from: a. Companies that are a little younger and growing b. Companies that are overseas c. Companies that are older and well established

8 75. What definition best explains an IRA? a. A type of investment at a bank b. A type of investment at a bank or investment firm that has good tax benefits c. The tax treatment on virtually any type of investment d. Investment that uses pre-tax dollars 76. If you have $3,000 invested in a Roth IRA, what is true about your contribution? a. You have already paid taxes on the money so it will grow tax free b. You will pay taxes only on the growth of $3,000 c. Both a and b d. None of the above 77. Which of the following is a risk to consider when investing? a. You could lose all of your money b. Inflation c. Your money is not liquid are risks 78. If you own 50 shares of stock that you purchased for $40 a share, and the price increases to $70 per share, your profit is: a. $20 b. $1500 c. $2000 d. $ The saving habits of Ben and Arthur best illustrate what principle of saving? a. Rate of return matters b. The amount of the initial investment is key c. The length of time money is invested matters d. Both a and c e. The Rule of What is the best way to buy a car? a. Purchase used (two years or older) b. Leasing c. 0% financing on new or used d. Purchase new at the end of the year

9 MATCHING Select the best answer from the vocabulary word bank. a. Liquidity b. Non-Sufficient Fund c. Mortgage d. Commodities e. Reconcile f. Resume g. Zero Based Budget h. Negotiating i. Term Life Insurance j. Risk Return Ratio k. Cash l. Money Market m. Opportunity Cost n. Rollover o. Equity p. Financing q. Debt Consolidation r. Premium s. Leasing t. Credit Bureaus 81. Oil and gold 82. Checking your bank statement against your account register 83. Bargaining for a lower price 84. Fee for an overdrawn account 85. Life insurance for a specified period of time 86. With investments, as the risk goes up, so should the hopeful return. 87. Place your emergency fund in this type of account: 88. Movement of tax-deferred retirement money from one plan to another 89. The true cost of something in terms of what you give up 90. Combining separate debt payments into one single payment 91. The amount you pay annually, quarterly or monthly for insurance 92. The value of your house over and above what you owe 93. Borrowing money and paying over time 94. Most expensive way to finance a new car 95. Experian, TransUnion, Equifax 96. Spend every dollar on paper before the month begins 97. Emotional, visual and has immediacy 98. Lists your personal, work and education history 99. Loan payments on a house 100. The availability of your money

Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account.

Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account. Account a service provided by a bank allowing a customer s money to be handled and tracks money coming in and going out of the account. Account fee the amount charged by a financial institution for the

More information

National Standards for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance

National Standards for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance National s for Personal Finance Education - Jump $tart Correlation to Virtual Business - Personal Finance I. Financial Responsibility & Decision Making II. Income & Careers III. Planning & Money Management

More information

Personal Financial Literacy 2014

Personal Financial Literacy 2014 A Correlation of Table of Contents Standard 1: Income... 3 Standard 2: Money Management... 5 Standard 3: Spending & Credit... 7 Standard 4: Saving & Investing... 11 2 Course Description is a course designed

More information

Grade 9-12 Subject Economics & Personal Finance Fourth Nine Weeks Instruction Dates: April 14 June 15

Grade 9-12 Subject Economics & Personal Finance Fourth Nine Weeks Instruction Dates: April 14 June 15 Classroom policies and procedures Curriculum Focus: Virginia Credit Union Smart Start Education Curriculum https://www.vacu.org/education_resources/articles_tips/financial_education_for_kids_teens/resources_for_teachers/smart_start_curriculu

More information

Understanding Credit. Megan Stearns, Credit Counselor

Understanding Credit. Megan Stearns, Credit Counselor Understanding Credit Megan Stearns, Credit Counselor Obtaining your free credit report will lower your credit score. Closing old accounts can help your credit score. Paying off the balances on your credit

More information

Using Credit to Your Advantage

Using Credit to Your Advantage Hands on Banking Using Credit to Your Advantage Credit Reports, Credit Scores and Dealing with Debt The Hands on Banking program is a free public service provided by Wells Fargo. You may also access the

More information

Personal Finance Standards (Assignment Code #22210)

Personal Finance Standards (Assignment Code #22210) Personal Finance Standards (Assignment Code #22210) Rationale Statement: A citizen that lives within his or her income has more control over his or her life while expanding choices. Having the knowledge

More information

Jump$tart Coalition for Personal Financial Literacy. Goodheart-Willcox Foundations of Personal Finance 2014 by Sally Campbell and Robert Dansby

Jump$tart Coalition for Personal Financial Literacy. Goodheart-Willcox Foundations of Personal Finance 2014 by Sally Campbell and Robert Dansby Jump$tart Coalition for Personal Financial Literacy correlation of standards with Goodheart-Willcox Foundations of Personal Finance 2014 by Sally Campbell and Robert Dansby This chart correlates the performance

More information

Hofstra North Shore-LIJ School of Medicine. Office of Financial Aid

Hofstra North Shore-LIJ School of Medicine. Office of Financial Aid Hofstra North Shore-LIJ School of Medicine Office of Financial Aid Consumer Credit and Your Credit Report Joseph M. Nicolini, MHA Director of Financial Aid What We Will Cover Consumer credit and credit

More information

Using Credit to Your Advantage.

Using Credit to Your Advantage. Using Credit to Your Advantage. Topic Overview. The Using Credit To Your Advantage topic will provide participants with all the basic information they need to understand credit what it is and how to make

More information

GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards

GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards SB 40 Requirement New Standards GFL Comparison SB 40, New Standards, Old Standards STANDARD 1: Students will understand how values, culture, and economic forces affect personal financial priorities and

More information

Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers)

Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers) Week 1 Quiz - Banking (24pts) (Answers) 1. Money deposited into a 401k is not taxed; however it is taxed years later when it is withdrawn for retirement. So if the money is taxed either way, why do many

More information

House File 148 - Introduced

House File 148 - Introduced House File - Introduced HOUSE FILE BY PETTENGILL, FISHER, ALONS, MAXWELL, HEIN, HESS, HEARTSILL, VANDER LINDEN, LANDON, SCHULTZ, and WATTS A BILL FOR An Act adding one-half unit of personal finance literacy

More information

General Financial Literacy

General Financial Literacy General Financial Literacy Levels: Grades 11-12 Units of Credit: 0.50 Core Code: 01-00-00-00-100 Prerequisite: None COURSE DESRIPTION The General Financial Literacy course for juniors and seniors encompasses

More information

Understanding Vehicle Financing

Understanding Vehicle Financing Understanding Vehicle Financing Understanding Vehicle Financing With prices averaging more than $31,000 for a new vehicle and $17,000 for a used model from a dealership, you might consider financing or

More information

How to Use Credit. Latino Community Credit Union & Latino Community Development Center

How to Use Credit. Latino Community Credit Union & Latino Community Development Center How to Use Credit Latino Community Credit Union & Latino Community Development Center How to Use Credit Latino Community Credit Union & the Latino Community Development Center www.latinoccu.org Copyright

More information

Assist. Financial Calculators. Technology Solutions. About Our Financial Calculators. Benefits of Financial Calculators. Getting Answers.

Assist. Financial Calculators. Technology Solutions. About Our Financial Calculators. Benefits of Financial Calculators. Getting Answers. Assist. Financial s Technology Solutions. About Our Financial s. Helping members with their financial planning should be a key function of every credit union s website. At Technology Solutions, we provide

More information

Credit Cards. The Language of Credit. Student Loans. Installment Loans 12/17/2015. Quick Response. Unit 4 - Good Debt, Bad Debt: Using Credit Wisely

Credit Cards. The Language of Credit. Student Loans. Installment Loans 12/17/2015. Quick Response. Unit 4 - Good Debt, Bad Debt: Using Credit Wisely Quick Response Explain how you think credit cards work. How much do you have to pay every month? What happens if you pay late? What kinds of fees are involved? Unit 4 - Good Debt, Bad Debt: Using Credit

More information

OneTEAM THERE IS MORE THAN ONE WAY TO GET TO RETIREMENT. Roth 401(k): A New Outlook on Saving

OneTEAM THERE IS MORE THAN ONE WAY TO GET TO RETIREMENT. Roth 401(k): A New Outlook on Saving OneTEAM THERE IS MORE THAN ONE WAY TO GET TO RETIREMENT Roth 401(k): A New Outlook on Saving TABLE OF CONTENTS Contributions at a Glance...page 4 View a side-by-side comparison of the contribution options

More information

Checking Savings Investments

Checking Savings Investments Checking Savings Investments Checking Account 90% of transactions involving money are made with checks. What is a check? When opening a checking account at a financial institution the customer enters into

More information

6.15.1.7 Describe and use the steps involved in the banking reconciliation process

6.15.1.7 Describe and use the steps involved in the banking reconciliation process ND BUSINESS EDUCATION FRAMEWORKS Financial Literacy Course Code Course Name/Course Description Grade Levels Accreditation Time/Credit Options 14095 Financial Literacy is designed to help students understand

More information

FINANCE PERSONAL. Personal Finance Grades 11-12 Tennessee

FINANCE PERSONAL. Personal Finance Grades 11-12 Tennessee Personal Finance Grades 11-12 Tennessee PERSONAL FINANCE 2007 STANDARDS PERSONAL FINANCE Course Description Personal Finance is a course designed to help students understand the impact of individual choices

More information

Describe the 3 steps in the financial planning process. Identify the four key players in the economy.

Describe the 3 steps in the financial planning process. Identify the four key players in the economy. Subject Area: Course: Math Personal Finance Unit: 1 Financial Planning What is Financial Planning? How does it fit into your life and career plans? When should you start planning for your future? personal

More information

Use and Misuse of Credit. Chapter 6. Advantages of Credit. What is Consumer Credit?

Use and Misuse of Credit. Chapter 6. Advantages of Credit. What is Consumer Credit? Chapter 6 Use and Misuse of Credit Introduction to Consumer Credit Before you use credit for a major purchase, ask yourself some questions. Do I have the cash for the down payment? Do I want to use my

More information

Agenda. 1. Assessing Your Situation A. 3 types of consumers B. Net Worth C. Net Cash Flow

Agenda. 1. Assessing Your Situation A. 3 types of consumers B. Net Worth C. Net Cash Flow 1 Agenda 1. Assessing Your Situation A. 3 types of consumers B. Net Worth C. Net Cash Flow 2. Revolving Credit A. Credit vs. Charge vs. Debit Cards B. Tips on Revolving Credit C. Home Equity Line Credit

More information

Fun, engaging and effective. Aligned with national financial education and core curriculum requirements.

Fun, engaging and effective. Aligned with national financial education and core curriculum requirements. Building Your Financial Foundation Adult Level Curriculum - Instructors Guide Fun, engaging and effective. Aligned with national financial education and core curriculum requirements. Lessons on: Credit

More information

9.1 PERSONAL FINANCIAL LITERACY

9.1 PERSONAL FINANCIAL LITERACY STRAND A: 9.1.4.A.1 9.1.4.A.2 9.1.4.A.3 9.1.8.A.1 9.1.8.A.2 9.1.8.A.3 9.1.8.A.4 9.1.8.A.5 9.1.8.A.6 9.1.8.A.7 9.1.12.A.1 9.1.12.A.2 9.1.12.A.3 9.1.12.A.4 9.1.12.A.5 9.1.12.A.6 9.1.12.A.7 9.1.12.A.8 9.1.12.A.9

More information

Online Advisor October 2015. Major Tax Deadlines For October 2015

Online Advisor October 2015. Major Tax Deadlines For October 2015 Online Advisor October 2015 Major Tax Deadlines For October 2015 * October 1 - Generally the deadline for self-employeds and small businesses to establish a SIMPLE retirement plan for 2015. * October 15

More information

NOT FDIC INSURED NO BANK GUARANTEE MAY LOSE VALUE. Tax-advantaged IRAs. Invest in your retirement savings while reducing taxes

NOT FDIC INSURED NO BANK GUARANTEE MAY LOSE VALUE. Tax-advantaged IRAs. Invest in your retirement savings while reducing taxes NOT FDIC INSURED NO BANK GUARANTEE MAY LOSE VALUE Taxadvantaged IRAs Invest in your retirement savings while reducing taxes Find the answers inside Why invest for retirement? p. 1 Discover three good reasons

More information

Statewide Campus Practice Management Seminar. Personal Financial Planning For Informed Physicians

Statewide Campus Practice Management Seminar. Personal Financial Planning For Informed Physicians Statewide Campus Practice Management Seminar Personal Financial Planning For Informed Physicians Presented by: Charles L. Nemes, CFP,CPA Senior Vice President, Investments Investment Management Consultant

More information

Dealing with a Drop in Income

Dealing with a Drop in Income Dealing with a Drop in Income February 2009 Peggy Olive, Family Living Agent Richland County UW-Extension 1100 Highway 14 West Richland Center, WI 53581 (608) 647-6148 peggy.olive@ces.uwex.edu When your

More information

Tax-smart ways to save and invest. TIAA-CREF Financial Essentials

Tax-smart ways to save and invest. TIAA-CREF Financial Essentials Tax-smart ways to save and invest TIAA-CREF Financial Essentials Today s agenda: 1. Finding funds for saving 2. Tax law provisions promoting saving 3. TIAA-CREF savings opportunities 4. TIAA-CREF can help

More information

MATHEMATICS OF BUSINESS AND PERSONAL FINANCE (236)

MATHEMATICS OF BUSINESS AND PERSONAL FINANCE (236) DESCRIPTION This assessment is designed to represent the standards of learning that are essential and necessary for all students. The implementation of the ideas, concepts, knowledge, and skills will create

More information

MEETING THE OREGON STATE STANDARDS FINANCIAL AVENUE CORE CONCEPT EARNING SPENDING SAVING BORROWING PROTECT

MEETING THE OREGON STATE STANDARDS FINANCIAL AVENUE CORE CONCEPT EARNING SPENDING SAVING BORROWING PROTECT MEETING THE OREGON STATE STANDARDS Financial Avenue provides online courses to help students gain important knowledge about the basics of personal money management. The Financial Avenue online financial

More information

It s Your Paycheck! Glossary of Terms

It s Your Paycheck! Glossary of Terms Annual percentage rate The percentage cost of credit on an annual basis and the total cost of credit to the consumer. APR combines the interest paid over the life of the loan and all fees that are paid

More information

Buying with credit lets you purchase something and use it while you are still paying for it.

Buying with credit lets you purchase something and use it while you are still paying for it. 8) Credit Buying with credit lets you purchase something and use it while you are still paying for it. There are two common types of credit: Credit Cards Offered by credit card companies, department stores

More information

Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies. Subchapter C. High School

Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies. Subchapter C. High School Text of Adopted New 19 TAC Chapter 113. Texas Essential Knowledge and Skills for Social Studies Subchapter C. High School 113.49. Personal Financial Literacy (One-Half Credit), Adopted 2016. (a) (b) General

More information

Chapter 06. What is Consumer Credit? Chapter 6 Learning Objectives. Introduction to Consumer Credit

Chapter 06. What is Consumer Credit? Chapter 6 Learning Objectives. Introduction to Consumer Credit Chapter 06 Introduction to Consumer Credit McGraw-Hill/Irwin Copyright 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 6-1 Chapter 6 Learning Objectives 1. Define consumer credit and analyze

More information

PERSI. It s Your Choice to Go Now, Go BIG! Plan Highlights. Learn about your PERSI Choice 401(k) Plan. Ready, Set, Go: the PERSI Base Plan.

PERSI. It s Your Choice to Go Now, Go BIG! Plan Highlights. Learn about your PERSI Choice 401(k) Plan. Ready, Set, Go: the PERSI Base Plan. PERSI PERSI Choice 401(k) Plan It s Your Choice to Go Now, Go BIG! Plan Highlights Learn about your PERSI Choice 401(k) Plan Ready, Set, Go: the PERSI Base Plan The PERSI Base Plan gets you into the game,

More information

PRACTICAL MONEY GUIDES CREDIT HISTORY. Your credit history and how it affects your future

PRACTICAL MONEY GUIDES CREDIT HISTORY. Your credit history and how it affects your future PRACTICAL MONEY GUIDES CREDIT HISTORY Your credit history and how it affects your future YOUR CREDIT HISTORY THE RECORD OF HOW WELL YOU HANDLE CREDIT To get a glimpse of your financial future, many businesses

More information

LESSON 7 -- CREDIT REPORTS AND CREDIT SCORES

LESSON 7 -- CREDIT REPORTS AND CREDIT SCORES LESSON 7 -- CREDIT REPORTS AND CREDIT SCORES LESSON DESCRIPTION AND BACKGROUND Using the Better Money Habits video What s the Difference Between a Credit Report and a Credit Score? (www.bettermoneyhabits.com),

More information

Personal Financial Planning For Medical Residents

Personal Financial Planning For Medical Residents Personal Financial Planning For Medical Residents Matthew Lawson, M.D. What is personal financial planning? What is personal financial planning Is it Buying a house Paying for a car Purchasing stocks Paying

More information

so sodexo Welcome to Your Sodexo Retirement Program Your future P L A N O V E R V I E W A valuable benefit that lets you share in Sodexo s success

so sodexo Welcome to Your Sodexo Retirement Program Your future P L A N O V E R V I E W A valuable benefit that lets you share in Sodexo s success P L A N O V E R V I E W Your future so sodexo Welcome to Your Sodexo Retirement Program A valuable benefit that lets you share in Sodexo s success SOD_Enroll_Guide Mar_09 09IAS-03-003 2009 ING Institutional

More information

Kelli A. Adams, EA, CFP Counselor kadams@gwwade.com Meg Welborn, JD Associate Counselor mwelborn@gwwade.com

Kelli A. Adams, EA, CFP Counselor kadams@gwwade.com Meg Welborn, JD Associate Counselor mwelborn@gwwade.com Kelli A. Adams, EA, CFP Counselor kadams@gwwade.com Meg Welborn, JD Associate Counselor mwelborn@gwwade.com GW & Wade provides a comprehensive array of financial services to address your unique financial

More information

Options for your retirement plan savings

Options for your retirement plan savings Options for your retirement plan savings Are you considering the various options for your retirement plan savings? Know that what you choose to do with your current retirement savings can have a substantial

More information

Financial Planning for Medical Graduates

Financial Planning for Medical Graduates Financial Planning for Medical Graduates Vanderbilt University School of Medicine Presented by Michael C. Waters, CEBS Aaron D.Waters FINANCIAL PLANNING 101 Pyramid of Financial Strategies Level 4: Investing

More information

Personal Retirement Analysis. Jim Sample. for. New Scenario (5/26/2014 4:04:47 AM) Prepared By Neal Frankle Sample Financial Plan

Personal Retirement Analysis. Jim Sample. for. New Scenario (5/26/2014 4:04:47 AM) Prepared By Neal Frankle Sample Financial Plan Personal Retirement Analysis for Jim Sample Prepared By Neal Frankle Sample Financial Plan IMPORTANT: The illustrations or other information generated by this report regarding the likelihood of various

More information

Knowledge to power the next generation

Knowledge to power the next generation Knowledge to power the next generation Overview Financial Building Blocks is an online education system that helps people learn the basics of personal finance. Our system organizes personal finance into

More information

Financial Planning for Medical Graduates Vanderbilt University School of Medicine

Financial Planning for Medical Graduates Vanderbilt University School of Medicine Financial Planning for Medical Graduates Vanderbilt University School of Medicine Presented by Mike Waters, CEBS The Benefit Planning Group, Inc. www.mybpginc.com info@mybpginc.com The Need for Financial

More information

4. Profit. 5. Credit

4. Profit. 5. Credit What do you want and how are you going to get it? Personal Finance 1. Income 2. Budget 3. Investing 4. Profit 6. Spending 7. Savings 8. Assets 9. Expenses Income vs. Expenses 5. Credit 10.Liabilities SS8E5

More information

Wealth Strategies. www.rfawealth.com. Debt Management: Getting Started The Basics. www.rfawealth.com

Wealth Strategies. www.rfawealth.com. Debt Management: Getting Started The Basics. www.rfawealth.com www.rfawealth.com Wealth Strategies Debt Management: Getting Started The Basics Part 4 of 12 Debt Management: The Basics WEALTH STRATEGIES Page 1 What is Debt Management? As a consumer in today s world,

More information

Personal Credit. Conserving your wealth. City of Seattle September 12, 2007

Personal Credit. Conserving your wealth. City of Seattle September 12, 2007 Personal Credit Conserving your wealth City of Seattle September 12, 2007 Workshop Handout Alice Jenkins Bellevue Community College ajenkins@bellevuecollege.edu www.bellevuecollege.edu/financialeducation

More information

WHICH TYPE OF IRA MAKES THE MOST SENSE FOR YOU?

WHICH TYPE OF IRA MAKES THE MOST SENSE FOR YOU? WHICH TYPE OF IRA MAKES THE MOST SENSE FOR YOU? In 1974, when IRAs were first created, they were rather simple and straightforward. Now, 35 years later, it s challenging to know the best way to save more

More information

Personal Finance Scope and Sequence Unit: Financial Planning

Personal Finance Scope and Sequence Unit: Financial Planning Unit: Financial Planning Your perspective on money affects your behaviors regarding money. Maximizing utility with money requires planning What are my values/needs/wants? What is my perspective on money?

More information

Investing for Retirement

Investing for Retirement Investing for Retirement Asset Allocation Rollovers Dr. Suzanne Badenhop Professor/Extension Specialist College of Agriculture Understanding investing for retirement Asset Allocation Diversification Rebalance

More information

What do other high school students know about investing?

What do other high school students know about investing? Investment Options What do other high school students know about investing? We asked high school students to describe the weirdest get rich quick scheme they ve ever heard of. Someone told me that I could

More information

Advantages and Disadvantages of Using Credit

Advantages and Disadvantages of Using Credit 1 Lesson 7: About Credit Why Get Credit? To establish a credit history. Advantages and Disadvantages of Using Credit 1. Advantages Able to buy needed items now. Don t have to carry cash. Creates a record

More information

Unit 4: Taxes. Read this unit including websites. You may want to take your own notes.

Unit 4: Taxes. Read this unit including websites. You may want to take your own notes. Taxes Read Chapter 4 in the text. Read Chapter 7 of The Financial Checkup. Read this unit including websites. You may want to take your own notes. Are taxes your favorite topic? They are not the favorite

More information

A Consumer s Guide To

A Consumer s Guide To A Consumer s Guide To 401(k) Plans NYSUT Member Benefits wants NYSUT members to be the best-informed consumers in the state. This Consumer Guide is one of our contributions towards achieving that goal.

More information

GET CREDITWISE SM SM

GET CREDITWISE SM SM GET CREDITWISE SM SM Table Of Contents October, 2006 Credit Matters 1 An introduction Establishing Credit 3 Begin building a solid financial base Using Credit Wisely 5 Narrowing your options Monitoring

More information

GL 04/09. How To Improve Your Credit Score

GL 04/09. How To Improve Your Credit Score GL 04/09 How To Improve Your Credit Score Table of Contents 1. What is Credit and What is Debt? 2. The 4 C S of Credit 3. Keeping Score With Your Credit 4. The FICO Score Breakdown 5. How to Rebuild Your

More information

Presentation Slides. Lesson Seven. Credit 04/09

Presentation Slides. Lesson Seven. Credit 04/09 Presentation Slides $ Lesson Seven Credit 04/09 advantages and disadvantages of using credit advantages: Able to buy needed items now Don t have to carry cash Creates a record of purchases More convenient

More information

IMPROVING YOUR CREDIT AND DEBT

IMPROVING YOUR CREDIT AND DEBT IMPROVING YOUR CREDIT AND DEBT The Credit & Debt Problem Americans are loaded with credit-card debt. The average American household with at least one credit card has nearly $15,950 in credit-card debt

More information

GLENCOE CORRELATION MATHEMATICS WITH BUSINESS APPLICATIONS NEW YORK Math & Financial Applications

GLENCOE CORRELATION MATHEMATICS WITH BUSINESS APPLICATIONS NEW YORK Math & Financial Applications GLENCOE CORRELATION MATHEMATICS WITH NEW YORK COURSE OUTLINE I. PAYROLL A. Terminology and Procedures SE: 92-107, 128-129, 427-428, 634-636, 788-791 B. Compensation Plans: Salary, Hourly, Piecework, Commission,

More information

Money Management Tools 1 Budgeting and Savings

Money Management Tools 1 Budgeting and Savings Hands on Banking Money Management Tools 1 Budgeting and Savings The Hands on Banking program is a free public service provided by Wells Fargo. You may also access the program anytime at www.handsonbanking.org

More information

Teachers Retirement System of the City of New York. TDA Program Summary. Tax-Deferred Annuity Program

Teachers Retirement System of the City of New York. TDA Program Summary. Tax-Deferred Annuity Program Teachers Retirement System of the City of New York TDA Program Summary Tax-Deferred Annuity Program Tax-Deferred Annuity Program Teachers Retirement System of the City of New York TRS Tax-Deferred Annuity

More information

Tracking Your Credit History By Mark Schug

Tracking Your Credit History By Mark Schug By Mark Schug Financial institutions (banks, savings and loan associations, credit unions, and consumer finance companies) are private, profit seeking businesses. They expect to be paid back most of the

More information

EXPLORING YOUR IRA OPTIONS. Whichever you choose traditional or Roth investing in an IRA is a good step toward saving for retirement.

EXPLORING YOUR IRA OPTIONS. Whichever you choose traditional or Roth investing in an IRA is a good step toward saving for retirement. EXPLORING YOUR IRA OPTIONS Whichever you choose traditional or Roth investing in an IRA is a good step toward saving for retirement. 2 EXPLORING YOUR IRA OPTIONS Planning for retirement can be a challenging

More information

Money Management Test - MoneyPower

Money Management Test - MoneyPower Money Management Test - MoneyPower Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A person s debt ratio shows the relationship between debt and net worth.

More information

Young Adults Glossary Terms

Young Adults Glossary Terms Young Adults Glossary Terms 529 Plan A program set up to allow an adult to either prepay, or contribute to an account established for paying, a student's qualified education expenses at an eligible educational

More information

FICO Vantage Will Include Rent # of People in this category

FICO Vantage Will Include Rent # of People in this category What You Must Know About Your Credit Report and Score Must Know: There is more than one company reporting on your credit; you need to know most websites and rental companies use vantage scores and most

More information

Understanding and managing your credit

Understanding and managing your credit Understanding and managing your credit Overview Understanding how credit works and how it affects your chances of getting approved for a loan is important. In this presentation, you ll learn helpful ways

More information

A CONSUMER GUIDE TO LIFE SETTLEMENTS

A CONSUMER GUIDE TO LIFE SETTLEMENTS A CONSUMER GUIDE TO LIFE SETTLEMENTS Open Life Settlements 866.877.4054 Maximizing the Value of Your Life Policy Your unwanted life insurance policy can be an incredible asset. Open Life Settlements can

More information

Why Credit is Important

Why Credit is Important Page 1 Why Credit is Important Page 6 How to Protect Yourself from Identity Theft Page 7 Cosigning and Money Lending Tips Page 8 How to Avoid Credit Card Interest Why Credit is Important Learning to build

More information

SUMMARY REVIEW COLORADO COUNTY OFFICIALS AND EMPLOYEES RETIREMENT ASSOCIATION 457 DEFERRED COMPENSATION PLAN FOR THE

SUMMARY REVIEW COLORADO COUNTY OFFICIALS AND EMPLOYEES RETIREMENT ASSOCIATION 457 DEFERRED COMPENSATION PLAN FOR THE SUMMARY REVIEW FOR THE COLORADO COUNTY OFFICIALS AND EMPLOYEES RETIREMENT ASSOCIATION 457 DEFERRED COMPENSATION PLAN TABLE OF CONTENTS INTRODUCTION... i HIGHLIGHTS... 2 PARTICIPATION... 2 Eligibility to

More information

Lesson 13 Take Control of Debt: Become a Savvy Borrower

Lesson 13 Take Control of Debt: Become a Savvy Borrower Lesson 13 Take Control of Debt: Become a Savvy Borrower Lesson Description After reviewing the difference between term loans and revolving credit, students analyze a fictitious character s use of credit

More information

HS Personal Finance Curriculum

HS Personal Finance Curriculum HS Personal Finance Curriculum Course Description: This curriculum presents essential knowledge and skills to help students make informed decisions about real world financial issues. Students will learn

More information

Insurance is an essential financial planning tool.

Insurance is an essential financial planning tool. Insurance is an essential financial planning tool. The purpose of insurance is to transfer risk. Unless you have a large amount of cash set aside, you need to transfer that risk to someone who can afford

More information

What We Need to Know About. Credit Management & Credit Repair for Entrepreneurs

What We Need to Know About. Credit Management & Credit Repair for Entrepreneurs What We Need to Know About. Credit Management & Credit Repair for Entrepreneurs What is Credit? When someone lends you money, and you pay them back with interest, they have extended you credit. Credit

More information

How do I get good credit?

How do I get good credit? Slide 1 Credit The information provided in this e-course is intended for educational purposes only and does not constitute specific advice for you as an individual. When evaluating your particular needs,

More information

POSSIBILITIES. Rules Eased for Health FSAs. 2 Setting and Targeting Investment Goals. 4 The ABCs of Mutual Fund Share Classes

POSSIBILITIES. Rules Eased for Health FSAs. 2 Setting and Targeting Investment Goals. 4 The ABCs of Mutual Fund Share Classes POSSIBILITIES FINANCIAL INSIGHTS FOR INDIVIDUALS AND BUSINESSES APRIL 2014 Rules Eased for Health FSAs Recent changes announced by the Internal Revenue Service (IRS) modify the use-it-orlose-it rule that

More information

Learning to Make Good Loans to Members with Bad Credit

Learning to Make Good Loans to Members with Bad Credit Learning to Make Good Loans to Members with Bad Credit Lending & Marketing Conference Michigan CU League & Affiliates Grand Rapids, MI February 14, 2012 By Brett Christensen, Owner CU Lending Advice, LLC

More information

PNC Financial Education FINANCIAL OPS. Banking Solutions for Military Personnel. Credit: Self study Guide

PNC Financial Education FINANCIAL OPS. Banking Solutions for Military Personnel. Credit: Self study Guide PNC Financial Education FINANCIAL OPS Banking Solutions for Military Personnel Credit: Self study Guide Revision Date: 11/2012 PNC Financial Education:FINANCIAL OPS Understanding Credit We all have financial

More information

Financial payment profile Fair Isaac Corporation (FICO) 300 to 850 the higher, the better

Financial payment profile Fair Isaac Corporation (FICO) 300 to 850 the higher, the better What is a credit score? Financial payment profile Fair Isaac Corporation (FICO) 300 to 850 the higher, the better National distribution of FICO scores What a low score could cost you? Tens of thousands

More information

IRAs & Employer-Sponsored Retirement Accounts

IRAs & Employer-Sponsored Retirement Accounts IRAs & Employer-Sponsored Retirement Accounts Financial Planning for Women Erica Abbott, USU Family Finance Jean M. Lown, Ph.D. October 8, 2014 USU Blue Zone code: thozugr 1 Individual Retirement Accounts

More information

Office of Student Financial Management

Office of Student Financial Management September 2013 Office of Student Financial Management Kasia Palm: Director of Student Financial Management What is Credit? - The ability to obtain goods/services before payment based on the trust that

More information

Everything You Need to Know About Bankruptcy

Everything You Need to Know About Bankruptcy Everything You Need to Know About Bankruptcy Raymond J. Sallum Bloomfield, Michigan http://bloomfieldlawgroup.com/chapter-7-bankruptcy B l o o m f i e l d L a w G r o u p R a y m o n d J. S a l l u m (

More information

Dimes to Riches Money Management for Teens in Grades 7-12

Dimes to Riches Money Management for Teens in Grades 7-12 Dimes to Riches Money Management for Teens in Grades 7-12 s e e r t n o row g t n s e o yd e n o M t a! h k t n a w b o n a k t u n By now yo Your parents are & Life is getting busy and you need cash for

More information

FINANCIAL LITERACY SAMPLE EXAM QUESTIONS

FINANCIAL LITERACY SAMPLE EXAM QUESTIONS FINANCIAL LITERACY SAMPLE EXAM QUESTIONS These test questions were developed by Working in Support of Education (w!se). A descriptive test key, including answer rationale, has been provided. Copyright

More information

Financial planning. Financial planning. Financial goals

Financial planning. Financial planning. Financial goals Financial planning Where are you now? How d you get there? Where do you want to be? How re you going to get there? Financial planning Process of developing and implementing a coordinated series of strategies

More information

THE EMPLOYEE INVESTMENT PROGRAM

THE EMPLOYEE INVESTMENT PROGRAM THE EMPLOYEE INVESTMENT PROGRAM The Employee Investment Program (EIP or Program) has two components: 1) The Employee Investment Plan Account governed by Internal Revenue Code Section 403(b) - the account

More information

Using Credit to Your Advantage Credit Cards and Loans Participant Guide

Using Credit to Your Advantage Credit Cards and Loans Participant Guide Hands on Banking Using Credit to Your Advantage The Hands on Banking program is a free public service provided by Wells Fargo. You may also access the program anytime at www.handsonbanking.org & www.elfuturoentusmanos.org

More information

Get Financially Fit. Define short-and long-term goals. Have your goals changed from 2-3 years ago? When goals change, adjust your plan.

Get Financially Fit. Define short-and long-term goals. Have your goals changed from 2-3 years ago? When goals change, adjust your plan. Get Financially Fit Reduce debt. Save for today. Save for tomorrow. Define short-and long-term goals. Have your goals changed from 2-3 years ago? When goals change, adjust your plan. 1 What Do Your Financial

More information

Annual contributions: Conversion of a traditional IRA account: Rollovers from a qualified plan:

Annual contributions: Conversion of a traditional IRA account: Rollovers from a qualified plan: The Roth IRA differs from the traditional IRA in that contributions are never deductible and, if certain requirements are met, account distributions are free of federal income tax. 1 Annual contributions:

More information

IMPORTANCE OF CREDIT HISTORY AND SUCCESSFUL SAVING

IMPORTANCE OF CREDIT HISTORY AND SUCCESSFUL SAVING IMPORTANCE OF CREDIT HISTORY AND SUCCESSFUL SAVING From America Saves and Experian WHAT IS A CREDIT REPORT AND SCORE? A credit score is a three digit number that measures how likely you are to repay a

More information

How to Get Out of Debt & Build Wealth. Stephen T. Craig Bankruptcy Attorney Professional Debt Negotiator

How to Get Out of Debt & Build Wealth. Stephen T. Craig Bankruptcy Attorney Professional Debt Negotiator How to Get Out of Debt & Build Wealth Stephen T. Craig Bankruptcy Attorney Professional Debt Negotiator Psychology of Spending Intention- who am I trying to impress? Ask will this improve the quality of

More information

Bankruptcy: Is It the Right Choice for You?

Bankruptcy: Is It the Right Choice for You? Bankruptcy: Is It the Right Choice for You? Find more easy-to-read legal information at www.ptla.org Introduction This is to help you to understand some basics about the bankruptcy laws and rules. This

More information

Unit 7: Debt, Debt Reduction, & Bankruptcy

Unit 7: Debt, Debt Reduction, & Bankruptcy Read Chapter 7 in the text. Unit 7: Debt, Debt Reduction, & Bankruptcy Read this unit including websites. You may want to take notes on the key points. You can't borrow your way to wealth. That sounds

More information

WILL YOUR RETIREMENT PLAN RETIRE WITH YOU? UNDERSTANDING YOUR RETIREMENT PLAN OPTIONS

WILL YOUR RETIREMENT PLAN RETIRE WITH YOU? UNDERSTANDING YOUR RETIREMENT PLAN OPTIONS WILL YOUR RETIREMENT PLAN RETIRE WITH YOU? UNDERSTANDING YOUR RETIREMENT PLAN OPTIONS Is Your Employer Retirement Plan Working for You? Whether you re changing jobs or retiring, knowing what to do with

More information

Learning OutcOmes $250 never learned how to play. Key terms

Learning OutcOmes $250 never learned how to play. Key terms Savings What do other high school students know about saving? We asked high school students to describe something they really wanted and thought they had to buy, only to realize later that they wasted

More information