Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 4. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 4. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass"

Transcription

1 Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 4 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM

2 1 A Service is not very reliable, but when it works it is of great value to the customer. This combination could be describes as? a) High Utility and Low Warranty b) High Utility and High Warranty c) Low Utility and Low Warranty d) Low Utility and High Warranty 2 Which role would you MOST expect to be involved in the management of Underpinning Contracts? a) Process Manager b) Service Catalogue Manager c) Supplier Manager d) IT Designer / Architect 3 Which of the following models would be MOST useful in helping to define an organizational structure? a) Deming Cycle b) RACI model c) CSI (Continual Service Improvement) model d) Service model 4. Which of the following is MOST LIKELY to be managed as a service request using the Request Fulfilment process? a) A user calls the Service Desk to order a toner cartridge b) After a service review, a functionality change is required to an application c) A manager asks for a change to an existing global security profile d) Users require testing of an element of the business continuity plan

3 5. Which of the following statements about Service Asset and Configuration Management is/are CORRECT? 1. Configuration Items (CIs) may be grouped and managed together 2. Choosing the right CI level is a matter of achieving a balance between information availability and the right level of control a) 2 only b) 1 only c) All of the above d) None of the above 6. Which Function would provide staff to monitor events in a Network Operations Centre? a) Technical Management b) IT Operations Management c) Service Desk d) Applications Management 7. In which document will customers initial service targets be documented before the Service Level Agreement (SLA) is produced? a) Pilot Service Level Agreement (PSLA) b) Service Level Requirements (SLR) c) Service Catalogue (SC) d) Operational Level Agreement (OLA)

4 8. The difference between service metrics and technology metrics is BEST described as? a) Service metrics include critical success factors (CSF) and Key Performance Indicators (KPIs); Technology metrics include availability and capacity b) Service metrics measure maturity and cost; Technology metrics measure efficiency and effectiveness c) Service metrics measure the end to end service; Technology metrics measure individual components d) Service metrics measure each of the service management processes; Technology metrics measure the infrastructure 9. What guidance does ITIL give on the frequency of production of service reporting? a) Service reporting intervals should be defined and agreed with the customers b) Reporting intervals should be set by the service provider c) Reports should be produced monthly d) Service reporting intervals must be the same for all services 10. Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? a) Requirement to always call the service desk for service requests b) Web front-end c) Menu-driven range of self help and service requests d) A direct interface into the back end process handling software

5 11. What is the RACI model used for? a) Documenting the roles and relationships of stakeholders in a process or activity b) Defining requirements for a new service or process c) Analyzing the business impact of an incident d) Creating a balanced scorecard showing the overall status of service 12. What process does Demand Management work most closely with? a) Service Level Management b) Capacity Management c) Service Strategy d) Configuration Management 13. Which of the following is NOT an ITIL recognised Service Desk? a) Local b) Virtual c) Outsourced d) Centralised 14. In which phase of the service lifecycle would it be decided what services should be offered and to whom they will be offered? a) Continual Service Improvement b) Service Operation c) Service Design d) Service Strategy

6 15. Consider the following statements: 1. A Process should be traceable to a specific trigger 2. A characteristic of the "Process" is that it is performance driven and able to be measured. Which of the above statements are CORRECT? a) 1 only b) 1 and 2 c) None of the above d) 2 only 16"Warranty of a service" means? a) The service is fit for purpose b) There will be no failures in applications and infrastructure associated with the service c) All service-related problems are fixed free of charge for a certain period of time d) Customers are assured of certain levels of availability, capacity, continuity and. Security. 17. The three sub-processes of Capacity Management are a) Business Capacity Management, Service Capacity Management and Component Capacity Management b) Supplier Capacity Management, Service Capacity Management and Component Capacity Management c) Supplier Capacity Management, Service Capacity Management and Technology Capacity Management d) Business Capacity Management, Technology Capacity Management and Component Capacity Management

7 18. What is described by the following statement? "Maintains relationships between all service components and any related incidents, problems, known errors, change and release documentation" a) The Capacity Plan b) The Definitive Media Library c) The Configuration Management System d) A Service Level Agreement 19. Which of the following statements about a Change process model is CORRECT? a) A Change process model should not be used for emergency changes b) A Change process model should be constructed when a significant change is required c) A Change process model predefines steps that should be taken to handle a Change in an agreed way d) Escalation procedures are outside the scope of a Change process model 20. Planning and managing the resources required to deploy a release into production is a purpose of which part of the Service Lifecycle? a) Service Operation b) Service Strategy c) Service Transition d) Continual Service Improvement

8 21. What type of improvement should be achieved by using the Deming Cycle? a) Steady, ongoing improvement b) Rapid, one-off improvement c) Return on investment within 12 months d) Quick Wins 22. Gathering data, monitoring performance and assessing metrics in order to facilitate service improvements are all activities associated with which part of the service lifecycle? a) Service Operation b) Demand Management c) Service Design d) Capacity Management 23. Which process is responsible for frequently occurring changes where risk and cost are low? a) Access Management b) Incident Management c) Release and Deployment Management d) Request Fulfillment 24. Availability Management is directly responsible for the availability of which of the following? a) IT Services and Components b) IT Services and Business Processes c) Components and Business Processes d) IT Services, Components and Business Processes

9 25. Which of these statements about Key Performance Indicators (KPIs) and Metrics are CORRECT? 1. Service metrics measure the end-to-end service 2. Each KPI should relate to a critical success factor 3. Continual Service Improvement (CSI) uses process metrics to identify improvement opportunities 4. KPIs can be both qualitative and quantitative a) 1 only b) 2 and 3 only c) 1, 2 and 4 only d) All of the above 26. Change management is an important part of ITIL. Using Change Management, organisations can respond to customer requirements while maximising value and reducing incidents and disruption. Which type of body exists to support the authorisation of changes, particularly the assessment and prioritisation of changes? a) CAB b) CMB c) CAT d) CAS 27. Which is the first activity of the Continual Service Improvement (CSI) model? a) Understand the business vision and objectives b) Carry out a baseline assessment to understand the current situation c) Agree on priorities for improvement d) Create and verify a plan

10 28. What is the role of Facilities Management? a) The Management of IT services that are viewed as "utilities", such as printers or network access b) Advice and guidance to IT Operations on methodology and tools for managing IT Services c) The Management of the physical IT environment such as a data center d) The procurement and maintenance of tools that are used by IT Operations staff to maintain the infrastructure 29. Which statement about the Known Error Database (KEDB) is totally correct? a) The KEDB is the same database as the Service Knowledge Management System b) The KEDB should be used during incident diagnosis phase to try to speed up the resolution process c) Care should be taken to avoid duplication of records in the KEDB. This can be done by giving as many technicians as possible access to create new records d) Access to the KEDB should be limited to the Service Desk 30. Which of the following BEST describes when a known Error record should be raised? a) Immediately following the Problem resolution, so a permanent historical record of all actions is retained in case of a recurrence b) As soon as a temporary resolution or workaround has been found, regardless of whether the cause has yet been diagnosed c) It is inadvisable to set a specific point when a Known Error record must be raised. It should be done as soon as it becomes useful to do so d) As soon as it becomes obvious that a quick resolution of the problem will not be found

11 31. Of which ITIL process are Reliability, Serviceability and Maintainability components? a) IT Service Continuity Management b) Service Level Management c) Problem Management d) Availability Management 32. Which phase of the service lifecycle provides a framework for evaluating service capability and risk profile before and during service deployment? a) Service Strategy b) Continual Service Improvement c) Service Transition d) Service Operation 33. What aspects would you not expect to see in a Service Level report designed for the customer? a) The average utilization level of the Service Desk b) The level of availability realised and the time not available per period c) The percentage of incidents that were resolved within the target d) The successful and reverted Changes during a specific period 34. The BEST definition of an Event is? a) An occurrence where a performance threshold has been exceeded and an agreed Service Level has already been impacted b) An occurrence that is significant for the management of the IT Infrastructure or delivery of services c) A known system defect that generates multiple Incident reports d) A planned meeting of customers and IT staff to announce a new service or improvement programme

12 35. Which of the following is a PRIMARY concern of IT Governance? a) Measuring and improving the efficiency and effectiveness of processes b) Ensuring that processes and procedures are correctly followed c) Reducing the total cost of providing services d) Ensuring that agreed Service Level Requirements are met 36. IT Service Continuity strategy should be based on? 1. Design of the service metrics 2. Business continuity strategy 3. Business Impact analysis 4. Risk assessment a) 1, 2 and 4 only b) 1, 2,and 3 only c) 2, 3 and 4 only d) 1, 3 and 4 only 37. Which of the following is a type of Service Level Agreement (SLA) described in the ITIL Service Design publication? a) Priority-based SLA b) Technology-based SLA c) Location-based SLA d) Customer-based SLA

13 38. What is the difference between a process and a project? A. A process is continuous and has no end date, whereas a project has a finite lifespan. B. A project is continuous and has no end date, whereas a process has a finite lifespan. C. A process stops when the objective has been achieved, whereas a project does not stop when the objective is met. D. In a project the focus is not on the result, whereas with a process the result is important 39. Which of the following activities are included in Access Management? 1. Verifying the identity of users requesting access to services 2. Setting the rights or privileges of systems to allow access to authorized users 3. Defining security policies for system access 4. Monitoring the availability of systems that users should have access to a) 2 and 4 only b) 1 and 3 only c) 2 and 3 only d) 1 and 2 only 40. Which of the following is a good way of showing performance against SLA targets as part of a report? a) Service Review b) SLAM Chart c) CSIP d) RFCs against the SLA

14 Answers for sample paper 4 1 A 21 A 2 C 22 A 3 B 23 D 4 A 24 A 5 C 25 D 6 B 26 A 7 B 27 A 8 C 28 C 9 A 29 B 10 A 30 C 11 A 31 D 12 B 32 C 13 C 33 A 14 D 34 B 15 B 35 B 16 D 36 C 17 A 37 D 18 C 38 A 19 C 39 D 20 C 40 B

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 3. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 3. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 3 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM www.advanceitsm.com 1 A Service Level Package

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper B, version 4.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL v.3 Foundation Examination

The ITIL v.3 Foundation Examination The ITIL v.3 Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper B, version 3.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper B, version 5.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services?

1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services? 1 Why should monitoring and measuring be used when trying to improve services? a) To validate, direct, justify and intervene b) To validate, measure, monitor and change c) To validate, plan, act and improve

More information

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 1. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass

Free ITIL v.3. Foundation. Exam Sample Paper 1. You have 1 hour to complete all 40 Questions. You must get 26 or more correct to pass Free ITIL v.3. Foundation Exam Sample Paper 1 You have 1 hour to complete all 40 Questions You must get 26 or more correct to pass Compliments of Advance ITSM www.advanceitsm.com 1. What is the main reason

More information

The ITIL v.3. Foundation Examination

The ITIL v.3. Foundation Examination The ITIL v.3. Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper 4, version 3.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1

The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 51 Multiple Choice Instructions 1 All 40 questions should be attempted 2 All answers are to be marked on the answer grid provided 3 You have 60 minutes

More information

ITIL by Test-king. Exam code: ITIL-F. Exam name: ITIL Foundation. Version 15.0

ITIL by Test-king. Exam code: ITIL-F. Exam name: ITIL Foundation. Version 15.0 ITIL by Test-king Number: ITIL-F Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 15.0 Sections 1. Service Management as a practice 2. The Service Lifecycle 3. Generic concepts and definitions 4. Key

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

Foundation. Summary. ITIL and Services. Services - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end Service

Foundation. Summary. ITIL and Services. Services - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end Service ITIL ITIL Foundation Summary ITIL and s Design s - Delivering value to customers in the form of goods and services - End-to-end ITIL Best Practice - Scalable and not prescriptive - Gathered from Users,

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 4.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

EXIN ITIL Exam Questions & Answers

EXIN ITIL Exam Questions & Answers EXIN ITIL Exam Questions & Answers Number: ITIL Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 37.4 http://www.gratisexam.com/ EXIN ITIL Exam Questions & Answers Exam Name: ITIL V3 Foundation Exam

More information

EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q. Exam Code: EX0-001. Exam Name: ITIL Foundation (syllabus 2011) Exam

EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q. Exam Code: EX0-001. Exam Name: ITIL Foundation (syllabus 2011) Exam EXIN.Passguide.EX0-001.v2014-10-25.by.SAM.424q Number: EX0-001 Passing Score: 800 Time Limit: 120 min File Version: 24.5 http://www.gratisexam.com/ Exam Code: EX0-001 Exam Name: ITIL Foundation (syllabus

More information

ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1

ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1 ITIL V3 Foundation Certification - Sample Exam 1 The new version of ITIL (Information Technology Infrastructure Library) was launched in June 2007. ITIL V3 primarily describes the Service Lifecycle of

More information

Which statement about Emergency Change Advisory Board (ECAB) is CORRECT?

Which statement about Emergency Change Advisory Board (ECAB) is CORRECT? ITIL Foundation mock exam 4 1. Which of the following is NOT a purpose of Service Transition? A) To ensure that a service can be managed, operated and supported B) To provide training and certification

More information

1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects

1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects 1 What does the 'Service V model' represent? a) A strategy for the successful completion of all service management projects b) The path to Service Delivery and Service Support for efficient and effective

More information

The ITIL v.3 Foundation Examination

The ITIL v.3 Foundation Examination The ITIL v.3 Foundation Examination Sample Paper A, version 3.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions. 3. All answers are to be marked on

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 4.2 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

ITIL v3. Service Management

ITIL v3. Service Management ITIL v3 1 as a Practice ITIL = IT Infrastructure Library Set of books giving guidance on the provision of quality IT services Common language Best practices in delivery of IT services Not standards! Platform

More information

The ITIL Foundation Examination

The ITIL Foundation Examination The ITIL Foundation Examination Sample Paper A, version 5.1 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. All answers are to be marked on the answer grid provided. 3. You have

More information

The ITIL v.3. Foundation Examination

The ITIL v.3. Foundation Examination The ITIL v.3. Foundation Examination ITIL v. 3 Foundation Examination: Sample Paper 3, version 3.0 Multiple Choice Instructions 1. All 40 questions should be attempted. 2. There are no trick questions.

More information

The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered trade mark of the Cabinet Office

The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered trade mark of the Cabinet Office Professional Qualifications for ITIL PRACTICES FOR SERVICE MANAGEMENT The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management SYLLABUS The Swirl logo is a trade mark of the Cabinet Office ITIL is a registered

More information

Hong Kong Information Security Group TRAINING AGENDA

Hong Kong Information Security Group TRAINING AGENDA TRAINING AGENDA THE ITIL FOUNDATION CERTIFICATE IN IT SEVICE MANAGEMENT The purpose of the ITIL Foundation certificate in IT Service Management is to certify that the candidate has gained knowledge of

More information

ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition

ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition ITIL Foundation for IT Service Management 2011 Edition ITIL Rev 03.12 3 days Description ITIL (IT Infrastructure Library) provides a practical, no-nonsense framework for identifying, planning, delivering

More information

ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview. Course Outline

ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview. Course Outline ITIL: Foundation (Revision 1.6) Course Overview The ITIL Foundation Certification Course introduces the new student to the fundamentals of IT Service Management as described in the IT Infrastructure Library

More information

Course # 55011A. The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management

Course # 55011A. The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Course # 55011A The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Course Outline Module 1: Introduction Module 1 includes Service Management as a Practice, Key Roles, Competence and Training describes

More information

ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days

ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days ITIL Foundation Certification Program 3 / 3.5 Days Course Overview ITIL is a set of best practices guidance that has become a worldwideadopted framework for Information Technology Service Management (ITSM)

More information

ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting

ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting ITIL 2011 Lifecycle Roles and Responsibilities UXC Consulting Date November 2011 Company UXC Consulting Version Version 1.5 Contact info@uxcconsulting.com.au http://www.uxcconsulting.com.au This summary

More information

Terms of Use - The Official ITIL Accreditor Sample Examination Papers

Terms of Use - The Official ITIL Accreditor Sample Examination Papers ITIL Sample Papers Terms of Use - The Official ITIL Accreditor Sample Examination Papers Please note that by downloading and/or using this document, you have agreed accepted to comply with the terms of

More information

Roles within ITIL V3. Contents

Roles within ITIL V3. Contents Roles within ITIL V3 Roles are employed in order to define responsibilities. In particular, they are used to assign Process Owners to the various ITIL V3 processes, and to illustrate responsibilities for

More information

1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? 3. Which of the following CANNOT be stored and managed by a tool?

1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? 3. Which of the following CANNOT be stored and managed by a tool? ITIL PRACTICE PAPER 1. Which of the following best means Combination of Internal & External Sourcing? A. Internal Sourcing-. B. External Sourcing C. Co-Sourcing D. Managed Services 2. Major Incidents require?

More information

ITSM Process Description

ITSM Process Description ITSM Process Description Office of Information Technology Incident Management 1 Table of Contents Table of Contents 1. Introduction 2. Incident Management Goals, Objectives, CSFs and KPIs 3. Incident Management

More information

ITIL Roles Descriptions

ITIL Roles Descriptions ITIL Roles s Role Process Liaison Incident Analyst Operations Assurance Analyst Infrastructure Solution Architect Problem Manager Problem Owner Change Manager Change Owner CAB Member Release Analyst Test

More information

What are the three types of metrics that an organization should collect to support Continual Service Improvement (CSI)?

What are the three types of metrics that an organization should collect to support Continual Service Improvement (CSI)? ITIL Foundation mock exam 1 1. The Process Owner is responsible for which of the following? 1. Documenting the process 2. Defining process Key Performance Indicators (KPI) 3. Improve the process 4. Perform

More information

EXIN IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000

EXIN IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000 Sample Exam EXIN IT Service Management Foundation Edition October 2013 Copyright 2013 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing

More information

Exam : EX0-100. Title : ITIL Foundation Certificate in IT Service Management. Ver : 08.01.06

Exam : EX0-100. Title : ITIL Foundation Certificate in IT Service Management. Ver : 08.01.06 Exam : EX0-100 Title : ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Ver : 08.01.06 QUESTION 1 The successful diagnosis of a problem results in a Known Error. On the basis of this Known Error a

More information

ITIL Foundation. 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals. Language(s): Corporate Short Course

ITIL Foundation. 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals. Language(s): Corporate Short Course ITIL Foundation Length: Location: Language(s): Audience(s): Level: Vendor: Type: Delivery Method: 5 Days 182, Broadway, Newmarket, Auckland English, Entry Level IT Professionals Beginner ITIL Corporate

More information

Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies

Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies Problem Management Overview HDI Capital Area Chapter September 16, 2009 Hugo Mendoza, Column Technologies Problem Management Overview Agenda Overview of the ITIL framework Overview of Problem Management

More information

Exin ITIL. ITIL Foundation v.3. Version: 15.0. http://www.maitiku.com QQ:860424807

Exin ITIL. ITIL Foundation v.3. Version: 15.0. http://www.maitiku.com QQ:860424807 Exin ITIL ITIL Foundation v.3 Version: 15.0 Topic 1, Volume A QUESTION NO: 1 Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? A. Requirement to always call the service desk for service

More information

EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING

EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING EDUCORE ITIL FOUNDATION TRAINING Professional Qualifications for ITIL PRACTICES FOR SERVICE MANAGEMENT The ITIL Foundation Certificate in IT Service Management Overview The purpose of the ITIL Foundation

More information

The safer, easier way to help you pass any IT exams. ITIL Foundation v.3. Title : Version : Demo 1 / 5

The safer, easier way to help you pass any IT exams. ITIL Foundation v.3. Title : Version : Demo 1 / 5 Exam : ITIL Title : ITIL Foundation v.3 Version : Demo 1 / 5 1.Which of the following is NOT an example of Self-Help capabilities? A. Requirement to always call the service desk for service requests B.

More information

INTERVIEW QUESTIONS. Que: Which process is responsible for ensuring that the CMDB has been updated correctly?

INTERVIEW QUESTIONS. Que: Which process is responsible for ensuring that the CMDB has been updated correctly? http://www.tutorialspoint.com/itil/interview.htm INTERVIEW QUESTIONS Copyright tutorialspoint.com Que: Which process is responsible for ensuring that the CMDB has been updated correctly? Release Management

More information

HP Service Manager. Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems. Processes and Best Practices Guide

HP Service Manager. Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems. Processes and Best Practices Guide HP Service Manager Software Version: 9.34 For the supported Windows and UNIX operating systems Processes and Best Practices Guide Document Release Date: July 2014 Software Release Date: July 2014 Legal

More information

Problem Management ITIL v3 Problem Management Process

Problem Management ITIL v3 Problem Management Process ITIL v3 Process...root cause analysis Content Key definitions Purpose and Objectives Opening problem scenarios Scope Value to business Problem models Reactive and proactive problem management Process Workflow

More information

Trainning Education Services Av. Paulista, 777-15º andar SP Tel/Fax: 55+ (11) 3323-1676 www.trainning.com.br comercial@trainning.com.

Trainning Education Services Av. Paulista, 777-15º andar SP Tel/Fax: 55+ (11) 3323-1676 www.trainning.com.br comercial@trainning.com. Simulados ITIL Question 1 Which of the following is a Service desk activity? A) functioning as the first point of contact for the customer B) investigating the cause of disruptions for the customer C)

More information

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000 Preparation Guide EXIN IT Service Management Associate Bridge based on ISO/IEC 20000 Edition January 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced,

More information

An Implementation Roadmap

An Implementation Roadmap An Implementation Roadmap The 2nd Abu Dhabi IT s Forum P J Corum, CSQA, CSTE, ITSM Managing Director Quality Assurance Institute Middle East and Africa Dubai, UAE Quality Assurance Institute Middle East

More information

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000

Preparation Guide. EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000 Preparation Guide EXIN IT Service Management Associate based on ISO/IEC 20000 Edition January 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied

More information

Service Management. A framework for providing worlds class IT services

Service Management. A framework for providing worlds class IT services Service Management A framework for providing worlds class IT services Barry Corless MISM Slide - 1 Copyright Remarc Technologies Ltd, 2007 These course notes were produced by Remarc Service Management,

More information

ISO/IEC 20000 ITIL Service Management V.2 V s V.3 Project ACE Andy Evans Programme Director and Strategic Programme Advisor

ISO/IEC 20000 ITIL Service Management V.2 V s V.3 Project ACE Andy Evans Programme Director and Strategic Programme Advisor ISO/IEC 20000 ITIL Service Management V.2 V s V.3 Project ACE Andy Evans Programme Director and Strategic Programme Advisor Introduction Andy Evans 7 years with the Global Brand Leader in IT Service Management

More information

Auxilion Service Desk as a Service. Service Desk as a Service. Date January 2015. www.auxilion.com Commercial in Confidence Auxilion 2015 Page 1

Auxilion Service Desk as a Service. Service Desk as a Service. Date January 2015. www.auxilion.com Commercial in Confidence Auxilion 2015 Page 1 Title Service Desk as a Service Date January 2015 www.auxilion.com Commercial in Confidence Auxilion 2015 Page 1 1. Disclaimer All information contained in this document is provided in confidence to the

More information

ITIL V3 Service Lifecycle Key Inputs and Outputs

ITIL V3 Service Lifecycle Key Inputs and Outputs ITIL V3 Lifecycle & ITIL V3 Lifecycle Key 1 ITIL V3 Lifecycle & Use Material Complying with all applicable copyright laws is responsibility user No part this document may be reproduced, stored in or introduced

More information

iso20000templates.com

iso20000templates.com iso20000templates.com Public IT Limited 2011 IT Service Policy Document Ref. ITSM01001 Version: 1.0 Draft 1 Document Author: Document Owner: V 1.0 Draft 1 Page 1 of 11 Revision History Version Date RFC

More information

Preparation Guide. IT Service Management Foundation Bridge based on ISO/IEC 20000

Preparation Guide. IT Service Management Foundation Bridge based on ISO/IEC 20000 Preparation Guide IT Service Management Foundation Bridge based on ISO/IEC 20000 Edition April 2011 Copyright 2011 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied

More information

Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry. Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3

Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry. Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3 Criticism of Implementation of ITSM & ISO20000 in IT Banking Industry Presented by: Agus Sutiawan, MIT, CISA, CISM, ITIL, BSMR3 Outline What is IT Service Management What is ISO 20000 Step by step implementation

More information

ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT. Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination

ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT. Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination ISEB MANAGER S CERTIFICATE IN ITIL INFRASTRUCTURE MANAGEMENT Guidelines for candidates who are taking the ICT Infrastructure Examination This qualification is based on ITIL Infrastructure Management as

More information

Integrating Project Management and Service Management

Integrating Project Management and Service Management Integrating Project and Integrating Project and By Reg Lo with contributions from Michael Robinson. 1 Introduction Project has become a well recognized management discipline within IT. is also becoming

More information

ITIL v3 Incident Management Process

ITIL v3 Incident Management Process ITIL v3 Process...restoring normal service operation as soon as possible Content Key definitions Incident Lifecycle Purpose and Objectives Value to business Incident Priority Incident Priority and Target

More information

Capacity & Demand Management Processes within the ITIL 2011 Update

Capacity & Demand Management Processes within the ITIL 2011 Update Capacity & Demand Management Processes within the ITIL 2011 Update Andy Bolton CEO Abstract The 2011 Edition of ITIL, released in July, is billed as resolving errors and inconsistency that were in the

More information

ITIL Introducing service transition

ITIL Introducing service transition ITIL Introducing service transition The goals of service transition Aligning the new or changed service with the organisational requirements and organisational operations Plan and manage the capacity and

More information

White Paper: AlfaPeople ITSM 2013. This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business.

White Paper: AlfaPeople ITSM 2013. This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business. White Paper: AlfaPeople ITSM 2013 This whitepaper discusses how ITIL 3.0 can benefit your business. Executive Summary Imagine trying to run a manufacturing business without a comprehensive and detailed

More information

ITIL v3 Service Manager Bridge

ITIL v3 Service Manager Bridge ITIL v3 Service Manager Bridge Course Length: 5 Days Course Overview This 5 day hands on, certification training program enables ITIL Version 2 certified Service Managers to upgrade their Service Manager

More information

Sample Exam. IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000

Sample Exam. IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000 Sample Exam IT Service Management Foundation based on ISO/IEC 20000 Edition April 2011 Copyright 2011 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored

More information

ITIL V3 differences from V2

ITIL V3 differences from V2 ITIL V3 differences from V2 Stuart Rance FISM, CISSP 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Agenda Overall differences Brief

More information

Service Strategy. Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs

Service Strategy. Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs ITIL V3 Over View ITIL V3 Structure Strategy ITIL V3 Overview Design Transition Operation Process orientation Terminology Inputs and outputs Activities Process flow / diagram Process Roles Challenges KPIs

More information

itsmf USA Problem Management Community of Interest

itsmf USA Problem Management Community of Interest itsmf USA Problem Management Community of Interest How to Assess and Improve Your Problem Management Process Moderator John Clipp Speaker Ted Gaughan Problem Management SIG President ITSM Practice Lead

More information

Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency

Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency Software Asset Management (SAM) and ITIL Service Management - together driving efficiency Ian Preskett MIET C.Eng. MBCS CITP Software Asset Management Consultant ian.preskett@ipassociatesltd.co.uk Agenda

More information

ITIL V3 Service Lifecycle - Design

ITIL V3 Service Lifecycle - Design ITIL V3 Service Lifecycle - Design Course Length: 3 Days Course Overview This hands-on course leads to a Certificate in ITIL V3 Service Lifecycle Management - Service Design. Upon successful completion,

More information

ITIL: Continual Service Improvement

ITIL: Continual Service Improvement Management of IT Environment (9) Riadenie IT prostredia ITIL: Continual Service Improvement Karol Furdík Department of Cybernetics and AI, FEI TU Košice 1 Outline } CSI - Continual Service Improvement

More information

Problem Management Fermilab Process and Procedure

Problem Management Fermilab Process and Procedure Management Fermilab Process and Procedure Prepared for: Fermi National Laboratory June 12, 2009 Page 1 of 42 GENERAL Description Purpose Applicable to Supersedes This document establishes a Management

More information

ITIL A guide to release and deployment management

ITIL A guide to release and deployment management ITIL A guide to release and deployment management The goal of release and deployment management Release and deployment management aims to build, test and deliver services to the customers specified by

More information

EXIN Accredited 4 days workshop on ITIL Intermediate Qualification- Release Control & Validation Certificate

EXIN Accredited 4 days workshop on ITIL Intermediate Qualification- Release Control & Validation Certificate EXIN Accredited 4 days workshop on ITIL Intermediate Qualification- Release Control & Validation Certificate About the Workshop Workshop on The ITIL Intermediate Qualification: Release, Control and Validation

More information

Central Agency for Information Technology

Central Agency for Information Technology Central Agency for Information Technology Kuwait National IT Governance Framework IT Service Management How many times we felt that Business is looking to IT as Operations center not strategy enabler 1

More information

pavassure Resolve Service desk Onsite diagnosis and recovery Enhanced hours support Monitor Event monitoring & alerting Reporting Services

pavassure Resolve Service desk Onsite diagnosis and recovery Enhanced hours support Monitor Event monitoring & alerting Reporting Services Factsheet : pavassure pavassure has been designed to deliver your business and IT team complementary technical experience, service and support offerings to assist you in the delivery and of your IT service

More information

HDI Problem Management Professional

HDI Problem Management Professional HDI Problem Management certification standard & self-study GuIde Official Curriculum HDI Problem Management A Self-Study Guide Version1.0 Official HDI Curriculum. Not for resale or distribution. Acknowledgements

More information

ITIL A guide to service asset and configuration management

ITIL A guide to service asset and configuration management ITIL A guide to service asset and configuration management The goal of service asset and configuration management The goals of configuration management are to: Support many of the ITIL processes by providing

More information

The Official ITIL v3 Foundation Study Aid Glossary of Terms and Definitions

The Official ITIL v3 Foundation Study Aid Glossary of Terms and Definitions The Official ITIL v3 Foundation Study Aid Glossary of Terms and s V1.0, November 2007 Acknowledgements We would like to express our gratitude and acknowledge the contribution of Stuart Rance and Ashley

More information

Service Improvement. Part 3 The Strategic View. Robert.Gormley@ed.ac.uk http://www.is.ed.ac.uk/itil

Service Improvement. Part 3 The Strategic View. Robert.Gormley@ed.ac.uk http://www.is.ed.ac.uk/itil Service Improvement Part 3 The Strategic View Robert.Gormley@ed.ac.uk http://www.is.ed.ac.uk/itil Service Management House Customers Avail. Mgmt Capacity Mgmt Service Level Mgmt Continuity Mgmt Financial

More information

ITIL Foundation Exam Study Guide

ITIL Foundation Exam Study Guide Brochure More information from http://www.researchandmarkets.com/reports/2246184/ ITIL Foundation Exam Study Guide Description: Everything you need to prepare for the ITIL exam Accredited to 2011 syllabus

More information

HP Service Manager. Software Version: 9.40 For the supported Windows and Linux operating systems. Processes and Best Practices Guide (Codeless Mode)

HP Service Manager. Software Version: 9.40 For the supported Windows and Linux operating systems. Processes and Best Practices Guide (Codeless Mode) HP Service Manager Software Version: 9.40 For the supported Windows and Linux operating systems Processes and Best Practices Guide (Codeless Mode) Document Release Date: December, 2014 Software Release

More information

BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus

BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus Version 1.8 March 2015 BCS Specialist Certificate in Service Desk & Incident Management Syllabus Contents Change History... 2 Rationale...

More information

Fermilab Computing Division Service Level Management Process & Procedures Document

Fermilab Computing Division Service Level Management Process & Procedures Document BMC Software Consulting Services Fermilab Computing Division Process & Procedures Document Client: Fermilab Date : 07/07/2009 Version : 1.0 1. GENERAL Description Purpose Applicable to Supersedes This

More information

No Surprises! The Support Center s Role in Successful Change and Release Management

No Surprises! The Support Center s Role in Successful Change and Release Management No Surprises! The Support Center s Role in Successful Change and Release Management How Change Impacts the Support Center Increased: Contact volume Stress Support costs Decreased: Customer satisfaction

More information

Yale University Incident Management Process Guide

Yale University Incident Management Process Guide Yale University Management Process Guide Yale University Management Process 1 of 17 Introduction Purpose This document will serve as the official process of Management for Yale University. This document

More information

ITIL. Lifecycle. www.alctraining.com.my. ITIL Intermediate: Continual Service Improvement. Service Strategy. Service Design. Service Transition

ITIL. Lifecycle. www.alctraining.com.my. ITIL Intermediate: Continual Service Improvement. Service Strategy. Service Design. Service Transition Take your ITIL skills to the next level ITIL Lifecycle ITIL Intermediate: Part of the complete ITIL Education Program Advance your career Add value to your organisation Gain credits towards ITIL Expert

More information

ITIL Foundation Course 2 - Introduction to ITSM

ITIL Foundation Course 2 - Introduction to ITSM ITIL Foundation Course 2 - Introduction to ITSM Lesson Slide 1 ITSM as a Practice Topics Discussed The Practice of IT Service Management Good Practice Service Service Management Process Model Practice

More information

ITIL v3 (Lecture III) Service Management as a Practice IT Operation

ITIL v3 (Lecture III) Service Management as a Practice IT Operation ITIL v3 (Lecture III) as a Practice IT Operation 1 Processes and Functions Application mgmt IT Operation mgmt Technical mgmt Functions Service Desk Availability mgmt Knowledge mgmt Service cont mgmt Evaluation

More information

SERV SER ICE OPERA OPERA ION

SERV SER ICE OPERA OPERA ION SERVICE OPERATION Service Operation Achieving i effectiveness and efficiency i in the delivery and support of services so as to ensure value for the customer and the service provider SOURCE: ITIL Service

More information

IMPLEMENTING SERVICE LEVEL MANAGEMENT

IMPLEMENTING SERVICE LEVEL MANAGEMENT IMPLEMENTING SERVICE LEVEL MANAGEMENT Author : Gary Case Version : 1.0 Date : August 2011 Implementing Service Level Management Page 1 of 8 Table Of Contents 1 EXECUTIVE SUMMARY... 3 2 SERVICE LEVEL MANAGEMENT

More information

Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management

Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management Focus on ITIL The importance linking business management with a CMS and process management Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. The Challenge What do you deliver?

More information

ITIL Foundation (syllabus 2011)

ITIL Foundation (syllabus 2011) Exam : EX0-001 Title : ITIL Foundation (syllabus 2011) Version : Demo 1 / 5 1.Which role is responsible for carrying out the activities of a process? A. Process owner B. Change manager C. Service manager

More information

ITIL Introducing service operation

ITIL Introducing service operation ITIL Introducing service operation This document is designed to answer many of the questions about IT service management and the ITIL framework, specifically the service operation lifecycle phase. It is

More information

IT Service Management Center

IT Service Management Center IT Service Management Center Overview - 1 - OMNITRACKER ITSM Center v5 Supports your business processes according to the established ITIL processes Additionally provides supporting processes: Master Data

More information

ITIL - Service Management as a Practice

ITIL - Service Management as a Practice 13 ITIL Mind Maps: as a Practice ITIL Strategy ITIL Strategy es ITIL Design ITIL Design es ITIL Transition ITIL Transition (SACM) ITIL Transition (Change and Evaluation) ITIL Operation ITIL Operation Functions

More information

SOFTWARE ENDORSEMENT SCHEME

SOFTWARE ENDORSEMENT SCHEME ITIL Software Endorsement Scheme Mandatory Assessment Criteria 2011 Version SOFTWARE ENDORSEMENT SCHEME Notes: Each question is to be assessed for three topics: 1) If the ITIL content is present in the

More information

ITIL Service Lifecycle Stream

ITIL Service Lifecycle Stream ITIL Lifecycle Stream Syllabus at a Glance Strategy Design Transition Operation Continual Improvement Introduction to service strategy Introduction to service design Introduction to service transition

More information

ITSM Maturity Model. 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident management process exists

ITSM Maturity Model. 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident management process exists Incident ITSM Maturity Model 1- Ad Hoc 2 - Repeatable 3 - Defined 4 - Managed 5 - Optimizing No standardized incident process exists Incident policies governing incident Incident urgency, impact and priority

More information

ITSM Process Maturity Assessment

ITSM Process Maturity Assessment ITSM Process Maturity Assessment April 2011 Prepared by: Brian Newcomb TABLE OF CONTENTS Executive Summary... 3 Detailed Assessment Results and Recommendations... 5 Advisory Group Survey Results (External

More information